Belgische bieren + bierviltjes
Inhoud blog
  • Brouwerij "Rodenbach"
  • Brouwerij " 't Duo"
  • Brouwerij "Wenbrew"
  • Brasserie "Warsage"
  • Brouwerij "Weldebrouck"

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Foto

    Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings.  Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.


    Belgische bieren
    09-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Brouwerij Stella Artois

                                                  BROUWERIJ STELLA ARTOIS

                             Gerelateerde afbeelding                                             Afbeeldingsresultaat voor stella artois    

              De brouwerij is vanaf 1366 gevestigd te Leuven,, waar ook de oorspronkelijke brouwerij Den Hoorn werd opgericht. De Hoorn, in het embleem verwijst naar de Brouwerij..

              Sébastian Artois werd in 1708 toegelaten tot de Leuvense Brouwersgilde, en slechts negen jaar later kocht hij de brouwerij reeds over. In memoriam, vindt u zijn naam op de brouwerij en op elke fles in de hele wereld.

             De naam "Stella", ster in het Latijn, verwijst dus naar de kerstster en die vind je vandaag nog steeds op elk flesje Stella Artois.

            Stella Artois gedronken in het speciaal ontworpen glas

                                   Afbeeldingsresultaat voor stella artois   komt volledig tot zijn recht bij een geschonken temperatuur van 3-5° Celsius, maar tegenwoordig wordt het ook geschonken in een modern glas (zie foto).

    Afbeeldingsresultaat voor stella artois foto van Alfons Van Camp.

                Van Stella Artois bestaan er vele bierviltjes met verschillende onderwerpen, zoals bv die van "Rubens" - "boten" en vele anderen, die men ofwel kan bekijken via mijn Facebookalbum en door te surfen naar bierviltjes van Stella Artois.

                        foto van Alfons Van Camp.

                         foto van Alfons Van Camp.

     foto van Alfons Van Camp.

                                                            -o-o-o-O-o-o-o-

    09-07-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    08-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Rodenbach

                                                           Brouwerij RODENBACH

                                                    (Groep Belgian Craft Brewers)

                         

                             Afbeeldingsresultaten voor rodenbach alexander

              De Rodenbachs vestigden zich vanuit Andernach am Rhein in het West-Vlaamse Roeselare.  Het geslacht Rodenbach kende in zijn rangen veel militairen, dichters, schrijvers, brouwers, ondernemers, maar ook pragmatische revolutionairen en politici.

    Zo neemt Pedro Rodenbach deel aan de veldtocht van Napoleon in Rusland en voert hij in 1830 de Belgische omwenteling aan die leidt tot de onafhankelijkheid van België. Drie Rodenbachs waren lid van de grondwetgevende vergadering bij de stichting van België. Constantijn Rodenbach is de auteur van de Brabançonne, het Belgische volkslied.

    In 1836 sticht Pedro Rodenbach samen met zijn ondernemende vrouw, Regina Wauters, de brouwerij.

    Het is echter aan Eugène Rodenbach dat RODENBACH zijn unieke kwaliteit en meesterlijke karakter te danken heeft.

    RODENBACH GRAND CRU

                 Afbeeldingsresultaten voor rodenbach alexander

              De Grand Cru van RODENBACH gaat meer naar de bierstijl "Vlaams roodbruin bier", wegens haar langer verblijf in eiken foeders.  Het bestaat uit 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier.  Het is een erkend streekproduct (6 Vol. % Alc.) .

    RODENBACH CLASSIC

                       

              RODENBACH is het ‘Vlaamse roodbruine bier’, erkend als Traditioneel Streekproduct (5,2 Vol. % Alc.)  De gemengde hoofdgisting en de rijping op eikenhouten vaten (foeders) geven het een zachtzure smaak en complexe fruitigheid net als bij wijn. RODENBACH bestaat uit 3/4 jong en 1/4 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier. RODENBACH is heel verfrissend en eetlustopwekkend: het perfecte aperitief!

