Op 22 en 23 oktober is het in heel België de « Dag van de trage weg ». Dit is een actieweekend voor iedereen die trage wegen belangrijk vindt. Verenigingen, besturen en buurtbewoners slaan de handen in elkaar om een actie rond trage wegen in hun buurt te organiseren. Zo ook inLedegem. Spa-Groen!organiseert er samen met de natuurwerkgroep De Kolleblomme.Iedereen is uitgenodigd om te wandelen of te fietsen op en rond de Kezelbergroute. Het Provinciebestuur zal tevens uitleg geven over de vernieuwing ervan.
Trage wegen hebben veel in hun mars voor niet-gemotoriseerd verkeer. We kunnen er veiliger langs naar school of het werk fietsen. Ze zijn ideaal om van de rust en de natuur te genieten. Voor de natuur zelf zin ze van belang als ecologische verbinding of als verblijfplaats. Bovendien zijn veel trage wegen historische verbindingen met een verhaal of legende.
En toch blijven trage wegen een bedreigde soort door te weinig onderhoud, inname of verharding. Op de Dag van de trage weg hameren we op meer aandacht voor trage wegen.
In meer dan 100 gemeenten Gelukkig zijn er veel mensen overtuigd van de meerwaarde van trage wegen. De Dag van de trage weg is een krachtig signaal: in meer dan 100 gemeenten in België is er tijdens het actieweekend een activiteit rond trage wegen. “Vergeten, overwoekerd of weggestoken achter omheiningen en prikkeldraad.
Veel trage wegen waar eigenlijk iedereen door mag, worden nog altijd ingepalmd of verwaarloosd” zegt Geert Cloet van Spa-Groen! Ledegem. “Op die manier laten we kansen liggen. Daarom organiseren we 23 okt. vanaf 14u00 een wandel en fietsevenement op. We starten aan Feestzaal De Cycloon in de Sint Pieterstraat. Je kan er vrij starten voor een fietstocht van23.5 km op en rond de Kezelbergroute. Voor de wandellaars is er eenwandelparcours van 4 km dat kan uitgebreid worden tot 8 km. 1 deel is toegankelijk voor buggy’s en rolstoelen, voor de andere gedeelte zijn laarzen wenselijk. Heel wat trage wegen bieden een belangrijke meerwaarde voor de gemeente.
Geert Cloet benadrukt: “In Ledegem zetten we de oude spoorwegroute Roeselare-Menen in de kijker. Deze weg wordt binnenkort door de provincie West-Vlaanderen duchtig onder handen genomen en waar het kan op zijn volle breedte in ere hersteld. We willen deze weg en aanpalende trage wegen beter toegankelijk maken omdat je hier het prachtige landschap kunt ontdekken zonder langs autowegen te moeten wandelen.
Oude Spoorwegberm
In 1889 bolde de eerste trein op deze voormalige spoorlijn Menen-Roeselare. Tot in 1975 was er nog enig spoorvervoer. In 1979 werden de sporen opgebroken. Er ontstond spontaan een wandelpad. In 1982 werd de berm in huur genomen door de provincie West-Vlaanderen. Samen met de plaatselijke natuurwerkgroep de Kolleblomme werd het tracé ingericht als een natuurlint doorheen de gemeente Ledegem. In 1995 werd het wandel- en fietspad aangelegd. Nu stap je door het ‘mooiste natuurplekje’ van Ledegem. Eind 2009 kocht de provincie deze spoorwegbedding aan, ook wel Kezelbergroute genoemd.
Iedereen is van harte uitgenodigd op onze actie. Afspraak aan De Cycloon vanaf 14u00 op 23 okt. Breng je fiets of laarzen mee.
gemeenteraadsverkieziongen 2012 worden nu al voorbereid.
SP.A en Groen! in kartel
Samen voor alle inwoners van onze gemeente
Vaststellingen :
- de programmapunten van Groen! en sp.a liggen heel dicht bij elkaar : sociaal en groen.
