Inhoud blog
  • DE TEMPELIERS IN ONZE CONTREIËN
  • VLAAMSE KAPERS EN KAAPVAART
  • Verwelkoming
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Startpagina !
    Westvl. streekgeschiedenis

    15-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE TEMPELIERS IN ONZE CONTREIËN
    Wie waren ze ? (volgens Larousse)
    Orde van de Tempeliers, militaire en religieuze orde, gesticht in 1119, waarvan de leden zich vooral in Palestina verdienstelijk maakten.
    De Franse koning Filips de Schone, die zich meester trachtte te maken van hun rijkdommen en hun macht wilde breken, liet de grootmeester van de orde, Jacques de Molay en alle ridders die zich in Frankrijk bevonden aanhouden (1307).  Velen stierven op de brandstapel (1310-1314).
    Paus Clemens V hief de orde in 1312 op.

    De hierarchie van de Tempelorde
    De Commandeurs, er waren allerlei commandeurs, bv voor het regelen van voedselvoorziening, zekere stonden aan het hoofd van een commanderij of een burcht.
    De Meester, stond aan het hoofd van de Orde.
    De Seneschalk, 2de in rij.  Eerste plaatsvervanger van de Meester.
    De Maarschalk, absolute leider in tijden van oorlog.  De commandeurs moesten zich met hun troepen onder zijn bevel scharen.
    Het Convent, was het leger van de Tempeliers.
    De Ridders, herkent men aan hun witte mantel met een rood kruis op de borst.  Ze droegen een maliënkolder of "haubert" en een broek of "chausse".  Op hun hoofd droegen ze een helm of "heaume".  Ze waren gewapend met een zwaard, een schild in hout en leer, 3 messen.  Ze hadden recht op 3 rijdieren en een schildknaap met paard.  Slapen deed een ridder op en stromatras met een laken, een overtrek uit linnen en een deken.
    De Sergenten, droegen een zwarte mantel met een rood kruis op de voorzijde en op de rug.  Een sergent kon commandeur van een huis worden.  Sergenten hadden maar één paard.  Ze beschikten ongeveer over dezelfde uitrusting dan de ridders.
    De Gonfanonier, was de sergent mentor van de schildknapen.  Hij moest er op letten dat ze de regels volgden.  Hij stond ook aan het hoofd van de schildwachten.  Hij had de eer het lansvaantje  van de Orde te dragen, het droeg de naam van "gonfanon Beaucent" (half wit/half zwart).
    De Ondermaarschalk, was de rechterhand van de maarschalk.
    De Kapelaan, met de toelating van Paus Innocentius II, mocht de Orde kapelanen benoemen en mis houden.
    Broeder van de infirmerie, zorgde voor de zieken en de ouderen, hij mocht medicijnen toedienen.

    Waar waren ze aanwezig ?
    Zo goed als overal.
    Bij ons, in heel België, ook in Nederland, Frankrijk, in het Groot-Hertogdom Luxemburg.
    West-Vlaanderen was rijkelijk voorzien van tempellanden, maar ook de provincies Henegouwen en Luik.  Hun bezittingen bestonden vooral uit hoeves.
    De commanderij van Ieper
    was een van de eerste in het Westen (1127).  Een commanderij lag vermoedelijk langs de Dikkebusweg, bij de weg naar Vormezele, een tweede tussen Brielen en St-Jan.  Deze commanderij werd geleid door een commandeur, 12 broeders, 1 kapelaan.  Ze hielden een markt, onder de naam Ypermarct of Timpelwoucke.  Ze mochten mensen op hun gebied aanhouden en berechten volgens de wetten van de stad.  Hun bezittingen waren enorm (renten op huizen, op de oorspronkelijke houten lakenhal, ook te Diksmuide).
    Na 1225 trok gravin Johanna van Constantinopel het marktrecht naar haar toe en ontnam zo de broeders een belangrijke bron van inkomsten. Er waren ook conflicten met de Ieperse schepenen over waterleidingen naar het tempelland.
    De arrestatie van de tempeliers in het Franse rijk zou in Ieper op een bloedbad geëindigd zijn, waarbij de commandeur, Blasius van der Matte en een 20tel broeders om het leven kwamen.
    Na de afschaffing van de Orde in 1312, werden alle goederen aan de hospitaalridders overgedragen.  Eind 14de eeuw, werden ze nog "tempeliers" genoemd.  De commanderij van Ieper verdween aan de vooravond van het beleg van 1383, waarbij de voorstad werd verwoest.

    Net als Ieper, was Slijpe een belangrijk centrum voor de tempelorde in West-Vlaanderen (1137).  In 2003 werd tijdens restauratiewerken in de kerk van Leffinge het graf van een tempelier teruggevonden.
    In Gistel was er een templehof met kapel nabij de markt.
    In Jabbeke bezat de Orde een huis met grond en molen in de watering van Blankenberghe (huidige Noordhoek).  het werd in de 18de eeuw gesloopt.
    In Kortrijk bezaten ze een huis nabij de hallen.
    In Veurne, hadden de tempeliers een rente in de plaats "Stalhole".  Er waren 6 tempeliers die de naam van de stad droegen, o.m. Robrecht van Veurne.
    In Brugge, hadden de broeders verschillende huizen. In Nieuwpoort hadden de tempeliers van Slijpe 8 huizen.
    In Ruiselede had de Orde ook bezittingen.  In 1200 schonk Zeger II, kastelein van Gent zijn allodium te Vigghenseele aan de tempeliers, alsook een hoeve te Zaamslag.

    Bronnen
    "De Tempeliers", Jan Hosten,
    websites 
    http://www.fanfares.ch/ordotempli
    http://www.templiers.net






    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Archief per week
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!