Ook Lebbeke nam deel aan de actie tegen pesten, georganiseerd door Ketnet, MNM en Radio 2. Voorzien van vier op de hand aangebrachte stippen gaven burgemeester Jan Vanderstraeten, schepen Goedele De Cock en de leerlingen van de academie het goede voorbeeld.
Laure van de Sype, zesdejaars van Vrije Basisschool De Minnestraal, nam afscheid als jeugdbiebdichter 2022. Haar gedicht rond pesten werd opgepikt door Ketnet voor de stip-itactie.
Haar afscheidsgedicht:
Mijn avontuur begon met de natuur
Met mijn natuur
Geschreven in mijn favoriete bloem
Dichten bracht me naar onbekende plekken
Soms had ik wel een jungle aan ideeën,
Soms zag ik alleen een bos zonder bomen,
Ik leerde bij, ik ontdekte een nieuwe stijl
Die stijl laat ik nu even los
Ik probeer hier wat nieuws
Want dit leidt zonder twijfel
Weer tot nieuwe avonturen
Ik geef met trots de fakkel door
Aan iemand die met vriendschap
Het avontuur beginnen zal
Het gedicht van Leonie Michielsen, zesdejaars in VBS De Bellewij, werd uit twaalf inzendingen verkozen tot jeugdbiebdichter 2023. ‘Belle’ moet een geschikte omgeving zijn om poëzie te produceren. Van de vijf al georganiseerde verkiezingen werden er immers drie gewonnen door een leerling van VBS De Bellewij.
Nu tussen de Fabrieks-, de P.F. De Naeyer-, de Lindekens- en de Klein-Antwerpenstraat een nieuwe woonwijk in aanbouw is, moesten onze bestuurders op zoek naar nieuwe straatnamen. Ze liggen nu vast.
Vooral zestigplussers herinneren zich in deze uithoek van de gemeente de open, braakliggende ruimte met zicht op ’t Linnekken’ en verderop ‘Nopstal’. Stoomlocomotieven die op de lijn 60 op de rem stonden om in Heizijde-station Brusselwerkers een zitje aan te bieden, verstoorden amper de rust. Centraal, op weg naar ofwel de Klein-Antwerpenstraat, ’t Linnekken’ of ‘Najjerskappelle’, lag een poel die ook kikkers en padden bekoorde.
De straatnamen zijn ondertussen gevonden en goedgekeurd door de gemeenteraad, na groen licht van Heemkring Lebbeke en de Cultuurraad. Uit de bus kwamen Patmoes, Estella Walravestraat, Bogaertsveld, Frans Verberckmoesstraat en Donkerstraat.
Het voorstel van gemeenteraadslid François Willems om een deel van het Bogaertsveld Kerkbaan te noemen, haalde het niet. ‘’t Keirreboënt’n’ was nochtans een veelgebruikt toponiem voor de wegel die vanaf de laatste woning van de Fabrieksstraat, naast het bedrijf De Saedeleir, naar de Lindekensstraat liep. Een toevoeging in ons dialect van de naam Kerkbaan op de straatnaamborden zou wel kunnen.
Welke straatnamen kwam uit de bus? Burgemeester Jan Vanderstraeten:
De hoofdstraat wordt Patmoes. Dat er al een Patmoeswegel bestaat, vormt geen probleem.
Een van de zijstraten krijgt de naam Estella Walraevestraat. Zij was de echtgenote van wijlen gemeentesecretaris Kamiel Vermeiren, moeder van elf kinderen en nationaal voorzitster van KAV (Katholieke Arbeidersvrouwen).
De straat die vertrekt vanuit de Fabrieksstraat wordt Bogaertsveld, een toponiem dat op die plek ook voorkomt als o.a. Goed ten Bogaerde en Bogaertsplein.