- Groen! slaagt er niet in om een stem in de gemeenteraad te krijgen
- kiezers van Groen! blijven daardoor op hun honger zitten
- indien de stemmen van Groen! en sp.a samengevoegd worden, dan is er zeker één raadslidin meer
Besluit :
Sp.a en Groen! zijn ervan overtuigd dat het samen gaan in kartel naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen meer dan nuttig kan zijn, meer nog, een absolute must willen we een waardig tegengewicht zijn tegen het meerderheidskartel. Daarenboven biedt het sp.a-Groen! kartel de mogelijkheid aan de progressieve kiezer om zonder twijfel zijn stem uit te brengen.
Het sp.a- Groen! kartel wil participeren aan het bestuur en daarvoor moet de absolute CD&V/V.D-meerderheid gebroken worden.
Het sp.a-Groen! kartel kan door de bundeling van de krachten en de stemmen een sterke fractie opleveren in de gemeenteraad om het gezamenlijk programma te realiseren en om de Groen!-kiezers bovendien een stem te geven in de raad.
Sp.a en Groen! hebben dus een overeenkomst afgesloten om samen in kartel naar de kiezer te gaan. Daarvoor zijn er afspraken gemaakt.
Afspraken gaan over :
Het programma
Dit wordt in gemeenschappelijk overleg opgemaakt : Het is Sociaal en Groen.
Wonen en werken in onze gemeente is uiterst belangrijk.
Grote zorg gaat naar meer veiligheid voor zachte weggebruikers : fietsers, voetgangers, senioren, kinderen…
Sp.a en Groen! willen weer kleur steken in de gemeente : wij verkiezen de titel van “bloemengemeente” boven de titel van “kiezelgemeente”
Bepaalde sites moeten nu een definitief aangepakt worden: Hoeve Verhaeghe in Rollegem-Kapelle, de site van de Kobbe, de bibliotheek, …
De lijst
Groen! gaat naar de verkiezingen met 5 kandidaten, sp.a met 16.
Drie sp.a-ers trekken de lijst, vanaf de vierde plaats ritsen Groen! en sp.a met hun kandidaten.
Patrick Van Gheluwe neemt niet meer deel aan de Provincieraadsverkiezingen en trekt de kartellijst.
Moreen Dewolf neemt de tweede plaats in.
Moreen Dewolf zal ook op de Provincieraadslijst staan. We gaan voor een verkiesbare plaats.
De communicatie
De verkiezingscampagne gebeurt gezamenlijk met uniforme folders.
Sp.a en Groen! zullen een kartel website ontwikkelen.
Kartel is geen fusie !
Sp.a en Groen! blijven hun eigen werking voeren, maar zullen samen doelgerichte acties opzetten in functie van de kartelvorming.
De lente is dit jaar eentje om van te genieten. En genieten kan je zeker als je hier en daar in Ledegem de narcissen ziet en krokussen die Groen Ledegem in het najaar plantte. Een paar foto's ter illustratie.
Intussen kregen we een opbeurende mail van een Ledegemnaar.
Beste, ik wou al een heel eind eens Groen bedanken voor de mooie bloemen die je ziet als je gereden komt van Izegem of omgekeerd. Steeds als ik daar voorbijkwam, vielen die paasbloemen enorm op. Toen er nog bijna niets van kleur te zien was, stonden plots die bloemen langs de kant van de weg. En iedere keer raakte het mij. Er mogen er van mij nog veel bijkomen. Proficiat aan allen die de bloemen geplant hebben en nogmaals dank ervoor.
Soms gebeuren er ongevallen in Ledegem. Dat is in elke gemeente zo. Soms rijden voertuigen ongewild op gemeentelijke infrastructuur. Dat is ook in elke gemeente zo. Soms is het niet gemakkelijk om de week na het ongeval de schade al te herstellen. Dat is ook in elke gemeente zo. Maar wat is weer enkel in Ledegem van toepassing? Daat het vele maanden duurt vooraleer men de schade herstelt. Je ziet hier 2 foto's van schade na een ongeval: eentje op het rond punt in Rollegem-Kapelle en eentje van een geknakte verlichtingspaal in Sint-Eloois-Winkel. Bemerk bij die fot ook eens hoe creatief de gemeente met verkeerskegels omspringt.
