E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

Mijn blog is te vertalen : algemeen : https://translate.google.com/

vertaalwebsite voor blog "oudstrijder WO I en WO II :  zie middenvak

Categorieën
  • 1 ste inbreng : algemene informatie en nakomelingen (5)
  • 1 ste inbreng : Na 1918 en W.O.II 1945- 1948 (0)
  • 1 ste inbreng : W.O. I brieven, foto's, médailles,hulde (3)
  • 1 ste inbreng : Wat ? Wanneer ? (1)
  • VAN DE IJZER TOT WATTEN (12)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • overlijden en graf Bobonne en pepé charles Louis
  • Foto's met beschrijvende tekst ( uit reportage)
  • TEST van de IJzer tot Watten volledig document
  • Van de IJzer tot Watten Blad 1, 2, 3, 4,
  • 1 van de IJZER tot WATTEN

    Charles Louis Callaert
    Wie was hij ?
    Hiernaast krijgt u de vergroting van de tekst.

    Foto

    Ik ben de kleindochter, Callaert Sylva, van Charles Louis Callaert.
    Deze "Hulde" zette me aan om gegevens van mijn grootvader als soldaat in W.O. I 1914-1918 , in te brengen in een blog.Dit als eerbetuiging. Dit toont aan dat hij soldaat was in de oorlog van 14-18.
     
    Teksten op de foto : YSER
    Hommage de la Patrie Reconnaissante.
    Hulde van het dankbare Vaderland.
    aan M. Callaert Charles Louis , Maréchal du Logis de 2 ieme classe, geboren te Mazenzeel op 30 juni 1892.
    Eervolle onderscheiding croix de guerre, Médailles de la Victoire du commimorative (niet goed leesbaar)
    Getekend Albert 1914-1918

     

     




     


     

    Blog: http://blog.seniorennet.be/oudstrijder 

    Dit it is een ode aan mijn grootvader Charles -Louis Callaert. Eretekens, medailles,Kruis van Ridder in de Leopoldsorde, oorlogskruis 14-18 , Politiek gevangene 40-44, Militair ereteken 2 de klas wegens daad van moed, en nog veel meer.Dit is een eerste inbreng van alle gegevens , objecten geschriften, medailles enz. Binnenkort wordt alles geschikt met uitleg. Alles is goed bewaard door zijn zoon Marcel Callaert die me al deze waardevolle zaken nagelaten heeft. Ik, Sylva Callaert bracht alles in een blog : http://blog.seniorennet.be/oudstrijder/

    Uittreksels of gehele artikels mogen slechts worden overgenomen met toestemming van de auteur (Callaert Sylva) en met verwijzing naar mijn blog als bron.Ik wens jullie veel leesgenot . Tot weldra voor de aanpassing

    De medaillegroep van Charles - Louis Callaert wordt beschreven in "VAN DE IJZER TOT WATTEN"

    (voor contact, mail mij, links boven) Dank u

     BLOG 1  :  -  BOEKEN : er zijn nog enkele boeken van mijn pa, Meester Callaert, stichter van de Academie van Harelbeke. Deze zijn ingebracht in een overzichtelijk rooster. Deze boeken zijn alfabetisch gerangschikt volgens NAAM : BOEK of volgens AUTEUR

                     Verschillende boeken (worden later ingebracht : reizen, godsdienst, natuur, lekturama, atlassen,  wetenschap, kunst, enz. nog even geduld aub. U mag me mailen bij interesse (boven links)

                  - BROKANTE, KLEIN GERIEF, HUISHOUDARTIKELS, ENZ.worden later ingebracht.

    Bij interesse mag u me mailen (boven links) voor vrijblijvend bezoek en eventueel bod .

    blog :       http://blog.seniorennet.be/sylva/

    2  BLOG  :    Hoe het groeide : Harelbeke Akademie, Archieven KVH (Kunstvrienden van Harelbeke & Leiestreek)

    Dit is een blog over de Harelbeekse Kunstarchieven
    Het is een  een overzicht van alle archiefstukken en evolutie van de Harelbeekse kunstvereniging  "De Kunstvrienden van Harelbeke en Leiestreek" tot Atelier plastische kunsten, (A.P.K.) , tot Stedelijke AKADEMIE voor beeldende vorming."Deze archiefstukken zijn bijgehouden door Marcel Callaert. Deze betreffen  het ontstaan van de Akademie van Harelbeke. Alle documenten zijn afgegeven aan het ARCHIEF van Harelbeke en daar in te kijken.

    De titel is "Hoe het groeide"

    http://blog.seniorennet.be/harelbeke_kunst/

    Hoe het groeide - Harelbeke kunst

    Uittreksels of gehele artikels mogen slechts worden overgenomen met toestemming van de auteur (Callaert Sylva) en met verwijzing naar mijn blog als bron. Ik wens jullie veel leesgenot .

