Zoeken in blog

Inhoud blog
  • ADEM Deel 3 Bidden en geloven
  • ADEM Deel 2 Doorheen het kerkelijk jaar
  • ADEM Deel 1 Doorheen het leven
  • ADEM Deel 4 Kerk
  • Cahier Adem
    Orgelpunt
    Spiritualiteit, herinneringen, bezinnen, bidden
    20-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ADEM Deel 2 Doorheen het kerkelijk jaar
    Deel 2 Doorheen het kerkelijk jaar
    2.1 Advent

    Verbeelden en herinneringen
    Adventskalender voor de kinderen. Adventskrans met vier kaarsen. De eerste zin neuriën van Rorate. “Rorate coeli desuper, et nubes pluant iustum” “Dauwt hemelen dauwt ..."

    Bezinning Adventsacties voor de Vierde Wereld in de parochies is zin-vol.

    Gebed bij een adventskrans
    God, vanavond zijn we weer bijeen.
    Het kaarsje brandt. Het licht overwint de duisternis.
    God, leid ons op weg naar Bethlehem, op weg naar het kerstkind waarop de wereld wacht.
    Laten we proberen te getuigen van Hem die het licht van de wereld zal worden genoemd.

    2.2 Kerstmis & Driekoningen

    Herinneringen
    Kerstmis vroeger en nu. Kerststal, kerstliedjes en versieringen, Kerstmis, familiefeest. Bezinning Kerstmis is de populairste kerkelijke feestdag in de brede samenleving; voor de gelovigen is het Paasfeest de belangrijkste feestdag. Het Bijbelse kerstverhaal kent iedereen en er zijn veel verwijzingen ernaar in de media en in de kunst. God is onderons gekomen te Bethlehem in een kribbe. Het Woord is vlees geworden.

    Bidden met een tekst uit het Evangelie
    “Terwijl ze daar waren kwam voor haar de tijd dat ze moest bevallen, en ze baarde een zoon, haar eerstgeborene; ze wikkelde Hem in doeken en legde Hem in een voerbak, om-dat er geen plaats voor hen was in het gastenverblijf. Er waren daar in de buurt herders, die in het veld over-nachtten om de wacht te houden bij hun kudde.
    Opeens stond er een engel van de Heer bij hen en de heerlijkheid van de Heer omstraalde hen. Ze schrokken hevig. Maar de engel zei: `Schrik niet, want ik heb een goede boodschap voor u, een grote vreugde voor het hele volk. Vandaag is in de stad van David uw redder geboren; Hij is de Messias, de Heer.
    Dit is het teken voor u: u zult een kind vinden dat in doeken is gewikkeld en in een voerbak ligt.' Plotseling was er bij de engel een heel leger uit de hemel; ze loofden God met de woorden: `Glorie aan God in de hoogste hemel, en op aarde vrede onder de mensen in wie Hij een welgevallen heeft.' Toen de engelen weer van hen waren weggegaan naar de hemel, zeiden de herders tegen elkaar: Kom, we gaan naar Bethlehem om te zien wat er is gebeurd en ons door de Heer is bekendgemaakt.' Haastig gingen ze erheen en vonden Maria en Jozef, en het kind dat in de voerbak lag. Toen ze het zagen, maakten ze bekend wat hun over dit kind was gezegd. Allen die het hoorden stonden verbaasd over wat hun door de herders werd gezegd.
    Maria bewaarde dit alles in haar hart en dacht erover na.
    De herders keerden terug. Zij verheerlijkten en loofden God om alles wat zij hadden gehoord en gezien; het kwam overeen met wat hun was gezegd"

    Driekoningen

    Herinneringen ophalen
    Sterzingen; driekoningentaart: met een boon erin. Zing of neuriet een van de volgende liedjes of probeer je de tekst te herinneren. ‘Wij komen van Oosten, wij komen van ver.’ ‘Driekoningen, driekoningen! Koopt mij een nieuwe hoed…’

    Bezinnen
    Toen Jezus in Bethlehem geboren was, volgde het bezoek van de drie koningen (wijzen) uit het Oosten. Bidden 'Men kan het geluk niet kopen, Maar voor goede mensen van goede wil. Gaat de hemel eenvoudig open, en dan wordt alles stil.' (AvD)

    2.3 Aswoensdag - Vasten

    Herinneringen
    Askruisje in de parochie. Hoe beleefde je Aswoensdag als het begin van de veertig dagen durende Vastentijd. Bezinning over de vergankelijkheid "Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren.”

