Maandthema 2024-05
Het thema van de maand mei
07-04-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandthema : MEI

De eerste aflevering van ons nieuwe spel

Mei

Het maandthema is mei. Hiermee kunnen jullie alle kanten op. Het is aan jullie om daar een eigen invulling aan te geven, zolang het maar betrekking heeft op de maand mei.

En voor deze eerste opdracht hebben we werkelijk een zeer ruime keuze. Hierbij een paar onderwerpen die kunnen dienen als inspiratie : 

Bloeimaand, Mariamaand
Meiklokjes, meiboom, meikever
Moederdag, 1e communie, vormsel, lentefeest, processie
Dag van de arbeid, wapenstilstand WO II, dag van de Dynastie

...

Periodes en inzendingen

Vermits het thema de maand is zal elke thema beginnen de 1e van elke maand en eindigen op de laatste dag van de maand. Zoals nu zal je 2 foto’s kunnen insturen, eentje in de periode van 1 tot en met 15, een tweede in de periode van 16 tot en met einde maand. De foto’s dienen dus genomen te worden EN ingestuurd binnen de maand mei. 

Daar het thema zeer breed is en mogelijk ook streek of land gebonden, en om het voor iedereen begrijpbaar te maken gaan we je wel vragen om bij het insturen van je foto, deze te voorzien van een woordje uitleg, de bedoeling en/of waarom je zelf vindt dat hij past in het thema. Deze eigen commentaar is VERPLICHT en zal mee op het blog geplaatst worden. 

De titel van het bericht is MAANDTHEMA  zonder enige andere toevoeging

Gebruik van de JOKER

Iedereen krijgt ook elke maand één JOKER. Indien je een ingestuurde foto, na het krijgen van de commentaar of na raadgevingen van collega’s nog wil wijzigen/veranderen dan kan je één maal een JOKER inzetten en een nieuwe of verbeterde foto insturen. Zo kan je, indien gewenst, direct gebruik maken van de raadgevingen  om de kwaliteit van de inzending te verbeteren.
De joker zal één maal kunnen ingezet worden gedurende de ganse periode en betrekking hebben op de eerste OF de tweede inzending. De originele foto zal van het blog gehaald worden en vervangen door de  nieuwe versie en daarmee dan ook deelnemen aan de wedstrijd. Foto’s die vervangen worden zullen NIET meer van een commentaar worden voorzien. Eens de maand voorbij is zijn de inzendingen definitief en kan de joker niet meer gebruikt worden.

Bij het gebruik van de joker dien je dit verplicht te melden in de titel van het bericht : MAANDTHEMA JOKER en met in het bericht de vermelding om welke foto het gaat als je reeds 2 foto's hebt ingestuurd. Hier ook dient een woordje uitleg gevoegd.

Commentaar en raadgeving

We zullen de foto’s voorzien van een kleine commentaar. Een klein team van leden die bewezen hebben dat ze dit met de nodige kennis van zaken kunnen doen, in alle objectiviteit en eerlijkheid, zal hiervoor instaan. De commentaar zal anoniem geplaatst worden.

Leden die liever geen commentaar krijgen (wat jammer zou zijn) kunnen dat altijd melden.

Maandoverzicht

We laten het concept van een 'wedstrijd' los. Aangezien het thema breed geïnterpreteerd kan worden, is het lastig om inzendingen met elkaar te vergelijken. Daarom blijven we gewoon foto's insturen en genieten van het werk van andere leden. Door de commentaar te lezen, kunnen we nog wat leren en onze fotografie verbeteren. Er zal wel een makkelijk consulteerbaar overzicht komen.

Afmetingen foto's

- Breedte maximum 1200 pixels

- Hoogte maximum 900 pixels

- Zwaarte maximum 500 kB (= 512.000 Bytes)

- Exifs aanwezig

Veel succes

 

Bijlagen:
13 - Roger Hemeleers - Meiklokjes.jpg (203.5 KB)   
Adagio - Grote klaproos.jpg (377.8 KB)   
adagio wondermooi kerkje.jpg (394.9 KB)   
Cato Yuno.jpg (394.9 KB)   
Cato Meikevertje.jpg (352.9 KB)   
Danny1 - Witte seringen.jpg (212.5 KB)   
Ducske - Kindje.jpg (412.7 KB)   
marsje koolzaad.jpg (394.5 KB)   

07-04-2024 om 00:00 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
>> Reageer (2)
29-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.08 - Griffel - Joker

Beste Griffel

Je stuurde ons je joker voor de eerste bijdrage voor het Maandthema.