     

    3   BLOG  :  Charles-Louis Callaert oudstrijder WO I en WO II

     Dit is het blog over mijn grootvader Charles-Louis Callaert, oudstrijder in WO I en WO II  en ADjunct politie commissaris te Harelbeke.

    Van de IJzer tot Watten en de médaillegroep van Charles-Louis Callaert

    Dit is een inbreng van alle gegevens , objecten geschriften, medailles enz.

    Alles is goed bewaard door zijn zoon Marcel Callaert die me al deze waardevolle zaken nagelaten heeft. Ik , Sylva Callaert bracht alles in een blog : http://blog.seniorennet.be/oudstrijder/

    Uittreksels of gehele artikels mogen slechts worden overgenomen met toestemming van de auteur (Callaert Sylva) en met verwijzing naar mijn blog als bron. Ik wens jullie veel leesgenot

        http://blog.seniorennet.be/oudstrijder/ 

     

    Mijn favorieten
  • Boeken , curiosa, inboedel
  • Harelbeke Kunst
  • oudstrijder WO I en WO II
  • linkpagina van André
  • Vlaanderen linkoverzicht
  • CHARLES-LOUIS CALLAERT : oudstrijder in WO I en politiek gevangene in WO II
    Dit is een ode aan mijn grootvader Charles-Louis Callaert. Kort verhaal over zijn familieleven. Beschrijving van zijn médalles, eretekens , en nog veel meer.
    11-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van de IJzer tot Watten Blad 1, 2, 3, 4,

    TEST voor invoegen van Word document met foto's

    De medaillegroep van Charles-Louis Callaert

    BLAD 1------

    Van de IJzer tot Watten

    De medaillegroep van Charles-Louis Callaert

     

     

    In menige huiskamer hingen ze vroeger op een ereplaats aan de muur in een kader: papa’s of grootvaders (maar evengoed: mama’s of grootmoeders) medailles. Eretekens: de ene bewaart ze zorgvuldig als zijn het relikwieën, de andere vindt er maar niets aan. Hoe je er ook tegenover staat, ze vertellen een verhaal. Het zijn stille getuigen van gebeurtenissen in een mensenleven die refereren aan een vaak eerder moeilijke dan mooie periode in het verleden. Sylva Callaert bewaart vandaag zorgvuldig de eretekens die werden verleend aan haar grootvader Charles-Louis Callaert, een geboren en getogen Brabander, maar in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw in Harelbeke een welbekende, publieke figuur. In 1934 werd hij hier immers aangesteld als adjunct-commissaris van politie en kwam hij in onze stad wonen. Zo werd hij Harelbekenaar. Hij bleef het meer dan twintig jaar, tot aan zijn dood in 1957.

     

     

                           

     

    De medaillegroep van Charles-Louis Callaert (archief Sylva Callaert).

    Charles-Louis[i] Callaert was drager van achttien eretekens. Wat die zeggen over de levensloop van de man er achter? Heel wat: hij was niet alleen in overheidsdienst als rijkswachter en politieofficier, maar was ook oud-strijder en vuurkruiser van de Eerste Wereldoorlog en gewapend weerstander en politiek gevangene in de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van een bondige bespreking van zijn eretekens wordt hierna gepoogd het verhaal te brengen van een jongeman die aansluitend op zijn dienstplicht de oorlog werd ingestuurd, bijna zeven jaar lang bij de cavalerie diende, gewond raakte bij de historische Charge van Burkel, kort na zijn herstel overging van het leger naar de Rijkswacht en uiteindelijk in Harelbeke werd benoemd tot adjunct-commissaris van politie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gearresteerd en was hij gedurende geruime tijd een gevangene van de bezetter. Hij kon uiteindelijk ontsnappen en leefde verder ondergedoken, tot aan de bevrijding van onze stad. Korte tijd later ging hij op rust.

     

    Blad 2----------

     

    De Groote Oorlog

     

    Geboren in 1892 behoorde boerenzoon Charles-Louis Callaert tot de militieklasse 1912. Op 1 oktober 1912 werd hij onder de wapens geroepen. Ingedeeld bij het 1ste Regiment Gidsen, diende hij bij een van de meest prestigieuze regimenten van het Belgische leger. De cavalerie maakte immers dankbaar gebruik van de ingelijfde boerenjongens, die verstand hadden van paarden. Maar dat prestige had als het ware ook een keerzijde: in tegenstelling tot een infanterist, die in principe één jaar onder de wapens moest, vervulde een cavalerist in die tijd een langere legerdienst (namelijk twee jaar). Op het ogenblik van de algemene mobilisatie, op 31 juli 1914, was Charles-Louis Callaert nog altijd onder de wapens. Als cavalier of ruiter 1ste klas maakte hij de gehele duur van de oorlog mee. Van 1 tot 20 augustus 1914 diende hij bij het 4de eskadron van zijn regiment, van 20 augustus 1914 tot 26 juni 1915 bij het reserve-eskadron en vanaf 26 juni 1915 opnieuw bij het 4de eskadron.

