Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

17-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citroengras.


.


Citroengras.

 

 

Herkomst
Citroengras is een tropische, aromatische grassoort afkomstig uit Azië. Zoals de naam al doet vermoeden, geeft de plant een sterke citroensmaak af. Ze wordt vaak gebruikt in Oosterse gerechten. Het kruid is vers of ingevroren verkrijgbaar, maar ook gedroogd in poedervorm. De smaak van de poeder is net wat minder fris, maar wel citroenachtig. Vers heeft citroengras een groene kleur. 's Zomers kan je de plant ook in je tuin kweken.

Benaming
Een andere naam voor citroengras is ook wel citronellagras of Sereh. Dat laatste is Indonesisch voor citroengras.

Naam in verschillende talen:

Engels: lemon grass
Duits: Zitronengras
Frans: citronelle
Italiaans: erba di limone
Spaans: limoncillo
Maleis: Serai
Thailand: Takrai

Smaak en gebruik
Vers geplukt citroengras wordt meestal niet rauw gegeten. De sterke smaak kan al gauw een overheersende rol spelen en dat is vaak ongewenst in de keuken. Kook of stoof de stukken citroengras mee in gerechten die een extra toets verlangen. Verdeel de stengels in handzame stukken van zo'n 15 centimeter, bind ze in een bosje samen of snij ze in de lengterichting door en voeg zo toe en gooi de wortels en het buitenblad weg. Na de bereiding verwijder je best de stengels, want je kan ze niet kauwen.

Als je ze aan de bereiding wil toevoegen en erin laten, gebruik je alleen het onderste deel van de stengel. verwijder de buitenste harde bladeren en verbrijzel de zachte binnenste delen met de mortier of hak ze heel fijn. Citroengras is een kruid dat goed past in vele tropische gerechten. Doet het prima bij soepen, sauzen, gerechten op basis van kip, vis en curry's.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (33)
03-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastinaaksoep met vanille en amandelkruim.

.




Pastinaaksoep met vanille en amandelkruim

 

Pastinaak is een typische herfst- en wintergroente met een ietwat zoete, aardse smaak. Deze soep is zo zacht, zoet en romig dat je ze haast als dessert zou kunnen opdienen. Het vleugje vanille en het krokante amandelbroodkruim versterken het effect. Omdat deze soep behoorlijk machtig is, serveer je haar maar beter met een lichte hoofdmaaltijd.

voor 3 à 4 personen


Ingrediënten

• 1 el olijfolie
• 1 kleine ui, fijngehakt
• 1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes
• 2 stevige pastinaken, geschild en in blokjes
• ca. 700 ml hete groentebouillon
• 1 dl (soja)room
• een half vanillestokje
• peper en zout

voor het amandelkruim:
• 1 el olijfolie
• 4 sneetjes stokbrood van een dag oud
• 2 el amandelschilfers


Zo maak je het

Fruit de ui in de olijfolie tot hij glazig is. Voeg de aardappel- en pastinaakblokjes toe en laat enkele minuten stoven. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep op een zacht vuur koken.

Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes samen met de vanillepeul bij de soep.

Wanneer de groenten gaar zijn, verwijder je het vanillestokje en pureer je de soep. Roer er de room door en kruid met peper en zout. Laat op een zacht vuurtje nog even goed doorwarmen, maar breng de soep niet meer aan de kook.

Maak intussen het amandelkruim. Mix of verkruimel de sneetjes stokbrood tot je grove kruimels hebt. Meng de kruimels met de amandelschilfers. Verhit de olie in een koekenpan en bak het kruimelmengsel al roerende tot het goudbruin kleurt.

Strooi over elke portie soep een paar eetlepels amandelkruim en dien onmiddellijk op.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (36)
27-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artisjokkensla met tomaat en krulsla.

 .

 

Artisjokkensla met tomaat en krulsla

 

 Ingrediënten

Salade

·       3 artisjok

·         2 basilicum

·         2 krulsla

·         2 tomaten

·         1 bolletje mozzarella

vinaigrette

·         1 dl Alpro Bio Natuur

·         1 dl Alpro soja

·         1 dl azijn

·         4 dl Belolive

·         1 knol look

·         1 mosterd

·         2 peterselie

Print dit boodschappenlijstje

Bereidingswijze

Voor de vinaigrette pel je de look en kook je deze supergaar. Daarna voeg je alle ingrediënten samen en mix je alles goed tot een vinaigrette.

Ontvel en ontpit de tomaten en snij ze in blokjes.

Snij artisjokken in blokjes alsook de mozzarella. Meng tomaten met de sla , mozzarella, artisjok en basilicum.

Meng er 2 eetlepels van de lookvinaigrette onder en versier met de blaadjes basilicum.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (35)
20-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met schorseneren.


