De overheid moet een striktere wetgeving uitwerken, voldoende controles uitvoeren en sancties opleggen indien nodig. Dat zegt de verbruikersorganisatie Test-Aankoop (TA) na een evaluatie van de voeding en de voedselveiligheid in 2006. Ondertussen blijkt uit een nieuw onderzoek dat de menu's in fastfoodketens, en ook bij degene die zich een gezondheidsimago aanmeten, slecht scoren.
Nog veel werk Gezonde voeding stond voor Test-Aankoop in 2006 centraal. Na verschillende onderzoeken vorig jaar besloot de organisatie dat er een striktere regelgeving inzake etikettering moet komen, minder lucht in vanille-ijs moet, de kant-en-klaar maaltijden niet evenwichtig samengesteld zijn, er te veel pesticiden op druiven, verse kruiden en nectarines te vinden zijn en er te veel toegevoegde suikers gebruikt worden. Er is duidelijk nog veel werk aan de winkel en de overheid moet hierin een rol spelen, besluit Test-Aankoop.
Meer daadkracht Het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan van gezondheidsminister Rudy Demotte (PS) zorgde totnogtoe niet voor concrete veranderingen en volstaat op zich niet. Test-Aankoop vraagt meer daadkracht van de overheid. "We vragen dat er een gedegen wetgeving komt waar ze nu te laks is", zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop. "We vragen grondige controles en sancties waar nodig." Zeker de etikettering van voedingsproducten moet beter, aldus de organisatie. Daarnaast wil Test-Aankoop dat de wettelijke verplichtingen inzake etikettering ook gelden voor de los verkochte producten.
Te vettig Een Belg op vier eet geregeld een fastfoodmaaltijd. Test-Aankoop vond het dan ook hoogtijd deze menu's eens onder de loep te nemen. De organisatie bezocht McDonalds, Quick, Pizza Hut, Sbarro, Subway, Hector Chicken, Wok Away, Exki, Greenway Foods, Foodmaker en Le Pain Quotidien. In zowat 8 van de 10 klassieke menu's wordt de norm van 30 gram vet overschreden. Bij de gezonde menu's bevat twee van de tien menu's nog te veel vet. In de meeste menu's zit ook te veel zout, Wok Away spant de kroon met 217 pct zout van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in zijn maximenu. "Ook de zogenaamde gezonde menu's zijn af te raden, omdat daar ook de hoeveelheid verzadigde vetzuren overschreden wordt", aldus Mechels. Zowel de gewone fastfoodmenu's als de "gezonde" fastfoodmenu's zijn dus meestal te vet en te zout. Ze vervangen geenszins een gevarieerde en evenwichtige maaltijd, aldus Test-Aankoop. Ook ketens zoals Exki en Le Pain Quotidien die prat gaan op het verkopen van "gezonde voeding", blijken niet gezonder te zijn.
Arbeidsvoorwaarden Test-Aankoop evalueerde ook het ethisch beleid van de ketens. Enkel Exki, Quick en McDonald's bleken gedeeltelijk begaan met arbeidsvoorwaarden. De verbruikersorganisatie concludeert dat er een gebrek is aan transparantie op alle niveau's en het ecologisch beleid onvoldoende is.
Kleurstoffen Wat de kleurstoffen in snoep betreft, bevatten slechts 6 van de 50 onderzochte stalen geen enkele synthetische kleurstof. Test-Aankoop pleit voor duidelijk verkrijgbare informatie over de ingrediënten in de los verkochte snoep. (belga)(hln)
|