tekeningen en schilderijen
Foto


Inhoud blog
  • Floor
  • Fwd: hond past op kippen
  • E-mail verzenden: 000006 - herder met schapen
  • =?UTF-8?Q?Fwd=3A_een_afbeelding_voor_u_=2D_glimlach_uit_de_Cara=C3=AFb?= =?UTF-8?Q?en?=
  • Fwd: een afbeelding voor u - seringen en hybiscus

    Zoeken in blog


    50 jaar passie voor tekenen en schilderen
    Tekenen en schilderen: het hoort bij mij als de kleuren bij de herfst
    12-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Knuffeldieren zijn ook dieren"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met het thema van deze maand ben ik maar eens een enigszins alternatieve kant op gegaan met de gedachte: "knuffeldieren zijn ook dieren" .


    Het heeft geleid tot deze nogal kleurrijke en vrolijke aquarel met bijzondere acteurs zoals een kakatoe (?) een konijntje en een koe.
    Zo te zien zijn ze wel aan elkaar gewaagd.
    Waar ze het over hebben, daar ben ik niet achter kunnen komen.

    Als mijn kleinkind nou in de buurt was geweest... die wist precies wat haar knuffels allemaal bezighield.
    Maar ik ben daar een beetje te grofstoffelijk voor denk ik.

    Aquarel van 40 x 50 cm

    Gr  Jozef

    12-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pentekeningen uit Indi=EB
    Hier nog drie pentekeningen die ik tijdens mijn militaire diensttijd in Nederlands Indië heb gemaakt, zo tussen 1948 en 1950 , dus intussen 60 jaar geleden.
    De eerste is een warong (winkeltje) zoals je die meerdere in iedere kampong vindt, de tweede is een rumah besar (deftig huis) op Sabang en nummer drie is een deel van de overdekte pasar in Solo met een chinees eethuis er naast.
    Jozef
     
     





    12-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balinese danseres
    Om even in de buurt van mijn gisteren getoonde tekeningen uit Nederlands Indië te blijven, is hier een portret in aquarel van een Balinese danseres, gemaakt naar een pasteltekening van J.W. Hofker.
    Afmeting 30 x 40 cm
    Jozef
     
     
     
     
     

    12-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    11-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Indische tekeningen
    Als jongeman ben ik drie jaar verplicht in militaire dienst geweest, waarvan de laatste twee jaren in Indië, dat nu Indonesië heet. Al heel gauw had dit land met zijn schitterende natuur en levensblije mensen die weinig bezitten maar altijd lachen, mijn hart gewonnen.
    Maar we moesten daar - zoals dat officiëel heette -  "orde en rust" brengen en dat bleek te betekenen dat we een guerilla-oorlog moesten voeren tegen de onder Soekarno ontstane nationalistische beweging en de in het kielzog daarvan meeliftende losse rampok-bendes.
    De meesten van ons waren daarvoor niet in de wieg gelegd maar we leerden al snel om terug te schieten als er op ons geschoten werd, zo werkt dat in een oorlog en voor je het weet schik je je in die rol en doet wat er van hogerhand van je verwacht wordt.
    We werden in kleinere groepen verdeeld en op afgelegen plaatsen op een buitenpost gezet
    waar we iedere dag lange patrouilles liepen om "orde" te brengen want ik zat bij de infanterie. Je zag dan onderweg in het veld een tani (boer) met een patjol (een soort hak) het land bewerken maar als we die voorbij waren pakte hij een geweer en schoot op ons.
    Je kon dus niemand vertrouwen en dat is heel lastig en vervelend. Soms gebeurde er een week lang niks en dan opeens werden we van alle kanten aangevallen en moesten we maar zien het vege lijf te redden. We hebben daar dus nare dingen meegemaakt en er zijn vele doden en gewonden gevallen. Maar mijn lust om te tekenen verloochende zich toen ook daar al  niet en als ik de kans kreeg zat ik met een kroontjespen en oostindische inkt de dingen in mijn omgeving te tekenen, waarvan ik hier drie voorbeelden laat zien. De eerste brengt de slaapplaats in beeld van Jan Soldaat sadja met een Lee Enfield geweer in de vork van het inklapbaar bed en de verplichte klamboe (muggennet)  aan het hoofdeinde, plus alle bijbehorende troep die je dagelijks nodig had. De andere twee tekeningen brengen een deel van de kampong Bekonang in beeld waar we toen gelegerd waren. Ik laat een volgende keer nog wat meer zien van deze Indische taferelen.
    Jozef   
     
