Programma 2012
BOUW MEE AAN DE TOEKOMST VAN Ledegem
Dit programma is een uitnodiging. Een oproep aan alle inwoners van Ledegem, Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-Winkel om mee te bouwen aan een betere toekomst. Samen kunnen we van onze gemeente een comfortabele, sociale, creatieve en moderne plek maken.
Samen kunnen we veel meer bereiken dan alleen.
We moeten iedereen kansen geven om mee te zijn en mee te doen.
Sp.a – Groen gaat constructief aan de slag en wil aan iedereen de kansen en de middelen geven om mee te bouwen aan eigen toekomst.
We moeten samen kiezen voor een constructieve samenleving, voor een gemeenschap waaraan iedereen graag meewerkt en kan en mag meewerken.
Onze gemeente verdient daarom het beste bestuur met alle bekwame mensen samen, een bestuur dat vertrouwen heeft in zijn inwoners en hen betrekt bij al zijn beslissingen.
Een gemeente die dat waarmaakt heeft stevige bouwstenen nodig. De ene kan niet zonder de andere.
Bouwsteen 1 BASISCOMFORT VOOR IEDEREEN.
Ieder mens heeft recht op een menswaardige levenskwaliteit, op een leefbare omgeving, thuis en daarbuiten. Basiscomfort houdt een betaalbare kwaliteitswoning in en goedkopere energie. Een veilig gevoel, in een nette straat, waarin niemand te hard rijdt. En alles wat je nodig hebt in de buurt : groen, een plek om tot rust te komen, om je te ontspannen, om te winkelen , om andere mensen te ontmoeten.
1.1 Betaalbaar wonen
Een energiezuinige, kwaliteitsvolle betaalbare woning als eigenaar of huurder is het streefdoel voor alle inwoners.
Met de intergemeentelijke samenwerking hebben wij reeds heel wat stappen gezet, maar toch is er nog heel wat werk voor de boeg. Het gemeentelijk loket bouwen we uit en we informeren en begeleiden de gezinnen in hun zoektocht naar die betaalbare woning. Het woonloket moet de mensen wegwijs maken in de bestaande premiestelsels. Het lokaal premiebeleid moet men optimaliseren en ook toegankelijk maken voor eigenaar-verhuurders en richten naar duurzaam energieverbruik, kwaliteit en levenslang wonen, vanzelfsprekend onder strikte voorwaarden van de verhuurmodaliteiten.
Dank zij de wijziging in het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan kan de woningbehoefte in de toekomst over de drie deelgemeenten gespreid worden. Hier maken we werk van zodat ook Rollegem-Kapelle nieuwe woningen kan ontwikkelen. Bijkomende acties leiden tot het op de markt brengen van onbebouwde kavels.
1.2 Energiefactuur verlagen voor mens en milieu
De gezinnen betalen méér en méér voor gas en elektriciteit, zeker in vergelijking met onze buurlanden. Daarom dient de gemeente zijn inwoners helpen bij het zoeken naar goedkopere energie. Het woonloket neemt ook de taak van energieloket op zich en staat in voor energieberekeningen, energieleningen, energiesnoeiers en de promotie van alternatieve energie. De uitgevoerde kwaliteitsmetingen worden verder opgevolgd. Het stimuleren van samenaankopen behoort ook tot haar taak. Desnoods organiseert de gemeente zelf. Tot op vandaag vallen de huurders en minderbegoeden uit de boot. Ze hebben niet de mogelijkheid om te investeren in zonnepanelen of isolatie. Hier ligt een belangrijke rol weggelegd voor het OCMW.
De gemeente moet het voorbeeld geven om energie te “snoeien” in de eigen openbare gebouwen en sport- en cultuurzalen. Ook in de openbare verlichting moet geopteerd worden voor spaarzame lichtpunten. Meewerken aan coöperatieve energieproductie behoort tot de mogelijkheid.
1.3 Veilig het huis uit
Een veilig gevoel is het begin van alles. Niet alleen in het verkeer maar ook gewoon op straat. In onze gemeente is een goede verstandhouding tussen politie en inwoners van cruciaal belang. De wijkagent is het eerste aanspreekpunt maar de politie moet ook preventieve informatie bezorgen aan de inwoners omtrent voorzorgsmaatregelen en vermijden van veiligheidsproblemen.
