Inhoud blog
  • De woordvoerders van God? mijn kloefen Louise
  • NEDERIGHEID EN LOYALITEIT, VOOR WIE?
  • NEDERIGHEID EN LOYALITEIT, VOOR WIE?
  • GIJ DIE ZEGT LIEG NIET, LIEG JIJ?
  • WAT IS WAARHEID?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    seniorennet.be/eleutheros
    HERKENNEN - ERKENNEN
    29-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.commentaren van de dagtekst 1 MEI tot en met 5 MEI

    GIJ ZULT DE WAARHEID KENNEN EN DE WAARHEID ZAL U VRIJMAKEN
    Johannes 8: 32

    VRIJDAG  1 MEI

    De zee ... en Hades gaven de doden in hen op, en zij werden ieder afzonderlijk geoordeeld overeenkomstig hun daden. - Openb. 20:13.

    §16 Op een bepaald moment tijdens de Oordeelsdag zullen er boekrollen geopend worden. Samen met de Bijbel zullen die de basis vormen om alle levenden te oordelen en te bepalen of ze het waardig zijn eeuwig leven te verwerven (Openb. 20:12). Tegen het einde van de Oordeelsdag zal iedereen voldoende gelegenheid hebben gehad om te laten zien hoe hij als individu staat tegenover de strijdvraag van universele soevereiniteit. Zal hij zich aan de Koninkrijksregeling onderwerpen en het Lam toestaan hem naar "bronnen van wateren des levens" te leiden? Of zal hij weerstand bieden en weigeren zich aan Gods koninkrijk te onderwerpen? (Openb. 7:17; Jes. 65:20) Dan zal iedereen op aarde de kans hebben gehad zelf een beslissing te nemen, zonder beïnvloed te worden door de erfzonde of een goddeloze omgeving. Niemand zal de rechtvaardigheid van Jehovah's laatste oordeel in twijfel kunnen trekken. Alleen de goddelozen zullen voor eeuwig vernietigd worden. - Openb. 20:14, 15.
    De Wachttoren van 2008 15 januari 5e studieartikel blz. 24 §16.

    BIJKOMEND EN BIJHOREND COMMENTAAR: zoals het commentaar zegt "zullen er boekrollen" geopend worden. Het enige wat ik hoop is dat die dan "onveranderlijke" waarheden mogen bevatten.

    Waarom ik dat zeg en schrijf? Omdat bijna alles wat Russell, Rutherford, Knorr en consorten in al hun publicaties en traktaten uitgebazuind en als waarheden verkondigd hebben, achterhaald en niet uitgekomen is.

    LET OOK NU OP wat De Wachttoren van '97 1/1 schrijft op blz. 12 par. 2 De grotere heerlijkheid van Jehovah’s huis "(...)Dienen wij echter niet blij te zijn dat het einde nog niet is gekomen? In dit decennium van de jaren ’90 zijn in Oost-Europa, delen van Afrika en andere landen beperkingen op de prediking van het goede nieuws naar het lijkt op wonderbaarlijke wijze opgeheven. Door wat zich als uitstel voordoet, zijn nog veel meer „schapen” in de gelegenheid om uit deze onlangs ontsloten gebieden bijeengebracht te worden. — Johannes 10:16".

    Het is waar dat het "onlangs ontsloten" gebieden betreft, maar als het om meer "schapen" gaat is het een werk dat nooit hoeft op te houden want er zullen ALTIJD mensen in de organisatie terechtkomen. Met andere woorden: de "Grote Verdrukking en Armageddon" hoeven in het geheel of ten dele nooit te komen als het om redding van mensen gaat.

    En wat denkt je van deze aantijging in De Wachttoren van 84 1/9 blz. 13 par. 2 Nu is het de tijd voor ijverige dienst. "Mocht iemand zijn leven in werkelijkheid niet aan God maar aan een datum hebben opgedragen, dan is hij misschien door zifting verwijderd".