.


Tagliatelle met schorseneren
.

 

Weinig mensen raken enthousiast bij de gedachte aan verse schorseneren bereiden. Omwille van het schrob- en schilwerk wordt de schorseneer in de volksmond weleens keukenmeidenverdriet genoemd. Ten onrechte, vind ik, want het voorbereidingswerk valt best wel mee. En wat meer is: schorseneren zijn op zich al zo lekker van smaak, dat ze zelfs het meest eenvoudige gerecht tot iets bijzonders maken.

voor 2 personen

Ingrediënten
• 500 g verse schorseneren
• 1 flinke el boter of olie
• geraspte schil van 1 sinaasappel
• 1 tl piment
• peper en zout
• 2 dl (soja)room
• 1 el grof gehakte en geroosterde hazelnoten
• 1 handjevol verse peterselie, grof gehakt
• 250 g verse tagliatelle (veganisten kunnen gedroogde tagliatelle zonder ei gebruiken)

Zo maak je het
Vul een ruime kom met een koud water en het sap van een citroen.

Trek keukenhandschoenen aan; het witte vocht in schorseneren maakt hardnekkige bruine vlekken op je huid die je maar moeilijk krijgt weg gewassen. Schrob onder de kraan het zand van de schorseneren. Schil ze vervolgens met een dunschiller en dompel ze onmiddellijk onder in het citroenwater om te voorkomen dat de schorseneren bruin kleuren.

Breng in een kookpan water met wat zout aan de kook. Snijd de schorseneren in stukken van ongeveer 5 cm, kieper ze in het kokende water en kook ze in ca. 10 minuten beetgaar. Giet de schorseneren af en laat ze goed uitlekken.

Breng water met zout aan de kook voor de tagliatelle.

Verhit de boter in een hapjespan en bak de schorseneren goudbruin. Je kunt ook olie gebruiken, maar je schorseneren zullen dan wellicht een tikje minder mooi bruin kleuren. Haal enkele schorseneren uit de pan voor de garnering. Voeg aan de overige schorseneren de room, de sinaasappelschil, het piment en peper en zout naar smaak toe. Laat de room op een zacht vuurtje wat indikken.

Kook de tagliatelle beetgaar. Giet hem af en roer hem door de schorseneren-roomsaus. Verdeel de pasta over twee borden en garneer met de achtergehouden schorseneren, de hazelnoten en de peterselie.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (31)
13-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde halloumi met groenten.

 

Gegrilde halloumi met groenten

 

Ingrediënten

          2 kleine courgettes, in langwerpige plakken

   1 aubergine, overlangs gehalveerd en in langwerpig plakken
1 rode paprika, in brede reepjes

             8 kerstomaatjes

            3 eetl. olijfolie

           1 teen knoflook, geperst

           1 theel. tijmblaadjes

           250 g halloumikaas

           250 g couscous

       4 dl kokendhete groentebouillon ( of van blokje)

 

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 15 minuten

1.

Alle groenten in een kom doen. In een ander kommetje de olie vermengen met knoflook, tijm en wat zout en peper. 2 eetlepels van dit mengsel over de groenten sprenkelen en dan losjes door elkaar scheppen.

2.

Een geribbelde grillpan of koekenpan met antiaanbaklaag heet laten worden. Grill hierin (eventueel in porties) de groenten aan elke kant in ong. 2 minuten licht geschroeid. Houd de groenten warm.

3.

Snijd de halloumi in 8 plakjes en bak ze in de grillpan aan elke kant 1-2 minuten licht gekleurd. Samen met de groenten over een schaal verdelen.

4.

Intussen de couscous in een hittebestendige schaal doen en daar de bouillon over schenken. Even omscheppen en afgedekt 5 minuten laten wellen. Het resterende oliemengsel door de couscous scheppen en serveren met groenten en kaas.

 

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (37)
06-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penne met pompoen en beukennootjespesto .

 .

 

Penne met pompoen en beukennootjespesto


Beukennootjes. Eekhoorns zijn er dol op en wij eten er weleens een paar uit het vuistje, maar meestal vertrappen we ze tijdens de herfst in bossen en parken. In grote hoeveelheden zouden deze vruchtjes van de beuk giftig zijn, maar als je er niet mee overdrijft zijn ze een leuke toevoeging aan allerlei gerechten.