     
     
     
     





    11-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oude weefstoel
    Dit is een van de oudste weefstoelen in het Textielmuseum in Tilburg.
    Om die ter plekke te mogen tekenen moest ik eerst toestemming vragen aan de museum-beheerder. Via een van zijn mindere goden - die ik toevallig kende - lukte dat en zo ben ik op een goede dag 's morgens met de benodigde tekenspullen naar het museum gefietst en heb binnen een gunstig plekje gezocht om dit nostalgisch weefgestoelte vast te leggen.
    Het museum was voor publiek gesloten dus ik kon in alle rust mijn werk doen. Er liepen een paar mannen rond en die kwamen na een half uurtje eens kijken wat ik aan het doen was . Ze vertelden me dat ze die weefstoel jaren geleden uit het buitenland hadden gehaald, ik geloof Frankrijk, maar dat weet ik niet zeker meer. Het is nog aardig wat werk om zo'n oud weefgetouw in de goede proporties en compleet met alle voorzieningen in beeld te brengen met op de "loom " een ouderwetse ruitjes handdoek, die ik eerder in dit blog al heb laten zien van dichtbij.
    Ik heb er de hele voormiddag aan zitten tekenen en thuis ontdekte ik dat het onderstuk van de linkerpoot onder het passepartout verdween, waarna ik dat gedeelte maar over de passepartout heen heb doorgetrokken omdat ie anders zo kreupel leek.
    Al met al toch een bijzonder onderwerp.
    Getekend met een merkpen met dikke ronde viltstift en daarna licht ingewassen met aquarelkleuren. Afm 40 x 50 cm
    Jozef
     
     
     

    11-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    10-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gemberpot met O.I. Kers
    Deze aquarel straalt eenvoud uit en verleent daardoor charme aan dit sfeervol schilderijtje van 20 x 30 cm. De schaduw op de oude gemberpot zorgt voor een suggestieve dieptewerking en de Oostindische kers laat zich van de mooiste kant zien.
    Ook met simpele dingen kun je een sprekend schilderijtje maken.
    Jozef
     
     

    10-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ochtendnevel
    De nevels die in dit landschap de horizon vervagen  zijn in onze lage landen een bekend verschijnsel en ze verlenen een aparte sfeer vooral aan waterrijke plekjes zoal dit.
    Het rimpeloze wateroppervlak reflecteert paaltjes en bomen als een spiegel en alles aan de horizon lost bijna geheel op in de rondhangende mist.
    Deze ochtendstemming schilderen is wel fris maar uitermate boeiend . Ik heb het niet helemaal ter plekke voltooid. Toen de hoofdzaken aan mijn aquarelpapier waren toevertrouwd heb ik dit nevellandschap thuis afgemaakt ook met behulp van enkele foto's maar eigenlijk heb ik dan het hele tafereel al goed in m'n hoofd.
    Aquarel van 30 x 40 cm
    Jozef 
     
     

    10-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boliviaanse moeder met haar kind
    Deze aquarel is ontstaan naar aanleiding van een kleurenfoto in een NOVIB-kalender. Ik heb geprobeerd de foto niet slaafs na te schilderen maar er al werkend mijn eigen draai aan te geven.
    Formaat 40 x 50 cm.
    Jozef
     
     

