Inhoud blog
  • dag van kinderloze ouders
  • pasen
  • huisorkest
  • 2de deel lourdes
  • tuinlusten
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    memories
    zomaar losse schrijfels
    22-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lourdesreis gezien door de ogen van een kind

    lourdesreis

     

    hoe het vinden van een medaille tot deze herinnering leidde

    Het was “grote vakantie” en zomer. ik was 9 jaar.

    Op een dag, tijdens het ontbijt, hoorde ik mijn ouders fluisteren, maar mijn kinderoortjes stonden altijd gespitst en ik ving iets op dat me met grote ogen deed kijken. In een opwelling riep ik “ is het echt?!!!! En ja, ik had goed geluistervinkt : mijn papa en ik zouden samen op stap gaan. Het zou een beloning worden voor mijn goede punten op school en die haalde ik altijd.

    Het vragenkweluurtje begon.

    Waar gaan we naartoe? Met de auto? Met de trein? Moet ik iets extra meenemen?

    Mijn ouders lachten en zeiden : “je mag een valies meenemen!”

    Een valies! Ikke mocht mijn eigen koffer meepakken! Waar ging de uitstap naartoe ? Ik had reisbagage nodig.

    Mijn papa zei : we gaan met de trein naar Frankrijk. Ja Frankrijk kende ik, we hadden daar familie in Parijs. Dat deed me glunderen. Bij de achternichten logeren was altijd dolle pret en ook “parler Français”

    Mijn vader vervolgde : en het is niet naar Parijs, veel verder , we gaan naar Lourdes.

    Ola, even een landkaart raadplegen en ojee, Lourdes lag helemaal onderaan Frankrijk, zo ver.

    Volgende week vertrekken jullie, vrijdagavond, lachte mijn moeder.

    ‘s Avonds vertrekken? Jaja met de nachttrein. Joepie op de trein slapen en vooral ontbijten. Ik zag het al voor mij. Dàt zou pas een belevenis zijn.

    Ik denk dat mijn ouders geen enkel rustig moment meer kenden. Hun oren zagen rood van mijn vragenbombardement. Hoelang rijden we? Hoelang blijven we daar?

    Lourdes kende ik van de verhalen die mijn meter me vertelde als ze terugkwam van haar jaarlijkse bedevaart. Maar nu zou ik er zelf naartoe gaan en met mijn papa. Ik kon niet wachten, het ongeduld werd troef.

    Een vraag kwelde mijn geest : waar zouden we slapen?

    O op hotel, super, dat zou uniek worden.

    Eindelijk was de vertrekdag aangebroken. Gelaarsd en gespoord zoals ze dat zeggen stond ik ‘s morgens al te trippelen, ongeduldig en vol spanning. Mijn mama maakte ons een lunchpakketje klaar met enkele lekkere versnaperingen en oef eindelijk mocht ik mijn valies pakken en aan de hand van mijn papa, zo fier als een gieter, vertrokken we richting station. Ik keek nog even achterom en wuifde nog eens naar mama en hop, met de neus vooruit : weg.

    We reden in eerste klas (zoals altijd) en in Brussel stapten we over op de trein naar Parijs. We zaten in een coupé alleen voor ons twee en we installeerden ons . Ik zat aan het raam en keek mijn ogen uit.

    Ik moet er niet bij vertellen dat ik een grote vragenbak was en mijn papa beantwoordde alle vragen heel geduldig. Waar we voorbijreden en er was iets leuks te zien, gaf mijn papa uitleg. Af en toe liep ik eens het coupé uit om dan in de loopgang aan het raam het landschap te bewonderen. Maar ik niet verder dan de breedte van het coupé;

    Plots stopte de trein, we waren aan de grens met Frankrijk. De douane kwam rond en vroeg naar onze identiteitspapieren en of we niets illegaals bijhadden. Met mijn meest onschuldige ogen, zei ik zonder verpinken en heel plichtsbewust “neen mijnheer” en ik gaf mijn pasje. De beambte knikte eens vriendelijk en wenste ons verder goede reis. In Parijs moesten we overstappen, dat was toen nog zo, en een stukje metro nemen. Ik herinner me de Parijse metro van toen als een vuil en stinkend ding, ik kende dat van mijn vroegere bezoeken. Bah,

    Nu zaten we op de echte trein naar Lourdes. en nog altijd in een coupé voor ons alleen. Een vriendelijke mijnheer kwam ons bed opmaken, dat was leuk en hij wenste ons een goede nachtrust.

    Ik kroop in mijn bedstee , kreeg nog een nachtkusje van mijn papa en ik denk dat ik zowat direct in slaap viel , vol van emotie en verwachtingen, want ik wist dat , bij het opstaan, het landschap totaal anders zou zijn.

    morgen het vervolg

     

     

     

     

     

     

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!