Nog twee typische herfstingrediënten zijn pompoen en vijg. De combinatie lijkt misschien wat vreemd, maar voor mij werkt ze prima. Probeer op zoek te gaan naar perfect rijpe, dieppaarse vijgen. Als je ze uit je eigen tuin kunt halen dan ben je een geluksvogel, want niets smaakt beter dan een honingzoete vijg die je op het ideale moment uit de boom plukt.

voor 2 à 3 personen

Ingrediënten
• 250 g volkoren penne
• 1 kleine pompoen (bij voorkeur hokkaido of butternut)
• 2 el olijfolie
• 2 el balsamicoazijn
• 1 el shoyu (of andere sojasaus)
• peper naar smaak

voor de pesto:
• 4 el beukennootjes, gepeld
• 2 bosjes peterselie
• 8 el olijfolie
• een vleugje fleur de sel (of ander zout)
• peper naar smaak

• 2 vijgen, in partjes gesneden
• een flinke handvol rucola

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Haal de pitten uit de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 bij 2 cm. Je kunt de pompoen schillen als je dat lekkerder vindt, maar dat hoeft niet. Doe de pompoenblokjes in een ovenschaal en roer er de olijfolie, balsamico, shoyu en peper door. Dek af met aluminiumfolie of een deksel. Rooster de blokjes in ca. 30 minuten gaar in de oven. Roer regelmatig en prik af en toe met een vork om te controleren of je blokjes al gaar zijn. Laat ze zeker niet helemaal plat worden! Wanneer de pompoen geschild is, duurt het roosteren allicht wat minder lang.

Doe al de ingrediënten voor de pesto in een blender en mix tot een grove pasta. Wil je de pesto wat meer pit geven, voeg dan gerust een teentje look toe. Ik heb echter niet altijd zin in de nasmaak van look

Kook de penne in ruim, gezouten water beetgaar en giet hem af. Roer er onmiddellijk de pesto en de pompoenblokjes door. Schep de pasta in diepe borden en garneer met wat rucola en partjes vijg.


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (34)
19-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische curry.

.


Vegetarische curry

We raken steeds meer vertrouwd met Oosterse smaken. Een geslaagde kruidenmengeling kan van hele gewone ingrediënten plots iets bijzonders maken. Deze aromatische curry is ideaal voor wie  vegetarisch eet. Maar er kan bijvoorbeeld ook een stukje gebakken kip bij gegeten worden voor de niet veggie aan tafel.

extra materiaal: een vijzel of hakmolen.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen.

ingrediënten

1⁄2 koffielepel korianderzaad

1⁄2 koffielepel komijnzaadjes

1⁄2 koffielepel garam masala (Indisch kruidenmengsel)

1⁄2 koffielepel kurkuma

1 kruidnagel

1 peultje kardemom

snuifje chilipoeder

2 zoete aardappels

3 tomaten

2 uien

2 groene chilipepers

1 teentje look

100 g groene boontjes

100 g erwtjes (vers of diepvries)

100 ml kokosmelk

verse koriander

verse munt

1 scheutje olijfolie

peper

zout

witte rijst

bereiding

Zet een pan op het vuur en laat ze heet worden. Strooi daarin het korianderzaad en het komijnzaad. Haal de pan van het vuur zodra de kruiden knisperen.

Stamp de kruiden fijn (gebruik enkele takjes van elke soort) in een vijzel (of maal ze in een hakmolen) en voeg ook de garam masala, het chilipoeder, het kurkumapoeder en de kardamom (zonder zaadhuls) toe. (Tip: Het kruidenmengsel garam masala is vlot verkrijgbaar in de handel.)

Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot op een matig vuur. Snij de uien grof. Ontpit de groene chili’s en snijd ze heel fijn. Plet de look. Stoof al deze ingrediënten gedurende enkele minuten.

Snijd de tomaten in grote stukken, maar verwijder wel de harde middenstukjes. Laat de tomaten meestoven en voeg ook de kruidenmix toe.

Terwijl het mengsel pruttelt, schil je de zoete aardappelen en snijd je ze in blokjes. Laat de aardappelen even meestoven en voeg de kokosmelk toe. Ook de boontjes en de erwtjes mogen er nu bij.

Proef en kruid naar smaak met peper en zout.

Serveer de curry met gekookte witte rijst.

 

Categorie:Veggie keuken
» Reageer (34)
12-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Couscousschotel.


.

Couscous schotel
is een eenvoudig en snel vegetarisch couscousgerecht. Het gerecht leent zich goed voor het verwerken van restjes champignons en groente die nog in de koelkast zwerven.

             Ingredienten

300 gr couscous griesmeel (voor couscous)

100 gr pistachenoten

300 tot 500 gr (hoeveelheid naar smaak) stevige groente met verschillende kleuren (broccoli, wortel, courgette, paprika etc.)

5 flinke scheppen tapenade van olijven of tomaten .