     

     

     

    De jonge Charles-Louis Callaert te paard. Deze foto werd genomen voor de oorlog, toen hij als ruiter bij het 1ste Regiment Gidsen zijn legerdienst vervulde (archief Sylva Callaert).

     

    Na bijna vier jaar aan de IJzervlakte de wacht te hebben gehouden, nam het Belgische leger in het najaar van 1918 deel aan een beslissend offensief dat men later het Bevrijdingsoffensief is gaan noemen: een grootscheepse geallieerde poging om de Duitse linies over het hele front te doorbreken. Eind september, begin oktober 1918 slaagde het Belgische leger er samen met het Britse Tweede Leger en vier Franse legerkorpsen in, om de Duitsers uit de IJzervlakte terug te dringen. Via de kust bereikten de Belgen het noorden van de provincie West-Vlaanderen. Brugge werd bevrijd en het offensief werd in de richting van Eeklo voortgezet, maar eens voorbij Brugge stootten de Belgische troepen op hevig mitrailleurvuur, afkomstig van Duitse achterhoedes. Die hadden als taak het dagelijks tot de nacht uit te houden, zodat het Duitse leger geordend achteruit kon trekken, waarna stelselmatig alle prijsgegeven verkeerswegen konden worden vernield. De Belgische cavalerie kreeg de opdracht om die Duitse achterhoedes uit elkaar te slaan.

     

    Blad 3--------

    Op 19 oktober 1918 bevond de cavaleriedivisie zich ter hoogte van Oedelem, zo'n 7 km ten zuidoosten van Brugge. Bij valavond kreeg het 1ste Regiment Gidsen het bevel om een doorbraak te forceren in de richting van Eeklo. Vanuit Oedelem moest het regiment oprukken naar Maldegem om er de steenweg van Brugge naar Gent te bereiken; de steenweg waarlangs de Duitse troepen die de kust bezetten in aftocht waren. De omgeving was echter helemaal niet geschikt voor een aanval: verborgen in schaarhout en ranken zaten bijna voor het oog onzichtbare vijandelijke mitrailleurs, die iedereen die wou naderen genadeloos wegmaaiden. Het met hagen en grachten doorkruiste slagveld liet eigenlijk geen cavaleriebeweging toe, maar toch kwam het bevel tot een traditionele charge. Te paard, de sabel hoog, zetten de manschappen van het 3de en het 4de eskadron van het 1ste Regiment Gidsen in galop de aanval in... Hun opdracht: het gehucht Burkel te veroveren en bezet te houden, om zo de vijand in de rug te kunnen aanvallen.[ii] De charge werd een succes: de Duitse troepen verlieten hun stellingen en trokken verder terug in de richting van Gent. Bij die Charge van Burkel raakte Charles-Louis Callaert gewond.[iii] Hij kreeg ter plaatse de eerste zorgen toegediend, waarna hij voor verdere verzorging werd overgebracht naar het hospitaal L'Océan in Brugge en vervolgens naar dat in Vinkem. Daar was hij aan het herstellen toen op maandag 11 november 1918 de wapenstilstand werd afgekondigd.

     

    Op 3 juni 1919 werd hij voor zijn verdiensten tijdens het Bevrijdingsoffensief op de dagorde van de cavaleriedivisie vermeld met de volgende citatie: S'est spécialement distingué par son courage, son énergie et son abnégation au cours des opérations offensives qui ont permis à la Division de Cavalerie de refouler victorieusement l'ennemi depuis l'Yser jusqu'au canal de Gand-Terneuzen en octobre-novembre 1918.[iv]Deze vermelding gaf hem recht op het eerste ereteken dat hij in zijn leven verdiende: het Oorlogskruis met gulden leeuw (ereteken nr. 3 op de foto).

     

     

     

    De eretekens 1914-1918 uit de medaillegroep van Charles-Louis Callaert (archief Sylva Callaert):

    1 - Het Kruis van Ridder in de Leopoldsorde met zwaarden

    2 - Het Kruis van Ridder in de Kroonorde met zwaarden

    3 - Het Oorlogskruis met gulden leeuw en bronzen palm

    4 - Het Vuurkruis

    5 - De Overwinningsmedaille

    6 - De Herinneringsmedaille van de Veldtocht 1914-1918 met één gulden en drie zilveren baretten

     

    Het Oorlogskruis werd tijdens de Eerste Wereldoorlog (in 1915) ingesteld om moed betoond voor het oog van de vijand te belonen. Naderhand werd het ook verleend wegens moed en toewijding tijdens een langdurige aanwezigheid aan het front. Op het lint van het Oorlogskruis konden versierselen worden aangebracht, zoals een palm of een leeuw. Een eervolle vermelding op de dagorde van het leger leverde je een bronzen palm op. Een leeuw betekende dat je eervol vermeld was geworden op de dagorde van je regiment (bronzen leeuw), je brigade (zilveren leeuw) of je divisie (gulden leeuw). Dit laatste was het geval voor Charles-Louis Callaert.

