Op pensioen , maar ook op reis !
Inhoud blog
  • Een zonnige dag in Domein De Gavers te Harelbeke .
  • April in Zeeuws-Vlaanderen .
  • Op zo een mooie lentedag komt iedereen buiten .
  • Kennismaking van de maand .
  • Oud adres ?

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Veel tripjes en vooral veel natuur .
    01-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud adres ?

    Voor wie mij nog niet kent , u kan nog even naar mijn oude blog gaan om mijn vorige trips en reizen te bekijken .

    www.bloggen.be/johanvervaeke1959 

    Vanaf nu zit ik dus hier op dit adres , laat gerust weten wat jullie er van vinden en als jullie foutjes zien ook . 

    Groeten , Johan

    01-04-2024, 19:00 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    30-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WELKOM !

    30-03-2024, 19:11 geschreven door Johan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    23-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een zonnige dag in Domein De Gavers te Harelbeke .

    Onder het motto , wie het kleine niet eert , was ik deze morgen vertrokken richting Harelbeke . Ik wou nog een aantal kleine beestjes bekijken , maar eerst eens naar de Vogelkijkhut . De Visdief dacht exact hetzelfde , klein maar lekker ...

    Mijn eerste kleintje van de dag is er eentje die ik geen exacte naam kan geven , Sluipwespen zijn mooi , maar moeilijk op naam te brengen .

    Ondanks de kou , zag ik toch enkele vlinders . Deze kwam ontbijten aan het heerlijke buffet . Het Klein Geaderd Witje . 

    Als ik van sommige kleine beestjes , mijn eerste exemplaar zie van het jaar , dan voel ik mij content . Een mens heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn . Een Roodkopvuurkever is al genoeg .

    Nog zo een verse nieuwkomer uit het zuiden , de Oeverlopers zijn eindelijk terug te zien in onze streken . Een ongeduldig vogeltje dat nooit stilzit . 

    Ik had trouwens enkele nieuwe waarnemingen vandaag , allemaal kleine beestjes waarvan de meeste niet goed op foto staan . De volgende was ook te klein om deftig te fotograferen zonder macro lens . Maar zijn naam alleen al ! Dit is de Vliegende Speld . (ik ben niet aan het zeveren )

    Ongelooflijk welke namen ze soms aan dieren geven , er zijn dus nogal wat wetenschappers met gevoel voor humor . 

    Groeten, Johan

    23-04-2024, 18:12 geschreven door Johan

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    19-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.April in Zeeuws-Vlaanderen .

    Nu zijn er al heel veel van onze zomergasten terug in onze streken , deze Steltkluut is ook mijn eerste van het jaar . En nu maar zoeken naar een partner en een plek om je nest te maken ...

    Sommige van de kleinere beestjes zijn niet alleen heel mooi om te zien , maar hebben ook een mooie naam . De volgende is eigenlijk een zweefvlieg die er uit wil zien als een wesp , dan heeft ze minder vijanden . Niet alle vliegen zien er dus hetzelfde uit . Dit is een Terrasjeskommazweefvlieg . Heel veel punten op scrabble , maar misschien gaan ze u niet geloven als je het legt .

    Een eendensoort die ook nog maar net terug is , deze Zomertalingen zijn een koppeltje . Zoals bijna altijd bij de vogels is het vrouwtje onopvallend en zijn de mannetjes het mooiste van kleur . 

    Er was eens een vlieg met een grote snuit en het vertellingske ... Als je goed kijkt , zie je waarom ze deze de Gewone Snuitvlieg hebben genoemd . 

    Nog een minder geziene gast is deze Groenpootruiter , bij ons is het echt wel even zoeken om er te vinden . Hier in Nederland , waar 20% van het land natuur is , is dat redelijk gemakkelijk .

    Ook de volgende twee komen net terug uit het zuiden en zullen nu de zomer doorbrengen in deze streek , ze danken hun naam aan hun bek : Lepelaars .

    Nog een heel mooi beestje met een dubbele naam , ze zou graag twee soorten verenigen in hetzelfde lijfje . Een heel erg mooie Gewone Wespbij .

    Als er ergens "gewone" voor een naam staat , is dat niet door mij omdat ik dat een gewone soort vind , dat is haar volledige naam . Bij de volgende vogel is dat gemakkelijk , ook hij komt juist terug uit het zuiden , de Gele Kwikstaart .

    Onze laatste soort voor vandaag is een vogel die we beetje bij beetje terug willen zien in Vlaanderen broeden . Natuurpunt kocht heel wat natte weiden aan in de buurt van Uitkerke en in de polders om de volgende soort een kans te geven in onze streek . Vroeger zaten die in grote aantallen bij ons , de Grutto .

    Aan de foto's kon je het al zien , het was een dag met wolken , regen en zon . Echte Aprilse grillen dus . Hopelijk krijgen we snel beter weer . 

    Groeten , Johan

    19-04-2024, 20:55 geschreven door Johan

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    12-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op zo een mooie lentedag komt iedereen buiten .

    Op een echt aangename lentedag ben ik meestal vroeg op pad , heel veel beestjes komen nu voor het eerst naar buiten . Ik zag vandaag dan ook mijn eerste Oranjetipje , het was een mannetje .

    In het zonnetje spelen is plezant zullen deze beestjes gedacht hebben ,waarschijnlijk weten jullie hun naam niet en kan het jullie ook niet schelen .  Dieren zoals deze zie je enkel op je wandeling als je goed kijkt . Maar als jullie het persé willen weten , dit zijn Aglaostigma FulvipesJullie hadden er om gevraagd ! 