Overleg met wijkbewoners, desnoods via knelpuntwandelingen, moet zorgen voor de aanpak van probleemplaatsen.
Goede openbare verlichting en geregelde controle kan vandalisme voorkomen.
Ook bij de organisatie van fuiven en feestelijkheden is voorafgaand overleg tussen organisatoren en veiligheidsdiensten van cruciaal belang. Fuifbegeleiding op het evenement zelf kan ontsporing voorkomen.
Bij sneeuwomstandigheden moeten voet- en fietspaden zo snel mogelijk geruimd worden om veilige verplaatsingen te garanderen. Een gemeentelijke hulpdienst moet bijspringen bij mindermobielen.
1.4 Nette, goed onderhouden buurten
Een aantrekkelijke gemeente dient eerst en vooral een gemeente te zijn met goed onderhouden wegen waar ook mindervaliden zich gemakkelijk kunnen verplaatsen. Nette en goed onderhouden voetpaden en rustbanken, vuilnisbakjes, plantenbakken en meer boompjes.
Er moet gewerkt worden aan de dorpskernvernieuwing van de centra van Ledegem en Sint-Eloois-Winkel zodat de omwonenden, net zoals in Rollegem-Kapelle, kunnen meewerken aan een mooier en netter uitzicht. Onderhoud van bloembakken en begroeiing is essentieel. Een gemeente die het voorbeeld geeft kan gerust de medewerking vragen aan de inwoners om ook buiten het centrum geen blikken en afval achter te laten langs straten en grachten, zodat zij samen met het gemeentebestuur oog hebben voor een aantrekkelijk omgeving. Ook het tegengaan van leegstand draagt bij tot een mooiere gemeente.
“Samen voor een nette en propere gemeente “ moet voor iedereen het doel zijn.
1.5 Snel en veilig op weg
Het reeds oude mobiliteitsplan moet herzien worden. Er is duidelijk nood aan uniforme verkeersregels over het hele grondgebied. Door de toename van de bebouwing mag de agglomeratie (snelheidszone 50) uitgebreid worden (bvb. Fabriekslaan, Izegemsestraat). Een overweging voor zone 30 rond scholen, kerken, ontmoetingszalen, sporthallen, wijken, … mag gerust gemaakt worden. Ook een plan over speelstraten in woonwijken is aan de orde.
De gemeente moet meer gebruik maken van de subsidiëring van de aanleg van bovenlokale fietspaden, zoals van Ledegem naar Moorsele, tussen Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-Winkel, Rollegem-Kapelle naar Roeselare, Sint-Eloois-Winkel naar Izegem, …
Onderhandeling met de vervoersmaatschappij De Lijn omtrent kernverbindingen moeten onderhouden worden.
Belangrijk is de opmaak van een Trage Wegen plan dat kan zorgen voor kortere en veilige verbindingen voor fietsers en wandelaars. Ook de toeristische en recreatieve aantrekkelijkheid van onze gemeente heeft daar baat bij.
De bewegwijzering, straatnaamborden en huisnummers wordt geactulaiseerd.
1.6 Een groene en duurzame omgeving
Elke inwoner heeft recht op een gezond leefmilieu : gezonde lucht, minder lawaai, kleur en groen in zijn omgeving.
Het gemeentebestuur is hierin de stuwende kracht zijn om een aantrekkelijke gemeente te maken.
De gemeente maakt een meerjaren-beleidsplan op met acties, richtlijnen, investeringen, … . Dit plan bevat de gedragscode van onze gemeente om een groene en duurzame omgeving te realiseren.
Voor elke wijk betrekt men de bewoners bij de realisatie van de kleurrijke en groene omgeving. Er worden afspraken omtrent controle en onderhoud met de omwoners gemaakt. Verwaarloosd en afgelegen groen wordt beter onderhouden.
De erkenning van VVSG als “Bloemengemeente” kan deze inspanningen bekronen.
Een lokaal bermbeheerplan stimuleert de biodiversiteit en het Gemeentelijk Natuur OntwikkelingsPlan wordt geactualiseerd.
Een geschikte plaats voor geboortebomen zal ook onze jonge gezinnen dichter bij elkaar brengen.
Een accuraat “zwerfvuilplan” moet vervuiling langs landelijke wegen en in de kernen beperken en voorkomen.