     

    Blad 4_____

    Twee jaar later, in 1921, ontving hij nog een bijkomende bronzen palm voor zijn Oorlogskruis. Datzelfde jaar werden hem ook de Overwinningsmedaille (ereteken nr. 5 op de foto) en de Herinneringsmedaille van de Veldtocht 1914-1918 met één gulden en drie zilveren baretten (ereteken nr. 6 op de foto) toegekend. De Overwinningsmedaille werd in 1919 ingesteld op initiatief van de Franse maarschalk Ferdinand Foch, die op het einde van de Eerste Wereldoorlog opperbevelhebber was van de Verbondene Legers. De idee erachter was: in elke 'overwinnende' staat een gemeenschappelijk ereteken te creëren dat symbool stond voor de gevoelens van verbondenheid en kameraadschap die gedurende de oorlog waren ontstaan tussen de manschappen van verschillende nationaliteiten. De in 1919 ingestelde Herinneringsmedaille werd verleend aan allen die dienst hadden gedaan tussen 1 augustus 1914 en 11 november 1918. Er konden verschillende versierselen op het lint van de medaille worden aangebracht, waaronder gulden en zilveren baretten. Eén zilveren baret stond voor één frontstreep.[v] Vijf zilveren baretten werden vervangen door een gulden baret. De baretten op dit ereteken tonen aan dat Charles-Louis Callaert houder was van acht frontstrepen, het maximum aantal dat een frontsoldaat kon krijgen.

     

     

    De Rijkswacht

     

    Na de wapenstilstand van 11 november 1918 en na voldoende te zijn hersteld, vervoegde Charles-Louis Callaert op 28 januari 1919 opnieuw zijn eskadron. Dat bevond zich inmiddels in Duitsland, waar het de linkeroever van de Rijn mee bezette. Charles-Louis Callaert bleef er slechts kortstondig: op 31 juli 1919 ging hij namelijk over van de cavalerie naar de Rijkswacht en keerde hij naar België terug. Bij de Rijkswacht werd hij achtereenvolgens brigadier, wachtmeester, eerste wachtmeester en opperwachtmeester. Deze rangen zijn vergelijkbaar met respectievelijk die van korporaal, sergeant, eerste sergeant en sergeant-majoor in het leger. Gedurende de meer dan veertien jaren die hij als rijkswachter zou doorbrengen, maakte hij deel uit van verschillende brigades: die van Everbeek in Oost-Vlaanderen, Bever in Brabant, Wattripont in Henegouwen, Hasselt in Limburg en tenslotte Kortrijk in West-Vlaanderen. Onnodig te zeggen dat het jonge gezin Callaert in die tijd dus regelmatig diende te verhuizen.

     

    Het eerste ereteken dat Charles-Louis Callaert om reden van anciënniteit (lees: professionele reden) werd verleend, is het Militair Ereteken tweede klas. Het Militair Ereteken werd in 1873 ingesteld en bestaat uit twee klassen. De tweede klasse wordt verleend bij een anciënniteit van tien jaar effectieve dienst en bestaat uit de medaille met het lint. Na nog eens vijf jaar wordt in principe de eerste klasse verleend. De titularis ontvangt dan geen nieuwe medaille maar een gesp in puntvorm die op het lint van het ereteken tweede klas moet worden aangebracht, waardoor het een ereteken eerste klas wordt. Wachtmeester van de Rijkswacht Callaert ontving in 1919 het Militair Ereteken tweede klas. Een aandachtige lezer zal opmerken dat hij op dat ogenblik in werkelijkheid nog geen tien volle jaren dienst had gedaan, maar slechts zeven (van 1912 tot 1919). Dat klopt, maar toch had hij recht op dit ereteken: in 1919 kwam immers de regel in voege dat voor de toekenning ervan ook frontstrepen en vermeldingen op de dagorde van het leger in aanmerking kwamen. Twee frontstrepen golden als één jaar anciënniteit. Hetzelfde gold voor een vermelding op de dagorde van het leger. Als titularis van acht frontstrepen kreeg Charles-Louis Callaert er op die manier in één keer - rechtmatig - vier dienstjaren bij. Samen met de zeven die hij er al had, genoeg dus om in aanmerking te komen voor het Militair Ereteken tweede klas in 1919. De bijkomende palm die hij in 1921 voor zijn Oorlogskruis kreeg, betekende opnieuw een extra jaar anciënniteit; alles samen bereikte hij zo al in 1922 de kaap van vijftien jaar anciënniteit en ontving hij het Militair Ereteken eerste klas (ereteken nr. 10 op de foto).

