Eerst lekker eten en dan (figuurlijk) de bloemetjes buiten zetten
Okra Wieze naar Brugge
Vijftig leden van Okra Wieze stapten op de bus richting Brugge en brachten een bezoek aan de bekende hotelschool Ter Groene Poorte. Daar genoten ze van een gastronomisch middagmaal waarna ze nog naar een azaleakwekerij in Lochristi trokken. (Ingezonden foto)
Ruim veertig jaar speelde de minivoetbalploeg OLB Wieze in diverse competities. Eerst 10 jaar in VMF, vervolgens 25 jaar in de kern DSD en de laatste 5 jaar in de veteranencompetitie VMVA. Het slotakkoord was de bekerfinale op 11 mei ll. tegen Choice-Half Time. De ploeg poseerde nog een laatste keer voor de groepsfoto en blikt meer dan tevreden terug op een lange sportieve hobby. (Ingezonden foto)
Neos Lebbeke doet vaak aan cultuur en sport maar daarnaast gaan de leden graag eens op reis. Dit keer was de bestemming Puglia in Zuid-Italië. De 28 meegereisde leden poseren hier op de foto in het pittoreske Alberobello, een dorp van de wereldbefaamde Trulli (Unescowerelderfgoed). (Ingezonden foto)
Op 11 mei ll. organiseerde Okra Heizijde een voordracht over Lebbeeks dialect. Dirk De Cock, ondervoorzitter van de heemkring die o.m. enkele publicaties over het Lebbeeks publiceerde, gaf er op zijn gekende gedreven en plezante manier tekst en uitleg. Na afloop mochten de aanwezigen een rangschikking opmaken van hun geliefkoosde Lebbeekse oëytdrikkingen woord. Dat leverde o.m. deze pareltjes op: ’t Es zij vouder gedroëd en gescheten, zoë dweis as een achterdeer, ne kêirremis es een gieëselink wêit en woorden als ne zeemeleziëker, ne metteko en nen anteklaa. (Ingezonden foto)
De Lustige Stappersstapten naar Halle in strijd tegen kanker
Er zit sleet op de bedevaarten. Stappen doen we vandaag in de eerste plaats vooral om van de natuur te genieten: kennismaken met een zee van ‘blaa blommekkes’ in het Hallerbos, contact voorkomen met een portie ‘ting’llen’ in de omgeving van het Kravaalbos. Even buurten in ‘Biggennaatbos’ vlakbij. Dat die tochten ook pieken in ons lichaamsgewicht voorkomen, nemen we er bijzonder graag bij.
Bedevaarten? Ze kleurde de zomers van onze (bet)(over(groot)ouders. Nog geen vijftig jaar geleden, werd het Vlaams-Brabantse bedevaartsoord Scherpenheuvel, zelfs dagelijks overstroomd door bedevaarders. Die arriveerden er met de bus, de wagen, ook te voet uit alle windstreken. Scherpenheuvel was toen inderdaad een trekpleister. Vooral de jeugd hoorde tante Julia graag verkondigen dat zij, met de bus weliswaar, ‘gink beewegen’ naar Scherpenheuvel. De youngsters herinnerden zich immers dat diezelfde Julia, het jaar tevoren, bij haar terugkeer om haar exploot kracht bij te zetten, lekkere suikerstokken had bedeeld. Die zijn vandaag in Scherpenheuvel trouwens nog altijd te koop.
Andere bestemmingen? Halle, was er een van. Wat een aantal bewoners van het Meysveld, verenigd in De Lustige Stappers, inspireerde om de traditie vanuit de Minnestraat naar Halle te wandelen, nieuw leven in te blazen. “Deze eerste editie kan uitgroeien tot een jaarlijks gebeuren”, zei Toon Bourgeois.
