Inhoud blog
  • Tijm
  • Salie
  • kruiden
  • merry meet
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Rondvraag / Poll
    welk sterrebeeld heb je ?
    Ram
    Stier
    Tweeling
    Kreeft
    Leeuw
    Maagd
    Weegschaal
    Schorpioen
    Boogschutter
    Steenbok
    Waterman
    Vissen
    geen idee
    Bekijk resultaat

    Over mijzelf
    Ik ben Gabriël
    Ik ben een vrouw en woon in Limburg (België) en mijn beroep is banken verslijten.
    Ik ben geboren op 22/10/1994 en ben nu dus 30 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: wicca,ballet,muziek,....
    ik kan heel goed mensen om gaan,jong en oud. vind het wel fijn met oudere mensen te praten,die weten meestal meer dan mij :P
    Foto
    Foto
    Foto
    Hoofdpunten blog gabrielsdagboek
  • dagverslag
  • cummunie
  • oef
    specialiteit gabriël
    wicca,kruiden,.. kortom vanalles
    29-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruiden
    vandaag pak ik 2 kruiden aan,
    dit ga ik proberen elke week te doen,wil jij graag dat ik je wat informatie geef over een spéciaal soort kruid.je zegt het maar en die komt bij de 2 kruiden van de week.

    deze week ga ik het hebben over het Bilzekruid ( is corect geschreven ) en het kattekruid

    Bilzekruid:

             

     Volledige wetenschappelijke naam: Hyoscyamus niger L.

    Diagnostische kenmerken:
    Stengel, bladen en kelken kleverig, wollig behaard. Bladen eirond tot langwerpig, vrijwel gaafrandig of bochtig getand tot bijna veerspletig, de onderste gesteeld, de bovenste halfstengelomvattend. Bloemen zeer kort gesteeld. Bloemkroon iets tweezijdig symmetrisch, bleek okergeel met paarsachtige adering, zelden eenkleurig bleekgeel. Onaangenaam ruikend.

    Standplaats:
    Op open, droge, zeer voedselrijke, omgewerkte grond op dijkhellingen, in bermen en in de duinen, ook op vloedmerken en aan muren.

    Zeldzaamheid en verspreiding:
    Zeldzaam in het Renodunaal en Fluviatiel district, elders zeer zeldzaam.

              
     Het Bilzekruid (Hyoscyamus niger) is een één- tot tweejarige, 0,3-0,6 m hoge plant in de Nachtschadefamilie (Solanaceae).

    Aan de kleverige stengel zijn de onderste bladen stengelomvattend en de bovenste gesteeld. De wortel is spoelvormig. De bladeren zijn langwerpig en grof golvend getand. De onderste bladeren zijn stengelomvattend, de bovenste bladeren smal en gesteeld.

    De trechtervormige bloem is vuilgeel van kleur en violet geaderd. De bloemen staan in de bladoksels. De vrucht is een ongeveer 1,5 cm lang klokvormige doosvrucht, die bij rijp worden openspringt. Deze wordt door de kelkbladen omvat. Het zaad is grijsbruin en 1x1,3 mm groot.

    Gebruik

    De gehele plant is zeer giftig. De belangrijkste gifstoffen zijn de zogenaamde tropane alkaloiden scopolamine, hyoscyamine, atropine en flavonoïde. De verschijnselen zijn een opgezwollen buik en hevige krampen. Hierop volgt eerst verlamming en ten slotte de dood.

    In de volksgeneeskunst werd de narcotisch en hallucinaties opwekkende gifplant als kramp-oplossend middel en bij astma ingezet. De bladeren, en ook de gemakkelijker doseerbare zaden, werden voor hun roesopwekkend effect gerookt. Het gebruik is nu verouderd, omdat het gehalte aan giftige stoffen sterk varieert en gemakkelijk tot vergiftiging kan leiden. De oude volksnamen Dolkruid en Mallewillempjeskruid wijzen ook op de giftigheid van de plant.

    Volgens een oude legende is het bilzekruid een onderdeel van de beroemde heksenvliegzalf. Door hedendaagse heksen wordt de plant niet meer gebruikt voor medische of magische toepassingen, omdat een verkeerde dosering dodelijk kan zijn.

    Tot in de 17e eeuw werd ook bier met het zaad van het Bilzekruid versterkt.

     

    Kattekruid: 

           

     beschrijving

    Nepeta cataria, wild Kattekruid, is een in onze streken winterharde vaste plant uit de familie van de lipbloemigen (labiatae). De volgroeide plant is 30 tot 100 cm hoog, en heeft opgaande vertakte stengels, die op doorsnede vierkant zijn, zoals typisch is voor de lipbloemigen. De bladeren zijn kruiswijs ingeplant, zijn speervormig en hebben een gekartelde rand. De onderzijde van het blad is witviltig.
    De typische 'lipbloem' is wit met paarse vlekjes en de bloemen staan in boven elkaar liggen kransen die een aar vormen.

