Van hartpatiënten, voor hartpatiënten
help elkaar
Inhoud blog
  • Wat een geluk dat we voor ons ziek-zijn toch wel geprofiteerd hebben van de geneugten des leven
  • Graag wat ervaringen over harttransplantatie
  • Het verhaal van Hilde
  • Hoe plaatst men een stent?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Rondvraag / Poll
    Voel je jezelf begrepen als hartpatient?
    Ja
    Ik denk het wel
    Soms
    Bijna nooit
    Helemaal niet
    Bekijk resultaat

    19-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verhaal van Hilde
    Mijn verhaal
     
    Het was voorbij middernacht dat ik ging slapen, die bewuste zondagavond in oktober 2003.  Maar ik voelde me prima toen.
    Om 3.00h werd ik wakker van pijn in m'n borstkast, mijn linkerarm deed raar, maar vooral de pijn in mijn kaken was een ongekende pijn.  Raar....
     
    Reeds enkele jaren voor dat hartinfarct, liep ik veel naar m'n huisarts met de klacht dat ik toch zo moe was.
    Allerlei onderzoeken mocht ik ondergaan, er werden vele dingen gevonden (o.a. een leverhemangioom en een zieke dikke darm) die de oorzaak zouden kunnen geweest zijn van mijn vermoeidheid, maar uiteindelijk, die nacht liep het echt totaal fout.
    Aan hartproblemen werd niet eens gedacht, ik was nog "jong" én een vrouw.  Naar het schijnt krijgen vrouwen minder te maken met hartproblemen.
     
    Omdat ik al meermaals 's nachts ziek werd (ik verloor regelmatig het bewustzijn, en voelde me dan écht wel ziek), dacht mijn toenmalige echtgenoot dat het deze keer ook wel weer voorbij zou gaan.  Ook ik wachtte de toestand nog wat af, maar de pijn werd steeds erger.
    Ondertussen kon ik niet meer spreken, en werd echt heel ziek.
    Uiteindelijk werd de dokter van wacht opgebeld, die me aanraadde om toch maar eens langs de spoed te gaan.  Zelf dacht ik eerst dat ik hyperventileerde, en ook de dokter van dienst dacht er zo over.  Later besefte ik toch wel dat er iets ernstig aan de hand was. 
    Ondertussen waren we al enkele kostbare uurtjes verder, zodat ik - wanneer we het ziekenhuis binnengingen -  het bewustzijn verloor....
     
    Tegen de morgen werd ik "wakker" op de intensieve, en de cardioloog vertelde dat ik een hartinfarct had.  Groot was mijn verbazing, maar ik moest wel toegeven dat ik een hectisch leventje had.
    'k Had een huishouden van 5 personen die hun zorgen en aandacht nodig hadden, fulltime ging ik werken, 'k volgde avondschool, en naar de feestjes van collega's en vrienden probeerde ik zo veel mogelijk te gaan.  Roken deed ik als de beste, en dat al jaren!
     
    Mijn bloeddruk was prima, mijn cholesterolgehalte was zoals het hoorde, mijn BMI was ideaal, dus roken, de stress van het werk én van de steeds toenemende files werden als oorzaak van mijn infarct aangeduid.
    Mijn vader stierf plots op 59 jaar, waarschijnlijk hartstilstand of hartaderbreuk, wat me dan ook de uitleg van familiale aanleg opleverde.
     
    Enkele uren na mijn opname, kreeg ik plots een hartstilstand. Mijn man en de cardioloog waren juist vertrokken.
    Veel weet ik daar niet van, enkel al die witte jassen, veel geroep en een drukte kan ik me nog vaag herinneren.
    Later toonde de cardioloog me de horizontale rechte lijn van de cardiografie, zelf wist ik er totaal niks van.
     
    Twee dagen later werd ik met de ziekenwagen naar een ander ziekenhuis gebracht, waar ze een "kijkje" gingen nemen in mijn slagaders. 
    Verkalking!
    Omdat ze in dat ziekenhuis geen stent mochten plaatsen, werd ik naar weer een ander ziekenhuis overgebracht, en prompt kreeg ik drie stent geplaatst.
     
    Een weekje later was ik opnieuw thuis, en ik kreeg de raad om het rustig aan te doen. Oeps, niet gemakkelijk voor iemand die steeds rondhuppelde.
    De cardioloog raadde me een hartrevalidatie aan, wat me enorm deugd deed.  Vier maanden ben ik naar die revalidatie geweest, maar nog steeds voelde ik me moe, en ik voelde nog pijn.  Vooral tijdens het niks doen, wanneer ik tv keek, of een boek las.
    Opnieuw onderzoeken, en er werd ontdekt dat ik een drug-eluting-stent (stent met medicatie) nodig had.
    So far, so good, in september van 2004 ging ik opnieuw aan de slag, deze maal parttime.  Voor mezelf deed ik of er niks gebeurd was, en ik probeerde om gewoon verder te gaan met m'n leven.
    Tot ik op zeker dag - ergens tussen Kerstmis en nieuwjaar - opnieuw een "aanval" kreeg op m'n werk.  Pfff, wat een toestanden.  Ziekenwagen, MUG, mijn bureau vol bloed, vele ramptoeristen. Vreselijk.
    Enkele dagen later kreeg ik stent nummer vijf ingeplant, opnieuw zo'n medicatie-stent. Werken zat er voorlopig niet meer in...
     
