Dit jaar 2012 viert de Speciaalclub Kleurkanaries Limburg (afgekort S.K.K. Limburg) haar zilveren jubileum, voor deze gelegenheid zal er van 19 tot 21 oktober 2012 een speciale tentoonstelling zijn in de zaal Sint Ludovicus te Luikersteenweg 395 Rapertingen Hasselt op 100 meter van de uitrit 29 Hasselt-Oost-Kortessem van autostrade Antwerpen-Luik. Iedere kweker van kleurkanaries in en buiten Limburg moet er zeker aanwezig zijn met zijn vogels. Zoals altijd heten de Limburgers iedereen van harte welkom. Het is een Internationale tentoonstelling waar kwekers uit verschillende landen aanwezig zullen zijn. Noteer alvast deze datum in Uw agenda, en zorg dat je erbij bent, niet te missen van 19 tot 21 oktober the place to be Speciaalclub Kleurkanaries Limburg. Show je vogels, laat je juweeltjes aan de buitenwereld zien op 19 tot 21 oktober 2012, Wij zien ons dan groeten Willy Vossen.
Aan iedereen die dit blog bezoekt PRETTIGE FEESTEN gewenst. Of je nu een kanarioloog bent of gans toevallig op dit blog gesurft bent, wij wensen je een goede jaarwisseling en een GEZOND EN GELUKKIG SPETTEREND 2012. En mocht je daarbij ook nog kanarioloog zijn wensen wij je een goed kweek- en tentoonstellingsjaar toe. By Happy. To All Merry Xmas and Happy New Year. Met groeten van Willy Vossen.
Dit kweekseizoen gaan wij ons weer vooral toeleggen op de kweek van ZWART ROOD AGAAT ROOD, AGAAT OPAAL ROOD, BRUIN ROOD, ZWART OPAAL ROOD, ZWART KOBALT ROOD, AGAAT KOBALT ROOD en ook de ROODIVOOR van deze kleurslagen. De voorbereidingen zijn al genomen de mannen zitten al in de kweekruimte met verlenging van het daglicht, en de poppen volgen met een 4 tal weken, eind januari worden zij voorzien van nestkommetje en nestmatje en nesteling. Wanneer een pop haar nest bijna klaar heeft word de man erbij gelaten en kan de bevruchting van de eitjes beginnen. Ik hoop dat het weer een goed kweekseizoen word zoals dit jaar het geval was, en wens julie ook een goed kweekseizoen toe. Verder rest mij nog julie allen een warme en gezellige Kerst, en een Gelukkig en voorspoedig Nieuwjaar te wensen en tot later, groeten, Willy Vossen.
Bijna 1400 kleurkanaries aanwezig op de tentoonstelling 2011 van S.K.K. LIMBURG. Met vogels van goede kwaliteit , een tweedaagse happening voor de kleurkanarie kwekers. Was U er niet bij noteer dan alvast dat rond half oktober in 2012 de SPECIAALCLUB S.K.K. LIMBURG haar zilveren jubileum laureaatschap inricht, en dat U als kanariekweker zelfs buiten de Limburgse en Belgische grenzen daar zeker met Uw showvogels van harte welkom bent zoals de Limburgers altijd iedereen welkom heten. Maakt niet uit van welk land je bent of met welke bond je aangesloten bent. Het is internationaal. So long, wij zien U dan op het zilveren jubileum. De uitslagen van de tentoonstelling 2011 medaillewinnaars + per deelnemer vind U op de site van SPECIAALCLUB S.K.K. LIMBURG. Zelf hadden wij 2 X GOUD 1 X ZILVER 3 X BRONS Groetjes, Willy Vossen.
