Genealogie Familie Gordijn vanaf 1553 tot 1999
Inhoud blog
  • Vandaar dit besluit.
  • Sluiting Tivoli
  • Kinderuitzending in 1946 vermoedelijk door de
  • Start het onderzoek in 2008 naar kinderuitzendingen in 1946
  • Generatie XI Overgrootvader.

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Startpagina ook voor 70 plussers
    19-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vandaar dit besluit.

     

    Vandaar dit besluit.

    Op 10 september werd er een afscheidsreceptie gegeven en was er gelegenheid om samen met Suus Gordijn -van Bruggen en haar personeel de laatste uurtjes in Maison Tivoli door te brengen.

    Suus was niet de oudste uitbaatster van Tivoli maar ze het wel het langste uitgehouden.

    Maar het kon niet anders De Rode Draad van de familie liep er dwars doorheen

    Eerst onze Vader en Moeder, je Broer Jan, je Broer Aad en Marian en om de generatie Gordijn kompleet te maken als laatste je Neef Arjo en Vera.

    19-06-2010, 15:01 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (8 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sluiting Tivoli

    Aantekeningen:

     

    Suus Gordijn is geboren te in Schiedam. Als meisje ging zij werken in een kartonnagefabriek op de Voorhaven te Rotterdam. Daarna ging zij bij familie in de Kajuit-Bar als serveerster werken. Na de watersnood van 1953 ging zij met Krijn van Beek de Zeeuwse cafés voorzien van pindaauto- maten door deze werkzaamheden is zij met hem getrouwd, ook even werd zij nog verpleegster. Zij werd caféhoudster te Rijswijk, daarna eigenaar van Cafe Blijdorp te Rotterdam, later namen zij Feestzaal Tivoli aan de Nieuwe Haven te Schiedam over, tot 1993 heeft zij het vol gehouden ondanks alle druk van de familie Kalfsbeek die het pand onderhands had gekocht, zij was vrijwilligster, als gastvrouw in Huize Frankeland te Schiedam..

    Suus, trouwt (resp. 38 en 43 jaar oud) (2)  (Burgerlijke Stand) te Spijkenisse op 19 april  1974 met Martinus (Martin) van Bruggen

     

            

                 

                    

                      Suus Gordijn                                                                                                                                                                                                                                                                                                               30-4-1935 † 22-03 2001                          Trouwfoto Martin en Suus Gordijn

     

                Geboren te  Schiedam op 20 april  1930, Boekhouder, overleden, (62 jaar oud) te Rotterdam Martin lag al weken in coma door een klaplong. Wij zijn vrouw en familieleden waren aanwezig toen de arts toestemming aan Suus vroeg om de stekker er uit te halen op 11 september  1992, gecremeerd te Schiedam Begraafplaats "Beukenhof" op 15 september  1992.   Uit beide huwelijk van Suus zijn geen kinderen geboren.

     

     

                                       Tivoli Nieuwe Haven 237

                                     Vanaf 1947 tot sluiting 1994

     

     

    Tivoli was een begrip in Schiedam. De feestzaal annex multifunctionele ontmoetings ruimte had een sociaalkarakter en was in de samenleving van na de oorlog niet weg te denken. De zaal was gevestigd aan de Nieuwe Haven 237. Dat was naast de garage van Kalfsbeek en boven een machinefabriekje. Naast Kalfsbeek was een poort met de nooduitgang met daarvoor een hek. Bij aanvang van een feestavond of wat dan ook moest deze poort vrij gemaakt worden van alles wat in de weg stond.De opgang was bepaald niet klantvriendelijk. De entree was behoorlijk breed maar daarna waren er 2 trappen van 23 treden met in het midden een plat stuk van ruim 3 vierkante meter.

     

    Bovenaan bevonden zich twee klapdeuren die zowel naar binnen als naar buiten konden draaien. Bij drukte erg gevaarlijk.Tivoli werd gebruikt voor allerlei activiteiten. Ik noem: voor kerkdiensten op zondagmorgen, als oefenlokaal voor de muziekvereniging OBK, voor danslessen op zondagmiddag en ’s avonds was er vrijdansen door dansschool Mulder, voor feestavonden voor buurten en verenigingen, als jazzsociëteit Nieuwland, geleid door Martin Green, een van de eerste discotheken in ons land. Verder nog als trainingszaal voor tafeltennisverenigingen, als oefenlokaal voor de mannenzangvereniging Orpheus, als Happy Club voor alleenstaanden en als vergaderlokaal voor politieke partijen.

     

    Eerste eigenaars

     

    Zoals ik eerder schreef kreeg mijn vader na de oorlog met Frits Huibers en Cor Heul een bijbaantje als kelner in Tivoli. De eerste eigenaars waren in die tijd Henk en Marietje de Ronde.

     

     

                                                    Ma Gordijn Marietje en Henk de Ronde

     

    Eigenaar Henk de Ronde was deze rompslomp Voor de kerkdiensten op Zondagmorgen op een gegeven moment zo zat geworden dat hij het contract met het kerkgenootschap opzegde. Er werd daarna een bar gekocht en geïnstalleerd, terwijl het voorste gedeelte van de ruimte werd afgescheiden door een wand met een doorkijk naar de grote zaal. De plaats waar de bar eerder stond werd de garderobe waar mevrouw Maller de scepter voerde.

                  De oude bar                                                      De nieuwe Bar

     

     

    Toen de kerkdiensten er niet meer waren ging OBK op de zondagmorgen oefenen. Mijn vader had om de maand dienst. Hij moest dan om 9 uur in Tivoli zijn. Geen gemakkelijke opgave want hij was pas rond 3 uur na zijn werk als kelner thuisgekomen. 

    Henk de Ronde ging op een gegeven moment scheiden van zijn vrouw.

     

    Tweede eigenaar

                                                                   

    Hij verkocht de zaak aan de heer en mevrouw Van Vliet. Hij, de heer Van Vliet was een oud legionair. Een kerel van haast twee meter en met een gewicht van rond de honderd kilo. Als hij in de zaak stond kon hoe dan ook niemand om hem heen.

     

     
                                                                                                                                                                                                                                  Pa Ma Stien Cor, Mevr Hr. v Vliet.

     

    Aan de slag als kelner

                   Toen Cor Heul als kelner bij Tivoli stopte vroeg mijn vader mij of ik soms zin had om af en toe eens in te vallen. Daar voelde ik veel voor. Immers, ik was getrouwd en wilde best wat bij verdienen. Zoveel was er  in de dakbedekking nu ook weer niet te verdienen.

    Het was in die bedrijfstak bepaald geen vetpot. Opslagen gingen per uur 10 cent omhoog dat was per week ƒ 4,80, met een weekloon van ƒ 48,50 en koffiegeld van ƒ 1,25 per week.  Geen bedragen om over naar huis te schrijven.  Ik had de gang van zaken in Tivoli en hoe de kelners daar werkten natuurlijk al een tijdje aangekeken en zag dat er in die branche best wat te verdienen viel. Niet alles verliep in mijn ogen even goed. Zo zag ik herhaaldelijk dat Frits aan het eind van de avond bij het afrekenen regelmatig zijn eigen geld moest aanspreken.

     

    Derde eigenaren: Suus en Krijn

     

    Er kwamen weer nieuwe eigenaren in Tivoli. Het waren mijn zus Suus en haar man Krijn van Beek. Tivoli werd toen “Maison Tivoli". Mijn vader wilde niet voor Krijn werken en stopte er mee. Mijn moeder,  Frits en ik bleven wel bij hen werken.

     

                                                  Frits Suus Aad Jan en Marian

     

                   Het werd steeds drukker. De welvaart nam toe en de jeugd ging steeds meer uit.  Er waren rond de jaren zestig in Schiedam slechts drie mogelijkheden om uit te gaan: Arcade, Musis Sacrum en Tivoli.  Niet al te veel dus. Wel, dat hebben wij geweten.

                    Het begon met feestavonden op vrijdagavond, op zaterdagavond was er de jazz sociëteit en op zondagavond vrij dansen van Mulder.

     

     

    horeca diploma

     

    Mijn broer Aad en ik waren intussen begonnen met de horeca cursus. Van Aad wist ik het pas toen bleek dat hij ook examen in Utrecht moest doen. Wij zijn er toen samen heen gegaan. Ik werkte in die periode bij Cadix Nederland in de brandblussers. Er reed nog een cursiste, die in Rotterdam ergens bij de veemarkt een eigen café bedrijf runde, met ons mee.

    Tijdens het examen in een van de Jaarbeurshallen zaten daar een kleine driehonderd cursisten aan klaptafeltjes achter en naast elkaar. De stilte kon je snijden, iedereen was geconcentreerd bezig. Ineens was er herrie in de zaal. Een van de tafels was in elkaar geklapt en alle hoofden keken die richting uit. Het was de Rotterdamse caféhoudster die al dat lawaai veroorzaakte.

     

     

    einde na 47 jaar

    Er kwamen weer veranderingen in Tivoli. Suus was ondertussen gescheiden van Krijn en getrouwd met Martin van Bruggen. Aad werd partner van Suus. Frits en ik bleven nog even. Het roer werd door Aad behoorlijk omgegooid.

    Ik was erg druk bezig met de wielerbaan en ik stopte er mee. Frits was al eerder gestopt en de derde generatie Gordijn kwam in Tivoli in de personen van Arjo en Vera.

    Zij hebben het werk ook enkele jaren gedaan. Aad ging  op een gegeven moment verhuizen naar Zeist en liet zich door Suus uitkopen.

    Er kwamen toen vaste medewerkers in loondienst. De tijden veranderden. Met de feestavonden was het afgelopen. Er waren nog maar weinig bruiloften en partijen.

    Alleen de club voor alleenstaanden op de zaterdagavonden draaide goed. Martin kwam tot overmaat van ramp te overlijden waarna ik het roer in de handen nam en probeerde de zaak draaiende te houden.

    Ondertussen had Kalfsbeek jr. een afspraak gemaakt met de eigenaar van het pand om het te kopen met het doel zijn bedrijf uit te kunnen breiden.Wij dachten er aan een gerechtelijke procedure tegen de verkoop aan Kalfsbeek te beginnen omdat er een afspraak was dat Suus als eerste in aanmerking zou komen om Tivoli te mogen kopen. Wij konden deze mondelinge afspraak niet aantonen. Niets stond zwart op wit. Ik raadde Suus dan ook aan om maar te stoppen.

     

     

    Sluiting Tivoli

    Een Schiedams begrip verdween in 1994. Maison “Tivoli” sloot na 47 jaar haar deuren. Suus kon het niet meer opbrengen om Tivoli zonder Martin te blijven runnen.

     

     

     

    19-06-2010, 14:58 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Kinderuitzending in 1946 vermoedelijk door de

    Kinderuitzending in 1946 vermoedelijk door de

     Nationale Commissie (IKB) en het Rode Kruis

     

    In 1946,  in het kader van kinderuitzendingen via het Rode Kruis, zijn Suus en ik om aan te sterken bij boeren families, ook uit gezonden. Suus ging naar het plaatsje Luijksgestel. Zij kwam bij een groot bakkersgezin te wonen, streng katholiek. Ze heeft het daar zoals ze later vertelde niet leuk gehad. Mijn vader vertelde mij eens, dat hij bij een bezoek aan zijn dochter, mee mocht eten. Hij nam een plakje worst voor op zijn boterham en wilde gaan eten. Toen werd er gezegd: “Plak er maar nog een boterham tegenaan”. Heel veel later werd deze zin nog wel eens gebruikt als wij bezoek hadden.  
    Uitzendingen: 
    Wij woonden toen in de Reaumurstraat 10 b, Schiedam. In het kader van kinderuitzendingen via het Rode Kruis, zijn Suus ( mijn zus overleden in 2001) en ik om aan te sterken bij families op het platteland in 1946 ook uitgezonden.

     Suus ging naar het plaatsje Luijksgestel. Zij kwam bij een groot bakkersgezin te wonen, streng katholiek. Ze heeft het daar veel heimwee gehad zoals ze later vertelde dat was niet leuk.

     

                                                   Familie van Heeswijk

     

     

     

                                    Vader Janus, Moeder, Anna, Martin, Zina, Cristiaan,

                                       Ida, Jan, Jet, Piet, Dina, Fransje en Willij.

                                              Deze namen staan achterop de foto.