Het gebruik van chemische middelen voor onderhoud van zowel bermen, openbaar groen als gebouwen is uit den boze en de gemeente spoort ook de inwoners aan om op deze manier te werken.
Ledegem zet zich actief in voor afvalpreventie: hoe minder afval geproduceerd, hoe minder moet verbrand worden. Een afvalpreventieplan zowel voor het bestuur als naar de inwoners wordt actief gepromoot. Dit kan gaan omtrent recyclage, beheersing reclamedrukwerk, kringwinkel, compostmeesters, kippen als afvalvreters, … .
Lawaaihinder van E403 moet met gepaste maatregelen ingeperkt worden.
Bij het afleveren van milieu- en bouwvergunningen heeft het College oog voor geluidslast, groendaken, verharding, waterbeheersing, …
Waterbeheersing is een verhaal van begin tot einde. Minder verharding in bouw en gebruik van meer waterdoorlatende verharding bevordert de insijpeling in de grond en vermindert de afvoer. Ruimen van grachten en behouden van overstroombare weiden vergroot het buffervermogen. De uitbreiding van het bufferbekken in Sint-Eloois-Winkel door de Provincie moet aangemoedigd worden. Onderzoek naar bijkomend buffervermogen kan het waterprobleem aan de Hemelhoek te Ledegem uiteindelijk oplossen. Scheiding in het rioleringsstelsel draagt ook bij tot grotere buffering.
Geregelde sensibilisering omtrent alle onderwerpen betrekt de inwoners bij het beoogde beleid en bevordert het resultaat van het meerjarenplan.
Bouwsteen 2 SAMEN VOOR EEN SYMPATHIEKE BUURT
Mensen hebben elkaar nodig. Niemand voelt zich graag alleen of uitgesloten. We willen dat onze kinderen met andere kinderen kunnen spelen en zoveel mogelijk bijleren, ook van andere mensen. Iedereen heeft recht op een eigen plek, om zich thuis te voelen en anderen te ontmoeten. Alleen zo kunnen we elkaar vertrouwen.
2.1 Onbekend is onbemind
Mensen hebben elkaar nodig. Niemand voelt zich graag alleen.
De gemeente moet kansen creëren om mensen dichter bij elkaar te brengen. Daar zijn tal
van mogelijkheden voor.
Nieuwe inwoners worden samen uitgenodigd en maken kennis met elkaar en de lokale
bestuurders. Ook lokale ondernemers worden betrokken via een geschenkpakket met hun
producten.
Een gezamenlijke babyborrel brengt jonge gezinnen bijeen, maar ook geboortebomen
doen dit.
Wijk- en buurtfeesten krijgen voldoende ondersteuning waardoor buren elkaar beter
leren kennen. Wijkcomités worden betrokken bij beleidsbeslissingen die een impact
hebben op de buurt.
2.2 Een plek voor iedereen
Uit onze enquête blijkt er een grote behoefte te bestaan aan rustplaatsen, buurtspeelpleintjes waar zowel kinderen, volwassenen en senioren zich op een aangename manier kunnen treffen in de natuur.
Deze infrastructuur moet de gemeente voorzien, verspreid over het grondgebied.
Elke leeftijdscategorie moet hierbij aan bod komen, zonder storend te zijn voor de buurt. Geregelde controle op lawaai, sluikstorten, hangjongeren, … voorkomt overlast.
2.3 Openbare gebouwen en domeinen ten dienst van iedereen
Het openbaar domein is het visitekaartje van elke gemeente. Zowel voor de eigen bewoners als voor de bezoekers is het belangrijk dat deze er netjes en verzorgd bij liggen. Dit geldt niet alleen voor de straten en pleintjes maar ook voor de openbare gebouwen. Deze moeten in de eerste plaats toegankelijk zijn voor iedereen. Niet alleen de fysieke toegankelijkheid is van belang maar ook het gebruik van onze openbare gebouwen moet voor iedereen gelden.
Een toekomstvisie omtrent de site van De Kobbe en het verloederde oude schoolgebouw met de daarvoor gelegen woning in samenhang met de site van de sporthal te Rollegem-Kapelle en de parkeerproblematiek zal een nieuwe impuls geven aan de aantrekkelijkheid van deze omgeving.
