Ragout van bruine bonenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen 300 g bruine bonen 100 g mager spek ½ fles rode wijn 1 takje tijm ½ blad laurier 1 koffielepel olijfolie 30 g ganzenvet 1 dessertlepel bloem zout peper
Doe de bonen in een stoofpot en voeg er het spek bij, de kruiden en de rode wijn.
Zet de bonen ruim onder water.
Voeg er geen zout aan toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan lager.
Laat 2 uur borrelen op een zacht vuur met het deksel op de pot (of 30 minuten in een snelkookpan). Haal de bonen met een schuimspaan uit de pot als ze gaar zijn.
Zorg ervoor dat er nog voldoende kooknat aan hangt.
Laat ze zeker niet uitlekken.
Doe de bonen/Hou ze apart in een braadpan. Snij het spek in stukjes.
Verhit de olijfolie in een pan en bak de stukjes spek.
Laat ze uitlekken en giet het vet weg.
Doe het spek bij de bonen in de braadpan. Doe het ganzenvet in een diep bord en werk er met een vork de bloem onder zoals voor een beurre manié. Zet de braadpan op een heel zacht vuur en voeg er met een houten lepel het bloemmengsel bij. Blijf roeren tot de saus goed gebonden is. Breng op smaak met peper en zout.
Schik de groenten op een schotel en dien warm op.
|