Rossevelt biedt ruimte om samen te tuinieren
In de Rossevaalstraat, tegenover het vroegere meubelbedrijf Walraevens, ligt de eerste Lebbeekse samentuin ‘Rossevelt’ klaar voor gebruik. Op een bij regenweer drassig terrein van 36 are groot, kunnen geïnteresseerden samen of individueel tuinieren. Ze vinden er een stek om te ontsnappen aan de wereld rondom vol van ‘kloterijen’ en kunnen er met zichzelf in het reine te komen door sociale vaardigheden groepsgewijs te cultiveren.
Begin ‘21 kocht de gemeente het terrein aan. “Onderzoek bracht aan het licht dat er in Lebbeke nood bestond aan volks- of samentuinen”, blikken de schepenen Goedele Uyttersprot (Milieu) en Mike Torck ‘(Klimaat) terug. Het project kreeg ondertussen een toelage van 19.750 euro van de Vlaamse Landmaatschappij voor de aanleg en inrichting van de samentuin. Velt, de vereniging voor ecologisch tuinieren, zorgt voor deskundige begeleiding, jeugdbewegingen en lokale basisscholen uit de buurt tonen interesse.
Bedoeling van de site is er een veertigtal mensen te laten tuinieren en samen zijn. “Acht percelen zijn beschikbaar om samen ecologisch beheerd te worden, daarnaast zijn een tiental volkstuintjes ter beschikking voor wie individueel aan de slag wil”, zeggen Raf De Saeger van Velt en compostmeester Marc Persoons. “Beide opties werken wel onder dezelfde paraplu. Vandaag zijn nog een viertal percelen niet ingenomen.”
Woonwagen met keuken
Achteraan de site worden 600 m² fruitbomen en -struiken beheerd door alle leden en de Lebbeekse compostmeesters leggen een kruidentuin aan. Het centrale gedeelte zal plaats bieden aan een serre, een werkhuis en een woonwagen met keukentje. Kwestie dat direct betrokkenen en wandelaars de kans te geven even uit te rusten. De jongeren krijgen een perceel met spelelementen gecombineerd met plukbaar groen en Floralieke is een gratis bloemenpluktuin in de maak, met fondsenwerving voor goede doelen.
“Aan de straatkant creëren we een met struikgewas omheinde amfibieënpoel”, zegt De Saeger. “Aan de achterkant van het perceel komt een bijenkorf. Niet om honig te capteren, wel om de bijen in groten getale de kans te geven bloemen te bestuiven.”
De Saeger en zijn kompanen dromen. “Doen we”, besluit hij. “Een oogstfeest, nog meer sociale engagementen en groepsbindende activiteiten zouden niet misstaan in: op Rossevelt. Meer info: eherssens@gmail.com of 0477-204046
Niet geheel nieuw
Oudere Lebbekenaars herinneren zich ongetwijfeld nog dat decennia geleden Het Werk van den Akker’ , de Volkstuinders van later, links achter de woningen in het begin van de Dendermondsesteenwegeen gelijkaardig initiatief realiseerde. Lebbekenaars die over geen tuin beschikten, konden er een perceel grond bewerken.
Wie in de tweede helft van de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw schoolliep in de Gemeentelijke Jongensschool, mocht toen zelfs van meester Van Nuffel, onderwijzer van het zesde leerjaar en bestuurslid van het Werk van den Akker, met de kruiwagen vanaf de Brouwerij Dubois in de Leo Duboisstraat, brouwafval naar die volkstuin brengen. “De pulp verrijkt de grond en versterkt tegelijk de armspieren”, kregen ze toen te horen. Voor een extra punt deden de meesten dat zonder morren.
Bron : "KRAMIEK" nr 2 - februari 2022
|