     

     

     

    De eretekens uit de medaillegroep van Charles-Louis Callaert die hij in uitoefening van zijn beroep ontving (archief Sylva Callaert):

    7 - Het Kruis van Ridder in de Orde van Leopold II

    8 - De Gouden Palmen in de Kroonorde

    9 - De Gouden Medaille in de Orde van Leopold II

    10 - Het Militair Ereteken eerste klas

    11 - De Burgerlijke Medaille 3de klas voor daad van moed en zelfopoffering

    12 - De Herinneringsmedaille van het Eeuwfeest van ’s Lands Onafhankelijkheid

     

    Blad 5---------

    Het ongetwijfeld interessantste ereteken uit Charles-Louis Callaerts medaillegroep in verband met zijn beroepsloopbaan, is de Burgerlijke Medaille 3de klas voor daad van moed en zelfopoffering (ereteken nr. 11 op de foto). Deze medaille werd hem in 1925 als nationale beloning - zoals dat officieel heet - verleend door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid,

    [i] Zijn roepnaam in familiekring was Louis. Hij werd geboren te Mazenzele op 30 juni 1892 en overleed te Kortrijk op 18 december 1957. In Harelbeke woonde hij in de Groeningestraat, in het huis met het huidige nummer 34. Ook zijn oudste zoon, Marcel, was in het Harelbeke van na de Tweede Wereldoorlog een gekend figuur als onderwijzer in de stedelijke basisschool van het centrum en drijvende kracht achter 'De Kunstvrienden van Harelbeke en de Leiestreek' en het Atelier voor Plastische Kunsten. Meer over meester Callaert in: P. Bossuyt, 'Hoe de kunstacademie ontstond', Tijdingen van De Roede van Harelbeke, 17de jaargang, nummer 2, december 2014.

    [ii] Burkel is de naam van een gehucht in Maldegem-Kleit, tussen Oedelem en Eeklo.

    [iii] De Charge van Burkel is de geschiedenis ingegaan als de laatste cavaleriecharge in West-Europa. Een uitzonderlijk feit, gelet op de enorme technologische vooruitgang die de Eerste Wereldoorlog op het vlak van oorlogsvoering met zich had meegebracht.

    [iv] Heeft zich in het bijzonder onderscheiden door zijn moed, zijn wilskracht en zijn zelfopoffering tijdens de offensieve operaties waardoor de cavaleriedivisie de vijand kon terugdringen van de IJzer tot aan het Kanaal Gent-Terneuzen in oktober-november 1918.

    Een eervolle vermelding (of citatie) op de dagorde hield in dat de naam van de militair die zich in het bijzonder had onderscheiden formeel werd opgetekend en geproclameerd aan de verzamelde troepen. Dit kon gebeuren op regimentsniveau, brigadeniveau, divisieniveau of legerniveau.

    [v] In totaal kon een militair acht frontstrepen krijgen: de eerste werd verleend na twaalf maanden frontdienst, de volgende frontstrepen na telkens zes bijkomende maanden frontdienst. Afgerond naar boven, over de volledige duur van de Eerste Wereldoorlog, was het maximum aantal frontstrepen dat een militair kon krijgen dus acht.

    11-07-2018 om 16:42 geschreven door oorlog


    Categorie:VAN DE IJZER TOT WATTEN
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 1 van de IJZER tot WATTEN

    Inbreng van document  in word met foto's

    BLAD 1------

    Van de IJzer tot Watten

    De medaillegroep van Charles-Louis Callaert

     

     

    In menige huiskamer hingen ze vroeger op een ereplaats aan de muur in een kader: papa’s of grootvaders (maar evengoed: mama’s of grootmoeders) medailles. Eretekens: de ene bewaart ze zorgvuldig als zijn het relikwieën, de andere vindt er maar niets aan. Hoe je er ook tegenover staat, ze vertellen een verhaal. Het zijn stille getuigen van gebeurtenissen in een mensenleven die refereren aan een vaak eerder moeilijke dan mooie periode in het verleden. Sylva Callaert bewaart vandaag zorgvuldig de eretekens die werden verleend aan haar grootvader Charles-Louis Callaert, een geboren en getogen Brabander, maar in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw in Harelbeke een welbekende, publieke figuur. In 1934 werd hij hier immers aangesteld als adjunct-commissaris van politie en kwam hij in onze stad wonen. Zo werd hij Harelbekenaar. Hij bleef het meer dan twintig jaar, tot aan zijn dood in 1957.

     

     

                           

     

    De medaillegroep van Charles-Louis Callaert (archief Sylva Callaert).