JAARLIJKSE VERKOOPDAG VOGELBEURS BIJ KANARIEKWEKER
Zoals ieder jaar gaat de jaalijkse verkoopdag van vogels door op 11/11/2011. Wel zou ik willen vragen mij voorafgaandelijk een telefoontje te geven, om de fille zoals vorig jaar te vermijden. Kleurslagen ter beschikking: ZWART ROOD - AGAAT ROOD - AGAAT OPAAL IVOORROOD - AGAAT SPLIT OPAAL IVOORROOD al deze vogels in INTENSSIEF EN SCHIMMEL. Na 11/11/2011 zijn er geen vogels meer te koop, omdat wij vroeg starten met de kweek, en omdat wij deze ruimte vanaf begin december nodig hebben om onze vogels op te kooien voor de voorbereiding op de kweek. Kostprijs vogels 50 per vogel, man of pop. Wij zien ons dan op 11/11/2011. Groetjes Willy Vossen.Telefoon 012/395802 of G.S.M.0497357724
De eerste jonge vogels zijn uitgeruid en gaan wij volgende week voorzichtig uitvangen uit de voiliere. We gaan hen de veren wat fatsoeneren de gebroken staart- en vleugelpennen verwijderen en opkooien per 2 in de uitgewassen kweekkooien voorzien van zaadmengeling, water, eivoer, grit en een badje van lauw water met badzout. Wij schrijven de ringnummers op voor dat ze in de kweekkooi geplaatst worden, we plaatsen één schimmel- en één intensiefvogel bij elkaar, zodat wij niet telkens naar het ringnummer dienen te kijken, en uiteraard vermelden wij ook het kooinummer, zodat wij weten wie waar zit. Vanaf nu gaan we onze vogels goed observeren en alles opschrijven wat er positief of negatief is. Op deze mannier gaan wij iedere week selecteren de vogels die het mooiste en de meeste positieve punten hebben blijven in de kweekkooien de andere gaan terug naar de voiliere. U zal merken als wij begonnen zij met 50 vogels op te kooien, dat er na enkele weken slechts 15 overblijven, die 15 vogels gaan wij begin september opkooien in Tentoonstellingskooien of trainingskooien met aan de binnenkant van het voorfront platiek, zodat de vogels niet aan de tralies kunnen hangen. Nu vanaf de vogels in de T.T.kooien of trainingskooien zitten kunnen wij hen geen badje meer aanhangen, maar laten wij hen iedere dag overspringen in een lege T.T.kooi die wij dan gebruiken om de vogels te benevelen met een handspray of bloemenbenevelaar gevuld met warm water en badzout. Wanneer dat gebeurd is laten wij de benevelde vogel terug in zijn T.T.kooi springen, die wij ondertussen gekuist en voorzien van nieuw kooizand hebben. Om de vogels een fiere houding te laten aannemen plaatsen wij het drinkfonteintje wat hoger zodat de vogel zich moet rekken om te drinken, wij kunnen ook een stijf karton op maat gesneden aan de voorkant van de tralie plakken zodat de vogel verplicht is om zich te rekken wil hij zien wat er gebeurd in de omgeving. Meestal laat ik de radio spelen als de vogels opgekooid zitten, en in het begin plaats ik ze met de voorfronten naar elkaar toe en iedere dag wat verder uiteen. Vogels die te wild zijn in de T.T.kooi plaats ik met het voorfront naar de muur, dan word hij rustig, als hij rustig is draai ik de kooi terug om, wees zelf ook rustig als je bij de vogels bent. Regelmatig verplaats ik de opgekooide vogels, zodat ze dat gewoon worden. De week voor de eerste tentoonstelling neem ik het plastiek en karton van het voorfront weg. Twee dagen voor het inkorven van een tentoonstelling was ik mijn vogels met babyshampo en zeer goed naspoelen met lauwwarm water en laten drogen in de kooi op de verwarmingsradiator of in een droogkooi. Voor vertrek naar inkorving benevel ik ze nog met warm water rnet birdyl in de handspray. Zo dat was het weer voor deze keer, ik wens julie veel succes met je vogels op de komende tentoonstellingen. Groetjes Willy Vossen.
