Gedaan met fuiven "(ONS HUIS" ondertussen reeds afgebroken)
Feestzaal Ons Huis in de Lebbeekse ‘Meelestraut’, decennialang soms ook hinder veroorzakende place to be voor wie zin had in sociaal contact, een portie cultuur of uit de bol wilde tijdens een fuif, wordt gesloopt. Eigenaar Reva Ter Sig uit Wieze gaat er een veertigtal serviceflats bouwen.
Terwijl de jonkies zich afvroegen waar ze binnen respectabele aftand nog konden fuiven, kondigde Goedele Uyttersprot , schepen van Jeugd en Sport al aan dat het schepencollege de bouw van een nieuwe fuifzaal plant op de site Konkelgoed. Het gebouw zou ook dienstdoen als sportschuur en als honk voor de gemeentelijke speelpleinwerking. “Het wordt een multifunctioneel gebouw van beperkte grootte”, bevestigt burgemeester Raf De Wolf. “We bekijken de prijsindicaties en hopen nog in de loop van dit jaar een studie te kunnen bestellen.” (Ingezonden foto)
Op de site Hof ten Dijke -vanaf station Heizijde de Klein-Antwerpenstraat richting Opstal rijden/fietsen/wandelen, vijftig meter voor de afslag Lindekenstraat rechts een vrij brede wegel inslaan- zijn grondwerkenuitgevoerd om de site in te richten als groene ontmoetingsplaatsmet waterpartij en infobord. Vanaf het voorjaar 2021 kunnenbuurtbewoners en wandelaars er terecht.
Het Hof ten Dijke was een laatmiddeleeuwse, omwalde hoeve die behoorde tot de Twaalf Geslachten, boerenfamilies met veel aanzien die volgens de legende in de negende eeuw het initiatief namen om in Lebbeke een kerk te bouwen. De site ligt vlak bij het natuurgebied Heystergem, op een steenworp van de gemeenten Buggenhout en Opwijk. In 1763 werd de hofstede gesloopt. De omwalling bleef echter bestaan. Tot enkele decennia geleden was er een poel, een restant van de omwalling. Over de hofstede was eigenlijk weinig bekend. Voor de herbestemming van het terrein kon starten, was dan ook archeologisch onderzoek nodig. Archeologen speurden met behulp van een scanner het volledige terrein af, trokken sleuven en voerden boringen uit. Onder meer scherven van grijs aardewerk en baksteen werden gevonden. Recent verruimden bulldozers het restantje poel dat zich nog op de site bevond. Vooral de waterpartij die zo ontstaat, zal de site aantrekkelijk maken. Er volgen ook nog aanplantingen van groen. Het gehele project Hof ten Dijke wordt gedragen door de provincie Oost-Vlaanderen, het Lebbeekse gemeentebestuur, Regionaal Landschap Schelde- Durme en Natuurpunt.
Bron Foto’s : Pol Meert / Bron Tekst : “KRAMIEK” nr 12 – december 2020
Gisteren werd je een jaartje ouder, dus ... ook een jaartje gekker ! Nogmaals van harte gelukgewenst en de knuffels gaf ik - wegens de coronatoestanden - van op afstand. De échte heb je nog tegoed. XXX
De leegstaande Heilig Kruiskerk bood onderdak aan een tentoonstelling van eerste- en plechtigecommunieprentjes uit voorbije decennia.
Enkele bewoners van de ex-parochie Heilig Kruis maakten van de leegstaande parochiekerk een buurtlabo, waar diverse initiatieven ontstaan die de samenhang onder de bewoners opkrikken. De tentoonstelling is er een van.
“Het thema van de Erfgoeddag 2020 was leren”, zegt An Van Der Vreken. “Wat ons bij ‘lieëring’ bracht: de periode die de plechtige communie voorafging en verder bij de prentjes die familie en vrienden cadeau kregen. Van wie dan een financieel lucratieve return werd verwacht.”
In de tentoonstelling lagen zowat zevenhonderd prentjes te kijk. Hoofdzakelijk van kinderen uit de Kruisparochie, ooit wel eens vanuit eigen boezem als een kolonie bestempeld. “Maar ook van hen die andere Groot-Lebbeekse wijken bewonen en uit omliggende gemeenten”, weet samensteller Laurens De Coninck. “Het leeft bij de mensen. Het was trouwens bijzonder interessant om kennis te maken met de verschillende stijlen die de drukkers in de loop der jaren bij de opmaak hanteerden.”
Handbalclub Elita Lebbeke-Buggenhout, onlangs gepromoveerd naar tweede nationale, breidt haar bestuur uit met negen leden. “Onze ambities zijn groot”, zegt voorzitter Steven Van Oudenhove, “zowel op sportief als op sociaal vlak. Met ‘Samen gaan we voor eerste’ lanceren we een nieuwe campagne die de betrokkenheid van de omgeving bij de club moet opvoeren.” Een van de elementen daarin is een crowdfunding. Wie 50 euro betaalt, wordt ‘sympathisant’, krijgt een T-shirt van de club, één jaar gratis toegang tot alle thuiswedstrijden, en zelfs een Elita-mondmasker. Info: communicatie@elita.be
Al voor het tiende jaar op rij zakten Anneke en Marleen De Leeuw, Hilde Keppens en Lut en Martine Cami, die hun collectief ‘De Guitige Gedongskes’ noemen, bij het begin van het nieuwe schooljaar af naar de openbare bib. Om boeken en schriften te kaften.
“Met hun bijdrage willen ze graag de ouders een handje toesteken tijdens deze drukke eerste septemberdagen”, zegt bibliothecaris An Heirbaut. “De kennis van het boeken kaften is overigens niet wijd en zijd verspreid.”
Hun inzet werd gewaardeerd met een bos bloemen. Het vijftal - Keppens was ziek - kijkt al uit naar de elfde editie en suggereert de aanmaak van een eigen kaftpapier. “Een kaft opgefrist met een aantal moeilijke wiskundige formules, moet voor elke humanioraleerling toch handig zijn?”, zegt Marleen De Leeuw.