    Omdat een dokter in het ziekenhuis me verteld had dat ik nog hoogstens 2 jaar zou leven, begon ik pas te beseffen dat het eigenlijk echt niet goed met me ging.
    Ondertussen was ik gescheiden, woonde apart, en probeerde mijn leventje zo rijkelijk mogelijk in te vullen.
    Mijn zonen zijn ondertussen volwassen, mijn dochter woont een week bij mij, en een week bij haar papa.
     
    Op een zondag ergens in januari 2006 zat ik aan m'n bureau, terwijl m'n dochter in de zetel zat.  Plots voelde ik me onwel, maar ik had geen pijn.  Dat het geen infarct was, was duidelijk.  Maar dat er wel degelijk iets mis was, voelde ik sterk.  Mijn hartslag ging zo tekeer, en ik voelde me zo ziek.  Mijn dochterke (toen tien jaar) belde onmiddellijk haar papa, die me dan ook dadelijk ter hulp kwam.  Hij belde de ziekenwagen, die op hun beurt de MUG verwittigde, kortom, daar ging ik weer....
     
    Voor de eerste keer dacht ik dat ik het einde van de dag niet zou halen, het was zeer vreemd.  Je kan wel zeggen dat ik een BDE had.  Mijn hartslag was ondertussen 220 per minuut in rust, wat echt wel te snel is.
    "Supraventriculaire tachycardie" was de diagnose.  Ik kreeg een ferme spuit, en in no-time voelde ik me weer kiplekker, maar wel moe.  Het leek wel of ik de marathon had gelopen.
     
    De hartritmestoornissen zijn nadien niet meer opgehouden.  Autorijden werd me afgeraden, en eerlijk, ik was bang om auto te rijden. Al vlug deed ik die van de hand.  Fietsen had ik nooit gekund, omdat het me zo vermoeide (zelfs als kind), dus ik besloot om een fiets te kopen met een hulpmotor.  Wat genoot (en geniet) ik nog van die fiets, die had ik al vele jaren eerder moeten kopen!  'k Wist niet dat fietsen zo ontspannend kon zijn, heerlijk!
     
    Omdat de ritmestoornissen frequenter voorkwamen, stelde m'n cardioloog me voor om een ablatie te doen.  In mei 2007 heb ik me dan laten behandelen in het UZA, en het scheen echt een succes te zijn.  Sinds lange tijd voelde ik me beter, zalig.  Ik durfde opnieuw met een gerust "hart" buiten te komen, wat me voordien niet lukte.
     
    Ondertussen heb ik opnieuw ritmestoornissen, maar niet in die mate zoals voordien.  Hopelijk wordt me een tweede ablatie bespaard.
     
    Of ik opnieuw terug kan gaan werken, betwijfel ik.  Nog steeds voel ik me moe, en nog steeds weet ik niet waar mijn grenzen liggen.  Zo vroeg m'n vriendin onlangs om met haar te gaan joggen, maar dat durf en kan ik niet meer.  Of wel?
    Sleuren en heffen met zware dingen zijn me sterk afgeraden, medicatie innemen werd me vooral duidelijk aangeraden, wat ik dan ook trouw doe.
     
    Na al die jaren kan ik me er nog niet bij neerleggen dat ik niet meer zou kunnen gaan werken.  Ik denk dat dàt het moeilijkste is.  Ben ik dan nu al op pensioen? 
    Hopelijk kan de cardioloog me tijdens de volgende afspraak definitief vertellen of ik nog kan werken.
     
    Waarschijnlijk heeft ieder zo zijn eigen verhaal, voelt iedereen die met een hartinfarct geconfronteerd wordt, wat anders, maar wat het belangrijkste is, is de steun van familie en vrienden.  En vrienden, die heb ik gelukkig nog wel!
     
    Graag had ik nog geweten of er iemand ervaring heeft met deze toestanden, en hoe die zich nu voelt?  Of hij/zij terug kan gaan werken? 
    Ik vind het vreemd dat sommige mensen een hartinfarct kregen, zelfs een bypass, maar die gewoon opnieuw aan het werk zijn.  Het lijkt wel of zij wèl met hun eigen leventje verder kunnen.  Waarom ik niet?
     
    Met dit verhaal hoop ik dat er meer mensen hun situatie kunnen beschrijven, zodat ik - en vele anderen - ervaringen kunnen uitwisselen.
     
