Inhoud blog
  • Een programma om gezond en vitaal 100 jaar te worden
  • Het is nooit te laat om te veranderen
  • OKINAWA LEEFSTIJL
  • Verlaag uw glucosewaarde in uw voedsel
  • Perfecte voeding
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Gezond, vitaal, energiek 100 jaar worden
    Het villa Liberty gezondheidsprogramma
    03-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perfecte voeding
    Tips voor een gezonde eiwitbalansxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Eet minder eiwit ( ongeveer 10 à 20 % van de totale hoeveelheid calorieën)

    Voorbeeld : Volwassen vrouw 55kg :  55 x 0,88= 48,4 gram eiwit per dag = pakje vlees van een half pakje kaarten)

    Wees voorzichtig met eiwitrijke diëten !

    Eén complete eiwitbron  ( soja, vis, zuivel, noten) is voldoende per dag.

    Vervang rood vlees door vis ( zalm )of stevige of geroosterde tofu. Probeer een tofubrugers

    Eet slechts 1-2 porties zuivelproducten per dag ( 125 ml yoghurt )

    Eet niet teveel eieren ( 4 per week is genoeg)

    Maak groenten steeds het middelpunt van de maaltijd

    Hoe minder vlees u zult eten, des te minder u het zult missen.

    Plantaardige eiwitbronnen  

    Sojaproducten vervangen het dierlijk eiwit door plantaardig eiwit + extra voordelen : flavonoïden, antioxidanten, vitamines en mineralen.

    Peulvruchten , pinda’s, doperwten, zilvervliesrijst en volkorenmeel

    Amandelen, walnoten, pompoen en zonnebloempitten 

    Eet tien groenten en vruchten per dag
    ( 7 - 13 porties)                                                                         
    Een voeding met veel groenten en fruit verkleint niet alleen uw kans op harteziekten, kanker, beroerten, hypertensie en overgewicht, het zorgt ook dat u er jonger blijft uitzien. Het antioxidantenconcentratie in uw bloed vormt het ideale vrije-radicalen afweersysteem. 

    Eet tien volkoren granen per dag  ( 7 - 13 porties )

    Uw lichaam zal dankbaar zijn als u overschakelt op volkoren granen.

    Gerst ( midden-oosten ) : soepen, stoofschotels

    Kamut ( Egyptische tarwe) : betere keuze dan tarwe ( bevat gluten)

    Haver : bevat veel oplosbare vezels - verlaagt het cholesterolgehalte - goed voor het hart

    Basmatirijst ( India) : zoete smaak - lekker voor currygerechten - moeilijk te vinden in ongepelde vorm

    Zilvervliesrijst : een beetje taaie structuur en een nootachtige smaak - rijk aan mineralen en vit E

    Japanse rijst : ronde korrel  - des te gaarder des te kleverig hij wordt

    Carmargue rijst : ook te vinden als volle rijst  

    Wilde rijst : donderbruin en nootachtige smaak

    Rogge : vooral in brood gebruikten käckebröd

    Spelt (farro in Italie): gemakkelijkte verteren - ook in brood - heel bekend is het spelt van de Mont Ventoux

    Tarwe :  is het meest gegeten graan vooral bak en broodvorm. Okinawanen maken er udonmie en zeer fijne somenmie van.

    Amaranth : hoog eiwitgehalte en alle acht essentiële aminozuren - geen gluten

    Boekweit : vooral bekend voor pannekoeken - sobaspagetti

    Gierst : glutenvrij - brood - als vulling voor groenten 

    Quinoa :  Bevat veel ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink en B-vitamines - gemakkelijk te bereiden

    Kasha : geroosterde boekweit - bevat veel magnesium - prima in de winter - kashaburger

    Bulgur : gebroken en geroosterde volle tarwe - prima met groenten, ook in salades

    Coucous : met coucous groenten en kikkererwten 

    Ontbijt granen : Vezelrijke ontbijtgranen bevatten minimaal 2 gram vezels per 30 gram. Let op de verpakking en het gebruik van suiker of fructose

    Eet drie calciumrijke voedingsmiddelen per dag ( 2 - 4 porties )

    Calcium versterkt de botten en voorkomt osteoporose.

    Groene bladgroenten, Boerenkool, broccoli, kool, spinazie

    soja (met calcium verrijkt), zeewier zoals nori en wakame.

    Zuivelproducten zijn ook calciumrijk maar kunnen best in beperkte mate genomen worden.

    Het verzadigd vet in zuivel is een grote boesdoener voor de aanmaak van cholesterol.

    Calciumsupplementen ( 1000—1500 mg per dag) 

    Sojamelk met calcium verrijkt kan gewone melk vervangen.

     

                                 

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Archief per week
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!