Tapenade is een dipsaus met als basis olijven afkomstig uit Zuid Frankrijk

Toevoegingen zijn kappertjes, (ansjovis, tonijnvoor de niet veggie) en knoflook. Zowel zwarte als groene olijven kunnen gebruikt worden. Kruiden, specerijen en zout worden soms ook toegevoegd.

6 zongedroogde tomaten

olie om in te bakken

             Bereiding

Neem een kop couscous per persoon.Leg dat op ovenschotel voeg kokende groentenbouillon toe en goed doorroeren moet zo 10 min. zwellen.Proef en voeg er desnood nog bouillon aan toe. De couscous moet gaar en zacht zijn.Maar het vocht moet opgenomen zijn.

Pel de pistachenootjes en snij de groenten in hapklare blokjes.

Knip de gedroogde tomaatjes met een keukenschaar in kleine, dunne reepjes.

Verhit de wok en roerbak daarin met een scheutje olie de groenten totdat ze gaar zijn (eventueel kun je de stukjes broccoli en de wortel eerst even in een pan heet water een minuut of twee koken, voordat je ze roerbakt).

Roer de tapenade door de groente.

Roer de couscous, de nootjes en de tomatenreepjes door de groente.

Roerbak het geheel nog een beetje door, tot de nootjes een klein beetje zachter zijn.

Op smaak maken met peper en zout.


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (37)
05-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete bloemkoolcurry.


.


Voor twee personen:

Zoete bloemkoolcurry .

 

             Ingrediënten

2 el olie

2 teentjes knoflook: gesnipperd

1 dikke ui: gesnipperd

1 grote wortel: in schijfjes

1 zoete appel: geschild en in kleine blokjes

2 el kerrie

1 tl gemberpoeder

2 tl paprikapoeder

8,5 dl groentenbouillon

een klein blikje dubbel tomaatconcentraat (70g)

1 blik (425g) kikkererwten: uitgelekt en afgespoeld

1 kleine bloemkool (ik neem de biobloemkolen, omdat die gewoonlijk wat kleiner zijn)

25g sultanarozijnen

2 el maïzena

3 hardgekookte eieren

1/3 komkommer: geschild en in kleine blokjes

2 el fijngehakte verse munt (+ extra ter garnering)

1,5 dl griekse yoghurt (of yofu voor een vegan versie)

Recept

Opgelet, je hebt hiervoor een wok met deksel nodig. Of een grote soepketel.

Verhit de olie in de matig hete wok of kom. Bak de knoflook, ui, wortel en appel 4 à 5 minuten onder constant roeren, tot de ui zacht is. Kruid met de gember, kerrie en het paprikapoeder. Bak het geheel nog 1 minuut.

Roer de tomatenpuree en bouillon erdoor. Hou het blikje van de tomatenpuree nog even apart. Voeg de bloemkool, kikkererwten, en rozijnen toe. Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager, dek af en laat het geheel 20 à 25 minuten pruttelen.

Maak ondertussen de raita. Meng de munt, komkommer en yoghurt door elkaar. Garneer eventueel met een extra takje munt. Snij ook de eieren in de lengte in vier stukken.

Als de bloemkool gaar is, is de curry bijna klaar. Vul het blikje van de tomatenpuree met water en los er de maïzena in op. Voeg dit mengsel al roerend toe aan de curry. Laat het geheel nog een tweetal minuten pruttelen, tot de saus de gewenste dikte heeft.

Verdeel de curry over de borden en leg er de eieren op. Serveer met de raita. Eventueel kan je het bord nog extra decoreren met paprikapoeder, maar ik vind dat eigenlijk verspilling.

Smakelijk!


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (30)
29-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een paar eetbare bloemen

.



Eetbare bloemen

 

Nog niet erg veel mensen zijn er bekend mee of het zich bewust, dat er bloemen zijn die je kunt eten. Dat terwijl iedereen wel bloemkool eet en eigenlijk wel weet dat dat een eetbare bloem is. De bloemkool is echter niet de enige bloem die gegeten kan worden. Het is wel een van de weinige eetbare bloemen die gekookt gegeten wordt. Ook de artisjok is de bloem van de plant. Broccoli lijkt de bloem te zijn, maar is het niet. Bij broccoli eten we de bloemknopjes. De broccoli zelf bloeit met gele opvallende bloemen wanneer deze bloemknoppen uitkomen. Deze worden door ons niet meer gegeten. De meeste eetbare bloemen eten we doorgaans rauw. Hierdoor is het gebruik dan ook het hoogste in salades en als garnering van een heerlijk bordje eten. De smaak van de meeste eetbare bloemen is doorgaans vrij zoet. In dit artikel ga ik niet verder dan het beschrijven van enkele eetbare bloemen. Duidelijk lijkt me dat de diversiteit aan eetbare bloemen veel groter is, dan ik hier beschrijf.