    Het 'genootschap en het besturende lichaam' geven hier de indruk dat hun leden een datum hebben aangedragen, wat niet anders is dan een misleidende en beschuldigende indoctrinatie voor diegenen die 'in de organisatie blijven'. Tezelfdertijd is het een 'stigma' voor diegenen die niet langer slaven van de organisatie en het besturende lichaam willen zijn en zich dan ook losmaken van hen. Zij noemen het 'misschien door zifting verwijderd', maar...

    In werkelijkheid zegt en indoctrineren zij diegenen die blijven, dat diegenen die misschien door zifting zijn verwijderd, geen eeuwig leven waardig zijn. Evenwel zegt de Bijbel dat deze veroordeling op het einde van de 'Oordeelsdag' plaats kan vinden.         Ik concludeer daaruit dat "de organisatie en het besturende lichaam" meer dan duizend jaar vooruitlopen op Gods beslissingen.

    Hoe mooi zij het ook voorstellen door te schrijven: " Zal hij zich aan de Koninkrijksregeling onderwerpen en het Lam toestaan hem naar "bronnen van wateren des levens" te leiden? Of zal hij weerstand bieden en weigeren zich aan Gods koninkrijk te onderwerpen?

    Dus komt het hierop neer dat wanneer hij of zij zich niet aan "de organisatie en het besturende lichaam" onderwerpt, nu reeds door hen afgesneden worden van het "eeuwige leven".

    Nu moet je eens goed nadenken over datgene wat zij schrijven in De Wachttoren van 88 1/1 blz. 26 par. 5 Blijf het Koninkrijk prediken: "Mensen zullen geoordeeld worden naar hun reactie op het goede nieuws. Daarom moet de prediking luid en duidelijk helemaal tot aan het einde toe blijven weerklinken".

    Toch zegt de laatste zin van hun commentaar: "Alleen de goddelozen zullen voor eeuwig vernietigd worden".

    ZATERDAG  2  MEI

    De dingen waarop ik ten zeerste gesteld was, waren bij de zonen der mensen. -Spr. 8:31.

     Gedreven door liefde voor God spreken nieuwelingen die pas de Bijbelse waarheid hebben leren kennen soms zo vol overtuiging over Jehovah en het Koninkrijk, dat ze anderen er heel doeltreffend toe weten te bewegen de Bijbel te onderzoeken (Joh. 1:41). Liefde voor God is de sleutelfactor die ons ertoe beweegt discipelen te maken. Laten we die liefde daarom levend houden door geregeld in zijn Woord te lezen en erover te mediteren (1 Tim. 4:6, 15; Openb. 2:4). Liefde voor Jehovah heeft er zonder meer toe bijgedragen dat Jezus Christus een ijverige leraar werd.
    Maar dat was niet de enige reden voor zijn doeltreffendheid als Koninkrijksverkondiger. Jezus bekommerde zich om mensen en gaf van levendige belangstelling voor hen blijk.

    Hij weerspiegelde Jehovah's liefde en mededogen en dat trok mensen tot de aanbidding van de enige ware God. Allerlei mensen luisterden naar Jezus omdat hij liefdevolle belangstelling voor hen en hun omstandigheden toonde. - Luk. 7:36-50; 18:15-17; 19:1-10.

    De Wachttoren van 2007 15 november 1e studieartikel blz. 21 §5-7.

    BIJKOMEND EN BIJHOREND COMMENTAAR: ik kan die eerste zin persoonlijk bevestigen, want als beginneling kreeg ik van een vrouw, in toen nog niet toegewezen gebied, te horen dat ik zo "overtuigend" overkwam. Of zij mettertijd de Bijbel is gaan onderzoeken weet ik niet, maar of ik bij mijn 'overtuiging' ook doeltreffend was is iets wat te betwijfelen valt, voor alle nieuwelingen uiteraard.

    Waar ik wel zeker van ben is, dat er zelfs na vele jaren prediken er maar weinig Getuigen van Jehovah zijn die echt met de Bijbel kunnen prediken. De meeste van hen bieden 'publicaties' aan en ondanks of juist door de 'theocratische school' en de 'dienstvergadering' waar spreken en aanbiedingen regelmatig aan bod komen zijn er weinigen die zonder die publicaties hun draai in de prediking kunnen vinden.