Beide ongevallen gebeurden in de herfst van 2010. We schrijven 5 april 2011 en er gebeurde niets om de schade te herstellen. Foei!
LEDEGEM - Op donderdag 27 januari hield Groen! Ledegem een nieuwjaarsreceptie. In zijn speech blikte Groen!-voorzitter Lucien Vandenbroucke terug op het voorbije jaar. Hij zette enkele Groen!-initiatieven in de verf en had ook enkele opmerkingen over het beleid van het gemeentebestuur.
Verlichting Zo klaagde de voorzitter over het onoordeelkundig plaatsen en laten branden van kerst- en andere verlichting in Ledegem. Hij deed meteen enkele voorstellen om hierop te besparen. Daarbij keek hij naar het voorbeeld van Izegem. Door een slim dimmingssysteem te plaatsen en de lampen te vervangen, bespaarde de stad in 2010 al 46181 euro of 901 ton CO2 per jaar. De investering wordt in vier tot vijf jaar terugverdiend. Lucien Vandenbroucke riep dan ook het gemeentebestuur van Ledegem op om dit voorbeeld te volgen.
Geluidsoverlast In zijn speech ging de Groen! voorzitter ook dieper in op de geluidsoverlast van de E403. Hij stelt dat voor een geluidsniveau van minder dan 65 dB zijn de kosten volledig voor de gemeente zijn. Boven 80 dB neemt de Vlaamse overheid alle kosten op zich. Tussen 65 en 80 dB is er een procentuele bijdrage van de lokale besturen afhankelijk van de gemeten waarde. Groen! vraagt aan het bestuur dat er metingen zullen verricht worden en dat deze ook gecommuniceerd worden met de bevolking. Bij Groen! vermoeden ze dat de 80dB dikwijls overschreden wordt.
Bloembollen Jaar na jaar klaagt Groen! het gebrek aan bebloemingsinitiatieven van het gemeentebestuur aan. Daarom plant Groen! al jaren zelf bloembollen aan. Deze keer vind je ze in de Kortwagenstraat, op het grasplein voor de kerk van Ledegem, aan het viaduct in Sint-Eloois-Winkel en op het Sint-Hubrechtsplein. Om wat meer kleur in de gemeente te brengen, zet Groen! mensen die hiertoe een inspanning doen in de kijker. Op deze nieuwjaarsreceptie werden de laureaten hiervan (letterlijk) in de bloemetjes gezet. Groen! ging specifiek op zoek naar huizen met de gevel tot tegen het voetpad omdat hier toch heel wat creativiteit aan de dag moet gelegd worden om deze gevels te versieren.
Groen! Ledegem poogt al 11 jaar op rij om de gemeente wat bloemvriendelijker te maken. Wij doen dat door elk jaar 1000 bloembollen aan het gemeentebestuur te geven. Deze maal gaan we ze zelf planten.
Wij schenken de bloembollen aan alle Ledegemnaren om verschillende redenen
We willen de gemeente er op wijzen dat zij wel geld spendeert aan nodeloze maaibeurten van de bermen. Als op 7 november ieder weldenkend mens zijn grasmachine al heeft opgeborgen, worden de bermen in Ledegem voor de derde maal gemaaid. Dit staat zelfs volledig los van het feit dat de gemeente niet eens de moeite doet om te maaien volgens het bermdecreet. (pas maaien na 15 juni en na 15 september om zaden van uitgebloeide planten de kans te geven zich uit te zaaien) Het uitgespaarde geld van de derde maaibeurt zou kunnen dienen voor de aankoop van bloemen en planten.
Wij willen bewijzen dat GROEN! constructief wil meewerken aan een mooiere gemeente.