Meer aandacht moet gaan naar onze begraafplaatsen. Voor Sint-Eloois-Winkel ontwikkelde een studiebureau het plan van aanleg en dit tot ieders voldoening. De begraafplaatsen van Ledegem en van Rollegem-Kapelle zijn een grijze verstening zonder enige kleur en zonder respect voor de overledenen en nabestaanden. Ingrepen getuigen van improvisatie. Er is dringend nood aan een studie en inrichtingsplan voor een aantrekkelijke begraafplaats in Ledegem en Rollegem-Kapelle waar nabestaanden in alle sereniteit herinneringen kunnen oproepen van hun overleden familieleden en vrienden.
Een afscheidsruimte voor de familie en vrienden voor niet-kerkelijke begrafenissen is dringend nodig.
Uit onze enquête is gebleken dat onze inwoners het idee om te onderzoeken of één van de drie kerken in onze gemeente een andere bestemming of invulling kan krijgen, niet ongenegen zijn. Daar moet dan ook werk van gemaakt worden.
2.4 Alles in de buurt
Aantrekkelijk wonen wordt gestimuleerd door zo veel mogelijk voorzieningen in de buurt te hebben. Het winkelgebeuren in de buurt moet gestimuleerd worden. De buurt wordt aantrekkelijk gemaakt door het openbaar domein op te frissen. Een aangename omgeving trekt ondernemende mensen aan maar daardoor komen de buurtbewoners en andere inwoners graag winkelen. Voorbehouden fietsrekken, ondersteuning van lokale acties, deelname aan provinciale en nationale acties, stimuleren van een marktgebeuren bevordert de gezelligheid en de aantrekkelijkheid om te winkelen in eigen gemeente. Een kleine supermarkt in de deelgemeenten is goed voor de consument en schenkt de inwoners de gelegenheid om op eigen gemeente te winkelen. Dit komt ook de werkgelegenheid ten goede.
Feestelijke versiering tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode vergroot de aantrekkelijkheid. Gebruik van energiezuinige verlichting drukt de kostprijs van deze feestelijke periodes.
Bouwsteen 3 SAMEN WERKEN VOOR WELZIJN
Werk hebben is deelnemen aan onze samenleving. Wie er niet slaagt om werk te vinden moet een duwtje in de rug krijgen. Als je werkt, moet dat ook lonen, ook als je kinderen hebt. We creëren werk in de buurt, maar zorgen ook dat werkende ouders een opvang voor de kinderen hebben. We laten mensen in armoede niet vallen en garanderen zorg en comfort voor onze bejaarden en zieken. Wat we voor onszelf willen, moeten we ook voor het arme Zuiden nastreven.
3.1 Werken en ondernemen
Een lokaal tewerkstellingsbeleid heeft oog voor de twee grote spelers : de lokale ondernemers en de werkzoekenden die in eigen gemeente willen werken.
Een eigen inkomen voor zoveel mogelijk mensen is de basis van betaalbare welvaart en welzijn. Zelfstandig ondernemen is de bron van creativiteit en vooruitgang, en creëert jobs. Een lokaal werkgelegenheidsplan moet ook de meest kansarme inwoners aan het werk helpen. In samenwerking met de VDAB moet het OCMW de werkzoekenden begeleiden op zoektocht naar een job.
Lokale bedrijfsleiders moeten in onze gemeente de nodige ruimte krijgen om te investeren, maar ook startende ondernemers krijgen in en bedrijfsverzamelgebouw de mogelijkheid om hun talent uit te proberen.
Via een gemeentelijk loket begeleidt men lokaal op een efficiënte manier de ondernemers, zowel door aanbod van ruimte, bij de bouw- en milieuvergunning en bij bijzondere acties.
De gemeente heeft in deze begeleidingen oog voor de relatie met de ondernemingen in het Zuiden.
3.2 Betaalbare kinderopvang in de buurt
De gemeente kan zorgen voor een absolute meerwaarde voor werkende ouders door te zorgen dat er voldoende kinderopvang, ook naschoolse, aanwezig is in de gemeente. De gemeente fungeert als een neutraal informatie- en ondersteuningspunt voor onze gezinnen. Op geregelde tijdstippen brengt zij onze onthaalouders samen en biedt hen de nodige ondersteuning aan.