    Bidden: Zoek naar een aangepaste gebedshouding: de ene keer is dit de ogen sluiten, een andere keer de handen vouwen.

    Gebed rond de as - Asviering
    God, wij bidden rond deze as die ons herinnert aan onze broosheid en onze vergankelijkheid. Wij zijn voorbijgaand, ons leven is aan tijd gemeten. Jij al-leen zijt de Eeuwige. Leer ons om vanuit de herkenning van onze grenzen gelukkig te leven. Dat wij ook de grenzen van elkaar aanvaarden. Dat wij elkaar het leven gunnen en bevorderen. Maak ons bereid tot delen van tijd en bezit. Richt ons hart op Jou, onze oorsprong en onze bestemming.

    2.4 Goede Week en Pasen

    Palmzondag
    Blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem. Langs de weg spreidden de enthousiaste mensen hun mantels en haalden ze jonge takken van de bomen om die ook op de weg te leggen (palmtakken). Jezus gaat naar de tempel, waar hij alle handelaars de tempel uit jaagt. Hij geneest allerlei zieken.
    Witte Donderdag: voetwassing.
    Goede Vrijdag kruisweg:
    Herinneringen
    Vroeger en nu via televisie.

    Bidden
    Bij elk van de veertien staties bidden de gelovigen:
    "Wij aanbidden U Heer Jezus Christus, en prijzen U, want door uw heilig kruis hebt U de wereld verlost."
    Eerst statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld; laatste statie XIV. Jezus wordt in het graf gelegd.

    De twee bekendste afbeeldingen in het collectief geheugen van de christenen is Maria met kindje Jezus en Christus aan het Kruis.

    Bidden …
    Toen Jezus aan het kruis hing, stond het volk toe te kijken, maar de overheidspersonen lachten Hem uit en zeiden: „Anderen heeft Hij gered; laat Hij zichzelf eens redden, als Hij de Messias van God is, de uitverkorene!” De soldaten brachten Hem zure wijn, en ook zij voegden Hem spottend toe: „Als Gij de koning der Joden zijt, red dan uzelf.” Boven Hem stond als opschrift in Griekse, Romeinse en Hebreeuwse letters: „Dit is de koning der joden.” Ook een van de misdadigers die daar hingen, hoonde Hem: „Zijt Gij niet de Messias? Red dan uzelf en ons.” Maar de andere strafte hem af en zei: „Hebt zelfs jij geen vrees voor God terwijl je toch hetzelfde vonnis ondergaat? En wij ondergaan dat vonnis te-recht, want wij krijgen wat wij door onze daden verdiend hebben; maar Hij heeft niets verkeerds gedaan.” Daarop zei hij: „Jezus, denk aan mij wanneer Gij in uw Koninkrijk gekomen zijt.” En Jezus sprak tot hem: „Voorwaar, Ik zeg u: vandaag nog zult gij met Mij zijn in het paradijs.”

    Stille Zaterdag
    Herinneringen
    Paaswake in donkere kerk, daarna licht met paaskaars en de kerkgangers die hun kaars aansteken met de vlam van de paaskaars; ze geven het licht door en de kerk wordt licht. Ze begroeten elkaar: ,,Christus is verrezen!’’, en de ander antwoordt: ,,De Heer is waarlijk opgestaan!’’ Op het einde van deze viering wordt gejubeld: Christus is verrezen. Halleluja. Halleluja. Hallelujah (alleluja) betekent letterlijk 'Prijst God!' Pasen Herinneringen Paaseieren; nu vooral familiefeest eieren rapen; paashaas.

    Zinvragen
    Pasen is het hoogfeest van de christenen, de Verrijzenis van Jezus. Volgens de Bijbel is Hij op de derde dag opgestaan uit de doden. Het is het kernpunt van het christelijke geloof, en ook de kern van de eerste boodschap van de leerlingen. De Bijbel vertelt ons dat er leven is na de dood dat eeuwig duurt.