Een van de zijstraten zal Frans Verberckmoesstraat heten. Verberckmoes was de eerste pastoor van de parochie Heizijde, familiekundige en auteur van diverse repertoria van de families van Lebbeke, Wieze, Denderbelle en Buggenhout. In 1987 werd hij ereburger van Lebbeke, hij overleed hier in 2001.
De zijstraat die het dichtst bij de Klein-Antwerpenstraat ligt wordt de Donkerstraat, naar de vroegere benaming van de huidige Klein-Antwerpenstraat.
De zuileneiken in de Binnen- en de Rozenstraat werden eind januari vakkundig gekortwiekt. Geassisteerd door enkele leden van de Lebbeekse Technische Dienst toonde burgemeester Jan Vanderstraeten een namiddag lang zijn handigheid met de boomzaag.
“Nu besef ik wat die mannen moeten doorstaan”, evalueerde hij. “Het gure weer maakte de beleving nog realistischer. Bovendien weet ik nu welke richting mijn beroepscarrière kan uitgaan, mochten de verkiezingen van 2024 tegenvallen.”
Er vielen geen gewonden en het snoeisel werd proper opgeruimd.
Enkele weken geleden belandde het leegstaande eetcafé De Parvis, met ruim zicht op de O.-L.-Vrouwkerk, tegen het asfalt van de Dendermondsesteenweg. De ingreep creëerde meteen een gat in de markt, smal maar toch beduidend, groot genoeg bovendien om bij sommigen onder ons herinneringen te laten opborrelen. Aan o.a. Taxi Pets en later Taxi Van Gaver die in vorige eeuw vanuit het nu verdwenen gebouw een café met taxidienst dreven.
Nieuwe website om European Disability Card te promoten
Lebbekenaar Pieter Paul Moens is tevreden. Als initiatiefnemer en promotor van de European Disability Card (EDC), stelt hij de aanmaak van een nieuwe en inclusieve website ter promotie van EDC bijzonder op prijs.
De presentatie van deze site gebeurde in het Brusselse amusementspark Mini-Europa. Tegen eind dit jaar wordt EDC immers uitgerold over alle lidstaten van de Europese Unie. “Het tonen van de kaart maakt het de mensen met een beperking mogelijk om hun onzichtbare handicap kenbaar te maken aan hulpverleners”, zegt Moens.
De gloednieuwe website blijkt beter leesbaar en inclusiever, wat moet leiden tot een toename van het aantal gebruikers bij cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten. Bij meer dan 650 verschillende partners kan dit al voordeel opleveren in de vorm van verlaagde tarieven of het gratis gebruik van audio- of videogidsen.
“Begin dit jaar”, weet Moens, “waren in ons land amper 125.000 kaarten in omloop, hoewel België 600.000 inwoners erkent als personen met een handicap. Meer mensen zouden dus van de beschikbare voordelen kunnen genieten.” (Ingezonden foto)
Op meer dan 250 vensterramen in de regio, dus ook in Lebbeke, viel de voorbije weken tot minstens begin februari, net boven of onder het vriespunt, in open lucht van poëzie te genieten, een initiatief van de bieb en het Cultuur- en Erfgoedplatform Dijk92. In Lebbeke bleken overigens de meeste poëzieminnaars te wonen: op niet minder dan 105 locaties verschenen hier weesgedichten. 60 ervan werden geadopteerd via www.weesgedichten.be. De bieb selecteerde daarnaast 45 rechtenvrije gedichten.
