Inhoud blog
  • Een programma om gezond en vitaal 100 jaar te worden
  • Het is nooit te laat om te veranderen
  • OKINAWA LEEFSTIJL
  • Verlaag uw glucosewaarde in uw voedsel
  • Perfecte voeding
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Gezond, vitaal, energiek 100 jaar worden
    Het villa Liberty gezondheidsprogramma
    04-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlaag uw glucosewaarde in uw voedsel

    Verlaag uw glucosewaarde

    Het is goed om de glucosewaarde laag te houden omdat hij lage insulinereacties opwekt.
    Eet meer volkoren granen, brood, pasta en veel groenten met een laag GI indien uw bloedsuikerspiegel te hoog staat.
    De sleutel voor het verlagen van uw gemiddelde bloedsuikerspiegel is het eten van ongeraffineerde, vezelrijke koolhydraten. 

    Minimaliseert het gebruik van voedsel met een hoge GI ( +70 ).

    Eet regelmatig sojaprodructen ( laag GI)

    Voeg wat citroen toe. Dit verlaagt de glycemische index van een voedingsmiddel aanzienlijk.

    Gebruik goede vetten ( Amanprana producten). Dit vertraagt de opname van de koolhydraten en leidt tot een lagere insulinetoename na de maaltijd.

    Echte zoetigheden zijn alleen maar voor speciale gelegenheden.

    Ontbijt

    Vezelrijke  volkoren ontbijtgranen en brood

    Gebruik geen suiker - wel fruit en 100% fruitsap zonder toevoeging van suiker

    Misosoep ( minstens één keer per week) ( verkrijgbaar in oplosbare vorm )

    Fruitsalade besprenkelen met citroen

    Sojayoghurt

    Lunch

    Gebruik veel waterkers bij uw salades

    Gebruik Hummus ( kikkererwtenpuree) als broodbeleg of soja broodsmeersel

    Probeer eens een pizza met groeten en tofu

    Kies voor vis in plaats van vlees

    Vegetarische burger

    Diner

    Groentesoep

    Gebruik kruiden zoals koriander, dille, venkel, peterselie, rozemarijn bij vis + citroensap

    Gestoomde groenten  voeg daarna een beetje kokosolie of rode palmpit olie aan toe.

    Stoof eens per week de groenten met miso -  roergebakken groenten zoals taugé, kool, wortels, brocolli, champignons met tofu

    Volkoren rijst, pasta, zoete aardappel, kleine aardappelsoorten. Linzen, kikkererwten, azukibonen

    Af en toe vleesgerechten 

    Vezels helpen de kilo’s eraf te houden ! ( Bio Kokosvezels - tarwekiemen)

     

    04-03-2007 om 00:00 geschreven door Joël Vanhoorne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (20 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perfecte voeding
    Tips voor een gezonde eiwitbalans

    Eet minder eiwit ( ongeveer 10 à 20 % van de totale hoeveelheid calorieën)

    Voorbeeld : Volwassen vrouw 55kg :  55 x 0,88= 48,4 gram eiwit per dag = pakje vlees van een half pakje kaarten)

    Wees voorzichtig met eiwitrijke diëten !

    Eén complete eiwitbron  ( soja, vis, zuivel, noten) is voldoende per dag.

    Vervang rood vlees door vis ( zalm )of stevige of geroosterde tofu. Probeer een tofubrugers

    Eet slechts 1-2 porties zuivelproducten per dag ( 125 ml yoghurt )

    Eet niet teveel eieren ( 4 per week is genoeg)

    Maak groenten steeds het middelpunt van de maaltijd

    Hoe minder vlees u zult eten, des te minder u het zult missen.

    Plantaardige eiwitbronnen  

    Sojaproducten vervangen het dierlijk eiwit door plantaardig eiwit + extra voordelen : flavonoïden, antioxidanten, vitamines en mineralen.