     

     

    Janus geboren  1890   Geboren 1893        Jet nu 81 jaar           Willij nu 79 jaar        Frans nu 75 jaar   

     

                     

                                

                                              Ons gastvrij onthaal bij:

                Frans en Riek van Heeswijk op 28 oktober 2008 te Luyksgestel

                                               

     

                                                        

                                                              Riek en Frans van Heeswijk

     

     

     

          Op zaterdag 25 oktober 2008  besloot ik om eens te gaan zoeken naar de familie Heeswijk in het plaatsje Luyksgestel. Ik kwam via het internet bij Peter van Heeswijk uit die bleek sinds 2 juni 2007 partijvoorzitter van de CDA te zijn. Hij studeerde Politicologie maar ging eerst aan de slag in zijn Kempense familiebedrijf Bakkerij van Heeswijk in Luyksgestel. Dit was een ingang, helaas Peter is niet te bereiken druk, druk, druk.

    Dan maar weer verder zoeken en ja hoor Bakkerij van Heeswijk: sinds 9 april 2008 mag de Bakkersfamilie uit Luyksgestel zich kampioen van Brabant noemen.  Op maandag kontact opgenomen met de bakkerij van Heeswijk en    gesproken met Adriaan van Heeswijk van de derde generatie in de bakkerij.

     

                                            

                                  Adriaan 50 jaar 3e Generatie Vader Frans 75 jaar 2e Generatie

     

    Die middag werd ik gebeld door Frans van Heeswijk nu 75 jaar, op mijn vraag of hij mijn zusje Suus nog kon herinneren, hij zei direct ja “dat was mijn speel kameraadje, tijdens haar verblijf bij ons ( mijn broer Piet was wel jaloers omdat ik zo goed met haar kon opschieten)”. Wij hebben toen een afspraak gemaakt en zijn op dinsdag 28 oktober naar Luyksgestel gereden voor een bezoek aan hen.

          Na het ontvangst van Frans bij het nuttige van een kopje koffie, gaf hij de vermoedelijke uitleg van de woorden “plak er maar een tegen aan’ die door mijn vader toen in 1946 te horen kreeg. 

    Daar zijn ouders heel gastvrij waren werd er waarschijnlijk bedoeld



     

                          Frans voor zijn winkel  Kampioen van Brabant
    2008
                                         

     

     

                       Frans en Jan in de oude slaapkamertje van Suus in 1946

     

            

     

     

     

                             Susanna Catharina Gordijn geboren op 30 april 1935 te Schiedam

     

     

     

     

    19-06-2010, 14:55 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Start het onderzoek in 2008 naar kinderuitzendingen in 1946

    Start het onderzoek in 2008 naar kinderuitzendingen in 1946

    Door Caroline van het Stadsarchief en Jan Gordijn

     

    Deze E-mail verzonden aan:

    Geachte Mevrouw Kappelhof - Streep,

     

    Ik ben bezig aan een verhaal voor het Verhalenjaar van 2009 in Schiedam t.w. Kinderen die na de 2e wereldoorlog zijn uitgezonden naar het platteland en naar het buitenland.

    Wij, mijn zusje en ik, zijn toen uitgezonden. Zij naar Luyksgestel en ik naar Zeeland NB.

    (62 jaar geleden)

    Mijn vraag aan u, en deze vraag heb ik ook gesteld aan Pastoor Vismans.

    Zijn daar nog gegevens van te vinden.

    Welke organisatie was dat.

    Was het Rode Kruis ook daar mee bezig.

    Ik hoop dat u mij kunt helpen, de Pastoor zou dit voorleggen bij de eerstkomende parochie vergadering.

     

    In afwachting van uw antwoord,

     

    Met vriendelijke groeten,

    Jan Gordijn

     

    Beste Caroline,

    Dit kreeg ik van het archief Rotterdam, misschien is het bekend

    Toegangsnummer: 845

    Archieftitel: Rotterdamse Raad voor de Kinderuitzending (RRK)

     

    Beste Jan,

    Dat archief is mij bekend. Te zijner tijd ga ik daar naar toe. Ze hebben de verslagen van regionale IKB- vergaderingen; hopelijk zit Schiedam daar tussen...

    groet,

    Caroline

     

     

    Beste Jan,

    Hierbij de brief met formulier die alle 'Schiedamse kinderen' krijgen. Het meeste weet ik al van je, maar als je hem toch zou willen invullen dan ben ik je zeer erkentelijk.

     

    met vriendelijke groet,

    Caroline Nieuwendijk

    onderwerp : Schiedamse kinderen op stap 
    Geachte heer of mevrouw, 

    Graag wil ik u bedanken voor het verlenen van uw medewerking aan mijn onderzoek voor het Gemeentearchief Schiedam. Het onderzoek betreft kinderen die zijn uitgezonden tijdens of na de Tweede Wereldoorlog. Een groot aantal mensen heeft gereageerd op mijn oproep. Hierdoor kan ik niet iedereen op korte termijn terugbellen voor meer informatie. Toch zijn alle gegevens en verhalen over uitzending belangrijk. Dit omdat er nog erg weinig bekend is over kinderuitzendingen.  

    Met het bijgevoegde formulier probeer ik zoveel mogelijk gegevens over de reizen en de bestemming van Schiedamse kinderen te achterhalen. Een aantal mensen zal ik (telefonisch) om meer informatie vragen. Een deel daarvan zal ik gaan interviewen. Slechts een tiental mensen zal ik interviewen met een cameraman erbij. 

    Foto’s, brieven, ansichtkaarten, dagboeken of andere documenten uit die periode zijn ook welkom. Deze hoeven overigens niet af te worden gestaan; we kunnen ze met uw toestemming ook scannen. 

    Het onderzoek van het Gemeentearchief naar ‘uitgezonden kinderen’ past in het landelijke project ‘Getuigen Verhalen’ van het ministerie van VWS. Het Gemeentearchief wil de verhalen optekenen van de reizen die Schiedamse kinderen in of na de oorlog hebben gemaakt. Gekeken wordt naar de organisatie van de reizen en de overeenkomsten en verschillen in de beleving van de deelnemers.  Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben met betrekking tot het onderzoek, dan verneem ik dat graag.  

    Om ook uw gegevens te verkrijgen, vraag ik u het formulier in te vullen en zonder postzegel te versturen aan: Gemeentearchief Schiedam, t.a.v. Caroline Nieuwendijk Antwoordnummer 33, 3100 VB Schiedam  
     
    Met vriendelijke groet, 

     Beste Jan,

    "Het archief verzamelt ook foto's of (ego) documentatie van de uitzendingen. Veel "kinderen" hebben zo'n 2 foto's van henzelf met familie en huis waar ze naar toe zijn uitgezonden. En dat zijn natuurlijk waardevolle foto's.

    groet,

    Caroline

     

    Beste Caroline

    Wat bedoel jij met foto's van mij, tijdens die uitzending had men daar geen

    aandacht voor, werken dat was waar men mee bezig was.

    De enige foto van toen is die waar ik opstaat in 1995 met Miet mijn

    verzorgster.

    Ik zal kontact opnemen met haar dochter Wilma of die wil gaan zoeken in de

    familie.

    Ik had gebeld maar terug bellen is nu niet meer nodig, of je moet vragen

    hebben.

    Groet

    Jan G

     

    Beste Jan Gordijn,

     

    Hartelijk dank voor het verhaal.

    Heeft u misschien ook nog foto's van toen, van uw eigen uitzending?

    met vriendelijke groet,

    Caroline Nieuwendijk

     

    >>> "Jan Gordijn" <jan.gordijn70@gmail.com> 12/08/08 2:53  >>>

    Beste Caroline,

    Hierbij mijn aandeel voor de verhalenwedstrijd 2009.

    Met vriendelijke groeten,

    Jan Gordijn

     

    Geachte heer Gordijn,

     

    Hartelijk voor uw inzending voor de Schiedamse Verhalenwedstrijd. Momenteel worden de inzendingen beoordeeld door de jury.

     

    De prijsuitreiking vindt plaats op de Landelijke Archievendag, op aanstaande 11 oktober om 15 uur in het Gemeentearchief Schiedam, Stadserf 1. Ik nodig u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn en mogelijk uw prijs in ontvangst te nemen.

     

    Als bijlage vindt u het volledige programma van de Landelijke Archievendag bij het Gemeentearchief Schiedam.

    Tot ziens op 11 oktober!

     Met vriendelijke groet,

     

    Laurens Priester,

     

    De kinderuitzendingen zijn ontstaan in de

    jaren’80 van de 19e eeuw.

     

    In 1905 stichten Delft en Schiedam een eigen gezondheidskolonie ( of    vakantiekolonie) in Voorthuizen “Groot Dennenlust”. Hier gaan groepen zwakke (niet zieke) kinderen naar toe om aan te sterken. In de oorlog wordt het koloniehuis gevorderd door de Duitsers. De kinderen die worden uitgezonden gaan naar pleeggezinnen. Het interkerkelijk Overleg sticht het IKB (+ Interkerkelijk Bureau voor Voedselvoorziening en Kinderuitzending. De Schiedamse afdeling van het IKB wordt op 27 januari 1945 opgericht; zij slagen erin on tot eind maart 1945 dmv 15 transporten nog 626 kinderen uit te zenden Belangrijk is het om bij het uitzenden zoveel mogelijk “de verhoudingen van Schiedam”te volgen. Het percentage uitgezonden kinderen v/e bepaalde bevolkingsgroep moest gelijk zijn aan het percentage van de geloofsgroep in de totale bevolking van Schiedam. De meeste kinderen komen pas ver na de  bevrijding weer thuis, dwz juni of in juli.

    Na de oorlog worden er heel veel kinderen naar het buitenland, maar ook binnen Nederland uitgezonden. Exacte getallen zijn er niet. Sintmaartensdijk heeft het over 30.000 kinderen die naar het buitenland zijn gezonden. Er zijn geen aantallen bekend van de kinderen die in Nederland zelf zijn uitgezonden. Waren dit ook zo’n 30.000 kinderen? Of minder?. Uit het aantal mensen dat gereageerd heeft op de oproep van het archief van de Gemeente Schiedam, lijkt het er op dat er minder kinderen uitgezonden werden in eigen land. Maar is dit niet een vertekening door het onderzoek zelf?. Uitgezonden worden naar het buitenland is natuurlijk veel leuker om te vertellen.

    Daar gingen de kinderen voor 3 maanden of langer naar het buitenland.

    De kinderen die in Nederland bleven, bleven vaak slechts 6 weken. En een kortere periode laat waarschijnlijk ook een minder diepe indruk na.

    Op2 september 1947 komen de eerste kinderen weer in Groot Dennenlust.

    Op 8 november 1947 is de officiële opening van Groot Dennenlust. Dan is de bijzondere met oorlog-gerelateerde periode van uitzendingen voorbij.

     

    19-06-2010, 14:48 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Generatie XI Overgrootvader.

    Generatie XI 

    Overgrootvader.

     

                       Adrianus (Arie) Gordijn,  zoon van Xa,

     


            
    Pa Gordijn                                                            Ma  Gordijn

                  21-08 1914 † 26-01-1980                                        16-10-1916 † 05-01-1999

     

     

     

       Adrianus (Arie) geboren te  Schiedam op 21 augustus   1914, gedoopt  RK te Schiedam op 25 augustus   1914, gepensioneerd, overleden, (65 jaar oud) te Nieuw Vossemeer op 26 januari  1980, begraven  te Schiedam Begraafplaats "Beukenhof" op 30 januari  1980, Arie trouwt (resp. 20 en 18 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Schiedam op 28 november 1934 met  Johanna (Jans) Coenen [GDPmaxpic22], dochter  van Johannes Wilhelmus Cornelis Coenen, (Smid) en Jansje van Gils (Huisvrouw), geboren te  Schiedam op 13 oktober   1916, gedoopt  RK te Schiedam op 16 oktober   1916, Huisvrouw, overleden, (82 jaar oud) te Schiedam op 5 januari  1999, begraven  te Schiedam op 9 januari  1999

     

                      

                                        Pa en Ma op hun blakon Reaumurstraat 10 b

                                                                             Voor 1940

     

     

     

     A-X-c :  Johannes Wilhelmus Cornelis Coenen, geboren te Gorinchem op  maart1876, overleden te Delft op 12 januari 1956, 79 jaar oud. Johannes is getrouwd te Princenhage op 12 januari 1898, op 21-jarige leeftijd met Jansje van Gils (22 jaar oud), Huisvrouw, geboren te Princenhage op 28 november 1875, overleden te Schiedam op 22 november 1955, 79 jaar oud.