De Lustige Stappers
De allure van een Dodentocht neemt het overbruggen van de 36 kilometer tussen Lebbeke en Halle niet aan, maar het is wel wat anders dan de Millenniumroute in eigen gemeente af te haspelen. De twintig deelnemers, afkomstig uit Lebbeke, maar ook uit St.-Gillis-Dendermonde en Berlare, vooral vrouwen overigens, vertrokken op een zaterdagmorgen om stipt zeven uur, vanaf de kerk van de Minnestraat, in voldoende mate geëscorteerd, richting ‘Braubant’. Gepland was ergens tussen 14 en 15 uur Halle te bereiken.
De organisatoren koppelden aan hun sportieve prestatie ook een goeddoel. “Dat een van onze leden de strijd tegen kanker verloor, vergemakkelijkte onze keuze van het goede doel”, besluit Bourgeois. “Het Cancer Research Institute Gent, een afdeling van de UGent coördineert immers het kankeronderzoek binnen de universiteit. Een mevrouw uit Wieze is er communicatieverantwoordelijke.”
Het vijfde leerjaar van gemeenteschool De Puzzel nam dit jaar deel aan de ICT-wedstrijd WHIZZKIDS online. Er namen ongeveer 800 klassen van het vijfde leerjaar deel en één van de doelstellingen is een krachtige leeromgeving maken waar experimenteren en exploreren met media mogelijk is. Het vijfde leerjaar van De Puzzel raakte in de finale en ze mochten met juf Agnieszka naar Walibi. Met hun klasnaam Palapeli behaalden ze een mooie tweede plaats. Ze brachten fantastische prijzen mee naar Lebbeke. (foto Theo Bosman)
Voor mij hoefde het NIET, maar ... het is wat het is !
.
Nieuw logo en huisstijl voor gemeente
Hoera! Hoera! Driewerf ‘oerraa’! De gemeente beschikt sinds enkele weken over een nieuw logo en een al even nieuwe huisstijl. Wie buitenkomt kan er niet naast kijken. Fraai van design, tegelijk ook gestileerd en eenvoudig”, klinkt het bij sommigen. “Waar zijn ‘onslievraa, Wies en Belle’ gebleven? En wat kost dat allemaal?”, vragen anderen zich af. “
Voor het ontwerpen van het logo -het oude dateert uit 2010- en de huisstijl deed het gemeentebestuur een beroep op een studiebureau. Assistentie kwam er van werkgroepen, gevormd uit inwoners, leden van verenigingen en gemeentepersoneel. Uit die samenwerking resulteerde een modern logo dat ook verwijst naar het verleden.
“Uit de bus”, verduidelijkt burgemeester Jan Vanderstraeten, “kwam eigenlijk een abstract logo, een gestileerde versie van ons Mariabeeldje, waarvan de kroon, de aureool en het wapenschild bewaard bleven. De kroon met drietand verwijst bovendien naar de drie deelgemeenten, de aureool naar onze vijf deelwijken, die met elk hun eigenheid zijn verbonden onder één logo. De kost? Zowat 80.000 euro, gadgets inbegrepen.’
Raadslid Freya Saeys noemt het logo koud en kil. “Ons eigen authentieke wapenschild met O.-L.-Vrouw, de contouren van de gemeente en de baseline Lebbeke beweegt, zijn immers verdwenen. Er is zelfs helemaal geen baseline meer, nochtans geeft dit de sterkte van de gemeente weer. Lebbeke beweegt stond voor een sportieve gemeente met een levendig verenigingsleven.” Saeys wijst op het stevige prijskaartje van de ingreep. “In onze ogen pure geldverspilling”, besluit ze. “Wij zien op dit moment wel andere prioriteiten zoals het her en der aanleggen van voet- en fietspaden, het bouwen van een nieuw woonzorgcentrum, het vernieuwen van het Heidehof en het creëren van bijkomende sportinfrastructuur.”
Ook de man in de straat is verdeeld over het nieuwe logo. Zelfs in de schoot van de politieke partijen lopen de reacties over de ingreep uiteen
Bron : “KRAMIEK” nr 6 – juni 2023
PS : Waarschijnlijk omdat Ik van den “den ouden bak” ben verkies ik toch het logo met “Ons Lievraaken” !