 

Een paar eetbare bloemen

Madeliefje

Het madeliefje, een frisse bloeier in je grasveld en nog eetbaar ook. Dit geld overigens voor het gehele plantje vanaf de wortel tot aan het bloemetje. Wat deze bloemen betreft moet je zelfs in de tuinen oppassen voor gif. Er zijn erg veel mensen die dit schattige bloemetje niet in hun grasveld wensen en hier dan ook tegen spuiten.

Driekleuirig viooltje

Een klein simpel viooltje, maar wel eetbaar. De smaak is niet erg opvallend, maar licht zoet. Zelf gebruik ik deze meer voor de kleur in de salade dan voor de smaak.  

Oost_indische_kers

De smaak van deze eetbare bloem is vrij pittig net als die van de radijsjes. Het is een makkelijke plant om te kweken. Een keer zaaien en daarna komt het plantje elk jaar vanzelf in de tuin op. Een zeer weelderige bloeier.

Borago officinalis ( komkommerkruid )

De Borago of beter bekend het komkommerkruid , krijgt kleine blauwe opvallende bloemetjes. De Borago is een kruid dat gebruikt wordt in de keuken om de smaak van komkommer nog meer te verfijnen. Daarvoor wordt het jonge blad gebruikt. Het oudere blad krijgt wat meer beharing en is wat stugger. Wanneer de Borago bloeit is ook het bloemetje te gebruiken. Ook die leent zich er goed voor om met komkommer te combineren.

Goudsbloemen

De smaak van de goudsbloemen is wat zoetig. Het is zeer een kleurrijke verrijking van de koude gerechten. De goudsbloemen zijn er in geel en oranje.

Let op het gif gebruik !

Bij het consumeren van eetbare bloemen moet er altijd op gelet worden waar de bloemen vandaan komen. Veel bloemen worden tenslotte niet gekweekt voor de consumptie maar voor de sier. Hierdoor mogen er andere, veel sterkere gifstoffen gebruikt worden dan voor de consumptie wordt toegelaten. De kans is dus erg groot dat bloemen met een pittig gif bespoten zijn. De oogst uit eigen tuin is dan ook het meest veilig. Je weet dan tenslotte zelf het beste wat ermee is gebeurd.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (30)
22-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met prinsessenboontjes en kappertjes.

                   
..

           


   
Pasta met prinsessenboontjes en kappertjes

 

Pasta heeft vaak weinig nodig om lekker te zijn. Wat smaakvolle tomaten en een flinke scheut extra vergine olijfolie is meestal al genoeg. Aan dit gerecht voeg er voor wat extra flair nog prinsessenboontjes en een dressing van kappertjes toe.

voor 2 personen

Ingrediënten
• 300 g prinsessenboontjes
• 20-tal kerstomaatjes, doormidden gesneden
• 4 tl kappertjes (de in zout ingelegde; niet die op azijn!)
• 6 el olijfolie van superieure kwaliteit
• 2 el balasamicoazijn
• peper naar smaak
• 1/2 tl gerookt paprikapoeder (pimentón de La Vera)
• 250 g vlindertjes- of strikjespasta

Zo maak je het
Week de kappertjes minstens een halfuur in een kommetje met water. Giet ze af, spoel goed en knijp het water eruit.

Dop de prinsessenboontjes en snijd ze in de helft. Was ze en laat ze goed uitlekken. Kook de boontjes in een kleine kookpan met gezouten water in 10 à 15 minuten beetgaar. Proef regelmatig. De boontjes moeten precies de juiste beet hebben: gaar, maar zeker niet te plat! Giet de boontjes af en laat ze even schrikken onder de koude kraan. Laat ze goed uitlekken.

Maak terwijl de boontjes koken de dressing. Mix de kappertjes, de olijfolie, de azijn, de peper en het paprikapoeder in de blender tot een grove saus. De kappertjes maken de dressing behoorlijk zout, dus allicht is het niet nodig om extra zout toe te voegen.

Kook de pasta in een ruime kookpan met gezouten water beetgaar. Giet de pasta af en roer er onmiddellijk de boontjes, de halve tomaatjes en de kappertjessaus door.

Eventueel kun je nog wat vers geraspte Parmezaanse kaas over de pasta strooien.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (35)
18-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozijnencake.



.



Rozijnencake.

Ingrediënten: 250 g zelfrijzende bloem
1 koffielepel bakpoeder
250 g zachte boter
200 g fijne suiker
4 eieren
5 cl melk
1 citroen
150 g rozijnen
1 koffielepel kaneel
zout

Bereidingswijze: Roer de boter met de suiker tot een glad mengsel. Doe er de melk bij en meng, voeg er één voor één de eieren bij en roer goed. Strooi de zelfrijzende bloem en bakpoeder bij het deeg en roer goed. Doe er de kaneel en wat zout bij. Was de citroen en rasp de schil heel fijn. Doe dit samen met de rozijnen onder het deeg. Doe het deeg in een ingevette bakvorm.