     

             

     

                                  Oma en Opa Coenen ( ouders van mijn Moeder)

     

     

    Uit dit huwelijk zijn 9 kinderen geboren

     

    1 :     Johanna Coenen,  

           

           (9)ste kind, geboren te Schiedam op 13 oktober 1916, overleden aldaar op 5 januari 1999, begraven te Schiedam op het “Beukenhof” op 9 januari 1999, 82 jaar oud. Johanna is getrouwd te Schiedam op 28 november 1934, op 18-jarige leeftijd (1) met Adrianus (Arie) Gordijn, geboren te Schiedam op 21 augustus 1914,

     

     

                        Johanna en zus Mien Coenen

     

     

             Johanna woonde samen (2) met Leendert van Staalduinen, gepensioneerd, geboren te Naaldwijk op 24 september 1918, overleden te Schiedam op 3 februari 1999, gecremeerd aldaar op 8 februari 1999, 80 jaar oud.

                                                                                                                               

                   

                                    Trouwakte van Pa en Ma Gordijn 29 november 1934

     

     

            Aantekeningen: bij XIa

     

    het ongeluk

                           Mijn vader was op een gegeven moment op het fabrieksterrein van het bedrijf van Egmond in Overschie bezig met het verplaatsen van een stalenplaat. Door een of andere oorzaak viel die plaat  met een gewicht aan ijzer van 1 ½  ton uit de takels.

    Met de scherpe kant viel de plaat op de schoen van zijn linkervoet. In het ziekenhuis hebben ze toen zijn grote teen moeten amputeren. Hij heeft opnieuw moeten leren lopen, zijn steun knobbel was ook voor de helft geamputeerd.

     

                                                        Zo is de ingang in het jaar 2003

    twee lichten

     

    Het was in de winter. Er was feest bij de firma Van Egmond te Overschie. Mijn vader ging altijd met de fiets naar zijn werk. Via de Stationsstraat naar de Overschieseweg zo richting Overschie. In de bocht naar de ophaalbrug was het bedrijf gevestigd.   Toen het feest over was, en er wat aardig drank in de man was gekomen, ging hij op weg naar huis. Ongeveer ten hoogte van de Parallelweg zag mijn vader twee lichten. Hij fietste er op af en wilde tussen die twee lichten door rijden. Helaas, het was een stilstaande auto. Mijn vader viel en vloog toen met een boog in de Schie.  De Schie was bevroren maar hij zakte door de ijslaag. Door de kou en de drank was mijn vader er nog sneller uit dan er in. Bij thuiskomst bleek dat zijn kleding bevroren was maar het water was er niet door gekomen.

                                                                                      

    Toen mijn vader later als kelner werkte bij Suus in café Blijdorp te Rotterdam ging hij met mijn moeder en mijn zus op zekere dag een paar nieuwe schoenen kopen. Bij het passen kwam het probleem van zijn linkervoet weer aan de orde. De linker schoen moest worden opgevuld. Mijn vader had toen al wel een paar borreltjes op en vergat daardoor de rechter schoen goed te passen.Toen hij die avond dienst had in het café, ging hij naar mate het later werd steeds moeilijker lopen.   
                                            

    Hij had pijn aan zijn rechtervoet, links was geen probleem daar zat papier in.

    Die avond heeft hij gewoon door gelopen. Toen hij het de volgende morgen   aan mijn moeder vertelde keek zij in de rechterschoen. En daar zat ook nog een prop papier in die hij bij het passen niet gevoeld had (oorzaak drank).

      

    Na zijn café avontuur ging hij werken bij Bingham dat was toen een van de grootste dekzeil verhuurbedrijf aan de Nieuwe Haven. Deze dekzeilen werden gebruikt als afdekking op schepen en vrachtwagens, containers waren er nauwelijks. Ook was er een afdeling van vlaggen voor schepen en voor andere doeleinde. Mijn vader kwam op de afdeling Luxaflex het maken en ineen zetten van de opdrachten, binnen een jaar was hij afdelingchef. Bij zijn pensioen was hij voor deze afdeling bedrijfsleider, helaas heeft hij hier maar kort van genoten.

            

             Mijn vader als kelner in Tivoli

     

                                       Mvr. Malle Henk en Marietje Pa en Frits     

    Adrianus Gordijn heeft diverse beroepen uitgevoerd om voor zijn gezin te zorgen o.a. wijnmaker bij de Hollandse Wijn Maatschappij. los- werkman, vormer in een ijzergieterij bij de Gebr. van Egmond te Overschie,.

                             Hij is op 11 novemberember 1944 op transport gezet om in Duitsland te werk worden gesteld, daar Hitler steeds meer mensen nodig had voor de wapenindustrie en aanleg van wegen en spoorrails voor transporten naar omliggende landen. Hij is met een vriend in Duitsland ontsnapt, alleen zijn vriend sprong de verkeerde kant uit de trein en werd weer gegrepen. Maar Arie wist te ontkomen, in 1946 kwam hij weer terug in Schiedam. In die tijd werden er veel bevrijdingsfeesten gehouden, dolle pret vooral als een van de vaders uit onze buurt pas terug was gekomen, een ieder was dan blij..   Hij heeft nooit veel aan mij verteld over zijn Duitse periode, tenslotte was ik toen pas 9 jaar, achteraf bleek dat velen van zijn lotgenoten daar problemen mee hadden.

     

     

     

          Harry Bosboom en Arie Gordijn                                      Pa met zijn dienstmakkers 1946

     

    Na de oorlog is hij met zijn vriend Harrie Bosboom bij de Binnenlandse

                           Strijdkrachten gegaan, om Schiedam en andere plaatsen te zuiveren van de NSB-ers..Hij is aan longkanker overleden bij zijn jongste zoon Aad in Nieuw-Vossemeer, daar was hij graag en hij kon er lekker vissen en de lucht was daar zuiver.

     

                                               

     

             

                     Overlijdens aktes van Pa Gordijn 28-1-1980                                  Ma Gordijn 2-1-1999   

     

     

                            

     

     

     

     

     

     

                   Schoolfoto 2de   jongentje op 3de   rij met blond haar rond 1920  is   Pa Gordijn   

     

      

                       

           Uit dit huwelijk 3 kinderen:

     

    1.     Susanna Catharina (Suus)  Gordijn, dochter van XIg

    geboren te  Schiedam op 30 april    1935, gedoopt  RK te Schiedam op 15 mei  1935. Gastvrouw, overleden,  (65 jaar oud) te Schiedam op 22 maart 2001, gecremeerd te Schiedam Begraafplaats "Beukenhof" op 27 maart 2001, Suus trouwt (resp. 18 en 47 jaar oud) (1) (Burgerlijke Stand) te Schiedam op 2 februari  1954 met Krijn van Beek, geboren te  Ouddorp op 26 september  1906, Cafehouder, overleden, (77 jaar oud) te Schiedam op 27 juli  1984, begraven  te Schiedam Begraafplaats "Beukenhof" in 1984.

     

     

     

     

                      Krijn van Beek 1906†1984                                  Suus Verbruggen 1935†2001

     

     

    19-06-2010, 14:46 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De millioenen van Job Gordijn

    De millioenen van Job Gordijn

                                           Vrijdag 6 maart 1931

      No 14745

     

    Een mysterieuse geschiedenis.

     

    Voor ons liggen de soliede uitziende statuten van de vereeniging “ Bond van Job Gordijn, gevestigd te ’s-Gravenhage, aangaande voor onbepaalde tijd. De bond stelt zich ten doel klaarheid te brengen in de onopgehelderde nalaterschap van wijlen Job Gordijn. De Bond tracht dit te bereiken langs wettigen weg door het houden van vergaderingen en het verzamelen vanbewijsstukken alleen betrekking hebbende op de nalaterschap van Job Gordijn.

    Wie was Job Gordijn. ?

    Wat liet hij na. ?

              Wat gebeurde er met zijn nalaterschap. ?

     

    Drie vragen waarop men ons geen antwoord heeft vermogen te geven.

    Men is er van overtuigd, dat Job Gordijn geleefd heeft. Doch men heeft nergens een geboorte-acte, een doop-acte een overlijdens-acte van de man gevonden.

    Noch trof men geboekt in eenig register zijn naam aan. Men is er van overtuigd dat Job Gordijn millioenen en nog eens millioenen heeft na gelaten. Doch men heeft nergens een testament gevonden, waarin zijn bezittingen beschreven staan.

    Men is er van overtuigd, dat Job Gordijn het vruchtgebruik van zijn nalaterschap            voor de tijd van honderd jaren heeft afgestaan aan verschillende roomsch-katholieke kerken en stichtingen, doch tot dusver heeft men geen enkel bewijsstuk kunnen vinden, dat zulks inderdaad zoo is.

    En toch wordt er reeds een negental jaren geijverd door de   vermeende erven van deze Job Gordijn om diens erfenis in handen te krijgen.

    Er zijn exploiten uitgebracht, er is zelfs een bisschop langs civiel-rechtelijken weg gesommeerd om stukken af te geven of af te doen geven, die betrekking zouden hebben op deze  nalaterschap.

    Ieder jaar groeien de erven in aantal en thans zijn er zoveel, dat men hen in een bond vereenigd heeft en men hoopt thans langs organisatorischen weg te bereiken, wat den enkeling in de vorige eeuw niet gelukt is.

    En toch, wij herhalen het, men heeft geen enkel bewijsstuk van het bestaan van deze Job Gordijn, noch van het bestaan van een erfenis.

     

    Een aaneenschakeling van overleveringen.

     

    De geheelen actie van thans en vroeger berust op diverse overleveringen, welke van ouder op kind zijn overgebracht. Den 13de November 1705 zijn Veur in het huwelijk getreden Job Gordijn en Marij Jacobs-dochter van Duyn. Deze Job Jacobs Gordijn had vele kinderen en een daarvan zou ’n Job moeten zijn, die in de loop van de achtiende eeuw naar Oost-Indië zou zijn gegaan, daar veel geld verdiend zou hebben en omstreeks de tachtiger jaren als millionnair zou zijn teruggekeerd.  Deze rijkaard zou met zijn familie overhoop hebben gelegen, zou de laatste jaren van zijn leven op Texel hebben gewoond  en den 13den April 1787 te Delft overleden zijn in het gasthuis aldaar. Bewijzen van dit alles heeft men niet.

     

    Doch gedurende 150 jaren wordt dit alles in de familie verteld. Job was vrijgezel gebleven en bij zijn overlijden vermaakt hij aldus het familieverhaal zijn geld aan de kerk met dien verstande, dat de kerk het vruchtgebruik over honderd jaren zou bezitten, waarna de erfenis ter beschikking zou komen van de nakomenlingen van Job Gordijn broers en zusters. Alles wat betrekking heeft op Job Gordijn is in raadselen gehuld. Hoe komt het, dat doopregisters, waarin zijn naam zou moeten voorkomen verdwenen zijn.?

    Waarom is zijn naam in het overlijdensregister van Delft waar hij overleden zou zijn, niet tevinden.? Waarom is er geen enkele acte, geen stuk, dat op den man betrekking heeft, in eenig archief, dat er voor in aanmerking komt te vinden. ?

    Toen deze Job Gordijn, deze bijkans legendarische Job, in ons land uit de Oost terug kwam, heeft hij zijn geld o.a. aldus de overlevering belegd in onroerende goederen. Waarom is er  nergens een koop-acte te vinden, nergens een acte van overschrijving van overdracht. ?

    In het gasthuisboek, dat in ’t gemeentelijk archief van Delft bewaard wordt, wordt als datum van overlijden van een zekere Job Gordijn aangegeven 1787. Bijna zestig jaar later in 1845 heeft de vader van dit gasthuis ’n los briefje geplakt in dit gasthuisboek, waarop te lezen staat: “ Op 13 April 1787 is in het gasthuis overleden Job Gordijn” Het bevreemdende is echter nu weer, dat de vader van dit gasthuis dit briefje niet plakte bij de andere overledenden van  het jaar 1787, doch bij 1795, terwijl er bij het zelfde blad van het register nog een los briefje ligt, waarop te lezen staat:

     

    Een volledige acte van het overlijden van Joseph (niet Job) Gordijn, Overleden te Delft in 1797. Maar volgens het register van het gasthuis is daar in 1797 geen Job noch een Joseph Gordijn overleden.  Het eenige waar de vermeende erfgenamen hou-vast aan hebben, dat zijn familie-overleveringen, waar men rotsvast aan gelooft.