Zelf omschreef je het als volgt : Meimaand is Mariamaand. Lang geleden in de Griekse- en Romeinse tijd was het reeds een gebruik om in mei de moedergodin Maia te eren. Ze werd vereerd of stond voor vruchtbaarheid, ontluikend leven, liefde. Deze heidense gebruiken zijn in de loop der tijden omgevormd ter ere van de Christelijke heilige maagd Maria. Wegkapellen verschenen in het landschap, in mei werden ze met bloemen versierd, processies trokken er naartoe. Hier en daar treft men ze nog aan, zoals hier in het Hageland, soms klein en scheefgezakt. De naam van de maand mei is waarschijnlijk afkomstig van de naam van de godin Maia.

Een zeer uitgebreide en zeker ook leerrijke omschrijving. We hebben weer iets bijgeleerd.

Bij het gebruik van de joker wordt er geen commentaar meer gegeven. De inzending is dan ook definitief.





29-05-2024 om 12:28 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 Griffel

Beste Griffel

Je stuurde je twee bijdrage voor het Maandthema : Mei.

Zelf omschreef je het als volgt : De maand mei is de voorbode van de zomer. Dieren hebben jongen, de eieren van de vogels zijn uitgebroed, vissen paaien. Vele bloemen staan in bloei, gras en andere planten zijn volgroeid, ook de bladeren van de bomen. Deze twee bomen kunnen het best vinden met elkaar en zijn nu op hun mooiste.

Gewoonlijk is de maand mei inderdaad de voorbode van de zomer met warme namiddagen en lekker terrasjesweer ’s avonds. Dit jaar lijkt het eerder de voorbode van de herfst.

Onze commentaar :

Dit is een foto waarbij je in eerste instantie gaat afvragen wat je nu precies ziet: is dat een oude boom die binnenin aan het doodgaan is maar nu pots toch hevig begint door te schieten? Je moet er even bij nadenken, en dat maakt het boeiend en dus leuk.

Volgens de uitleg gaat het echter om 2 bomen die perfect op een rij staan want je ziet eigenlijk maar één stam.

De foto bevat verschillende soorten groen : het zeer contrastrijke van de bomen, bijna zwart/wit, Yin en Yang. De bomen op de achtergrond zijn dan weer zachter van kleur, wat het contrast ondersteunt en de bomen los laat komen van de achtergrond. Dit is een goed voorbeeld voor de commentaren die ik al een paar keer gegeven heb hieromtrent.

Het lage standpunt zorgt ook voor een dun streepje met een mengeling van licht bruine tinten met hier en daar wat accenten van nog een ander soort groen. Het vormt een stevige basis en toont dat de bomen op de grond staan en niet ergens gaan zweven.

De helderblauwe lucht is niet overbelicht, zacht met hier en daar wolkenslierten die zichtbaar zijn. Ook weer veel contrast t.o.v. de bomen.

De bomen staan zeer centraal wat hier niet storend is door het feit dat de achterste bomenrij links lager staat en naar rechts toe hoger oploopt.

Een zeer geslaagde foto wat mij betreft.





28-05-2024 om 18:22 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 Everdina

Beste Everdina

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Mei.

Zelf omschreef je het als volgt : Waterjuffers zijn slank gebouwde insecten die soms in grote aantallen met glinsterende vleugels langs de waterkant dwarrelen.  Een prachtige glans op de vleugels en het is dan ook een feest om buiten te lopen op een warme zomerdag wanneer ze massaal uit het water komen. Waterjuffers zijn de nauwe verwanten van de echte libellen en lijken in veel opzichten sterk op hun grote broers. Verschillend zijn onder andere de houding van de vleugels in rust, de slanke bouw en de vorm van de kop. Bij waterjuffers zitten de ogen aan de zijkant van een brede kop, de echte libellen hebben hun ogen meer om de kop heen gevouwen.

Niet alleen de vogeltjes worden actief in de maand mei. De eerste warmte en zon maakt bij iedereen wel wat wakker. 

Onze commentaar :

Prachtig scherpe opname van dit koppel vrijende libellen. Niet gemakkelijk in beeld te brengen omdat die ook meestal niet net tegen het voetpad zitten. Je kon wel rekenen op een sterke tele. Misschien kan je nog iets verduidelijken over de instelling van je camera want er is iets dat ik niet goed begrijp in de exifs. Je Nikon D750 is een fullframe en men meldt een brandpuntafstand van 300 mm. Maar anderzijds vermeldt men ook dat het een equivalent is van 450 mm in 35 mm brandpuntafstand. Maar dit geheel terzijde.