    Merci,
    groetjes,
    Hilde




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    26-02-2008
    slapen
    Hey Bruno, bedankt voor je reactie. Het lijkt idd niet verstandig om aan dat joggen te beginnen. Maar - zoals vele wss - heb ik ook een slaapprobleem. Gelukkig vond ik allerlei nuttige tips op jouw uitgeslapen website, waarvoor dank! Slaapwel, Hilde ;-)

    26-02-2008, 18:17 geschreven door Hilde
    24-02-2008
    Joggen?
    Beginnen joggen lijkt me niet zo'n goed idee na wat je allemaal hebt doorgemaakt, toch niet op eigen initiatief. Duursporten zoals fietsen, wandelen of zwemmen zijn meer aan te raden. Als je wil joggen kun je dat best via de hartrevalidatie onder strikte begeleiding opbouwen. Veel succes, Bruno Ariens, www.uitgeslapenwakker.be

    24-02-2008, 10:51 geschreven door Bruno Ariens
    20-02-2008
    Ik begrijp het
    Beste Lezer, Graag wil ik mijn verhaal vertellen. Hier gaan we! Ik ben een 41 jarige man die steeds zeer hard gewerkt heeft, een uur meer of minder maakte voor mij niet uit. Ik dronk graag een pintje ( of meer ) in het weekend. Roken deed ik als de beste, 1 tot1.5 pakjes sigaretten per dag. Plotseling kreeg ik zeer rare gevoelens in mijn lichaam, pijn in mijn keel, mijn maag,enz( dit was in December 2007 ). Ik ben toen naar de spoed gegaan, en ze hebben mij toen een medicijn voor de maag voorgeschreven ( nexiam, na een gastroscopie ). Want door mijn gestresseerd werk zou ik het aan mijn maag gekregen hebben. Dus ik begin die pillen te nemen, ik dacht dat ik het aan mijn maag had.( inderdaad ik werkte teveel ) Een paar weken later kreeg ik pijn in mijn keel, mijn linker arm. Ik was echt ziek, schokjes aan mijn hart, enz. Ik ga terug naar de spoed en ze zeggen tegen mij dat ik rustig en kalm moet zijn, en dat de pillen wel gaan werken. Met mijn verhaal mag je niet vergeten dat mijn vrouw op de spoedopname werkt in het ziekenhuis. Dus ik had vertrouwen. Een paar dagen nadien werden er drie vingers van mijn linkerhand, zoiets als doof. Ik geloofde mijn vrouw en de dokters. Tot op een gegeven nacht ik plotseling een enorme pijn kreeg op mijn borst ( echt pijn ). Ik heb een taxi gebeld om naar het ziekenhuis gegaan omdat ik de pijn niet meer kon uithouden. Mijn vrouw werkte op de spoed en dacht in het begin dat ik me aanstelde. De machines werden bovengehaald, en op de monitor konden ze zien dat ik een zeer ernstig infarct had. Toen was mijn vrouw in alle staten, ze voelde zich schuldig omdat ze me niet geloofd had. Onderweg in de MUG naar Antwerpen kreeg ik een zeer zwaar infarct, reanimeren was de boodschap. Later werd ik wakker op intensieve. Dezelfde dag heb ik 5 stents gekregen.( hier wil ik iets verder op ingaan ) Ik kan niet meer gaan werken, ik heb een hartfunctie van 24 %. Mensen die tijdig een catheterisatie krijgen hebben geen delen die afgestorven zijn, ook voor de mensen met overbruggingen is het anders. Maar een echt infarct zorgt ervoor dat er een groot deel van uw hart afsterft. Voor mij is nu de volgende stap een harttransplantaat. Daar ben ik echt bang voor. Je ziet op Vitaya al die operaties en dat maakt je wel bang. Toch krijg ik persoonlijk een beetje hoop omdat ook op deze homepage sterke verhalen kan lezen. Verhalen die mij sterker maken. Met deze wil ik vragen om onze blog dagelijks te bezoeken, schrijf een s een briefje op deze blog. Dat is de enige manier om populair te worden. Als we in de top 100 geraken zullen wij automatisch meer bezoekers krijgen. Alvast bedankt van alle hartpatiënten. Groetjes Paul Bols www.top-moment.be

    20-02-2008, 22:10 geschreven door Paul
    nieuw voor hartpatienten
  • www.hartziekte.be
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Over mijzelf
    Ik ben Paul Bols, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Paul.
    Ik ben een man en woon in Kempen () en mijn beroep is bediende.
    Ik ben geboren op 17/10/1966 en ben nu dus 57 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: .
    U zou onze vereniging een plezier doen door een Link te plaatsen naar: http://blog.seniorennet.be/hartpatienten
    Nieuwe artikels
  • Wat is een Depressie
  • Van Hartpatienten, voor hartpatienten
  • Wat is een hartinfarct?
  • Wat is een ICD
  • angina pectoris ( pijn op de borst )
  • Aangeboren hartafwijking
  • Leven met een hartziekte
  • Hoe plaatst men een Stent?
  • Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Wat is Hartfalen
  • Hartklepaandoening
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    vanvlouis
    blog.seniorennet.be/vanvlou
    Inhoud blog
  • Wat een geluk dat we voor ons ziek-zijn toch wel geprofiteerd hebben van de geneugten des leven
  • Graag wat ervaringen over harttransplantatie
  • Het verhaal van Hilde
  • Hoe plaatst men een stent?
    Archief per week
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
    Blog als favoriet !

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!