Genealogie Familie Gordijn vanaf 1553 tot 1999
Inhoud blog
  • Vandaar dit besluit.
  • Sluiting Tivoli
  • Kinderuitzending in 1946 vermoedelijk door de
  • Start het onderzoek in 2008 naar kinderuitzendingen in 1946
  • Generatie XI Overgrootvader.

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Startpagina ook voor 70 plussers
    19-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De millioenen van Job Gordijn

    De millioenen van Job Gordijnxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

                                           Vrijdag 6 maart 1931

      No 14745

     

    Een mysterieuse geschiedenis.

     

    Voor ons liggen de soliede uitziende statuten van de vereeniging “ Bond van Job Gordijn, gevestigd te ’s-Gravenhage, aangaande voor onbepaalde tijd. De bond stelt zich ten doel klaarheid te brengen in de onopgehelderde nalaterschap van wijlen Job Gordijn. De Bond tracht dit te bereiken langs wettigen weg door het houden van vergaderingen en het verzamelen vanbewijsstukken alleen betrekking hebbende op de nalaterschap van Job Gordijn.

    Wie was Job Gordijn. ?

    Wat liet hij na. ?

              Wat gebeurde er met zijn nalaterschap. ?

     

    Drie vragen waarop men ons geen antwoord heeft vermogen te geven.

    Men is er van overtuigd, dat Job Gordijn geleefd heeft. Doch men heeft nergens een geboorte-acte, een doop-acte een overlijdens-acte van de man gevonden.

    Noch trof men geboekt in eenig register zijn naam aan. Men is er van overtuigd dat Job Gordijn millioenen en nog eens millioenen heeft na gelaten. Doch men heeft nergens een testament gevonden, waarin zijn bezittingen beschreven staan.

    Men is er van overtuigd, dat Job Gordijn het vruchtgebruik van zijn nalaterschap            voor de tijd van honderd jaren heeft afgestaan aan verschillende roomsch-katholieke kerken en stichtingen, doch tot dusver heeft men geen enkel bewijsstuk kunnen vinden, dat zulks inderdaad zoo is.

    En toch wordt er reeds een negental jaren geijverd door de   vermeende erven van deze Job Gordijn om diens erfenis in handen te krijgen.

    Er zijn exploiten uitgebracht, er is zelfs een bisschop langs civiel-rechtelijken weg gesommeerd om stukken af te geven of af te doen geven, die betrekking zouden hebben op deze  nalaterschap.

    Ieder jaar groeien de erven in aantal en thans zijn er zoveel, dat men hen in een bond vereenigd heeft en men hoopt thans langs organisatorischen weg te bereiken, wat den enkeling in de vorige eeuw niet gelukt is.

    En toch, wij herhalen het, men heeft geen enkel bewijsstuk van het bestaan van deze Job Gordijn, noch van het bestaan van een erfenis.

     

    Een aaneenschakeling van overleveringen.

     

    De geheelen actie van thans en vroeger berust op diverse overleveringen, welke van ouder op kind zijn overgebracht. Den 13de November 1705 zijn Veur in het huwelijk getreden Job Gordijn en Marij Jacobs-dochter van Duyn. Deze Job Jacobs Gordijn had vele kinderen en een daarvan zou ’n Job moeten zijn, die in de loop van de achtiende eeuw naar Oost-Indië zou zijn gegaan, daar veel geld verdiend zou hebben en omstreeks de tachtiger jaren als millionnair zou zijn teruggekeerd.  Deze rijkaard zou met zijn familie overhoop hebben gelegen, zou de laatste jaren van zijn leven op Texel hebben gewoond  en den 13den April 1787 te Delft overleden zijn in het gasthuis aldaar. Bewijzen van dit alles heeft men niet.

     

    Doch gedurende 150 jaren wordt dit alles in de familie verteld. Job was vrijgezel gebleven en bij zijn overlijden vermaakt hij aldus het familieverhaal zijn geld aan de kerk met dien verstande, dat de kerk het vruchtgebruik over honderd jaren zou bezitten, waarna de erfenis ter beschikking zou komen van de nakomenlingen van Job Gordijn broers en zusters. Alles wat betrekking heeft op Job Gordijn is in raadselen gehuld. Hoe komt het, dat doopregisters, waarin zijn naam zou moeten voorkomen verdwenen zijn.?

    Waarom is zijn naam in het overlijdensregister van Delft waar hij overleden zou zijn, niet tevinden.? Waarom is er geen enkele acte, geen stuk, dat op den man betrekking heeft, in eenig archief, dat er voor in aanmerking komt te vinden. ?

    Toen deze Job Gordijn, deze bijkans legendarische Job, in ons land uit de Oost terug kwam, heeft hij zijn geld o.a. aldus de overlevering belegd in onroerende goederen. Waarom is er  nergens een koop-acte te vinden, nergens een acte van overschrijving van overdracht. ?

