Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Behandeling fysiotherapie/kinesitherapie via internet
  • Werken op de laptop: spaar uw rug en hals
  • Plas ophouden leidt tot buikklachten
  • Fitkids is een fitness- en oefenprogramma dat speciaal voor kinderen met een chronische ziekte of beperking is ontwikkeld.
  • Het selectie-examen 2007
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kinesitherapie.be
    Het web-blog over kinesitherapie
    07-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plas ophouden leidt tot buikklachten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Moeilijk plassen en erectiestoornissen kunnen bij mannen het gevolg zijn van problemen met hun bekkenbodem en niet met de prostaat. Dat betoogt uroloog Bert Messelink van het UMC Groningen. Zelfs de meeste urologen zijn nog niet alert genoeg op de mannelijke bekkenbodemspieren, vindt hij. Vooral mannen die lang hun plas ophouden, kunnen volgens hem klachten krijgen. Vaak komen ze uit de horeca.

    Bekkenbodemklachten zijn niet uitsluitend voorbehouden aan vrouwen. Alleen onderkennen nog veel te weinig artsen, laat staan de mannen zelf, dat de oorzaak van allerlei mannelijke onderbuikklachten niet altijd de prostaat hoeft te zijn. "Mannen weten zelfs nauwelijks dat ze een bekkenbodem hébben," aldus uroloog Bert Messelink van het UMC Groningen.

    Van vrouwen is bekend dat bevallingen de nodige schade aan de bekkenbodemspieren kunnen aanrichten. Bij mannen heeft de bekkenbodem vanzelfsprekend niet te lijden door geboortes.

    Mannelijke bekkenbodemellende is meestal een gevolg van het te veel aanspannen van de grote spierplaat onderin de buik, die als een soort hangmatje de blaas en de endeldarm hoort te steunen. Dat overmatig aanspannen kan leiden tot moeilijk kunnen plassen, of juist vaak aandrang hebben maar slechts kleine hoeveelheden urine kunnen produceren. Ook pijn in en achter de balzak en erectiestoornissen kunnen te maken hebben met de bekkenbodemspieren.

    "Bij mannen die met pijnklachten in de buik bij een arts terechtkomen, wordt vrijwel altijd aan de prostaat gedacht. Zelfs de meeste urologen zijn nog niet alert genoeg op de mannelijke bekkenbodemspieren," zegt Messelink. ,,Terwijl dertig tot veertig procent van de 1 miljoen bekkenbodempatiënten man is."

    "Uiteindelijk wordt het plassen erg pijnlijk: de spieren weten niet meer hoe ze zich moeten ontspannen. Gelukkig zijn de meeste klachten goed te behandelen."

    Urologen uit de hele wereld zijn deze week in De Doelen in Rotterdam op een congres over bekkenbodemspieren. Zaterdag is er in De Doelen in Rotterdam de eerste landelijke bekkenbodem informatiedag. Zie - link -

    Door: Sarie Katsman
    Bron: AD.nl

    07-09-2007 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (25 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fitkids is een fitness- en oefenprogramma dat speciaal voor kinderen met een chronische ziekte of beperking is ontwikkeld.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Inmiddels bieden een aantal voorkeurspraktijken van VGZ het Fitkids-programma aanhaar verzekerden aan. In de loop van 2007 wordt het aantal voorkeurspraktijken dat dit programma aanbiedt, uitgebreid. Fitkids wordt voor een groot gedeelte vergoed.

    In de Fitkids-groep wordt, op verwijzing van een arts, getraind onder professionele begeleiding van een (kinder)fysiotherapeut in een gewone praktijk- of oefenruimte waar ook mensen zonder beperking of chronische ziekte trainen.

    Fitkids bestaat sinds 2003 en wordt inmiddelsdoor 70locaties gegeven, waaronder enkele voorkeurspraktijken van VGZ.

    Bron: VGZ

    05-09-2007 om 22:04 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het selectie-examen 2007
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag 31 augustus 2007 kwam de examencommissie, die het selectie-examen 2007 zou moeten inrichten, bijeen op het RIZIV. Beide representatieve beroepsverenigingen hebben tijdens deze vergadering een gezamenlijke verklaring afgelegd, waarin uitdrukkelijk geprotesteerd wordt tegen de inrichting van het examen.

    In het beroepsveld wordt dagelijks vastgesteld dat het steeds moeilijker wordt om vacante plaatsen in te vullen. Toch blijft men vasthouden aan een selectie, en dat na het behalen van het diploma nota bene. Deze situatie is onhoudbaar.

    AKB en Kartel pleiten dan ook voor een realistische planning, gebaseerd op een kadaster van kinesitherapeuten.

    De beroepsverenigingen blijven bereid om samen met de bevoegde overheden na te denken over een voor iedereen aanvaardbare oplossing voor deze problematiek. Zij zijn verheugd dat een werkgroep in de Planningscommissie Medisch Aanbod de huidige problematiek in de kinesitherapie mag onderzoeken en een advies kan voorbereiden. Spijtig dat de resultaten slechts in oktober kunnen voorgelegd worden.
    De volledige tekst van de gezamenlijke verklaring zal gepubliceerd worden in het oktobernummer van Kinevaria.