Het gemeentebestuur aanzetten om eindelijk werk te maken van een grondig natuurbeleid en zelf ook een inspanning te doen om bermen, plantsoenen en restgronden wat op te fleuren en aan te planten.Wij stellen al jaren vast dat onze gemeente er elk jaar troostelozer en grijzer uit gaat zien. In tegenstelling tot onze buurgemeenten, Lendelede, Roeselare en Izegem, die fier pronken met de onderscheiding ‘bloemengemeente’ uitgereikt door de VVOG, is het qua openbaar groen en bloemvoorziening in Ledegem heel triest gesteld. Zelfs in de bestaande bloembakken aan de kerk van SEW of aan de wegversmallingen op de weg SEW- RK , of op de ronde punten in RK en Ledegem zie je enkel aarde, afgestorven plantenresten of onkruid. Een zielige aanblik.
Het gemeentebestuur aanporren om geen pesticiden of herbiciden meer te gebruiken op openbaar domein. 'Zonder is gezonder'
Een oproep doen aan de bevolking om gemeentegronden niet als een vuilnisbak te beschouwen door er allerlei zwerfvuil op achter te laten. Onze aandacht gaat vooral naar de spoorwegberm.
De Ledegemnaars aansporen zelf meer hun gevels te bebloemen of geveltuintjes aan te leggen.
Op donderdag 28 januari reikte Groen! Ledegem voor de 11de keer een groene pluim uit.
Wij gingen op zoek naar rijhuizen met het voetpad onmiddellijk voor de voordeur. Wij vonden heel wat gezinnen die de moeite deden om op een of andere manier een geveltuintje aan te leggen. Dit kon een doodgewone bloembak zijn met een conifeer of bloemen erin, bloembakken op de vensterbanken, bloempotten opgehangen aan de gevel of een tegel uit het voetpad halen en er een klimplant in aanplanten of het allermooiste: een hele rij tegels uithalen en beplanten.
Bloemen houden van mensen en deze mensen houden van bloemen.
Bloemen en planten aan de gevel
brengen natuur en kleur in de straat.
maken een straat gezelliger.
geven de straat een eigen karakter.
nemen stof en andere verontreinigingen op uit de lucht.
werken isolerend qua temperatuur en qua geluid
zorgen voor zuurstof
zijn esthetisch
tonen dat de bewoners van het huis bezorgd zijn om hun leefomgeving.
Met deze pluim hebben we verschillende doelstellingen
We willen
1 . Vooreerst de mensen persoonlijk bedanken en feliciteren om hun inzet voor een fraaiere gemeente. Zij vormen een lichtpunt in de verzuring van de maatschappij. Wij bezorgen hen een bloemetje.
2. Vervolgens willen wij een oproep doen aan andere mensen in de gemeente om hun voorbeeld te volgen. Er zijn heel wat mogelijkheden.
3. Wij doen tegelijkertijd een oproep aan het gemeentebestuur om dergelijke zaken te stimuleren. Er zijn veel omliggende gemeenten die een reglement ontwikkelden rond geveltuinen. En er zijn er zelfs die daarvoor subsidies voorzien.
4. Tot slot willen we de gemeente vragen extra inspanningen te doen voor de verfraaiing van onze gemeente. Nieuwe bomen in de Kortwagenstraat en andere landelijke wegen, uitbreiding van het Meersbos, bloembakken aan de brugjes over de beken zoals vroeger, bebloemen van de ronde punten, bloemen in de bloembakken op het Kerkplein in SEW, een juist beheer van de bermen enz. Er zijn heel wat mogelijkheden als de wil er maar is.
Op maandag 6 december wordt om 20 u in de L!nk de film “ ça commence aujourd’hui” gespeeld.
Iedereen kan in armoede terechtkomen. Armoede is geen marginaal feit en komt meer voor dan je denkt. Ook in Ledegem.
Studies bewijzen dat kinderen uit kansarmr gezinnen heel wat minder kansen krijgen. Zo hebben 10% van de kinderen uit het eerste leerjaar al een jaar achterstand. In de loop van de onderwijsloopbaan stijgt het percentage. En de kans op het vinden van werk hangt later dan ook samen met het opleidingsniveau. Onderwijsmensen zouden veel meer aandacht kunnen hebben voor dit probleem. En precies daarover gaat de film.
