Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    02-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael


    Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael


    In de zoo van Planckendael in Muizen bij Mechelen heeft een koalababy zich voor het eerst laten zien. De kleine koala is al een half jaar geleden geboren, maar komt nu pas voorzichtig kijken uit de buidel van de moeder-koala. Het dierenpark heeft er een nieuwe attractie bij.

       

    De moeder-koala werd ongeveer 7 maanden geleden bevrucht door een mannetje, amper een maand later werd het kleintje al geboren. Op dat moment was het nog maar een tweetal centimeter groot en onderontwikkeld.

    Tegen april zal de koalababy helemaal uit de buidel kruipen. Dan kunnen de verzorgers zien of hij een buidel heeft of niet, en dus een vrouwtje of een mannetje is.

    Door zijn Australische achtergrond krijgt het dier een aboriginalnaam die zal beginnen met een O. De O is de eerste letter van de naam voor alle dieren die dit jaar geboren worden in Planckendael.

    Koala's zijn een bedreigde diersoort. Ze slapen tot 20 uur per dag, vaak in een boom waar ze veilig zitten voor hun natuurlijke vijanden. Die grote hoeveelheid slaap hebben ze nodig om de taaie eucalyptus te verteren - een plant die voor andere dieren giftig is.

    Ze zijn daarin dan ook nog eens bijzonder kieskeurig: ze eten slechts 100 van de 800 bestaande soorten eucalyptus.

    De babykoala blijft zich voorlopig echter gewoon voeden met pap van de moeder. Die bevat immers bacteriën die het verteren van eucalyptus vergemakkelijken zodat de overstap naar echte, taaie bladeren niet te groot is en zijn of haar maagje dit aankan.

    bron; deredaktie.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:koala, koalababy,
    10-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea



            Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea 

          

                                            

    Enkele klanten schrokken onlangs flink in de Ikea-winkel in Toronto. Plots zagen ze een aapje in een winterjas rondlopen in de winkel.

    Het aapje was ontsnapt uit de auto van zijn baasje en de winkel binnengelopen. Met een winterjas aan werd hij door enkele klanten gefotografeerd.

    Het duurde ongeveer een uur voor het aapje gevonden werd door de politie, want het is in Canada illegaal om apen te houden. Het baasje krijgt een boete van 240 dollar en mag niet herenigd worden met zijn favoriete aapje. gjs

    bron; nieuwsblad.be 


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:aap,
    09-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Droogte houdt trekvogels op


    Droogte houdt trekvogels op

     
        

    Elk voorjaar komen trekvogels vanuit Afrika in Noord-Europa aan om er zich na een tocht van duizenden kilometers voort te planten en er de zomer door te brengen. Vorig jaar arriveerden de vogels uitzonderlijk laat, een gevolg van de droogte in de Hoorn van Afrika, melden Deense wetenschappers in het vakblad Science.

    De langdurige droogte in de Hoorn van Afrika in 2011 trof miljoenen mensen, maar liet ook trekvogels zoals de Noordse nachtegaal en de grauwe klauwier niet onberoerd. De vogels vliegen elk jaar van Zuid-Afrika naar Noord-Europa, en houden in de hoorn even halt om krachten op te doen voor de rest van de reis.

    De Deense wetenschappers vingen verschillende vogels, rustten ze uit met een zogenoemde datalogger, een toestelletje dat informatie verzamelt over de route van de dieren, en lieten ze weer vrij. Zo konden ze gedetailleerde informatie verzamelen over de route en stopplaatsen van de dieren.

    Toen ze de vogels bij hun aankomst vorig jaar opnieuw vingen, bleek uit de gegevens in de datalogger dat ze ongeveer een week langer dan gewoonlijk in de Hoorn van Afrika hadden gespendeerd. Vermoedelijk hadden ze meer tijd nodig gehad om voedsel te verzamelen. Andere trekvogels, die niet langs de Hoorn van Afrika vliegen, kwamen wel op het verwachte tijdstip in Europa aan.

    Door hun latere aankomst, begonnen de vogels ook later te broeden, maar vooralsnog lijkt het er niet op dat dat ernstige gevolgen voor de populatie heeft gehad.

    Volgens de onderzoekers tonen hun bevindingen aan hoe lokale en kortstondige klimaatomstandigheden een impact kunnen hebben op de migratie van diersoorten. (ddc)




    bron; eoswetebschap.eu


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Trekvogels,
    06-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding

    Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding

     
          

    Heeft u ook wel eens een vogeltje met een sigarettenpeuk zien vliegen en vreesde u toen voor het leven van het diertje? Wees gerust, ze eten het niet op maar gebruiken de peuken voor de bouw van hun nest.

    In tegenstelling tot mensen lijken vogels alleen maar te profiteren van sigaretten. Mexicaanse wetenschappers ontdekten dat sigarettenpeuken in nesten van veel voorkomende stadsvogels het aantal parasieten drastisch doet afnemen. De vogels lijken zich dus aan te passen aan hun stedelijke leefomgeving.

    Om dit te onderzoeken bevestigde het team Constantino Macías Garcia van de National Autonomous University van Mexico een soort warmteval aan de nesten van 55 mussen en vinken. Als parasieten hier op af kwamen, bleven ze vastplakken aan een plakband.

    Nadat de vogels het nest hadden verlaten, werden de nesten verzameld en geanalyseerd. Uit de analyse bleek dat hoe meer peuken een nest bevatte, des de minder parasieten er op het plakband zaten. Bovendien ontdekten de Mexicaanse wetenschappers dat nesten met gebruikte peuken tot wel 60 procent minder parasieten aantrokken.

    Isolatie
    Het is nog onduidelijk of de vogels de peuken ook voor dit doeleinde gebruiken. 'Het is ook goed mogelijkheid dat de vogels de peuken voor isolatie gebruiken uit gebrek aan veren of dons', zegt Macías Garcia tegen
    New Scientist.

    Opvallend was wel dat de nesten vooral Marlboro sigaretten bevatten. 'Ik weet niet of dit aan de smaak van de vogels of die van de studenten ligt,' zegt coauteur Montserrat Suárez Rodriguez.


    M. van Putten
    bron; demorgen.be
    Bron; AD.nl


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Stadsvogel, vogel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal


    Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal

     
    © thinkstock.

    Sterren kunnen niet eerder dan ongeveer 13 miljard jaar geleden zijn beginnen ontstaan, stelt het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT).

    Astronomen kunnen terug in de tijd loeren door het licht van verre objecten te analyseren. In bijna alle gevallen vertonen die objecten sporen van elementen die zwaarder zijn dan de elementen waterstof en helium. Volgens de huidige inzichten bestonden die zware elementen als koolstof en zuurstof kort na de Big Bang nog niet, want daar waren sterren voor nodig.

    Om te weten wanneer die op het toneel verschenen, gebruikten astronomen van het MIT en de Universiteit van California in San Diego het licht van ULAS J1120, de verst bekende quasar of heldere kern van een actief sterrenstelsel.

    Dit licht heeft er iets meer dan 13 miljard jaar over gedaan om ons te bereiken, en bleek geen 'vingerafdrukken' van zware elementen te bevatten. Dat betekent dat het gas rond de quasar vrijwel geheel uit waterstof en helium moet bestaan. Dat impliceert ook dat 750 miljoen jaar na de erknal nog niet veel sterren bestonden, stelt Robert Simcoe van het MIT in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature.


    Bron; belga.com
    bron; sdemorgen.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:sterren,
    05-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo


    Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
      



     

    De voorbije vijftig jaar is ongeveer drie kwart van de Afrikaanse savanne verdwenen, en daarmee ook meer dan twee derde van de leeuwen die de vlaktes bevolkten. Dat staat in een studie die dinsdag werd gepubliceerd in het internationale tijdschrift Biodiversity and Conservation.

    De auteurs van de studie van Duke University (North Carolina) schatten dat er in de Afrikaanse savannes nog 32.000 tot 35.000 leeuwen rondlopen, tegen bijna 100.000 in 1960. In West-Afrika gaat de populatie het snelst achteruit. Daar zouden nog maar 500 leeuwen overblijven.

    ‘De savanne roept het beeld op van open vlaktes, maar in werkelijkheid zijn de gebieden versnipperd geraakt door de ontginning van de gronden voor de landbouw, een gevolg van de snelle demografische groei', aldus onderzoeker Stuart Pimm.

    ‘Er blijft vandaag nog maar 25 procent over van de oorspronkelijke oppervlakte van de savanne, een ecosysteem dat vijftig jaar geleden 30 procent omvangrijker was dan de Verenigde Staten', aldus nog Pimm.

    De onderzoekers baseerden zich onder meer op satellietbeelden van hoge kwaliteit afkomstig van Google Earth om gebieden te detecteren die geschikt zijn voor leeuwen. Over heel het Afrikaanse continent vonden ze nog maar 67 geïsoleerde savannegebieden waar de dichtheid van de menselijke bevolking gering is. Maar in slechts tien van die zones zijn alle voorwaarden vervuld om leeuwen een uitstekende overlevingskans te bieden. De meeste van die zones liggen in nationale parken. 


     Bron; Belga
    bron;nieuwsblad.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Leeuw, Leeuwen,
    14-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis


    Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis

    De Thaise douane heeft zeshonderd cobra's onderschept die via het koninkrijk naar China of Vietnam gesmokkeld werden, waar mensen momenteel exotisch vlees inslaan voor de traditionele nieuwjaarsfeesten. Dat melden de autoriteiten.

    Fortuin waard
    De douanebeambten waren maandagnacht getipt over een pick-up met de slangen opgeslagen in containers. De truck werd staande gehouden op zo'n 165 kilometer van de hoofdstad Bangkok. De totale waarde van de cobra's zou ongeveer 500.000 bath (12.700 euro) bedragen. De bestuurder werd aangehouden.



    bron; demorgen.be
    bron; belga.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:cobra,
    04-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië


    Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
      

    honderdtal dolfijnen aangespoeld in australie

    Een visser trof zaterdag op New Years Island tientallen grienden (de grootste dolfijnensoort, nvdr) en dolfijnen aan. Een groot aantal bleek al overleden. Maar voor enkele exemplaren werd met man en macht geprobeerd ze weer te water te laten.

    Al is dat geen makkelijke opdracht. Een aangespoelde dolfijn of walvis heeft immers de neiging om naar dezelfde plek terug te keren. Dat gebeurde hier met minstens twee dieren.

    "Het was zwaar"

    Voor de vrijwilligers was het een heel emotionele gebeurtenis, getuigde Shelley Davison van Tasmania Parks and Wildlife. "De dieren schreeuwden om hun kalveren die dood op het strand lagen. Het was zwaar."

    Waarom de dolfijnen zo talrijk op het eiland aanspoelden, is niet bekend. Peter Mooney, de directeur van de dienst nationale parken in Tasmanië, wijst op het sociale karakter van deze dieren. Dit gaat zo ver dat ze hun eigen leven op het spel zetten. "Ze zijn sociaal zeer sterk gebonden. Als een dier strandt, komen de anderen bij hem. Ze willen een dier dat gestresseerd is niet alleen laten."

    Drie jaar geleden spoelden op het nabijgelegen King Island al eens 200 dolfijnen aan.



    bron; gva.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:dolfijnen,
    03-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen



    Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen



                       
                                         Tomas Čekanavičius

    De kleine groene sabelsprinkhaan is gespot in Destelbergen. Het kleine broertje van de grote groene sabelsprinkhaan is wellicht meegelift uit Frankrijk of Duitsland, want de soort kan naar verluidt niet zo goed vliegen en is nog niet vaak waargenomen.

    Eind juli werd een zingend mannetje gehoord in een tuin in Destelbergen, een maand later werd op ongeveer twee kilometer van die locatie een tweede zingend mannetje aangetroffen. “Het feit dat er bijna geen andere waarnemingen gedaan zijn en het feit dat de soort niet goed kan vliegen, wijst er op dat deze dieren hier niet op eigen kracht zijn geraakt”, aldus Marjan Speelmans van Saltabel, de sprinkhanenwerkgroep van Natuurpunt.

    De grote groene sabelsprinkhaan is het meest bekend, vooral door het achtergrondgeluid van de zingende mannetjes. "De kleine groene sabelsprinkhaan heeft kortere vleugels in vergelijking met die van zijn grote broer, waar de voorvleugels tot ver voorbij de achterknie reiken." Bijkomend determinatiekenmerk is het ratelachtige tot zoemende geluid van zingende mannetjes.

    Het verspreidingsgebied in Europa strekt zich uit ten oosten van de lijn Bremen-Frankfurt tot voorbij de Oeral, tussen 40 en 60 graden noorderbreedte. De soort werd in het meest zuidelijke gedeelte van Wallonië, in de valleigebieden van de Lesse, Lomme, Semois en hun zijbeken, voor het eerst in de jaren 80 opgemerkt, maar populaties blijven er geïsoleerd




    bron; deredaktie.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Sprinkhaan,
    26-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte


    Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte


    © thinkstock

    In de diepe wateren van het Great Barrier Reef in de Koraalzee is tijdens een recent onderzoek gezond en bloeiend koraal gevonden, een schril contrast tot de ondiepere riffen, waar de afgelopen decennia een drastische daling van koraal plaatsvond. De koraalpopulatie werd ontdekt op een diepte van 30 meter - verder dan het gebruikelijke bereik van de meeste duikers - en zelfs op een diepte van 80 meter.
    Dat meldt de Amerikaanse televisiezender CNN.

     Het is heel verrassend dat er onder een aantal van de meest bekende riffen een bijna volledig onontdekte wereld ligt. Hierdoor valt er nog heel veel onderzoek te doen
    Wetenschapper Pim Bongaerts

    "De riffen in de Koraalzee staan er om bekend dat ze zwaar beschadigd zijn", vertelt Pim Bongaerts van het Global Change Institute van de Universiteit van Queensland. "Maar we hebben nu ontdekt dat het koraal in de diepere wateren nauwlijks verstoord is. Het meest opvallende is dat er eigenlijk een overvloed aan koraal is. En wat mij echt heeft overdonderd, is dat er zelfs op 70 tot 80 meter diepte aanzienlijk veel koraal is."

    "Het is heel verrassend dat er onder een aantal van de meest bekende riffen een bijna volledig onontdekte wereld ligt. Hierdoor valt er nog heel veel onderzoek te doen", aldus Bongaerts.

    Halvering
    Eerder deze maand werd bekend dat het grootste koraalrif ter wereld in de afgelopen 27 jaar is gehalveerd. "Als het zo doorgaat, kan het over tien jaar opnieuw zijn gehalveerd", waarschuwden onderzoekers van het Australian Institute of Marine Sciences (AIMS) en de University of Wollongong.

    Het koraal is verdwenen door het toenemend aantal cyclonen en door zeesterren, die zich voeden met de poliepen op het koraal. Ook verbleking van het koraal door verzuring en de opwarming van het zeewater zijn schadelijk geweest voor het koraal.

    2.600 kilometer koraal
    De onderzoeksmissie, genaamd Catlin Seaview Survey, heeft tot nu toe vier van de tien geplande onderzoeken volbracht. Het doel van het onderzoek is om de staat van het koraalrif in kaart te brengen. Het Great Barrier Reef bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en strekt zich uit over 2.600 kilometer.

    "We hebben duidelijke verschillen gezien. Koralen in de diepere wateren zijn veel vlakker en platter dan de koralen dichter bij het oppervlak. Dat komt omdat de koralen reageren op de lichtomstandigheden, en ze zich uitspreiden om hun blootstelling aan licht te optimaliseren", vertelt Bongaerts.



    bron; redaktie
    bron; volkskrant.nl
    bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:Koraal, Great barrier reef,
    17-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenpanda geboren in dierentuin Washington


    Reuzenpanda geboren in dierentuin Washington




    © ap. Mei Xiang.

    In de dierentuin van Washington is een reuzenpanda geboren. Dat heeft de National Zoo vandaag bekendgemaakt. Moederpanda Mei Xiang beviel gisteravond van de kleine.

    De verzorgers hebben de babyreuzenpanda gehoord, maar de spruit nog niet kunnen ontwaren, omdat Mei Xiang een groot nest heeft gebouwd in haar verblijf. Het is de tweede nakomeling voor Mei Xiang en vader Tian Tian.

    Mei Xiang werd zwanger middels kunstmatige inseminatie. Sinds 2007 is Mei Xiang al vijf keer schijnzwanger geweest. In 2005 werd haar eerste nakomeling Tai Shan geboren.

    Reuzenpanda's zijn al geen makkelijke minnaars, maar in gevangenschap lijkt het extra moeilijk de in hun voortbestaan bedreigde dieren tot voortplanting te bewegen. Wanhopige dierentuinen hebben in het verleden allerhande middelen aangegrepen om het ultieme doel, een nest jonge pandaatjes, te bewerkstelligen.

    Enkele voorbeelden hiervan zijn klassiekers geworden, zoals het vertonen van pandaporno aan onwillige vrijers en het toedienen van viagra aan een pandamannetje om hem op kunstmatige wijze tot grootse daden te bewegen.




    N.Geeraerts 
    bron; demorgen.be 
    bron; AD.nl 


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:reuzenpanda, panda's,
    14-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemuteerde vlinders ontdekt na ramp Fukushima

    Gemuteerde vlinders ontdekt na ramp Fukushima

     

    © Scientific Reports
    Foto's van de vlinders waar afwijkingen in de vleugels en antennes werden ontdekt.

    Blootstelling aan radioactief materiaal heeft in Japan mutaties onder vlinders veroorzaakt, blijkt uit een onderzoek. Na de ramp in Fukushima constateerden wetenschappers dat de Aziatische variant van het blauwtje kleinere vleugels en beschadigde ogen vertoont.

    Het verband tussen de mutaties en het radioactieve materiaal bleek uit laboratoriumproeven, aldus de wetenschappers.

    Twee maanden na de ramp in Fukushima heeft een team van Japanse onderzoekers 144 volwassen 'Pale Grass Blue' vlinders (Pseudozizeeria maha) onderzocht. De vlinders kwamen uit tien verschillende gebieden in Japan, waaronder het Fukushima-gebied. Deze vlinders waren op het moment van de ramp aan het overwinteren als larven.

    Na vergelijking van de mutaties bij de vlinders uit de verschillende gebieden, bleek dat de vlinders uit de gebieden met grotere hoeveelheden straling kleinere vleugels en onregelmatig ontwikkelde ogen hadden.