    31 AUGUSTUS 2007. - Ministerieel besluit tot vaststelling voor het jaar 2007 van de datum en organisatiemodaliteiten van het vergelijkend examen voor de selectie van de erkende kinesitherapeuten die het recht bekomen om verstrekkingen te verrichten die voorwerp kunnen zijn van een tussenkomst van de verplichte verzekering geneeskundige verzorging en uitkeringen



    De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid,
    Gelet op van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidsberoepen, inzonderheid op artikel 35novies, § 1, 2° en 4°;
    Gelet op het koninklijk besluit van 20 juni 2005 tot vaststelling van de criteria en de regels voor de selectie van de erkende kinesitherapeuten die het recht bekomen om verstrekkingen te verrichten die voorwerp kunnen zijn van een tussenkomst van de verplichte verzekering geneeskundige verzorging en uitkeringen, inzonderheid op artikelen 2, § 1 en 5, § 1;
    Gelet op het advies van de Examencommissie voor kinesitherapie gegeven op 31 augustus 2007,
    Besluit :
    Artikel 1. De datum van het vergelijkend examen voor de selectie van de erkende kinesitherapeuten die het recht bekomen om verstrekkingen te verrichten die voorwerp kunnen zijn van een tussenkomst van de verplichte verzekering geneeskundige verzorging en uitkeringen wordt vastgelegd op 27 oktober 2007.
    Art. 2. De organisatiemodaliteiten van het vergelijkend examen voor de selectie van de erkende kinesitherapeuten die het recht bekomen om verstrekkingen te verrichten die voorwerp kunnen zijn van een tussenkomst van de verplichte verzekering geneeskundige verzorging en uitkeringen zijn de volgende :
    § 1. De selectie bestaat uit één schriftelijke test.
    § 2. Overeenkomstig het artikel 4, § 1, van het koninklijk besluit van 20 juni 2005 tot vaststelling van de criteria en de regels voor de selectie van de erkende kinesitherapeuten die het recht bekomen om verstrekkingen te verrichten die voorwerp kunnen zijn van een tussenkomst van de verplichte verzekering geneeskundige verzorging en uitkeringen, kan elke kandidaat zich geldig inschrijven wanneer die :
    - ofwel houder is van een diploma kinesitherapie, behaald na 1 juni 2005, afgeleverd door een universiteit of instelling van hoger onderwijs;
    - ofwel het bewijs levert van de inschrijving voor het laatste studiejaar (academiejaar 2006-2007) voor het diploma van kinesitherapie, dat samenvalt met hat jaar van het vergelijkend examen (2007). In geval van slagen voor het vergelijkend examen,wordt de kandidaat ingeschreven onder voorbehoud van het bekomen van het diploma tijdens het kalenderjaar van de deelname aan het examen (2007);
    - ofwel een gelijkstelling van hun diploma van kinesitherapeut, behaald in het buitenland na 1 juni 2005, kunnen voorleggen;
    - ofwel het bewijs levert van inschrijving voor het laatste studiejaar (academiejaar 2006-2007) voor het diploma kinesitherapie, te behalen in het buitenland,dat samenvalt met het jaar van het vergelijkend examen (2007). In geval van slagen voor het vergelijkend examen, wordt de kandidaat ingeschreven onder voorbehoud van het bekomen van het diploma en een gelijkstelling van het diploma tijdens het kalenderjaar van de deelname aan het examen (2007);
    § 3. De kandidaten moeten bij ter post aangetekende brief, uiterlijk twintig dagen na de bekendmaking van dit besluit in het Belgisch Staatsblad, worden gestuurd aan SELOR (Bisschoffsheimlaan 15, 1000 Brussel)
    § 4. De kandidaturen moeten vergezeld zijn van een kopie van de gevraagde documenten zoals besproken onder § 2. Zo niet zal er met de kandidatuur geen rekening worden gehouden.
    § 5. De kandidaten zullen volgende elementen vermelden : naam, voornaam, volledig adres, nationaliteit, geboortedatum, rijksregisternummer en selectienummer.
    Art. 3. Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.
    Brussel, 31 augustus 2007.
    De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid,
    D. DONFUT



    Inschrijving voor het selectie-examen
    corner
    Wanneer wordt dit vergelijkend examen georganiseerd ? Het selectie-examen voor de kinesitherapeuten gaat door op 27 oktober 2007, zoals vastgesteld door het ministerieel besluit van 31/08/2007 (PDF - 256 KB) (BS van 03/09/07).

    Inschrijving : De kandidaturen moeten bij ter post aangetekende brief uiterlijk op 23 september 2007 worden gestuurd aan SELOR (Bisschoffsheimlaan 15, 1000 Brussel). U vindt het selectiereglement van het examen (selectie reglement - 263 KB - BS van 03/09/2007) op de website van SELOR.

    Examenstof : De examenstof verschijnt uiterlijk op 27 september 2007 in het Belgisch staatsblad alsook in een mededeling op de website van het RIZIV.

    BRON : www.kinenet.be

    04-09-2007 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)



    Archief per week
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 27/11-03/12 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005

    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!