Wij hadden dit kweekseizoen een pop zwart rood intensief (moeder) die het voeren van haar kroost (4 jongen) begon te staken nadat de jongen 14 dagen oud waren, de man zwart rood schimmel (vader) van de jongen zat op dat moment bij een andere pop voor bevruchting. Wij hebben toen de overgrootvader zwart rood intensief genomen en hem in de kooi ernaast geplaatst (babydeel) van de dubbele kweekkooi, de jongen plaatsten wij in een babykooi en werd aan het midden van het voorfront gehangen, zodanig dat de moeder, als de overgrootvader konden voeren. Het is de overgrootvader die de kroost gered heeft, de moeder heeft nadien nog een nest groot gebracht zonder problemen. De overgrootvader is van eigen kweek en is geboren op 3/4/2005, dan zeg je soms van je oude mannen bijhouden. Vandaag is hij al begonnen met de rui en zit meestal op de bodem van de voiliere omdat door de rui en de leeftijd het vliegen moeilijk geworden is, 4 keer per dag neem ik hem op en plaats hem op het stokje aan de drinkfontein en daarna aan de eetbak (zaadmengeling en eivoer). Hij is zo tam dat hij op onze wijsvinger blijft zitten bij verplaatsing naar drinkfontein en eetbak. Wij, de jongen en de ouders danken jou overgrootvader, dat wij dit allemaal mogen meemaken. Een goude raad " doe niet al je oude mannen weg, je kan ze nog nodig krijgen". Wij hopen dat julie kweek ook goed was en dat je kon redden wat dreigde verloren te gaan. Groetjes Willy Vossen.
Als je werkelijk mooie foto's wil zien van kleurkanaries en je heb een overvloed van tijd kijk dan eens naar het blog van kanarioloog Frans Begijn, je komt er niet op uitgekeken, allez ik toch niet. Een zeer verzorgde en geslaagde blog met mooie foto's en de uitleg erbij. Frans bij deze willen wij U feliciteren met je FANTASTISCH blog, proffessioneel samengesteld een streling voor het oog, en zeer leerrijk, nogmaals proficiat Frans. Geniet van deze blog het is een unicum, als je klikt op volgende link ben je er http://kanarioloog.skyrock.com/1.html en genieten mensen. Groetjes Willy Vossen.
Op 26 tot 28 januari 2011 had de wereldtentoonstelling van vogels plaats te Tours frankrijk, er waren meer dan 23.000 vogels te bewonderen, een zeer geslaagde show. Als U ook eens wil meekijken klik dan op de nu volgende link http://www.mondialtours2011-uof.fr en geniet ervan. Hopelijk zijn we binnenkort ook zo ver eens deel te nemen. Groetjes Willy Vossen
De kweek loopt stilaan op zijn einde , na 1 juni dulden wij geen nieuwe nesten meer , de poppen die nog aan 't leggen zijn laten wij hun legsel afmaken , en de poppen die nog aan 't broeden zijn laten wij hun broedsel uit broeden en grootbrengen . Er worden geen nieuwe nesten meer aanvaard na 1 juni , omdat de jongen eerstens te laat zijn voor de enting tegen de vogelpokken die wij uitvoeren in begin juli , en de jongen toch minstens 3 weken oud dienen te zijn. En trouwens late jongen zijn nooit op tijd uit de rui voor de vroege tentoonstellingen van oktober en november , en ook zijn te late jongen niet oud genoeg voor de vroege kweek volgend jaar , daar dienen zij toch 10 tot 12 maanden oud te zijn voor aanvang. Daarom, wij beginnen de kweek wat vroeger, wij eindigen de kweek wat vroeger, de vogels zijn een beetje uitgerust voor de rui aan te vatten en ze ruien wat vroeger en beter, en onze vogels zijn klaar voor de vroege tentoonstellingen. Late tentoonstellingen doen wij so wie so niet gezien de vroegere kweekaanvang en door plaatsgebrek om de tentoonstellingvogels opgekooid te houden. En geef toe gelijk het vorige winter gesneeuwd en gevrozen had, en de binnenwegen slecht of niet gestrooid waren was er helemaal geen aardigheid meer aan om met je vogels op de tentoonstellingsplaats te geraken, en moest je soms halsbrekende toeren uithalen, neen dat is aan mij niet besteed. Niet tegenstaande hopen en wensen wij dat je kweek goed en vlot verloopt, en dat wij jou vogels zien op de tentoonstellingen, tot binnenkort het ga je goed. Groetjes Willy Vossen.