    'Over het algemeen werd gedacht dat vlinders goed bestand zijn tegen straling', vertelt hoofdonderzoeker Joji Otak van de Universiteit van Ryukyus aan de BBC. 'Daarom zijn de resultaten van ons onderzoek onverwacht.'

    Kweek
    Vervolgens ging het team in een laboratorium deze vlinders verder kweken, waardoor het op steeds meer afwijkingen stuitte, waaronder misvormde antennes.

    Het team concludeerde dat deze hogere mate van mutaties werd veroorzaakt door het eten van besmet voedsel, maar ook door mutaties van het genetisch materiaal van de ouders dat werd doorgegeven aan de volgende generatie.

    De langetermijngevolgen van de ramp zouden dus erger kunnen zijn dan de onmiddellijke schade. Maar de onderzoekers waarschuwen om niet te snel conclusies te trekken uit hun onderzoek. Vlinders mogen dan alarmerend snel muteren door de straling, het is niet zeker of hetzelfde bij mensen gebeurt.

    Bij de ramp in Fukushima is officieel niemand omgekomen, maar veel inwoners vrezen de gevolgen over de langere termijn.

    Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.




    bron; demorgen.be
    bron; volkskrant.nl  
    M.Steenvoort


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Vlinder,
    17-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vliegen kunnen tellen


    Vliegen kunnen tellen

     
     

    Na 39 mislukte pogingen bij verschillende insecten hebben wetenschappers eindelijk een vliegsoort ontdekt die in staat is te tellen. De vliegen die rondfladderen in de buurt van vers fruit zouden volgens de onderzoekers wel eens slimme insecten kunnen zijn.

    Tijdens laboproeven stelden wetenschappers de vliegende insecten vanuit een doos bloot aan het licht. De onderzoekers vuurden telkens een reeks lichtstralen af op de vliegen waarbij ze de vierde straal telkens lieten gepaard gaan met een kleine schok. De slimme vlieg zou dit zelf beseft hebben en beschermde zich vervolgens na de derde lichstraal tegen de schok die zou volgen.

    Volgens de onderzoekers kan via deze ontdekking een beter inzicht verworven worden in de vraag waarom sommige personen problemen hebben met rekenen. "De volgende evidente stap is bestuderen hoe de 'zenuwarchitectuur' van de vliegen geëvolueerd is", verklaart geneticus Tristan Lon. De wetenschapper gaf bovendien toe dat er nu gelijkaardige studies moeten uitgevoerd worden op mensen om te controleren of de effecten dezelfde zijn.




    bron; demorgen.be
    I Ringoot


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:vliegen,
    14-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechts zes ooievaarsjongen in het Zwin



    Slechts zes ooievaarsjongen in het Zwin



    Belga

    In het Zwin zijn dit jaar slechts zes ooievaars geringd, vorig jaar waren er dat nog 24. Het natuurpark maakt altijd de balans op bij het ringen van de ooievaars. "Het koude en natte voorjaar zit daar zeker voor iets tussen", aldus bioloog Kris Struyf.

    Het ringen van de ooievaars is rond deze tijd een jaarlijkse traditie in het Zwin. Met een kraan plukt men de jongen uit hun nesten om ze dan een genummerde ring om te doen. Maar dit jaar was de klus snel geklaard. "We hebben slechts zes jongen gevonden. Waarschijnlijk hebben de kou en de regen van begin april daar iets mee te maken", zo zegt Kris Struyf.

    Maar er is meer dan het weer. "Op de villa in het Zwin hebben we meestal twee tot drie succesvolle nesten. Nu hebben we daar geen enkel jong aangetroffen. Waarschijnlijk zijn steenmarters, die daar ook hun nest hebben, aan de slag gegaan", vertelt Struyf.

    De jongen van zes tot acht weken oud stellen het wel heel goed. "Drie van hen waren groot en stevig. Het was nodig dat we naar omhoog gingen, want als ze nog groter zijn zouden ze kunnen schrikken van de kraan, opstaan en naar beneden vallen."

    bron; deredaktie.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:ooievaars,
    13-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenbeul hakt staart van kat af na beschadigen auto


    Dierenbeul hakt staart van kat af na beschadigen auto


    Een autobestuurder in Saoedi-Arabië met een bijl de staart van een kat afgehakt. De reden was dat het beestje de ventilator van zijn auto beschadigd had. De dierenbeul bleef op de staart inhakken, totdat deze loskwam van het lichaam.

    De gruwelijke daad werd vastgelegd en op YouTube gezet. De man zou, vrij cynisch, als volgt hebben gereageerd op zijn monsterlijke daad: "Degene die mijn ventilator beschadigt, loopt zelf beschadigingen op." Dat meldt de krant Sharq.

    Wie het filmpje wil bekijken, kan dat hier doen. Let op, het is zeker niet geschikt voor gevoelige kijkers!




    bron; demorgen.be
    bron; ad.nl


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:kat, poes,
    11-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gortig seksleven van pinguïns toch gepubliceerd



    "Gortig" seksleven van pinguïns toch gepubliceerd




    Wikimedia

    Onderzoek over het seksuele gedrag van pinguïns op de Zuidpool is een eeuw later nu toch gepubliceerd. De Britse bioloog Levick vond zijn bevindingen toentertijd te "verdorven" om vrij te geven.

    George Murray Levick maakte deel uit van de "Terra nova"-expeditie van kapitein Scott. Een reeks avonturiers en wetenschappers verkende Antarctica van 1910 tot 1913.

    Levick bracht een volledig broedseizoen door bij de Adélie-pinguïns op de Zuidpool. Hij bracht veel details over het leven van de dieren in kaart. Maar zijn stukken over "De Seksuele Gewoontes van de Adélie Pinguïns" vond hij te vies om te publiceren. Nu zijn die pamfletten ontdekt in de vogel-collectie van het Natural History Museum.

    Geen misdaad is laag genoeg voor deze pinguïns!

    George Murray Levick is verontwaardigd over de Adélie-pinguïns.

    Levick was zelfs zo gechoqueerd dat hij stukken in het Grieks schreef om de informatie te verbloemen. "Geen misdaad is laag genoeg voor deze pinguïns!", schreef hij.

    Levick heeft het over "verdorven" en "perverse" seksuele handelingen. Mannetjes gedragen zich daarbij "als hooligans". In eerder bedekte termen schrijft Levick over masturbatie, verkrachting, homofilie en pedofilie. Sommige mannetjes hebben zelfs seks met dode vrouwtjes.

    Volgens wetenschappers van het National History Museum maakte Levick te veel de vergelijking met menselijk seksueel gedrag. Inzichten van recenter onderzoek verklaart volgens hen het gedrag van de dieren.

    "De mannetjes maken geen onderscheid tussen levende vrouwtjes die seks willen en dode pinguïns die toevallig in dezelfde positie liggen", zo luidt de verklaring voor het necrofiele gedrag.



    Wikimedia








    bron; deredaktie.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:pinguïns,
    09-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzameling dierenfoto's


    Verzameling dierenfoto's































































    Categorie:Foto's
    Tags:Leeuw, robben, vissen, vogels,
    05-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mug strafste dier ter wereld


    Mug strafste dier ter wereld



    © thinkstock.

    Malariamuggen van de soort anopheles zijn waarschijnlijk de strafste dieren ter wereld, althans in de regen. Ze weerstaan regendruppels die maar liefst 50 keer zwaarder zijn dan zijzelf. De insecten worden door zulke voltreffers even naar beneden geduwd, maar laten het water dan eenvoudig van zich afglijden.

    De muggen verdragen zelfs korte tijd een druk van 300 G, ofwel 300 keer de zwaartekracht. Bij mensen kan 14 G al dodelijk zijn. De muggen zijn daardoor waarschijnlijk de meest drukbestendige dieren ter wereld, schrijft Andrew Dickerson van het Georgia Institute of Technology in Atlanta in het vakblad Proceedings.

    Reden
    De opmerkelijke eigenschap komt door hun bijzondere skelet en hun geringe gewicht van 0,2 gram. Daardoor worden ze door een regendruppel meegenomen zonder dat hun vliegrichting of snelheid erg verandert. Hun vlieghoogte is dan wel ietsje lager: circa 20 keer hun eigen lichaamshoogte. Voor de muggen is het dus gevaarlijk om dicht bij de grond te vliegen tijdens een regenbui.

    Weinig voltreffers
    Een voordeel is bovendien dat ruim drie op de vier regendruppels slechts hun poten of vleugels raken. De muggen hebben dan slechts een honderdste van een seconde nodig om hun koers te hervinden. Opnamen van een speciale camera met 4.000 beelden per seconden maakten deze vaardigheid zichtbaar.

    Geen uitwijkmanoeuvres
    Opvallend is dat de muggen geen uitwijkmanoeuvres toepassen. Zo'n beweging heeft volgens de onderzoekers ook weinig zin, want daarbij bereiken ze hooguit de helft van hun maximale snelheid van een meter per seconde. Dat blijkt niet genoeg om een neervallende druppel te ontwijken.

    bron; hln.be
    Steven Alen
    Bron: dpa


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Muggen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder 'brult' ontsnapte luipaardjes terug


    Moeder 'brult' ontsnapte luipaardjes terug

    Twee luipaardjongen, die uit een dierentuin bij het Oostenrijkse Salzburg waren ontsnapt, zijn binnen een dag teruggekeerd naar hun hok omdat ze reageerden op gebrul van hun moeder. Dat heeft de dierentuin vandaag laten weten.

    De dieren kozen de vrijheid nadat waarschijnlijk jongeren de deur van hun hok hadden opengezet. De politie ontdekte de loslopende cheetah's niet veel later en alarmeerde de dierentuin. Net voordat een plan werd uitgevoerd om de dieren te verdoven, reageerden ze op hun moeder die de luipaardjes met luid gebrul naar huis dirigeerde. Volgens de zoo waren de dieren blij dat ze weer thuis waren.



    Eric Belsack
    bron; hln.be + afp, anp


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Luipaard,
    21-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sojoez-capsule kost leven aan 120 zeldzame antilopen

     

    Sojoez-capsule kost leven aan 120 zeldzame antilopen

               

    Omdat zij gras hadden gegraasd op een met chemicaliën vervuilde landingsplaats van een Russische Sojoez-capsule, zijn in de steppen van Kazachstan zowat 120 saiga-antilopen omgekomen. Dat zegt Roeslan Koesletov van de plaatselijke milieu-autoriteiten. De antilope geldt als een erg bedreigde diersoort.

    De Sojoez-capsule was op 27 april tegen de grond gesmakt in de regio Kostanai in de vroegere Centraal-Aziatische Sovjet-republiek. De Sojoez had drie bewoners van het Internationaal Ruimtestation ISS weer naar huis gebracht.


    bron; hln.be 
    Peter Luysterborg
    Bron: dpa


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Antilopen,
    19-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlinder valt op andere soorten

     

    Vlinder valt op andere soorten

    Postbodevlinder wisselt belangrijke genen uit met andere vlindersoorten.
                            
                                                                                    Chris Jiggins, University of Cambridge

    Voor de postbodevlinder (Heliconius melpomene) zijn zijn opvallend gevlekte vleugels van levensbelang. Net als veel andere dagvlinders trekken ze er partners mee aan en houden ze er vijanden mee op afstand. Een internationaal team wetenschappers ontdekte dat de vlinder de genen die aan de basis liggen van zijn vleugelkleur ook bij verwante soorten gaat halen.

    De wetenschappers brachten het genoom van vlinder in kaart. Toen ze ook het DNA van twee verwante soorten met een soortgelijk kleurenpatroon onderzochten - Heliconius timareta en Heliconius elevatus – stelden ze vast dat de soorten onderling kleurgenen uitwisselen.

    Hoewel hybridisatie – het paren met andere soorten – doorgaans als een doodlopend straatje in de evolutie wordt gezien, vermoeden de wetenschappers dat het de vlinders in dit geval heeft geholpen zich aan te passen aan hun omgeving. Het is nu eenmaal makkelijker om beschermende genen kant en klaar over te nemen van een andere soort, dan zelf vertrekkend van niets je eigen kleurenpatroon te moeten ontwikkelen.

    Uit het onderzoek bleek ook dat de vlinder over een groot aantal genen beschikt die betrokken zijn bij reuk en smaak. Dat verraste de onderzoekers, aangezien vaak wordt aangenomen dat dagvlinders, die sterk visueel zijn ingesteld, niet goed kunnen ruiken en smaken.




    bron; eos.redaktie


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Postbodevlinder,
    16-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De meest talentvolle Brit is... een hond!



    De meest talentvolle Brit is... een hond!





    Pudsey en haar fiere baasje Ashleigh houden een mooi half miljoen pond
    over aan hun overwinning.

    Met schrijfster J.K. Rowling, voetballer David Beckham en snookerheld Ronnie O'Sullivan lopen er heel wat grote talenten rond op de Britse bodem. En sinds vorig weekend hebben de Britten er nog een grote naam bij: Pudsey, een hond die samen met haar baasje Ashleigh de talentenjacht 'Birtain's Got Talent' heeft gewonnen.

                                          

    Pudsey en Ashleigh aan het werk in de finale van de talentenjacht Britain's Got Talent.

    Geen danser noch zanger kon de Britse harten sneller laten slaan, maar wel hond Pudsey, de eerste niet-menselijke winnaar in zes jaar tijd.

    Pudsey en Ashleigh waren al weken een van de populairste teams uit de talentenjacht. Na een hartverwarmend optreden op de beats van de bekende 'Mission Impossible'-soundtrack mochten ze vorig weekend ook de hoofdprijs in ontvangst nemen: een half miljoen Britse ponden (omgerekend zo'n 625.000 euro).

    Geen kraantjeswater meer
    Vanaf nu geen hondenbrokken meer uit de Aldi. Zo liet het 17-jarige bazinnetje weten aan The Daily Mail dat Pudsey al een echte diva is. De hond zou naar verluidt zelfs weigeren om nog water uit de kraan te drinken en slaapt alleen nog op dekens van zachte zijde.

    Bye, bye Samson en Lassie, de nieuwe hondenster is geboren!



    bron; hln.be 
    Bron: The Daily Mail, 7sur7.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Hond, Pudsey,
    15-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifant verliest slagtanden na robbertje vechten



    Olifant verliest slagtanden na robbertje vechten





    I
    n Bellewaerde park in Ieper zijn bij olifant Fahim 2 korte slagtanden afgebroken tijdens het ravotten met een van de andere olifanten. Omdat het afbreken van de slagtanden een zenuwonsteking kan veroorzaken, moet de olifant extra in de gaten worden gehouden.

    De temperatuur van de olifant wordt nauwkeurig gecontroleerd en er worden geregeld spoelingen uitgevoerd die een mogelijke ontsteking kunnen tegenhouden. De olifanten worden dagelijks getraind om hun poten , mond en oren te laten nakijken.

    “Bij de huidige situatie werpt de training zijn vruchten af en kunnen we de tandproblemen van Fahim goed verzorgen”, zegt de curator van Bellewaerde park Nadimir Maslov.
    bron; deredaktie.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:olifant,
    11-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe een rups een vlinder wordt



    Hoe een rups een vlinder wordt

    Vlinder worden is alleen weggelegd voor dappere rupsen zonder vliegangst.Vandaag kijkt Material Girl over de grenzen van haar vakgebied en onderzoekt wat er in de pop van een vlinder gebeurt.

    De Nederlandse filmmaker en fotograaf Frans Hofmeester filmde zijn twee kinderen elke week en maakte van elk een prachtige timelapse, waarin je kunt zien hoe mensen veranderen van baby tot schoolkind: klik hier voor de film met dochter Lotte (nu twaalf jaar) en hier voor de video van zoon Vince (nu negen jaar). Het project is nog niet gedaan, dus over enkele jaren kunnen we hun hele evolutie van baby tot jong-volwassene in versneld tempo terugkijken.

    Hoe groot deze veranderingen ook zijn, ze vallen in het niets bij wat sommige dieren presteren. Dieren die een volledige metamorfose (holometabolisme ) ondergaan, zien er tijdens de verschillende levensfasen zo verschillend uit, dat je zou kunnen denken dat het om verschillende soorten gaat.

    Vier levensfasen van de vlinder.

    Vier levensfasen van de vlinder: (1) eitje, (2) rups, (3) pop en (4) volwassen vlinder.

    We leren het op de lagere school al: vlinders doorlopen vier stadia . Ze beginnen als (1) een eitje, daaruit komt (2) een rups, die zichzelf inspint tot (3) een pop, waaruit dan (4) een volwassen vlinder of imago tevoorschijn komt. (Bron animatie: hhmi .)

    Wat er echter niet wordt bijverteld is wat er gebeurt in de pop.

    Biologie-experiment voor beginners: een rups laten verpoppen in een jampot.Ik heb eens een rups gevonden op de wortels in de tuin van mijn oom. Het was een knalgroene rups met zwarte streepjes met daarop oranje stippen. Ik mocht de rups mee naar huis nemen en hield hem in een lege confituurpot met wat groen van de wortels waarop ik hem had gevonden. De rups at (en poepte) verbazend veel en begon zich de volgende dag al te verpoppen.

    Groot was mijn ethousiasme over deze snelle vorderingen, want intussen had ik opgezocht dat het een rups was van de koninginnepage - volgens het plaatje in het boek een prachtige, relatief grote vlinder die ik nog nooit in het echt had gezien. Het glas met de pop erin stond een hele winter lang op onze vensterbank in de keuken.

    Het werd lente en nog steeds zat de pop schijnbaar onveranderd in het glas. Dan besliste mijn moeder dat het genoeg was geweest en de pot verhuisde naar buiten, naar een beschut plekje naast de trap aan onze deur. In het begin ging ik elke dag kijken, maar stilaan begon ik te beseffen dat er hier iets vreselijk was misgelopen .

    Op een dag stond ik de tuin bij onze vlinderstruik en daarop zat - mijn hart sloeg een slag over - een koninginnepage. Nadat de vlinder weggevlogen was, rende ik naar de pot naast de trap en jawel: daar lag enkel nog de huls van de pop in. De kans is dus groot dat ik effectief "mijn" koninginnepage heb gezien in onze tuin.

    Ik kon me wel voor mijn hoofd slaan dat ik de moed te vroeg had opgegeven en zo mijn kans verkeken had om de vlinder voor het eerst tevoorschijn te zien komen. Achteraf vind ik het ook jammer dat ik toen geen fototoestel had en de verandering van rups via pop tot volwassen koninginnepage dus niet heb kunnen vastleggen. De plaatjes hieronder heb ik van internet geplukt (bronnen: rups door Lilly M , pop door L. M. Bugallo Sánchez en vlinder door Robin Septor ) en komen goed overeen met hoe ik me de drie fasen van het dier herinner.