    RODENBACH ALEXANDER

         Afbeeldingsresultaten voor rodenbach alexander   foto van Alfons Van Camp.

    RODENBACH VINTAGE

                Afbeeldingsresultaten voor rodenbach alexander                    foto van Alfons Van Camp.

              RODENBACH Vintage is het unieke resultaat van selectie, door onze RODENBACH-brouwmeesters, van de foeder die na 2 jaar rijping het beste bier heeft voortgebracht: ‘de beste foeder van het jaar.’ Op het etiket wordt altijd het nummer van de foeder vermeld en het jaartal wijst op het begin van de rijping. RODENBACH Vintage is 100% oud belegen bier, wat resulteert in een superieure RODENBACH Grand Cru. Zijn smaak is complex, rond, intens en verfrissend. Kenmerkend is de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honing en eik met een toets van vanille, kers en zoethout. Zijn aroma bevat een vleugje karamel en eikenhout, alsook toetsen van groene appeltjes vermengd met honing en chocolade. De zachtzure, fruitige afdronk is lang en mooi in balans net als bij een grand cru wijn.

    RODENBACH CARACTERE ROUGE

              foto van Alfons Van Camp.

              RODENBACH Caractère Rouge werd in 2011 ontwikkeld in samenwerking met topchef Viki Geunes. Dit exclusieve bier ontstaat door een 6-maand durende gistende maceratie van krieken, frambozen en veenbessen op bier dat zelf al een rijping van 2 jaar heeft ondergaan op eiken foeders. Het resultaat is een uitzonderlijke RODENBACH met een alcoholvolume van 7%. RODENBACH Caractère Rouge is vineus met een zeer complexe, fruitige neus van framboos en kriek in combinatie met toetsen van hout en karamel. De ondertoon bevat het aroma van viooltjes, leder en lichte tabak. Zijn smaak is eerder zuur, maar van een bijzondere puurheid. Met zijn lange, zuivere afdronk en zijn unieke combinatie van delicaatheid en kracht doet RODENBACH Caractère Rouge denken aan een frisse Bourgogne wijn. 

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    P.S. : P.S. : de afbeeldingen en de tekst zijn afkomstig van de site van  Palm Belgian Craft Brewers,mits toelating van Dhr Peter Buelens, waarvoor onze dank.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Bierviltjes van Rodenbach :

    foto van Alfons Van Camp.   foto van Alfons Van Camp.

    foto van Alfons Van Camp.foto van Alfons Van Camp.

     foto van Alfons Van Camp.      foto van Alfons Van Camp.

                                          foto van Alfons Van Camp.                      

                                                                 -o-o-o-O-o-o-o-

    08-07-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Gouden Boom

                                                     DEN GOUDEN BOOM

     

         DE GOUDEN BOOM is gelegen in de oude binnenstad van het historische Brugge waar een zekere Jan Hugheins bier brouwde sinds 1455. Generaties lang is er afwisselend een brouwerij, dan weer een stokerij. Jules Vanneste koopt het gebouw dat in die tijd nog stokerij ‘t Hamerken huisvest in 1872. In 1889 zet hij de stap om de stokerij definitief te verbouwen tot een brouwerij. Al snel zijn de hogegistingsbieren van ‘t Hamerken een begrip in de Brugse regio.

         In 1983 krijgt de brouwerij de naam DE GOUDEN BOOM. Deze naam verwijst naar het huwelijk van Margaretha van York met Karel de Stoute in 1468, waar de winnaar van het riddertornooi een Gouden Boom – het Brugse stadssymbool – meekreeg als trofee.

         Het geheim van het, door DE GOUDEN BOOM gebrouwen, historische stadsbier BRUGGE Tripel en de abdijbieren van STEENBRUGGE is het kruidenmengsel ‘gruut’ waarmee ze verrijkt zijn. Gruuthuse in Brugge, dat nu nog steeds als museum te bezoeken is, had immers tot laat in de de eeuw het monopolie op de verkoop van ‘gruut’.