3.3 Als we maar gezond zijn
Als we met zijn allen langer thuis willen blijven, dient het gemeentebestuur werk te maken van de ondersteuning van de mantelzorgers en thuishulpdiensten. We springen zeker op de kar van de bovenlokale gezondheidspreventie acties van de Provincie, zoals voor griep, borstkanker, …
Het bijeenbrengen van zorgverstrekkers en hulpverleners kan de gemeente een betere kijk geven omtrent de noodzaak van bijzondere gemeentelijke acties.
3.4 Mensen in armoede niet laten vallen
In armoede leven is een onrecht. Dit geldt dubbel wanneer het om kinderen gaat. Ondersteuning en begeleiding inzake studies en participatie in het sport- en cultureel gebeuren moet bij deze kinderen terecht komen. Hier speelt het OCMW een belangrijke rol in het detecteren van de kansarme gezinnen en kinderen. Indien nodig is het bedelen van voedselpakketten aan de orde maar de begeleiding naar een eigen gezinsinkomen is prioritair en haalt het gezin uit de armoede. Ook de begeleiding in de zoektocht naar een betaalbare en kwaliteitsvolle woning helpt deze gezinnen. Het toegankelijk maken van de huisvestingspremies voor eigenaar-verhuurders, onder bepaalde voorwaarden, biedt de minder begoede gezinnen dan ook meer kansen.
3.5 Zo lang mogelijk zelfstandig leven
Senioren verdienen waardering binnen hun gemeente. Veel ouderen blijven lang actief en zorgen als vrijwilliger voor een warme samenleving.
Hoe ouder je bent hoe belangrijker de onmiddellijke omgeving wordt. Die moet veilig en aangenaam zijn met de nodige voorzieningen, zoals een ontmoetingsplaats, een petanquebaan, een buurtwinkel, … Voetpaden moeten laagdrempelig, breed en verzorgd zijn. Ouderen houden meestal van bloemen, bomen en groen in hun omgeving, liefst met een zitbank erbij.
Ook als de zorgbehoefte groeit, wensen de meeste bejaarden zo lang mogelijk thuis te blijven in hun vertrouwde omgeving. Daarvoor hebben ze nood aan informatie over zorg op maat, zodat iedereen de gepaste hulp of tegemoetkoming krijgt. Er moet een extra inspanning gebeuren opdat alle info bij de doelgroep terecht komt. Daarom is overleg en samenwerking met een actieve seniorenraad en de diverse professionele zorgverleners van essentieel belang.
Door het groeiend aantal thuiswonende senioren zal een uitbreiding van de klusjesdienst noodzakelijk zijn.
Bij een beperkt inkomen pleiten we voor een financiële tussenkomst voor o.a. een personenalarmsysteem, warme maaltijden aan huis, …
Er zijn meer betaalbare aangepaste woningen voor bejaarden of gehandicapten nodig. Maar ook nieuwe woonvormen moeten gestimuleerd worden, zoals ”kangoeroewoningen” in het eigen huis waar (eventueel tijdelijk) een aparte wooneenheid gecreëerd wordt voor de bejaarde of gehandicapte.
3.6 Samenwerken over de grenzen heen
Ook buiten de gemeentegrenzen moeten wij oog hebben voor een rechtvaardige verdeling van macht en middelen.
Een duurzame ontwikkeling van het zuiden zowel op economisch, sociaal en cultureel vlak draagt niet alleen bij tot verzelfstandiging en meer onafhankelijkheid van die landen, maar vermindert ook de druk op onze eigen samenleving. Daarom moet ook onze gemeente in overleg met de lokale derde wereldbewegingen een brug slaan tussen gemeente en het arme zuiden.
Dit kan onder meer door een substantieel budget voor ontwikkelingssamenwerking, bijzondere ondersteuning bij klimaat- of natuurrampen, aankoop van fair-trade producten, voorlichting- en sensibiliseringsacties, educatieprojecten voor de jeugd, samenwerking met Provinciale en Vlaamse acties, ethisch beleggen van gemeentelijke reserves, …
Een bijzondere rol is weggelegd voor het OCMW, verantwoordelijk voor het lokaal opvanginitiatief voor toegewezen asielzoekers. Het OCMW zorgt daaromtrent voor een open en objectieve communicatie met onze inwoners.