    En al die tijd heb ik me niet één keer afgevraagd wat er precies gebeurde in de pop.


    Koninginnepage.

    Drie levensfasen van de koninginnepage: rups (links), pop (midden)
    en volwassen vlinder (rechts).

    Verandert de rups geleidelijk in een vlinder: trekt het lijf samen en worden de buitenste lagen vleugels, pootjes en antennes? Of gaat dat helemaal anders in zijn werk? Het zit inderdaad anders!

    Om te beginnen is de levensfase van de rups iets ingewikkelder dan meestal gedacht: de rups zelf ondergaat verschillende stadia (in het Engels 'instars ' genoemd), waarbij hij vervelt om groter kunnen worden. (De rups van de koninginnepage wordt in elk volgend stadium steeds groener; als ik dat destijds geweten had, had ik dus kunnen zien dat mijn exemplaar bijna aan verpoppen toe was.) Tijdens het laatste stadium gebeuren er onderhuids al belangrijke voorbereidingen voor de ontwikkeling van de vleugels in de pop. Onder invloed van hormonen stopt de volgroeide rups met eten en gaat hij op zoek naar een beschermde plaats. Daar spint hij een draad, hecht zich ermee vast aan een takje en vervelt voor de laatste maal. Daarbij komt er een harde onderhuid bloot, die de beschermende buitenkant vormt van de pop (in het Engels: 'chrysalis '). Motten spinnen nog meer zijdedraad en bouwen zo een eigen cocon, maar dat is bij dagvlinders dus niet het geval.

    Wat er in de pop gebeurt, vertellen ze er niet bij.Nu komt het stukje dat ze er niet bij vertellen: in de pop wordt het lichaam van de rups bijna volledig afgebroken. Dit proces van weefseloplossing heet 'histolyse' en gebeurt door dezelfde verteringssappen waarmee de rups eerder zijn eten verteerde. Als het lichaam van de rups echt helemaal verteerd zou worden, zou er daarna geen vlinder uit kunnen ontstaan. Enkele groepen cellen blijven gespaard. Dit zijn de 'imaginaalschijven' (Engels: 'imaginal buds' of 'histoblasts '), die al in het lichaam van de rups aanwezig waren, maar daar geen rol in speelden. Het zijn een soort stamcellen waaruit in de pop de vleugels, voortplantingsklieren, poten en antennes beginnen groeien. De vloeibare resten van het rupsenlichaam dienen nu als kweekbodem bij dit proces van wederopbouw, 'histogenese' genaamd. (Mijn bronnen voor dit stukje waren deze Engelstalige pagina's: earthlife , ehow , learner en lepcurious .)

    Meer info over imaginaalschijven vind je in hoofdstuk 7 van "The Life-Story of Insects " geschreven door professor Carpenter (uit 1913 al en daarom gratis raadpleegbaar). In het veel recentere boek "The Cell Cycle" van Morgan kun je op pagina 21 zien hoe de imaginaalcellen van de larve van het fruitvliegje zich verhouden tot structuren in het volwassen dier. (Helaas heb ik geen soortgelijke afbeelding kunnen vinden voor structuren in rups en vlinder.) Imaginaalschijven werden in de zeventiende eeuw onderzocht door Jan Swammerdam , zo las ik in de blogpost 'het raadsel van de pop '; met zijn onderzoek kon hij voor het eerst duidelijk aantonen dat rups en vlinder twee vormen zijn van hetzelfde organisme.

    Opgroeien is voor mensen net als voor vlinders een proces in vele stappen.Om een volwassene te worden, moet een baby vooral eten en slapen. Om een vlinder te worden, moet de rups eerst eten en dan sterven - het is geen geleidelijke verandering zoals bij de mens.

    Het is natuurlijk verleidelijk om je de verandering die een rups moet ondergaan vanuit menselijk standpunt voor te stellen: "Stel je voor dat je jezelf bijna helemaal zou moeten verteren en dat je er maar op moet vertrouwen dat je lichaam daarna weer aangroeit." De rups uit Alice in Wonderland lijkt er zich alvast geen zorgen over te maken.

    Het is dan ook een misleidende gedachte en wel om twee redenen, die allebei te maken hebben met ons brein. Bij mensen gaat er relatief zeer veel energie naar de ontwikkeling van de hersenen. Het zijn deze complexe hersenen waardoor we bewuste keuzes kunnen maken over ons leven en waardoor we weigerachtig zouden staan ten aanzien van een nakende metamorfose. Het verpoppen bij insecten gebeurt onder invloed van veranderende hormonenspiegels en vrijkomende enzymen; de rups hoeft niets te beslissen en nergens mee in te stemmen. Bovendien zou het bijzonder inefficiënt zijn om eerst jarenlang een complex orgaan te ontwikkelen waarin herinneringen opgeslagen kunnen worden, om dit dan in luttele uren tot een cultuurmedium te herleiden.


    bron; eos.com 
    door S.Wenmackers
    weetlogs.scilogs.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Vlinders, rups,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdwaalde bruinkeelortolaan gespot in Kieldrecht



    "Verdwaalde" bruinkeelortolaan gespot in Kieldrecht



    Foto; wikiemedie

    In Kieldrecht is voor het eerst in ons land een bruinkeelortolaan gezien. De vogel zelf is niet zo bijzonder, zeggen kenners, maar het is opmerkelijk dat het dier in onze contreien opduikt.

    Tsip, zo klinkt de roep van de bruinkeelortolaan, en de zang klinkt als pioe pioe pioe pioe, met de klemtoon op de laatste pioe. Dat was het wellicht wat een medewerker van het Agentschap voor Natuur en Bos gisteren hoorde bij een inventarisatie van de broedvogels in het havengebied. Hij bracht enkele ornithologen op de hoogte.


    Wikimedie

    "Volwassen mannetjes zijn ongeveer zestien centimeter groot. Ze hebben een blauwgrijze kop en een blauwgrijze borstband en fraai gekleurde roestbruine onderdelen", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "Maar jonge mannetjes en vrouwtjes zien er veel minder speciaal uit." De vogel is ook niet zo zeldzaam, de populatie in de wereld wordt geschat op bijna een miljoen exemplaren.

    Maar toch is het opmerkelijk dat de bruinkeelortolaan in Kieldrecht is gespot. Want de vogel hoort hier helemaal niet thuis. "De kleine zangvogel broedt in het oostelijke deel van het gebied rond de Middellandse Zee, van Griekenland tot in Israël. En in de winter trekt de vogel naar Soedan en Eritrea." In West-Europa duikt de bruinkeelortolaan bijna nooit op."

    Met de bruinkeelortolaan erbij zijn in ons land nu 438 vogelsoorten gezien.


    bron; deredaktie.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:bruinkeelortolaan, vogel,
    27-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koala wordt bedreigde diersoort


    Koala wordt bedreigde diersoort  
                  






    De koalabeer is vanaf volgende week officieel een bedreigde diersoort.
    Zo meldden de Australische media op vrijdag.

    De Australische minister van Milieu, Tony Burke, zal koala's in de zuidoostelijke provincie Queensland maandag 'bedreigd' verklaren. Soortgenoten in Nieuw-Zuid-Wales krijgen het label 'kwetsbaar'. Dat betekent dat op die plaatsen het natuurlijke leefgebied van koala's beschermd zal worden tegen onder andere industrie en woningbouw.

    Volgens milieuorganisaties gaan de maatregelen echter niet ver genoeg. Zij drongen aan op een nationale inventarisering van het aantal koala's. Nadien zouden de maatregelen dan kunnen worden aangepast aan de resultaten van die telling. De organisaties menen dat de overheid echter gezwicht is voor de druk van de industriële sector.

    Schattingen van het aantal overgebleven koala's lopen uiteen. Volgens sommige onderzoeken zouden er minder dan 80.000 koala's in het wild leven.


    Foto; Photonews
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Koala's,
    26-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babyboom in Planckendael



    Babyboom in Planckendael



    Belga,

    De lente brengt blijkbaar heel wat kriebels teweeg in dierenpark Planckendael. Deze maand werden er al elf nieuwe dieren geboren, waaronder een babykameel. Maar liefst 50 dierenkoppeltjes verwachten nog jongen.

    Drukke tijden voor de ooievaars in Planckendael. Deze maand brachten ze al een babykameel, een watoessikalf, drie algazellen, vier mara's en twee witgezichtpenseelaapjes.


    Belga

    Vooral het kameelkalf is opmerkelijk, want het is al 11 jaar geleden dat er in Planckendael een kameel geboren werd.

    Dat het wattoesirund een kalf kreeg (kleine foto) was een verrassing. Runderen zijn sowieso niet de magerste en niemand had opgemerkt dat Zita (zo heet de mama) zwanger was. De stier die haar gedekt heeft, was 1 jaar en 2 maanden oud, terwijl stieren normaal pas een half jaar later geslachtsrijp zijn.

    Algazellen zijn in het wild uitgestorven, ook hun geboorte is dus extra goed nieuws

    bron; deredaktie.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Kameelkalf, kameel,
    21-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 giraffen geëlektrocuteerd in Zuid-Afrika

     

    4 giraffen geëlektrocuteerd in Zuid-Afrika


    © photonews.

    In de buurt van het Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika zijn sinds juni 2011 al minstens vier giraffen geëlektrocuteerd nadat ze hoogspanningskabels hadden geraakt. Energieleverancier Eskom heeft intussen maatregels genomen om de kabels, die veel te laag hingen, te verplaatsten.

    In het Marloth Park, vlakbij het wereldberoemde Krugerpark, kwamen de voorbije maanden zeker vier giraffen om het leven. De dieren raakten met hun kop de laag gespannen hoogspanningskabels en dat bleek telkens fataal af te lopen. Dat zegt een parkwachter vrijdag aan AFP. Volgens diverse bronnen waren de hoogspanningskabels veel te kort en hingen ze te laag tegen de grond.

    De parkwachters en dierenbeschermingsorganisaties trokken aan de alarmbel en wezen Eskom op zijn verantwoordelijkheid. Het elektriciteitsbedrijf greep eind maart in en verplaatste in één dag alle laag hangende hoogspanningskabels. Specialisten plaatsten ook nieuwe transformatoren.




    kristien Gijbels Morato
    bron; hln.be
    bron; belge.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Giraffen,
    15-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen plofkippen meer in producten van Unilever


    Geen plofkippen meer in producten van Unilever

                                                                                                                                 © ap.



    Unilever stopt op termijn met het gebruik van zogeheten 'plofkip' in zijn voedingsmiddelen. Dat heeft het concern aan de Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier laten weten. Een woordvoerster van het bedrijf bevestigde dit vandaag.

    De plofkip is een kip die snel wordt vetgemest. Door overgewicht kunnen ze soms moeilijk of helemaal niet meer lopen. Ze kunnen daardoor pootontstekingen en borstblaren krijgen, waarvoor ze met antibiotica worden behandeld.

    Worstjes eerst
    Om te beginnen wil Unilever uiterlijk in het eerste kwartaal van volgend jaar de kipknakworstjes van Unox plofkipvrij maken. Daarna komen ook de soepen en andere voedingsmiddelen aan de beurt.

    Genetische selectie
    Volgens Wakker Dier geeft Unilever met deze stap als eerste het goede voorbeeld aan andere kipverkopers in Nederland. De organisatie is zaterdag om het gebruik van de plofkip een publiciteitscampagne begonnen tegen McDonald's, Olvarit en Struik. Ook in supermarkten ligt dit soort vlees. Wakker Dier zegt dat alleen al in Nederland jaarlijks ongeveer 450 miljoen plofkippen worden geslacht. De zeer snelle groei van de dieren kan worden bereikt met genetische selectie.


    bron; demorgen.be
     Ellen Provoost
    Bron: belga.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:kippen,
    14-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee keer zoveel keizerpinguïns als oorspronkelijk gedacht

           
    Twee keer zoveel keizerpinguïns als oorspronkelijk gedacht   

        

    Goed nieuws van het pinguïnfront: op Antarctica lopen bijna twee keer zoveel keizerpinguïns rond dan lange tijd werd aangenomen.
    Een reeks satellietfoto's zorgde voor die verrassende conclusie.

    Britse, Amerikaanse en Australische wetenschappers gebruikten satelliettechnologie om de vogels te volgen en maakten foto's in zeer hoge resolutie. Uiteindelijk telden de onderzoekers 595.000 keizerpinguïns op Antarctica, een pak meer dan de ongeveer 300.000 die ze hadden verwacht.

    De honderduizenden pinguïns werden geteld in 44 verschillende kolonies, waarvan er zeven nog niet eerder ontdekt waren. Volgens onderzoekster Michelle LaRue zijn de tellingen 'een enorme stap vooruit in de Antarctische ecologie'.

    De techniek maakt het mogelijk om de evolutie van de populatie op lange termijn te volgen, zo te weten of de opwarming van de aarde en het afbrokkelen van de ijsschotsen al dan niet een zware impact zullen hebben op hun aantal.


    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:keizerpinguïns ,
    08-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels leggen ei steeds vroeger


    Vogels leggen ei steeds vroeger.



    Amper vijf procent van de vogelsoorten moet na 1 mei nog een ei leggen, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Door de klimaatopwarming broeden vogels steeds vroeger.

    In België is het in de voorbije dertig jaar bijna een volle graad warmer geworden. De opwarming doet zich vooral voor in de lente, en vogels voelen dat. De pimpelmees bijvoorbeeld broedt nu tien dagen vroeger dan in 1986. Zowat alle overwinteraars broeden alsmaar vroeger. Bij trekvogels doet de verschuiving zich minder sterk voor.

    Uit Nederlands onderzoek blijkt dat vogels niet tot voortplanting overgaan omdat het warm is of omdat er veel insecten zijn, maar wel omdat de temperatuur snel stijgt.

    De Nederlandse biologe Sonja Schaper hield gedurende drie jaar 108 koolmezenpaartjes in het oog. “Door dit specifieke gedrag kan het voor de mees grondig fout lopen”, aldus nog Schaper. “Rupsen en andere insecten waarmee koolmezen hun jongen voeren, reageren namelijk wél direct op een hoge temperatuur, of die nu stabiel is of niet. In een voorjaar met een langzaam stijgende temperatuur, lopen koolmezen dus het risico dat de rupsenpiek voorbij is voordat hun eieren uitkomen.”

    Sovon, een Nederlands netwerk van vogelwatchers, heeft een eilegverwachting voor broedvogelsoorten opgesteld. De verwachting van de verschillende vogelsoorten wordt elke dag op Natuurkalender.nl bijgesteld op basis van de weersverwachtingen. Vermits het in Vlaanderen een graad of twee warmer is dan in Nederland, begint de eileg bij ons vermoedelijk iets sneller. Tegen het einde van de maand april hebben zo goed als alle vogels hun eieren gelegd.

    bron; gva.be
    GW  foto A Stubbe


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:vogels, pimpelmees, mees,
    06-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijke Chinees betaalt 29.000 euro voor zeldzame vis



    Rijke Chinees betaalt 29.000 euro voor zeldzame vis
     in Bangladesh

     
    © afp.

    Een rijke Chinees uit Hongkong heeft 38.000 Amerikaanse dollar (29.000 euro) betaald voor een vis die bekendstaat om de smaak van zijn blaas, in Chittagong, een grote havenstad in Bangladesh.

    De zakenman kocht een gouden snapper van 37 kilogram, een zeldzame vis die bekend is om "de smaak van zijn blaas en zijn sappige vlees", aldus Jahangir Saudagar, de verkoper van de vis. Saudagar kocht het dier woensdagavond op een veiling van vissers uit de Golf van Bengalen.

    Volgens Noman Siddi, professor aan de Academie voor zeevisserij in Chittagong, is de gouden snapper zeldzaam vanwege zijn kleur, aangezien die vissen meestal rood of zilverkleurig zijn. "Jaarlijks worden er maar drie of vier exemplaren van dat type gevist in de Golf van Bengalen", aldus de prof.



    • Hans Op de Beeck
      bron; demorgen.be
       Bron: belga.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:snapper,
    12-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gorilla woont samen met konijn


    Gorilla woont samen met konijn

     
    Samantha en Panda, een paar apart.© ap.

    Geslaagd experiment in de zoo van Erie, Pennsylvania. Een eenzame gorilla werd er 'gekoppeld' aan een konijn en de twee schieten aardig met elkaar op.

    De 47-jarige gorilla Samantha verloor in 2005 haar partner Rudy. Volgens de verzorgers was Samantha te oud en te broos om aan een nieuwe soortgenoot te koppelen. Het gezelschap van een konijn, daarentegen, zou wel eens de eenzaamheid van Samantha kunnen doorbreken.

    Strelen
    En zo werd Samantha stapje voor stapje 'voorgesteld' aan het konijn Panda. De twee wonen inmiddels samen in hetzelfde verblijf. "Samantha is erg vriendelijk tegenover Panda", aldus directrice Cindy Kreider. "Ze delen elkaars voedsel en strelen zelfs mekaar". Ook de zoobezoekers zijn in de wolken over het aparte koppel.

    bron; hln.be  eric belsack.


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:gorilla, konijn,
    17-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan 100 olifanten gestroopt in Kameroen


    Meer dan 100 olifanten gestroopt in Kameroen



    In het Bouba Njida National Park in het noorden van Kameroen zijn meer dan honderd dode olifanten aangetroffen, zo meldde vandaag het in de VS gevestigde International Fund for Animal Welfare. Het park grenst aan Tsjaad.
    Ivoor

    Van de olifanten waren de slagtanden verwijderd. Volgens de organisatie is de slachtpartij het werk van Soedanese ivoorjagers. Met de opbrengst van de verkoop van het ivoor (waarvoor in Azië veel belangstelling bestaat) worden vaak wapens gekocht voor het uitvechten van regionale conflicten.

    (belga/ep)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:olifanten,
    16-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vink klopt huismus opnieuw als meest geziene tuinvogel


    Vink klopt huismus opnieuw als meest geziene tuinvogel



    Bart De Bruyn

    De vink is in Vlaanderen de meest geziene tuinvogel. Dat blijkt uit de telresultaten die meer dan 7.000 gezinnen sinds afgelopen weekend naar Natuurpunt opstuurden. Net als vorig jaar verslaat de vink (foto) de huismus, die jarenlang op nummer 1 stond.