    In de vermelde 'school' en 'vergadering' wordt dan ook altijd een toespraak of aanbieding gedaan met een vooropgestelde publicatie. Niet dat de Bijbel uit het beeld is integendeel, datgene wat in de Bijbel staat wordt door de publicatie ondersteund.

    In werkelijkheid is de Bijbel wel de introductie om publicaties aan de man te brengen wat voor de organisatie en het besturende lichaam belangrijker is, volgens mij, dan de boodschap op zich.

    Hun commentaar spreekt wel over liefde voor God, maar de nadruk ligt eerder bij het verspreiden van de lectuur die, nadat de verkondiger weg gegaan is, verder kan prediken. Uiteraard is dat logisch en schijnt het verantwoord te zijn, maar de volgende zin in het commentaar spreekt dat tegen.

    Je zegt dat het niet zo is?

    Ogenschijnlijk heb je gelijk, maar laat mij het toelichten. De zin zegt "Laten we die liefde daarom levend houden door geregeld in zijn Woord te lezen en erover te mediteren". De weergegeven schriftplaatsen zouden die zin moeten ondersteunen en ik schrijf die dan ook uit:

    1 Tim. 4:6 Door de broeders deze raadgevingen te verstrekken, zult gij een voortreffelijk dienaar van Christus Jezus zijn, gevoed met de woorden van het geloof en van de voortreffelijke leer, die gij nauwgezet hebt gevolgd. 15 Denk diep over deze dingen na, ga er geheel in op, opdat uw vooruitgang aan allen openbaar moge zijn.

    Openbaring 2:4 Niettemin heb ik [dit] tegen u, dat gij de liefde die gij eerst had, hebt verlaten.

    Deze twee schriftplaatsen hebben niets te maken met "geregeld in Zijn Woord te lezen en erover te mediteren" en alzo liefde aan te kweken of te verdiepen. Integendeel, vooral Openbaring 2: 4 is een schriftplaats om schuldgevoelens op te wekken zoals je zelf kunt vaststellen.

    Het subtiele van de Wachttoren organisatie is dat zij het wel schrijven om Gods Woord te lezen en er over te mediteren, maar niet echt aanmoedigen. Om nog maar eens een 'ouwe koe' uit de gracht te halen.
    De Wachttoren van 1 september 1967 blz. 530 zegt iets heel anders: "in Jehovah's organisatie is het echter niet nodig een massa tijd en energie aan speurwerk te besteden, want er zijn broeders in de organisatie die er juist voor aangewezen zijn om dat te doen, ten einde u die niet zoveel tijd hebt, te helpen, en zij bereiden het goede materiaal voor De Wachttoren en andere publicaties van het Genootschap voor".

    Met andere woorden gezegd: gij hoeft je niet in te spannen om te willen weten wat de Bijbel of Gods Woord zegt, dat doet de organisatie voor u. Het enige waar jij je moet inzetten is 'prediken en prediken' t.t.z., gehoorzamen aan de organisatie en het besturende lichaam, wij denken voor jullie.

    En wat denk jij van Handelingen 17: 11 "De laatsten nu waren edeler van geest dan die in Thessaloníka, want zij namen het woord met de grootste bereidwilligheid des geestes aan en onderzochten dagelijks zorgvuldig de Schriften of deze dingen zo waren".

    ZONDAG  3  MEI

    Uw koninkrijk kome. Uw wil geschiede, gelijk in de hemel, zo ook op aarde.- Matth. 6:10.