De film vertelt het verhaal van Daniel Lefebre, directeur van een lagere school in Hernaing, een dorp in Noord Frankrijk. Voor Daniel, een mijnwerkerszoon, is lesgeven een passie. Hij werkt in een regio die ooit welvarend was maar nu geplaagd wordt door schrijnende werkloosheid. Zijn collega’s zijn minstens zo bekwaam en toegewijd en samen proberen ze het beste uit de kinderen te halen en hen spelenderwijs de nodige vaardigheden bij te brengen. Op een avond komt mevrouw Henry haar dochtertje Laetitia van school ophalen. Ze is veel later dan gewoonlijk. Als ze haar kind wil knuffelen valt ze op de grond. Ze blijkt stomdronken te zijn. Uit schaamte vlucht ze weg en laat ze Laetitia en een jonger zusje alleen achter. Daniel roept de hulp in van de Sociale Dienst. Zij sturen hem echter met een kluitje in het riet, waarna hij besluit de kinderen zelf naar huis te brengen, hoewel dat tegen de schoolvoorschriften indruist. Dit voorval heeft veel gevolgen. Door de wijze waarop hij het voor de kinderen en hun sociaal zwakke ouders opneemt, komt hij in conflict met het schoolbestuur en plaatselijke politici. Maar Daniel is vastbesloten in zijn strijd voor een betere toekomst voor zijn leerlingen. In zijn strijd wordt hij bijgestaan door zijn partner en beeldhouwster Valeria en Samia, die bij de Sociale Dienst werkt.
Groen! Ledegem is bijzonder fier dat Annemie Descheemaeker op de lijst staat voor de verkiezingen van de kamer op 13 juni. Zij is er lijstduwer bij de opvolgers.
Wij laten haar zelf eens aan het woord.
Pas als de laatste boom is omgehakt, de rivier is vergiftigd en de laatste vis is gevangen, zullen we beseffen dat je geld niet kunt eten." (Cri-Indianen)
Het is mijn stellige overtuiging dat onze samenleving, zowel lokaal als mondiaal, slechts kwalitatief kan voortbestaan wanneer zowel het beleid, als het bedrijfsleven, het verenigingsleven, de wetenschappelijke wereld en de consumenten de ecologische duurzaamheidsgedachte koesteren en integreren.Een maatschappij die niet in staat is om welvaart en welzijn te creëren en tegelijkertijd respect te betonen voor de aarde waar we tijdelijk bewoner van zijn, is immers geen lange en bloeiende toekomst beschoren.
Geen woorden maar daden, met een ecologisch en sociaal programma: Een groene economie op mensenmaat, betaalbaar wonen, duurzame jobs, een solidaire en verdraagzame samenleving, gezond leven, ... Groen! kiest resoluut en consequent voor een ecologische oplossing, gedragen door bekwame en integere politici.Een radicale ommezwaai is het enige antwoord op de uitdagingen die elke dag weer ons nieuws beheersen.
Hieronder ziet u haar met enkele medekandidaten: Veerle Dejaeghere en lijsttrekker Wouter De Vriendt.
Knoeiboel bij openbare werken in Ledegem zet heel wat kwaad bloed bij Ledegemnaars.
Het zal je maar overkomen dat jij je met twee pagadders van een paar jaar oudnaar de kinderopvang moet begeven of naar de school in de Sint-Eloois-Winkelstraat. De straat is er afgezet en er staan nergens pijlen in welke richting je wel mag rijden. Niemand werd op voorhand verwittigd dat er een ‘no passeran’ zou zijn. Zelfs de politie stond er op een bepaald moment en hield de mensen tegen zonder zelf te weten langs waar je dan wel moest rijden of hoe lang de omleiding zou duren. Maar het ergste is dan ook dat er op een heel amateuristische wijze een omleiding werd voorzien.Je volgt de pijlen en … je komt recht in de werfzone terecht of als je van Moorsele komt en je volgt de pijlen van omleiding dan blijf je maar rondjes rond de Plaats rijden.
