Tongschar is een platvis die behoort tot de scholachtigen. Kenmerkend is dat de tongschar een kleine kop bezit met een relatief groot achterlijf.
Lokaal spreekt men ook wel van melktong, steenschol, steenschar en zelfs schartong. Gezien de verwijzing naar tong is dit door de nieuwe wetgeving betreffende de visbenamingen verboden. Scharretong is een andere vissoort, wat dus nog meer verwarring kan stichten in het taalgebruik.
De tongschar groeit erg traag: de mannetjes 15 cm, de vrouwtjes 25 cm na 3 jaar. Extreem kan een lengte van 70 cm worden bereikt.
Schartong is beslist geen tongschar
Schartong (Lepidorhombus spp.) behoort niet tot de schollenfamilie, maar tot de tarbottenfamilie en heeft zijn ogen op de linkerkant staan. In tegenstelling tot de tongschar, heeft de scharton een grote kop – met grote ogen en een grote bek waarvan de onderkaak uitsteekt – en een grote bocht in de zijlijn.
De huid van de schartong is – net als die van de schar – ruwer dan die van de tongschar: je voelt meer ‘weerstand’ als de op de bruine kant van de staart naar de kop wrijft.
De naam schartong is misleidend, want hij is noch familie van de schar, noch van de tong. In het dialect wordt de schartong of scharretong wordt ook wel Schotse schol of Schotse schulle genoemd, naar het vangstgebied aan de Schotse kust, of ‘scheve mulle’. De vissers van Boulogne gebruikten de schartong vroeger om aan boord vissoep van te koken, en gebruikten de weinig complimenteuze naam ‘salope’, wat ‘smeerlap’ betekent.
30-09-2020 om 17:14
geschreven door julie (Arlette)
Voor veel spinnen is een web de enige manier om aan voedsel te komen. Een spinnenweb is als het ware een val voor vliegen, muggen en andere kleine insecten. Het web verraadt meestal door trillingen dat er een prooi inzit.
Wielweb van een kruisspin
De spin komt tevoorschijn en spuit eerst een verdovend gif in de prooi en zuigt het daarna leeg. Er zijn ook spinnen die de prooi eerst met spinnendraad omwikkelen zodat de prooi absoluut niet kan ontsnappen. Veel spinnen maken een web met kleefstof. De kleefstof houdt in, dat de dunne draden van het web met een soort lijm bedekt zijn.
Bij een web met kleefstof blijft de prooi als het ware ‘plakken’ in het spinnenweb. De spin heeft, om zelf snel te bewegen in het eigen web, loopdraden gemaakt waar geen kleefstof op zit.
September is de maand van de spinnen. Er zitten er nu veel in mijn tuin.
Het zijn niet echt mijn lievelingsdieren.
Spinnen zijn nuttig. Ieder gezond huis moet spinnen hebben zegt men, ook al zijn ze onzichtbaar ze zijn er.
24-09-2020 om 16:31
geschreven door julie (Arlette)
't Is triestig dat het regent in den herfst, dat het moe regent in den herfst, daarbuiten, - En wat de bloemen wégen in den herfst; - en de óude regen lekend langs de ruiten...
Zwaai-stil staan grauwe bomen in het grijs, de goede sidder-bomen, ritsel-wenend; - en 't is de wind, en 't is een lamme wijs van kreun-gezang in snakke tonen stenend...
- Nu moest me komen de oude drentel-tred, nu moest me 't oude vreê-beeldje gaan komen, mijn grijs goed troost-moedertje om 't diepe bed waar zich de warme koorts een licht dierf dromen, en 't wegend wee in lede tranen berst...
... 't Is triestig dat mijn droefheid tháns moet komen, en lomen in 't atone van de bomen; - 't Is triestig dat het regent in den herfst...
Karel van de Woestijne
23-09-2020 om 16:23
geschreven door julie (Arlette)
Actrice en docente Denise De Weerdt is afgelopen nacht overleden. Dat meldt haar zoon. Ze was bekend voor rollen in musicals, theater en televisie. De Weerdt gaf ook les aan de Studio Herman Teirlinck. Ze werd 92 jaar.
e Weerdt deed in haar beginjaren zowel aan musicals als theater. Zo speelde ze Anne Frank in het gelijknamig toneelstuk, en nam ze de hoofdrol voor haar rekening in de Vlaamse versie van de musical "My fair lady". Dat was misschien wel haar bekendste rol.
Later stapte ze over naar de BRT, waar ze meespeelde in bekende reeksen als "Axel Nort", "De kat" of "Paradijsvogels". Jongere kijkers kennen haar misschien van een gastrol in "FC De Kampioenen", als de moeder van Boma.
13-09-2020 om 15:44
geschreven door julie (Arlette)
Paddenstoelen. Champignons, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, morieljes, cantharellen en shiitake: voor liefhebbers van allerhande paddenstoelen is de herfst een droom. ...
Pompoen. Toegegeven, uw eerste pompoenen oogstte u al eind augustus. ...
Spruiten. ...
Andijvie. ...
Rode kool. ...
Witloof. ...
Pastinaak. ...
Aardpeer
07-09-2020 om 16:31
geschreven door julie (Arlette)
De uit Laken afkomstige zangeres en actrice Annie Cordy is op 92-jarige leeftijd overleden. Cordy was erg populair in Franstalig België en in Frankrijk. Ze is onder meer bekend van de nummers "Tata Yoyo" en "La bonne du curé".
ordy woonde in de buurt van Cannes, aan de Azurenkust. Daar is ze vanavond rond 18 uur onwel geworden. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse om haar te reanimeren, maar het mocht niet meer baten.
06-09-2020 om 16:33
geschreven door julie (Arlette)
Poperinge de stad waar ik geboren ben en nog steeds graag woon.
In het West-Vlaamse Poperinge vind je een mix van cultuur en geschiedenis. Denk je aan hop en bier, dan denk je ook aan Poperinge. Daarnaast zijn er nog restanten van de eerste wereldoorlog te zien. Deze stad met een rijke geschiedenis is een ideale woonplaats. De gemiddelde woningprijs ligt hier bovendien lager dan in buurgemeente Ieper.
Waar ligt Poperinge?
De stad ligt in het zuiden van West-Vlaanderen tegen de Franse grens. De hoppestad telt ongeveer 20.000 inwoners, verspreid over deelgemeenten Krombeke, Proven, Reningelst, Roesbrugge-Haringe en Watou.
De sporen van W
De eerste wereldoorlog heeft hier heel wat sporen achtergelaten. Van een bezoek aan de Lijssenthoek word je even stil. Vroeger was het een evacuatiehospitaal voor de Ieperboog. Daarna is het een begraafplaats geworden waar ongeveer 10.000 slachtoffers van WOI liggen. Het wordt wel eens “de spiegel van de oorlog” genoemd. In het bezoekerscentrum kan je verhalen lezen en foto’s bekijken. Ook de stadhuissite van Poperinge doet je even stilstaan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit namelijk een executieplaats.
De stad van hop en bier
Bierliefhebbers kunnen hier zeker hun hart ophalen. Poperinge heeft nog bijna 158 hectare hopvelden en je vindt er maar liefst drie brouwerijen. Het hopmuseum is zeker een bezoekje waard: je kan hier de Belgische biercollectie bekijken en bierseminaries of workshops volgen. Om de drie jaar kan je mee genieten van de bier- en hopfeesten
04-09-2020 om 16:19
geschreven door julie (Arlette)