    In 6.250 verschillende tuinen werden zowat 260.000 vogels waargenomen in het kader van de actie "Vogels voeren en beloeren". Na een analyse van de resultaten kwam de vink als nummer 1 uit de bus met gemiddeld 5,3 vogels per tuin, meldt Natuurpunt.be. De huismus is een sterke tweede met een score van 4,8. De merel vervolledigt de top-3 met gemiddeld 3,7.

    Verderop volgen de koolmees, houtduif, Turkse tortel, pimpeelmees, kauw, spreeuw en ekster. Gemiddeld werden 41 vogels van 10 soorten geteld op en rond de voederplaatsen. Dat is net iets minder dan de maxima van 43 per tuin tijdens de koude winters van 2006 en 2011.

    "Naast de recordaantallen vinken, merels en houtduiven, scoorden heel wat soorten laagterecords, zoals de huismus, de Turkse tortel en de ringmus", zegt Wim Van den Bossche van Natuurpunt. Er werden ook opvallend minder mezensoorten gezien.

    Per regio bekeken, staat de huismus wel nog op 1 in de provincies Brussel, West-Vlaanderen en Limburg.

    bron; deredaktie.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:vink, huismus, merel, vogels,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels hebben altijd koude poten.


    Vogels hebben altijd koude poten.


    bron; seniorennet.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:vogels,
    09-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde u ook al lang weten waarom zebra's strepen hebben?


    Wilde u ook al lang weten waarom zebra's strepen hebben?


  •  
    © afp

  • Wetenschappers uit Hongarije en Zweden zeggen dat ze ontdekt hebben hoe de zebra aan zijn typische strepen komt. Volgens hen biedt het zwart-witte patroon de beste bescherming tegen bloedzuigende insecten. De vorsers, onder leiding van Susanne Akesson van de universiteit van Lund (Zweden), hebben de resultaten van hun onderzoek bekendgemaakt in 'Journal of Experimental Biology'.

    De oorsprong van de strepen van de zebra is al decennialang het onderwerp van debat tussen wetenschappers. Aanvankelijk werd er vanuit gegaan dat ze de beste bescherming boden tegen roofdieren: in het savannelicht of galopperend in kudde zijn individuele dieren nauwelijks te herkennen.
     
    Maar in 1979 lanceerde wetenschapper Jeffrey Waage al de theorie dat de vacht van de zebra het voor insecten moeilijk maakte om het lichaam van het dier te identificeren. Geen enkele theorie kon tot nu toe worden bewezen.
     
    Maar de wetenschappers voerden nu verschillende experimenten uit om te zien hoe insecten op strepen reageren. Op een Hongaarse boerderij werden proeven ondernomen met zwarte, grijze, witte en gestreepte modellen van paarden. Tot verbazing van de vorsers vlogen de insecten nauwelijks naar de gestreepte exemplaren. Het patroon dat de meeste gelijkenissen vertoonde met de zebravacht, trok het kleinste aantal insecten aan.
     
    "Wij concluderen dat zebra's een huid hebben ontwikkeld die een minimale aantrekking voor bloedzuigende insecten heeft", schrijven de onderzoekers. Bloedzuigende insecten zorgen voor heel wat hinder bij dieren, onder meer omdat ze ziektes overdragen. Een lagere aantrekkingskracht bij die insecten levert evolutiegewijs dus een voordeel op. (belga/sps)


    • © epa
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:zebra,
    07-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijgers en leeuwen belanden op borden in restaurant


    Tijgers en leeuwen belanden op borden in restaurant


    Foto afp.

    De politie heeft een illegale slachterij ontdekt in Bangkok. Mannen slachtten er beschermde dieren in opdracht van een restaurant. Toen de politie binnenviel waren vier slachters bezig met het uitbenen van een vierhonderd kilogram zware tijger. Zeven mannen werden opgepakt, schrijft de Duitse krant Die Welt.

    De mannen gingen nog een tijger, olifanten en krokodillen slachten. "We vermoeden dat de slachterij in opdracht van een restaurant werkte", zegt Norasak Hemnithi van de politie die nog op zoek is naar een achtste man. Hij zou de eigenaar van het restaurant zijn dat uitpakt met exotische dieren op de menukaart. De arrestanten gaven toe dat ook een deel van het vlees naar China verscheept werd.

    De politie vond in de koelkast van het restaurant ook vlees van pas geslachte dieren. Vermoedelijk ging het om tijgervlees maar ook om stukken olifant, zebra en leeuw.

    De politie kwam de zaak op het spoor toen ze het voorbije weekend een man met bebloede handen oppakte. Hij bracht de politie naar de illegale slachterij in een huis. De mannen riskeren nu tot vier jaar gevangenis. Nog volgens Die Welt is Thailand een knooppunt voor de internationale handel in beschermde dieren. Thailand is een van de dertien landen waar er nog tijgers in het wild leven. Hun aantal wordt wereldwijd geschat op 3.500 exemplaren.
     
    (vsv) bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Tijger, leeuw, olifanten,
    01-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heeft de bonobo zichzelf getemd?


    Heeft de bonobo zichzelf getemd?

     

    Ongeveer twee miljoen jaar geleden deelden de chimpansees en de bonobo's een voorouder. Sindsdien zijn bonobo's zijn geëvolueerd naar vriendelijke, sociale dieren, terwijl chimpansees zich veelal agressiever gedragen. Volgens een antropoloog van de Amerikaanse Duke University is het aannemelijk dat de bonobo's zichzelf getemd hebben.

    Bonobo's, vroeger ook wel dwergchimpansees genoemd, zijn de vriendelijke neven van de chimpansee. Ze zijn minder agressief en hebben kortere snijtanden dan de 'chimps'. Bonobo's spelen meer en hebben meer seks. Volgens wetenschappers is het verschil tussen de gewelddadige chimpansees en de speelse bonobo's vergelijkbaar met het verschil tussen wilde en door de mens getemde dieren.

    Maar de enigen die de apen getemd kunnen hebben, zijn de dieren zelf, aldus antropoloog Brian Hare. "Bonobo-eigenschappen echoën die van onze huisdieren", schrijft hij in het magazine Animal Behaviour. "De verschillen tussen de bonobo en de chimpansee kunnen uitgelegd worden als je aanneemt dat ze zichzelf getemd hebben."

    De verschillen tussen de twee apensoorten houden wetenschappers al lang bezig. De apen werden op een gegeven moment enkel gescheiden door de Congorivier. "Toen kwamen de bonobo's in een omgeving terecht die zo verschillend was dan die waar de chimpansees leefden, dat ze even goed op een andere planeet hadden kunnen zitten", aldus Hare. Chimpansees kwamen in een gebied terecht waar ze constant konden worden aangevallen door gorilla's. Bovendien waren de meest agressieve mannetjes de vader van de meeste kinderen, dus moesten de dieren wel gewelddadig worden om te overleven. De bonobo's kwamen terecht in een rustige omgeving en moesten op dat moment amper moeite doen om te overleven.

    (adb)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:apen, aap, bonobo,
    20-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albatros crasht in volle vlucht in toestel boven Chinese Zee



    Een albatros moet slechts één keer op enkele jaren landen om te broeden.
    Het dier kan liefst honderdduizenden kilometers afleggen per vlucht.
    bron; seniorennet.be

    Albatros crasht in volle vlucht in toestel boven Chinese Zee


    © afp

    Een albatros heeft boven de Oost-Chinese Zee haast eigenhandig voor een vliegtuigcrash gezorgd. De vogel smakte woensdagnamiddag in de snuit van een vliegtuig van de Japanse kustwacht, terwijl dat op een hoogte van driehonderd meter vloog. Een gat van ruim een meter groot in de Bombardier DHC8-315 was het gevolg.

    Merkwaardig genoeg was dat voor de piloot niet meteen een reden om een noodlanding uit te voeren, ondanks dat de albatros vast bleef te zitten. De piloot zette zijn koers richting Ishigaki, in de prefectuur Okinawa, verder en wist een uur later veilig te landen. Niemand van de negen inzittenden, die hadden ingecheckt voor een vlucht van drie uur vanuit Naha, raakten gewond.

    Radar
    Het Japanse Ministerie van Transport heeft wel een onderzoek ingesteld naar het incident. Als gevolg daarvan zal Tokyo's Haneda Airport een radar installeren om vogelzwermen te traceren, wat een unicum voor Japan zal zijn. Inslagen van volgens komen immers steeds meer voor in Japan, ondanks de inspanningen van het grondpersoneel om zwermen uiteen te drijven als ze opgemerkt worden in de buurt van vliegroutes.

    "Het ruikt hier naar kip"
    Natuurlijk is dit niet alleen een probleem in Japan. Vorig jaar moesten passagiers snel weer uit een toestel van het Amerikaanse JetBlue, dat van New York naar Aruba vloog, omdat er een "erg grote vogel" in de motor van een Airbus A320 was gesukkeld. Het zou toen om een kalkoen gegaan zijn. "Opeens begon het in het vliegtuig erg naar kip te ruiken. Ik dacht aanvankelijk nog van 'joepie, we gaan hier snel warm eten krijgen'", aldus passagier Gina Vicinanza aan de New York Post."

    (odbs)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Albatros,
    18-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paarden lopen door vuur voor beschermheilige


    Paarden lopen door vuur voor beschermheilige


    In het Spaanse San Bartolome zijn honderden ...

    In het Spaanse San Bartolome zijn honderden ruiters met hun paard door vuur gelopen. Het is een traditie ter ere van de beschermheilige San Anton. De rook moet de dieren sterker maken en doorheen het nieuwe jaar beschermen.

    In het Spaanse San Bartolome zijn honderden ...



    In het Spaanse San Bartolome zijn honderden ...


    In het Spaanse San Bartolome zijn honderden ...


    (gb) © ap
    Bron; hln.be


    Categorie:BERICHTEN DIEREN & FOTO'S
    Tags:Paarden,
    04-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen en eten in onze tuin


    Eekhoorntje speelt en eet noten in onze tuin



















    Categorie:Foto's
    Tags:Eekhoorntjes,
    03-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haaien passen zich aan aan klimaatsverandering



    "Haaien passen zich aan aan klimaatsverandering"

     

    Wetenschappers hebben gemeld dat ze in Australische wateren de eerste hybride haaien ter wereld hebben aangetroffen. Volgens hen wijst dat erop dat de roofdieren zich aanpassen aan de klimaatsverandering.

    Onderzoekers stelden een inventaris op van de fauna langs de oostkust van Australië toen ze de ontdekking deden. Genetische tests toonden aan dat enkele haaien die tot een bepaalde soort behoren, ook fysieke eigenschappen bezitten van een andere soort. De Australische zwartpunthaai, die zich vlakbij de kusten van het land bevindt, plant zich namelijk voort met de gewone zwartpunthaai (foto) die elders in de wereld aangetroffen wordt.

    "Directe evolutie"

    "Die kruisbestuiving heeft gevolgen voor al die dieren", meent onderzoeker Jess Morgan van de universiteit van Queensland. "Het is heel verrassend, aangezien niemand de hybride haai eerder gezien heeft", aldus Morgan. "Dit is directe evolutie."

    Hybride nakomelingen

    De Australische zwartpunthaai is kleiner dan zijn vaker voorkomende neef en kan enkel in tropische wateren gedijen. Zijn hybride nakomelingen werden echter 2.000 kilometer zuidelijker aangetroffen, waar het water heel wat kouder is. Volgens de onderzoekers planten de nieuwe haaien zich ook voort.


    (afp/adha)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Haai,
    02-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Catalonië verbiedt stierenvechten


    Catalonië verbiedt stierenvechten


    In de Spaanse regio Catalonië geldt sinds vandaag een verbod op stierenvechten. De komende zes maanden zal door de autoriteiten onderzocht worden of het verbod economische schade toebrengt en of schadevergoedingen betaald moeten worden. Dat meldt de Catalaanse krant La Vanguardia.

    De economische schade door het verbod zou volgens voorstanders van de eeuwenoude traditie ruim 300 miljoen euro bedragen. Dat bedrag klopt niet en ligt veel lager, berekenden tegenstanders van de gevechten. 

    Het parlement van Catalonië stemde vorig jaar al in met het verbod. Eind september werd het laatste stierengevecht gehouden, in de arena La Monumental, in Barcelona.

    Niet alleen Catalonië legt de gevechten aan banden. Ook elders in het land verliest het stierenvechten aan populariteit. Zo is het in de noordwestelijke regio Galicië sinds vorige week verboden voor kinderen onder de twaalf jaar om bij stierenvechten aanwezig te zijn, meldt het CAS International (Comité Anti Stierenvechten).

    (adha)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Stieren,
    29-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cheeta uit tarzan is overleden


    Cheeta uit "Tarzan" is overleden



    AP


    De Amerikaanse chimpansee Cheeta is op 80-jarige leeftijd overleden in een dierenopvangcentrum in Florida. Het dier vertolkte begin de jaren 30 een belangrijke rol in de reeks Tarzan-films met Johnny Weissmuller.

    De rol van Cheeta werd vertolkt door verschillende dieren. De chimpansee was een trouwe metgezel van Tarzan, de held uit de jungle die door de Amerikaanse auteur Edgar Rice Burroughs werd gecreëerd in het begin van de 20e eeuw.

    Cheeta is overleden aan de gevolgen van een nierziekte. De chimpansee acteerde ook in een aantal tv-series en was ook te zien in de film "Doctor Dolittle" (1967).

    bron; deredaktie.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Cheeta, Chimpansee,
    28-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kim Clijsters met dochter Jada op bezoek in koalareservaat


    Kim Clijsters met dochter Jada op bezoek in koalareservaat

    kim clijsters met dochter jada op bezoek in koalareservaat

    Kim Clijsters bereidt zich in het Australische Brisbane voor op het nieuwe tennisseizoen dat volgende week maandag van start gaat. Ze nam even de tijd om met haar dochter Jada een bezoek te brengen aan het koalareservaat.

    Clijsters was al snel goede maatjes met de diertjes. Dochter Jada hield het bij het aaien van de koala's.

    bron; gva.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Kaola,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krokodil vs grasmaaier


    Krokodil vs grasmaaier


    Dit is Elvis, een vijf meter lange zoutwaterkrokodil in het Australian Reptile Park in Gosford ten noorden van Sydney. Elvis heeft het niet zo begrepen op grasmaaiers, zoals twee medewerkers van het park onlangs mochten ondervinden.

    Toen ze het gras rond zijn verblijfplaats wilde maaien, haalde de 50-jarige Elvis naar een van hen uit. De medewerker gebruikte zijn grasmaaier als schild, terwijl de andere zich snel uit de voeten maakte.

    Elvis verloor twee tanden in zijn strijd met de grasmaaier, die hij nu zorgvuldig bewaakt op zijn eilandje. "Hij denkt dat het zijn bezit is", zegt woordvoerster Libby Bain. "We gaan de grasmaaier proberen te recupereren. We zullen hem afleiden met wat kangoeroevlees, waarna we een touw rond de grasmaaier zullen gooien om het van zijn eiland te trekken. Nadien zal er wel nog iemand in het verblijf moeten kruipen om de grasmaaier te halen", aldus Bain.

    Elvis heeft geen al te beste reputatie. Hij kwam in 2008 in het park aan nadat hij in Darwin, in het noorden van Australië, verschillende keren in vissersboten was binnengedrongen. "Het is een monster", zegt Bain. "Het is de meest onvriendelijke krokodil die je ooit zal ontmoeten."

    (hlnsydney/sps)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:krokodil,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame velduil op dertig plaatsen in België gespot


    Zeldzame velduil op dertig plaatsen in België gespot


    De velduil, een zeldzame uilensoort in België, is sinds half november op meer dan dertig plaatsen gezien. Volgens natuurbericht.be komt dat door het goede muizenjaar in de noordelijkere Europese broedgebieden.

    De velduil is sterk verwant aan de ransuil, maar een stuk zeldzamer. "Gemiddeld worden broedgevallen in België maar om de drie tot vier jaar vastgesteld", aldus Gerald Driessens (Natuurpunt). "Gelukkig krijgen we in de winter noordelijke velduilen op visite en die zijn doorgaans erg honkvast."
     
    Tijdens de najaarstrek werden er zestig verschillende exemplaren gezien boven de Belgische telposten, vorig jaar waren dat er slechts 22. De doortrek was gespreid over het land, met zwaartepunten in de Brabantse kouters, het Scheldebekken en in de kustpolders: daar werden er 22 exemplaren gespot, dubbel zoveel als 2010. Ook in de Prosperpolder zijn er acht geteld. Sinds 15 november zijn er al op meer dan 30 plaatsen velduilen opgemerkt.

    Gele ogen
    In tegenstelling tot de meeste uilen zijn velduilen vaak overdag actief in open landschap. Het dier broedt en brengt veel tijd door op de grond. "Zijn bleke, koud gelige bruine kleur met donkerbruine vlekken maakt dat hij weinig opvalt op de grond." Opvallend zijn de gele ogen die contrasteren met de zwarte oogvlekken in het witte gezicht.
     
    De soort volgt de veranderingen in de muizenstand, met goede jaren in 2008 en 2009 maar een crash in 2010. "2011 was opnieuw uitstekend. Onze overwinterende velduilen zijn afkomstig van noordelijkere Europese broedplaatsen, zo blijkt uit ringonderzoek."

    Weetje; Een uil kan zijn kop 270 graden draaien. Hij kan perfect omkijken zonder zijn lijf te bewegen. Doordat zijn ogen recht naar voor staan heeft hij maar een heel beperkt zicht. Dit is perfect om te jagen, maar hij kan niets zien naast of achter hem. Om toch rond te kunnen kijken, kan hij daarom zijn hoofd zo sterk ronddraaien: 270° naar elke kant. Dit kan hij doordat hij dubbel zoveel (24) halswervels heeft als de mens, waardoor de nek veel flexibeler is.

    bron; seniorennet.be

    (belga/svm)
    bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Uil, Velduil,
    27-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onverdoofde castratie varken mag niet meer vanaf 1 januari


    Onverdoofde castratie varken mag niet meer vanaf 1 januari



    Vanaf 1 januari worden in ons land in principe geen varkens meer onverdoofd gecastreerd. De Belgische federatie van slachthuizen Febev vroeg de boeren eerder dit jaar om hun varkens niet langer onverdoofd te castreren, en de praktijk tegen 2012 volledig te bannen.

    Het gaat niet om een wet, maar volgens Febev kunnen de boeren niet anders dan ophouden met het onverdoofd castreren van hun varkens. De klanten van de slachthuizen zien de praktijk immers liever verdwijnen ten voordele van alternatieven.