Op vrijdag 10 februari werd in Lebbeke terug aangeknoopt met het jaarlijkse sportgala waarop de verdienstelijkste sporters van het voorbije jaar 2022 werden gehuldigd. Een enthousiast publiek genoot van de fratsen van de prettig gestoorde poppenkast Suikerbol en zag daarnaast deze laureaten gehuldigd worden; sportvrouw: Elena Kluskens van de Lebbeekse atletiekclub en sportman: Ruben Verheyden van atletiekclub Aalst (maar inwoner van Lebbeke). De recreatieve sportploeg werd de roparunploeg Zemmenderbekan van de Lebbeekse atletiekclub en de competitieve sportploeg werd het 4 x 1500-meterteam ook al van de plaatselijke atletiekclub. Als sportverdienstelijken werden Pieter De Geest van badmintonclub Batenda en Kevin Trienpont van voetbalclub Oranje-Blauw gehuldigd. (Foto: Theo Bosman)
Op 26 januari ll. overleed in Lebbeke op 81-jarige leeftijd Kamiel Van den Meersch, maar iedereen kent hem, vanwege zijn eerder kleine gestalte, als ‘Kamilleken’. Op het rouwbericht staat niet toevallig ‘Gepassioneerd KSK- Lebbekenaar’. Kamiel was dan ook één van de beste voetballers die ooit op de Lebbeekse voetbalvelden te zien waren. Hij kwam op zijn twaalfde bij SK Lebbeke terecht en ontpopte zich tot een getalenteerde voetballer. Dat was al snel tot in Antwerpen bekend want als junior kwam hij bij eersteklasser Beerschot terecht. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en na één jaar keerde hij naar zijn geliefd SK Lebbeke terug. Daar maakte hij in de jaren zestig het mooie weer door zijn snelheid en zijn aalvlugge dribbels die zijn handelswerk werden. Na zijn spelerscarrière werd Kamiel gedurende enkele jaren jeugd- en hoofdtrainer bij KAVDendermonde waarna hij naar ‘zijn’ club SK Lebbeke terugkeerde om er eveneens de jeugd en het eerste elftal te trainen. Vele oudgediende supporters zullen ongetwijfeld beamen dat Lebbeke afscheid neemt van een voetballegende. (Ingezonden foto)
De Kunstraad Lebbeke herhaalde de actie Lebbeke houdt het warm die eind 2021 voor het eerst liep. Kunstenaars, lid van de Kunstraad, maakten daarbij tegen betaling raamtekeningen. Fraai en inspirerend van inhoud. Het initiatief bracht eind 2022 niet minder dan 3.477 euro op, een stimulerend bedrag dat in het kader van de Warmste Week geschonken werd aan de ouderraden van de scholen in Lebbeke, Wieze en Denderbelle. Uiteraard omdat zij kennis hebben van de specifieke noden
Basisschool De Minnestraal organiseerde op vrijdag 16 december een sfeervolle lichtjestocht die de deelnemers met hun zaklamp door de parochie loodste. Tegelijk werd geld ingezameld voor de vzw Feestvarken, een organisatie die zorgt voor een leuke verjaardag voor kinderen in kansarmoede.
Op de speelplaats konden alle deelnemers terecht voor een hartverwarmend drankje. Radio Minnestraal zorgde voor aangepaste muziek.
In de kerk van de Minnestraat is het collectief ’t Lab Gods al geruime tijd actief. Er wordt gezocht naar een herbestemming van het gebouw maar ondertussen vonden er al tal van activiteiten plaats die vaak tot de verbeelding spreken. Eén van de problemen was echter dat er geen degelijk toilet voorhanden was in het gebouw. Via een geslaagde crowdfunding werden de nodige fondsen verzameld en kon het splinternieuwe toilet nu officieel in gebruik genomen worden. En dat ging via ‘Sjas’ ,vanwege het toilet, ‘ Patat’ ,vanwege de frieten die er bij de inhuldiging aangeboden werden. Ze zitten daar in de Minnestraat niet verlegen om een leuke zinspeling. (Foto’s Theo Bosman)
Het was lang geleden maar midden december vroor het gedurende enkele dagen hard genoeg om van de vijver aan Hof ten Dijke een schaatsbaan te maken. De jeugd die net de examens achter de rug had, maakte daar dankbaar gebruik van. De schaatsen werden aangebonden om een partijtje ijshockey te spelen of om enkele fraaie pirouettes te draaien. (Foto Ruben Meert)