Gezondheidnieuws
Alles over gezondheid & Complementaire zorg
Inhoud blog
  • Aspirine na menopauze
  • Maagzuurremmers
  • Actueel
  • Opgelet met fruit !
  • knipmesvinger
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    02-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Phyto-oestrogenen in soja

      Soja vermindert premenstruele klachten   

    Premenstruele klachten (zoals gespannen borsten, een opgeblazen gevoel in de buik, hoofdpijn, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en vermoeidheid) of PMS zouden verminderen bij vrouwen die soja gebruiken. Vooral de lichamelijke ongemakken, onder meer hoofdpijn en gespannen borsten, verdwijnen dankzij soja.

    In vergelijking met Westerse vrouwen, hebben Aziatische vrouwen veel minder kans op het ontwikkelen van borst- en baarmoederhalskanker, op hart- en vaatziekten, op botontkalking en op allerlei ongemakken tijdens de menopauze. Dat zou vooral te maken hebben met hun eetgewoonten en met name de dagelijkse consumptie van soja.

    Sojabonen bevatten namelijk een bepaald soort eiwit, isoflavones, die de merkwaardige eigenschap hebben dat ze werken als een soort oestrogeen, het vrouwelijk hormoon. Men noemt ze dan ook phyto-oestrogenen, plantaardige oestrogenen. Van die phyto-oestrogenen is bekend dat ze, enerzijds, de natuurlijke oestrogenen nabootsen waardoor ze de typische ongemakken van de menopauze en botontkalking kunnen afremmen. Anderzijds blokkeren die phyto-oestrogenen dan weer de negatieve effecten van de natuurlijke oestrogenen op bepaalde lichaamsweefsels, waardoor ze naar alle waarschijnlijkheid een beschermend effect hebben tegen bepaalde vormen van kanker (zoals borst- en baarmoederhalskanker) en tegen hart- en vaatziekten.

    De laatste tijd zijn er in de wetenschappelijke pers een aantal grote studies verschenen uit ondermeer de Verenigde Staten en Australië, waaruit bijvoorbeeld blijkt dat borst- en baarmoederhalskanker veel minder voorkomt bij vrouwen die geregeld sojaproducten eten. Een andere studie wees uit dat vrouwen én mannen die dagelijks 30 g soja-eiwitten verbruiken, het risico op hart- en vaatziekten met 15 tot 25% zien afnemen.

    Ook als men met dit soort studies voorzichtig moet omspringen en van soja niet direct het mirakelproduct moet maken zoals in sommige reclames wordt beweerd, dan staat het toch wel stilaan vast dat het een zeer waardevol voedingsmiddel is dat zeker een plaats verdient in ons dagelijks menu. Soja is zeer rijk aan eiwitten (40%) en bevat bovendien ong. 20% koolhydraten en 20% vet (vooral de vanuit gezondheidsoverwegingen meest aanbevolen poly-onverzadigde vetten). Het bevat geen cholesterol, maar wel veel ijzer, magnesium, B-vitamines en vezels.





    Bron: Gezondheid.be



    02-02-2006, 00:00 geschreven door Gezondheidnieuws
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongelukkig zijn is even schadelijk als roken

      WIE GELUKKIG IS, LEEFT TIEN JAAR LANGER 

    Mensen die ongelukkig zijn, leven tot tien jaar minder lang dan personen die wel gelukkig zijn. Dat blijkt uit een nieuw Nederlandse wetenschappelijke studie van Ruut Veenhoven, hoogleraar sociologie en psychologie aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

    <<Het effect van geluk op onze gezondheid is vergelijkbaar met al dan niet roken>>, zegt Veenhoven. De volksgezondheid zou sterk verbeterd kunnnen worden mocht er naast oorlog tegen suikers, vetten en sigaretten ook een beleid komen dat zich richt op een groter geluk voor iedereen.


    Bron: Het laatste nieuws 1/2/2006



    02-02-2006, 00:00 geschreven door Gezondheidnieuws
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe studie

      In vis zit meeste dioxine, niet in varken of kip 

    Het dioxine probleem mag misschien niet alarmerend zijn, eigenlijk is elke bijkomende bron van dioxine in ons lichaam een groot probleem. Want zelfs zonder crisis krijgen we al iedere dag te veel dioxine binnen. Dat zeggen wetenschappers van het steunpunt Milieu en Gezondheid, een samenwerkingsverband tussen vijf Vlaamse universiteiten.

    Uit een pas afgeronde studie blijkt dat de Belg dagelijks bijna dubbel zoveel dioxine binnenspeelt als de norm van de Hoge Gezonheidsraad. 90% daarvan is afkomstig uit onze voeding, waarbij vis de grootste boosdoener is. En doordat dioxine zich in het lichaam opstapelt -- het duurt 7,5 tot 10 jaar voor de concentratie halveert -- hebben we tegen ons zestigste tien keer meer van het goedje in ons lijf dan nodig is om kanker te veroorzaken.


    Bron: Het laatste nieuws 1/2/2006



    02-02-2006, 00:00 geschreven door Gezondheidnieuws
    Archief per week
  • 20/03-26/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Links
  • CRANIOMED
  • Belgische Cranio Sacraal Vereniging

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!