lesherhalingen ipad/iPhone/iPod voor senioren deel 2
Inhoud blog
  • lesherhalingen iPad
  • Lesherhaling 4 Contacten, Agenda’s, Herinneringen ,Kaarten
  • Lesherhaling 3 Emailen met GMail-account(2)
  • Lesherhaling 2 Emailen met GMail-account (1)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    14-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lesherhaling 1 Surfen met iPad en app installeren(2)

    Lesherhaling 1  Surfen met iPad en app installeren(2)

    1.    We kunnen een leeslijst samenstellen van pagina’s die we later wensen te bekijken:

    We openen een site van onze krant en houden de vinger op de koppen die we later wensen te lezen en tikken  op “Voeg toe aan leeslijst”.
    We voegen ook een pagina toe door te surfen naar bv de herhalingslessen en vervolgens te tikken op bakje met pijltje en tikken op “Voeg toe aan leeslijst”.

    2.    We werken later onze leeslijst door…We openen de leeslijst door tikken op het boekje en vervolgens op leeslijst.
    We tikken indien nodig op “ongelezen” bovenaan. Daardoor zien we enkel de ongelezen artikels. Zodra we een artikel gekozen hebben verdwijnt het uit de lijst.

    We kunnen ook iets verwijderen uit te lijst door te blijven drukken en de vinger naar de rechter rand te slepen .De knop verwijderen verschijnt om het artikel uit de leeslijst te verwijderen.

    .

    3.    Sommige websites bieden een “reader” aan in het adresveld waardoor het gemakkelijker wordt een artikel te lezen.
    Ga naar de website van het nieuwsblad  en tik op een krantenkop. Tik dan op “reader” in het adresveld.
    Tik herhaaldelijk op a,A links boven om in of uit te zoomen.

    4.    We kunnen ook een andere  zoekmachine installeren: ga naar instellingen van Safari en kies “Bing” als zoekmachine.

     

    5.    We surfen naar ons leerplatform(dokeos).Vooraleer we ons aanmelden zorgen we er voor dat we onze aanmeldingsgegevens niet telkens opnieuw moeten ingeven:

    o   Ga naar instellingen van Safari

    o   Tik op formulieren

    o   Activeer het onthouden van namen en wachtwoorden.

    Terloops:

    ·         als we de gebruikersnaam en wachtwoord ingetypt hebben en toch het formulier niet willen versturen tik op toets van toetsenbord om formulier niet te versturen.

    ·         Het onthouden van gebruikersnaam en wachtwoord geldt niet voor de blog met de herhalingslessen omdat dit venstertje geen onderdeel is van een pagina…

     

    6.    Wensen we alle namen en wachtwoorden te verwijderen :

    o   Ga naar instellingen van Safari

    o   Tik op formulieren

    o   Activeer het onthouden van namen en wachtwoorden.

     

    7.    Ook kan men via instellingen van Safari opteren om:

    o   Wis geschiedenis te activeren. Daardoor maken we weinig plaatswinst en verliezen we heel wat comfort om te surfen….

    o   Wis cookies en gegevens. . Daardoor kunnen publicitaire bedrijven ons surfgedrag niet meer volgen…..maar moeten we ons bij sommige websites opnieuw noodgedwongen identificeren zoals bij collyshop van Colruyt bv.

     

    8.    Er zijn tal van andere gegevens die een iPad onthoudt als je sommige websites bezoekt…
    Bv we surfen naar Google vertalen. Schakel over naar Tablet weergave. Typ woordjes om te vertalen. In geschiedenis vindt men de laatste vertaalde woordjes.. Om deze te wissen ga naar instellingen ,Safari, geavanceerd , websitedate, wijzig, tik op google translate . Of verwijder alle websidedata . Zo wist men ook de “cache” (?) . Kan nuttig zijn in het geval een webpagina problemen heeft om te tonen. Het nadeel is dat we eventjes langer moeten wachten als we een site de eerste maal moeten bezoeken.

    9.    Wenst men dat men kan surfen zonder dat er op de iPad sporen achterblijven?
    Ga naar instellingen van Safari. Activeer privemodus.

     

    10. Wenst men dat de iPad controleert dat een website bekend staat als “fraude” (phishing). Dan kan dit ook door in instellingen “Fraudemelding” te activeren.

     

    11. Wenst men te weten dat men surft met een “veilige verbinding” dan is dit zichtbaar aan het slotje naast de titel van het tabblad.

     

     

    12. Bekijken we nog enkele van de instellingen van Safari op de iPad:

    o   Men kan javascript desgevallend ook blokkeren als dit storend zou zijn…

    o   Men kan cookies altijd  toelaten, ofwel altijd blokkeren of enkel toelaten voor bepaalde sites toelaten .

    o   Men kan pop-ups al dan niet blokkeren.

     

    13. Door te blijven drukken op een foto in een webpagina kunnen we kiezen tussen de afbeelding opslaan ofwel Kopieer.

    Bij keuze opslaan verschijnt de foto bij de filmrol in foto’s. Bij de keuze kopieer  kan men deze dan plakken in een document .

    Men kan ook teksten (met eventueel inclusief foto’s) selecteren en kopiëren: Blijf op  een woordje drukken en pas de selectie aan . We kopiëren een ganse herhalingsles naar een Pages-document..

     We kunnen ook een koppeling kopiëren naar document of een email..

     

     

    14.  Voor het afdrukken van webpagina’s kunnen we, bij gebrek van een airprint –printer ,  gebruik maken van Wifi om een afdruk te maken via onze printer die aangesloten is aan onze PC en die in ons thuis-netwerk is opgenomen.
    Om een computer en printer in een thuisgroep op te nemen surf naar
     
    http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows7/Join-a-homegroup

    15. Om met iPad op een printer in de thuisgroep te kunnen afdrukken moeten we echter een kleine kost doen om een app aan te schaffen: Printer Pro. Met deze app kunnen we een afdruk maken op een printer die via het Wifi-net bereikbaar is ..
    we gaan zo te werk:

    ·         Indien nog niet gebeurd installeer Printer Pro Desktop op de PC via: support.readdle.com/ppd  

    ·         Indien nog niet gebeurd installeer de app Print Pro Lite op de iPad

    ·         Start op PC de applicatie Print Pro Desktop. Klik op ikoon in systeemgebied

    Het ip-nummer van de remote printer wordt onderaan getoond.

    ·         Start Print Pro Lite op de iPad en voeg de printer toe. Indien het printen is geslaagd hebben we op deze wijze een bevestiging gekregen dat de hardware van onze printer geaccepteerd wordt. Nu hebben we Print pro Lite niet meer nodig.

    ·         Wensen we nu onze documenten af te drukken dan moeten we de app Print Pro installeren op onze iPad . Deze is NIET gratis. Bij de documentatie kunnen we terugvinden welke formaten ondersteund worden . Het werkt ook voor webpages van safari.

    14-01-2013, 15:35 Geschreven door ipad2senioren
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    10-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/ipad2senioren

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    10-01-2013, 15:34 Geschreven door
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Archief per week
  • 25/11-01/12 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!