    Onder Gods hemelse koninkrijk zullen we een bestuur kennen waar alle oprechte mensen nu naar verlangen. Psalm 145:16 zal dan in de volledigste zin in vervulling gaan:
    "Gij I Jehovah God opent uw hand en verzadigt de begeerte van al wat leeft." Bovendien zegt Jesaja 32:1: "Zie! Een koning [Christus Jezus in de hemel] zal regeren voor louter rechtvaardigheid; en wat vorsten betreft [Christus' aardse vertegenwoordigers], zij zullen als vorsten heersen voor louter gerechtigheid." Over de Koning Jezus Christus voorzegt Jesaja 9:7: "Aan de overvloed van de vorstelijke heerschappij en aan vrede zal geen einde zijn, op de troon van David en over zijn koninkrijk, om het stevig te bevestigen en om het te schragen door middel van gerechtigheid en door middel van rechtvaardigheid, van nu aan en tot onbepaalde tijd." Zie je jezelf al onder dat rechtvaardige bestuur?
    De Wachttoren van 2007 15 augustus 1e studieartikel blz. 22 §13, 14.

    BIJKOMEND EN BIJHOREND COMMENTAAR: want bijna alle mensen hopen dat er ooit een rechtvaardig bestuur zal komen. En evenveel hebben die hoop reeds opgegeven door de schuld van wat er gebeurd is en nog steeds gebeurt. Grotendeels door datgene wat religies onderwezen hebben en onderwijzen, grotendeels omdat er weinig of geen lichtpunten zijn via menselijke wegen.

    Die religies die mensen weten te activeren om een boodschap zoals hierboven is voorgesteld, en zelfs bijbels ondersteund kan worden, zullen altijd aandacht krijgen.

    De Wachttoren organisatie is in dit opzicht echt in het oogspringend door de enorme manier waarop zij haar leden ertoe heeft kunnen brengen om te prediken.

    Eerst en vooral door haar drukkerijen en de morele druk die via hun interpretatie van de bijbel 'van huis tot huis' tot prediken, 'van deur tot deur', tot een leerstelling is verheven.

    Anderzijds door de voorstelling van zaken, dat alles wat zij haar leden voorhoudt een interpretatie van de bijbel is voorlegt die weinigen zullen onderscheiden als een manipulatie van schriftplaatsen. Onder de termen 'toenemend licht', 'nieuw licht', 'verbeterd inzicht', 'vereenvoudigingen', 'theocratische leiding', 'Gods geest', 'gezalfde broeders', 'lichtflitsen', 'laveren', zelfs 'rechtzetting' alhoewel zeer sporadisch, zijn er altijd wegen die nog subtiel openliggen om mensen te conditioneren.

    Om nog één wapen te noemen is het kwade zelf op zo'n subtiele manier te gebruiken dat er nooit een kritisch woord, opmerking of aanmerking naar de eigen organisatie of het besturende lichaam mag en kan gemaakt worden op straffe van 'uitsluiting'.

    Dus wanneer Jesaja 32:1 zegt, "Zie! Een koning [Christus Jezus in de hemel] zal regeren voor louter rechtvaardigheid; en wat vorsten betreft [Christus' aardse vertegenwoordigers], zij zullen als vorsten heersen voor louter gerechtigheid", is dit de zoveelste interpretatie die hun interpretatie is.

    Even mijn mening.

    In de Nieuwe Wereldvertaling wordt via Jesaja verwezen naar Ps. 2: 6 "[Zeggend:] "ik, ja ik, heb mijn koning geïnstalleerd. Op Sion, mijn heilige berg". Dat het op Jezus Christus slaat is aannemelijk. Dat hij, Jezus Christus, "als koning geïnstalleerd is", dat zegt de organisatie en het besturende lichaam, of dit waar is, moet nog blijken.

    Vervolgens verwijst dezelfde schriftplaats naar Ps. 45: 16 "in de plaats van uw voorvaders zullen uw zonen blijken te zijn, die gij tot vorsten zult aanstellen op de gehele aarde". Ook dat kan waar zijn, alleen wanneer zal dit gebeuren?

    Één ding is zeker, dat van die vorsten is nog geen feit. In de eerste plaats is een vorst niet hetzelfde als een 'koning'. Beiden zijn 'heersers' en zo kan een 'koning' vorsten aanstellen zoals de schriftplaatsen het klaarblijkelijk bedoelen.

    In Openbaring staat dat de werkelijk 'gezalfden' die hun hemelse roeping bereiken, als koningen zullen regeren over de aarde. (Openbaring 5: 10).