    Peulvruchten , pinda’s, doperwten, zilvervliesrijst en volkorenmeel

    Amandelen, walnoten, pompoen en zonnebloempitten 

    Eet tien groenten en vruchten per dag
    ( 7 - 13 porties)                                                                         
    Een voeding met veel groenten en fruit verkleint niet alleen uw kans op harteziekten, kanker, beroerten, hypertensie en overgewicht, het zorgt ook dat u er jonger blijft uitzien. Het antioxidantenconcentratie in uw bloed vormt het ideale vrije-radicalen afweersysteem. 

    Eet tien volkoren granen per dag  ( 7 - 13 porties )

    Uw lichaam zal dankbaar zijn als u overschakelt op volkoren granen.

    Gerst ( midden-oosten ) : soepen, stoofschotels

    Kamut ( Egyptische tarwe) : betere keuze dan tarwe ( bevat gluten)

    Haver : bevat veel oplosbare vezels - verlaagt het cholesterolgehalte - goed voor het hart

    Basmatirijst ( India) : zoete smaak - lekker voor currygerechten - moeilijk te vinden in ongepelde vorm

    Zilvervliesrijst : een beetje taaie structuur en een nootachtige smaak - rijk aan mineralen en vit E

    Japanse rijst : ronde korrel  - des te gaarder des te kleverig hij wordt

    Carmargue rijst : ook te vinden als volle rijst  

    Wilde rijst : donderbruin en nootachtige smaak

    Rogge : vooral in brood gebruikten käckebröd

    Spelt (farro in Italie): gemakkelijkte verteren - ook in brood - heel bekend is het spelt van de Mont Ventoux

    Tarwe :  is het meest gegeten graan vooral bak en broodvorm. Okinawanen maken er udonmie en zeer fijne somenmie van.

    Amaranth : hoog eiwitgehalte en alle acht essentiële aminozuren - geen gluten

    Boekweit : vooral bekend voor pannekoeken - sobaspagetti

    Gierst : glutenvrij - brood - als vulling voor groenten 

    Quinoa :  Bevat veel ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink en B-vitamines - gemakkelijk te bereiden

    Kasha : geroosterde boekweit - bevat veel magnesium - prima in de winter - kashaburger

    Bulgur : gebroken en geroosterde volle tarwe - prima met groenten, ook in salades

    Coucous : met coucous groenten en kikkererwten 

    Ontbijt granen : Vezelrijke ontbijtgranen bevatten minimaal 2 gram vezels per 30 gram. Let op de verpakking en het gebruik van suiker of fructose

    Eet drie calciumrijke voedingsmiddelen per dag ( 2 - 4 porties )

    Calcium versterkt de botten en voorkomt osteoporose.

    Groene bladgroenten, Boerenkool, broccoli, kool, spinazie

    soja (met calcium verrijkt), zeewier zoals nori en wakame.

    Zuivelproducten zijn ook calciumrijk maar kunnen best in beperkte mate genomen worden.

    Het verzadigd vet in zuivel is een grote boesdoener voor de aanmaak van cholesterol.

    Calciumsupplementen ( 1000—1500 mg per dag) 

    Sojamelk met calcium verrijkt kan gewone melk vervangen.

     

                                 

     

    03-03-2007 om 00:00 geschreven door Joël Vanhoorne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perfecte voeding

    Eet drie flavonoïdenrijke voedingsmiddelen per dag ( 2-4 porties)

    Deze krachtige antiocidanten komen vooral voor in sojaproducten, lijnzaad en peulvruchten en in minder mate in thee, uien, brocolli en appels. Ze spelen een primaire rol in de bescherming tegen hart– en vaatziekten. 

    Het flovonoïden gehalte in het bloed van de Okiwanen is 50 keer hoger dan bij de doorsnee Europeanen.

    Tips

    Tweemaal per dag 35 gr soja zou perfect zijn.