        Het beschermde mouterijgebouw van de oude brouwerij in Brugge werd geïntegreerd in een nieuwbouw woonproject. De productie van de Brugse stads-en abdijbieren werd in 2004 om milieutechnische redenen overgebracht naar de hogegistingsbrouwerij PALM, die de traditie verderzet.

    Sint-Pietersabdij Steenbrugge

         Arnoldus van Tiegem sticht in 1084 de Abdij van Oudenburg, hij promoveert nadien tot bisschop van Soisson en wordt later heilig verklaard. Drinkwater is dan nog onzuiver en verspreidt allerlei ziektes. Om zijn gelovigen daarvan te vrijwaren leert hij hen zuiver bier drinken in plaats van besmet water. Tijdens de periode van de pest worden zo velen van de dood gered. Begrijpelijk dat de brouwers hem benoemen tot hun patroonheilige, Sint Arnoldus. De rechten van de abdij van Oudenburg gaan in 1934 over op de nieuwe Sint-Pietersabdij te Steenbrugge. Deze abdij bezit een brouwhuis en brouwt er bier tot aan het uitbreken van de tweede wereldoorlog.

         In 2003 verleent de prior van de Sint-Pietersabdij in Steenbrugge aan Brouwerij PALM de licentie om de abdijbieren STEENBRUGGE te brouwen. Hij draagt Belgiës grootste familiale brouwer op de erfenis van Sint-Arnoldus zorgvuldig te bewaren voor het nageslacht. De brouwerij belooft plechtig te waken over het unieke, oude recept.

    STEENBRUGGE TRIPEL

                            Afbeeldingsresultaten voor brouwerij steenbrugge

                                                   Afbeeldingsresultaten voor brouwerij steenbrugge

     
                   Afbeeldingsresultaten voor brouwerij steenbrugge

         Het geheim van het abdijbier STEENBRUGGE is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een STEENBRUGGE  Abdij Bock.

         Het abdijbier STEENBRUGGE Abdij Bock is een bruin/robijnkleurig bockbier met een rondborstig karamelmoutkarakter en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma. In combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘gruut’, met nadruk op kaneel, geeft het dit bockbier zijn heerlijke smaak. Bier van hoge gisting - op fles (6,5 Vol. % Alc.), vat (6,5 Vol. % Alc.).

    HET BRUGSE GRUUT

         Het geheim van het abdijbier STEENBRUGGE is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een eigen karakter. In Brugge werd dat bepaald door een kruidenmengsel dat de brouwers verplicht dienden aan te kopen bij het kruidenhuis van de stad, ‘Gruuthuse’ genaamd. In STEENBRUGGE Abdij Bock wordt deze middeleeuwse traditie verdergezet.

    BRUGGE TRIPEL BLOND

                 l                              Afbeeldingsresultaten voor brouwerij steenbrugge 

     STEENBRUGGE  WIT-BLANCHE

                   

                                         Afbeeldingsresultaten voor brouwerij steenbrugge  

         Het abdijbier STEENBRUGGE Wit-Blanche is een tarwebier gebrouwen met 40% ongemouten tarwe en 60% mout. Het heeft een verfrissende smaak en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘gruut’, met nadruk op koriander en curaçao. Bier van hoge gisting met nagisting in de fles  (5,0 Vol. % Alc.), vat (4,8 Vol. % Alc.)

    HET BRUGSE GRUUT

    Het geheim van het abdijbier STEENBRUGGE is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een eigen karakter. In Brugge werd dat bepaald door een kruidenmengsel dat de brouwers verplicht dienden aan te kopen.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    P.S. : de afbeeldingen en de summiere tekst zijn afkomstig van de site van  Palm Belgian Craft Brewers,mits toelating van Dhr Peter Buelens, waarvoor onze dank.

