KOKEN ZONDER PAKJES EN ZAKJES
Lekkere eenvoudige recepten
Inhoud blog
  • Eierragout
  • Eiertoast
  • Gepocheerde eieren
  • Macaroni met paprikasaus
  • Macaroni met gesmoorde groenten
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Mijn favorieten
  • Het lekkere weekmenu
  • 09-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op dit blog



    Heerlijk eenvoudige recepten zie je hier. Het zijn recepten die onze moeders nog gemaakt hebben.

    Alle recepten zijn voor 4 personen.

    Kom gerust iedere dag kijken, want ik beloof dat ik er iedere dag recepten op ga zetten, zodat het tenslotte een 'lekker dik kookboek' wordt.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-11-2012, 17:43 geschreven door Marianneke
    Reacties (0)
    11-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eierragout


    4 eieren
    1/2 el citroensap
    zout en peper
    1 takje peterselie
    1/8 ui
    100 gr. champignons
    40 gr. boter
    40 gr. bloem
    1 eierdooier
    2 el room
    1/2 el fijngehakte peterselie
    driehoekjes gebakken brood

    -----------------------------------------------

    Breng ruim water aan de kook, leg de eieren erin en kook ze in 8 minuen hard.
    Spoel ze met koud water af en laat ze afkoelen.
    Breng 4 dl water met citroensap, zout, peper, peterselie en ui aan de kook.
    Voeg de champignons toe en kook deze in 3 minuten gaar.
    Laat ze op een zeef uitlekken en zeef het kookvocht.
    Meet 4 dl van het kookvocht af.
    Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor.
    Schenk een deel van het kookvocht erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat.
    Herhaal dit tot al het kookvocht is opgenomen en laat de saus 3 minuten zachtjes doorkoken.
    Pel de eieren en snijd ze in stukjes.
    Snijd de champignons in plakjes.
    Klop de eierdooier met de room los en verdun dit met enkele lepels hete saus.
    Schenk dit mengsel al roerend bij de resterende saus.
    Voeg stukjes ei en plakjes champignons toe en laat ze in de saus warm worden.
    Serveer de eierragout op een voorverwarmde schaal en bestrooi de bovenkant met peterselie.
    Schik een rand van driehoekjes brood om de ragout.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Eieren en kaas
    11-11-2012, 16:08 geschreven door Marianneke
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eiertoast


    4 eieren, gesplitst
    100 gr. geraspte kaas
    100 gr. ham, gesnipperd
    zout
    peper
    4 sneetjes wittebrood, ontkorst
    boter
    paprikapoeder

    -----------------------------------------------

    Vermeng de eierdooiers met kaas, ham, zout en peper.
    Klop de eiwitten met wat zout stijf en schep de eiwitten voorzichtig door het eierdooiermengsel.
    Besmeer de sneetjes wittebrood met boter en verdeel het eiermengsel erover.
    Plaats de sneetjes gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven 200C.
    Bestrooi de eiertoast met paprikapoeder.




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Eieren en kaas
    11-11-2012, 16:02 geschreven door Marianneke
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepocheerde eieren


    4 zeer verse eieren
    1 el zout
    1 el azijn

    -----------------------------------------------

    Breng in een wijde pan ruim water met zout en azijn aan de kook.
    Breek de eieren een voor een in een kopje en laat ze zo dicht mogelijk boven het water in de pan glijden.
    Vouw het eiwit, dat direct begint te stollen, met twee lepels om de eierdooier en pocheer elk ei 3 minuten.
    Neem de eieren met een schuimspaan uit de pan en snijd de uitstekende stukjes eiwit eraf.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Eieren en kaas
    11-11-2012, 15:59 geschreven door Marianneke
    Reacties (0)
    10-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macaroni met paprikasaus


    1 rode paprika
    1 groene paprika
    45 gr. boter
    1 grote ui, gesnipperd
    1 el paprikapoeder
    1 el tomatenpuree
    35 gr. bloem
    5 dl bouillon of water met 1 bouillontablet
    zout en peper
    2 el creme fraiche of zure room
    350 gr. macaroni

    --------------------------------------------

    Verdeel de gewassen paprika's in vieren, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
    Smelt de boter in een pan, voeg stukjes paprika en ui toe en fruit het geheel langzaam tot het vocht is verdampt.
    Roer paprikapoeder, tomatenpuree en bloem erdoor.
    Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat.
    Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen.
    Laat de saus al roerend 3 minuten zachtjes doorkoken.
    Breng de saus op smaak met zout en peper en voeg van het vuur af de creme fraiche toe.
    Laat de paprikasaus al roerend weer warm worden.
    Bereid intussen de macaroni.
    Serveer macaroni en paprikasaus afzonderlijk in voorverwarmde schalen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Pasta
    10-11-2012, 14:59 geschreven door Marianneke
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macaroni met gesmoorde groenten