Allereerst wensen wij U allen een zalig paasfeest met de woorden van een kanariekweker( wij wensen U veel eieren en allemaal bevrucht) Gisteren 23/04/2011 hebben wij het internationaal congres kleurkanaries van de noordelijke landen bijgewoond te World Pigeon Center Hoeselt, waar meer dan 200 kanarieliefhebbers aanwezig waren. Volgende thema's werden er besproken IVOORFACTOR MOZAIEKFACTOR KOMPLEET GRONDKLEUR BIJ PIGMENTVOGELS MEDICATIE en de JASPIS , de afwezigen hadden ongelijk. Mocht U de trein gemist hebben zorg dan zeker dat je de volgende keer aanwezig bent. De verschillende thema's werden gedoceerd door verschillende vooraanstaande kopstukken uit de kanariewereld, en niet de minste zoals: JOHAN VANDERMAELEN , JAN VAN OVERVELT , PIERRE HOEKS , REIN GREFORST , GILBERT VANDEN BORRE , JEAN-LOUIS JORISSEN , ROB KRISTEL en ALOIS VAN MINGEROET. Het congres was subliem, iedereen was het er over eens de vlamingen, de walen en de nederlanders zegden dat de congresplaats zeer goed bereikbaar was gelegen vlak aan de afrit van de autostrade uitrit Bilzen Hoeselt, er werd door de aanwezigen gevraagd om dit congres jaarlijks te herhalen, zodat de gitaren gelijkgestemd blijven, allez vooruit op naar het volgend congres volgend jaar, mis de trein niet of je raakt achterop. Met vriendelijke groeten, Willy Vossen
Vandaag hebben wij de eerste jongen van 2011 in de vluchten geplaatst, ze zijn nog wat onwennig in de vluchten, maar vergeet niet van een babbykooi naar de vlucht is ook een enorm ruimte verschil, ik zou al voor minder onwennig zijn als ik vogeltje was. Ze zijn zeer mooi de eerste jongen, het is wel nog hun jeugdkleedje wat ze aan hebben maar toch, ze zijn mooi. Daar in de vlucht kunnen ze samen met hun leeftijdgenoten doorgroeien naar de volwassenheid, laat ons hopen dat dit zonder kleerscheuren gebeurd, dat ze mogen gezond blijven en een goede rui meemaken, en dat het na de rui topvogels mogen worden in hun prachtig volwassenenkleed, en dat ze hoge toppen zullen scheren op de tentoonstellingen. Maar voor het zover is, is er nog heel wat werk aan de winkel en zal er nog veel water naar de zee vloeien, maar een mens mag toch wel eens wegdromen over zijn hobby zeker of niet dan ? Wij hopen dat het jullie ook goed gaat met de kweek van jullie lievelingen, want zeg nu eerlijk, wat zou je zijn als je alleen was met goede vogels ? nee, nee de andere hobbykwekers moeten ook goede vogels kweken, dat houd de spanning er een beetje in op de tentoonstellingen. Zo wij wensen U nog een succesvolle kweek van prachtige en gezonde vogels toe, tot later. Groetjes Willy Vossen.
De eerste jongen van 2011 zijn reeds zelfstandig en de oudervogels hebben al een tweede broedsel uitgebroed met weeral volle nesten jongen in de kleuren zwart rood, agaat rood, agaat opaal ivoor, agaat/opaal ivoor, zwart kobalt rood, zwart/kobalt rood , zwart/agaat/kobalt rood en zwart/opaal rood, wij mogen dus niet klagen, het gaat goed met de kweek van onze stam, wegens omstandigheden reeds vermeld in een vorig artiekel zijn de bruin rood en bruin ivoor iets later maar het komt wel goed. De jonge juvenielen beginnen al zelfstandig te eten en zitten goed ingepluimt en goed gezond en verhuizen weldra naar de vluchtjes waar zij verder kunnen doorgroeien tot volwassen vogels, hopelijk maken zij binnen enkele maanden een goede rui door en krijgen wij na de mutatie mooie vogels te zien, en kunnen wij hen aan de buitenwereld tonen via de diverse tentoonstellingen. Wij hopen dat jullie vogels ook al begonnen zijn met de kweek en wensen jullie alle succes toe met het kweken van jullie lievelingen, nog een fijne kweek en tot later, SUCCES. Groetjes, Willy Vossen.