     

     

           XIc.      Cornelia (Cor) Gordijn, dochter  van Xa ,

    Geboren op 29 mei 1905, RK, overleden, (74 jaar oud) te Schiedam op 14 juni  1979, Cor trouwt (resp. 20 en 21 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Schiedam op 13 augustus   1925 met Hendricus de Koning , geboren te  Schiedam op 5 maart 1904, overleden, (62 jaar oud) te Rotterdam op 12 maart 1966.

     

     

    Uit dit huwelijk 5 kinderen:

     

                         1.       Maria Hendrica (Riet) de Koning, geboren te  Schiedam op 24 december         1925, volgt XIIg.

      

            2.          Adrianus (Aad) de Koning,  geboren te  Schiedam op 4 januari  1928,   volgt XIIh.

     

         3.         Hendericus (Henk) Petrus de Koning, geboren te  Schiedam op 20    februari  1929, overleden, (46 jaar oud) te Rockanje op 13 april  1975.

     

         4.         Susanna Catharina (Suus) de Koning, geboren te  Schiedam op 13 februari  1934, volgt XIIi.

     

                   5.           Cornelia (Corrie) de Koning, geboren te  Schiedam op 14oktober   1938.

     

     

      XId.   Hendrik (Henk) Gordijn, zoon van Xa

    Geboren te  Schiedam op 12 januari  1907, RK, overleden, (77 jaar oud) te Schiedam op 11 mei 1984, begraven  te Schiedam Begraafplaats "Beukenhof" in 1984, Henk trouwt (resp. 23 en 20 jaar oud)  (Burgerlijke Stand) te Schiedam op 6 augustus   1930 met Maria van den Berg, geboren te  Schiedam op 1 december  1909, Huisvrouw, overleden, (70 jaar oud) te Schiedam op 24 januari  1980, begraven  te Schiedam Begraafplaats "Beukenhof" in 1980.

     

         Uit dit huwelijk 3 kinderen:

     

         1.       Adrianus (Aad) Gordijn,  geboren te  Schiedam op 13 februari  1931.

     Helaas geen gegevens van Aad ontvangen voor de stamboom ondanks zijn                    deel   gepubliceerd in Ons Voorgeslacht in 1988.

     

         2.       Johannes Franciscus (Joop) Gordijn, geboren te  Schiedam op 5  september  1932. Die is erg ziek volgens zijn broer Aad.

     

         3.    Susanna Catharina (Suus) Gordijn, geboren te  Schiedam op 27 oktober   1934, overleden in het jaar 2005, 71 jaar oud. volgens haar broer Aad.

     

          XIf.   Leonardus (Leen) Gordijn,  zoon van Xa.

    Geboren te  Schiedam op 29 juli  1910, RK, overleden, (86 jaar oud) te Schiedam op 28 augustus   1996, begraven  te Schiedam Begraafplaats "Beukenhof" in 1996, Leen trouwt (resp. 24 en 17 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Schiedam op 9 augustus   1934 met Johanna (Jo) Boekee, geboren te  Schiedam op 23 november 1916, Huisvrouw, overleden, (78 jaar oud) te Schiedam op 10 oktober   1995, begraven  te Schiedam Begraafplaats "Beukenhof" in 1995.

     

                         Uit dit huwelijk 3 kinderen:

     

         1.        Susanna Catharina (Suus) Gordijn, geboren te  Schiedam op 3 december   1934, volgt XIIj.

     

         2.       Johanna (Annie) Gordijn,  geboren te  Schiedam op 16 juni  1937,

        volgt XIIk

     

         3.            Leonarda (Leny) Gordijn,  geboren te  Schiedam op 8 januari  1946,

                

    19-06-2010, 14:40 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Generatie X Betovergrootvader.

     

    Generatie X   

    Betovergrootvader.

     

     

                          Adrianus (Opa) Gordijn , zoon van IXa,

         Geboren te Schiedam op 30 oktober   1873, gedoopt  RK te Schiedam in 1873, Loswerkman, overleden, (71 jaar oud) te Schiedam op 5 februari  1945, begraven  te Schiedam R.K. Begraafplaats Vlaardingerdijk in 1945, Adrianus trouwt (resp. 27 en 24 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Schiedam op 23 januari  1901, kerk.huw. (RK) met Susanna Catharina (Oma) Geeven [GDPmaxpic22], geboren te te Delfshaven Rotterdam op 15 oktober   1876, gedoopt  RK te Delfshaven Rotterdam in 1876, Huisvrouw, overleden, (86 jaar oud) te Schiedam op 3 juni  1963, begraven  te Schiedam Begraafplaat "Beukenhof" in 1963.

                                                

      

                           Opa Gordijn                                                            Oma Gordijn

                          30-10-1873 † 05-02-1945                                     15-10-1876 † 03-06-1963

     

                   

                    Opa Gordijn in het broersveld                         Opa Gordijn achter op het plaatsje

                              Vermoedelijk 1925                                      Vermoedelijk voor 1944

               

                 Aantekeningen. Bij Xa

    Wat ik kan herinneren van mijn Grootvader is heel weinig. Ik weet dat hij heel lang was. Hij zat altijd in het hoekje van de kamer aan tafel in het Voormalig Hofje van Belois. Na zijn overlijden heb ik hem nog zien liggen in de bedstee. Daar lag hij opgebaard. Ik was toen net 9 jaar geworden. Verder weet ik weinig van hem.

     

            Het hofje van Belois.

     

                       Het hofje dat onder de Schiedammers de meeste bekendheid genoot was ongetwijfeld het voormalig Hofje van Belois, dat omstreeks 1590 aan de tegenwoordige Noordmolenstraat werd gebouwd..

         De twintig huisjes, de regentenkamer en het bakhuis met korenzolder stonden in een driehoek rond een grasveld met in het midden een monumentale, hardstenen waterpomp met koperen zwengel..

    In oude Schiedamse adresboeken onder het hoofdstuk "Gebouwen en inrichtingen van bijzondere aard ten dienste van weldadigheid en maatschappelijke steun op neutrale grondslag"is over dit hofje het volgende te lezen: "Eene fundatie die beschikt over een aantal kleine woningen in de Noordmolenstraat en Kreuelstraat, welke tegen matigen prijs verhuurd worden aan vrouwen, zoowel gehuwde als weduwen en ongehuwde,of welke aan deze, tegen het storten in eens van een zeker bedrag van vervreemding of erflating- in bezit gegeven worden"..De hoofdingang was aan de Noordmolenstraat, die via een bruggentje over de Noordmolenstraat gracht was te bereiken. Op het bord tegen het smeedwerk boven de toegang staat vermeld"voormalig Hofje van Belois" in 1960 is het hofje afgebroken.

    Oma woonde in het voormalig Hofje van Belois. Haar achterplaatsje grensde aan de opslagplaats van oud ijzer van de firma van Gelderen gelegen aan de Raam..Nadat het Hofje in 1960 was afgebroken, werd in 1962 op een gedeelte van de vrijgekomen grond het garagebedrijf van Landman in gebruik genomen..Oma Gordijn dat was een lieve Oma..

    Ik kwam er als kind vaak, ook in mijn verlovingstijd gingen wij langs om daar thee drinken..Meestal waren dan ome Henk en tante Maria Gordijn er ook..

    Het Hofje moest plaats maken voor nieuwbouw..Oma is toen bij tante Suus en ome Evert ingetrokken..Soms ging ik er wel eens heen, maar meestal met de jaarwisseling.

     

      

                            Uit dit huwelijk 11 kinderen:

     

                  1       Petrus (Piet) Gordijn, geboren te  Schiedam op 30 januari  1902, volgt XIb

     

    2        Marie Gordijn, geboren te  Schiedam op 14 maart 1903, volgt XIh

     

              

                                    Opa, Ome Piet, Oma, Tante Cor en Tante Marie Gordijn

                                                                Alle personen zijn overleden

     

     

    3.       Cornelia (Cor) Gordijn, geboren te Schiedam op 29 mei 1905, volgt XIc.

     

    4.      Hendrik (Henk) Gordijn, geboren te  Schiedam op 12 januari  1907,

    volgt XId.

     

    5.      Leonarda Gordijn, geboren te  Schiedam op 28 mei 1909, RK, overleden, (1 jaar oud) te Schiedam op 9 juni  1910, begraven  te Schiedam R.K. Begraafplaats Vlaardingerdijk in 1910.

     

    6.      Leonardus (Leen) Gordijn], geboren te  Schiedam op 29 juli  1910, volgt XIe.

     

    7.      Adrianus (Arie) Gordijn, geboren te  Schiedam op 31 augustus   1911, RK, overleden, (1 jaar oud) te Schiedam op 3 februari  1913, begraven  te Schiedam R.K. Begraafplaats Vlaardingerdijk in 1913.                                                                                                              

     

                       Pa Gordijn in 1926                                          Pa aan de Wandel rond 1934                                              Voor de oudelijke woning                                           In het Sterrebos

     

                  8.    Adrianus (Arie) Gordijn, geboren te  Schiedam op 21 augustus   1914, volgt XIa.

     

                  9.    Susanna Catharina (Suus) Gordijn, geboren teop 18 april  1916, volgt XIf.

     

                  10.   Antonia Maria (Tonie) Gordijn, geboren te  Schiedam op 11 juni  1917, volgt XIg.

     

    11.   Helena Gordijn, geboren te  Schiedam op 21 januari  1920, RK, overleden, (1 jaar oud) te Schiedam op 21 maart 1921, begraven  te Schiedam R.K. Begraafplaats Vlaardingerdijk in 1921.

     

     

                     Xb.  Cornelis Gordijn, zoon van IXa.

    Geboren te Schiedam op 2 juni  1870, Werkman bij de Gemeente Schiedam, overleden, (65 jaar oud) te Schiedam op 25 maart 1936, begraven  te Schiedam Algemeen Begraafplaats in 1936, Cornelis trouwt (resp. 24 en 18 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Schiedam op 10oktober   1894, (ontb. door overlijden) met Antonia Clasina Jansen, geboren te  Schiedam op 13 maart 1876, Huisvrouw, overleden,(76 jaar oud) te Noordwijkerhout op 17 april  1952, begraven  te Schiedam Algemeen begraafplaats op 22 april  1952.

     

     

                           Cornelis Gordijn                                                  Antonia Clasina Jansen  

                         02-06-1870 † 25-3-1936                                       13-03-1894 †17-04-1952

     

                 

              Achterste rij: Petrus (Piet) Kees (Cornelis) Carolina (Clien) Francisca (Cis) Cornelia (Cor)

    Ant en Hendrika (Riek)

               Voorste rij:    Antonius (Antoon) Opa Cornelis Grada (Gre) Oma Antonia en Marie

     

     

     

     

          Uit dit huwelijk 11 kinderen:

     

    1.             Petrus (Piet) Gordijn, zoon van Xb

              geboren te Schiedam op 17oktober   1895,

     

     

                             Piet                                                                   Bets

     

    overleden,te Delft, begraven te Delft onbekend, trouwt (Burgerlijke  Stand) te Onbekend met Bets Landsbergen, geboren te  Onbekend.

     

    2.           Hendrica Christina Elizabeth Gordijn, dochter van Xb

    geboren te Schiedam op 16    april  1897, overleden, (3 dagen oud) te Schiedam op 19 april  1897.

     

                                   

     

                  19-06-2010, 14:37 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Generatie IX Oudvader

    Generatie IX

         Oudvader.

     

         IXa.  Petrus Adrianus Gordijn,  zoon van VIII.

    Geboren te  Schipluiden op 23 maart 1832, gedoopt  RK te Schipluiden in 1832, Boerenknecht na 1862 Brandersknecht, overleden,(64 jaar oud) te Schiedam op 5 februari  1897, begraven  te Schiedam Algemeen Begraafplaats.

     

         Aantekeningen: bij IXa

     

         Petrus is des voormiddags ten negen ure, in het huis staande aan de Rotterdamsedijk nummer 53 te Schiedam overleden. in 1897, trouwt Petrus (resp. 26 en 23 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Maasland op 5 februari  1859, kerk.huw. (RK) met Cornelia van der Post, dochter  van onbekend van der Post en onbekend, geboren te  Wassenaar op 20 februari  1835, gedoopt  RK te Wassenaar in 1835, Huisvrouw, overleden, (91 jaar oud) te Schiedam op 21 februari  1926, begraven  te Schiedam   Algemeen Begraafplaats in 1926. Cornelia van der Post is des voor middags ten drie ure in het huis staande in de kleine baan nummer 27 te Schiedam overleden.