    Het Kattekruid komt in grote delen van Europa en Azië voor; je treft het aan in de berm en onder hagen, vooral op kalkhoudende grond.

    Meerdere soorten uit het geslacht Nepeta worden 'kattekruid' genoemd, en verschillende daarvan vind je in de siertuin terug. Het is echter alleen het Wilde Kattekruid, Nepeta cataria, dat culinair en medicinaal echt waardevol is.

    Enkele tuinvormen:

    Nepeta racemosa (mussinii)

    Winterharde vaste plant. Hoogte en omvang 50cm. Bloeit van juni tot september met aren van kransen blauw-paarse bloemen. Smal, aangenaam geurend, viltig blad. Mooie borderplant, die wollig over de randen heen kan hangen en zo een informele sfeer creëert.

    Nepeta camphorata

    Winterharde vaste plant, tot 60-75 cm hoog. De kleine, witte bloeiwijze is eerder onopvallen, maar het smalle, zilverachtige blad geurt erg sterk. Heeft een voorkeur voor een droge, zonnige standplaats.

    Nepeta x faassenii

    Wellicht het Kattekruid dat het meest te koop wordt aangeboden. Eveneens een winterharde vaste plant, die tot een halve meter hoog wordt. Ze vanaf het late voorjaar tot in de nazomer met lavendelkleurige bloempjes. Het blad is kleiner dan dat van de Nepeta cataria.

    Teelt en oogst

    Je kan Nepeta cataria vermeerderen uit zaad. Zaai in de lente of de nazomer, in kweekbakjes of dadelijk in volle grond.
    Het duurt 10 dagen tot drie weken voor het zeer fijne zaad kiemt. Plant de zaailingen uit op 30 cm onderlinge afstand.

    Ook stekken is mogelijk, met kruidachtige stek van niet bloeiende stengels vanaf het late voorjaar tot in de zomer. Grote planten kunnen in de lente worden gescheurd. Bij pas-gescheurde planten is de geur heel sterk, en katten komen er dan ook van ver op af. Zorg dus dat je deze planten in het begin heel goed beschermd. Gezaaide planten blijken minder bij katten in trek... Een Engels rijmpje zegt hierover:

    Set it, you won't get is
    Sow it, they won't know it!

    Kattekruid is zo aromatisch dat schadelijke insecten er niet aan beginnen. De plant houdt wel niet van 'natte voeten' en een standplaats in slecht doorlatende grond kan leiden tot wortelrot.

    Als standplaats kies je voor een plekje in de volle zon en in een kalkrijke bodem die relatief droog is, zoals een zonnige zuidmuur.

    Je kan vlak voor, of bij het begin van de bloei het bovengronds kruid oogsten en drogen.

    Medicinaal Gebruik

    Inhoudstoffen

    • Etherische olie (met carvacrol, nepetol, thymol, meerdere nepetalactonen, citronella,geraniol)
    • Actinidine, een irisoïde alkaloïde dat ook voorkomt in Valeriaan en in de Actinidia soorten (bv kiwi en straalstempel)
    • Tanninen

    Eigenschappen

    Bitter, adstringerend, verkoelend, koortsverlagend, transpiratiebevorderend, ontkrampend en kalmerend.

    Gebruik

    Als medicinaal kruid geniet kattekruid tegenwoordig veel minder bekendheid dan vroeger, hoewel het een zeer dankbaar kruid is dat, omwille van de aangename smaak en de afwezigheid van nevenwerkingen, erg geschikt is voor kinderen.

    Een eerste groep van indicaties waarvoor Kattekruid veel wordt toegepast zijn infectieziekten met lichte tot matige koorts, zoals verkoudheden en griepachtige beelden. Het zijn hier vooral de transpiratiebevorderende en de koortswerende eigenschappen van het kruid waar beroep op wordt gedaan. Bij jonge, koortsige kinderen komt het vooral van pas als de koorts gepaard gaat met rusteloosheid.

    Vervolgens kan het gebruikt worden bij allerhande klachten van het spijsverteringsstelsel, vooral een bemoeilijkte spijsvertering of spanningsklachten, dus onder andere indigestie, brandend maagzuur, winderighed, maar ook krampjes bij jonge kinderen.

    Naamgeving

    De preciese etyologie van de geslachtsnaam 'Nepeta' is niet met absolute zekerheid bekend, maar velen geven als verklaring dat die ontleend is aan de Italiaanse stad Nepi -in de Romeinse tijd Nepete- waar destijds een bepaald soort kattekruid rijkelijk groeide.
    'Cataria' verwijst inderdaad naar het feit dat katten gek zijn op dit kruid. Want hoewel 'Felix' inderdaad de algemene benaming is voor 'kat' in het Latijn, is 'cattus' de geslachtsnaam voor de gedomesticeerde kat. Ook de meeste benamingen in andere talen verwijzen naar katten, of naar 'Nepeta'.
    Slechts enkele benamingen wijken van deze regel af: Het Nederlands 'Mastikkruid' en het Engelse 'Field Balm' lijken te verwijzen naar de geurige eigenschappen van het kruid.

