Ecologisch schapen houden
Inhoud blog
  • 50 jonge ecologische grazers op komst
  • nog meer natuurschapen op komst
  • Hoezo cholesterolarm vlees?
  • Tijd om eens een schaap te tonen
  • en nu de bessen in oktober

    Zoeken in blog


    Over mijzelf
    Ik ben Lieven
    Ik ben een man en woon in Wetteren (België) en mijn beroep is informaticus.
    Ik ben geboren op 18/04/1958 en ben nu dus 66 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: vogels, vlinders, natuur, schapen, natuurbeheer.
    Deze blog is er eigenlijk door toedoen van mijn studenten/senioren in Wetteren. Die willen leren een blog maken, met alle toeters en bellen, want ze zijn verschrikkelijk gemotiveerd. Of dit goed afloopt?


    Nuttige en gezonde tijdsbesteding in functie van de natuur
    05-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoezo cholesterolarm vlees?
    Mensen die graag schapenvlees eten zijn gewoon vlees te eten van rassen die gefokt worden precies vanwege hun vleesopbrengst. Het Texel ras uit Nederland en Sufflok en Hampshire Down van het Verenigd Koninkrijk zijn de bekendste. Maar aan alles is een keerzijde. Deze vleesrassen groeien heel snel en als ze bijna volgroeid zijn maken ze ook snel vet aan. Vooral Hampshires zijn er gevoelig voor. Sommigen vinden het vlees dan smakelijker omdat er behalve onderhuids vet ook vet gevormd wordt tussen het spierweefsel. Het zal dan inderdaad malser zijn. Maar vet is niet zo goed voor onze gezondheid en dus wil de gemiddelde schapenvleesconsument magerder vlees.
    Zelf kweek ik daarom schapen met wiliswaar minder vlees, maar ook zonder aanleg om vet te vormen. Het zijn traaggroeiende dieren die uitsluitend leven op gras, kruiden en hooi. Het vlees is veel donkerder rood en bevat nauwelijks vet tussen het spierweefsel. Testen door verschillende universiteiten uitgevoerd hebben aangetoond dat er nauwelijks verzadigde vetzuren en dus nauwelijk schadelijke cholestero veroorzakende stoffen inzitten. In ieder geval een factor 20 maal minder.
    In Engeland is er dan ook al een intense markt voor dergelijk zeer gezond, maar weliswaar iets duurder, schapenvlees. Hier bij ons moet men dit nog ontdekken. Vlees van schapen mijn natuurschapen smaakt helemaal niet naar schaap, maar doet veeleer aan edelhert of ree denken. Dat is niet moeilijk te begrijpen als je weet dat ze quasi hetzelfde eten als herten en reeën in het wild. Het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld damherten die in gevangenschap worden gekweekt. Die hebben dikwijls een smaak naargelang het voedsel dat ze hebben gekregen. Voor de geïnteresserden: eind juni worden een aantal uitgegroeide lammeren door een gespecialiseerde slachter / slager verwerkt tot complete pakketten, klaar voor de pan en netjes luchtdicht ingevroren.

    05-05-2006, 13:35 geschreven door vts2be

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)

    Archief per week
  • 18/02-24/02 2008
  • 29/05-04/06 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Schapen houden om de biodiversiteit te vergroten




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!