                   

          Uit dit huwelijk 7 kinderen:

     

    1        Maria Gordijn, geboren te  Schiedam op 23 maart 1860, Huisvrouw, overleden, (41 jaar oud) te Schiedam op 16 april  1901, Maria trouwt (beiden 27 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Schiedam op 18 juni  1887 met Johannes de Graaf, geboren te  Schiedam op 23 maart 1860, overleden,(41 jaar oud) op 16 april  1901.

     

    2       Leonardus Gordijn, geboren te  Schipluiden op 1 augustus   1861, overleden, (61 jaar oud) te Schiedam op 28 december  1922.

            

    Aantekeningen:

                 Leonardus is nooit getrouwd, is de oudste broer van Cornelis en Adrianus.

    Op 28 december ember 1922 des voormiddags, tennegen ure op het perron van de Nederlandse Spoorwegen alhier is overleden. Leonardus Gordijn, oud een en zestig jaren en vier maanden, loswerkman, geboren te te Schipluiden en wonende alhier.oon van Pieter Gordijn, overleden en Cornelia Post, zonder beroep wonende alhier.

                               Waarvan akte, welke overeenkomstig de wet is voorgelezen.

     

            De Ambtenaar.

     

    3       Anna Gordijn, geboren te  Oud en-Nieuw-Mathenesse op 31 december  1862, overleden,(ongeveer 365 dagen oud) in 1863.

     

    4       Cornelia Gordijn, geboren te  Oud en-Nieuw-Mathenesse op 21 januari  1864, overleden,(ongeveer 709 dagen oud) te Oud en-Nieuw-Mathenesse in 1865.

     

    5       Anna Gordijn, geboren te  Oud en-Nieuw-Mathenesse op 9 september  1867, overleden,(5 jaar oud) te Schiedam op 4oktober   1872.

     

    6        Cornelis Gordijn, geboren te  Schiedam op 2 juni  1870, volgt Xb

     

    7        Adrianus (Opa) Gordijn, geboren te  Schiedam op 30oktober   1873,  volgt Xa.

     

     

       IXb.  Johannes (Jan) Gordijn, zoon van VIII

    Geboren te  Schipluiden op 14 maart 1821, Bouwman, overleden, (81 jaar oud) te Schipluiden op 2 oktober   1902, Jan trouwt (resp. 35 en 28 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Schipluiden op 18 april  1856 met Margaretha Holtkamp, dochter  van Hermanus Holtkamp en Alida Ophuis, geboren te Loosduinen op 1 oktober   1827, overleden, 75 jaar oud) te Schipluiden op 2oktober   1902.

     

          Uit dit huwelijk 9 kinderen:

     

    1.      Maria Gordijn, geboren te  Schipluiden op 25 mei 1857, overleden,(114 dagen oud) te Schipluiden op 16 september  1857.

     

    2.      Maria Gordijn, geboren te  Schipluiden op 22 augustus 1858, Maria trouwt (resp. 28 en ongeveer 26 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Maasland op 6 mei 1887, (ontb. door overlijden) met Johannes Ruigrok, geboren te te Maasland in 1861, overleden, te Onbekend.

     

    3.      Johannes Hermanus (Johannes) Gordijn, geboren te  Schipluiden op 3 mei 1860, overleden, (2 dagen oud) te Schipluiden op 5 mei 1860.

     

    4.      Maria Alida (Maria) Gordijn, geboren te  Schipluiden op 11 april  1862, overleden, (85 dagen oud) te Schipluiden op 5 juli  1862.

     

    5.      Maria Alida (Maria) Gordijn, geboren te  Schipluiden op 25 december  1863, Maria trouwt (resp. 26 en 28 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Schipluiden op 10 mei 1890, (ontb. door overlijden) met Johannes van de Schot, geboren te  Pijnacker op 31 augustus 1861, overleden, te Onbekend.

     

    6.      Cornelia Apolonia (Cor) Gordijn, geboren te  Schipluiden op 21 februari  1866, overleden, (1 jaar oud) te Schipluiden op 6 maart 1867.

     

    7.      Cornelis Martinus (Cor) Gordijn, geboren te Schipluiden op 13 maart 1868, volgt Xr.

     

    8.      Theodorus Hendricus (Theodorus) Gordijn, geboren te  Schipluiden op 18 april  1869, overleden, (33 dagen oud) te Schipluiden op 21 mei 1869.

     

    9.      Adriana Margaretha (Adriana) Gordijn, geboren te  Schipluiden op 14 september  1870, overleden, (6 jaar oud) te Schipluiden op 30 maart 1877.

     

       IXc.  Philippus Gordijn, zoon van VIII.

     Geboren te  Schipluiden op 7 juli  1824, overleden, (59 jaar oud) te Vlaardingen op 16 januari  1884, Philippus trouwt (resp. 31 en 27 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Schipluiden op 18 april  1856 met Adriana de Munnik, dochter  van Jan de Munnik en Wilhelmina Hendriks, geboren te  Rijswijk op 18 september  1828, overleden, te Onbekend.

                   

          Uit dit huwelijk 8 kinderen:

     

    1.      Cornelis Gordijn, geboren te  Schipluiden op 12 juni  1857, overleden,(1 jaar oud) te Schipluiden op 20 september  1858.

     

    2.      Jan Gordijn, geboren te  Schipluiden op 28 april  1859, volgt Xd

     

    3.      Maria Gordijn, geboren te te Vlaardinger-Ambacht op 15 november 1860, overleden, (71 jaar oud) te Wateringen op 5 juli  1932, Maria trouwt met Wilhelmus Petrus van Leeuwen, geboren te  Wateringen in 1857, overleden, (ongeveer 83 jaar oud) op 2 april  1940.

     

    4.      Cornelis Willem Gordijn, geboren te  Vlaardinger-Ambacht op 29 november 1862, volgt Xe.

     

    5.      Wilhelmina Gordijn, geboren te  Vlaardinger-Ambacht op 23 september  1864.

     

    6.      Hermanus Gordijn, geboren te  Vlaardinger-Ambacht op 30 september  1865.

     

    7.      Franciscus Johannes Gordijn, geboren te  Vlaardinger-Ambacht op 21 juli  1867.

     

    8.      Adrianus Philippus Gordijn, geboren te  Vlaardinger-Ambacht in 1873.

     

     

    19-06-2010, 14:32 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Generatie VIII Oud-Grootvader

    Generatie VIII

        Oud-Grootvader.

     

        VIII.   Cornelis Gordijn, zoon van VIIa,

    Gedoopt  RK te Delft op 28 oktober  1733 doopgetuigen zijn (Leonardus van Nierop en Helena Tettero),  Boerenknecht, later een bouwerijtje(41). woonde aan de Gaagweg A48 overleden, (ongeveer 60 jaar oud) te Schipluiden op 8 april  1849, begraven  te Schipluiden in 1849, Cornelis trouwt (resp. ongeveer 31 en 28 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Hodenpijl op 28 april  1820, kerk.huw. (RK) met Maria Schenkelveld, dochter  van Philippus Schenkelveld en Cornelia Claasdr Langelaan, geboren te  Zoeterwoude op 10 augustus   1791, RK, Huisvrouw, overleden, (66 jaar oud) te Schipluiden op 15 mei 1858, begraven  te Schipluiden in 1858.

               

          Uit dit huwelijk 6 kinderen:

     

        1.      Johannes Gordijn, geboren te te Schipluiden op 14 maart 1821,  volgt IXb.

       

        2.      Philippus Gordijn, geboren te  Schipluiden op 31 december  1822,     overleden, (ongeveer 365 dagen oud) te Schipluiden in 1823.

       

        3      Philippus Gordijn, geboren te  Schipluiden op 7 juli  1824,   volgt IXc.

     

    4     Ary Gordijn, geboren te  Schipluiden op 25 april  1826,    Brandersknecht, overleden, (63 jaar oud) te Schiedam op 9  november 1889, Ary trouwt (26 jaar oud) (1) (Burgerlijke Stand) te Schiedam op 6 april  1853 met Teuntje van Berkel, dochter  van Teunis van Berkel  en Maria Jans van der Bosch, geboren te  Onbekend, Huisvrouw, overleden, te Schiedam.

    Uit het eerste huwelijk werden 4 kinderen geboren te, uit het 2de    werd 1    kind geboren te te Schiedam, Ary trouwt (45 jaar oud) (2)  te Schiedam op 10 april  1872 met Maria Berkweg , overleden, te Schiedam op 25 april  1895.

     

    5       Cornelia Gordijn, geboren te  Schipluiden op 25 april  1829,     overleden, te Onbekend.

     

    6       Petrus Adrianus Gordijn, geboren te  Schipluiden op 23 maart   1832, volgt IXa.

    19-06-2010, 14:29 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Generatie VII Oudovergrootvader.

    Generatie VII

        Oudovergrootvader.

        

        VIIa.  Johannes Gardijn, zoon van Via.

    Gedoopt  RK te Delft op 13 februari  1728, Bouwman, overleden, (ongeveer 70 jaar oud) te Rijswijk op 31oktober   1798, begraven  te Rijswijk in 1798,  Johannes trouwt (resp. ongeveer 47 en ongeveer 33 jaar oud) te 's Gravenhage op 4 juni  1775, kerk.huw. (RK) met Appolonia van Leeuwen  gedoopt  RK te Monster op 7 september  1741, Huisvrouw, overleden,(ongeveer 78 jaar oud) te Delft op 24 maart 1820, begraven  te Delft in 1820.

     

          Aantekeningen: bij VIIa

     

    Johannes (Jan) Gordijn hield wat vee en pachtte land nabij zijn woonhuis dat hij huurde van erven Incour. Bij zijn overlijden moest zijn echtgenote alles verkopen om de laatste pachtsom te betalen(40). Huwde Jan  Gardijn pas op 47 jarige leeftijd, zijn zoon Wilhelmus deed dat pas op zijn 55e.

     

          Uit dit huwelijk 5 kinderen:

     

     

     

    1.    Cornelis Gordijn, gedoopt  RK te Delft op 28 oktober   1788, volgt VIII.

     

    2.      Johannes Gardijn gedoopt  RK te Delft op 20 oktober 1777, overleden, (ongeveer 10 dagen oud) te Rijswijk op 30 oktober1777.begraven.

    3.      Wilhelmus Gardijn, gedoopt  RK te Delft op 15 januari  1779, Snuifmolenaarknecht, overleden, (ongeveer 74 jaar oud) te Rijswijk op 18 februari  1853, trouwt (resp. ongeveer 55 en 50 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Delft op 14 mei 1834 met Maria van den Putte, dochter  van Arnoldus van den Putte en Cornelia Ras, geboren te  Rotterdam op 14 april  1784, overleden, (98 jaar oud) te Rijswijk op 19 februari  1883.

    Uit dit huwelijk werden 5 kinderen geboren te te Rijswijk.

     

    4.      Anna Gardijn, gedoopt  te Delft op 13 oktober 1781, overleden,te Onbekend, trouwt (ongeveer 22 jaar oud) te Delft op 29 januari  1804 met Ary Willems van de Drift Alias Willems van der Drift.

     

    5.      Johanna Gardijn, gedoopt  RK te Rijswijk op 21 april  1785, overleden,te Onbekend.

     

        VIIb.  Petrus Gardijn, zoon van VIa,

    Gedoopt  te Delft op 4 december  1733, overleden,te Rijswijk, trouwt (1) te    Delft op 30 april  1763, Petrus trouwt (ongeveer 29 jaar oud) te Delft op 15 mei 1763  St. Josehpkerk, kerk.huw. (RK) met Margaretha Leenderse van Meurs, overleden,te Rijswijk op 29 augustus   1775. Petrus (Piet) had 4 kinderen uit dit huwelijk..

                Petrus (piet) had uit het tweede huwelijk 7 kinderen.

     

         Uit dit huwelijk 4 kinderen:

     

    1.      Anna Gardijn, geboren te  Delft op 5 juni  1764, gedoopt  RK te Delft op 7 juni  1764,    overleden,(ongeveer 573 dagen oud) te Delft in 1765.

