Bijna iedereen heeft al wel eens een kaas- & wijn-avond meegemaakt of zelf thuis een kaasschoteltje met een glaasje wijn gecombineerd.
Vaak wordt er onmiddellijk gedacht aan de combinatie van kaas met rode wijn, maar is dit altijd de beste combinatie? Helaas niet, je combineert de kaas best met verschillende soorten wijn. Afhankelijk van textuur, smaak en bijvoorbeeld de productiestreek heb je immers te doen met zeer uiteenlopende producten.
De basis van een goed huwelijk tussen de kazen en de wijn is in de eerste plaats kennis van de individuele smaken en hoe deze te combineren. Of je nu opteert voor rode, rosé of witte wijn, of zelfs kiest voor sterkere dranken zoals oa porto of madeira er zijn onnoemelijk veel combinaties mogelijk.
Alvast enkele basisregels : rode wijn past vooral bij kazen op basis van koemelk. Deze kazen kan men grofweg opdelen in drie groepen, namelijk kazen met
een zachte, een half-harde en een harde textuur.
Zachte structuur : oa Brie, Camembert, Chaumes,... : Kies hier voor een jonge, lichte en fijnere wijn van bijvoorbeeld de Beaujolaisstreek, Loire, Bergerac of een meer zuidelijkere streek. Ook een combinatie met wijnen uit een niet-Europees land is hier perfect mogelijk. Vaak zijn de wijnen uit Zuid-Amerika, Australië of Zuid-Afrika uitermate geschikt in combinatie met deze kazen. Kies dan voor bijvboorbeeld een merlot, syrah of de Chileense Carmenère. Indien je een rode wijn op basis van de Cabernet Sauvignon druif kiest, weet dan dat deze combinatie niet altijd even gemakkelijk is. Hier kies je best voor een niet-Europese cabernet, omwille van de zachtere tannines en het iets hogere alcohol-gehalte.
Bij de half-zachte kazen: oa Maredsous, Père Joseph, Loo,... kan je kiezen voor een vollere wijn met een meer uitgesproken karakter.
Bij de hardere kazen : oa Emmenthal, Gruyère, Oud Brugge, Cheddar,... raden we dan weer de combinatie met een fruitige witte wijn aan of beter nog met een lekker glaasje witte port.
Ook kazen met een meer uitgesproken karakter, zijn uitermate geschikt om te combineren met een zoete of half-zoete witte wijn zoals de Duitse Riesling, sommige Elzas wijnen of wijnen op basis van de Viognier druif of zeker niet te versmaden als combinatie, een lekker glaasje port.
Kazen op basis van geiten-of schapen-melk combineren van nature beter met een frisse, half-zoete wijn.
Blauw-aderige kazen verdragen dan weer makkelijk een glaasje port.
Uiteraard kan je moeilijk telkens al die verschillende flessen wijn openen, zeker niet wanneer je van je kaasschotel in beperkte kring of alleen wil genieten. Kies daarom een goede combinatie van kazen die zich makkelijk laten begeleiden door één soort wijn of port.
Je merkt het, combinaties te over om een geslaagde kaas- en wijn-schotel te bereiden. Vergeet ook niet dat verschillende soorten brood (wit, Frans, rozijnen, noten) ook telkens een aparte en extra toets geven aan het geheel van smaken.