De inwoners van de Hemelhoek kunnen er ook al van meespreken.Je auto staat in de garage, je wil hem voorrijden maar stelt vast dat het voetpad werd opgebroken zonder je op voorhand te verwittigen. Kinderen worden vanuit school gestimuleerd om te voet of met de fiets naar school te gaan, maar zonder voetpaden is dit levensgevaarlijk, ook voor volwassenen. Als voetganger word je gedwongen om in de Hemelhoek op de straat zelf te stappen waarbij er nauwelijks plaats is om met de auto te passeren. En dit duurt al maanden zo. En wanneer de werken eindelijk eens zullen hervat worden of opschieten blijft een open vraag.
Het regent klachten rond het gebrek aan communicatie en informatie met/aan de bewoners en gebruikers van de straten. En ook niet-Ledegemnaars die de sluipwegen niet kennen ergeren zich mateloos.
Dat er werken moeten gebeuren en dat er hinder kan zijn tijdens de werken is heel normaal maar het totaal gebrek aan informatie en communicatie, de amateuristische manier waarop omleidingen voorzien zijn, en het aanslepen van de werken in de Hemelhoek zijn fouten die het gemeentebestuur op zijn geweten heeft.
Groen! Ledegem vindt dat het gemeentebestuur dringend deze fouten moet rechtzetten.
Je acht het niet voor mogelijk. Onze inkt is nog niet droog en daar reageert het gemeentebestuur al.
Inderdaad in onze Huis aan huisblaadje kloegen wij aan dat de zebrapaden zo goed als verdwenen zijn in onze gemeente. Nochtans doet het gemeentebestuur zogezegd veel voor de zachte weggebruiker. Veel bla bla, ja, maar weinig boem boem, of beter.... verf.
Sinds gisteren is men begonnen met schilderen. Hopelijk hebben ze genieg verf besteld, want er is er veel nodig. Getuige daarvan onderstaande foto's
Groen! Ledegem bestaat dit jaar 10 jaar. We vierden dat uitgebreid op onze nieuwjaarsreceptie. Op de foto hierbij zie een groot deel van het bestuur dat zich ook in de komende jaren zal inzetten voor een groener Ledegem.
De gemeente Ledegem zal een rioleringsdeskundige aanwerven en er zelfs het gemeentelijk organigram voor herschikken. Nou breekt mijn klomp, zou de Hollander zeggen. Wat krijgen we nou op ons dak, of beter , onder ons huis?
Eventjes googelen dus om te weten wat dit beroep betekent. Slechts 285 sites uit de hele wereld vermelden het woord. Slechts 10 Belgische sites kennen het woord.
Kan je daarvoor leren, in welke (ondergrondse) school, is dit BSO, TSO of ASO? Of eerder KSO?Moet je een atletisch figuur zijn om in de rioolbuizen te kunnen kruipen? Mag je niet vies zijn van nare geurtjes? Hoeveel jaren duurt de opleiding?
De moeder van alle wetenschap, het “tinternet”, geeft geen antwoorden op onze vragen. En binnenkort hebben we zo iemand in dienst in Ledegem.
Vanaf nu zal een ambtenaar dus dagelijks in de riolen snuisteren en kijken wat wij door het gootgat laten verdwijnen. Opgepast dus dat je de correcte zeep gebruikt, en het juiste wc-papier, want vanaf nu wordt er dagelijks verslag uitgebracht aan de burgemeester. Overtreders zullenworden beboet. En bij meerdere overtredingen zal je van de riool worden afgesneden.
Het is voor de Ledegemnaars een geruststellende gedachte dat wat door de riolen vloeit opgevolgd wordt door een specialist en dat ons gemeentebestuur hiervan een prioriteit maakt. Nu weten we tenminste dat ons belastinggeld nuttig besteed wordt.
Wellicht is dit een eerste stap, zeg maar de fundering, voor een volgende deskundige:Een nutteloosgeldverspillende deskundige, of een propere lucht deskundige, en waarom niet een openbare verlichtingsdeskundige.