Nu wat de foto betreft had ik persoonlijk wat meer gecropt. De libellen staan tamelijk naar rechts maar dat is niet de hoofdreden. Wel dat gele bloemetje helemaal links dat met een deel van mijn aandacht gaat lopen. Dat zou ik er het liefst niet bij hebben

Bijkomende algemene opmerking:

Een kleine opmerking maar die is vooral geldig voor de mensen die beschikken over een bewerkingsprogramma dat dit toelaat, en waar je voldoende mee vertrouwd bent. Vooral met deze fijne structuur van het onderwerp is het niet gemakkelijk.

Probeer extra contrastverschil te creëren tussen onderwerp en achtergrond, eventueel een lichte vignette, om het onderwerp nog meer laten uit te komen. Maar wel een goeie raad: doe dit niet als je er niet goed vertrouwd mee bent want anders riskeer je een goeie opname als de deze helemaal te verknoeien. 





27-05-2024 om 16:54 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 Cato

Beste Cato

Je stuurde je tweede bijdrage voor het Maandthema : Mei.

Zelf omschreef je het als volgt : De Irissen staan nu in bloei, en de slakken zijn in hun element door de vele regen komen ze boven Ook dat is de Meimaand .

De slakken zijn inderdaad een enorme plaag aan het worden. Een ongelijke strijd zou ik bijna zeggen.

Onze commentaar :

Een eerste vraag die ik me stel bij het bekijken van de foto: wat is eigenlijk het onderwerp: de bloem of de slak? Beiden staan op een sterke lijn. Dit maakt dat de blik steeds gaat over en weer springen van het ene naar het andere. Probeer je dus te beperken tot één hoofdonderwerp.

Neem hier dus of de bloem of de slak als hoofdonderwerp. Het neemt niet weg dat beiden niet op de foto kunnen staan, want bijvoorbeeld de slak OP de bloem zou een zeer sterke foto kunnen opleveren waarbij ze samen één geheel gaan vormen en opgaan in één enkel verhaal.

De foto is genomen met een 105 mm vermoedelijk een macro-lens.  Die geeft ondanks een opening van f/8 een beperkte DOF. Waar ik eigenlijk niet zo goed uit ben is hoe het komt dat het voorste bloemblaadje volledig onscherp is terwijl de slak die ongeveer op de zelfde afstand staat er wel scherp op staat. Het zijn dus eigenlijk twee eilandjes die scherp zijn wat eigenlijk de onrust ontstaan door de 2 onderwerpen nog gaan versterken.

 





26-05-2024 om 11:13 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 Riscone

Beste Riscone

Je stuurde je tweede bijdrage voor het Maandthema : Mei.

Zelf omschreef je het als volgt : Meimand wordt ook wel bloemenmaand genoemd. Maar door de bvele regen is deze pioen niet tot zijn recht gekomen.

En gelijk heb je, de schaarse zon en de overdadige regen maken dat de bloemenpracht niet tot zijn recht komt zoals op andere jaren. Maar dit neemt niet weg dat men er toch mooie foto’s kan van maken.

Onze commentaar :

Zoals Dushi (denk ik) eens zei: het is niet belangrijk wat je fotografeert maar wel hoe je het fotografeert. En dat is hier duidelijk een illustratie van.

Is het een mooie bloem? Niet echt, maar de manier waarop ze gebracht wordt maakt ze wel heel bijzonder. Het hart van de bloem staat op een sterk punt. Het zwaartepunt van de witte blaadjes op de sterke lijn.

De achtergrond heeft een sterke blur, en zoals bij vorige opmerkingen al aangehaald, is er hier voldoende contrastverschil, zodat de bloem los komt van de achtergrond.

Enige kleine opmerking : misschien zit er wat te veel geel in de foto. Als men daar wat gaat spelen met de witbalans kan men de bloemblaadjes wat witter maken. Opletten dat je ook geen blauwzweem gaat bekomen.

Mooie geslaagde foto.





26-05-2024 om 11:08 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 AnnekeB

Beste AnnekeB

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Mei.

Zelf omschreef je het als volgt : In mei leggen alle vogels een ei, maar de vogels kruipen in mei ook uit het ei.

In Earnewald zijn heel veel ooievaars nesten ze zitten op palen of in bomen.

Op dit moment zijn de jongen uit het ei en worden ze gevoed, de ooievaars gaan op zoek naar voedsel je ziet ze vliegen met muizen of een mol. Als de ooievaar net uit het ei komt zag ik dat de ouder het voedsel uit zijn strot haalt en dat aan de jongen geeft..

Inderdaad AnnekeB, eind mei zijn er heel wat eieren reeds uitgebroed. Weldra de tijd om hun eerste stappen te zetten, of laat ons zeggen vleugelslagen te geven.

 

Onze commentaar :

Een mooi zicht op de ooievaar die zijn jong aan het voeden is. Precies op het goede moment vastgelegd.

