Persoonlijke financiële planning
Persoonlijke financiële planning
Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    17-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Startende zelfstandigen hebben vaak één ding gemeenschappelijk, namelijk een tekort aan startkapitaal. Indien uw familieleden of vrienden een zaak uit de grond willen stampen dan probeert de Vlaamse overheid u sinds 1 september 2006 met een fiscaal snoepje aan te moedigen om startende ondernemers tot 50.000€ ter beschikking te stellen onder het regime van de ‘winwinlenig’. Het spreekt voor zich dat er een aantal voorwaarden zijn voorzien, maar de fiscale voordelen zijn niet onaantrekkelijk…

    Voor wie is de winwinlening bestemd?
    U kan niet aan om het even wie voor om het even wat een winwinlening toestaan.  De kredietnemer moet aan welomschreven voorwaarden voldoen:

    • Het moet gaan om een handelsvennootschap of zelfstandige met voornaamste exploitatiezetel in het Vlaams Gewest.
    • Enkel KMO’s komen in aanmerking (minder dan 250 werknemers of jaaromzet kleiner dan 50 miljoen EUR of balanstotaal kleiner dan 43 miljoen EUR) die maximaal 3 jaar zijn ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen.
    • De lening mag enkel gebruikt worden voor ondernemersdoeleinden.

    Wie kan uitlenen?
    U als potentiële kredietgever moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen om te kunnen genieten van het fiscaal voordeel.

    • U dient een natuurlijk persoon te zijn onderworpen aan de personenbelasting en inwoner van het Vlaams Gewest.
    • U mag geen directe bindingen hebben met de kredietnemer. Leningen aan uw echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner zijn niet toegelaten en evenmin mag u werknemer, zaakvoerder bestuurder of aandeelhouder zijn van de kredietnemer.
    • Verder mag u zelf geen kredietnemer zijn van een winwinlening, teneinde carrousels te vermijden.

    De winwinlening.
    Het bedrag van de winwinlening is beperkt tot 50.000€, zowel voor de kredietgever als de kredietnemer. Helemaal risicoloos is de lening niet. U moet vooreerst 8 jaar wachten vooraleer u uw kapitaal terugziet en bovendien is de lening achtergesteld ten opzichte van alle lopende en toekomstige kredieten van de kredietnemer. In het slechtste geval staat u helemaal achteraan in de rij.

    Maximaal rendement van 9,5%.
    Gelukkig maakt de opbrengst heel wat goed. De rentevoet op dit ogenblik bedraagt minimaal 3,5% en maximaal 7%. Daarbovenop krijgt u van vadertje staat een jaarlijkse belastingsvermindering gedurende 8 jaar van 2,5%.
     Dit betekent dat het rendement op de lening kan oplopen tot 9,5%, weliswaar bruto, want op de contractueel vastgelegde intrestvoet dient 15% roerende voorheffing ingehouden te worden door de kredietnemer.
    Mocht het met de terugbetaling van het geleende kapitaal toch fout lopen dan krijgt u een éénmalig zoethoudertje, namelijk een éénmalige belastingvermindering van 30% van het geleende kapitaal.

    Procedure.
    Om een en ander controleerbaar te maken voorziet de regelgeving rond de winwinlening in een nogal strakke procedure. Zo dient de lening vastgelegd te worden in een onderhandse of notariële akte en dient deze akte ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de Participatiemaatschappij Vlaanderen NV.
    Deze Participatiemaatschappij dient dan op haar beurt goedkeuring te geven aan de lening en de lening in te schrijven in het Winwinleningregister.
    De leningsakte en kennisgeving van de registratie zijn dan ook de documenten die de belastingplichtige bij de aangifte dient te voegen om de belastingsvermindering te genieten.

    Conclusie :
    Hoewel er langs de kant van de kredietnemer en kredietgever toch wat voorwaarden opgelegd worden en er een aantal formaliteiten dienen te worden vervuld is de winwinlening een lovenswaardig initiatief. Het fiscaal voordeel kan u zeker aanzetten om te investeren in de onderneming van familie en vrienden. Een hoger plafond voor de lening en mogelijke tussentijdse kapitaalsterugbetalingen zou het water tussen vraag en aanbod nog minder diep kunnen maken.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    17-12-2006, 15:34 geschreven door Financiele planning
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Vanaf 1 januari 2007 zal de langstlevende partner in Vlaanderen geen successierechten meer moeten betalen op de nettowaarde van de gezinswoning.

    De gezinswoning
    De gezinswoning wordt gedefinieerd als “de gezamenlijke hoofdverblijfplaats van de erflater en zijn overlevende echtgenoot of samenwonende”. De inschrijving in het bevolkingsregister geldt als weerlegbaar vermoeden van samenwoning. Bij gebreke hiervan kan de langstlevende de samenwoning door andere middelen aantonen.

