Hoe voorkom je spyware-infecties en browserhijacking?Allereerst moet je eenvoudigweg een beetje voorzichtig zijn op internet. Klik nooit zomaar ergens "Ja" of "Yes" of "I agree" of "OK" of iets dergelijks aan, tenzij je echt voor 100% zeker weet dat het te vertrouwen is.
Veel problemen met spyware en trojans kun je simpelweg voorkomen door sites met cracks/warez/serials en sites met blote dames/heren te mijden, geen p2p-programmas te gebruiken en goed te lezen waarmee je akkoord gaat wanneer je software installeert. (Dus: léés die lange lap tekst die je krijgt voorgeschoteld als je iets wilt installeren. Als er spyware bij zit, staat dat daar meestal namelijk ook in vermeld en ga je er dus zelf mee akkoord!)
Wees voorzichtig met het installeren van gratis programma's. 'Gratis' betekent maar al te vaak dat je er spyware of adware bij cadeau krijgt.
Een bekend voorbeeld is het populaire programma Messenger Plus! van Patchou. Veel mensen installeren dit programma met 'sponsor'. Gevolg: de irritante en lastig te verwijderen spyware van Lop.com komt op de pc terecht. Let bij het begin van de installatie dus goed op dat je
niet akkoord gaat met de installatie van de sponsor.
Wees ook voorzichtig met het installeren van filesharing-programma's. Kijk op de volgende site voor een overzicht van geïnfecteerde en schone p2p-programma's:
Clean and Infected File Sharing Programs.
Let wel: ook als je een 'schoon' p2p-programma gebruikt, d.w.z. een p2p-programma waar geen spyware bij gebundeld is, is het risico om door het gebruik van het programma geïnfecteerd te raken erg groot! Het beste advies is dus: gebruik géén p2p-programma's - en al helemaal niet om software, games, cracks en serials te downloaden.
Verder bestaat er software die spywareproblemen problemen voor een belangrijk deel kan
voorkomen:
1) In de eerste plaats
SpywareBlaster. Dit kleine programma mag eigenlijk op geen enkele pc ontbreken. Het brengt zogenaamde 'kill bits' aan in het register, zodat allerlei spyware niet meer kán binnenkomen.
Download het
hier.
Installeer en gebruik het volgens
deze handleiding.
2) In de tweede plaats zou je als aanvulling ook
SpywareGuard kunnen installeren. Dit programma lijkt op een antivirusprogramma, maar dan voor spyware.
Download het
hier.
Een handleiding vind je
hier.
3) In de derde plaats kun je kwaadwillende sites onschadelijk maken door het
MVPS Hosts bestand te installeren.
4) In de vierde plaats kun je met behulp van
IE-Spyad in één klap een heleboel gevaarlijke sites in de "Websites met beperkte toegang" zetten.
5) In de vijfde plaats is het verstandig een
andere browser dan Internet Explorer te gaan gebruiken. In tegenstelling tot Internet Explorer zijn de alternatieve browsers
Opera en
Mozilla Firefox vrijwel niet vatbaar voor spyware-infecties en browserhijacking.
6) In de zesde plaats moet je je Windowsversie en vooral ook je versie van Internet Explorer altijd up-to-date houden. Spyware- en virusschrijvers maken zeer bewust misbruik van lekken in Windows en Internet Explorer. De essentiële updates en servicepacks, die verkrijgbaar zijn via de
WindowsUpdate site, dichten dergelijke lekken. Zorg er dus voor dat je altijd de essentiële updates en servicepacks installeert. Dit is bijzonder belangrijk!
7) In de zevende plaats moet je vanzelfsprekend een
antivirusprogramma en een
firewall gebruiken. Zorg er ook voor dat je je antivirusprogramma altijd up-to-date houdt.
Er zijn veel uitstekende antivirusprogrammas te koop, zoals
Kaspersky,
NOD32 en
BitDefender.
Er zijn ook
gratis antivirusprogrammas, zoals
AVG Free Edition en
Avast Home Edition. (Avast is ook in het Nederlands verkrijgbaar.)
Goede
gratis firewalls zijn
ZoneAlarm Free en
Sunbelt Kerio Personal Firewall. (Kerio wordt geïnstalleerd als een trialversie voor 30 dagen; na die periode vervallen de extra functies van de betaalde versie en resteert de gratis versie.)
8) Tenslotte is het raadzaam je pc regelmatig te scannen met tenminste twee
antispywareprogrammas. Uitstekende gratis spywarescanners zijn
AdAware SE Personal en
Spybot Search & Destroy.
Let op: er worden zeer veel 'antispywareprogramma's' aangeboden die niet te vertrouwen zijn. Lees hier welke producten je beslist niet moet installeren.9) Als extra beschermingslaag kun je ook
AVG Anti-Spyware (voorheen Ewido Anti-Malware) nog installeren. Dit uitstekende programma biedt extra bescherming tegen met name trojans en kan perfect worden gecombineerd met alle bekende antivirus- en antispywareprogrammas.
Zonder real-time protectie en zonder de automatische update-functie is AVG-AS
gratis (handmatig updaten kan wel). Wie AVG-AS mét real-time protectie en automatische updates wil gebruiken, dient na afloop van de trialversie van 14 dagen voor het programma te betalen.
AVG-AS werkt overigens alleen op Windows 2000 en Windows XP, dus niet op Windows 98 en Windows ME.
Tenslotte: de hoeveelheid bescherming die je nodig hebt, is afhankelijk van je surfgedrag. Het is dus niet zo dat iedereen álle bovengenoemde maatregelen zou moeten nemen. Ook hangt het ervan af welke browser je gebruikt. Aangezien het grootste deel van de malware specifiek wordt geschreven met het oog op lekken in IE, heb je als gebruiker van IE meer extra protectie nodig dan de Firefox- of Opera-gebruiker.