    Deze schriftplaats maakt eveneens duidelijk dat het toekomst muziek is.

    Dat de organisatie en het besturende lichaam nu reeds onvoorwaardelijke loyaliteit en gehoorzaamheid eisen is totaal uit den 'boze' en onverantwoord.

    Ik heb duidelijk gezegd eisen omdat bij geuite kritiek, hoe terecht die ook is, uitsluiting het pressiemiddel is om al hun leden tot slaven te degenereren.

    Om het nog duidelijker te maken, iemand die een ander dwingt of zijn autoriteit misbruikt om te doen wat hij wilt, al is het in de naam van God, zichzelf als een 'afgod' opwerpt.

    De schriftplaats 2 Korinthiërs 3: 17 zegt eveneens duidelijk "Jehovah is de Geest, en waar de geest van Jehovah is, daar is vrijheid".

    Een organisatie, gelijk welke, die deze vrijheid aan banden legt en zelfs sanctioneert, is het tegendeel van wat zij beweert.

    MAANDAG  4  MEI

    "Op die dag", is de uitspraak van Jehovah, "zal ik elk paard met verbijstering slaan en zijn berijder met waanzin; en over het huis van Juda zal ik mijn ogen opendoen." Zach. 12:4.

    Jehovah belooft dat hij degenen die tegen zijn moedige Koninkrijksboodschappers strijden, figuurlijk met blindheid en "verbijstering" zal slaan. Hij heeft woord gehouden. Zo slaagden in een bepaald land waar de ware aanbidding verboden was, tegenstanders er niet in het geestelijk voedsel uit de handen van Gods volk te houden. Een krant beweerde zelfs dat Jehovah's Getuigen ballonnen gebruikten om Bijbelse lectuur het land in te krijgen! Gods belofte aan zijn loyale aanbidders werd bewaarheid: "Ik [zal] mijn ogen open doen, en elk paard van de volken zal ik met gezichtsverlies slaan."Blind van woede weten vijanden van het Koninkrijk niet welke weg ze moeten inslaan. Wij zijn er echter van overtuigd dat Jehovah zijn volk als groep zal behoeden en zich om hun welzijn zal bekommeren. - 2 Kon. 6:15-19.
    De Wachttoren van 2007 15 december 3e studieartikel blz. 21 §11.

    BIJKOMEND EN BIJHOREND COMMENTAAR: wij lezen niet alleen die schriftplaats, wij drukken ze hier ook af: Zacharia 12:4. "Op die dag”, is de uitspraak van Jehovah, „zal ik elk paard met verbijstering slaan en zijn berijder met waanzin; en over het huis van Juda zal ik mijn ogen opendoen, en elk paard van de volken zal ik met gezichtsverlies slaan".

    In de eerste plaats is Zacharia toepasselijk op de natie Israël, wat niet verkeert hoeft te zijn dat er een hedendaagse parallel kan en mag getrokken worden.

    Het risico van parallellen is echter dat je daar praktisch alles mee kunt doen en er alle kanten mee kunt uitgaan die in je kraam te pas komen. Jazeker, omdat je dezelfde parallel zelfs voor tegengestelde doeleinden kan inlassen.

    Wanneer alles goed gaat is het uiteraard de zegen van Jehovah of God. Gaat het slecht dan helpt het om volharding aan te kweken.

    Het voorbeeld dat aangehaald wordt is er één dat voor gelijk welke organisatie of ideologie onder gelijkaardige omstandigheden opgaat en in gelijk welke tijd maar ook.

    Is het spreekwoord niet zo dat 'een kat altijd op zijn poten valt'.

    Wat de aantijging aangaat dat de vijanden van het Koninkrijk 'blind van woede' zijn en niet weten welke weg zij moeten inslaan is volgens mij wel sterk overtrokken.

    Zichzelf en de gehele groep Getuigen van Jehovah als martelaren opvoeren is een verregaande en doeltreffende manier om tot vervreemding bij te dragen.

    En dat Jehovah zijn volk als groep zal behoeden is voor diegene die individueel het slachtoffer geworden is, of zal worden, geen erg grote troost.