                                                                -o-o-o-O-o-o-o-

    07-07-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij De Hoorn

                                                  Brouwerij DE HOORN

                                                        

              De dorpsbrouwerij "De Hoorn" in Steenhuffel maakt deel uit van de "Belgian Craft Brewers" en heeft haar naam te danken aan een 500 jaar oude herberg, die eigendom was van Peter Vander Smessen.

              Omstreeks 1525 vermelden echter oude documenten de naam "De Hoorn", een herberg die uitgebaat werd door Joose De Lichte.  Wegens oorlogsgeweld in de 16de eeuw waarbij De Hoorn is as werdgelegd, zou het een en hele tijd duren tot de familie Mertens, als nieuwe eigenaar, de gebouwen terug oprichtte.

              Rond 1700 werd "De Hoorn" bewoond door Urbaan Lecocq, een edelman, die het goed verkocht aan Andries Van Doorselaer en Joanna Van Accoleyen, die uiteindelijk met het brouwen zouden starten.

             In 2014 herstelde Palm Belgian Craft Brewers de 300 jaar oude dorpsbrouwerij in al haar glorie. Een microbrouwerij waar geëxperimenteerd wordt met kruiden, hop, fruit en hout kreeg de naam De Hoorn.

             Eén van hun bieren is

    CORNET

    Gerelateerde afbeelding

                          foto van Alfons Van Camp.

    dat een oaked , zwaar blond Belgisch bier is van hoge gisting met een alcoholgehalte van 8,5%. en heeft een subtiele vanilletoetst dankzij de eikenhouten snippers (verse eik) tijdens het brouwen worden toegevoegd.   Het wordt gebrouwen ter ere van Salomon de Maldeghem, Ridder uit de 11de eeuw.  

                             
              Eén van hun andere bieren is
    ARTHUR'S LEGACY
       Afbeeldingsresultaat voor bierviltje van arthur's legacy
             Dit bier verwijst naar Arthur Van Roy, de grootoom van de huidige familiale brouwer en eigenaar, Jan Toye.  Arthur zag het succes in hoge gisting bieren en kreeg gelijk, zodat de craft-brouwsels uit 4 ingrediëntmeesters werden aangesteld, die zich specialiseerden in het gebruik van kruiden, hop, fruit en hout in bier.
    De DOBBEL PALM daarentegen

    Afbeeldingsresultaat voor bierviltje van dobbelpalm

              werd door meesterbrouwer Alfred Van Roy gelanceerd als eindejaarsfeestbier om de 200ste verjaardag van de brouwerij te vieren.   Dit bier is een amberbier van hoge gisting, met nog meer uitgesproken mouten hopkarakter dan PALM met een alcoholgehalte van 5,7% .  De unieke ambermouten geven een basissmaak van Dobbel Palm en heeft lichte karamelsmaken met een honingachtig malsheid.

    PALM ROYALE

                                                       

              In de 16e eeuw trok het katholieke Spaanse leger in de Lage Landen (België, Nederland, Luxemburg en bepaalde delen van Noord-Frankrijk) ten strijde tegen het oprukkende protestantisme. De Spaanse soldaten, onder leiding van Alva, keken uit naar herbergen waar het aangenaam vertoeven was door de lekkere dranken, heerlijke maaltijden en gezellige sfeer. De levendige serveersters waren een extra attractie. Dat is de reden waarom ‘Esta Minetta’ (er zijn meisjes) de codenaam was voor de betere herbergen. ESTAMINET is nu de naam van de betere of ‘premium pils’ van PALM Breweries. ESTAMINET dankt zijn uitstekende kwaliteit aan de selectie van de beste natuurlijke ingrediënten: zacht water, 100% hoogwaardige zomergerst, een onderscheidende gist en zeer kostbare Saaz-hop. De volle densiteit, de trage en traditionele lange gisting die er het fruitige karakter aan geven en een rijping van 6 volle weken maken dat ESTAMINET een echte Belgische premiun pils.