    Bidden
    Ik geloof in de verrijzenis van het lichaam.
    Ik geloof in het eeuwig leven. Christus is verrezen.
    De Heer is waarlijk opgestaan.
    Christus is verrezen.
    Halleluja. Halleluja. Prijst God.

    3.5 Ons Heer Hemelvaart & Onze Lieve Vrouw Hemelvaart

    Ons Heer Hemelvaart

    Verbeelden
    Roep beelden op van Ons Heer Hemelvaart uit de kunst en uit de geïllustreerde kinderbijbels. De tekst uit de Handelingen van de Apostelen is een geheugensteuntje:

    Bidden
    "Hij werd voor de ogen van zijn apostelen omhoog geheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen. Terwijl hij zo van hen wegging en zij nog steeds naar de hemel staarden, stonden er opeens twee mannen in witte gewaden bij hen. Ze zeiden: Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan.

    Onze Lieve Vrouw ten hemel opgenomen (komt na Pinksteren)

    Herinneringen
    Op 15 augustus Maria - Tenhemelopneming - hoogfeest; in Antwerpen en omgeving, tevens Moederdag.

    Bezinning
    God heeft de Moeder Gods uitverkoren en hemelhoog ver-heven en haar doen delen in Zijn heerlijkheid.

    Bidden
    Almachtige eeuwige God,
    Gij hebt de onbevlekte Maagd, de Moeder van uw Zoon,
    met ziel en lichaam ten hemel opgenomen.
    Wij vragen U: open onze ogen voor het geluk dat ons wacht
    en laat ons met Maria delen in uw heerlijkheid.

    3.6 Pinksteren

    Verbeelden
    Gebruik de volgende tekst uit het evangelie om beelden van Pinksteren op te roepen. Roep beelden op van Ons Heer Hemelvaart uit de kunst en uit de geïllustreerde kinderbijbels.
     "Toen de dag van Pinksteren aanbrak, waren zij allen op één plaats bijeen. Plotseling kwam er uit de hemel een geraas alsof er een hevige wind opstak, en het vulde heel het huis waar zij waren. Er verschenen hun vurige tongen, die zich verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten. Zij raakten allen vol van heilige Geest en begonnen te spreken in vreemde talen, zoals de Geest hun ingaf."

    Bezinning
    Pinksteren is het ‘feest van de Liefde’. Jezus heeft zijn leerlingen lief en blijft zijn liefde doorgeven. De enige manier om Jezus’ liefde te beleven, is ze de door te geven aan de anderen.

    Bidden met een tekst uit het Evangelie
    “Ik zal de Vader vragen jullie een andere Helper te geven,
    die voor altijd met jullie zal zijn, de Geest van de waarheid.
    De wereld kan Hem niet ontvangen,
    omdat ze Hem niet ziet en ook niet kent; jullie kennen Hem wel,
    want Hij blijft bij jullie en zal in jullie zijn.”

    3.7 Allerheiligen & Allerzielen

    Verbeelden
    Je staat voor een graf waar je bloemen op neerlegt. Wat komt er in je op?

    Zingeving
    Op Allerheiligen en Allerzielen denken we aan de overledenen, bezinnen we ons over de dood, het hiernamaals. We kunnen bidden dat we in een vertrouwde omgeving mogen sterven, zonder onnodige pijn, met mensen die ons nabij zijn en onze hand vasthouden. Het is zinvol dat we onze overledenen blijven gedenken. Je kunt voor hen een mis laten opdragen; een kaarsje branden; tijdens een stil moment mijmeren bij een doodsprentje of een gebed opzeggen.

    Bidden is zoeken naar verstilling in je en rondom je.

    Gebed bij een graf
    Je bent voorbij
    maar duurt met zoveel sporen
    in onze harten en herinnering
    nu wij je plots
    maar niet geheel verloren,
    want alles wat  elk van jou
    ontving aan zorg en vriendschap en vertedering
    blijft ons onverliesbaar toebehoren

    Gebed bij een ziekenzegening: verdriet en hoop.
    Wij vertrouwen ons aan U toe.
    Wees ons nabij in de woorden die wij spreken,
    in de tekenen van troost die wij stellen.
    Wij geloven dat wij bij U geboren mogen zijn, geborgen mogen blijven. Amen


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!