Het gaat hier om een tegenlichtopname en dat is altijd wat worstelen met licht en schaduw. Het is een beetje afhankelijk van hoe de lichtmeting is ingesteld op het toestel, maar gewoonlijk gaat de camera een gemiddelde maken om te proberen alles er zo goed mogelijk op te zetten. Het is dus eigenlijk een compromis. En de enige oplossing hier is in de nabewerking wat te gaan aanpassen.

We zien de lucht als egaal grijs en dus wat overbelicht, terwijl ik vermoed dat deze helemaal blauw was. De vogels zelf zijn dan weer ietsjes onderbelicht. In het voorbeeld heb ik de hooglichten (highlights) verminderd (-67) de midtonen ietsjes verhoogd (+8) en de schaduwen (+19) en een tikje contrast. Er komt wat kleur in de lucht en de vogels worden wat klaarder.

Qua compositie vind ik dat het nest nogal massief over komt.in verhouding met de grootte van de vogels. Wat bijsnijden kan hierbij helpen. Probeer het  voornaamste element, het eten dat in de bek van het jong verdwijnt, op een sterk punt te krijgen.

Op een paar kleine details na is het dus best wel een aardige foto.





26-05-2024 om 09:54 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 - Roland1946

Beste Roland1946

Je stuurde je tweede bijdrage voor het Maandthema : Mei.

Je gaf een interessante en uitgebreide uitleg over de diepere betekenis van de roos: De rode roos is misschien wel de bloem met de meest bekende betekenis. Rode rozen staan voor liefde, passie en verlangen. Hoe donkerder de roos, hoe meer ze symbool staat voor liefde en romantiek. Is de roos wat lichter? Dan neigt haar symbolische betekenis eerder naar passie of verlangen. Verrassend: naast haar liefde gerelateerde betekenissen staat de rode roos ook voor vriendschap, respect, trouw, schoonheid en perfectie.

Ik heb deze foto genomen omdat ik de opengaande roosknop wilde weergeven naar aanloop van de rozenmaand : Juni.

Je lijkt wel al uit te kijken naar de opdracht van volgende maand. 

Onze commentaar :

Bij deze bijdrage heb je ook weer mooi de roos gebracht tegen een volledig geblurde achtergrond. Het rode (bijna bordeaux) doet het goed tegen de groene achtergrond.

Eigenlijk kan ik hier weinig op afkeuren. Graag wil ik hier ook wel herhalen wat ik bij een vorige commentaar van Marsje heb aan gehaald. Als het onderwerp en de omgeving/achtergrond een zelfde licht- of kleurintensiteit hebben of contrast, gaat alles er vlakker uit zien. Als men hier wat meer verschil gaat aanbrengen gaat dit het driedimensionale benadrukken. Hier heb ik de achtergrond wat meer contrast gegeven en de bloem iets opgelicht (zeker de groene knop onderaan de bloem).

In het voorbeeld heb ik ook nog ietsjes meer/anders  gecropt om de bloem nog iets meer op de sterke lijn te krijgen volgens de Gulden Snede (is niet gelijk aan de regel van derden). Maar dit is mijn persoonlijke smaak.





23-05-2024 om 12:40 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 - Marsje

Beste Marsje

Je stuurde je tweede bijdrage voor het Maandthema : Mei.

Je gaf helaas zelf geen commentaar op je foto. Het is nieuw, dus nog even wennen waarschijnlijk..

De naam van de bloem ken ik zelf niet. 

Onze commentaar :

Deze onbekende bloem werd mooi in beeld gebracht. Door de sterke DOF is de bloem mooi afgetekend tegen de achtergrond (zie ook verder). De complementaire kleuren (paars en groen) werken dit nog in de hand.

Op gebied van compositie zien we dat de diagonalen worden gevolgd, perfect vertrekkend in de linker benedenhoek en eindigend in de rechter bovenhoek.

Wat me echter opvalt is dat de ganse foto nogal egaal is qua lichtintensiteit. De bloem is mooi belicht en de groene achtergrond is ook tamelijk helder en intens. Hierdoor mist het mijns inziens iets wat aan diepte. Met een iets donkerder achtergrond komt de bloem nog extra naar voor.







23-05-2024 om 11:30 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 - Tuur1934 Joker

Na inzending en commentaar werd er gebruik gemaakt van de 'Joker'. Op deze gewijzigde inzending wordt geen commentaar gegeven. Deze foto is dus ook definitef.

Zelf omschreef je het als volgt : Meimaand, een explosie van bloemen en planten in de natuur.





23-05-2024 om 09:24 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 01/04-07/04 2024

    Mariamaand (Adagio)

    Meikever (Cato)

    Meiklokjes (externe foto)

    Communicantje (Ducske)

    Bloemenveld (Marsje)

    Bloemenmaand (Adagio)



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!