    Vervang maïzena door Arrowroot of kuzu ( behoort tot de top van de flavonoïdenrijke voeding ). Het heeft geen nadelige invloed op de smaak en is een prima bindmiddel

    Gebruik regelmatig miso, tempé, taugé, cranberrysap, boerenkool, bleekselderij, broccoli, jasmijnthee, japanse groene thee, alfolfa, zwarte thee, tuinbonen, kikkererwten, abrikozen, druiven, aardbeien, groene paprika

    Voeg aan een fles mineraal water ( 1,5 liter ) 3 zakjes thee en drink dit gedurende de dag volledig uit ipv frisdranken.

    Drink veel thee ( minder kans op darm, blaas– en longkankers en hartziekten)

    Voeg een schep lijnzaad toe aan uw ontbijtgraan, salades, soep ( betere smaak als u het fijnmaalt)

    Drink Cranberry sap ( voeg er een portie Vemma sap aan toe)

    Wat meer info omtrent de producten

    Tofu : hoe steviger de tofu des te geconcentreerder de flavonoïden

    Silken Tofu : zacht en romig en is meer geschikt voor desserts, dressing en sausen

    Tempé : een stevig bonenkoek en uitstekende vleesvervanger met een lichte rooksmaak. Bakken en voeg er wat Tamari ( zoute sojasaus) aan toe

    Miso : zoute pasta - ideaal voor in soepen, gestoofde groenten ( voorbeeld porei stoven en dan wat miso aan toevoegen)

    Sojamelk : te gebruiken in plaats van de gewone melk 

    Sojameel : voor brood en taarten, pannekoeken. Kan bij het bakken de eieren vervangen ( 1 ei = 1 eetlepel sojameel)

    Gedroogde sojabrokken : te gebruiken als vleesvervanger, gehakt bij spagetti -  eerst te week zetten in water, laten uitlekken en bakken met tamari

    Sojashake : silken tofu in een blender met vers of bevroren fruit  prima caloriearme maaltijdvervangen

    Sojayoghurt

    Eet twee Omega rijke voedingsmiddelen (1-3 porties)

    Ideaal zijn de Amanprana prodcuten: 1 à 2 eetlepels per dag van de Okinawa Omega formules

    Regelmatig vette vis ( zalm, tonijn, makreel) eten. Schakel meer van vlees over naar vis dit zal uw slagaders schoon houden en de doorbloeding goed. Minder artritis, reuma, stijfte en pijn… en kanker

    U kunt het vergelijken met de antivries die in de winter gebruikt.

    Beperk uw consumptie van dierlijke voedsel

    Per week zijn zeven porties eiwitrijk vlees, gevogelte en eieren meer dan voldoende.
    Rood vlees verhoogt de kansen op prostaat– en dikke darmkanker. Eet Bio vlees

    Vul uw bord met driekwart plantaardig voedsel en dan indien nodig een kwart dierlijk voedsel.

    Vlees koken is beter dan stoven, stoven is beter dan bakken, bakken is beter dan grillen

    Houdt het gebruik van eieren laag ( 7 per week is maximaal). Wees gewoon erg voorzichtig ermee.

    Zoetigheid

    We willen allemaal af en toe iets zoets. U zult merken als uw dierlijke consumptie daalt dat de behoefte aan zoet ook zal minderen en binnen de gezonde normen komen. Gebruik natuurlijke suikers uit fruit en nooit geraffineerde witte suiker !

    Alcohol

    De ‘Franse Paradox’ . De fransen hebben een laag sterftecijfer aan hartziekten ondanks hun vrij hoge vetconsumptie. Rode wijn bevat een soort flavonoïde en bezit dus een krachtig antioxidatief vermogen.

    Dus rode wijn en geen witte !

    … en natuurlijk met mate  


    Voor meer info omtrent het gezondheidsprogramma kan je terecht op www.villa-liberty.com
     

     

     

     

    02-03-2007 om 00:00 geschreven door Joël Vanhoorne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (33 Stemmen)
    >> Reageer (2)

    Archief per week
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!