Bouwsteen 4 SAMEN TROTS OP ELK TALENT
Iedereen is ergens goed in. Gelukkig is dat niet voor iedereen hetzelfde. Daardoor kunnen we samen aan een aantrekkelijke gemeente bouwen.
Daarom stimuleren we ieders talent en creativiteit van jongs af aan. We geven mensen de kans om te proeven van allerlei mogelijkheden en zo hun talenten te ontdekken en op te bouwen. Daarom stimuleren we spelen, leren, sporten, debatteren, ondernemen, cultuur beleven, praten, ontspannen, bewegen, werken en feesten.
4.1 Ieders talent telt, van jongs af aan
Om de jeugd goed voor te bereiden op hun toekomst is een goed begeleide vrijetijdsbesteding noodzakelijk. In onze gemeente zijn er verschillende jeugdbewegingen actief die beschikken over de nodige gemeentelijke lokalen.
Den Traveir en Chaplin, de twee jeugdhuizen die onze gemeente rijk is, moeten zelf instaan voor hun lokalen. Ondersteuning en eventueel begeleiding door de gemeente is meer dan welgekomen.
De wetgeving die een impact heeft op het organiseren van fuiven is ingewikkelder dan ooit tevoren. Door de gemeentelijke jeugddienst moet een geactualiseerde handleiding opgemaakt worden met alle verplichtingen en voorzorgsmaatregelen omtrent de organisatie van een fuif of andere festiviteit, zodat onvoorziene verrassingen kunnen voorkomen worden.
Lokalen van zowel jeugdhuizen als jeugdbewegingen dienen aangesloten te zijn op het gemeentelijk telefoon- en internetverkeer.
4.2 Cultuur naar ieders smaak en portemonnee
Gemeentelijke zalen en sporthallen moeten goed onderhouden worden en schade dient onmiddellijk hersteld te worden.
Met inspraak van de cultuurraad zorgen we jaarlijks voor een viertal cultuurevenementen met betaalbare toegangsprijs voor de inwoners.
Erkende verenigingen kunnen gratis gebruik maken van podia, belichtings- en geluidinstallaties, tentoonstellingspanelen, nadar, stoelen, tafels in gemeentelijke locaties.
Maar ook buiten de gemeentelijke zalen kunnen verenigingen en buurtcomités rekenen op materiële ondersteuning.
Zelfs de bibliotheek dient nog meer gepromoot te worden door allerlei activiteiten en uitleningen aan huis voor bejaarden en minder validen. Een toekomstvisie omtrent de verdere uitbreiding of zelfs herlocalisatie van de bib moet onderzocht worden.
Op de begroting wordt jaarlijks een bedrag voorzien om kunstwerken aan te kopen die ofwel in de openbare gebouwen ofwel in het straatbeeld tentoongesteld worden.
Doelstelling moet zijn om zoveel mogelijk inwoners mee te laten genieten.
4.3 Sport beweegt ons allemaal
Sporten en bewegen zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid.
Daarom dient de gemeente zijn inwoners, zowel jong als oud te stimuleren om te sporten, dit in samenwerking met de vele sportverenigingen die onze gemeente rijk is.
Vooral de jeugd moet kunnen “proeven” van de verschillende sportdisciplines om een “duurzame” sportbeoefening te blijven uitoefenen.
De gemeentelijke sportaccomodatie, zowel de openluchtterreinen als de sporthallen
moeten optimaal onderhouden worden, zodat iedereen in een nette, gezonde en veilige
omgeving kan sporten.
Sportbeleid moet het resultaat zijn van overleg tussen gemeentebestuur, sportraad en
sportverenigingen.
4.4 Trots op wat we opbouwen
We hebben een schat aan talent en een rijk verleden aan tradities. Een vooruitstrevend beleid maakt van de gemeente een boeiende plek, waar we trots op kunnen zijn en waar we ook die oude tradities kunnen herwaarderen. De lokale kermissen, de wijkfestiviteiten en de lokale markten moeten ondersteund worden om die tradities nieuw leven in te blazen.
Het bouwkundig erfgoed dat onze gemeente rijk is verdient de nodige aandacht. De Kapellekesroute verbindt een bijzonder erfgoed, dat we niet teloor mogen laten gaan.
