Persoonlijke financiële planning
Persoonlijke financiële planning
Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    17-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Startende zelfstandigen hebben vaak één ding gemeenschappelijk, namelijk een tekort aan startkapitaal. Indien uw familieleden of vrienden een zaak uit de grond willen stampen dan probeert de Vlaamse overheid u sinds 1 september 2006 met een fiscaal snoepje aan te moedigen om startende ondernemers tot 50.000€ ter beschikking te stellen onder het regime van de ‘winwinlenig’. Het spreekt voor zich dat er een aantal voorwaarden zijn voorzien, maar de fiscale voordelen zijn niet onaantrekkelijk…

    Voor wie is de winwinlening bestemd?
    U kan niet aan om het even wie voor om het even wat een winwinlening toestaan.  De kredietnemer moet aan welomschreven voorwaarden voldoen:

    • Het moet gaan om een handelsvennootschap of zelfstandige met voornaamste exploitatiezetel in het Vlaams Gewest.
    • Enkel KMO’s komen in aanmerking (minder dan 250 werknemers of jaaromzet kleiner dan 50 miljoen EUR of balanstotaal kleiner dan 43 miljoen EUR) die maximaal 3 jaar zijn ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen.
    • De lening mag enkel gebruikt worden voor ondernemersdoeleinden.

    Wie kan uitlenen?
    U als potentiële kredietgever moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen om te kunnen genieten van het fiscaal voordeel.

    • U dient een natuurlijk persoon te zijn onderworpen aan de personenbelasting en inwoner van het Vlaams Gewest.
    • U mag geen directe bindingen hebben met de kredietnemer. Leningen aan uw echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner zijn niet toegelaten en evenmin mag u werknemer, zaakvoerder bestuurder of aandeelhouder zijn van de kredietnemer.
    • Verder mag u zelf geen kredietnemer zijn van een winwinlening, teneinde carrousels te vermijden.

    De winwinlening.
    Het bedrag van de winwinlening is beperkt tot 50.000€, zowel voor de kredietgever als de kredietnemer. Helemaal risicoloos is de lening niet. U moet vooreerst 8 jaar wachten vooraleer u uw kapitaal terugziet en bovendien is de lening achtergesteld ten opzichte van alle lopende en toekomstige kredieten van de kredietnemer. In het slechtste geval staat u helemaal achteraan in de rij.

    Maximaal rendement van 9,5%.
    Gelukkig maakt de opbrengst heel wat goed. De rentevoet op dit ogenblik bedraagt minimaal 3,5% en maximaal 7%. Daarbovenop krijgt u van vadertje staat een jaarlijkse belastingsvermindering gedurende 8 jaar van 2,5%.
     Dit betekent dat het rendement op de lening kan oplopen tot 9,5%, weliswaar bruto, want op de contractueel vastgelegde intrestvoet dient 15% roerende voorheffing ingehouden te worden door de kredietnemer.
    Mocht het met de terugbetaling van het geleende kapitaal toch fout lopen dan krijgt u een éénmalig zoethoudertje, namelijk een éénmalige belastingvermindering van 30% van het geleende kapitaal.

    Procedure.
    Om een en ander controleerbaar te maken voorziet de regelgeving rond de winwinlening in een nogal strakke procedure. Zo dient de lening vastgelegd te worden in een onderhandse of notariële akte en dient deze akte ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de Participatiemaatschappij Vlaanderen NV.
    Deze Participatiemaatschappij dient dan op haar beurt goedkeuring te geven aan de lening en de lening in te schrijven in het Winwinleningregister.
    De leningsakte en kennisgeving van de registratie zijn dan ook de documenten die de belastingplichtige bij de aangifte dient te voegen om de belastingsvermindering te genieten.

    Conclusie :
    Hoewel er langs de kant van de kredietnemer en kredietgever toch wat voorwaarden opgelegd worden en er een aantal formaliteiten dienen te worden vervuld is de winwinlening een lovenswaardig initiatief. Het fiscaal voordeel kan u zeker aanzetten om te investeren in de onderneming van familie en vrienden. Een hoger plafond voor de lening en mogelijke tussentijdse kapitaalsterugbetalingen zou het water tussen vraag en aanbod nog minder diep kunnen maken.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 11/12-17/12 2006
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!