Tips voor een gezonde eiwitbalansxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Eet minder eiwit ( ongeveer 10 à 20 % van de totale hoeveelheid calorieën)
Voorbeeld : Volwassen vrouw 55kg : 55 x 0,88= 48,4 gram eiwit per dag = pakje vlees van een half pakje kaarten)
Wees voorzichtig met eiwitrijke diëten !
Eén complete eiwitbron ( soja, vis, zuivel, noten) is voldoende per dag.
Vervang rood vlees door vis ( zalm )of stevige of geroosterde tofu. Probeer een tofubrugers
Eet slechts 1-2 porties zuivelproducten per dag ( 125 ml yoghurt )
Eet niet teveel eieren ( 4 per week is genoeg)
Maak groenten steeds het middelpunt van de maaltijd
Hoe minder vlees u zult eten, des te minder u het zult missen.
Plantaardige eiwitbronnen
Sojaproducten vervangen het dierlijk eiwit door plantaardig eiwit + extra voordelen : flavonoïden, antioxidanten, vitamines en mineralen.
Peulvruchten , pindas, doperwten, zilvervliesrijst en volkorenmeel
Amandelen, walnoten, pompoen en zonnebloempitten
Eet tien groenten en vruchten per dag ( 7 - 13 porties) Een voeding met veel groenten en fruit verkleint niet alleen uw kans op harteziekten, kanker, beroerten, hypertensie en overgewicht, het zorgt ook dat u er jonger blijft uitzien. Het antioxidantenconcentratie in uw bloed vormt het ideale vrije-radicalen afweersysteem.
Eet tien volkoren granen per dag ( 7 - 13 porties )
Uw lichaam zal dankbaar zijn als u overschakelt op volkoren granen.
Gerst ( midden-oosten ) : soepen, stoofschotels
Kamut ( Egyptische tarwe) : betere keuze dan tarwe ( bevat gluten)
Haver : bevat veel oplosbare vezels - verlaagt het cholesterolgehalte - goed voor het hart
Basmatirijst ( India) : zoete smaak - lekker voor currygerechten - moeilijk te vinden in ongepelde vorm
Zilvervliesrijst : een beetje taaie structuur en een nootachtige smaak - rijk aan mineralen en vit E
Japanse rijst : ronde korrel - des te gaarder des te kleverig hij wordt
Carmargue rijst : ook te vinden als volle rijst
Wilde rijst : donderbruin en nootachtige smaak
Rogge : vooral in brood gebruikten käckebröd
Spelt (farro in Italie): gemakkelijkte verteren - ook in brood - heel bekend is het spelt van de Mont Ventoux
Tarwe : is het meest gegeten graan vooral bak en broodvorm. Okinawanen maken er udonmie en zeer fijne somenmie van.
Amaranth : hoog eiwitgehalte en alle acht essentiële aminozuren - geen gluten
Boekweit : vooral bekend voor pannekoeken - sobaspagetti
Gierst : glutenvrij - brood - als vulling voor groenten
Quinoa : Bevat veel ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink en B-vitamines - gemakkelijk te bereiden
Kasha : geroosterde boekweit - bevat veel magnesium - prima in de winter - kashaburger
Bulgur : gebroken en geroosterde volle tarwe - prima met groenten, ook in salades
Coucous : met coucous groenten en kikkererwten
Ontbijt granen : Vezelrijke ontbijtgranen bevatten minimaal 2 gram vezels per 30 gram. Let op de verpakking en het gebruik van suiker of fructose
Eet drie calciumrijke voedingsmiddelen per dag ( 2 - 4 porties )
Calcium versterkt de botten en voorkomt osteoporose.
Groene bladgroenten, Boerenkool, broccoli, kool, spinazie
soja (met calcium verrijkt), zeewier zoals nori en wakame.
Zuivelproducten zijn ook calciumrijk maar kunnen best in beperkte mate genomen worden.
Het verzadigd vet in zuivel is een grote boesdoener voor de aanmaak van cholesterol.
Calciumsupplementen ( 10001500 mg per dag)
Sojamelk met calcium verrijkt kan gewone melk vervangen.
|