De bestaande inventaris moet beoordeeld worden omtrent toekomstmogelijkheden van de gebouwen. Naar de zonevreemde gebouwen gaat bijzondere aandacht en waar hergebruik mogelijk is neemt de gemeente een ruimtelijk initiatief om meer mogelijkheden te bieden.
Die grotere aantrekkelijkheid van mooie sites en gebouwen biedt tevens grotere aantrekkingskracht voor toeristen en recreanten.
Bouwsteen 5 SAMEN VOOR EEN MODERN BESTUUR
In een vooruitstrevende gemeenschap is iedereen mee, en doet iedereen mee, op welke manier dan ook. We laten niemand achter en betrekken al onze inwoners, met hun wensen, ideeën en talenten, bij het beleid. We houden iedereen op de hoogte van veranderingen en vooruitgang. We bieden iedereen zoveel mogelijk inspraak en de kansen om problemen of oplossingen aan te kaarten.
Een modern bestuur staat ten dienste van de hele bevolking en weerspiegelt haar diversiteit.
5.1 Betrokken bij onze gemeente
In een democratie is het beleid van en voor iedereen. Daarom luistert een moderne overheid op elk ogenblik naar zijn inwoners.
De gemeente organiseert geregeld informatieavonden per deelgemeente waar inwoners gesprek kunnen voeren met het bestuur omtrent beleidsplannen en –intenties en evaluatie van uitvoeringen. Daarin wordt ook het ontwerp meerjaren beleidsplan aan de inwoners voorgesteld vooraleer het definitief naar de gemeenteraad gaat.
Via de interactieve gemeentelijke website geeft de gemeente antwoord op de vragen van de inwoners en luistert daarenboven naar hun voorstellen.
De gemeentelijke adviesorganen worden geherwaardeerd en ook gerespecteerd in hun adviezen.
5.2 Snel en tot uw dienst
Een moderne overheid staat ten dienste van iedereen, is altijd bereikbaar, werkt snel en stelt de juiste prioriteiten. Daarom voorzien we een snelle, efficiënte, toegankelijke en flexibele dienstverlening, voor iedereen.
De openingsuren van de gemeentelijke administratie passen zich aan aan de wijzigende arbeidstijden van de inwoners. De administratieve rompslomp vermindert en dubbele verplaatsingen worden vermeden. Klantvriendelijkheid staat bovenaan het devies van de effectieve dienstverlening, zowel op administratief als op technisch vlak.
Personeelsleden krijgen faciliteiten om zich verder te scholen in hun beroepsbekwaamheid en de nieuwste technieken aan te leren.
We richten één meldpunt op voor problemen en klachten. Dat is fysiek bereikbaar, maar ook via de telefoon, via e-mail, via website met mogelijkheid tot opladen van foto’s. Deze meldingen worden zo snel mogelijk verwerkt en de inwoners houdt men op de hoogte van het gevolg van de klacht.
Verenigingen kunnen de zalen en bijhorende materialen voor hun activiteiten online reserveren. De site is steeds bereikbaar zodat verenigingen voor hun planning deze activiteitenkalender kunnen raadplegen.
5.3 Elk talent telt
Aanwervingen gebeuren in zo groot mogelijke openheid. Openstaande betrekkingen worden via verschillende kanalen kenbaar gemaakt aan de bevolking zodat elke inwoner de kans krijgt om te solliciteren. Een onafhankelijke jury rangschikt de kandidaten via examens.
Iedereen krijgt gelijke kansen om op eigen gemeente te werken bij de gemeentelijke diensten.
5.4 Elke euro goed besteed
Een aantrekkelijke gemeente realiseren vergt ontegensprekelijk financiële inspanningen, maar een gemeente laten verloederen zal in de toekomst dubbel zo veel kosten. De gemeente maakt daartoe op basis van het meerjarenplan een financieel begeleidingsplan zodat de inwoners ook de financiële weerslag kennen van hun keuze tijdens de informatieavonden. Daarop wordt een prioriteitenprogramma gemaakt dat jaar na jaar geëvalueerd wordt. De lasten voor de evolutie naar een aantrekkelijke gemeente hoeven daartoe niet verhaald worden op de inwoners. Subsidiemogelijkheden van hogere overheden worden maximaal benut.
Gemeentelijke belastingen moeten eerlijk verdeeld worden waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
02-10-2012 om 10:24
geschreven door groene kriebel
|