    25 gr. boter
    1 ui, gesnipperd
    350 gr. gehakt
    zout en peper
    400 gr. soepgroenten, gesneden
    150 gr. champignons
    350 gr. macaroni
    maizena

    -------------------------------------------------

    Smelt de boter in een pan en fruit hierin de ui tot deze glazig ziet.
    Voeg het gehakt toe en bak dit snel rul.
    Strooi zout en peper erover.
    Voeg soepgroenten en champignons toe en smoor deze bij het gehaktmengsel in een gesloten pan in 20 minuten gaar.
    Bereid intussen de macaroni.
    Bind het vocht van het groentemengsel met maizena, aangemaakt met enkele lepels water.
    Meng de macaroni er voorzichtig door.
    Breng de macaroni met gesmoorde groenten op smaak met zout en peper en serveer het geheel in een voorverwarmde schaal.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Pasta
    10-11-2012, 14:55 geschreven door Marianneke
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macaroni met poelet


    5 dl bouillon of water met 1 bouillontablet
    200 gr. kalfspoelet
    75 gr. gehakt
    zout en peper
    nootmuskaat
    4 el paneermeel
    35 gr. boter
    35 gr. bloem
    350 gr. macaroni
    citroensap
    2 el gehakte peterselie

    --------------------------------------------------

    Breng de bouillon aan de kook en kook hierin het kalfspoelet in ongeveer 50 minuten gaar.
    Zeef de bouillon en bewaar poelet en bouillon afzonderlijk.
    Maak het gehakt aan met zout, peper, nootmuskaat en paneermeel en draai er kleine balletjes van.
    Smelt de boter in een pan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin en gaar.
    Neem de balletjes uit de pan en roer de bloem door de bakboter.
    Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat.
    Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen.
    Laat de saus onder af en toe roeren 3 minuten zachtjes doorkoken.
    Snijd intussen het kalfspoelet in kleine stukjes.
    Bereid de macaroni.
    Verwarm kalfspoelet en gehaktballetjes in de saus.
    Breng het geheel op smaak met zout, peper, citroensap en peterselie.
    Serveer macaroni en poeletragout afzonderlijk in voorverwarmde schalen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Pasta
    10-11-2012, 14:52 geschreven door Marianneke
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macaroni met ham en kaas


    350 gr. macaroni
    zout
    boter
    200 gr. ham, in blokjes
    200 gr. geraspte oude kaas
    peper
    enkele druppels worcestersaus
    paneermeel

    ---------------------------------------------

    Bereid de macaroni zoals op het pak staat.
    Beboter een ovenvaste schotel.
    Roer voorzichtig ham en kaas door de macaroni tot de kaas draden trekt.
    Breng de macaroni op smaak met zout, peper en worcestersaus.
    Doe de macaroni in de ovenvaste schotel, bestrooi de bovenkant met een dun laagje paneermeel en leg er hier en daar een klontje boter op.
    Plaats de schotel op het ovenrooster onder de hete grill of in het midden van een voorverwarmde oven 200C en laat er een bruin korstje op komen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Pasta
    10-11-2012, 14:47 geschreven door Marianneke
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelpuree uit de oven


    1 kg gekookte aardappelen
    4 dl melk
    50 gr. boter
    zout en peper
    nootmuskaat
    1 ei, gesplitst
    paneermeel

    -----------------------------------------------

    Maak aardappelpuree. Splits het ei, klop de eierdooier los en roer deze door de aardappelpuree.
    Klop het eiwit stijf, schep het door de puree en doe het in een bebotgerde ovenvaste schotel.
    Strooi paneermeel over de puree en leg er hier en daar een klontje boter op.
    Laat er in het midden van een voorverwarmde oven 175C een korstje op komen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Aardappelen
    10-11-2012, 12:14 geschreven door Marianneke
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelpuree


    1 kg gekookte aardappelen
    4 dl melk
    30-40 gr. boter
    zout en peper
    nootmuskaat

    -------------------------------------------------

    Maak met een pureestamper of pureeknijper de warme gekookte aardappelen fijn.
    Breng de melk aan de kook, klop de kokende melk en de boter door de aardappelmassa en breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
    Zet de pan op laag vuur en blijf kloppen tot een luchtige puree ontstaat.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Aardappelen
    10-11-2012, 12:12 geschreven door Marianneke
    Reacties (1)
    Archief per week
  • 05/11-11/11 2012
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Categorieën
  • Aardappelen (4)
  • Eieren en kaas (3)
  • Gebak (0)
  • Gevogelte (0)
  • Groenten (4)
  • Nagerechten (0)
  • Pannenkoeken (0)
  • Pasta (4)
  • Rijst (0)
  • Salades (8)
  • Sausjes (4)
  • Soep (4)
  • Vlees (5)
  • Wild (0)
  • Zoete sauzen (0)

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!