    10-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stilleven met bakoventje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Na mijn pensionnering hebben we een aantal jaren bij vrienden en kennissen op het huis gepast als die op vakantie waren.
    Dat ging allemaal met gesloten beurzen en voor ons was het verblijf in een comfortabel huis op diverse plaatsen in Nederland een aangename vorm van een goedkope vakantie.
    Deze bijzondere keukenspullen stonden op het aanrecht bij zo'n oppasadres.
    Het hoge terracotta ding is een soort bakoventje uit Zuid Afrika en links is een mooi bewerkte halve cocosnoot met rode zaadjes.
    Verder nog een keulse pot en een groene vaas met Judaspenning.
    Getekend met Karisma kleurpotlood op formaat 40 x 50 cm
    Jozef
     
     

    10-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    09-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oude schuur in de Paalstraat
    Deze pittoreske schuur staat bij bloemkwekerij De Paal in De Moer, een klein plaatsje bij Kaatsheuvel.
    Als ik zoiets moois ontdek, zit ik dat vroeg of laat te tekenen, in dit geval met een Edding tekenpen met fijne punt. Ik zat in openveld en er stond flink wat wind maar dat mag de pret niet drukken. De schuur is inmiddels ten prooi gevallen aan de slopershamer en er staat nu een net stenen gebouw voor in de plaats. Ik blij dat ik op tijd de nostalgische oude schuur heb vereeuwigd. Mijn tekening is dus min of meer een historisch document geworden. Afm. 20 x 30  cm
    Jozef
     

    09-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (1)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.klapstoel met jas, das en tas
    Dit stilleven ziet er uit alsof het de boodschap uitstraalt van "ze is er nog" maar dat is gezichtsbedrog. In werkelijkheid hadden we bij een van de vele teken/schilderclubjes waaraan ik heb meegedaan dit hele tafereel zorgvuldig "nonchalant" opgesteld alsof de draagster van de jas alles achteloos over de stoelleuning had gehangen.
    En toen hebben we een paar uur zitten zwoegen om alles goed in beeld te brengen en dat was nog niet zo eenvoudig met die plankenzitting en schuine poten van de stoel en al de plooien in die jas. De tas heeft bij louter toeval een beetje een hondenkop gekregen maar ja, in wolkenformaties zie je soms ook het gezicht van tante Lena....
    Het was weer eens een bijzonder onderwerp en daarom ook extra leuk om te doen.
    Aquarel - formaat 40 x 50 cm
    Jozef
     
     
     

    09-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uien op de keukentafel
    Dit alledaagse tafereeltje heb ik eens in een opwelling vastgelegd in een poging de flinterdunne uienschillen en de typische lijnen op de uien zelf te "vangen" in een aquarel. De achtergrond is heel bewust zeer vaag gehouden, alleen het schilmesje vond ik nog wel iets toevoegen aan het geheel.
    Jozef
     
     

    09-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Steef
    Dit is een tekening met terracotta kleurpotlood van mijn oudste dochter Steef, dezelfde die in het begin van deze blog is afgebeeld als klein meisje, hoog gezeten op een paal op het strand van Zoutelande, terwijl ze een net gevonden schelpje zit te bestuderen.
    Nu heeft ze zelf twee schoolgaande jongens.
    Jozef
     
     

    09-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    08-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. wiel bij Elshout
    Rond Elshout zijn lang geleden wielen ontstaan, dat zijn diepe kuilen vol water, overblijfselen van vroegere overstromingen.
    Het is daar stil en mooi, voor een schilder als ik reden genoeg om er neer te strijken met de benodigde materialen. Als je een goed plekje hebt gevonden zoek je met een zelf gemaakt kartonnen kadertje - een stukje karton waarin een gat zit in de verhoudingen van je aquarelbloc - welk deel van het landschap dat je voor je ziet je wilt schilderen en waar je moet beginnen met schetsen om een goede compositie te krijgen en dan kan het feest beginnen. Je zit al gauw zo geconcentreerd te werken, dat alle muizenissen in je hoofd als sneeuw voor de zon verdwijnen en als je aquarel dan ook nog goed lukken wil, ben ik helemaal gelukkig.
    Jozef
     
     