    Mijn allereerste in ons land , deze zag ik vorig jaar in Duitsland , maar nooit bij ons Dit is een mannetje van de Bruine Winterjuffer . Mooi toch , wat je allemaal kan zien tijdens een wandeling ...

    Bij ons zie je ze niet zoveel meer , maar in Wallonie maken ze minder werk van de verdelging . Het is altijd een beetje verschieten als er eentje naar je toe zwemt . De Muskusrat .

    Meestal zie ik deze juffers in de Ardennen , maar vandaag eens eentje op minder grote afstand . Dit mannetje Vuurjuffer zat waarschijnlijk te wachten tot de eerste vrouwtjes zouden verschijnen .

    Iedereen kent ze wel en het is wachten op een mooie dag om ze te zien , mijn eerste Atalanta van het jaar zag ik ook vandaag . Alles is eindelijk wakker geworden . Hij was van de bloesems aan het smullen .

    Het was reeds enkele jaren geleden dat ik er nog eentje zag , deze  Koolschildwants zie ik heel weinig , heel blij dus .

    Altijd een verrekijker meenemen als jullie gaan wandelen , dan zien jullie geen stipjes op de vijver , maar zijn ze plots heel dichtbij , dit koppeltje Geoorde Fuut .

    Alle kleine vogels , muizen en hagedissen slaan nu alarm . Deze meneer is aan het jagen en dat zijn de prooien . De Bruine Kiekendief vliegt rustig over de rietvelden op zoek naar eten .

    De vlinder die het meest bij ons gezien is tot nu toe is waarschijnlijk de Dagpauwoog , hij is altijd één van de eerste om te vliegen . Maar een beetje nectar drinken doet hij ook graag . 

    En dat is nu precies wat ik vanavond ook ga doen , een beetje nectar uit de Bordeaux streek op mijn terras ....

    Groeten

    Johan

    12-04-2024, 19:15 geschreven door Johan

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    03-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kennismaking van de maand .

    Weeral een nieuwe maand en dus maken jullie kennis met een beestje uit onze streken . Deze keer een kleine strandloper die je in de wintermaanden aan onze kust kan zien . 

    Dit is een Drieteenstrandloper , ik noem hem ook wel eens het duracell strandlopertje . Hij loopt constant met de golven mee om te kijken of er geen kleine zeediertjes aanspoelen die hij kan opeten . In zijn winterkleed ziet hij er nogal flets grijs uit .

    Dat hij heel erg klein is , zie je aan de Scholekster die achter hem staat . Drieteenstranlopers worden tussen 18 en 21 cm .

    Als je geluk hebt kan je er soms wel een een aantal samen zien en dan is het meestal een drukte van jewelste , ze lopen heel snel rond en lijken nooit moe te worden . Hier zie je er een aantal met twee Scholeksters en een Tureluur .

    De volwassen vogels zullen nu reeds vertrokken zijn naar hun artctische broedgebieden en de kans om er nu nog te zien is wel heel klein . Aan de verschillen op de foto's ziet u dat er heel wat verschillende kleden zijn waarin je ze kan zien . 

    Dus als jullie in de wintermaanden een strandlopertje zien dat een beetje loopt als een duracell vogeltje , dan hebben jullie waarschijnlijk een Drieteenstrandloper gezien .

    Groeten , Johan .

    03-04-2024, 18:32 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    31-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heel merkwaardig bezoek .

    De lente is het moment dat alle dieren op zoek gaan naar een partner om hun nageslacht te verzekeren , als u dus wat kriebels in de buik voelt .... Dat is  volkomen normaal . Vandaag had ik echter bezoek op mijn terras van een niet zo gewone gast . Blijkbaar zijn ze op zoek naar een partner en kunnen ze behoorlijk wat afstand afleggen . Er is hier bij mijn weten geen vijver dicht in de buurt en toch zat dit beestje op mijn " plankier "

    Mijn allereerste Alpenwatersalamander is een feit en ik heb er niets moeten voor doen , het beestje kwam zelf naar mij toe . Zouden ze in de dierenwereld al weten dat ik ze wil leren kennen ?  Vraag mij niet of het een vrouwtje of een mannetje is , ik weet het niet .

    Een minuut later was het beestje verdwenen en ik heb het niet meer terug gezien , mijn terras is afgesloten op drie zijden , dus snap ik niet hoe het zo snel is kunnen verdwijnen . Een beetje spooky !

    Groeten , Johan

    31-03-2024, 14:07 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    30-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gewone week in Maart .

    Een doodgewone week in Maart , met regen , wind en af en toe een beetje zon . Ik probeer deze blog gewoon te worden voor ik nog eens op reis ga . Deze Aalscholver ging wel erg ver in het beschermen van zijn privacy .

    Het is pas echt lente als de Veldleeuwerikken hun baltsvluchtjes uitvoeren , deze hier bleef nog rustig zitten , hij vond het blijkbaar nog te vroeg .

    Waar men gaat langs Vlaamse wegen , komt men ze tegen , deze hing niet langs de Kapellekesbaan van Boon , maar langs het jaagpad van de Schelde . Wie het maakte , krijgt van mij een pluim . Dit is bijna kunst .

    Ook in diezelfde week , zag ik mijn eerste Zwarte Ruiter van het jaar . Deze zat rustig in een klein streepje zon in Zeeuws-Vlaanderen . 

    En toch is het bijna lente , dat ik deze week het volgende beestje zag is het beste bewijs . Dit is volgens mij één van de mooiste zweefvliegen die er zijn , de gewone Wolzwever .

    Als dit er allemaal goed opstaat en de foto's staan op hun plaats , dan is dit mijn eerste geslaagde blog op mijn nieuw adres . 

    Groeten , Johan

    30-03-2024, 19:01 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Archief per week
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!