    (belga/ep)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:varkens,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeer zeldzame neushoorn gevangen op Borneo


    Zeer zeldzame neushoorn gevangen op Borneo


    Op het eiland Borneo is een zeer zeldzame Sumatraanse neushoorn gevangengenomen. Het vrouwtje van de bijna uitgestorven soort moet de kleine populatie op het eiland redden. Dat heeft een woordvoerder van de Maleisische natuurbeschermers gemeld.

    De neushoorn werd vorige week gevangen en kreeg de naam Puntung. Het vrouwtje moet samen met mannetje Tam voor het nageslacht zorgen. Tam werd drie jaar geleden gered van een palmolieplantage op Borneo.

    Er leven naar schatting nog 150 tot 300 wilde Sumatraanse neushoorns. De populatie op het eiland telt slechts enkele tientallen beesten. Ze zijn heel schuw, kleiner dan andere Sumatraanse neushoorns en worden maar zelden gezien.

    De Sumatraanse neushoorn leefde aanvankelijk in grote delen van Zuidoost-Azië, maar had erg te lijden onder overbejaging. Dat is momenteel nog altijd het geval. Van de hoorn van de dieren wordt immers gedacht dat ze geneeskundige krachten bezitten.

    Kweekprogramma's die in de jaren '80 en '90 georganiseerd werden, mislukten. De Maleisische natuurbeschermers zijn dan ook zeer opgezet met hun recente vangst.

    (adha)
    bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Neushoorn,
    23-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinguïnverblijf in Antwerpse Zoo weer open


    Pinguïnverblijf in Antwerpse Zoo weer open

    pinguinverblijf in antwerpse zoo weer open

    Vriesland, het pinguïnverblijf van de Antwerpse Zoo is zaterdag terug open na belangrijke aanpassingswerken, zowel voor de dieren als voor de bezoekers.

    Vanaf vandaag is het gekibbel bij de pinguïns wellicht van de baan. Van de rots eigenlijk, want de vogels krijgen een groter stukje beach alias strand ter beschikking.

    Om hun favoriet, knus broedplekje op de rotsen te bereiken, werd er wel eens op tenen getrapt. Daarom kreeg het smallere middenstuk van hun strand er een uitstekende landtong bij. En nu hoeven ze alleen nog het mooiste steentje uit te zoeken voor hun nestjes….

    Foto: Zoo Antwerpen
    bron; gva.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Pinguïn,
    16-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wandelende vis


    De wandelende vis

     De Afrikaanse longvis kan zichzelf opheffen en voortbewegen met twee ‘stompjes’ aan zijn lichaam. Die primitieve vorm van wandelen bestond mogelijk al voor de eerste viervoeters aan land gingen.
          
            
                                                                                                                              Foto; artis.nl

    Wetenschappers van de University of Chicago observeerden een Afrikaanse longvis in een speciaal daarvoor ontworpen tank. Een camera registreerde vanuit verschillende hoeken de bewegingen van de vis. Op die manier zagen de onderzoekers dat de longvis regelmatig de twee uitsteeksels vooraan zijn lijf gebruikt om zichzelf op te heffen en vooruit te bewegen. De vis gebruikt de twee ‘pootjes’ om te hippen - de manier waarop bijvoorbeeld ook vogels zoals de mus zich voortbewegen - of om te wandelen – alternerende links rechts wandelbeweging. Ook achteraan zijn lijf heeft de longvis gelijkaardige stompjes, maar die gebruikt hij niet om te wandelen.

    De longvis is nauw verwant met de eerste waterdieren die zo’n 360 miljoen jaar geleden als eersten voet aan land zouden zetten. Daarom is deze observatie volgens de onderzoekers zeer belangrijk. ‘Die suggereert immers dat ontwikkelingen nodig om te wandelen al aanwezig waren lange tijd voor vissen aan land gingen, en dat ze zich dus niet ontwikkelden als aanpassing aan het leven op land’, schrijven de Amerikanen deze week in PNAS. (kv)


    bron; eosmagazine.eu


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Longvis,
    15-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eekhoorntje


    Eekhoorntje

    Verschillende keren per week komt in de tuin een prachtig eekhoorntje
    eten komen zoeken, rapen, opeten, en weer verstoppen.
    Een plezier om te zien, enkele foto's.






















    Categorie:Foto's
    Tags:Eekhoorntje, Eekhoorn,
    14-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kuifmeesje in de tuin


    Kuifmeesje in de tuin gefotografeerd








    Categorie:Foto's
    Tags:Kuifmees, vogel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vliegenzwam


    Foto's van de vliegenzwam.


















    Categorie:Foto's
    Tags:Vliegenzwam,
    13-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeehondje sluipt huis binnen en valt in slaap op sofa


    Zeehondje sluipt huis binnen en valt in slaap op sofa

    Foto: NZ Department of Conservation.


    Foto: NZ Department of Conservation.
    Foto: NZ Department of Conservation.


    De Nieuw-Zeelandse Annette Swoffer kon haar ogen niet geloven toen ze een babyzeehondje op haar sofa aantrof. Het beestje lag er rustig te maffen.

    Rustig was Swoffer zelf allerminst. Ze dacht zelfs dat ze hallucineerde. Maar blijkbaar was het dier wel degelijk haar huis binnengeslopen om een dutje te doen op de zetel.

    Het Department of Conservation, dat al op zoek was naar een zeehondje, kon de pup in veiligheid brengen.

    Maar daarmee was het verhaal nog niet helemaal ten einde. Het speelse dier kon nog even ontsnappen uit de container in de auto en zette, en passant, de radio aan.

    (jv)
    bron; hln.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Zeehondje,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse kater erft bijna 12 miljoen euro


    Italiaanse kater erft bijna 12 miljoen euro

    De Italiaanse kater Tommasino is het op twee na rijkste dier ter wereld geworden. Zijn baasje heeft hem het volledige familiekapitaal nagelaten. In totaal gaat het om 11,7 miljoen euro. Maria Assunta stierf vorige maand op 94-jarige leeftijd. Ze had geen familieleden meer en was een echte dierenliefhebber.

    Aangezien Tommasino niet geeft om materiële zaken, zal het grootste deel van het geld waarschijnlijk naar een goed doel gaan. Dat zei Assunta's advocaat aan de krant Daily Mail. Tommasino is echter niet het enige diertje dat al mocht erven van zijn baasje. Het rijkste dier ter wereld is Gunter, een Duitse herder die ongeveer 105 miljoen euro erfde van zijn baasje.

    (belga/adb)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Kater, kat,
    11-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste hond ter wereld gestorven


    Oudste hond ter wereld gestorven

    In Japan is Pusuke, de oudste hond ter wereld, overleden. Hij was 26 jaar en negen maanden. In mensenjaren vertaald is dat meer dan 125 jaar. Pusuke overleed vredig thuis bij zijn baasje. Dat meldt het Japanse persagentschap Kyodo.

    © reuters
    De eigenares, Yumiko Shinohara, vertelde dat Pusuke een gezonde appetijt had en dat ze elke dag twee keer met hem ging wandelen. "Tot maandag, wanneer hij plots weigerde te eten en het moeilijk had om te ademen."

    Hij stierf uiteindelijk vijf minuten nadat Shinohara thuis kwam nadat ze de boodschappen had gedaan. "Ik denk dat hij op mij gewacht heeft om heen te gaan", aldus de Japanse.

    De oudste hond ooit is Pusuke echter niet. Dat record staat op naam van de Australische Bluey, die in 1939 overleed. Hij werd 29 jaar en vijf maanden.

    (hlnsydney/sps)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Hond, Pusuke,
    10-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prachtige beelden van Walker de ijsbeer


    Prachtige beelden van Walker de ijsbeer

    Walker viert vandaag zijn derde verjaardag in ...

    Walker viert vandaag zijn derde verjaardag in het Highland Wildlife Park in Kingussie, Schotland. Zie hem eens spelen en genieten van verse vis.


    Walker viert vandaag zijn derde verjaardag in ...





    Walker viert vandaag zijn derde verjaardag in ...





    Walker viert vandaag zijn derde verjaardag in ...
    © getty

    bron; demorgen.be

    Categorie:BERICHTEN DIEREN & FOTO'S
    Tags:walker, ijsbeer,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smeltend poolijs doet ijsberen soortgenoten opeten


    Smeltend poolijs doet ijsberen soortgenoten opeten


    © ap

    Het smeltende poolijs doet ijsberen naar drastische middelen grijpen om te overleven. Ze doden en eten soortgenoten. Dat blijkt de laatste tijd steeds vaker voor te komen.

    Een fotografe maakte schokkende beelden van een ijsbeer die een jong soortgenootje meesleept. Op de achtergrond kijkt een andere ijsbeer toe, mogelijk de moeder van het jong. Eerst dacht fotografe Jenny Ross nog dat de ijsbeer een zeehond gevangen had. Helaas is dit voorbeeld van kannibalisme geen alleenstaand geval. Volgens Ross zijn er steeds vaker meldingen van ijsberen die elkaar aanvallen en opeten.

    Het was wel al geweten dat ijsberen elkaar doden en soms zelfs opeten. Maar dat gedrag is duidelijk aan het toenemen. "Naarmate de oppervlakte ijs vermindert, hebben de dieren ook minder toegang tot zeehonden als prooi. Daardoor daalt ook hun succes tijdens de jacht", aldus Ross. In de maanden na de zomer bereikt de ijsmassa een dieptepunt en mannelijke ijsberen richten zich daarom vaker op ijsbeerjongen.

    Sommige ijsberen moeten haast wanhopig worden, want op het land vinden ze niet veel alternatieven. Zo zoeken ze naar menselijk afval en voedsel. En ze jagen zelfs op zeevogels en hun eieren. Het vreemde gedrag zal alleen maar toenemen als het poolijs blijft smelten.

    (gb)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Ijsberen, zeehonden,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontsnapte kaketoes leren wilde vogels praten


    Australiërs horen stemmen:
    ontsnapte kaketoes leren wilde vogels praten

    In delen van Australië is het tegenwoordig niet ongewoon stemmen te horen terwijl er geen mens in de buurt is. Die stemmen blijken afkomstig van wilde kaketoes die woorden en zinnen hebben geleerd van ontsnapte soortgenoten die als huisdier werden gehouden.

    De westelijke gebieden van de deelstaat New South Wales kampen met droogte, waardoor veel vogels voedsel zoeken in de buurt van Sydney. De dieren hangen rond in de tuinen van buitenwijken, waar ze er duchtig op los tetteren en veel menselijke bewoners vreemd doen opkijken.

    Mooie jongen
    Natuurbeschermers krijgen meer en meer meldigen van inwoners die plots 'hello there!', 'hello darling!' en 'what's happening?' vanuit de bomen horen komen. "We hebben al oproepen gehad van mensen die dachten dat iemand iets in hun drinken had gedaan," zegt Martyn Robinson. "Ze staan in hun achtertuin naar een zwerm vogels te kijken terwijl de dieren dingen zeggen als: 'Wie is hier een mooie jongen?'."

    Intelligent
    Robinson, die verbonden is aan het Australian Museum in Sydney, zegt dat de gebruikelijke oorzaak ligt bij een ontsnapt papegaaiachtig huisdier dat zich aansluit bij een wilde zwerm. Kaketoes zijn intelligente en sociale dieren, die vaak woorden hebben geleerd van hun voormalig baasje. De vogels leren die woorden en zinnen dan door aan de jonge dieren in de zwerm. Het is onwaarschijnlijk dat de oudere dieren ze ook leren, zegt Robinson aan Australische media.

    Vieze woordjes
    Erg is het allemaal niet, maar Robinson hoopt toch dat er geen vogel ontsnapt die vieze woordjes kent. "Dat soort dingen willen we toch niet in onze achtertuinen," klinkt het.

    (sam)
    bron; demorgen.be

    Categorie:BERICHTEN DIEREN & FOTO'S
    Tags:Kaketoes,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is het grootste insect ter wereld ooit gefotografeerd


    Dit is het grootste insect ter wereld ooit gefotografeerd

    De reuzenweta is een krekelachtig insect met een vleugelspanwijdte tot bijna 18 centimeter. Het beestje komt bijna uitsluitend in Nieuw-Zeeland voor. Het is ook daar dat de bekende entomoloog Mark Moffett dit exemplaar vond en fotografeerde. Meteen het grootste insect ter wereld waarvan ooit een foto werd genomen.

    Na twee dagen zoeken aan het Little Barrier Island in Nieuw-Zeeland had de 53-jarige Moffett al prijs. Oorspronkelijk werd de weta aangetroffen op Nieuw-Zeeland zelf, maar daar is het insect zo goed als uitgestorven door toedoen van ratten, ingevoerd door Europeanen. Moffett vond de weta in een boom, zette hem op zijn hand en voedde hem een wortel. 'Haar' eigenlijk, want het betreft een wijfje.

    Moffett zei dat de weta ongeveer zoveel woog als drie muizen. Na de 'fotoshoot' liet hij haar meteen weer gaan. "Ze genoot zo van de wortel dat ze vergat dat ze op mijn hand zat. Ze knabbelde maar." Omdat het beestje met uitsterven wordt bedreigd, nam Moffett geen risico op een indigestie en liet hij de reuzenweta de wortel niet helemaal opeten.

    (jv)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Krekel, reuzenweta,
    05-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste gekloonde mammoet op komst?


    Eerste gekloonde mammoet op komst?

    Wetenschappers uit Japan en Rusland denken dat ze een mammoet kunnen klonen. Ze hebben immers goed bewaard beenmerg gevonden in een bot dat in de permafrost van Siberië verborgen lag.

    Volgend jaar zullen de wetenschappers samen een onderzoek voeren dat moet leiden tot de eerste kloon van het uitgestorven zoogdier. Ze zouden daarvoor de eicellen van een olifant vervangen door cellen van een mammoet. Zo moeten er embryo's ontstaan met mammoet-DNA.

    Die embryo's moeten dan in de baarmoeder van een olifant ingeplant worden. Beide soorten zijn familie van elkaar. Het klonen van een mammoet is voor veel wetenschappers al meer dan tien jaar een uitdaging. De dieren zijn ruim 10.000 jaar geleden verdwenen. Ironisch genoeg is het bewuste bot dankzij de opwarming van de planeet gevonden. De bodem is in het oosten van Rusland normaal immers permanent bevroren.

    (gb)Bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Mammoet,
    04-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw-Zeeland opent meest adembenemende wandelpad


    Nieuw-Zeeland opent meest adembenemende wandelpad





    Nieuw-Zeeland heeft er een adembenemende attractie bij. Het 3.050 km lange 'Te Araroa' pad is officeel ingehuldigd. De wandelweg, die zowel op het Noorder- als het Zuidereiland loopt, verbindt historische sites, spirituele locaties en oogstrelende landschappen met elkaar. Dat belooft.

    Zes miljoen voetstappen
    Het pad vertrekt van Kaap Reinga in het noorden en gaat tot Bluff in het Zuiden. Het duurde 6.000 dagen en vergde 6 miljoen voetstappen om de wandelweg aan te leggen. De grootste afstand tussen twee pubs tijdens de route bedraagt 273 kilometer.

    Voor toeristen biedt het Te Araroa pad een unieke kans om één van 's werelds mooiste landschappen te ontdekken. Men moet er wel vier tot vijf maanden voor uittrekken. 



    (kve)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    Tags:Nieuw-Zeeland,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenpanda's na vijf jaar onderhandelen eindelijk op weg van China naar Schotland


    Reuzenpanda's na vijf jaar onderhandelen
    eindelijk op weg van China naar Schotland

     
    © reuters

    Een stel reuzenpanda's heeft vandaag het zuidwesten van China verlaten voor een nieuw verblijfplaats in Schotland. Na jaren van onderhandelen op het hoogste niveau zijn de twee zeldzame dieren eindelijk mogen vertrekken.

    Yang Guang en Tian Tian landen normaal om 13.00 uur GMT in Edinburgh. De zoo van Edinburgh wordt de volgende tien jaar hun nieuwe vaste stek, aldus het officiële nieuwsagentschap Nieuw China.
             
    De panda's, die tot nu altijd in Sichuan gewoond hebben, worden vergezeld door twee begeleiders die erover zullen waken dat de dieren zich vlot aanpassen aan hun nieuwe verblijf. De zoo van Edinburgh hoopt dat de twee nieuwkomers zich zullen voortplanten, hoewel het libido van panda's in gevangenschap het laat afweten.
             
    De dierentuin moet jaarlijks zowat 750.000 euro betalen voor de reuzenpanda's, de eerste in Groot-Brittannië in 17 jaar. Het akkoord over de uitlening van de panda's werd in januari gesloten, na vijf jaar onderhandelen. Wereldwijd zijn er nog slechts 1.600 panda's die in vrijheid leven. Zowat 300 dieren leven in gevangenschap, voornamelijk in China.

    • © afp

    • © reuters

    • © reuters

    • © ap
    (afp/adv)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Panda's
    29-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orka Morgan vertrekt naar Tenerife


    Orka Morgan vertrekt naar Tenerife

     
    © epa

    Orka Morgan vertrekt vandaag naar Loro Parque op Tenerife. Dat heeft het Dolfinarium in het Nederlandse Harderwijk laten weten. De voorbereidingen zijn in volle gang om het ruim 1.200 kilo wegende dier te transporteren.

    Morgan legt de reis af in een speciale container. Per vrachtwagen wordt hij naar een luchthaven gebracht, waar een transporttoestel klaarstaat om het zeezoogdier te vervoeren. Ook op Tenerife zijn alle voorzieningen getroffen om Morgan zo snel mogelijk naar het orkapark te brengen.

    Volgens het Dolfinarium is Loro Parque het modernste zeezoogdierenpark ter wereld. Vijf soortgenoten wachten op Morgan, die 17 maanden geleden ernstig verzwakt uit de Waddenzee werden gevist. Volgens het Dolfinarium kan de orka zichzelf niet meer in het wild redden.
     
    Dierenbeschermers, verenigd in de Orka Coalitie, wilden dat het zoogdier terug zou keren naar mogelijke familieleden voor de kust van Noorwegen. (anp/adv)
    • © ap


    • © afp
    bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Orka,
    23-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miljonair schenkt Argentinië enorm natuurgebied


    Miljonair schenkt Argentinië enorm natuurgebied

    De Amerikaanse miljonair Doug Tompkins heeft de Argentijnse overheid 150.000 hectare natuurgebied in de Iberá-streek, een enorm moerasgebied in de noordoostelijke provincie Corrientes, geschonken. De schenking kent echter een voorwaarde: de overheid dient er wel een enorm nationaal park van te maken.