    Wanneer de woede van een vijand echter opgewekt is geworden of er aanleiding voor gegeven is ligt de zaak wel anders.

    Een voorbeeld is o.a. Malawi. De situatie daar had gemakkelijk kunnen vermeden worden als de organisatie en het besturende lichaam gewoon Romeinen 13 hadden toegepast. Of wanneer zij dezelfde handelwijze gebruikt hadden die zij tezelfdertijd in Mexico toegelaten hadden t.a.v. gewetensbezwaarden.

    Weinige Getuigen van Jehovah zijn daarvan op de hoogte, alhoewel het niet zo erg veel moeite zou kosten om het te weten, als je het tenslotte wilt weten.

    Om een lang verhaal kort te maken verwijs ik naar het geweldig informatief boek GEWETENSCONFLICT van Raymond Franz, voormalig lid van het besturende lichaam van Jehovah's Getuigen? X 6."Meten met twee maten" (gemakkelijk te vinden via een zoekrobot).

    Neen dit is geen reclame voor dit boek, maar een aanbeveling voor diegene die evenwichtig de bijbelse waarheid wilt "herkennen en erkennen".

    Daarom geef ik twee teksten om over na te denken:

    1) Spreuken 15:22. "Plannen zijn tot mislukking gedoemd waar geen vertrouwelijk gesprek is, maar in de veelheid van raadgevers komt iets tot stand".

    Persoonlijk heb ik altijd de nadruk gelegd op "vertrouwelijk gesprek" terwijl de organisatie en het besturende lichaam en dan ook mijn mede ouderlingen praktisch altijd de nadruk legden op "de veelheid van raadgevers". Nu blijkt dat de organisatie en het besturende lichaam absoluut geen vertrouwelijk gesprek dulden, 't is te gehoorzamen, amen en uit.

    Wat de illustratie betreft waaraan zij hun autoriteit ontlenen, dus Mattheus 24: 45, is voor diegenen die het besturende lichaam vormen, geen reden om de 9.986 andere belijdende gezalfden te betrekken in hun beleid. Dus ook de veelheid van raadgevers is voor hen niet beginselvast.

    2) Spreuken 18:17. "De eerste in zijn rechtsgeding is rechtvaardig; zijn naaste komt binnen en doorvorst hem stellig". Dat wil zeggen dat de eerste geloofd wordt alleen al omdat het de eerste versie is en er wordt verondersteld dat men de waarheid spreekt. Dat daarna de volgende die eerste versie weerlegt en doorprikt met de feiten is duidelijk in het vers. Het omgekeerde is klaarblijkelijk eveneens waar. Waar het in werkelijkheid om gaat is dat je de twee kanten moet horen en de feiten vormen het bewijs van de werkelijkheid.

    In de praktijk is het de organisatie en het besturende lichaam die zichzelf rechtvaardigen, maar Raymond Franz geeft in zijn boek "Gewetensconflict" ook de feiten weer waardoor de bewijzen geleverd worden dat zij in de eerste plaats zichzelf bedriegen en daarnaast nog om en bij de 7.000.000 Getuigen van Jehovah plus de rest van de mensen waartegen zij prediken.

    Neem nu nog nota dat er vanaf 1971 toen er 1.510.245 Getuigen van Jehovah waren er t.e.m.2008 exact 9.150.630 nieuwelingen werden gedoopt en er in 2008 slechts 6.829.455 geboekt stonden. Daarbij tellen wij diegene die in 2008 werden gedoopt niet bij, omdat ik de exacte begincijfers van 2009 nog niet ken. Maar wel diegene die er in 1970 waren of waarmee in 1971 is gestart dus 1.510.245. even op een rijtje:

    9.150.630 + 1.510.245 = 10.660.875. dat zou volgens de exacte cijfers het getal moeten zijn van de toename.

    Vermits het berekende cijfer 10.660.875 blijkt te zijn en er in 2008 vertrokken is geworden met 6.829.455 verkondigers is de werkelijke toename terug te brengen op 10.660.875 - 6.829.455 = of 3.831.420 personen. Tegenover de 9.150.650 dopelingen die erbij zijn gekomen zijn er 5.319.210 inactieve en gesanctioneerde t.e.m. 2007.