    Volksnamen

    Nederlands: Nippe, Nipte, Neppe, Mastikkruid, Cattemunte, Katte-cruydt (Dodoens)
    Engels: Catnip, Cat, Catmint, Cat mint, Catnep herb, Catnep, Catnup, Cat's Wort, Catwort, Catswort, Field Balm, Nepeta, Nip, Nep, Cataria, Cat's-play, Cat's Wort, Garden Nep, Herba Cataria, Herba Catti, Nebada, Nep-in-a-hedge
    Duits: Katzenminze, Katzenkraut, Echte Katzenminze, Gewöhnliche Katzenminze, Silberminze
    Frans: Herbe de Cataire, Herbe aux Chats, Herbe à chat, Cataire, Cataire commune, Chataire, Menthe des Chats, Népète cataire, Népéta chataire, Menthe de chat, Népéta des chats.

    Geschiedenis en Folklore

    Er wordt wel eens gezegd dat men van het eten van de wortel van kattekruid erg agressief kan worden, dat zelfs de meest vreedzame persoon er ruzie door zal zoeken. Hier en daar wordt melding gemaakt van een beul die niet in staat was iemand ter dood te brengen, wanneer hij vooraf geen kattekruid had gekauwd.
    Dit wordt echter weer tegengesproken door andere bronnen, die zeggen dat het kruid gebruikt werd bij de behandeling van slapeloosheid. Wellicht is het verhaaltje van het agressief worden ontstaan vanuit de observatie dat katten rustig worden door bepaalde stoffen waar de mens eerder actief van wordt (met name amfetamines)... Enkele bronnen, die zich waarschijnlijk weer op dezelfde primaire bron baseren, hebben het erover dat men in Engeland voor de introductie van thee een infusie van kattekruid dronk. Mij lijkt het waarschijnlijker dat er daarvoor meerdere kruiden werden gebruikt.

    Magisch gebruik

    Volgens Culpeper correspondeert het Kattekruid met Venus, en is dus een typisch vrouwelijk kruid.                   Voor magie geldt ook dat er weinig originele bronnen lijken, en dat veel van de associaties die je terugvindt gebaseerd zijn op het eigen aanvoelen van de schrijver. Dit is niet negatief bedoeld...
    ik denk dat het inderdaad heel belangrijk is om die associaties die een kruid bij je oproept actief te betrekken bij de wijze waarop je het kruid eventueel wil gebruiken: Als je niet van rozen houdt, moet je dat kruid niet toevoegen aan een liefdessachet...                                                                                                                                                                Voor Kattekruid zou je als volgt te werk kunnen gaan:
    Kattekruid ga je al snel associëren met... jawel, een kat... Vandaar is het een klein stapje naar de Egyptische godinnen Bastet (met de kop van een huiskat) en Sekhmet (met een leeuwinnekop). Bastet was een zonnegodin, die de levenswarmte die de zon geeft representeert. Ze wordt bewonderd om haar scherpzinnigheid en kracht. Sekhmet representeert de agressieve kracht van de vrouw. Maar behalve de haar vernietigende kracht (die we ook kennen van de Hindoe-godin Kali), is ze ook genezer, beschermer en moeder. De meeste artsen van het oude Egypte vereerden haar om die reden.                                                                                                                                  Vanuit deze overwegingen kan je kattekruid dan zien als een vrouwenkruid bij uitstek, dat je als vrouw gaat gebruiken om in contact te komen met de sterke kanten van je vrouwelijkheid.
    Een man kan het kruid dan wellicht toepassen om in contact te komen met de vrouwelijke aspecten van zijn persoonlijkheid
                                              

    29-03-2007 om 20:40 geschreven door _gabriël_

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.merry meet

    merry meet,

    welkom , welkom iedereen.
    ik wens je van harte welkom op mijn blog,
    ik ben Gabriël en voor de duidelijk, ik ben een girl !!!
    ik ben pas begonnen dus veel ga je er nog niet op zien,
    heb je tips voor een leuke blog???
    laat ze maar komen !!!

    blessings be en veel sterkte en liefde,
    Gabriël

    29-03-2007 om 19:53 geschreven door _gabriël_

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/gabriel

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    29-03-2007 om 19:35 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 26/03-01/04 2007

    E-mail Gabriël

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.of als je vragen hebt,mag ook in gastenboek !!, ik geef altijd antwoord,kan soms wel effe duren hé


    Gastenboek Gbriël
  • Lieve avondgroetjes
  • Leuk blog heb jij hier
  • zomaar
  • Hugo is ff komen piepen
  • Geeft het oude een nieuw leven op het 100jaar blog

    wil je mijn gastenboek teken ??? doe maar , je hebt de vrijheid


    Blog als favoriet !





    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!