Inhoud blog
  • Fingerfood
  • Eten en drinken 2: Eten
  • Eten en drinken 1: drinken
  • Mantelzorgers: de echte helden
  • Weg met het woord "pamper"
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    De mens in Dementie
    Samen voor een dementievriendelijke wereld
    27-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fingerfood



    Het kan ook gebeuren dat een vork gebruiken te moeilijk wordt. In plaats van het alles over te nemen en de persoon met dementie beginnen te voeden, kan men overstappen op fingerfood.

     

    Fingerfood betekent eigenlijk gewoon met de handen eten. 

    Wanneer dit nog kan, is het voor mensen met dementie zeker te verkiezen boven gevoed worden. Het laat hen een stuk zelfstandigheid en onafhankelijkheid behouden.

     

    Met de handen eten heeft hier bij ons soms een negatieve bijklank. Maar dit is echt wel cultureel bepaald.  

    Sowieso zijn er andere culturen waar eten met de handen compleet normaal is. En wij kijken soms een beetje raar alsEr kan een moment komen dat het voor een persoon met dementie te moeilijk wordt om bestek te gebruiken bij het eten. Mes en vork zijn het moeilijkst om (samen) te gebruiken.  onze Noorderburen een boterham met mes en vork eten. Echte fanaten zullen je de rug toekeren als je een pizza met mes en vork eet. Buiten voor een slaatje zal je in geen enkele hamburgertent bestek vinden. En verkies jij een frietje te eten met zo een idioot mini vorkje of lekker met je vingers? 

    Dit om duidelijk te maken dat eten met de handen volstrekt normaal is. Mits de nodige hygiëne maatregelen, zoals de handen goed wassen, is er geen enkele reden om dit niet te doen. We moeten gewoon even over een fictieve drempel stappen. 

     

    Fingerfood is heus niet moeilijk. Het vraagt gewoon een iets andere manier van denken bij het koken en natuurlijk je gezond verstand gebruiken. Maar dat doen jullie als mantelzorgers al de hele tijd. 

     

    Boterhammen kan je voorsmeren en beleggen. Dit is al een elementair fingerfood.

     

    Haast alle fastfood is eigenlijk fingerfood: hamburgers, pizza, frietjes, hot dogs, bapao, croque-monsieur, pitta.... 

     

    Voor alle warme gerechten is het duidelijk dat je iets vroeger moet beginnen koken zodat het de tijd heeft om even af te koelen.  

    Alles “al dente” klaarmaken. Dus niets te lang laten koken zodat het nog een ietsje stevig is, tot het nog “een beet heeft”. Anders kan je het moeilijk vastnemen of valt het uit elkaar. 

     

    Sausen niet te lopend maken en apart op tafel zetten in een potje. Bekijk ze eerder als dip. Zo kan je perfect bloemkool met witte saus als fingerfood op tafel zetten.  

    De bloemkool in roosjes verdelen voor het “al dente” koken en de saus in een potje ernaast serveren. 

     

    Aardappelen in wedges(driehoeken) snijden of in dikke frietvorm en ze zo koken, maakt hen tot fingerfood. Kroketjes rösti, duchess … Allemaal fingerfood. 

     

    Frikandellenbolletjes zijn perfecte fingerfood maar kunnen ook een beetje langwerpig worden gerold om gemakkelijker vast te nemen. 

     

    Tomaten kunnen we door de kleine kerstomaatjes vervangen. Worteltjes, asperges, prinsessenboontjes, spruitjes enzovoort zijn samen met haast alle fruit natuurlijk fingerfood. 

     

    Misschien kunnen jullie dit nu verder aanvullen. Ik wil enkel duidelijk maken dat met de handen eten geen belemmering moet zijn om haast alles te eten wat we gewoon zijn. Zolang iemand met dementie dit nog kan valt het zeker te verkiezen boven voeden. Graag had ik jullie reacties op deze post gekregen. 

     

    Heb je nood om je verhaal te delen, heb je opmerkingen of suggesties? Ideeën om deze blog te verbeteren? Laat dan zeker van je horen, laat een reactie achter op de website! Ik kijk er naar uit om samen met jou deze blog uit te bouwen.  

    27-05-2024 om 06:47 geschreven door Francois

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:eten,verslikken,onhandigheid,handeling,
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!