    Charles-Louis[i] Callaert was drager van achttien eretekens. Wat die zeggen over de levensloop van de man er achter? Heel wat: hij was niet alleen in overheidsdienst als rijkswachter en politieofficier, maar was ook oud-strijder en vuurkruiser van de Eerste Wereldoorlog en gewapend weerstander en politiek gevangene in de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van een bondige bespreking van zijn eretekens wordt hierna gepoogd het verhaal te brengen van een jongeman die aansluitend op zijn dienstplicht de oorlog werd ingestuurd, bijna zeven jaar lang bij de cavalerie diende, gewond raakte bij de historische Charge van Burkel, kort na zijn herstel overging van het leger naar de Rijkswacht en uiteindelijk in Harelbeke werd benoemd tot adjunct-commissaris van politie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gearresteerd en was hij gedurende geruime tijd een gevangene van de bezetter. Hij kon uiteindelijk ontsnappen en leefde verder ondergedoken, tot aan de bevrijding van onze stad. Korte tijd later ging hij op rust.

     

    Blad 2----------

     

    De Groote Oorlog

     

    Geboren in 1892 behoorde boerenzoon Charles-Louis Callaert tot de militieklasse 1912. Op 1 oktober 1912 werd hij onder de wapens geroepen. Ingedeeld bij het 1ste Regiment Gidsen, diende hij bij een van de meest prestigieuze regimenten van het Belgische leger. De cavalerie maakte immers dankbaar gebruik van de ingelijfde boerenjongens, die verstand hadden van paarden. Maar dat prestige had als het ware ook een keerzijde: in tegenstelling tot een infanterist, die in principe één jaar onder de wapens moest, vervulde een cavalerist in die tijd een langere legerdienst (namelijk twee jaar). Op het ogenblik van de algemene mobilisatie, op 31 juli 1914, was Charles-Louis Callaert nog altijd onder de wapens. Als cavalier of ruiter 1ste klas maakte hij de gehele duur van de oorlog mee. Van 1 tot 20 augustus 1914 diende hij bij het 4de eskadron van zijn regiment, van 20 augustus 1914 tot 26 juni 1915 bij het reserve-eskadron en vanaf 26 juni 1915 opnieuw bij het 4de eskadron.

     

     

     

    De jonge Charles-Louis Callaert te paard. Deze foto werd genomen voor de oorlog, toen hij als ruiter bij het 1ste Regiment Gidsen zijn legerdienst vervulde (archief Sylva Callaert).

     

    Na bijna vier jaar aan de IJzervlakte de wacht te hebben gehouden, nam het Belgische leger in het najaar van 1918 deel aan een beslissend offensief dat men later het Bevrijdingsoffensief is gaan noemen: een grootscheepse geallieerde poging om de Duitse linies over het hele front te doorbreken. Eind september, begin oktober 1918 slaagde het Belgische leger er samen met het Britse Tweede Leger en vier Franse legerkorpsen in, om de Duitsers uit de IJzervlakte terug te dringen. Via de kust bereikten de Belgen het noorden van de provincie West-Vlaanderen. Brugge werd bevrijd en het offensief werd in de richting van Eeklo voortgezet, maar eens voorbij Brugge stootten de Belgische troepen op hevig mitrailleurvuur, afkomstig van Duitse achterhoedes. Die hadden als taak het dagelijks tot de nacht uit te houden, zodat het Duitse leger geordend achteruit kon trekken, waarna stelselmatig alle prijsgegeven verkeerswegen konden worden vernield. De Belgische cavalerie kreeg de opdracht om die Duitse achterhoedes uit elkaar te slaan.

    [i] Zijn roepnaam in familiekring was Louis. Hij werd geboren te Mazenzele op 30 juni 1892 en overleed te Kortrijk op 18 december 1957. In Harelbeke woonde hij in de Groeningestraat, in het huis met het huidige nummer 34. Ook zijn oudste zoon, Marcel, was in het Harelbeke van na de Tweede Wereldoorlog een gekend figuur als onderwijzer in de stedelijke basisschool van het centrum en drijvende kracht achter 'De Kunstvrienden van Harelbeke en de Leiestreek' en het Atelier voor Plastische Kunsten. Meer over meester Callaert in: P. Bossuyt, 'Hoe de kunstacademie ontstond', Tijdingen van De Roede van Harelbeke, 17de jaargang, nummer 2, december 2014.