Zoals de tietel aangeeft zijn de eerste jongen van 2011 al geringd in de kleuren agaat rood, zwart rood, zwart/agaat/kobalt rood, agaat opaal ivoor en agaat/opaal ivoor. Sommige van hen zitten al in de babbykooien, die aan het voorfront van de kweekkooien hangen, zodat de ouders aan hun tweede legsel kunnen beginnen, en de man hen verder kan bijvoeren zonder dat zij van hun pluimtjes beroofd worden door de oudervogels. Hopelijk groeien zij mooi door en kunnen zij met ongeveer een maand in de vluchten om verder volwassen te worden, en nadien goed door de rui te raken zodat wij zien na de rui welke vogels goed zijn voor de tentoonstellingen. De bruin rood en bruin ivoor laten nog eventjes op zich wachten, er was een nestje met drie jongen geboren maar de pop is waarschijnlijk s´nachts van het nest geweest en lagen de jongen de tweede dag dood in het nest, dat was natuurlijk minder leuk, maar niet getreurd de oudervogels hebben al nieuwe eieren gelegd, en hopelijk zijn ze bevrucht en komen er binnenkort toch bruin ivoor en bruin rood uit. Ik hoop dat het jullie ook goed vergaat met de kweek of zijn jullie nog niet zo ver, of zijn jullie vogels nog niet broedrijp, in ieder geval niet overhaasten het buikje moet mooi bloot zijn en het nest moet bijna af zijn voor je de man erbij laat, dan is het zo koekebak. Zorg dus dat je mannen ook klaar zijn, wat vitamien E en eventueel een beetje cometaves van comed onder het eivoer en dan komen zij er wel. Zo veel succes met jullie kweek en tot later dan maar weer. Groetjes Willy Vossen.
Zoals de hoofding aangeeft mijn eerste jongen van 2011 zijn al geboren in agaat rood, ze zijn nog teer en pas uit het ei, maar des niet te min zijn wij tevreden, de kweek is volop bezig, momenteel zijn er 21 poppen die hun eieren bebroeden en de eerste 5 jongen zijn reeds geboren. Hopelijk word het een goede kweek, wij hebben er een goed gevoel bij. Zeg nu eerlijk wat is er mooier in onze hobby dan als de poppen mooie nesten maken en nadat de eieren bevrucht zijn deze mooi worden uitgebroed, dat de jongen mooi uitkippen en gezond zijn en dat de pop, zoals het een goede moeder beaamt, haar kroost voederd met het eivoer en de zaden die wij haar ter beschikking stellen. Het is toch een natuurlijk wonder dat zich telkens voltrekt, ik kan er wel uren naar zitten kijken, wat kan de kweek toch mooi zijn als het zich voltrekt gelijk wij het geplant hadden. Wij kunnen onze oudervogels alleen maar dankbaar zijn voor dit natuurwonder dat zich in ieder nest weer afspeelt. Wij hebben onze kweekadministratie in orde gebracht en in onze agenda de dag dat zij dienen geringd te worden aangetekend. Laat ons hopen dat zij verder goed doorgroeien en in de zomer een goede rui doormaken dan kunnen wij met deze volwassen exemplaren vanaf de maand oktober weer tentoonstellen, en tonen wat de oogst voor 2011 gebracht heeft aan de buitenwereld, en kunnen wij terecht weer fier zijn op onze hobby. Aan jullie allemaal ook veel succes met de kweek van je vogels. Groetjes Willy Vossen.
Voor dat je aan kweken toe bent moet je jezelf 3 vragen stellen, en deze objectief beantwoorden : 1 hebben mijn kweekvogels voldoende rust gehad? 2 was de verzorging goed het ganse jaar door? 3 zijn de kweekvogels oud genoeg (10 à 12 maanden). Indien het antwoord op deze vragen positief dan kunnen wij beginnen. Wij gaan de kweekkamer en de kweekkooien goed reinigen met een zeepsopje met bleekwater in , nadat alles gereinigd is laten wij alles drogen en nadien ontsmetten wij kweekkamer en kweekkooien met 1 deel dettol gemengd met 3 delen water in een bloemenspray en laten alles weer goed drogen, dan behandelen wij kweekkamer en kweekkooien met een product tegen bloedmijten en laten ook dit weer drogen, wanneer alles droog is gaan wij de kweekkamer verluchten. Na een paar dagen kunnen wij de kweekkooien van een nummer voorzien en terug plaatsen in de kweekkamer, wij voorzien de zandlade van kooizand en voorzien een bakje met grit in de kweekkooien alsook zaad, drinkwater en eivoer en plaatsen de mannen al in de kweekkooien en noteren het kooinummer in onze kweekadministratie, en voeren het licht op tot 14 à 15 uur per dag(voorbeeld 7 uur tot 22 uur denk ook aan het zomeruur) wij zorgen voor een temperatuur van 15 à 16°C in de kweekkamer, want je weet dat de mannen 2 à 3 weken eerder dan poppen belicht moeten worden om vruchtbaar sperma te produceren, de poppen blijven alsnog in de voliere. 