Het speelplein en bijhorend bosje van het Meysveld worden tijdens de zomer vaak bezocht om samen tijd door te brengen, te picknicken, te spelen, …. Jammer springen bezoekers nogal nonchalant om met hun afval. Die hoort thuis in de vuilnisbak en niet op het terrein.
De Scouts & Gidsen Lebbeke gaven al het goede voorbeeld en werkten dit jaar voor hun terreinen een volledig actieplan uit rond afval. In samenwerking met Mooimakers startte de gemeente een affichecampagne op. Aan de inwoners van het Meysveld werd gevraagd om, net als de Scouts & Gidsen, hun steentje bij te dragen en een affiche op een duidelijk zichtbare plaats op te hangen. Naast de affichecampagne sensibiliseert ook een bord de bezoekers. In een latere fase zullen ook de gemeenschapswachten de nodige controles uitvoeren, bezoekers aanspreken en indien nodig sanctioneren.
Ook Lebbeke vroeg op 17 mei, de Internationale Dag tegen de holebi- en transfobie (IDAHOT), aandacht voor diversiteit en zich solidair te tonen met de LGBTQIA+gemeenschap. Als lokaal bestuur kiest Lebbeke er bewust voor om al haar burgers te informeren en sensibiliseren rond de uitdagingen van de verschillende deelgroepen binnen de plaatselijke gemeenschap. Daarnaast geeft de gemeente hen een stem en een gezicht en vergroot zij hun zichtbaarheid.
Eerder dit jaar al vroeg het gemeentebestuur kunstenaars naar een ontwerp om, met behulp van de regenboogkleuren die diversiteit in beeld te brengen. Het ontwerpvan de hand van Jeroen Buytaert, alias Moodpie, is ondertussen uitgevoerd op de parking van het Sociaal Huis.
“Initiatieven als deze”, besluit schepen van Gelijke Kansen Mike Torck, “tonen aan dat wij in Lebbeke diversiteit hoog in het vaandel voeren.”
Taalstimulerende activiteiten en leesbevordering zijn belangrijke taken van de bib. In dat kader gingen de organisatoren, voor de derde keer, aan het werk met de derdejaars van De Puzzel. De ouders van de leerlingen kregen het eindresultaat van het project te zien. Gehoopt wordt dat het project mettertijd kan uitbreiden in andere lokale scholen.
Tijdens de voorbij sinksendagen stelden Filip, Mieke, Karen en Sylvia, vier lokale hobbykunstenaars hun werk tentoon in het oud-gemeentehuis. Schepen Maria van Keer dankte ook Liesbeth Marit voor de coördinatie en de coaching. (Ingezonden foto)
Eén v/d TWAALF GESLACHTEN in "the picture" geplaatst !
.
Erfgoedsprokkel: Hof ten Dijke
Een Erfgoedsprokkel is een publicatie van de provincie waarin ruim aandacht wordt besteed aan ons erfgoed. Gedeputeerde An Vervliet, zelf een Lebbeekse en bevoegd voor erfgoed, kwam naar Hof ten Dijke om aan een bijzonder geboeid publiek de Erfgoedsprokkel voor te stellen die aan deze hoeve, één van de Twaalf Geslachten, wordt gewijd. Hof ten Dijke situeerde zich tussen de Kakemanstraat en de Klein Antwerpenstraat en verdween in de achttiende eeuw samen met een gedeelte van de gracht eromheen. Sinds kort werd deze site in het natuurgebied Heistergem herontdekt en opgewaardeerd tot een bijzonder aangename ontmoetingsplek en een prachtige gelegenheid voor een mooie natuurwandeling. De Erfgoedsprokkel vertelt het verhaal van de site met oude kaarten en illustraties. De talrijke genodigden werden op vrijdag 2 juni ll. verwelkomd door schepen van cultuur Maria Van Keer en luisterden naar een boeiende uiteenzetting door de ondervoorzitter van de Lebbeekse heemkring Dirk De Cock. Tot slot nodigde burgemeester Jan Vanderstraeten iedereen uit op de receptie. De Erfgoedsprokkel is gratis verkrijgbaar in de bibliotheek van Lebbeke.(Foto Theo Bosman)