      Een zonsondergang boven de prachtige en waardevolle Iberá wetlands in Argentinië. Een zonsondergang boven de prachtige en waardevolle Iberá wetlands in Argentinië.


      Er zijn veel zoetwatermoerassen te vinden in de streek.
      Er zijn veel zoetwatermoerassen te vinden in de streek.


      Een luchtfoto toont de enorme hoeveelheid water en ruimte in het gebied.
      Een luchtfoto toont de enorme hoeveelheid water en ruimte in het gebied.

      Tompkins, een voormalige modemagnaat, deed zijn schenking via de door hem opgerichte milieustichting, de Conservation Land Trust (CLT), die de afgelopen jaren al vele tienduizenden hectare natuurgebied in Zuid-Amerika heeft aangekocht. De Iberá-streek is een van de belangrijkste reservoirs van zoetwater in het grote Zuid-Amerikaanse land. Het gebied kent mede door de aanwezigheid van het vele zoetwater een enorme biodiversiteit.

      Vanwege de grote diversiteit aan dieren en planten is dit gebied bijzonder interesant voor de natuurliefhebbers onder de reizigers.

      Groot nationaal park

      De totale oppervlakte van het Iberá-gebied beslaat ruim 1,3 miljoen hectare. Daarvan is inmiddels al 553.000 hectare publiek toegankelijk en draagt de status nationaal park. Indien de 150.000 hectare van de Conservation Land Trust er nu bijkomt kan een nationaal park van iets meer dan 700.000 hectare ontstaan. Daarmee zou ook direct het grootste nationale park van Argentinië tot stand zijn gekomen.

      Tompkins (68), vergaarde zijn fortuin door aan de wieg te staan van bekende sportieve modemerken als The North Face en Esprit. Eind jaren tachtig trok hij zich terug uit de zakenwereld en begon hij zich toe te leggen op milieubehoud. In 1992 richtte hij de Conservation Land Trust op. Hij woont in Zuid-Amerika.


      bron; telegraaf.nl

      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:Natuurgebied, Argentinië,
      22-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenrechtenorganisaties buizen Belgische dierentuinen


      Dierenrechtenorganisaties buizen Belgische dierentuinen


      dierenrechtenorganisaties buizen belgische dierentuinen

      Tussen april 2009 en juni 2010 werden door de onderzoekers gegevens verzameld in zes Belgische dierentuinen: Het Wildpark (Han-sur-Lesse), Het Serpentarium (Blankenberge), La Parc animalier de Bouillon, Boudewijn Seapark (Brugge), Paira Daiza (Brugelette) en de Zoo van Antwerpen.

      Geen enkele onderzochte dierentuin voldoet aan alle wettelijke vereisten, zo luidt de conclusie. Zo voldoen vier van de zes dierentuinen niet aan de educatieve verplichtingen. Daarnaast worden er te weinig bedreigde diersoorten betrokken in internationale kweekprogramma's.

      Gevaarlijke diersoorten aanraken

      Maar ook de veiligheid van de bezoeker komt soms in het gedrang. Mensen kunnen soms, zonder enige controle, in aanraking komen met gevaarlijke diersoorten. "Weinig dierentuinen schijnen deze risico's te erkennen en doen voldoende inspanningen om het publiek in die zin te informeren."

      De meeste aandacht gaat in het rapport evenwel naar de leefomstandigheden van de dieren. De huisvesting in de dierentuinen is vaak te krap, waardoor de dieren niet in staat zijn om in hun eigen, soortspecifieke, behoeften te voldoen. In alle onderzochte dierentuinen werden ook gebrekkige hygiënische omstandigheden vastgesteld.

      Voorts worden kanttekeningen geplaatst bij de controles op de wetgeving. De dierenrechtenorganisaties spreken van een laissez faire-beleid bij het afleveren van vergunningen en een gebrek aan regelmatige controles. Ook worden bezwaren geuit bij de wisselende kwaliteit van de inspecties.

      Archieffoto Photo News: Zoo van Antwerpen
      bron; gva.be


      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:Dierentuinen,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tientallen geredde pinguïns vrijgelaten


      Tientallen geredde pinguïns vrijgelaten



      foto; epa

      jvt
      bron; nieuwsblad.be

      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:pinguïns,
      21-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genieten van de Drentse natuur
       

      Fietstocht vol oud en nieuw

      Genieten van de Drentse natuur

      Recent kreeg ik de vraag wanneer ik eens naar Drenthe zou komen.
      Tot mijn schaamte moest ik bekennen dat ik daar nog
      niet voor een fietsreportage was geweest.
      En daarmee doe ik de provincie tekort.



      Drenthe is voor vele fietsers de beste fietsprovincie van Nederland.
      Zo is de Drentse Fietsvierdaagse een begrip bij de toerfietser;
      jaarlijks telt het evenement tienduizenden deelnemers.
       
      
Button fiets- en wandelroute
      We beginnen onze tocht in Hoogeveen, waar het landschap nog niet heel aantrekkelijk is. We fietsen namelijk langs industriegebieden en bedrijventerreinen. Hoogeveen groeide na de Tweede Wereldoorlog uit tot een aantrekkelijke plaats voor industrie om zich te vestigen. Bedrijven als Philips en Fokker kwamen er, maar ook Jan Kip, bekend van de Kipcaravan, vestigde er in 1947 een bedrijf. Vele nieuwbouwwijken verrezen om de bevolkingstoename op te vangen. Inmiddels ligt het aantal inwoners van de gemeente Hoogeveen rond de 55.000.

      Talrijke boerenhoeves

      Het duurt even voordat we de stad uit zijn. Het sombere weer, mist en kou, maakt ons humeur er ook niet beter op. Maar als we in het echte Drenthe terecht komen, waar de wegen stil en verlaten zijn en de boerenhoeves talrijk, voelen we ons weer opperbest. Hoewel het zicht beperkt is, geeft de mist het landschap toch ook iets magisch.

      Zo is het niet zo heel moeilijk voor te stellen hoe dit land er vroeger uitzag. Drenthe was tot ver in de 19e eeuw een gebied met eindeloze onontgonnen gebieden waar schapen de boel kaal graasden. Hierdoor kon het zand gemakkelijk overal heen waaien en ontstonden er talloze heuveltjes. De schapenpoep vormde de mest voor op de akkergronden; tot kunstmest werd uitgevonden en de schapenteelt steeds minder rendabel werd.

      Stukje 'oernatuur'

      De ontginning van de grond voor landbouw tastte het landschap met haar woeste gronden aan. Weinig gebieden bleven bewaard, maar omdat Vereniging Natuurmonumenten hier in 1921 in het bezit kwam van wat grond, kunnen we bij Mantingerzand nog steeds genieten van een stukje 'oernatuur'. Tip: stap bij Café Voscheheugte in Mantinge eens af en loop een stukje het Mantingerzand op. Na wat zandhappen stuit je al gauw op een mysterieuze vliegden. De wortels van de stam liggen bloot en dat betekent dat de zandrug waarop de vliegden ligt vroeger hoger was.

      Rond Mantingerzand kun je als wandelaar en fietser genieten van het landschap en van 'nieuwe natuur'. In 1992 werd door Natuurmonumenten het Plan Goudplevier gelanceerd om meer natuur te scheppen. Vier kleine natuurgebieden (het Mantingerzand, het Hullenzand, het Lentsche Veen en Martensplek) werden door de landbouw gescheiden en dat moest weer een aaneengesloten gebied worden. Prettig voor de recreant die wil genieten van de ruimte en rust , maar ook voor dieren en planten die op een groter gebied veel meer kans hebben te overleven.

      'Arme grond'

      Op weg naar Gees is het landschap weer ontgonnen. Akkerland en bomen in de mist doemen aan de horizon op. We vragen ons af of hier ook in de toekomst nieuwe natuur wordt aangelegd. Dat zou ook net als bij het Hullenzand met bulldozers kunnen. Dat lijkt een hele ruwe ingreep, maar alleen de bovenste laag wordt centimeter voor centimeter verwijderd, zodat de mest verdwijnt. Zo ontstaat er 'arme grond' en komen heidezaden, die na tientallen jaren akkerbouw nog steeds aanwezig kunnen zijn weer vrij en kunnen dan alsnog ontkiemen.

      Olde Schippershuus

      Geheel anders wordt het landschap weer als we het bos van Gees inrijden. Drenthe kent vele gezichten, maar kenmerkende esdorpen, hunebedden of brinken komen we niet tegen. Wel worden we voortdurend heen en weer geslingerd in de tijd. Ook als we aan het eind nog een stop maken in Hoogeveen worden we met de neus op de geschiedenis gedrukt. De menukaart van het Olde Schippershuus vermeldt dat dit één van de oudste panden is van Hoogeveen. Het werd rond 1632 gebouwd door rentmeester Van Echten die belasting inde bij de bevolking. Hier ligt de oorsprong van Hoogeveen en zijn er ook enkele historische panden. De kanalen die elkaar kruisten zijn inmiddels gedempt. Na 1882 werd het een café. Nu staan er smakelijke hapjes op de kaart. Mooi moment om onze tijdreis door Drenthe te beëindigen. Gelukkig voor ons is Drenthe niet meer zo woest en verlaten als 100 jaar terug.

      Route:

      Start- en eindpunt: NS-station Hoogeveen

      Afstand: 46 km

      Ga vanaf treinstation naar knooppunt 33. Dan 36 - 39 - 23 - 10 - 62 - 64 - 60 - 61 - 83 - 66 - 18 - 24 - 23 - 36 - 33. Dan weer terug naar NS-station.

      Vogeltje

      Plan Goudplevier dankt zijn naam aan een vogel die tot 1937 regelmatig in Nederland broedde. Tegenwoordig broedt de goudplevier op de toendra en in open berggebieden in meer noordelijke streken. De vogel is 26 tot 29 centimeter groot en heeft een kenmerkend goudbruin verenkleed.

      De grootste kans om hem in Nederland waar te nemen, heb je in augustus tijdens de vogeltrekperiode. De goudplevier voedt zich onderweg met insecten, zaden, wormen en weekdieren. Natuurmonumenten hoopt dat de vogel die ook karakteristiek was voor deze omgeving als broedvogel weer terug komt. Maar dat duurt misschien nog wel tientallen jaren.


      Rutger van den Hoofdakker
      bron; telegraaf.nl

      Categorie:Trips; Wandelen- Fietsen
      Tags:Goudplevier,
      20-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleutertuin voor panda's


      Kleutertuin voor panda's

      Het Chinese centrum ter bescherming en ...

      Het Chinese centrum ter bescherming en onderzoek van panda's beschikt over een ware kleutertuin voor jonge panda's. Al meer dan tien dieren zijn er opgegroeid. Aan schattige beelden geen gebrek.

      Het Chinese centrum ter bescherming en ...





      Het Chinese centrum ter bescherming en ...






      Het Chinese centrum ter bescherming en ...

      © photo news
      bron; hln.be


      Categorie:BERICHTEN DIEREN & FOTO'S
      Tags:Panda's,
      19-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Experiment in Antwerpse zoo uitgesteld


      Experiment in Antwerpse zoo uitgesteld
      door verzuipende stokstaartjes

      © photo news

      De Zoo van Antwerpen moet noodgedwongen het experiment uitstellen waarmee ze wereldfaam zou verwerven. Normaal wilde de Zoo rond deze tijd drie leeuwen in één perk samen zetten met vosmangoesten en stokstaartjes, maar een ontwerpfout in dat perk steekt daar nu een stokje voor. Dat staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

      Onder de grond was een buizennetwerk voorzien van 250 meter lang waarin de "kleintjes" bij gevaar konden vluchten, maar dat blijkt bij regenweer vol water te lopen. En omdat het noch een optie is om de stokstaartjes te laten verscheuren, noch ze te laten verzuipen, moet de Zoo alles uitstellen.

      "Er is een belangrijk drainageprobleem", zegt de Zoo. "We zoeken nog uit hoe we dat kunnen aanpakken. Maar de kans is groot dat we opnieuw zullen moeten graven in het nieuwe perk." Voor de Zoo zijn de onverwachte problemen een serieuze teleurstelling. Antwerpen zou de eerste dierentuin wereldwijd zijn die zou slagen in een dergelijk experiment.

      (belga/gb)
      bron; hln.be

      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:Leeuwen, stokpaardjes, vosmangoesten,
      18-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juridische strijd om orka Morgan
      Klik op de afbeelding om de link te volgen


      Juridische strijd om orka Morgan


      Maandag bepaalt de rechter of de orka ‘Morgan’ wel of niet mag verkassen naar een Spaans dierenpark. De verhuizing is een plan van Dolfinarium Harderwijk om de in Nederland aangespoelde orka met soortgenoten te laten samenleven. Maar de Orka Coalitie, een vereniging van Belgische en Nederlandse dierenrechtenorganisaties, bepleit voor de rechtbank de vrijlating van de vrouwtjesorka in de wilde natuur. De zaak beroert Nederland al een jaar. Wat zijn de argumenten voor en tegen? Vier cruciale vragen.


      Waarom is Morgan (g)een kandidaat om uitgezet te worden in zee?

      Dolfinarium Harderwijk

      Volgens Leopold Mardik, expert in de verspreiding en het dieet van zeevogels en zeezoogdieren, is het antwoord op deze vraag een kwestie van smaak: ‘Men kan Morgan best uitzetten, alleen zal dit met grote zekerheid tot haar dood leiden. De vrijlating van dit dier dient vooral menselijke sentimenten, eerder dan het welzijn van het dier zelf. De kansen voor Morgan in de vrije natuur schat ik, en met mij de andere zes leden van de commissie (die grotendeels door Dolfinarium Harderwijk zelf werd aangesteld om een rapport te schrijven, red.), op nagenoeg nul.’

      ‘Het moeilijke aan deze zaak is dat we maar één orka hebben. Deze kunnen we niet én vrijlaten én houden om zo een kritische test te doen. Precies daarom laait de discussie zo hoog op: alle partijen kunnen gerust overtuigd blijven van hun eigen grote gelijk, zonder dat dit getoetst kan worden.’

      Orka Coalitie / Free Morgan Foundation


      ‘Door het Dolfinarium Harderwijk worden redenen gezocht waarom Morgan niet meer uitgezet zou kunnen worden’, zegt Hester Bartels van de Orka Coalitie. ‘Eerst was ze te jong om in het wild te overleven, een jaar later was ze teveel gewend aan mensen en nu is er grote spoed om haar bij andere, vreemde orka’s te plaatsen.’

      De Free Morgan Foundation (FMF) denkt dat Morgan een prima kandidaat is voor uitzetting in het wild. Hiervoor zijn deskundige en wetenschappelijke begeleiding en fondsen voorhanden. Lara Pozzato, een van de stichters en de huidige voorzitter van de FMF: ‘Ook vele andere onderzoekers en experts van buiten de FMF steunen deze conclusie. Sinds kort ook vier van de zeven experts die door het Dolfinarium waren benaderd om het bewuste rapport te schrijven.’

      Kan het vinden van Morgan’s familie soelaas bieden?

      Dolfinarium Harderwijk

      Mardik: ‘Met vrij grote zekerheid is vastgesteld, dat Morgans geluiden overeenkomen met geluiden van orka’s die periodiek Noorse wateren bezoeken. Noorwegen heeft echter een zeer lange kustlijn, die bezocht wordt door vele orka’s. Aan een beetje familie heeft Morgan niets, alleen de werkelijke familie, van de eerste graad, is van belang.’

      ‘Los daarvan zijn er vele scenario’s mogelijk waarin Morgan kansloos zou zijn. We weten niet waarom Morgan het contact met haar familie verloren heeft. Was ze onaangepast? Werd ze verstoten? Leeft haar familie überhaupt nog? Het scenario dat haar familie nog ergens op haar zit te wachten is vooral wishful thinking. Daar is niets tegen – dromen mag – maar de vraag is of een dier dat (zelf) ver is afgedwaald met geweld moet worden teruggebracht naar de vermoedelijke plaats die het eerder zelf heeft verlaten.’

      ‘Overigens, het betreffende natuurlijke ecotype zal niet uitsterven, noch aanzienlijk dalen in populatiegrootte, zelfs als Morgan niet terugkeert.’

      bron; eosmagazine.eu


      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:orca,
      17-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piranha's happen opnieuw naar toeristen in Brazilië


      Piranha's happen opnieuw naar toeristen in Brazilië




      De Braziliaanse badplaatsen zijn in de ban van vleesetende piranha's. Al maanden worden toeristen er geteisterd door duizenden uitgehongerde vissen. In september moesten ruim honderd badgasten in de staat Piaui naar het ziekenhuis worden gebracht met beetwonden, dit keer werden minstens 15 zwemmers aangevallen in de staat Mato Grosso. Eén slachtoffer verloor zijn teen, bij de rest werden hompen vlees uit dijen en enkels gehapt.

      Het is de eerste keer dat piranha's gevaar creëren bij het stadsstrand in de gemeente Caceres, aan de Paraguai-rivier. De enorme scholen met de vleesetende vissen vertoeven sinds twee weken in de buurt van het strand. Door de overpopulatie en het geringe aantal vijanden in het water, reageren de piranha's zich af op de mensen.

      "Mensen die gebeten worden, moeten zo snel mogelijk uit het water, zodat hun bloed niet verspreid wordt", klinkt het. Opmerkelijk: het strand van Caceres wordt niet gesloten, kwestie van de lokale handelaars te sparen. Wel zijn posters opgehangen om zwemmers te waarschuwen.

      (dea)
      bron; demorgen.be


      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:piranha's,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote hoeveelheden water onder ijskorst Jupitermaan


      Grote hoeveelheden water onder ijskorst
      Jupitermaan Europa gevonden

       
      © reuters

      Amerikaanse wetenschappers hebben naar hun mening onder de ijskorst van de Jupitermaan Europa grote hoeveelheden water gevonden, zoveel als in de Noord-Amerikaanse Grote Meren, zo staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature.

      Vorsers rond Britney Schmidt van de Universiteit van Texas bekeken foto's die de sonde Galileo tussen 1995 en 2003 van de heldere en mysterieuze maan heeft gemaakt, meer bepaald van twee grote heuvelachtige gebieden. Europa is één van de grootste manen van ons zonnestelsel en de tweede dichtste tot de reuzenplaneet.
       