3 weken later vangen wij dan de poppen uit de voiliere en plaatsen hen in de kweekkooien volgens de nummers zoals voorzien in ons kweekadministratie, de mannen komen dan in babykooien aan het voorfront van de kweekkooien van de respectievelijke poppen (indien er 2 poppen zijn die dezelfde man krijgen, hang ik de babykooi in het midden van de dubbele kweekkooi). Wij zorgen nu dat zowel de mannen als de poppen kooizand, grit, zaad, drinken en eivoer + eventueel vitamienen en kleurstof in de kooi hebben. Het licht blijft tijdens de dag vast op 15 uur zoals voordien en wij zorgen dat de temperatuur niet meer onder de16°C zakt. Na ongeveer 3 à 4 weken cotroleren wij de poppen op broedrijpheid en zien wij dat de onderbuik kaal is bij het opblazen van de bevedering, dat is het moment om ze nestkommetjes met nestmatje te geven die reeds vooraf behandeld waren tegen bloedmijten, aan het voorfront hangen wij dan een tralietje met nesteling, zodat de pop het nest kan bouwen. Wanneer het nest begonnen is laten wij de juiste man bij de juiste pop, en de bevruchting kan beginnen. Weldra zal de pop eieren leggen, persoonlijk rapen wij de eieren iedere dag en leggen deze in een doos die in vakjes verdeeld is met de kooinummers erop en met watte erin, de geraapte eitjes worden vervangen door kunsteitjes en worden in onze kweekadministratie opgeschreven, zo controleren wij iedere dag ieder nest na half negen omdat sommige poppen wat later leggen en anders gestoord worden bij het leggen. Na het vierde ei gelegt is nemen wij de man weg en gaat deze naar de volgende pop die het nest begonnen is, wij nemen de kunsteitjes weg en plaatsen de geraapte eitjes terug in het nest, de pop zal nu onmiddelijk vast broeden, na 6 à 7 dagen kunnen wij de eieren controleren of zij bevrucht zijn indien niet bevrucht halen wij het nestmatje uit het nestkommetje met de eieren na 2 dagen plaatsen wij het nestmatje en de man terug zodat zij beiden aan een nieuw nest beginnen, indien de eieren bevrucht waren zullen na 13 à 14 dagen al de jongen gelijk in een paar uur uitkippen dit moment vermelden wij in onze kweekadministratie, wanneer de jongen 5 à 6 dagen oud zijn kunnen wij ze ringen en vermelden ook de ringnummers in ons kweekboek. Als de jongen 15 dagen oud zijn plaatsen wij hen in een babykooi aan het voorfront zodat de ouders hen kunnen voederen door de tralies heen, de man mag nu terug bij de pop geplaatst worden zodat zij aan een volgend legsel kunnen beginnen nadat het nestmatje vervangen is. Na 42 dagen zijn de jongen zelfstandig en gaan zij in een vlucht geplaatst worden. Let wel op dat zij van drank en spijs voorzien zijn. Kweek altijd met gezonde vogels die voldoende oud zijn. Wij wensen je een goede kweek, groetjes Willy Vossen.
Mijn palmares ziet er als volgt uit:tentoonstellingen : 2003 S.K.K.speciaalclub Limburg 1 X GOUD 1 X E.P. 2004 S.K.K.speciaalclub Limburg 1 X GOUD 2 X BRONS 1 X E.P. 2005 S.K.K.speciaalclub Limburg 3 X GOUD 1 X ZILVER 2 X E.P. 2006 S.K.K.speciaalclub Limburg 1 X ZILVER 1 X E.P. 2007 S.K.K.speciaalclub Limburg 2 X GOUD 1 X BRONS 2008 S.K.K.speciaalclub Limburg 1 X ZILVER 2 X BRONS 2008 A.O.B.kampioenschap Limburg 1 X GOUD 2 X ZILVER 1 X BRONS 2 X E.P. 2009 S.K.K.speciaalclub Limburg 4 X ZILVER 2 X BRONS 1 X E.P. 2010 S.K.K.speciaalclub Limburg 2 X GOUD 1 X BRONS 1 X E.P. 2011 S.K.K.speciaalclub Limburg 2 X GOUD 1 X ZILVER 3 X BRONS 2012 S.K.K.speciaalclub Limburg 2 X GOUD 1 X ZILVER 1 X E.P. 2013 S.K.K.speciaalclub Limburg 3 X GOUD 2 X ZILVER 1 X BRONS