    PALM HOP SELECT

                                                                                                    

              PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier van hoge gisting met een verstandig alcoholgehalte. Zijn specifieke hoparoma is afkomstig van de aromarijke hopvariant Hallertau Mittelfrüh. De zorgvuldig geselecteerde PALM-gist geeft dit bier zijn banaanachtige fruitigheid, de speciale PALM-mouten zijn subtiele karameltoets. De hergisting op fles verzekert een fijne pareling en uitstekende bewaring.   PALM Hop Select ondergaat een hopping in 3 fasen. Een eerste hopgave bij het begin van het kookproces zorgt voor de bittere smaak. Het specifieke hoparoma komt van de Hallertau Mittelfrüh. Deze aromarijke hopvariant wordt als tweede hopgave op het einde van het koken toegevoegd en als derde hopgave tijdens de ‘dryhopping’ (einde gisting), waarbij Hallertau Mittelfrüh van ons eigen hopveld wordt gebruikt.

    PALM

                                             

              De bierstijl ‘Spéciale Belge Ale’ is het betere Belgische bier van het begin van de 20e eeuw. Dit vlotdrinkend amberkleurig bier van hoge gisting heeft een verstandig alcoholgehalte.
    De speciale PALM-mouten bepalen haar honingachtige malsheid en de eigen geselecteerde PALM-gist haar fruitige gistingsaroma. Fijne aromahoppen uit Kent zorgen voor een subtiele harmonie.

    PALM N*A

                                                

              Voor alcoholvrij genieten van de harmonie tussen de honingzachte PALM-mouten en de fijne aromahoppen uit Kent. Hoge gisting - Amberkleurig - Alcoholvrij ≤ 0,25 Vol. % Alc.

    - - - - - - - - - - -

    P.S. : P.S. : de afbeeldingen en de summiere tekst zijn afkomstig van de site van  Palm Belgian Craft Brewers,mits toelating van Dhr Peter Buelens, waarvoor onze dank.

                                                               -o-o-o-O-o-o-o-

    07-07-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    05-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palm,- Belgian Craft Brewers

                                               BELGIAN  CRAFT  BREWERS

                                                           "PALM BIEREN"

                       

              Het ontstaan van de brouwerij Palm gaat terug tot 1525.   De hofstede die later "De Hoorn" zou worden genoemd, komt reeds voor in de geschiedenis van Steenhuffel. Deze was in 1380 eigendom van Peter Vander Smessen. 

              Omstreeks 1525 vermelden oude documenten de naam "Hoorn", een herberg uitgebaat door Joos De Lichte, die in de 16de eeuw in de as werd gelegd door zwaar oorlogsgeweld.   Rond 1700 werd De Hoorn bewoond door Urbaan Lecocq, een edelman. Hij verkocht het goed aan Andries Van Doorselaer en Joanna Van Accoleyen, afkomstig van Maalderen,uit die er uiteindelijk met brouwen zouden starten.

              Later neemt Jean-Baptiste De Mesmaecker de brouwerij over en hij wordt ook burgemeester van Steenhuffel. In 1908 huwt dochter Henriette De Mesmaecker met Arthur Van Roy, telg van het brouwersgeslacht uit Wieze. Arthur start met de industriële ontwikkeling van de brouwerij om ook ver buiten de gemeentegrenzen zijn bieren te verkopen. Hij creëert bovendien zijn eigen ‘Spéciale Belge’.

             De eerste wereldoorlog breekt uit en ook Brouwerij DE HOORN blijft niet gespaard. In 1914 wordt de brouwerij bij een bombardement bijna volledig vernield. Tijdens de heropbouw kan er niet geïnvesteerd worden in ‘koudetechnologie’ noodzakelijk voor het brouwen van het in opgang zijnde nieuwe biertype, pils van lage gisting. De brouwerij blijft daarom noodgedwongen hogegistingsbier brouwen. In 1929 geeft Arthur Van Roy zijn ‘Spéciale Belge’ de merknaam ‘Spéciale PALM’ als teken van overwinning van hogegistingsbier op het laaggistende pilsbier. Hij is er vast van overtuigd dat zijn ‘Spéciale PALM’ meer aroma en smaak te bieden had dan pils.