Bak de cake 50 minuten op180 °C in de oven. Laat eventjes afkoelen en ontvorm op een rooster. Laat afkoelen en bestrooi eventueel met poedersuiker

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (24)
11-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel, haloumi, lamsoor en dragonpesto .




Lamsoor op een vegetarisch blog?
hoor ik sommige veggies in stilte denken. Wees gerust: lamsoor heeft niets te maken met de oortjes van een wollig dier. Het is een zoutminnend plantje dat groeit in gebieden die geregeld overspoeld worden door zeewater, waardoor het plantje een erg zilte smaak heeft. Wanneer je bijen loslaat op de nectar van de paarse lamsoorbloempjes, krijg je een honing met eveneens een licht zilte smaak. Die honing is afkomstig van bijvoorbeeld de Waddeneilanden of het Verdronken Land van Saeftinghe. Vind je hem niet, dan kun je andere (niet al te zoete) honing gebruiken.

voor 4 personen als voorgerecht of voor 2 personen als hoofdgerecht

Ingrediënten
• 1 flinke venkelknol
• 3 el citroensap
• 2 el olijfolie
• 1, 5 tl lamsoorhoning

voor de dragonpesto:
• 2 handenvol verse dragonblaadjes
• 25 g pistachenoten
• de groene blaadjes van de venkelknol
• 6 el olijfolie
• 1 el geraspte schil van een (onbespoten!) citroen
• 1 el citroensap
• 1 teentje look, gepeld en grof gehakt
• zwarte peper naar smaak

• een handvol lamsoorblaadjes
• 250 g haloumi, in 8 plakjes gesneden

Zo maak je het
Snijd de groene blaadjes en de harde stelen van de venkel; het groen houd je bij voor de pesto. Haal met een dunschiller de buitenste vezels van de venkel. Snijd de knol doormidden en verwijder onderaan de harde kern. Schaaf de venkel flinterdun met behulp van een mandoline of keukenrobot.

Los de honing op in het citroensap en roer er daarna krachtig de olijfolie door. Giet deze marinade over de geschaafde venkel en zet minstens 1 uur in de koelkast.

Doe de dragonblaadjes, het venkelgroen, de pistachenoten, de olijfolie, het teentje look, de citroenrasp- en het sap in een blender en mix tot een grove pesto. Breng op smaak met wat peper. Zout hoef je niet toe te voegen; de haloumi en de lamsoren hebben immers al een erg zoute smaak.

Spoel de lamsoorblaadjes onder de koude kraan, schud het overtollige water eraf en dep de blaadjes droog op een schone keukenhanddoek. Verwijder de harde steeltjes.

Verdeel de venkel en de lamsoorblaadjes over 4 borden.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de haloumiplakjes aan beide zijden tot ze een goudbruin, krokant korstje krijgen. Leg op elk bord twee plakjes haloumi en besprenkel met wat pesto. Dien onmiddellijk op, want wanneer de haloumi afkoelt wordt hij enigszins taai.


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (34)
18-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quesadilla's met avocado.

 

             Quesadilla's met avocado

Nodig


- 1 rijpe avocado
- 120 g plattekaas
- 2 koffielepels chilisaus
- 6 takjes koriander
- 8 kleine tortilla's
- 150 g cheddar, geraspt
- 6 lente-uitjes

Voor de tomatensalsa
- 3 romatomaten
- 1 rode ui
- 1 kleine rode chilipeper (optioneel)
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zeezout
- 2 limoenen waarvan 1 in kleine partjes gesneden als garnituur

Bereiding
- Begin met de salsa: snijd de tomaten in 4, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snipper de rode ui fijn en meng met de tomatenblokjes.
- Besprenkel de tomaten en de rode ui met wat limoensap en olijfolie, kruid met peper en zout. Eventueel mag je hier ook een fijn gesnipperd chilipepertje onder mengen als je de salsa wat pittiger wil.
- Snijd de koriander fijn en meng de helft van de koriander onder de tomatensalsa.
- Snijd de avocado open en verwijder de pit, lepel het vruchtvlees uit de schil. Mix het vruchtvlees van de avocado samen met de chilisaus, het sap van een halve limoen en de plattekaas in een keukenrobot (foodprocessor) en breng op smaak met peper en zeezout. Snijd de koriander fijn en meng onder het avocadomengsel.
- Leg 8 tortilla's open op een werkblad en schep telkens een flinke eetlepel van het avocadomengsel op elke tortilla. Verdeel de geraspte cheddar en de fijngesnipperde lenteuitjes over de tortilla's. Leg de overige tortilla's erbovenop en druk lichtjes aan.
- Bak de quesadilla's ongeveer 2 à 3 minuten aan elke zijde in een droge grillpan op een middelhoog vuur.
- Snijd de quesadilla's in vieren en serveer met de zure room, de tomatensalsa en enkele limoenpartjes.