2014 S.K.K.speciaalclub Limburg 1 X GOUD 1 X ZILVER 1 X BRONS 1 X E.P.
2015 S.K.K.speciaalclub Limburg 6 X GOUD 6 X ZILVER 4 X BRONS 2 X E.P.
2016 S.K.K.speciaalclub Limburg 5 X GOUD 2 X ZILVER 1 X BRONS
2017 S.K.K.speciaalclub Limburg 4 X GOUD 3 X ZILVER 1 X BRONS 1 X E.P.
Het is weeral bijna september en dan beginnen de eerste vogels uit de rui te komen, en kunnen de mooiste opgekooid voor tentoonstelling, meer hier over leest je in een vorige rubriek. Maar waar ik het vandaag wil over hebben is het feit dat wij als vogelliefhebbers onze vogels dienen te selecteren, het is door selectie dat je tot kampioenenkweek komt. Er bestaat zoiets als de 10 geboden van de selectie, en dat is het volgende, we gaan onze vogels na de rui als zij volledig zijn uitgeruid trieren per kleurslag en plaatsen deze van dezelfde kleur per 2 in de kweekkooien en controleren en observeren hen aandachtig, en dit doen we volgens de 10 geboden van de selectie. 1 Gezondheid: zieken en gebrekkige vogels gaan wij uit sluiten voor de kweek, en verwijderen deze vogels uit ons vogelbestand. 2 Groote: te kleine vogels gaan we uit sluiten voor de kweek, en verwijderen deze vogels uit ons vogelbestand. 3 Houding: vogels die hangen of liggen op de stok, te zware doorgezakte borst of bolle rug gaan we uit sluiten voor de kweek, en verwijderen deze vogels uit ons vogelbestand. 4 Vorm: vogels die hoog op de poten staan, of steltlopers, of vogels met een genepen spitse kop, of waaiervormige staart gaan we uit sluiten voor de kweek, en verwijderen deze vogels uit ons vogelbestand. 5 Kleur: vogels die niet conform zijn aan de kleur, bijvoorbeeld te flets, te licht, te donker, te bruin enz...gaan we uit sluiten voor de kweek, en verwijderen deze vogels uit ons vogelbestand. 6 Bestreping: vogels waarvan de bestreping niet conform is met de kleurslag, bijvoorbeeld te licht, te donker, te breed, te smal of vogels zonder goed zichtbare flanken gaan we uit sluiten voor de kweek, en verwijderen deze vogels uit ons vogelbestand. 7 Bevedering: vogels met slechte bevedering zoals te ruw, te broos enz...gaan we uit sluiten voor de kweek, en verwijderen deze vogels uit ons vogelbestand. 8 Bevruchting: mannen die niet goed bevruchten gaan we uit sluiten voor de kweek, en verwijderen deze vogels uit ons vogelbestand. 9 Voederen: poppen die niet genoeg eieren leggen en of slecht voederen aan de jongen gaan we uit sluiten voor de kweek, en verwijderen deze vogels uit ons vogelbestand. 10 Met de vogels die dan overblijven na deze selectie gaan we volgend jaar kweken. Deze selectie kan je 2 a 3 maal doen vanaf oktober tot december, om uiteindelijk de beste vogels toe te laten tot de kweek, en zelfs dan komen er nog slechte uit. Veel succes met het selecteren, groetjes Willy
De warme dagen zijn weer daar, tijd om de vogels te enten tegen de vogelpokken, dat moet je absoluut doen, want jaarlijks zijn er een aantal liefhebbers die hun ganse stam vogels verliezen doordat hun vogels niet geent waren. Het volstaat een mug in uw vogelverblijf te hebben die besmet is met het pokkenvirus om heel je kolonie te laten afsterven, het begint met een paar doden, en op 2 weken tijd zijn ze allemaal dood, dus enten is de boodschap doe het om dergelijke tafferelen te voorkomen. Hoe gaan we te werk? zorg dat je in jouw club het poulvac vaccin tegen vogelpokken kan bestellen, indien dit niet mogelijk is probeer bij jou veearts, opgelet de entstof mag niet opwarmen, dus transporteer het in een koude koelbox en bewaar het in de koelkast tot het moment van gebruik. De