      Het hemellichaam is bedekt met een dikke ijskorst. Maar die bevat scheuren en vertoont bobbels. Voortbouwend op gelijkaardige geologische verschijnselen op Aarde denken de vorsers die geaccidenteerde terreinen, op een zo koude plek met zo weinig zonlicht, uit te leggen door de aanwezigheid van een zee onder de ijskorst die tien km dik zou zijn. Grote bellen water zouden tot drie km onder het oppervlak komen.
       
      Interacties tussen dit water en het bovenliggende ijs zouden dan het verbrokkelde karakter van het ijsoppervlak kunnen verklaren. Mogelijk zijn er nog vele andere gelijkaardige zeeën in de vlakkere gebieden van Europa. Indien een toekomstige missie de vondst bevestigt, is dit sprekend. Want water geldt als een conditie voor het leven zoals wij dat kennen. Tekenen van leven hebben de wetenschappers echter niet gevonden. Schmidt en co schatten de kans daarvoor trouwens laag in.

      (belga/kve)
      bron;demorgen.be

      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:Maan,
      16-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gunstige wind brengt kraanvogels naar Vlaanderen


      Gunstige wind brengt kraanvogels naar Vlaanderen


      De voorbije dagen zijn op meer dan honderd plaatsen in Vlaanderen overtrekkende kraanvogels gespot. Normaal gezien vliegen de vogels via de Oostkantons naar het zuiden maar dit jaar zijn ze uitgeweken.

      Kraanvogels zijn makkelijk te herkennen, zegt Geert Spanooghe van Natuurpunt Oost-Vlaanderen. "Het zijn heel grote grijze vogels die in V-formatie met lange uitgestrekte nek en lange uitgestrekte poten vliegen. Ze zijn heel duidelijk met het blote oog te herkennen."

      Door een zuidoostelijke wind zijn de kraanvogels van hun koers afgeweken. Zo komt het dat er nu al 214.649 overtrekkende kraanvogels zijn gemeld. Ter vergelijking, vorig jaar waren er in de hele maand november maar 129.386 meldingen op www.waarnemingen.be

      De doortocht van de kraanvogels is des te opmerkelijker omdat de vogels een heel typisch luid en melancholisch trompetterend geluid maken. Kraanvogels broeden vanaf Polen en Scandinavië en verder oostwaarts tot diep in Azië, in grote en afgelegen rietvelden, moerasbossen en rivierdalen, langs plassen en vennen. Na hun broedseizoen trekken ze in etappes naar Spanje, waar ze onder meer de winter doorbrengen in uitgestrekte hoogstamboomgaarden met steeneiken in de regio van Extremadura.

      bron; deredaktie.be

      Categorie:Weetjes- Dieren
      Tags:Kraanvogels,
      10-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierentuin Toronto haalt


      Dierentuin Toronto haalt "homo-pinguïns" uit elkaar


      © reuters


      © reuters


      De dierentuin van het Canadese Toronto heeft een koppel mannelijke pinguïns uit elkaar gehaald. De twee Afrikaanse pinguïns, Buddy en Pedro, deelden samen een verblijf sinds ze dit voorjaar in de dierentuin arriveerden. In de media werden de twee sindsdien afgeschilderd als een homo-koppel. Kranten hadden het zelfs over 'Brokeback Iceberg', naar analogie met de film 'Brokeback Mountain' over twee cowboys die op elkaar verliefd zijn.

      Volgens Tom Mason, vogeldeskundigde van de dierentuin, hebben de media het echter niet bij het rechte eind. "Het feit dat Buddy en Pedro bij elkaar zijn, duidt eerder op een sociale dan op een seksuele band. Dat ze nu uit elkaar worden gehaald, heeft met het fokprogramma van de dierentuin te maken", aldus Mason.

      De dierentuin wil de twee nu met vrouwtjespinguïns laten paren. De 21-jarige Buddy heeft eerder tien jaar lang een vrouwelijke partner gehad en voor kuikens gezorgd. Bij Pedro (10) ontbreekt die ervaring vooralsnog. 

                         

      © reuters


         
      © ap

      (hlnsydney/sps)
      bron; hln.be


      Categorie:BERICHTEN DIEREN & FOTO'S
      Tags:Afrikaanse pinguïns, Buddy en Pedro,
      09-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volledig dierengeslacht met uitsterven bedreigd


      Volledig dierengeslacht met uitsterven bedreigd


      volledig dierengeslacht met uitsterven bedreigd

      In biologie is een geslacht of genus de belangrijkste rang na de soort. Zo zijn tijgers en leeuwen aparte soorten, maar behoren ze samen tot het geslacht Panthera. De laatste keer dat een geslacht uitstierf, was in 1936 toen de laatste buidelwolf stierf en daarmee het geslacht Thylacinus ophield te bestaan.

      De Hirola-antilope, die ook wel "vierogenantilope" genoemd wordt vanwege twee opvallende klieren onder ogen, dreigt dezelfde weg op te gaan. Het dier leeft in Kenia, Somalië en Soedan, maar de aantallen lopen snel achteruit: sinds 1980 is het aantal exemplaren met 90 procent verminderd. Bij een laatste telling in februari werden maar 245 dieren geteld, en vermoed wordt dat er niet meer dan 400 exemplaren meer over zijn.

      De oorzaken zijn niet ver te zoeken: toegenomen droogte door de klimaatverandering, ongecontroleerde jacht en vernietiging van de habitat.

      Herders

      Toch is er nog een sprankje hoop voor de antilope, nu plaatselijke clans werken aan een netwerk van reservaten om de soort te redden. De stammen bakenen stukken land af die bewaakt worden en waar de begrazing door vee wordt ingetoomd. Daardoor kan de begroeiing zich herstellen.

      Ook de bevolking heeft baat bij het project. De gemeenschappen verdienen geld door concessies te geven aan touroperators. Die inkomsten gaan voor meer dan de helft naar de gemeenschap, die het geld besteedt aan onderwijs en gezondheidszorg. De rest wordt geïnvesteerd in de bewaking en het onderhoud van het reservaat.

      Bron: IPS - Joren Gettemans
      Archieffoto Photo News
      bron; gva.be


      Categorie:Weetjes- Dieren
      Tags:antilopen,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse politiehond krijgt medaille na 1.700 arrestaties
      Een politiehond die met zijn gesnuffel bijdroeg tot meer dan 1.700 arrestaties is woensdag gehuldigd met een eremedaille in de Franse stad Bordeaux.

      'Aldo is een politiehond met een uitzonderlijke carrière', vertelde politiechef Patrick Stefanini. De Mechelse herder kwam in 2006 in dienst bij de politie van Bordeaux en hielp sindsdien bijna elke dag bij een of meerdere arrestaties. Agent Didier Hude, het baasje van Aldo, kreeg geen medaille

      Bron: afp
      Auteur: jns
      bron; nieuwsblad.be


      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:aldo, mechelse herder, hond,
      08-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauwe kreeft krijgt politie-escorte naar aquarium


      Blauwe kreeft krijgt politie-escorte naar aquarium

      Een blauwe kreeft heeft een politie-escorte gekregen naar haar nieuwe thuis, een aquarium in Zweden. Zo kwam de visser een gemaakte belofte na. "We kregen een telefoontje van de politie met de melding dat ze onderweg waren met een blauwe kreeft", vertelt Maria Jämting, verantwoordelijke van Havets Hus aquarium in Lysekil.

      Reine Andreasson is een visser van zijn woord. De Zweed haalde een blauwe kreeft uit het water en herinnerde zich de belofte die hij ooit gemaakt had. Hij zei een bediende van het aquarium dat als hij ooit een blauwe kreeft zou vangen, hij het diertje naar het aquarium - 95 kilometer verderop- zou brengen.
      Toen hij het perfecte exemplaar beet had, stelde zich het probleem van het transport maar een boot van de zeevaartpolitie die in de buurt een inspectie uitvoerde, bracht de visser op een idee. Hij vroeg de agenten om de kreeft naar het aquarium te varen. Andreasson deed zijn verhaal en regelde een politie-escorte voor Helga, de blauwe kreeft. De agenten die toch de richting van het aquarium uit moesten waren maar wat blij dat ze de visser konden helpen. Ze zetten meteen koers richting Göteborg en hielden halt aan het aquarium.

      Blauwe kreeften zijn vrij zeldzaam. Volgens de krant Bohusläningen heeft één kreeft op de drieduizend een blauwe tint. Havets Hus ontving Helga met open armen want er was geen blauwe kreeft meer in het aquarium en zo belandde Helga niet op een bord maar in het water op een prominent plekje. "Ze heeft het prima naar haar zin in het gezelschap van twee mannelijke kreeften", verzekert Jämting.

      (vsv)
      bron; hln.be

      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:Blauwe kreeft,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat met heimwee loopt 3.000 kilometer door Outback


      Kat met heimwee loopt 3.000 kilometer door Outback


      Uit Australië komt het onwaarschijnlijke verhaal van de kat Jessie die zo'n 3.000 kilometer dwars door het land zou hebben gewandeld.

      Eigenares Sheree Gale was met de kat vanuit het zuidelijke Adelaide verhuisd naar een boerderij in de buurt van Darwin in het noorden van Australië. Op een dag verdween Jessie om 15 maanden later in mei van dit jaar terug op te duiken in haar oude buurt, melden Australische media.
       
      Foto's
      Een ander gezin was naar de vroegere woning verhuisd en stuurde foto's van de gevonden kat naar Gale. "Het was absoluut Jessie", zegt Gale aan televisiezender ABC. "Moeder natuur hielp haar een handje: het was regentijd. Daarna heerste er een muizen- en sprinkhanenplaag. Dus had ze de hele weg lang voldoende eten en drinken", luidt de verklaring.
       
      Broer
      Kat Jessie is nu herenigd met haar broer. Die had een jaar geleden het vliegtuig naar het nieuwe adres gemist omdat hij op de dag van de verhuis was weggelopen.

      (dpa/sam)
      bron; hln.be

      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:kat, poes,
      07-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen is 20.000 bomen rijker


      Vlaanderen is 20.000 bomen rijker

      Er zijn zondag in Vlaanderen, gespreid over de vijf provincies,
      20.000 bomen geplant. Dat gebeurde door vrijwilligers van Pasar,
      de vrijetijdsorganisatie van het ACW.




      "Vlaanderen is één van de bosarmste regio's in Europa. Onze bossen zijn bovendien klein en versnipperd. En terwijl andere bosarme regio's in Europa aan een duidelijke inhaalbeweging bezig zijn, komt er hier nauwelijks bos bij. En daar wil Pasar verandering in brengen", motiveert woordvoerster Leen Berthels van Pasar.
       
      In totaal 151 plaatselijke afdelingen organiseerden wandelingen langs bosarme gebieden om de eis voor meer bos kracht bij te zetten. "In een zeventigtal gemeentes werden ook bomen geplant. Andere afdelingen organiseerden een symbolische actie", vertelt Berthels. "Ze plantten een symbolische boom of overhandigden een boom aan het gemeentebestuur om de eis voor meer bos in hun buurt kracht bij te zetten."

      Pasar had bij de lancering van de boomplantactie gehoopt dat er 10.000 bomen zouden worden geplant. Door het grote succes van de actie zijn er dat uiteindelijk 20.000 geworden.

      bron; deredaktie.be

      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:bomen, bos,
      06-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonte tapuit voor eerst in België gespot


      Bonte tapuit voor eerst in België gespot


      Vincent Legrand

      In Doornzele bij Evergem is dit weekend een bonte tapuit gezien, een vogelsoort die nooit eerder in ons land werd gespot. Dat meldt natuurbericht.be. De eer viel te beurt aan vogelkijker Davy Bosman.

      "Op zich oogt een bonte tapuit weinig spectaculair", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "De vrouwelijke exemplaren, zoals de vogel die in Doornzele gezien werd, meten ruim 15 centimeter, hebben een grijsbruine geschubde bovenzijde en een wit streepje boven het oog en een bruinige borst."

      Volwassen mannetjes in zomerkleed hebben een bont verenkleed met zwarte keel, vleugels en rug, witte kruin en buik. "Aan die witte mannetjeskop heeft de soort haar Latijnse naam "pleschanka" te danken, een van origine Russisch woord dat 'kaalhoofdig' betekent."

      Bonte tapuiten broeden van Oost-Bulgarije, Oost-Roemenië tot in Mongolië en overwinteren in Oost-Afrika. De wereldpopulatie wordt geschat op 8.400.000 exemplaren. "Wereldwijd komen er 21 tapuitsoorten voor, waarvan er vijf in België werden gezien, en enkel de gewone tapuit in ons land broedt. De vier andere soorten, bonte tapuit, blonde tapuit, woestijntapuit en Izabeltapuit duiken hier uiterst zelden op als dwaalgast."

      "Met de nieuwe soort komt de officiële lijst van Belgische vogels op 437, waarvan 421 die in Vlaanderen werden gezien", aldus Verbelen. Sinds 2000 werden 18 nieuwe vogelsoorten aan de Belgische lijst toegevoegd.

      bron; deredaktie.be

      Categorie:Weetjes- Dieren
      Tags:vogels, bonte tapuit,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een vlinder proeft met zijn poten.


      Een vlinder proeft met zijn poten.


















      Categorie:Foto's
      Tags:vlinders,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tijger heeft niet enkel een gestreepte vacht.



      De tijger heeft niet enkel een gestreepte vacht.
      Ook zijn huid is gestreept.











      Tekst; seniorennet.be


      Categorie:Foto's
      Tags:Tijgers,
      05-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier miljoen vogels sterven gruweldood


      Vier miljoen vogels sterven gruweldood
      in Spaanse val volgende vijf weken

      In Spanje zijn ze weer begonnen aan de jaarlijkse traditie om lijsters te vangen met lijm. Dat is illegaal, maar controle is quasi onbestaand en de Spanjaarden zeggen dat het om een traditie gaat die terug te sporen is tot de tijd van de Romeinen. De circa vier miljoen vogels die een gruwelijke, langzame dood sterven, eindigen vooral op het menu van tapas-bars.

       





      Wat alvast veranderd is sinds de tijd van de Romeinen: de lijm is beter geworden - er wordt nu industriële gebruikt - en het lokken van de beoogde lijsters gebeurt ook niet meer door een fluitje maar door digitale toestelletjes die constant een mp3 afspelen via luidsprekers. Stropers moeten daardoor zelf niet veel meer doen behalve de buit oprapen en de nek omdraaien. De vogeltjes liggen dan al vaak dagen met vastgelijmde vleugels af te zien.

      De zes laatste weken van de Spaanse herfst zijn piekseizoen voor de stropers, dan zetten honderden stropers in Castellon, de provincie onder Catalonië hun lijm-vallen. In heel Spanje gaat het om duizenden stropers.

      Het jagen op lijsters is an sich niet illegaal, de manier waarop is wel verboden door Europa. En dus is het ook illegaal om vogels die op deze manier gestroopt zijn aan te bieden in een restaurant. Maar Spaanse rechters hebben al verschillende keren stropers vrijgesproken.

      Bovendien zijn twee op drie vogels die in de lijm-vallen belanden niet eens de lijsters, maar andere vogels die rond deze tijd migreren zoals roodborstjes, zwartkopjes, tjiftjafs, zwarte roodstaartjes. Ook nogal wat nu al bedreigde uilensoorten sukkelen in de lijmvallen.

      (mvl)
      bron; hln.be

      Categorie:Weetjes- Dieren
      Tags:Vogels, Lijsters,
      02-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifant valt in gracht, dierenpark Emmen ontruimd


      Olifant valt in gracht, dierenpark Emmen ontruimd


      © photo news

      Het dierenpark in het Nederlandse Emmen is vanmiddag ontruimd nadat één van de mannetjesolifanten in de lege gracht rondom zijn verblijf was gevallen. Razda, met 45 jaar de oudste olifant in het dierenpark, liep bij zijn val een bloederige schaafwond op aan zijn slurf en brak ook een deel van één van zijn slagtanden af.

      Een bezoekster van het dierenpark raakte lichtgewond doordat ze een stukje tegen zich aan kreeg. De vrouw liep een sneetje en een blauwe plek op. Bezoekers werden uit het park geleid omdat mannetjesolifanten onvoorspelbaar kunnen zijn. De olifant had nog uit de gracht kunnen klimmen in de richting van het publiek. "Bovendien wilden de verzorgers in alle rust de olifant naar zijn nachtverblijf krijgen zonder afgeleid te worden door toekijkend publiek", aldus een woordvoerder van de dierentuin.

      De olifant viel zijwaarts in de gracht. Het dier laat zich niet gemakkelijk opdrijven. Rond 21 uur vanavond stond het dier nog steeds in de greppel ondanks verwoede pogingen hem naar zijn nachtverblijf te krijgen.

      Het is niet de eerste keer dat een olifant in de dierentuin van Emmen in de gracht valt. In maart 2009 stortte de 45-jarige olifant Annabel in de toen nog diepere gracht, waarbij ze een nekwervel brak en verlamd raakte. De dierentuin liet haar daarom inslapen. Na de valpartij werd de gracht verhoogd met rul zand. Of ze nu opnieuw wordt aangepast, kon de woordvoerder nog niet zeggen.
       
      (lpb/anp)
      bron; hln.be

      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:olifant,
      01-11-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Python sterft na verorberen van hert van 35 kilo


      Python sterft na verorberen van hert van 35 kilo


      Straffe vangst in het Everglades National Park in Florida, waar bestuurders van een propellerboot een wel heel dikke Birmese python van vijf meter lang in het moeras vingen. Bij autopsie bleek dat de slang kort voor zijn dood een heel hert van bijna 35 kilo zwaar te hebben verzwolgen. De vondst kwam aan het licht nadat de python over de gehele lengte werd opengesneden.


      Skip Snow, de man die de autopsie uitvoerde, stelde in de 'Florida Sun-Sentinel' dat de vondst uitzonderlijk was op twee verschillende manieren. "Enerzijds omdat zo'n enorme slang zelden voorkomt. We hebben dit beest alleen kunnen vangen omdat het niet meer zo mobiel was. Anderzijds is het bizar dat een slang een dusdanig groot beest heeft gevangen en vervolgens opgegeten", aldus Snow.

      De slang is geen oorspronkelijke bewoner van de Everglades, al worden er de afgelopen jaren wel steeds vaker reptielen van die omvang aangetroffen. Waarschijnlijk is de slang uitgezet door een particuliere eigenaar waarvoor het dier te groot was geworden.