     

    2.      Johanna Gardijn, gedoopt  RK te Delft op 19 mei 1766 (Adriana Gardijn).

     

    3.      Maria Gardijn, gedoopt  RK te Delft op 21 maart 1769 (Joanes Houwniet).

     

    4.      Leonardus Gardijn, gedoopt  RK te Delft op 21 juni  1771 (Maria Meurs).

                    Petrus Gardijn, trouwt (2) te Rijswijk op 8 april  1777, trouwt (ongeveer 43 jaar oud) te Rijswijk op 4 mei 1777 met Maria van Geest.

     

     

          Uit dit huwelijk 7 kinderen:

     

    1.      Adriana Gardijn, geboren te  Delft op 13 april  1778, gedoopt  RK te Delft op 30 april  1778 doopgetuigen zijn (Petrus Overwater en Cornela van Dijck).

     

    2.      Elisabeth Gardijn, geboren te  Delft op 1 augustus   1780, gedoopt  RK te Delft op 24 augustus   1780 doopgetuigen is (Elisabeth van Geest).

     

    3.      Cornelia Gardijn, geboren te  Rijswijk op 26 1784.

    4.      Nicolaas Gardijn.

    5.      Petrus Gardijn.

    6.      Gerardus Gardijn.

    7.      Jacobus Gardijn.

     

    19-06-2010, 14:28 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Generatie VI Oud-Betovergrootvader

    Generatie VI

        Oud-Betovergrootvader.

     

     

       VIa.     Jan Gardijn, zoon van Va.

    Geboren te  Rijswijk omstreeks 1700, RK, Watermolenaar op de Plaspoelse Watermolenmolen, overleden, (ongeveer 42 jaar oud) te Rijswijk op 11 oktober   1741, begraven  te Rijswijk in 1741, trouwt(resp. ongeveer 25 en ongeveer 24 jaar oud)  (Burgerlijke Stand) te Pijnacker op 7 mei 1724, kerk.huw. (RK) met Annetje Jans Braack, geboren te  Pijnacker in 1700, overleden, (ongeveer 66 jaar oud) te Rijswijk op 1 januari  1766, begraven  te Rijswijk in 1766.

                   

         Aantekeningen: bij VI-c.

    Op 8 februari 1729 werd de bemaling van de Plaspoelse watermolen aanbesteed. Van de zeven inschrijvers werd Jan Ariens Gardijn gekozen voor een maalloon van 120 gulden per jaar.(36). Na het overlijden van de molenaar van de Plaspoelse polder in 1741 wilde Cornelis van Mierloo, de voornaamste ingeland van de polder, Cornelis Quant als molenaar i.p.v. de in aanmerking komende Jan van Nierop, omdat Cornelis de gereformeerde religie aanhing en al een papiermolen had bemalen, terwijl Jan van Nierop de paapse religie aanhing..

                De schout en volgers kozen ondanks dit verzet de rooms-katholieke Jan  van Nierop(37). Annetje Jans Braak, de weduwe van Jan  Gardijn, zal met haar kinderen van wie Jan als oudste met zijn 13 jaar de laatste rekening van het molengeld ondertekende, de molen hebben moeten verlaten

    Zij liet een huisje bouwen op een stuk grond nabij de Plaspoelse molen, eigendom van Belitge Cornelis Perveen, weduwe van Pieter van der Juist..

                Gelukkig werd haar op 2oktober  ober 1744 een stuk land, groot 3 morgen 445 roeden, opgedragen door de kinderen en erfgenamen van Belige zodat zij meteen een hypotheek kon nemen, ter lening van de kosten van het nieuw getimmerde huisje(38)

                                          

     

    Dit huis zal dus zijn gebouwd in 1741. Het bestaat nog, volgens de tegenwoordige bewoners(de fam Van Rijn) is het vroeger tijden een fort geweest.. Het is zeker het oudste huis in de omgeving, sinds de boerderij de Kitswoning aan de andere kant van de Spieringwater in 1903 is uitgebrande.

    Plaspoelse watermolen werd in 1899 gedeeltelijk geamoveerd, nadat een stoomgemaal aan de Delfse vliet haar taak had over genomen..

     De schaapweipoldermolen werd in 1825 vernieuwd nadat de wipmolen was afgebrand. Annetje Jans Braak verkocht beide stukken land met het huis erop in 1754 voor 2000 gulden aan de Gravin van Hoogendorp (39), die in de loop der jaren al veel land in de omgeving van Sion had opgekocht en daarmee doorging.

     

     

     

     

     

    Uit dit huwelijk 6 kinderen:

     

    1.      Johannes Gardijn,  gedoopt  RK te Delft op 13 februari  1728, volgt VIIa.

     

    2.      Adrianus Gardijn,  gedoopt  RK te Delft op 11 februari  1725, overleden, (ongeveer 4 jaar oud) te Rijswijk op 6 juli  1729.

                 

                  3.      Adrianus Gardijn,  gedoopt  RK te Delft op 15 september  1726, overleden, (ongeveer 2 jaar oud) te Rijswijk op 6 juli  1729.

     

    4.      Adriana Gardijn,  gedoopt  RK te Delft op 21 september  1729, overleden, (ongeveer 72 jaar oud) te Delft op 18oktober   1801, trouwt (resp. ongeveer 27 en ongeveer 30 jaar oud) te Delft op 30 april  1757 met Ary Kleyweg, gedoopt  te Berkel en Rodenrijs op 4 december  1726.

     

    5.      Cornelia Gardijn, gedoopt RK te Delft op 5 oktober 1731, overleden, te Onbekend.

     

    6.      Petrus Gardijn,  gedoopt  te Delft op 4 december  1733, volgt VIIb.

     

     

       VIb.     Floris Dircks Deugt, zoon van Vb,

    Gedoopt te Kralingen op 17 juli  1672, Ballastschipper/ Poorter te Rotterdam, overleden,(ongeveer 50 jaar oud) te Rotterdam op 11 maart 1723, trouwt (ongeveer 25 jaar oud) (1) te Kralingen op 26 januari  1698 met Jannetje Ariens Herst.

     

          Uit dit huwelijk 5 kinderen:

     

    1.      Ary Deugt, gedoopt te Rotterdam op 8 juli  1698, overleden, (ongeveer 18 jaar oud) in 1717 of 1723.(30).

     

    2.      Aegie Deugt, gedoopt te Rotterdam op 15 november 1700, Huisvrouw, overleden, (ongeveer 63 jaar oud) te Rotterdam op 3 december  1763, trouwt (ongeveer 39 jaar oud) te Rotterdam op 8 mei 1740 met Wiggert de Loosie.

     

    3.      Cornelis Deugt, gedoopt op 25 maart 1703.

     

    4.      Neeltie Deugt, gedoopt te Rotterdam op 10 juli  1704, overleden,

        (ongeveer 39 jaar oud) te Rotterdam op 30 september  1743.

     

    5.      Maertje Deugt, gedoopt op 20 maart 1707.Floris Dircks Deugt, trouwt (ongeveer 44 jaar oud) (2) te Rotterdam op 19 januari  1717 met Maartje Teunis Broekband,

     

        VIc.    Leendert Ariens Deugt, zoon van Vc.

    Gedoopt te Rotterdam op 26 april  1693, Tapper(31). in het huis Linkley / Varensgezel, overleden,te Onbekend, trouwt (ongeveer 23 jaar oud) (1) te Rotterdam op 15 december  1716 met Willemijntje Leenderts de Jong , geboren te  Onbekend, overleden,te Rotterdam op 25 april  1724.

                   

                             

                          Aantekeningen: bij VIc

       Leendert Ariens Deugt zou in 1716 voor een reis zijn vertrokken als niet zijn oom Cornelis Leenderts Deugt zou zijn overleden..

         Op aandringen van diens weduwe, Neeltje Michiels Buerman, gevolg gevend aan de  laatste wens van haar man, nam hij de tapnering over in het Huis Linkley aan de Boschweg te Hillegersberg..

        Tevens was bevoorwaard, dat hij een vrouw zou trouwen, hieraan voldeed Leendert. Het echtpaar kreeg spoedig hun eerstgeboren tee in het huis te Hillegersberg. Niet lang daarna is het mis gegaan in de goede verhoudingen met Tante Neeltje. Het resulteerde uiteindelijk in het vertrek van Leendert met zijn gezin uit het Huis Linkley..

                       Zij vestigden zich weer aan de Grote Vismarkt te Rotterdam..

           Mogelijk dat Leendert nu is gaan varen, tot in 1732 keerde hij regelmatig weerom.

                   

          Uit dit huwelijk 4 kinderen:

     

    1.      Ary Deugt, gedoopt te Rotterdam op 21 september  1717, overleden,te Onbekend.

                 

                  2.      Christina Deugt, gedoopt te Rotterdam op 17 maart 1719, overleden, (ongeveer 55 jaar oud) te Rotterdam Als laatste der familie Deugt op 13 september  1774.

     

    3.      Adriana Deugt, gedoopt  te Rotterdam op 18 augustus   1720, overleden, (ongeveer 309 dagen oud) te Rotterdam op 24 juni  1721.

     

    4.      Adriana Deugt, gedoopt  te Rotterdam op 9 maart 1724, overleden, (ongeveer 26 dagen oud) te Rotterdam op 4 april  1724. Leendert Ariens Deugt, trouwt (ongeveer 31 jaar oud) (2) te Rotterdam op 6 maart 1725 met Jannetje Jans Wolfs, geboren te  Onbekend, overleden,te Rotterdam op 4 november 1731.

                    Leendert Ariens Deugt, trouwt (ongeveer 38 jaar oud) (3) te Rotterdam op 5 februari  1732 met Jannetje Ariens Kaakmes, geboren te  Onbekend, overleden, te Rotterdam op 30 maart 1746.

    19-06-2010, 14:26 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Generatie V Stamvader.

    Generatie V

        Stamvader.

     

         Va.    Ary Jansz Gardijn, zoon van IVa

    Geboren te  Rijswijk in 1655, RK, watermalenaar, overleden,(ongeveer 73 jaar oud) te Rijswijk op 31 december  1728, begraven  te Rijswijk in 1729, trouwt ongeveer 41 jaar oud te Rijswijk op 23 december  1696, kerk.huw. (RK) met Grietge Pieters van der Marck, geboren te  Wateringen Vermoedlijk, Huisvrouw, overleden,te Rijswijk op 25 april  1723, begraven  te Rijswijk in 1723.

     

                   Aantekeningen: bij V-c.

     

          Cornelis Willems van den Burgh, Molenmeester van de Schaapweipolder sinds 27 mei 1717, zet Cornelis van Swet als molenaar af, om Pieter Arentse Gordijn weer aan te stellen als molenaar van de Schaapweimolen..

                       Een aantal ingelanden verzette zich daartegen..

         Op 27 juni i 1717 verklaren zij, dat in het najaar van 1716 Pieter Arentse Gordijn en Gerrit, knecht bij Gijsbert Hoogwerff, de Schaapweimolen verlieten om te gaan kaarten op de grote Plaspoelse molen (34).

                        De verklaring bleek niet effectief, Pieter bleef aangesteld als watermolenaar.

                De reden is misschien, dat de hervormde ingelanden een hervormde molenaar wilden.

         Uit de erfenis van Cornelis Louwen Witteman verkreeg Ary een stuk land van 2    morgen 336 roeden in de Plaspoelpolder, liggend ten Noorden van de Molensloot, d.d. 2 augustus 1697 (35).

     

          Uit dit huwelijk 6 kinderen:

     

    1.      Jan Gardijn. Geboren te  Rijswijk in 1699, volgt VIa

     

    2.      Pieter Gardijn.

                           Geboren te Rijswijk in 1700, Watermolenaar op de Schaaps

                      weide poldermolen,  overleden,(ongeveer 21 jaar oud) te Rijswijk op

                      15 maart 1721.

     

    3.      Adriana Gardijn, Gedoopt  RK te Delft op 25 februari  1704, overleden, (ongeveer 32 jaar oud) te Rijswijk op 4 december  1736.

     

    4.      Grietge Gardijn, Geboren te  Rijswijk in 1705, overleden,(ongeveer 25 jaar oud) te Rijswijk op 17 augustus   1730.

     

    5.      Nicolaas Gardijn, Gedoopt  RK te Delft op 8 september  1707, overleden,(ongeveer 78 dagen oud) te Onbekend op 25 november 1707.

