Artillerietroepen kwamen gisteren naar het militaire oefendomein tussen Brecht en Wuustwezel om er lichtkogels te testen. Die kwamen op de dorre en droge ondergrond terecht, waardoor er een zware brand uitbrak op de heide. Meer dan 10hectare heidegebied ging in vlammen op.

De brandweerkorpsen van Brecht, Wuustwezel en Kalmthout waren heel snel ter plaatse, maar kregen de vlammen niet onder controle. Door de stevige wind kon het vuur zich snel verspreiden. De korpsen riepen de steun in van collega's uit Kapellen, Essen en Brasschaat. Er werd ook een helikopter ingezet. Samen slaagden de hulpdiensten erin om de brand te blussen. Tegen 1uur 's middags konden alle brandweerlieden zich weer naar hun kazernes begeven. Er vielen geen slachtoffers en de omwonenden kwamen nooit in gevaar.

Luc Aerts, burgemeester van Brecht, toonde zich bijzonder opgezet met de samenwerking tussen de brandweerkorpsen. ‘Voor dit soort voorvallen hebben we een speciaal noodplan opgesteld. Dat heeft vandaag zijn nut bewezen. De eerste brandweerwagens waren binnen enkele minuten ter plaatse en de hulpdiensten hadden het vuur gezien de omstandigheden snel onder controle. Chapeau', zegt Aerts.

Bezorgd
Toch is de burgemeester ook bezorgd. Het is immers niet de eerste keer dat schietoefeningen brand veroorzaken op het terrein. ‘Dit komt jaarlijks wel een aantal keer voor', stelt ook Marc Wuyts van de brandweer van Brecht vast. ‘Het is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer geweest zijn dat we voor dergelijke feiten moeten uitrukken.'

De brand had deze keer geen al te erge gevolgen, maar Aerts beseft dat het ook anders had kunnen uitdraaien. In een droog heidegebied, zoals het oefenterrein, gelden er vier mogelijke alarmfases die al naargelang het weer en de droogte bepaald worden. Vandaag gold alarmfase groen in de regio, het brandrisico was dus miniem.

Potentieel gevaar
‘Ik wil er dan ook niet over nadenken wat er bij alarmfase rood zou kunnen gebeuren', zegt Aerts bezorgd. ‘Als er dan brand uitbreekt, dan lopen ook de omwonenden gevaar. Defensie neemt wel degelijk maatregelen om het brandgevaar in te dijken, maar dat blijkt helaas niet altijd genoeg. Ik wil geen paniek zaaien, maar we moeten op onze hoede zijn. Het oefenterrein is een potentieel gevaar. Het had erger kunnen zijn.'

Defensie relativeert de uitspraken van burgemeester Aerts. ‘Er zijn inderdaad al vaker brandjes ontstaan op het oefenterrein, maar we mogen niet vergeten dat elk heidelandschap een zeker brandrisico loopt. Bovendien nemen we onze verantwoordelijkheid en treffen we extra voorzorgsmaatregelen om de schietoefeningen zo veilig mogelijk te laten verlopen.'(Nieuwsblad)