      De gevangen python is overigens lang niet de grootste in zijn soort. Elders in de VS leeft een exemplaar van 7,5 meter lang bij een gewicht van 140 kilo, gemeten met lege maag. Een python doet er ongeveer een week over om een rat te verteren.





      bron; hln.be
      (AD/odbs)

      Categorie:Weetjes- Dieren
      Tags:python, hert, slang,
      30-10-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komt de winter in't verschiet, vergeet dan onze vogels niet


      "Komt de winter in't verschiet, vergeet dan onze vogels niet"



      Omdat het vanaf november voor vogels moeilijker wordt om aan voedsel te geraken, wil Vogelbescherming Vlaanderen 31 oktober uitroepen tot nationale "startdag vogels voeren". De organisatie lanceert daarvoor een nieuwe weerspreuk: "Komt november in 't verschiet, vergeet dan onze vogels niet".

      Nu november voor de deur staat, slinken ook stilaan de natuurlijke voedselbronnen voor de vogels. De dagen worden kouder en vogels hebben dan meer voedsel en energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. "Wat extra hulp in de vorm van voedselrijke zaadmengelingen en noten komt hen vanaf nu dus heel goed van pas", zegt Vogelbescherming Vlaanderen.

      Nog vroeger starten met het voederen van vogels, heeft volgens de vogelorganisatie ook niet veel zin. Normaal gezien hebben de vogels ook in de nazomer en herfstperiode nog voldoende natuurlijke voedselbronnen. Zo pikken de vogels een graantje mee wanneer de velden worden geoogst in augustus en september, zijn er nog veel struiken met bessen en vruchten en zijn er ook nog insecten die tot diep in de herfst kunnen overleven en die voor de vogels kunnen dienen als "proteïnerijke hapjes".

      (belga/gb)
      bron; hln.be

      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:vogels,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstmatige eilanden voor orang-oetans in Indonesië


      Kunstmatige eilanden voor orang-oetans in Indonesië


      © reuters

      Een kunstmatig eiland lijkt eerder iets voor de overdreven luxe van Dubai, maar een Britse dierenbeschermer wil vier eilanden laten aanleggen voor orang-oetans in Indonesië. Het zou de verblijfplaats moeten worden van zieke of gewonde orang-oetans, die nu in kooien herstellen.

      © epa


      © reuters


      Vier eilanden met gras, struiken en bomen. Dr. Ian Singleton wil hier zieke en gewonde orang-oetans - dieren die niet meer in hun natuurlijke habitat kunnen overleven - introduceren. Op die manier zouden ze aan hun kleine kooien ontsnappen om toch weer in de natuur te leven.

      Geen moeilijke constructies voor de apeneilanden. Met graafwerken zou gewoon een stukje land afgebakend worden met grachten. Rond dat 'eiland' moet vervolgens water komen. De orang-oetans zullen dat water in principe nooit proberen over te steken, want de dieren kunnen niet zwemmen. Om te vermijden dat ze verdrinken wil Singleton toch ook een elektrische omheining voorzien.

      Het lastigste onderdeel van de taak is het vinden van een propere stroom die de eilanden van water moet voorzien. Op Sumatra is er echter veel vervuiling. De voorbije tien jaar hebben Singleton en zijn team meer dan 150 orang-oetans in het wild kunnen vrijlaten. Er verblijven momenteel nog wel 50 apen in de ziekenboeg. Enkele orang-oetans zullen voorrang krijgen om naar de eilanden te verhuizen. Zo ook een tweeling met twee blinde ouders.

      Bevolking inlichten
      Singleton is al sinds 2001 actief op Sumatra. Naast het verzorgen van de zieke orang-oetans probeert hij de bevolking ook in te lichten over de gevaren die de dieren lopen. Er leven naar schatting nog 6.000 orang-oetans in Sumatra, waar de apen het slachtoffer worden van ontbossing en conflicten met mensen. "Deze orang-oetans zijn vluchtelingen uit bossen die niet meer bestaan", zegt Singleton in The Guardian.

      "We hebben dieren zoals Leuser, die blind werd na een schot met een luchtkarabijn. We kunnen toch niet verlangen dat hij 45 jaar in een kleine, roestige kooi leeft?" Singleton beseft echter dat zijn inspanningen voor niets zullen zijn als de bevolking zich niet bewust wordt van het probleem. "We moeten de mensen bereiken die bomen omhakken en die orang-oetans neerschieten omdat ze in de buurt komen."

      "Veel mensen uit de middenklasse, zelfs politieagenten, stelen orang-oetans en houden ze als statussymbool. Mensen die de wet moeten bewaken zijn diegene die orang-oetans in kooien houden."

      Singleton staat op het punt een groot stuk grond vast te krijgen, waar hij de eilanden zou kunnen laten maken. Maar door het Indonesische systeem loopt zijn plan vertraging op. "Het ene ogenblik zegt de regering hier dat ze de bossen willen beschermen, het andere delen ze een vergunning uit om bomen te kappen."

      (gb)
      bron; hln.be


      Categorie:BERICHTEN DIEREN & FOTO'S
      Tags:orang-oetans,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poitou-ezeltje geboren in Planckendael


      Poitou-ezeltje geboren in Planckendael

                  
                                          


                                         

      Dierenpark Planckendael viert de geboorte van het veulentje Mégane, dat na een dracht van 12 maanden van haar mama Baudette ter wereld kwam. Mégane is een Poitou-ezeltje en ziet nu nog pikzwart met kleine krulletjes. Die zullen later uitgroeien tot een heus hippiekapsel.

      De ouders van merrie Mégane lijken wel voddebalen aan de flanken van hun lijf te dragen. Vogels maken dankbaar gebruik van deze stukken vacht als nestmateriaal.

      Mégane is het eerste jong van mama Baudette. Papa Fanfaron verwekte al een hele reeks veulens, onder meer alle zes Poitou-ezels van Planckendael.

      Poitou-ezels zijn één van de grootste, zwaarste en oudste ezelsrassen. Ze hebben nóg langere oren dan de 'gewone' huisezel. Tot wel 34 cm lang, kunnen de Poitou-ezelsoren worden. Het Franse ras is bedreigd en stond zelfs op het punt om uit te sterven.

      bron; hln.be

      Categorie:BERICHTEN DIEREN & FOTO'S
      Tags:ezels, Poitou-ezeltje
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maleisië redt 302 schildpadden en slangen van de pot


      Maleisië redt 302 schildpadden en slangen van de pot


      © afp

      In Maleisië hebben de autoriteiten bijna 450 beschermde slangen en schildpadden in beslag genomen in een woning. Dat gebeurde nabij de grens met Thailand, en de dieren waren waarschijnlijk bestemd voor restaurants in dat land.

      De beesten zaten in kleine hokken en dozen, en velen waren al dood. 302 cobra's en vijf schildpadden leefden nog, en werden opnieuw vrijgelaten. Voor 141 schildpadden kwam de hulp te laat.

      Twee opgepakte mannen riskeren een jarenlange celstraf.

      (afp/sam)
      bron; hln.be


      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:slangen, schildpadden,
      28-10-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nachtegalen doen het zonder Twitter


                      Nachtegalen doen het zonder Twitter

                                        
                                                      Foto: vrijeschooldenhaag

      Voor vrijgezelle nachtegalen gaat het niet alleen om hoe je zingt, maar ook om waar je zingt. Dat samen bepaalt de boodschap en de kwaliteit als zanger, en dus als man.


      Hoe kun je als nachtegaal de kwaliteit van een mannetje beoordelen op basis van zijn fluitconcert? Een goede inschatting is immers van levensbelang: voor een concurrerend mannetjes om de eigen kansen in te schatten voor het veroveren of behouden van een territorium, voor een vrouwtje om de juiste partnerkeuze te maken.

      Philipp Sprau van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bestudeerde naar de nachtelijke fluitconcerten, en ontdekte dat de signalen van conditie en kwaliteit niet aleen in het geluid zelf zitten. ‘Bij communicatie tussen dieren kun je het geluid niet meer los zien van de plek waar het dier zit’, zegt Sprau.

      Zijn onderzoek toont aan dat niet alleen vogelzang zelf informatie geeft – denk aan de structuur van het lied, beginnen met zingen als je concurrent nog niet klaar is of het gebruik van agressieve elementen zoals ‘trillers’ (die de leeftijd verraden). Ook de plek waar een nachtegaal zingt, maakt groot verschil.

      Zo blijkt de afstand tussen zanger en luisteraar belangrijk, ook -als de eerste buiten het territorium van de tweede blijft. En het heeft zelfs invloed op het gedrag van de buren, zelfs in volgende nachten. De buren zijn bijvoorbeeld minder agressief naar de met een zangduel belaagde ‘broeder’. Alle individuele concerten beïnvloeden zo elkaar. ‘De nachtegalen vormen samen een groot communicatienetwerk. Een boodschap bestaat daarom uit geluid plus plaats.’

      ‘De hoogte van de zangplek was niet eerder bestudeerd, maar blijkt ook van belang te zijn’, gaat Sprau verder. Gemiddeld zit een dier op zo’n 2,5 tot 3 meter in een boom tijdens een nachtelijk concert. ‘Verrassend genoeg was de uitkomst precies omgekeerd aan wat de literatuur voorspelde: niet letterlijk hoger geplaatste zangers maar juist die op dezelfde hoogte werden als bedreigender ingeschat.’

      Voor het onderzoek speelde Sprau midden in de nacht nachtegaalgeluiden af in een groot moerasgebied op de grens van Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Het natuurreservaat Petite Camargue Alsacienne is een nachtegalenparadijs. Nieuw is dat hij met een aantal luidsprekers een in het gebied rondvliegende vogel gesimuleerd heeft – in plaats van geluiden alleen op een vaste plek af te spelen. De bewegingen van een zanger in het sociale netwerk blijken ook belangrijke signalen af te geven.


      bron;eosmagazine.eu   
      Foto: vrijeschooldenhaag

      Categorie:Weetjes- Dieren
      Tags:nachtegaal,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Invasie van de Amerikaanse ribkwal in Noordzee



      Invasie van de Amerikaanse ribkwal in Noordzee



      IVLO

      De Amerikaanse ribkwal rukt op in de Noordzee. Wetenschappers van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) hebben vastgesteld dat de kwalsoort steeds dichter en dichter nadert tot bij onze kust. Dit jaar hebben de wetenschappers de kwal al verschillende keren gespot in het zeewater van Oostende. Goed nieuws is dat niet.

      De kwal is gespot in het twee zeeëngebied, het Kanaal en de Noordzee, en in Noord-Nederland. Dit jaar is de Amerikaanse ribkwal ook veel gezien in de spuikom van Oostende. Aan de Noord-Franse kust is de kwal nog niet prominent aanwezig, hoewel de kwal er wel al gezien is.

      ILVO

      De wetenschappers hebben een deel van de kwallen gevangen genomen en laten reproduceren om te observeren wat de leef- en vooral eetgewoonten zijn. Dat blijken vooral vissenlarven en visseneitjes te zijn. Een verontrustende vaststelling voor de visserij, stelt het ILVO.

      De vraag is of de Amerikaanse ribkwal een stabiele populatie zal vormen in de Noordzee. Deze kwal voelt zich beter in warmer water en wordt ook groter in warmer water. Bij ons is een maximale lengte van 10 centimeter gemeten, in de Middellandse Zee zijn exemplaren gevonden van 20 centimeter.

      De wetenschappers van het ILVO vermoeden dat de grotere exemplaren niet alleen larven en eitjes van vissen zullen eten, maar ook nog ander voedsel. Daardoor zou de Amerikaanse ribkwal een nog grotere bedreiging kunnen vormen voor de vispopulatie in de Noordzee, als er nog meer Amerikaanse ribkwallen bijkomen en als de exemplaren groter worden.

      bron; deredaktie.be

      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:ribkwal, kwal,
      23-10-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfstige herten


      Herfstige herten

      De eerste herfstdagen met kille, mistige ...

      De eerste herfstdagen met kille, mistige ochtenden zijn achter de rug. Dat is rillen voor de mensen, en vooral voor fotografen die deze prachtige natuurbeelden konden vastleggen.

      De eerste herfstdagen met kille, mistige ...



      De eerste herfstdagen met kille, mistige ...



      De eerste herfstdagen met kille, mistige ...



      De eerste herfstdagen met kille, mistige ...



      De eerste herfstdagen met kille, mistige ...

      © getty
      bron; hln.be


      Categorie:Foto's
      Tags:herten,
      22-10-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doping in paarden voor consumptie


      Doping in paarden voor consumptie

      De politie en inspecteurs van de voedselveiligheid zijn binnengevallen op de renbaan van Bergen. Er zijn aanwijzingen dat er serieus hormonen gespoten wordt in het paardencircuit.

      De inval in de hippodroom van Bergen in Ghlin dateert van maandag. In augustus zou er ook een inval gebeurd zijn in Ruiselede op het 'klein spel', de zogeheten paardenkoersen voor amateurs met dieren die afgeschreven zijn voor grote wedstrijden. De acties gebeurden samen met de federale overheidsdienst Volksgezondheid en het Voedselagentschap, omdat de sportpaarden na hun pensioen vaak in de voedselketen terechtkomen.

      De politie voerde het aantal controles op na een inval in 2010 op een paardenmeeting in Langdorp, waarbij twaalf paarden positief testten op producten 'die een reëel gevaar vormen voor de volksgezondheid'. 'Zo kunnen we inschatten hoe groot het probleem is', zegt Jan Van den Boeynants, coördinator van de Hormonencel van de federale politie.

      Officiële resultaten van de invallen in Bergen en Ruiselede zijn er nog niet.

      Bron: belga
      Auteur: jdb
      bron; nieuwsblad.be


      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:Paarden,
      20-10-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hondje gered van rots na val van veertig meter


      Hondje gered van rots na val van veertig meter





      Aan de kust van het Engelse Swanage is een hondje gered nadat hij veertig meter diep van een klif was gevallen. Het mag al een wonder heten dat de collie die val heeft overleefd, maar zijn redding is op zijn minst even miraculeus.

      Zijn baasje was in de buurt aan een zoektocht begonnen nadat de eenjarige Ben was verdwenen. De zoektocht leidde ook naar de klippen aan de kust van Swanage, maar Ben bleek onvindbaar.

      Toeristen
      Het hondje werd uiteindelijk opgemerkt door een groepje toeristen dat een boottrip maakte. Ben bleek geduldig te wachten op zijn baasje. Het dier zat op een rots, veertig meter lager dan de klif waar hij was afgetuimeld. Een boot van de kustwacht rukte uit om Ben uit zijn benarde situatie te redden. Vermoed wordt dat de hond een hert achternazat en zo van de klif is gevallen. (eb)

       
      bron; hln.be

      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:Hond,
      18-10-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neushoornbevalling live op webcam


      Neushoornbevalling live op webcam

      neushoornbevalling live op webcam

      Over enkele weken zal in de zoo van Amersfoort de Indische neushoorn Saar bevallen. Vanaf dinsdag kunnen geïnteresseerden live naar de aanloop en de bevalling zelf kijken via een webcam. Het cameraatje werd verstopt in de 'kraamkamer', die speciaal ingericht werd voor de bevalling van de neushoorn.

      Aangezien er in totaal nog maar een kleine 3.000 Indische neushoorns rondlopen en neushoorns een draagtijd van maar liefst 480 dagen hebben, kan de nakende geboorte van een neushoornjong als speciaal beschouwd worden. En iedereen kan dat moment vanaf 18/10/2011 dus meemaken via het internet.

      Foto: Photonews
      bron; gva.be


      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:Neushoorn,
      17-10-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duizend honden ontsnappen aan de kookpot


      Duizend honden ontsnappen aan de kookpot

      Dierenrechtenactivisten in China zijn er zaterdag in geslaagd om duizend hondenlevens te redden. De dieren waren bestemd voor restaurants, maar de activisten kochten de honden over zodat ze niet in de kookpot belandden.

      Dankzij een oproep op het internet konden zo'n 200 militanten in het zuidwesten van het land drie vrachtwagens met honden tegenhouden, aldus het persbureau Nieuw China.

      Na onderhandelingen werden de honden voor 9.000 euro teruggekocht door twee dierenrechtenorganisaties. Sommige dieren hadden de rit echter niet overleefd of waren gewond of ziek, aldus de in Hong Kong gebaseerde ngo Animals Asia.

      Het bewustzijn in China om dieren te beschermen botst nog steeds met de culturele traditie, vooral in het zuiden, om honden en katten te eten.

      Bron: afp
      Auteur: mtm
      bron; nieuwsblad.be


      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:Honden,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Criminele


      Criminele" pinguïn op heterdaad betrapt

         criminele pinguin op heterdaad betrapt

      Een Britse filmploeg heeft een stelende pinguïn op beeld vastgelegd. Bij het bouwen van de nesten loerde de "criminele" pinguïn naar het nest van zijn buurman en telkens deze vertrekt om nieuw materiaal voor zijn nest te zoeken, komt de luie dief een steen voor zijn eigen nest stelen.

      De beelden werden door de BBC geschoten op Ross Island op Antarctica. Mannetjes pinguïns bouwen nesten met stenen om de eitjes van hun partner te beschermen, ondermeer tegen wegspoelend smeltwater. Mannetjes met het beste nest, zijn aantrekkelijker voor de vrouwtjes. Steentjes zijn dus kostbaar materiaal in een pinguïnkolonie.

      Geniepigaard

      Het is grappig om te zien hoe de luie pinguïn letterlijk over zijn schouder de gangen van zijn ijverige buurman gadeslaat en telkens snel toeslaat. De makers van de beelden zeggen dat ze weet hadden van deze praktijken bij pinguïns. Wat ze zo bijzonder maakt is de gelijkenis met geniepige mensen.

      "Er waren 250.000 pinguïns nesten aan het bouwen, daartussen liepen dan nog eens de jongen. De pinguïns lijken wel festivalgangers met teveel cafeïne op. Ze zijn agressief en hyperactief", aldus Jeff Wilson, de leider van het BBC-team.

      De beelden worden uitgezonden tijdens het programma 'Frozen Planet' op BBC One op 26 oktober om 22 uur.

      bron; hbvl.be

      Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
      Tags:pinguïns,



                  




      Lieve Bezoeker
        Om het openen van 
       
      het gastenboek voor 
         iedereen gemakkelijk 

       
      te houden worden te
        grote Plaatjes en of
        Buttons verwijderd
      .




      Blog als favoriet !


      Willekeurig SeniorenNet Blogs
      spegelaereliliane
      blog.seniorennet.be/spegela

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!