             De brouwerij komt ongeschonden uit de tweede wereldoorlog en begint daarna aan haar expansie. Deze groei is grotendeels te danken aan het steeds groter wordende succes van de ‘Spéciale PALM’. in 1947, brengt zoon Alfred Van Roy het iets vollere feestbier Dobbel PALM uit dat nadien verder leeft als eindejaarsbier. Tijdens Expo 58, de wereldtentoonstelling in Brussel, krijgt Alfred Van Roy door loting de beste plaats toegewezen op het marktplein van de Ancienne Belgique. Hij bouwt er zijn imposante PALM-Hof, dat het merk meteen nationale bekendheid geeft. Telkens de Ancienne Belgique aan bod komt, op postkaarten of op het nieuwe medium televisie, komt het PALM-Hof immers in beeld. Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, wordt de brouwerij fors uitgebreid: de pastorij en boerderij worden gesloopt en aan de overkant van de straat heropgebouwd.

             Ook in de jaren 60 blijft de brouwerij groeien. Dankzij de comeback van de traditionele streekbiercultuur in België, als gevolg van de studentenrevolte en de flowerpowerbeweging in 1968, wordt Alfred Van Roy de hoofdrolspeler en sterkste groeier met zijn Brabantse amberbier ‘Spéciale PALM’. In de volksmond wordt Brouwerij DE HOORN steeds vaker de brouwerij van de PALM genoemd. In 1974 verandert ze dan ook haar naam in Brouwerij PALM.  

              Alfred Van Roy geeft het vaandel door aan zijn eef Jan Toye die de brouwerij tot een nationale en internationale kenbaarheid verwerft.  In 1980 komt het Belgisch trekpaard als logo op het etiket, wat de Brabantse herkomst symboliseert.

              In 1998 wordt de brouwerij RODENBACH overgenomen (zie rubriek Brouwerij Rodenbach).

              In 2014 wordt Palm Breweries omgedoopt tot Palm Belgian Craft Brewers en uit erkentelijkheid voor het verleden wordt de Brouwerij "De Hoorn" genoem (zie rubriek "Brouwerij De  Hoorn".

             op 10 mei 2016 verwerft De Nederlandse brouwersfamilie Swinkels Palm Belgian Craft Brewers.

    Dobbel PALM

                     Afbeeldingsresultaten voor bierviltjes van dobbel palm  

             In 1947 lanceerde meesterbrouwer Alfred Van Roy de Dobbel PALM als eindejaarsfeestbier om de 200ste verjaardag van de brouwerij te vieren. Hij bood het zonder meerprijs aan, als blijk van dank aan al zijn trouwe klanten. Het bier was zo succesvol dat hij er een jaarlijkse traditie van maakte.
    Dobbel PALM is een amberbier van hoge gisting, met een nog meer uitgesproken mouten hopkarakter dan PALM. Dobbel PALM is met een alcoholvolume van 5,7 % het ideale degustatiebier voor de eindejaarsdagen.

              Het is een bier van hoge gisting - amberkleurig en een erkend streekproduct - 5,7 % alcohol.

    PALM Royale

                  Afbeeldingsresultaten voor palm royal

    Dit ‘ale’ bier, dat de naam PALM Royale (ROY-ALE) kreeg, werd in 2003 gecreëerd voor de 90ste verjaardag van PALM-brouwer Alfred Van Roy. Zijn passie voor de nadrukkelijke gistingsfruitigheid van zijn zelf geselecteerde PALM-gist komt in PALM Royale perfect tot uiting: een bier om royaal van te genieten. Het uitzicht is koperkleurig, met rijk wit en wandklevend schuim. Het aroma doet denken aan banaan, de smaak is volmondig en met veel ‘body’. Het bier is lichtzoet door de alcohol maar ook wat bitter en fruitig.  Het is van hoge gisting - hergist op fles en is koperkleurig (liachtamber) - 7,5 % alcohol.