In tijden van crisis is het ook een troost voor de vele duizenden werkloze rioleringsdeskundigen dat men in Ledegem op die manier de werkloosheid probeert op te lossen
Vandaag 27 maart was over de hele wereld 'Earth Hour'.
Earth Hour maakt deel uit van een internationale campagne van WWF tegen de klimaatverandering.
Er was een oproep aan gemeentebesturen om hier ook aan mee te doen.
De meeste buurgemeenten deden er aan mee (Lendelede, Izegem, Wevelgem) maar wie ontbrak weer op deze zinvolle milieuactie? Juist ja, Ledegem. Geen oproep naar de bevolking, geen acties om zelf verlichting te doven of sympathieke acties zoals restaurants oproepen voor dineetjes met kaarslicht bvb.
Oh, ja, op de website van Earthhour staat: "Ledegem zet zich in voor de planeet". Wie zou dat daar op gezet hebben? Maar verder niks: geen oproep in de Ledegemse gids, geen vermelding op de Ledegemse site. Weer een gemiste kans op sensibilisering van de bevolking.
Groen! Ledegem is op veel fronten actief. Ook buiten Ledegem. Zo verkochten wij op zondag 14 maart bompjes voor Kom Op Tegen Kanker. Deze boompjes hebben we dan ook geplant op zondag 21 maart in Marke in het Preshoekbos.
Deze week is het moment om je (kleine) steentje bij te dragen aan Kopenhagen.
Doe mee aan de afkoeling van de aarde.
Ontdooi nu je diepvries! 2mm ijs geeft immers een hoger energiegebruik van 10% Dus als dat ijslaagje weg is, spaar je je portemonnee en het klimaat.
En zet alles wat in je diepvries zit tijdens het ontdooiproces gewoon buiten.
Gooi het ijs uit de diepvries niet zomaar buiten maar leg het in kommetjes in je frigo dan verbruikt ook die even wat minder energie.
Maar één voorbeeld hoe je met een klein beetje inspanning een steentje kan bijdragen aan de toekomst van onze kinderen. (of die van de ijsberen)
En denk je dat al die kleine inspanningen te klein zijn om invloed te hebben, dan heb je waarschijnlijk nog nooit de nacht doorgebracht met een mug in je kamer.
Groen! deelt bloembollen uit aan Ledegems stadsbestuur
Groen! deed de gemeente vijfhonderd krokussen en evenveel narcissen cadeau. Voor de achtste keer op rij al vragen ze het gemeentebestuur zo om meer bloemen in het straatbeeld.
Groen! leverde de duizend bloembollen rechtstreeks bij de technische dienst van de gemeente af. Het groene cadeau werd vroeger overhandigd op de gemeenteraadszitting. Maar burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD) weigerde vorig jaar verbolgen de bloembollen in ontvangst te nemen. Hij nam het Groen! kwalijk dat de partij had beweerd dat op de plaats waar de krokussen waren geplant ze met herbiciden wetrden doodgespoten. 'Het geschenk moet de lokale overheid motiveren om werk te maken van een bloemenrijke gemeente', verduidelijkt Lucien Vandenbroucke. 'Want behalve rond de drie kerken waren tijdens de voorbije zomer opnieuw bitter weinig bloembakken te bespeuren. We vragen tegelijk aan alle inwoners om op eigen initiatief meer gevels te bebloemen, geveltuintjes aan te leggen en respect te hebben voor het openbaar plantsoen. Met het cadeau willen we ook het gemeentebestuur motiveren om werk te maken van een doordacht natuurbeleid.'
The 11th Hour is de opvolger van An Inconvenient Truth van de kersverse nobelprijswinnaar Al Gore. In de film geeft Leonardo di Caprio een beeld van de mondiale ecologische crisis die door invloed van de mens is ontstaan. De film gaat verder dan het portretteren van een zieke planeet en ontleent zijn kracht aan het schetsen van kansen en oplossingen.