    In bepaalde situaties kan de langstlevende nog van de vrijstelling genieten voor de “laatste” gezinswoning, ook al kwam er reeds voor het overlijden een einde aan de samenwoning:
    1. bij feitelijke scheiding van de echtgenoten of wettelijk (niet feitelijk!) samenwonenden op het ogenblik van het overlijden;
    2. of indien de hoofdverblijfplaats van één van beide betrokkenen werd verplaatst naar een rust- of verzorgingsinstelling, een serviceflatgebouw of een woningcomplex met dienstverlening;
    3. of meer algemeen, bij elk geval van overmacht die het samenleven tot op het ogenblik van het overlijden onmogelijk heeft gemaakt.

    Het is niet duidelijk of de vrijstelling ook zal gelden voor het gedeelte van de woning dat beroepsmatig wordt gebruikt.
    In het Waalse gewest bestaat er geen vrijstelling voor de gezinswoning, maar wel een vermindering. Voor die vermindering volstaat een “gedeeltelijke” bestemming tot bewoning. Indien de woning gedeeltelijk voor beroepsgebruik wordt aangewend zal in Wallonië toch de volledige woning van de vermindering kunnen genieten.
    De tekst van het Vlaamse decreet is daarover minder duidelijk. Misschien brengt een circulaire daarover binnenkort meer zekerheid?
    Bemerk dat de vrijstelling enkel geldt voor de gezinswoning en dus niet voor de andere onroerende goederen waarvan de erflater eventueel eigenaar is, zoals bijvoorbeeld het tweede verblijf of een verhuurd beleggingspand.

    De nettowaarde
    De “nettowaarde van de gezinswoning” betekent dat de schulden die specifiek werden aangegaan om de gezinswoning te verwerven of te behouden, bij voorrang in mindering moeten worden gebracht van de waarde van de gezinswoning.
    Het eventuele saldo kan worden aangerekend op de waarde van de andere (belastbare) onroerende goederen en vervolgens op de waarde van de roerende goederen.
    Dergelijke schulden worden in de praktijk echter doorgaans gedekt door een schuldsaldoverzekering.

    De langstlevende partner
    Niet enkel gehuwden, maar ook wettelijk en feitelijk samenwonenden zullen van de vrijstelling kunnen genieten.
    Feitelijk samenwonenden moeten wel bewijzen dat zij reeds drie jaar ononderbroken samengewoond hebben vóór het overlijden. Om van het successietarief zoals voor gehuwden te kunnen genieten volstaat het daarentegen nog steeds dat men reeds 1 jaar feitelijk samenwoont.
    Voor wettelijk samenwonenden geldt geen dergelijke driejaarstermijn voor de vrijstelling van de gezinswoning.
    De vrijstelling geldt enkel voor de langstlevende partner en niet voor de andere erfgenamen. Indien de langstlevende echtgenoot bijvoorbeeld het vruchtgebruik erft van de nalatenschap en de kinderen de blote eigendom zullen de kinderen nog steeds successierechten moeten betalen voor hun erfdeel in de gezinswoning.

    Samenwonende erfopvolgers in rechte lijn
    De vrijstelling zal niet gelden voor een erfgenaam in de rechte lijn (of daarmee gelijkgestelde), zelfs indien deze samenwoonde met de erflater. De inwonende (klein)kinderen of inwonende (groot)ouders zullen dus steeds successierechten moeten betalen.

    Andere samenwonende erfgenamen
    Andere erfgenamen dan deze in de rechte lijn komen wel in aanmerking voor de vrijstelling indien er sprake is van samenwoning. De vrijstelling zal bijvoorbeeld ook gelden voor broers of zussen die in de ouderlijke woning zijn blijven wonen en zodoende al meer dan drie jaar feitelijk samenwonen.