    In het gasthuisboek, dat in ’t gemeentelijk archief van Delft bewaard wordt, wordt als datum van overlijden van een zekere Job Gordijn aangegeven 1787. Bijna zestig jaar later in 1845 heeft de vader van dit gasthuis ’n los briefje geplakt in dit gasthuisboek, waarop te lezen staat: “ Op 13 April 1787 is in het gasthuis overleden Job Gordijn” Het bevreemdende is echter nu weer, dat de vader van dit gasthuis dit briefje niet plakte bij de andere overledenden van  het jaar 1787, doch bij 1795, terwijl er bij het zelfde blad van het register nog een los briefje ligt, waarop te lezen staat:

     

    Een volledige acte van het overlijden van Joseph (niet Job) Gordijn, Overleden te Delft in 1797. Maar volgens het register van het gasthuis is daar in 1797 geen Job noch een Joseph Gordijn overleden.  Het eenige waar de vermeende erfgenamen hou-vast aan hebben, dat zijn familie-overleveringen, waar men rotsvast aan gelooft.

     

     

           XIc.      Cornelia (Cor) Gordijn, dochter  van Xa ,

    Geboren op 29 mei 1905, RK, overleden, (74 jaar oud) te Schiedam op 14 juni  1979, Cor trouwt (resp. 20 en 21 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Schiedam op 13 augustus   1925 met Hendricus de Koning , geboren te  Schiedam op 5 maart 1904, overleden, (62 jaar oud) te Rotterdam op 12 maart 1966.

     

    xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />

     

    Uit dit huwelijk 5 kinderen:

     

                         1.       Maria Hendrica (Riet) de Koning, geboren te  Schiedam op 24 december         1925, volgt XIIg.

      

            2.          Adrianus (Aad) de Koning,  geboren te  Schiedam op 4 januari  1928,   volgt XIIh.

     

         3.         Hendericus (Henk) Petrus de Koning, geboren te  Schiedam op 20    februari  1929, overleden, (46 jaar oud) te Rockanje op 13 april  1975.

     

         4.         Susanna Catharina (Suus) de Koning, geboren te  Schiedam op 13 februari  1934, volgt XIIi.

     

                   5.           Cornelia (Corrie) de Koning, geboren te  Schiedam op 14oktober   1938.

     

     

      XId.   Hendrik (Henk) Gordijn, zoon van Xa

    Geboren te  Schiedam op 12 januari  1907, RK, overleden, (77 jaar oud) te Schiedam op 11 mei 1984, begraven  te Schiedam Begraafplaats "Beukenhof" in 1984, Henk trouwt (resp. 23 en 20 jaar oud)  (Burgerlijke Stand) te Schiedam op 6 augustus   1930 met Maria van den Berg, geboren te  Schiedam op 1 december  1909, Huisvrouw, overleden, (70 jaar oud) te Schiedam op 24 januari  1980, begraven  te Schiedam Begraafplaats "Beukenhof" in 1980.

     

         Uit dit huwelijk 3 kinderen:

     

         1.       Adrianus (Aad) Gordijn,  geboren te  Schiedam op 13 februari  1931.

     Helaas geen gegevens van Aad ontvangen voor de stamboom ondanks zijn                    deel   gepubliceerd in Ons Voorgeslacht in 1988.

     

         2.       Johannes Franciscus (Joop) Gordijn, geboren te  Schiedam op 5  september  1932. Die is erg ziek volgens zijn broer Aad.

     

         3.    Susanna Catharina (Suus) Gordijn, geboren te  Schiedam op 27 oktober   1934, overleden in het jaar 2005, 71 jaar oud. volgens haar broer Aad.

     

          XIf.   Leonardus (Leen) Gordijn,  zoon van Xa.

    Geboren te  Schiedam op 29 juli  1910, RK, overleden, (86 jaar oud) te Schiedam op 28 augustus   1996, begraven  te Schiedam Begraafplaats "Beukenhof" in 1996, Leen trouwt (resp. 24 en 17 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Schiedam op 9 augustus   1934 met Johanna (Jo) Boekee, geboren te  Schiedam op 23 november 1916, Huisvrouw, overleden, (78 jaar oud) te Schiedam op 10 oktober   1995, begraven  te Schiedam Begraafplaats "Beukenhof" in 1995.

     

                         Uit dit huwelijk 3 kinderen:

     

         1.        Susanna Catharina (Suus) Gordijn, geboren te  Schiedam op 3 december   1934, volgt XIIj.

     

         2.       Johanna (Annie) Gordijn,  geboren te  Schiedam op 16 juni  1937,

        volgt XIIk

     

         3.            Leonarda (Leny) Gordijn,  geboren te  Schiedam op 8 januari  1946,

                



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 14/06-20/06 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!