    De 189.455 dopelingen van 2008 zijn nog niet mee geteld in de berekening, dat is voor volgend jaar na de bekendmaking met hoeveel men vertrekt in 2009.

    Het feit dat ongeveer 2/3 van de toename verdwenen is, maakt de vooruitgang die de jaarboeken weergeven erg dubieus.

    Afgestorvenen worden gerecupereerd door de "niet gedoopte verkondigers". (betwistbaar)

    En als toetje krijg je van mij nog het aantal uren die er vanaf 1971 nodig waren om er één gedoopte bij te krijgen. Het totaal gepredikte en onderwezen uren vanaf 1971 t.e.m. 2008 bedraagt: 31.020.908.384 uren gedeeld door de 6.829.455 verkondigers = 4.542 uren voor één nieuweling. A.U.B.

    De vraag is "wat zijn de redenen" waarom zij zijn weg gebleven?

    De getallen komen uit de respectievelijke jaarboeken van Jehovah's Getuigen.

    DINSDAG  5  MEI

    Die Jehovah liefheeft, wordt door hem streng onderricht, ja, hij geselt een ieder die hij als zoon aanneemt. Hebr. 12:6.

    Paulus schreef dat 'de liefde vriendelijk is' (1 Kor. 13:4). Liefdevolle ouders zullen hun kinderen op een vriendelijke, consequente manier streng onderricht geven. Door dat te doen, volgen ze Jehovah na. Merk op dat het strenge onderricht waarover de Bijbel spreekt, niet gewoon straf betekent. Het houdt de gedachte in van opleiding en onderwijs. Wat is het doel van dat strenge onderricht? "Voor hen die erdoor geoefend zijn," zegt Paulus, [werpt het] een vreedzame vrucht af, namelijk rechtvaardigheid" (Hebr. 12:11). Wanneer ouders hun kinderen liefdevol in overeenstemming met Gods wil onderwijzen, geven ze hun de gelegenheid om vreedzame, oprechte volwassenen te worden. Als kinderen "het strenge onderricht van Jehovah" aanvaarden, krijgen ze wijsheid, kennis en onderscheidingsvermogen eigenschappen die meer waarde hebben dan zilver of goud (Spr. 3:11-18). Aan de andere kant getuigt het niet van liefde als ouders hun kinderen geen streng onderricht geven.
    De Wachttoren van 2007 1 september 1e studieartikel blz. 21 §7, 8.

    BIJKOMEND EN BIJHOREND COMMENTAAR: laat ik maar beginnen met de vaststelling dat wij in de ogen van God allemaal kinderen zijn. Daarbij komt nog dat onvolmaaktheid ons allemaal gelijk maakt in zijn ogen en hij die beweert geen zonde te hebben is een grote leugenaar.     1 Johannes 1:8-9. "Indien wij de bewering uiten: „Wij hebben geen zonde”, misleiden wij onszelf, en de waarheid is niet in ons. 9Indien wij onze zonden belijden, dan is hij getrouw en rechtvaardig, zodat hij ons onze zonden vergeeft en ons van alle onrechtvaardigheid reinigt".

    Iemand die altijd gelijk heeft komt daar volledig mee overeen. Iemand die zegt dat je naar hem moet luisteren ook als hij verkeerd is, komt onder de zelfde noemer. God haat leugenaars en niet alleen omdat daar al het kwade mee begonnen is, maar ook omdat een leugenaar volstrekt niet te vertrouwen is.

    Laat mij opmerken dat een leugenaar daarom nog geen goddeloos mens hoeft te zijn, niet alle leugens zijn van hetzelfde kaliber en onvolmaaktheid speelt ook mee, alhoewel het geen dekmantel mag zijn.