    Financiële besparing
    De omvang van de besparing aan successierechten is afhankelijk van diverse variabelen:
    de waarde van de gezinswoning, het aantal kinderen van de erflater, het huwelijksstelsel, de leeftijd van de langstlevende, de overige activa en de passiva...
    Het voordeel zal meestal eerder beperkt zijn. Stel bijvoorbeeld, Nicole en Hugo hebben drie kinderen. Zij zijn gehuwd onder het wettelijk stelsel en de huwgemeenschap bevat een gezinswoning ter waarde van € 600.000. Op het ogenblik dat Hugo sterft is Nicole per hypothese 83 jaar. Nicole zal alsdan € 720 aan successierechten besparen.
    Deze nieuwe vrijstelling impliceert dus niet dat men minder aan successieplanning zal moeten doen. Uw adviseur kan concreet berekenen wat de impact is van deze nieuwe vrijstelling voor u en kan in samenspraak met u eventuele optimalisaties voorstellen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    17-12-2006, 15:32 geschreven door Financiele planning
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    België: een land waar het goed is om te wonen. Een sociaal vangnet om u tegen te zeggen, combineren we
    vrolijk met een torenhoge fiscale en para-fiscale druk (personenbelasting, sociale bijdragen,
    vennootschapsbelasting, gemeentebelasting en allerhande crisisbijdragen). De situatie laat zich nog het best
    vatten in één korte boutade: een “arme” staat met “rijke” burgers.
    Toch is iedereen zich stilaan bewust van een aantal maatschappelijke fenomenen (zoals de vergrijzing) met duidelijke
    impact op onze welvaart (pensioen).Iedereen stelt zich dezelfde vraag: hoe kan ik er voor zorgen dat mijn
    levensstandaard van vandaag ook in de toekomst kan worden gefinancierd? Hierbij houdt u best rekening met een
    aantal tendensen.
    Een grotere transparantie
    Financiële stromen worden steeds zichtbaarder. Betaalkaarten, kredietkaarten en demateralisatie (afschaffing van
    effecten aan toonder) zorgen ervoor dat alles via rekening dient te gebeuren. Transacties via rekeningen zijn altijd
    traceerbaar. Dit in combinatie met de informatiedoorstroming (voorzien in de Europese spaarfiscaliteit) resulteert in
    een ongekende transparantie in binnen- en buitenland.
    We evolueren dus zichtbaar in de richting van een vermogenskadaster van spaargelden die individueel kan worden
    gevolgd. De ooit zo geroemde discretie zal in 2015 waarschijnlijk een utopie zijn. De hamvraag blijft: zal het verlies
    aan anonimiteit en de toegankelijkheid van alle financiële info uiteindelijk resulteren in een vermogensbelasting
    (Europees of Belgisch)? Weddingschappen hieromtrent kan u ongetwijfeld al bij de grote Britse kantoren afsluiten.
    Een verhoogde fiscale druk
    Verlaging van de lasten op arbeid is een veelgehoorde slogan de laatste jaren. Kleine ingrepen in de
    personenbelasting en vermindering van de sociale bijdragen op sommige werknemerscategorieën waren het
    resultaat. Op vermogen daarentegen gaat het de andere richting uit.
    Extra taksen en belastbaarheid van sommige beleggingsfondsen zijn een aantal recente beslissingen. Het is
    voorspelbaar dat de roerende voorheffing in ons land zal mee-evolueren met de tarieven voorzien in de Europese
    spaarfiscaliteit (respectievelijk 20 en 35%). Bovendien is er nu reeds voorbereidend werk geleverd om ook andere
    fondsen eventueel belastbaar te maken. De Minister van Financiën kan dit via eenvoudig wetgevend werk beslissen
    en uitvoeren.
    Een verlaging van successierechten
    Positief voor de burgers is dat de overheid eindelijk heeft ingezien dat de fiscaliteit op nalatenschappen drastisch
    moest worden verlaagd. Vlaanderen heeft hierin steeds het voortouw genomen en er voor gezorgd dat in rechte lijn en
    voor gemiddelde vermogens (tot € 250.000) de successierechten betaalbaar blijven.
    Toch blijft het toptarief van 27% te hoog. Hou er tevens rekening mee dat de grotere transparantie dit toptarief veel
    meer toepasbaar maakt (het zal immers niet meer mogelijk zijn alles “anoniem” te regelen). Planning blijft dus een
    noodzaak voor de grote vermogens. Gelukkig zijn er tal van instrumenten om dit op een adequate manier te doen
    gaande van handgiften en allerlei schenkingen tot structuren en vennootschappen.
    Meer Europa en minder België
    Europa is er en zal er blijven. Meer en duidelijker naar de toekomst toe. Dit brengt met zich mee dat de wetgeving
    meer en meer een Europees verhaal wordt. Belastbaarheid van inkomens en vermogens zal gestuurd worden vanuit
    Brussel, Straatsburg of Luxemburg. Uiteraard zal er nog heel wat gediscussieerd worden over allerlei punten en
    komma’s.
    Het wordt een opdracht van formaat om alle visies en systemen te laten resulteren in één allesomvattend compromis.
    De Europese spaarfiscaliteit (die verre van perfect is) illustreert dat met veel tijd en oeverloos geduld een Europees
    antwoord op de mobiliteit van vermogens kan worden geboden.
    Conclusie:
    Bij het schrijven van uw eigen financieel plan houdt u best rekening met de geschetste evoluties. Door de verhoogde
    dinsdag 16 mei 2006
    transparantie kan iedereen meekijken. Zorg dus voor correcte vermogensopbouw en probeer binnen de legale
    krijtlijnen te optimaliseren. Bekijk de mogelijkheden om taksen en lasten op dat vermogen te minimaliseren. Vermijd
    successierechten door voldoende vooruit te plannen of creatieve zaken te voorzien in huwelijkscontracten of
    testamenten.
    Hoe lager de fiscale druk is op uw inkomen en vermogen, hoe comfortabeler uw levensstandaard op lange termijn. Zo
    installeert u uw eigen vangnet en hoeft u niet wakker te liggen van één of andere ingreep (minder pensioen, langer
    werken, …) vanuit politieke hoek.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    17-12-2006, 15:30 geschreven door Financiele planning
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 11/12-17/12 2006
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!