entstof bestaat uit een flacon vloeistof en een flacon poeder, een spuit en een entnaald. Zorg dat je vogels in kooien zitten bij aanvang van het enten, zodat je niet meer achter jou vogels moet vangen tijdens het enten, best ben je met twee dus een collega van de club of je partner. De entstof berijd je als volgt, met de spuit trek je het vocht uit de ene flacon en spuit je het vocht voorzichtig in het flacon met poeder sluit dat flacon met het dopje, neem dat flacon tussen duim en wijsvinger en schud het krachtig gedurende een tiental seconden. Neem de entnaald ontsmet ze of haal ze door een vlam en laat ze afkoelen, opgelet vanaf dat de entstof gemengd is dienen de vogels binnen een tijdspanne van 2 uur geent te zijn. Een iemand houd de vogels vast en spreid de vleugel de ander sopt de naald in de entstof en zorgt ervoor dat de entstof in de groef van de entnaald zit en kan dan prikken in het velletje van de vleugel waar geen spieren aanwezig zijn, de prik dient wel diep genoeg te zijn zodat de entstof de huid geraakt, en er nadien een entpokje ontstaat op die plaats. Je kan de vogels na het enten terug vrij laten in de voilliere maar zorg ervoor dat ze geen badgelegenheid hebben gedurende 1 week. Zo je vogels zijn geent en je blijft gespaart van de traumas van de vogelpokken gedurende één jaar, dat wil zeggen dat je ieder jaar opnieuw dient te enten willen jou vogels gespaart blijven van het pokkenvierus. Veel succes met het enten. Groeten Willy Vossen.
De vogels zijn volop aan het ruien, de jongen van dit jaar zijn al veel van hun veertjes verloren en de nieuwe zijn al terug daar. Bij jonge vogels van dit kweekjaar is het zo dat zij alleen hun kleine veertjes of jeugdkleed verliezen en nieuw vormen, bij overjarigen is dat anders zij verliezen al hun veren ook de staart- en vleugelpennen, zij verliezen die niet allen samen op hetzelfde moment, de natuur zorgt er voor dat zij nog kunnen vliegen blijven. Bijvoorbeeld als zij een pen links in de staart verliezen zullen zij tegelijkertijd een rechts in de staart verliezen, wanneer deze terug gegroeid zijn zullen zij de volgende 2 pennen links en rechts in de staart verliezen en als deze terug gegroeid zijn de volgende en zo gaat het verder tot alle pennen vernieuwd zijn. Uiteraard vraagt dat van onze vogels veel krachten, daarom geven wij in de ruitijd onze vrienden iedere dag vers badwater met wat badzout in, onder hun zaad meng ik rijpe onkruid zaden, ik geef hun dan ook iedere dag afwissellend geraspte wortelen gekookte aardappel, gekiemde zaden, fijn gesnipperde ajuin, jonge spinazie, vers geplukte vogelmuur en in blokjes gesneden appel. Onder het eivoer of opfokvoer geef ik wat algemene vitamienen, maar opgelet met vitamienen in de zon te plaatsen, want boven de 25°C veranderen de vitamienen in vergif voor de vogels, en doen zij meer kwaad dan goed, dus zeker niet in de zon plaatsen van vitamienen. De rui is dus een periode waarin het voor sommige vogels zeer moeilijk word en die moeilijk door de rui geraken, dus hou daar rekening mee. Rest mij alleen nog U allen succes te wensen met Uw gekweekte vrienden en tot later. Groetjes Willy Vossen
Ik ben Vossen Willy, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Wils Birds.
Ik ben een man en woon in B 3700 Tongeren (België) en mijn beroep is handelsreizigger.
Ik ben geboren op 27/11/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: kleurkanaries kweken en tentoonstellen.
Kwekersnummer A.O.B. DR177
Lid K.B.O.F. SKK Limburg
Mijn telefoonnummer 012/395802
of G.S.M. 0497/357724