     

    6.      Johanna Gardijn, Gedoopt  RK te 's Gravenhage op 21 december  1708, overleden, (ongeveer 21 jaar oud) te Rijswijk op 3 augustus   1730.

     

     

          Vb.  Dirck Leenders Deugt, zoon van IVb.

    Gedoopt te Zevenhuizen op 26 december  1642, overleden, te Kralingen, trouwt  te Kralingen op 19 oktober   1668 met Aegjen Ariens, Huisvrouw, overleden, te Kralingen.

                   

          Uit dit huwelijk 3 kinderen:

     

    1.      Maartjen Deugt, gedoopt te Kralingen op 26 december  1668.

                 

                  2.      Neeltje Deugt, gedoopt te Kralingen op 25 januari  1671, trouwt(ongeveer 39 jaar   oud) te Kralingen op 9 februari  1710 met Dirck Cornelis van den Berg.

     

    3.       Floris Dircks Deugt , gedoopt te Kralingen op 17 juli  1672, volgt VIb

     

     

           

    Vc.  Adriaen Leenderts Deugt,zoon van IVb.

          Geboren te  Zevenhuizen, Varensgezel, overleden,te Rotterdam op 29 mei 1707, trouwt te Rotterdam op 8 december  1682 met Christijntje Pieters van Aerssen .

     

                    Aantekeningen: bij Vc.

     

          Op 16 december 1691 verscheen voor de Notaris Pieter van Bueren te Rotterdam Ary Leenderts Gardyn, alias Deugt, burger en inwoner van de stad om Christina Pieters, zijn huisvrouw te machtigen in zijn plaats te treden bij de scheiding en deling van de boedel van Hannard van Gorcum, Schout van Lisse. Bij de scheiding en deling was Christina aanwezig: Ary Leenderts zijnde op een reis. (zie noot 24) Christijntje wonend aan de vismarkt te Rotterdam.

     

          Uit dit huwelijk 5 kinderen:

     

     

    1.      Leendert Deugt, gedoopt te Rotterdam op 1 februari  1687, overleden, (ongeveer 206 dagen oud) te Rotterdam op 26 augustus   1687.

     

    2.      Margreta Deugt, gedoopt te Rotterdam op 15 augustus   1688.

     

    3.      Aryaentje Deugt, gedoopt te Rotterdam op 17 december  1690, overleden, te Zevenhuizen zh.

     

    4.      Leendert Ariens Deugt,

             gedoopt te Rotterdam op 26 april  1693,  volgt VIc  

     

    5.      Pieternelle Deugt, gedoopt te Rotterdam op 15 januari  1696, overleden,te Onbekend.

     

     

     

     

     

    19-06-2010, 14:24 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Generatie IV Stamgrootvader

    Generatie IV

        Stamgrootvader.

     

       IVa.     Jan Ariens Gardijn, zoon van IIIa,

          Gedoopt te Delft op 3 januari  1630, overleden, (ongeveer 48 jaar oud) te Rijswijk in 1679, begraven  te Rijswijk in 1679, trouwt (beiden ongeveer 23 jaar oud) te Rijswijk op 11 januari  1653, Kerkelijk huwelijk met Grietge Lourisdr Witteman , gedoopt te Delft op 3 januari  1630.

               

            Aantekeningen: IIVa

        

        Jan  Ariens Gardijn, enkele malen in notariële akten voorkomend onder de naam  Ockenburch(33), vestigde zich, komend uit Hof van Delft, te Rijswijk in het gebied dat van oudsher Ockenburch werd genoemd, het land aan de Vlietweg bij de Spieringwatering..

         Aan dat watertje stonden twee Windwatermolens: t.w. een grote achtkante, de Plaspoelse molen, en een kleine Wipwatermolen, die van de Schaapweipolder..

         Zijn vrouw, Grietie Louris Witteman, kwam van een van der vier nabijgelegen oude boerderijen, waaronder zich de Hoogkamer en Ockenburch bevonden.

     

          Uit dit huwelijk 4 kinderen:

     

    1.      Ary Jansz Gardijn. geboren te  Rijswijk in 1655, volgt Va.

     

    2.      Mees Gardijn.geboren te  Rijswijk in 1675, watermolenaar op de Schaaps weide Wipmolen, erleden, (ongeveer 41 jaar oud) te Rijswijk op 11 juli  1716.

     

    3.      Claes Witteman alias Gardijn.

    geboren te Rijswijk(33), vleeshouwer, overleden, te 's Gravenhage, begraven  te Rijswijk op 4 maart 1697, trouwt op 18 juli  1694 met Anna Willickes, Anna trouwt (2) op 29 december  1627 met Jan de Zwart.

     

    4.      Marijtgen Gardijn. geboren te Rijswijk, relatie met Dammis Cornelis van Teijlingen.

     

     

        IVb.    Lenert Adriaensz Deucht, zoon van IIIa

          Gedoopt  te Delft op 20 december  1620, timmerman, overleden, (ongeveer 64 jaar oud) in 1685, trouwt (beiden ongeveer 24 jaar oud) in 1645 met Ariantje Dircks Scheer, gedoopt  te Delft op 20 december  1620.

                   

          Uit dit huwelijk 8 kinderen:

     

    1.      Dirck Leenders Deugt. gedoopt te Zevenhuizen op 26 december  1642, volgt Vb.

     

    2.      Bastiaen Deucht. gedoopt  te Zevenhuizen op 8 november 1648, overleden, (ongeveer 39 jaar oud) op  23 november 1687(28), relatie met Wed van Heydricksz Herrits Teuntje Abrams.

    3.      Eva Deucht.

    geboren te  Zevenhuizen, Huisvrouw, relatie met Job Arents In't Hout.

     

    4.      Cornelis Deucht.

    Tapper 18a Het huis van Linkley, begraven  te Hillegersberg op 26 oktober 1716,    trouwt te Kralingen op 6 november 1697 met Neeltje Michiels Buurman.

     

    5.      Adriaen Leenderts Deugt.

    Geboren te  Zevenhuizen, volgt Vc.

     

    6.      Aerlande Deucht.

               Geboren te  Zevenhuizen, trouwt te Kralingen op 4 februari  1685 met Lenert Jans van Esch.

     

    7.      Willem Deucht.

    Geboren te Zevenhuizen, trouwt te Amsterdam op 27oktober 1685 met Helena   Groen.

     

    8.      Jannetje Deucht.

     Geboren te  Zevenhuizen, trouwt te Overschie op 31 augustus 1691 met Cornelis  Lenerts de Bruin.

     

    Aantekeningen: bij IVb

     

    Jannetje werd te Hillergersberg een maal vermeld als Jannetje Lenerts Ockenburch, weduwe van Cornelis Lenerts de Bruijn in 1717(29).

     

    19-06-2010, 14:22 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Generatie III Stamovergrootvader.

    Generatie III

        Stamovergrootvader.

     

        IIIa.   Adriaen Lenerts Deucht Gardijn Ockenburch, zoon van II.

    Geboren te Rijswijk in 1589, bouwman, waard te Delftgauw, overleden,(ongeveer 49 jaar oud) te Delft In het Hof op 10 april  1638, begraven  te Delft In de Nieuwekerk op 14 april  1638, trouwt (ongeveer 31 jaar oud) te Delft op 16 februari  1620 met Cornelis Soetge, geboren te te Delft, Huisvrouw, begraven  te Delft in de Nieuwe Kerk op 24 mei 1647.     

     

                Aantekeningen: bij III-a.

     

         In 1622 was Aryen Lenerts Gardyn tapper blijkens de inschrijving van de molenmeester van Hof van Delft(18). Hij woonde met zijn gezin in het huis en de boomgaard vanJacob Christiaens Molswijck op het Laentgen buiten de Oostpoort. (19). In 1630 blijkt Aryen Lenerts Gardyn of Ockenburch pachter te zijn van land aangezien hij achter is in het betalen van twee jaren landhuur(20). Dat hij veehouder is kan allicht worden verondersteld uit de aankoop in Delftshaven en Overschie van koeien, 1631 en 1633 (21). In 1631 vond overdracht plaats van een half morgen vrij hofland met de helft van huis, schuur en geboomte in de hoefslag Baertoutzaet door Frans van Leeuwen, zoon van Jacob Corstyaens Molswijck aan Aryen Leenertsz Ockenburch(22). Van de kinderen van Aryen Lenerts Guardijn, met hun leeftijd vermeld in het weeskamerboek van Hof van Delft,(23) behield zijn oudste zoon Lenert de naam Deucht en mogenlijk de gereformeerde religie, terwijl zijn jongste zoon Jan een Gardijn en wellicht onder invloed van zijn vrouws familie Rooms-katholiek werd..

          De familie Deucht en de familie Gardijn kwamen naar het schijnt voor het laatst bijeen in 1691 om te delen in de erfenis van Hannard van Gorcum, Schout van Lisse(24).

     

          Uit dit huwelijk 6 kinderen:

     

              1.    Jan Ariens Gardijn, gedoopt te Delft op 3 januari  1630, volgt IVa

     

     2.     Lenert Adriaensz Deucht,gedoopt  te Delft op 20 december  1620,

             volgt IVb.

     3.    Jannetje Deucht. gedoopt  te Delft op 25 mei 1622.

     

     4.     Aerlant Deucht. gedoopt  te Delft op 17 april  1625.

     

     5.     Cornelis Deucht. gedoopt  te Delft op 25 januari  1628.

     

     6.     Grietgen Deucht. gGeboren te  Delfgauw in 1632.

     

     

        IIIb.   Bastaen Lenert Gardijn, zoon van II  

          Geboren te Rijswijk in 1591, bouwman in Portland nabij Delft(25). Tapper te Rotterdam (26), overleden,(ongeveer 45 jaar oud) te Rotterdam op 23 mei 1636, begraven  in 1636, trouwt (ongeveer 28 jaar oud)te Delft op 10 februari  1619 met Erckengen Adriaens Wateringh.

                   

          Uit dit huwelijk 3 kinderen:

     

    1.      Adriaentge Gardijn.

    Gedoopt te Delft op 29 november 1622, overleden,(ongeveer 54 jaar oud) te   Rotterdam aangenomem Franse Kerk op 31 augustus   1677, trouwt (ongeveer 26 jaar oud) te Rotterdam op 28 november 1649 met Cornelis Jans van der Wel, touwslager  te Rotterdam(27).

     

    2.      Cornelis Gardijn. gedoopt te Delft op 11 april  1625.

     

    1.       Josewee Gardijn. gedoopt te Rotterdam op 30 januari  1634.

     

     

    19-06-2010, 14:19 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Generatie II Stambetovergrootvader.

        Generatie II

      Stambetovergrootvader.

     

    II.  kr39505_592722_1kr39505_592722_1Lenert Barentsz Alias Deucht, zoon van I.

       Geboren te in 1553, waard te Rijswijk, overleden, (ongeveer 40 jaar  oud) te Rijswijk op 8 december  1593, begraven  te Rijswijk in 1593, trouwt  resp. ongeveer 35 en ongeveer 22 jaar oud te Rijswijk in 1588 met Grietgen Jans Witteman , dochter  van Jan  Jans Oude Witteman en Adriaentge Jochems, geboren te Rijswijk in 1566, overleden, (ongeveer 63 jaar oud) te Rijswijk in 1629, Grietgen Jans trouwt (ongeveer 28 jaar oud) (2) te Rijswijkin 1594 met Cornelis Jans Alias Capiteyn.

                        

     

    Aantekeningen: bij II.

     

                          Lenert Barentsz Deucht is tot nu toe de oudst bekende voorvader..

                     Hij leefde in Rijswijk, was waard, maar ook bouwman, veehouder en landarbeider..

                 Zijn moeder is mij bekend als de vrouw van Engel Oetziers, haar tweede man waarschijnlijk Ook Engel Oetziers of Sieren oefende diverse beroepen uit, bouwman, veehouder, metselaar, waard..

                voorts bekleedde hij de functie van weesmeester en maakte hij deel uit van een   belangrijke groep personen die de Prins van Oranje steunde in de strijd tegen de Koning van Spanje en er tevens voor zorgde, dat de nieuwe religie, Hervormde Kerk die in 1572 ook te Rijswijkwerd gesticht, voet aan de grond kreeg.(10).

                Lenert Barentsz deed in 1582 enkele dagen dienst in het leger van de Prins als pionier.(11).