    Kinderen opvoeden is geen sinecure vooral in deze tijd en zoals wij vroeger reeds opmerkten is het voorbeeld dat ouders stellen toonaangevend. Kinderen, hoe jong ook, onderscheiden heel vlug wanneer ouders twee maten gebruiken. En doorgaans zijn zij in zo'n geval rechtvaardiger dan hun ouders, alhoewel zij situaties naar hun eigen hand proberen te zetten en elke ouder uitspelen tegen de ander in eigen voordeel.

    Zij die mij ondertussen al een beetje doorhebben weten dat wij in Gods ogen, hoe oud of jong wij ook zijn, allemaal Zijn kinderen zijn en ik daarmee dus een bedoeling heb.

    Wij gaan Jezus Christus eerst aan het woord laten toen hij volgens het evangelie van Mattheüs 18:3-5. zei: "Voorwaar, ik zeg U: Indien GIJ U niet omkeert en wordt als jonge kinderen, zult GIJ het koninkrijk der hemelen geenszins binnengaan". 4Al wie zich daarom zal vernederen gelijk dit jonge kind, die is de grootste in het koninkrijk der hemelen; 5en al wie zulk een jong kind ontvangt op basis van mijn naam, ontvangt [ook] mij.

    Zoals je ziet heb ik twee stukjes gemarkeerd en nu zal ik zeggen waarom. Omdat die discipelen volgens de organisatie en het besturende lichaam mettertijd allemaal gezalfden zouden zijn en hun eigen persoonlijk leven eens onder de loupe moesten nemen en zich van het verkeerde afwenden of omkeren. Diegenen die dat vanuit hun hart zouden doen die moesten zich dan ook vernederen door toe te geven dat zij verkeerde dingen deden of en in hun hart koesterden.

    Op een ander moment zei Jezus Christus eveneens in Mattheüs 23:2-3 "De schriftgeleerden en de Farizeeën zijn op de stoel van Mozes gaan zitten. 3Doet en onderhoudt daarom alles wat zij U zeggen, maar doet niet naar hun daden, want zij zeggen het wel, maar volbrengen het niet".

    Hier heb ik gemarkeerd dat de religieuze leiders op de stoel van Mozes zijn gaan zitten omdat zij het wetsverbond, samen met hun eigen verordeningen, aan het volk oplegden.

    En in de bergrede via het evangelie van Mattheüs 5:20. waarschuwde Jezus Christus "Want ik zeg U, dat indien UW rechtvaardigheid niet overvloediger is dan die van de schriftgeleerden en Farizeeën, GIJ het koninkrijk der hemelen geenszins zult binnengaan.

    Deze teksten moet je zelf in verband brengen met het volgende: de organisatie en het besturende lichaam kunnen uiteraard niet op de stoel van Mozes gaan zitten omdat het wetsverbond "aan de paal is genageld". Maar daar zij zich opwerpen als de organisatie en het besturende lichaam dat door Gods geest geleid wordt en onvoorwaardelijke loyaliteit eisen hebben zij zich als woordvoerder gelijk gemaakt aan niemand minder dan Jezus Christus zelf. Dus ook aan God.

    Even duidelijk stellen, maar jij moet zelf de conclusies trekken, akkoord?:

    w89 1/1 blz. 12 par. 8 ’De hand van Jehovah was met hen’
    (...) De apostel Paulus beet de spits af van de christelijke zendingsactiviteit. Hij legde tevens het fundament voor een werk dat in onze twintigste eeuw voltooid zou worden.

    Wij zitten nu in het negende jaar van de 21e eeuw. En is het werk voltooid?

    w90 1/11 blz. 26 par. 16 Onze relatieve onderworpenheid aan de superieure autoriteiten  Wij kunnen niet deelnemen aan enigerlei moderne versie van afgoderij — of het nu gaat om het maken van met aanbidding te vergelijken gebaren voor een beeld of symbool of het toeschrijven van redding aan een persoon of een organisatie. (...) (ik benadruk).

    Misschien begrijp je nu beter, mede het voorgaande commentaar, steeds beter, waarom mensen die ooit honderd procent vertrouwen hadden in de organisatie en het besturende lichaam weggaan en wegblijven.

    hopelijk tot de volgende commentaren en bedankt voor 't lezen.


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 31/08-06/09 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!