    08-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Danielle
    In de tijd dat ik als gezinshoofd het geestelijk en lichamelijk welzijn van vrouw en vijf kinderen moest dienen, had ik niet zoveel tijd om mij aan de schilderkunst te wijden. Bij mooi weer zat ik dan vanuit mijn werkplek verlangend naar buiten te kijken waar overal zoveel mooie plekjes waren om te schilderen...!
    Wél volgde ik avondcursussen model en portret, een jaar op Sint Joost in Breda en daarna nog zes jaar op het Duvelhok in Tilburg, waar ik o.a. dit portret van Daniëlle
    gemaakt heb in aquarel. Iedereen werkte in olieverf of conté , ik was de enige aquarellist en dat beviel mij uitstekend.
    We hadden iedere week een ander model, sommige cursisten brachten hun partner of kind mee en ik heb daar nogal wat portretten afgegeven als het "slachtoffer" - die bijna 2 uur goed stil gezeten had - zelf heel enthousiast was over wat ik er van gebakken had. Want drie jaar lang bijna wekelijks een portret schilderen, waar laat je ze allemaal. Soms heb ik er nog wel een beetje spijt van dat ik er toen zo gemakkelijk afstand van deed. Maar mensen blij maken is ook leuk natuurlijk. En ik heb ook niet álles weggegeven.
    Deze schoonheid bijvoorbeeld niet.
    Jozef
     
     
     

    08-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boerenjasmijn in fles
    De boerenjasmijn stond in onze woongroeptuin mooi te wezen. Ik stond er verliefd naar te kijken en hoorde - zoals wel meer - een innerlijk stem die mij aanspoorde dat moois te gaan schilderen. Thuis vond ik in mijn rommelhoek een vierkante fles waar in lang vervlogen tijden olijfolie in gezeten had. De tak boerenjasmijn stond er goed in en zo is in deze aquarel van 40 x 50 cm dit mooie boeketje witte jasmijn bewaard gebleven. Het water in de fles hoeft nooit bijgevuld te worden. Mooi vak heb ik toch ?
    Jozef
     
     

    08-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    07-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marianne.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een vluchtige schets van het sympathieke gezicht van Marianne.

    Ze had niet veel tijd om te poseren dus moest ik mensie maken (=opschieten) .

    Het is meer een vingeroefening dan een uitgewerkte tekening maar het heeft toch zo zijn charme.


    Gr  Jozef

    07-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.landarbeid
    Een boer staat met zijn ouderwetse kiepkar op het land te werken, terwijl zijn paard geduldig wacht op het moment dat hij de kar kan gaan trekken.
    Dit nostalgische tafereel is getekend met siberisch krijt (waarmee heel veel toonwaarden van heel licht grijs tot diepzwart mogelijk zijn) naar een foto van de Haagse fotograaf Henri Berssenbrugge zo rond 1900. Toen waren dit soort kiepkarren nog volop in gebruik. Ze konden achterover hellen (kiepen) en zo hun lading ineens lossen. Als schooljongen heb ik ze zelf ook gekend.
    Op grijs pastelpapier van 50 x 65 cm 
    Jozef
     
     
     

    07-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenten, vergiet en keulse pot
    Voor dit stilleven heb ik samen met mijn schildervriend Piet eerst alle groenten ingekocht en daarna zorgvuldig opgesteld tussen de oude vergiet en de keulse pot.
    We hebben er ieder voor zich een paar dagen aan gewerkt en toen hebben we het stilleven als groentensoep opgegeten.
    Het is gedaan met olieverf op canvasboard van 40 x 50 cm en we hebben er alletwee met veel plezier aan gewerkt.
    Jozef
     
     
     

    07-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    06-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lex Goudsmid
    Hier ziet u een portret in aquarel van de bekende acteur Lex Goudsmid, in zijn rol van Anatevka.
    "If I were a rich man, toodle doodle deedle doodle deedledom .... "
    De grandeur van een gewone sterveling. Als je lied ergens hebt gehoord, krijg je het niet meer uit je hoofd.
    Formaat 40 x 50  cm
    Jozef
     
     
     


    06-04-2008, 00:00 geschreven door kunstschilder

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per maand
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 04-2007
  • 12-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 06-2006

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!