Wijntip: Côtes du Roussillon Rasiguères 2010, Frankrijk.

 

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (38)
04-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Veggie keuken .Gebakken halloumi met salade en pittige dressing .

Gebakken halloumi met salade en pittige dressing .

 

De Haloumi hebben we al een tijd ontdekt. Het is een Cyprische geitenkaas die moet gegrild worden of bakken in een pan met ofijfolie. Niet te vervangen door andere kaas. Waar te vinden ,in de kaaswinkel  te bestellen, of in  sommige Delhaize bij de veggie afdeling .Gegrild of gebakken is dit een norm lekkere kaas! De dressing is niet te versmaden en daarom genoeg ervan maken.

 

Ingrediënten voor 4 personen

Salade

Krulsla. 1 Halloumi 3 sneden p.p 1 cm dik (Cyprische Kaas best in een gekende kaaswinkel ). 1 Groene Paprika. 2 Rode Paprika 's. 4 Tomaten.1 komkommer. 1 Rode Ui. Sap van 1 Citroen. Zwarte Olijven. Olijfolie.

Gemengde fruit salade.

Dressing

3 eetlepels Witte Wijn Azijn. 3 eetlepels Water. 6 eetlepels Olijfolie. 2 theelepels Franse Mosterd. 4 theelepels Paprikapoeder. 4 theelepels Curry poeder. Vloeibare Honing.

Hulpmiddelen

Een zo ruim mogelijke slakom

Voorbereiding

Pel en snipper de ui en was en snij paprika , komkommer en tomaten in stukken. Snijd de olijven in ringetjes.
Vermeng de ingrediënten voor de dressing tot een lekkere dressing.

Bereidingswijze

Verdeel de krulsla, paprika ,komkommer en tomaten in de slakom. Snijd de halloumi in dikke plakken en verhit olijfolie in een pan. Zorg dat de olie goed heet is. Bak hierin de halloumi snel bruin aan beide kanten. Knijp hier dan de citroen over fijn.
Verdeel de haloumi over de salade en strooi er dan de olijven over. De fruitsalade op de zijkant en tussen de salade.

Serveertips

Schenk de dressing in een mooi schenkflesje en serveer dit naast de salade. Serveren met  brood.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (34)
27-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommersalade met pinda-limoendressing eens iets anders.

Komkommersalade met pinda-limoendressing,
 
Ingrediënten voor 4 personen

2 limoenen, 1 rode peper, 2 el. bruine basterdsuiker, 1 el lichte soja saus, 4 el ongezouten pinda′s, 1 komkommer, 2 bosuitjes, 1 zakje veldsla, 1 zakje verse koriander.

Voorbereiding

1 limoen schoonmaken en raspen. Beide limoenen uitpersen. Peper wassen, halveren, zaadjes verwijderen en peper in reepjes snijden. In kom limoensap, rasp, suiker, peper en sojasaus met 3 el water tot dressing roeren. Komkommer schillen, halveren en met lepel zaadjes eruit schrapen. Komkommerhelften in dunne plakken snijden. Bosuitjes schoonmaken, wassen en in lengte in dunne reepjes snijden

Bereidingswijze

Veldsla over platte schaal verdelen, komkommerplakken erop leggen. Bosuireepjes en koriander erover strooien. Dressing erover scheppen.

Serveertips

Lekker bij curry met rijst.


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (34)
20-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkelsalade met blauwe kaas en walnoten.

Venkelsalade met blauwe kaas en walnoten

Nodig

- 2 venkelknollen
- 1 kleine krulandijvie
- 100 g rucola
- 150 g harde blauwe kaas (Roquefort, Fourme d'Ambert)
- 50 g walnoten, licht geroosterd en grof gehakt
- 1 eetlepel xeresazijn
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 rode ui
- 4 cl olijfolie
- 3 cl walnootolie
- peper en zout

Bereiding
- Was de krulsla en zwier droog.
- Snijd de venkel en de rode ui in heel fijne plakjes op de allessnijder en leg ze in ijskoud water met ijsblokjes.
- Mix de twee soorten azijn en voeg geleidelijk aan de olijfolie en de walnootolie toe om een vinaigrette te bekomen, kruid de vinaigrette met peper en zout.
- Snijd de blauwe kaas in blokjes. Meng de venkel en de rode ui met de krulandijvie, rucola en de blauwe kaas, druppel de vinaigrette over de salade.