    11-07-2018 om 16:22 geschreven door oorlog


    Categorie:VAN DE IJZER TOT WATTEN
    13-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Foto's van Reportage : Van de IJZER TOT WATTEN

    foto 1   eretekens

    foto 2   1912 GIDSEN


    foto3   ERETEKENS 1914-1918

    foto 4    ERETEKENS     RIJKSWACHT & POLITIE

    foto 5   RIJKSWACHT KORTRIJK

    foto 6   INSIGNE VUURKRUISER

    foto 7   1943   LEUVEN -o

    foto 8   ERETEKENS    1940-1945

    foto 9   1948 WAPENSTILSTAND HARELBEKE

    foto 10   LIDKAART ONAFHANKELIJKHEIDSFRONT

    foto 11   1943   LEUVEN-02

    foto 12   ADJUNCT COMMISSARIS

    13-10-2017 om 00:00 geschreven door oorlog


    Categorie:VAN DE IJZER TOT WATTEN
    12-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De medaillegroep van Charles-Louis Callaert (inbreng in TIJDINGEN)

    "VAN DE IJZER TOT WATTEN"

    De MEDAILLEGROEP VAN Charles -Louis Callaert     (Bruce Almey)

    De reportage is ingebracht in het tijdschrift van de erfgoedkring "De Roede van Harelbeke"

    18de jaargang    nr 2    december 2015

    VAN DE IJZER TOT WATTEN

    De médaillegroep van Charles Louis Callaert

    Dit is een zeer interessante beschrijving van de médailles van mijn grootvader Charles Louis Callaert en hoe hij deze bekomen heeft. Bruce Almey heeft deze reportage gemaakt en ingebracht in " TIJDINGEN" , tijdschrift van de ERFGOEDKRING , D E   R O E D E   van Harelbeke, 18 de jaargang nr 2 - december 2015.

    Bedankt Bruce.





















    12-10-2017 om 15:11 geschreven door oorlog


    Categorie:VAN DE IJZER TOT WATTEN
    05-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De medaillegroep van Charles Louis Callaert 1

    VAN DE IJZER TOT WATTEN

    De médaillegroep van Charles Louis Callaert

    Dit is een zeer interessante beschrijving van de médailles van mijn grootvader Charles Louis Callaert en hoe hij deze bekomen heeft. Bruce Almey heeft deze reportage gemaakt en ingebracht in 3de TIJDINGEN" , tijdschrift van de ERFGOEDKRING , D E   R O E D E   van Harelbeke, 18 de jaargang nr 2 - december 2015.

    Bedankt Bruce.

    05-07-2016 om 00:00 geschreven door oorlog


    Categorie:VAN DE IJZER TOT WATTEN
    15-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nakomelingen
    Charles Louis Callaert heeft 2 zonen, 5 kleinkinderen, ? achterkleinkinderen en ? achter-achter kleinkinderen...alle gegevens en foto's worden later bijgevoegd.
    Pepé Charles Louis en Bobonne
    hebben twee zonen:
    Marcel Callaert ,geboren te Bever 17/06/1922 en overleden in Montpellier 15/01/2004
             heeft 3 dochters :
    Greta Callaert, geboren te Kortrijk 31/08/1945
                                 1 dochter, Magali Pépin, geboren te Montpellier (Fr.) (datum ? 16/10/70 ?)

      Sylva Callaert, geboren te Kortrijk 28/04/1947
                                  1 zoon, Tom Van Heuverbeke, geboren te Waregem 13/05/1969
                                             1 zoon, Dylan Van Heuverbeke geboren Waregem 07/05/1993
                                  1 dochter, Vanessa Van Heuverbeke, geboren te Kortrijk 01/05/1972
                                                    geen kinderen
     Marleen Callaert, geboren te Kortrijk 05/04/1958 geen kinderen

    Yvon Callaert ,geboren te ???  en overleden te Amougies ?
           heeft 1 zoon, Bernard Callaert
    De gegevens worden later ingevoegd ...

                    1 dochter, Marie-Christine Callaert

    15-10-2012 om 18:37 geschreven door oorlog


    Categorie:1 ste inbreng : algemene informatie en nakomelingen
    12-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.W.O. I enkele brieven
    Brevet





    12-09-2012 om 00:00 geschreven door oorlog


    Categorie:1 ste inbreng : W.O. I brieven, foto's, médailles,hulde
    08-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog foto's

    Ik probeer uit te zoeken bij welke periode deze atributen horen !!
    Rangschikking volgt later

    Er wordt verder aan mijn blog gewerkt. Een beetje geduld a.u.b.

















    08-08-2012 om 00:00 geschreven door oorlog


    Categorie:1 ste inbreng : Wat ? Wanneer ?
    02-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.W.O. I Volgorde van gebeurtenissen



    Hulde, foto's van brieven,
    welke médaille hoort hier bij ?...

















    02-06-2012 om 00:00 geschreven door oorlog


    Categorie:1 ste inbreng : W.O. I brieven, foto's, médailles,hulde
    01-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hulde van het dankbare vaderland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze foto zette me aan voor het maken van mijn blog over mijn grootvader.
    Dit als eerbetuiging Dit toont aan dat hij soldaat was in de oorlog van 14-18.