    ESTAMINET

                          Afbeeldingsresultaten voor bierviltjes van estaminet

             In de 16e eeuw trok het katholieke Spaanse leger in de Lage Landen (België, Nederland, Luxemburg en bepaalde delen van Noord-Frankrijk) ten strijde tegen het oprukkende protestantisme. De Spaanse soldaten, onder leiding van Alva, keken uit naar herbergen waar het aangenaam vertoeven was door de lekkere dranken, heerlijke maaltijden en gezellige sfeer. De levendige serveersters waren een extra attractie. Dat is de reden waarom ‘Esta Minetta’ (er zijn meisjes) de codenaam was voor de betere herbergen. ESTAMINET is nu de naam van de betere of ‘premium pils’ van PALM Breweries. ESTAMINET dankt zijn uitstekende kwaliteit aan de selectie van de beste natuurlijke ingrediënten: zacht water, 100% hoogwaardige zomergerst, een onderscheidende gist en zeer kostbare Saaz-hop. De volle densiteit, de trage en traditionele lange gisting die er het fruitige karakter aan geven en een rijping van 6 volle weken maken dat ESTAMINET een echte Belgische premium pils is..

    PALM HOP SELECT

                  Afbeeldingsresultaten voor hop selecet                   foto van Alfons Van Camp.                                          

    PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier van hoge gisting met een verstandig alcoholgehalte. Zijn specifieke hoparoma is afkomstig van de aromarijke hopvariant Hallertau Mittelfrüh. De zorgvuldig geselecteerde PALM-gist geeft dit bier zijn banaanachtige fruitigheid, de speciale PALM-mouten zijn subtiele karameltoets. De hergisting op fles verzekert een fijne pareling en uitstekende bewaring.
    PALM Hop Select ondergaat een hopping in 3 fasen. Een eerste hopgave bij het begin van het kookproces zorgt voor de bittere smaak. Het specifieke hoparoma komt van de Hallertau Mittelfrüh. Deze aromarijke hopvariant wordt als tweede hopgave op het einde van het koken toegevoegd en als derde hopgave tijdens de ‘dryhopping’ (einde gisting), waarbij Hallertau Mittelfrüh van ons eigen hopveld wordt gebruikt.

    PALM

            Afbeeldingsresultaten voor palm bier

    De bierstijl ‘Spéciale Belge Ale’ is het betere Belgische bier van het begin van de 20e eeuw. Dit vlotdrinkend amberkleurig bier van hoge gisting heeft een verstandig alcoholgehalte.
    De speciale PALM-mouten bepalen haar honingachtige malsheid en de eigen geselecteerde PALM-gist haar fruitige gistingsaroma. Fijne aromahoppen uit Kent zorgen voor een subtiele harmonie. Hoge gisting - Amberkleurig - Spéciale Belge - Ale Erkend streekproduct - 5,2 Vol. % Alc.

    Speciale PALM

    Afbeeldingsresultaten voor palm speciale bier

    PALM N*A

                          Afbeeldingsresultaten voor palm N*A

    Voor alcoholvrij genieten van de harmonie tussen de honingzachte PALM-mouten en de fijne aromahoppen uit Kent. Hoge gisting - Amberkleurig - Alcoholvrij ≤ 0,25 Vol. % Alc.

    De PALM-ambermouten

    De unieke ambermouten bepalen de basissmaak van PALM N.A: lichte karamelsmaken met een honingachtige malsheid. Het moutproces gebeurt volgens de specifieke voorschriften van PALM en is gericht op een natuurlijke bruinkleuring die de specifieke smaak aan het bier.