                In 1589 kocht hij een huis met schuur, barg en geboomte en een stukje land in de Noordpolder van Rijswijk aan het Buurpad,(12). hij zal wellicht kort tevoren zijn gehuwd.In 1593 werkte Lenert Barentsz December ht aan de Rijswijkse deel van de Maasdijk(13). In dat zelfde jaar overleed hij..

      Zijn vrouw liet in augustus 1594 het vaderlijke erfgoed vastleggen in een uitkoopbrief waarin de namen van de kinderen werden genoemd met hun leeftijden, waarschijnlijk bij het sluiten van haar tweede huwelijk(14).    

      Cornelis Jans Capiteyn, gehuwd met Grietge Jans Witteman, verkocht in 1605 het huisje aan het Buurpad..

    In 1617 nam hij het bezit over van zijn schoonvader Jan Jans Witteman, het huis met bijhuis, de schuur, barg en boomgaard, nog 1 1/2 morgen erfpachtland in de Schaap-weidepolder en 800 roeden boomgaard op voorwaarde dat oude Witteman zijn leven lang alle boomvrucht zoe genieten van de 800 roeden boomgaard.

      Na het overlijden van Grietge Jans Witteman verkocht Cornelis Jans van Oltshoorn bijgenaamd Capiteyn, weduwnaar van Grietje Jans, en haar kinderen uit het eerste huwelijk en tweede huwelijk de woning met land aan Adriaen Pieters in de Poort te Wateringen..

      Deze akte vormt het bewijs van de afstammelingen van Adriaen en Bastiaen Gardijn van Lenert Barents Deucht.

     

     

       Uit dit huwelijk 4 kinderen:

     

    1.         Adriaen Lenerts Deucht Gardijn Ockenburch.

    Geboren te Rijswijk in 1589, volgt IIIa.

     

    1.              Bastaen Lenert Gardijn.

    Geboren te Rijswijk in 1591, volgt IIIb

     

    3.         Aechgen Deucht.

    Geboren te Rijswijk in 1593, trouwt(ongeveer 18 jaar oud) op 14  augustus   1611 met  Lenert Claesz.

     

    4.         Leentge Deucht.

    Geboren te Rijswijk in 1594, relatie met Jacob Alewijnsz.

     

     

    19-06-2010, 14:18 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Generatie I Stamoudvader

        Generatie I

      Stamoudvader.

     

              I.      Barent Alias Deucht, overleden in 1559, trouwt in 1550 met Grietge Louris, overleden te  Rijswijk in 1601, (Grietge trouwt (2) te Rijswijk in 1560 met Engel Oetziers.          

                   

       Aantekeningen: bij I-a.

     

       Gegevens bekend uit het patroniem van zijn kinderen.

       Hij is overleden omstreeks het jaar 1559.

       Hij huwde mogelijk omstreeks 1550.

     

       Uit dit huwelijk 2 kinderen:

     

    1.                   Lenert Barentsz.

    Geboren te in 1553, volgt II.

     

    2.                   Maritgen Barent.

     Trouwt (Harpen ongeveer 33 jaar oud) te Rijswijk in 1582  met  Harpen Adriaensz,    geboren te in 1549 (8).

     

                    Grietge Louris.

                    Trouwt (2) met Engel Oetziers, overleden te Rijswijk in 1579.

               

       Uit dit huwelijk 1 kind:

     

    1.             Maritgen Engels (9).

     

    19-06-2010, 14:16 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Familie Gordijn alias Deucht

     

     

     

     Familie Gordijn alias Deucht

     

    Voor en uit Rijswijk stammende familie Gordijn is antwoord te geven op de vraag wanneer die naam voor het eerst werd gebruikt.

    Uit de tot dusver geraadpleegde archiefbronnen bleek dat het jaar 1619 te zijn geweest.

    Adriaen Lenerts en Bastiaen Lenerts lieten omstreeks die tijd in Delft vermelden met toevoeging Gardijn (1) Gardijn is de oude spelling van Gordijn.

     

    1.     In het trouwboekje van de Nederduits gereformeerde gemeente te Delft werd op 10 februari ruari 1619 (o.t. 25-01-1619) het huwelijk ingeschreven van Bastiaen Lenerts Gerdijn met Erckgen Adriaens Wateringh.

    Het jaar daarop liet Adriaen Lenerts Gardijn een kind dopen in de Nieuwe Kerk, waar hij tevoren was getrouwd met Soetgen Cornelis.        

     

    Het is allerminst duidelijk waarom de naam Gardijn door beide broers werd “ingevoerd”.       

    In de stad Delft kwam de naam nauwelijks voor, wel in het nabijgelegen Voorburg.

    Daar leefden tezelfdertijd de nakomelingen van Jacob Willems Gardijn. Al in 1544 werd de naam Ghordijn te Voorburg ingeschreven (2) en eerder, in 1514, vertegenwoordigde Gordijn Dircxsz de gemeenschap te Voorburg in een Informatie, een landelijk onderzoek naar de gesteldheid van de bewoners met het doel belasting te heffen (3).

    De naam is mogelijk afgeleid van Gerritdijn, een voornaam die vandaag de dag nog voorkomt in Gerritdina of Gerdina.

    De oudste vorm lijkt te zijn Ghert Diin, vermeldt te Rijswijk, in 1368 (4) of Gherdiin vermeld te Voorburg in 1393 (5).

    Enig verwantschap met deze familie meer nog dan de naam is er (nog) niet (6).

     

    2.     Zelden komt de naam Gardijn voor in Rijswijkse papieren uit de 16de eeuw: eenmaal een Louris Gaerdijn in 1557.

    G.A. Rijswijk. Recht. Arch. 75 (dingboek 1551 – 1560)

    Louris Gardijn woonde in Voorburg (vermeld 1544). Hij overleed met zijn vrouw Aeltge tijdens een pestepidemie in 1558, waaraan een groot deel van de Voorburgse bevolking ten gronde ging. Memoriaal in arch, van de N.H. gem Voorburg                 

     

    Terugkerend tot Adriaen Lenerts. Hij verrast ons met keur van namen en eigelijk puur toeval, dat de naam Gordijn is overgebleven bij zijn nakomelingen.Behalve Guardijn en Du Gardijn kwam hij ook enige malen met de naam Ockenburch.

    Dit kan in verband staan met de herkomst uit Rijswijk, waar immers een groot deel van de Plaspoelpolder zo heette.In dit gebied lagen bovendien nog een boerderij en een buitenplaats genaamd Ockenburch. Veel familienamen zijn trouwens op die manier ontstaan, uit de geografische aanduiding van een voormalig woonplaats.

    Een derde naam van Adriaen Lenerts, die als familienaam nog lang heeft bestaan zoals hierna zal blijken, was de bijnaam van zijn vader ‘alias deucht’   

    Zelfs toen hij in zijn jeugdjaren werd beboet wegens het trekken van paling en ook nog twee ganzen werd hij in het dingboek vermeld als Adriaen Lenerts deucht!(7)

    19-06-2010, 14:15 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waar komt de naam GORDIJN vandaan.........?

     

      Waar komt de naam GORDIJN vandaan.........?

     

     

    Dit is een vraag die mij jarenlang heeft bezig gehouden, en u die dit leest misschien evenzo.

    De naam is, zoals eerder opgemerkt, waarschijnlijk in rechte lijn terug te voeren tot het jaar 1365.

    De reden waarom ooit de naam Gordijn als achternaam is aangenomen of gegeven, is mij niet duidelijk geworden.

     

    Wel heb ik vastgesteld dat in één gezin soms meer dan één schrijfwijze van de achternaam voorkwam, en dan ook een zelfstandig leven is gaan leiden.

     

    De volgend varianten van onze achternaam ben ik door de eeuwen heen tegengekomen.

     

    Gardijn          Gerardijn       Ghertytdyn    Gherdiin       Gherdiinsz      Gordijnsz      

     

    Gerdiin Gerdijn Ghordijn        Gardin          De Ghordeijn  Gaurdeijn

     

    Goddijn         Ghordyn        Van Ghordeyn Van Ghordyn Guardeijn       Gordin

     

    Gordyn          Gardyn          Van Gordyn    Du Gardin     Du Gardyn     Gertdyn       

     

    Gerardyn       Du Chardijn    Gerredijn       Gerdijns

     

    En uiteraard GORDIJN (in chronologische volgorde)

     

    Met de tegenwoordige manier van schrijven mee dus 30 variaties. Er zijn in Nederland ongetwijfeld nog meer gelijkende namen geweest, afgezien van de namen van hen, die buiten onze landgrenzen zijn gaan wonen.

     

    Een van de redenen van het ontstaan van varianten is ongetwijfeld de gebrekkige kennis aangaande taal en schrijfwijze bij de schrijver en de aangever geweest (bij doop, trouw, begrafenis of andere vorm van inschrijving), alsook het gebruik van de “fonetische” naam, het geen men hoorde schreef men op.

     

    Uit het jaar 1395 is de naam Gardijn bekend, uit 1416 de naam Gerdiinsz, uit 1447 de naam Gerdijn, uit 1565 de naam Ghordijn, uit het jaar 1451 de naam Gordijnsz, uit 1565 de naam Ghordijn, uit 1451 de naam Gordijnsz als patroniem, uit de franse tijd de naam Du Gardin (een modieuze ontwikkeling)

     

    Het wapen van Du Gardyn, zoals dat voorkomt op het schepenzegel van Adriaen Du Gardyn (Schepen in 1594) is, “Een tuin bestaande uit een grasveld...”

    Door Adriaen of door de ontwerper van zijn wapen is duidelijk gezinspeeld op de relatie van de naam Du Gardyn met het Franse: du jardin.

    19-06-2010, 14:14 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. VOORWOORD

     

     

     

     VOORWOORD

     

     

     

    Het initiatief tot het samenstellen en uitgeven van deze genealogische beschrijving van de Familie Gordijn alias Deucht kwam van Jan  Gordijn te Barendrecht. Mijn neef Aad Gordijn te Schiedam beschreef in het maandblad Ons Voorgeslacht no 387 43ste jaargang inoktober  ober 1988 deze familie vanaf Lenert Barentsz alias Deucht 1553 tot onze grootvader Adrianus Gordijn 1873.

    Dit was voor mij aanleiding om verder te gaan zoeken naar nog levende broers of zusters van Adrianus Gordijn. Een van zijn broers was Cornelis Gordijn 1870 die 12 kinderen had, zij waren allemaal geboren te in Schiedam net als de 11 kinderen van Adrianus Gordijn.

    Mijn dank gaat uit naar Henny Sapion Gordijn, van haar heb ik veel gegevens ontvangen betreffende afstammelingen van de kinderen van Cornelis Gordijn.

    Ook naar Annemieke Struijk uit Vlaardingen van haar heb ik veel gegevens ontvangen betreffende de afstammelingen van de kinderen Cornelis Martinus Gordijn uit de omgeving van het Westland.

    Dit typisch Schiedams geslacht stamt eigelijk uit Rijswijk en de Plaspoelse-polder. Volgens David Gordijn te Amstelveen zijn er drie takken t.w. Rijswijk, Voorburg en Amsterdam -Alkmaar; geen van deze drie hebben tot op heden raakvlakken betreffende de Schiedamse generatie Gordijn. De generaties zijn zoals gebruikelijk aangeduid met Romeinse cijfers. Wanneer het geslacht zich uitbreidt, wordt de generatienummer voorafgegaan door een letter of cijfer en dan weer een letter.

    Ik wil een ieder bedanken voor zijn of haar bijdrage bij het tot stand komen van deze Parenteel van Barent Alias Deucht.



    Jan Gordijn 

    19-06-2010, 14:12 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Genealogie/Parenteel Familie Gordijn

    Genealogie/Parenteel Familie Gordijn

     

    U bewandelt nu mijn stamboom Genealogie/ Parenteel Familie Gordijn. Bent of kent u familieleden van deze stamboom, laat het me dan even weten. Stuur een mailtje met uw persoonsgegevens naar.   jan.gordijn70@gmail.com

     

     

     

     STAMBOOM (PARENTEEL)GORDIJN  

    EN

    NAKOMELINGEN


    Van

     

     

    STAMOUDVADER

    BARENT 1559

    tot

     

    STAMHOUDER


    ROBIN 1991


    per generatie.

     

     

    19-06-2010, 14:10 geschreven door jan.gordijn 1936

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (7 Stemmen)
    Archief per week
  • 14/06-20/06 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!