    Teksten op de foto :
                     YZER

    Hommage de la Patrie Reconnaissante
    Hulde van het Dankbare Vaderland
    aan M. CALLAERT CHARLES-LOUIS 
    Maréchal du logis de 2 e classe 
    Geboren te Mazenzeel den 30 juni 1892
    Eervolle onderscheidingen : Croix de guerre, Médailles de la Victoire du commimorative (niet duidelijk leesbaar)
    Getekend : Albert
                                1914-1918

    01-06-2012 om 00:00 geschreven door oorlog


    Categorie:1 ste inbreng : W.O. I brieven, foto's, médailles,hulde
    28-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bobonne en pepé Louis Villa Groeninge
    Villa Groeninge 1926 en 1936



    Schilderijtje gemaakt door H. Brouwers 1958

    Bobonne en Pepé met hun twee zonen Marcel en Yvon

    ... in het salon

    Bobonne  en pepé geschilderd door Pater Andreas Bosteels. Er hangt ook een schilderij van hem in de dekenale Kerk in Harelbeke


    28-05-2012 om 00:00 geschreven door oorlog


    Categorie:1 ste inbreng : algemene informatie en nakomelingen
    27-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hallo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik zal er eens aan beginnen maar ik weet nog niet hoe.
    Mijn grootvader was oudstrijder in 14-18 en 40-45.
    Met alle gegevens en documentatie zal ik proberen een overzicht te geven. Zijn naam is Charles Louis Callaert geboren 30 juni 1892 en overleden 18 december 1957.
    Ik ben zijn kleindochter,Callaert Sylva.
    Dit is de foto van mijn grootouders, met hun twee zonen : Marcel en Yvon.

    27-05-2012 om 00:00 geschreven door oorlog


    Categorie:1 ste inbreng : algemene informatie en nakomelingen
    26-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie was hij ?
    Charles-Louis Callaert.
    Dit is de vergroting van de tekst van het doodsprentje, hiernaast.




    26-05-2012 om 00:00 geschreven door oorlog


    25-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inleiding en voorstelling
                    CHARLES- LOUIS CALLAERT
    geboren te Mazenzele de 30 juni 1892 en godvruchtig
          in de Heer ontslapen te Kortrijk de 18 december 1957.
                voorzien van de laatste H.H. Sakramenten
                             en de Pauselijke zegen.

    Dit is de tekst van zijn overlijdensprentje.

    Ik ben zijn kleindochter, Callaert Sylva , ik probeer  met foto's van van héél vroeger een overzicht te krijgen van zijn oorlogsverleden van W.O. I en W.O.II

    25-05-2012 om 00:00 geschreven door oorlog


    Categorie:1 ste inbreng : algemene informatie en nakomelingen
    24-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ODE aan CHARLES - LOUIS CALLAERT

    Indien gewenst kan je mijn blog vertalen.

    De vertaalsite voor alle websites is : http://translate.google.com/

    De vertaalsite ,specifiek voor mijn blog is :

     https://translate.google.com/translate?sl=nl&tl=fr&js=y&prev=_t&hl=nl&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fblog.seniorennet.be%2Foudstrijder&edit-text

    Dit is een ode aan mijn grootvader Charles -Louis Callaert. Eretekens, medailles,Kruis van Ridder in de Leopoldsorde, oorlogskruis 14-18 , Politiek gevangene 40-44, Militair ereteken 2 de klas wegens daad van moed, en nog veel meer.Dit is een eerste inbreng van alle gegevens , objecten geschriften, medailles enz. Binnenkort wordt alles geschikt met uitleg. Alles is goed bewaard door zijn zoon Marcel Callaert die me al deze waardevolle zaken nagelaten heeft. Ik, Sylva Callaert bracht alles in een blog : http://blog.seniorennet.be/oudstrijder/

    Uittreksels of gehele artikels mogen slechts worden overgenomen met toestemming van de auteur (Callaert Sylva) en met verwijzing naar mijn blog als bron.Ik wens jullie veel leesgenot . Tot weldra voor de aanpassing

    De medaillegroep van Charles - Louis Callaert wordt beschreven in "VAN DE IJZER TOT WATTEN"

    (voor contact, mail mij, links boven) Dank u

    Mijn grootvader was oudstrijder in WO I en politiek gevangene in WO II

    Het hele verhaal is ingebracht onder de titel

    "Van de IJzer tot Watten"

    DE MEDAILLEGROEP VAN CHARLES-LOUIS CALLAERT                    Bruce Almey

    in het tijdschrift van DE ROEDE van HARELBEKE    18de jaargang nr 2     december 2015

     

           

     

    24-05-2012 om 00:00 geschreven door oorlog


    Categorie:VAN DE IJZER TOT WATTEN

    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!