 Smakelijk


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (38)
13-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische calzone..

Vegetarische calzone

Nodig (voor twee personen)

- 1 pizzadeeg
- een beetje bloem
- 500 gram gemixte champignons
- 4 teentjes look, gepeld en in fijne schijfjes gesneden
- 4 takjes tijm, blaadjes afgeplukt
- 50 gram boter
- zeezout en zwarte peper
- 200 ml tomatensaus
- 300 gram spinaziebladeren, gewassen en droog gezwierd
- 2 balletjes van 125 gram mozarella, in stukjes gesneden


Verwarm de oven op volle sterkte en rol het pizzadeeg uit op een oppervlak met bloem. `
Giet stevig wat olijfolie in een wokpan. Gooi de champignons erin en kruid met de look en tijm. Laat bakken tot de champignons gaar zijn, voeg dan een beetje boter toe om ze lekker blinkend te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg de tomatensaus toe en roer. Kook enkele minuten en voeg de spinazie toe. Giet het vocht weg tot je een dikke brij hebt. Verspreid deze op de pizzabodem, werk af met schijfjes mozarella en breng op smaak met zout en peper. Vouw het deeg dubbel zodat je een halve maan krijgt en druk de kantjes aan zodat de vulling er niet uit kan. Bak tien tot vijftien minuten in de voorverwarmde oven.


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (29)
23-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarische lasagne .
Vegetarische lasagne ,

Ingrediënten voor 1 persoon
3 velletjes filodeeg
1 rode Flandriapaprika
100 g Flandriachampignons
100 g Flandria-oesterzwammen
2 koffielepels olie
4 eetlepels mascarpone
1 eetlepel light room
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
peper en zout

Bereiding
Maak de paprika schoon en snijd ze in reepjes. Borstel de champignons en de oesterzwammen in stukjes. Verhit 1 koffielepel olie en fruit er de groenten in. Laat 10 minuten zachtjes stoven en kruid met peper en zout. Meng de mascarpone met de room, peper en zout. Leg een velletje filodeeg in een kleine rechthoekige ovenschaal en strijk het zeer zuinigjes in met olie. Leg de helft van het groentemengsel en de helft van het mascarponemengsel op het deeg. Leg er een tweede vel filodeeg bovenop en strijk ook dit zeer zuinigjes in met olie. Schep hierop de rest van het groentemengsel en het mascarponemengsel. Dek af met het derde filodeeg en strijk dit in met de resterende olie. Bestooi de lasagne met de geraspte kaas. Laat 15 minuten bakken in een oven 200 °C. Schep de lasagne op een bord en overgiet met wat bakvocht.


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (33)
09-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veggie : Halloumi kaas

 

Halloumi kaas - Vegetarische Spiesjes

***Deze kaas is te verkrijgen in de betere kaashandel,
gewoonlijk 250gr maar liefst op bestelling.
Het is Cyprische geitenkaas, heel gekend behalve in ons landje.

 

Ingrediënten: 350 gr halloumi kaas  1 middelgrote paprika 1 middelgrote rode ui 4 tot 8 niet te grote champignons Verse tijm, oregano, rozemarijn, munt en peterselie 1 grote knoflookteen ca 0,5 dl olijfolie het sap van 1 limoen (zwarte)peper uit de molen 2 platte metalen spiesen Maak een marinade van ca 1 eetlepel van de gemengde verse kruiden, de olie, het limoensap, de geplette knoflook en de peper.

Snijd de kaas in blokjes van ca 2 bij 2 cm en doe die in de marinade. Laat de kaas met de champignons ca 24 uur marineren in de koelkast in een glazen of stenen schaal. Schep af en toe om. Vet de spiesen in, snijd ze paprika en de ui in stukjes van ca 2 bij 2 cm. Begin en eindig elke spies met een champignon. Rijg daartussen telkens een stukje ui stukje paprika en een stukje kaas. Gril de spiesen op de barbecue ca 10 minuten. Keer ze regelmatig en bestrijk ze regelmatig met de overgebleven marinade.

 De spiesen kunnen als bijgerecht fungeren of als zelfstandig gerecht met een frisse salsa van: 4 stevige tomaten 1/2 rode ui 1 groen pepertje zonder zaadlijsten 2 el vers korianderblad sap van 1 limoen een weinig olijfolie en een paar drupjes notenolie zout en peper uit de molen .

Snij de tomaat in brunoise, de ui en de groene peper fijn snipperen en door elkaar mengen. De koriander en het limoensap toevoegen, op smaak brengen met peper en zout. Minstens en paar uur op voorhand maken.


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (31)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!