    - - - - - - - - - -

    P.S. : de afbeeldingen en de summiere tekst zijn afkomstig van de site van  Palm Belgian Craft  Brewers, mits toelating van Dhr Peter Buelens, waarvoor onze dank.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Bierviltjes van Palm :

    foto van Alfons Van Camp.foto van Alfons Van Camp.

    foto van Alfons Van Camp.foto van Alfons Van Camp.

    foto van Alfons Van Camp. foto van Alfons Van Camp.

    foto van Alfons Van Camp.foto van Alfons Van Camp.

     foto van Alfons Van Camp.  foto van Alfons Van Camp. foto van Alfons Van Camp.                                  

                                                                  -o-o-o-O-o-o-o-

    05-07-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    03-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Duvel Moortgat

                                               BROUWERIJ  DUVEL  MOORTGAT

             Deze familiale brouwerij werd opgericht in 1871, door Jan Leonardus Moortgat en is gelegen in het Antwerpse Breendonk, een deelgemeente van Puurs

         Afbeeldingsresultaat voor duvel moortgat brouwerij   Afbeeldingsresultaat voor duvel moortgat brouwerij

    Afbeeldingsresultaat voor duvel moortgat brouwerijDuvel is een natuurlijk bier met een subtiele bitterheid, een verfijnd aroma en een uitgesproken hopkarakter. Het unieke brouwproces, dat zo’n 90 dagen duurt, garandeert een pure stijl, een delicate pareling en een aangename alcoholzoete smaak

    . In 2007 gingen onze Duvel brouwers voor het eerst met een derde hopsoort aan de slag om Duvel een verrassende toets en extra bitterheid te schenken. Het resultaat was een unieke Duvel Tripel Hop die één keer per jaar het gamma van Duvel aanvulde. Zes Duvel Tripel Hop edities later, lanceerden we in april 2016 een zoektocht naar dé ultieme Duvel Tripel Hop en luisterden daarvoor in eerste instantie naar onze Duvel fans.

               En.... uiteraard werden door de brouwerij ook bierviltjes uitgegeven.

     Gerelateerde afbeelding Gerelateerde afbeeldingGerelateerde afbeeldingGerelateerde afbeeldingGerelateerde afbeeldingAfbeeldingsresultaat voor duvel moortgat brouwerij

    De originele bierviltjes met tekst zijn in ons bezit.

    Maredsous is een Belgisch abdijbier.

    Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij Duvel Moortgat, te Breendonk. Dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier sinds 1999. Het recept van het eerste abdijbier Maredsous 6 wordt in 1949 door pater Attout samen metbrouwerij du Faleau in Châtelineau uitgewerkt, een amberkleurig bier van 6%. Het gedeponeerde merk en recept zijn eigendom van de abdij. In het najaar komt er een kerstbier brassin de Noël van 8% bij, later omgedoopt tot Maredsous 8. Brouwerij du Faleau sluit in 1960 de deuren en wordt overgenomen doorbrouwerij Caulier, die op haar beurt opgaat in Brasserie de Ghlin. De kwaliteit van het bier laat te wensen over en men gaat op zoek naar een andere brouwer. Vanaf 1964 worden de abdijbieren gebrouwen bijbrouwerij Duvel Moortgat, die de oorspronkelijke recepten verbeterde. Vanaf 1972 komt er een tripel Maredsous 9 bij en later de blonde Maredsous 6. In 2001 stopt men de productie van de bruine Maredsous 6 en verandert de naam van de tripel in Maredsous 10.

    Er bestaan 3 varianten:

    • Maredsous 6, blond bier met een alcoholpercentage van 6%
    •                                Maredsous blond bier.jpg
    • Maredsous 8, bruin bier met een alcoholpercentage van 8%
    • Maredsous 10, donkerblond bier met een alcoholpercentage van 10%

    Bron : www.duvel.com

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Bierviltjes :

     foto van Alfons Van Camp. foto van Alfons Van Camp.

                                                             -o-o-o-O-o-o-o-

    03-07-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 10/04-16/04 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!