Komkommersoepxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
2 komkommers 2 uien 30 g boter (bakboter) 40 g bloem (tarwebloem) 15 dl bouillon peper 1 eetlepel dille (fijngehakt) paprikapoeder 1 eierdooier 0.5 dl room 2 cl sherry (droog)
De komkommers wassen en schillen.
In de lengte doorsnijden, de pitten eruit schrapen en het vruchtvlees in kleine blokjes verdelen.
De fijngesneden uien en de komkommers fruiten in de boter.
Bestuiven met de bloem en aanlengen met de kippenbouillon.
Laten doorkoken en de soep doorsteken.
Op smaak brengen met peper, dille en paprikapoeder.
In een warme soepterrine de eierdooier loskloppen met de room en overgieten met de soep. Vlak voor het opdienen de sherry erdoor roeren.
Lamskoteletjes met gestoofde aubergines
Ingrediënten voor 4 personen
3 aubergines 4 tomaten 35 g tomatenpuree 20 g boter (bakboter) 2 dl vleesbouillon 2 eetlepels peterselie (fijngehakt) peper zout 12 lamskoteletten 4 cl olijfolie (extra vierge) 2 theelepels Provençaalse kruiden peper zout
De groenten wassen en reinigen.
De ui en de knoflook fijnsnipperen.
De tomaten ontvellen en de pitjes verwijderen.
De tomaten en de aubergines in stukjes snijden.
De ui en knoflook in de boter laten fruiten.
De aubergines toevoegen, alles dooreen roeren en een achttal minuten laten stoven.
De tomaten, de tomatenpuree en de bouillon bijvoegen.
Kruiden met peper en zout.
Nog 3 minuten laten stoven.
Afwerken met fijngehakte peterselie.
Ondertussen de lamskoteletjes bakken in olijfolie en op smaak brengen met Provençaalse kruiden, peper en zout.
Serveren met rijst.
Kaasschotel
Ingrediënten voor 4 personen
150 g Nazarethkaas 150 g Beauvoorde 150 g Chimay-kaas 150 g Postelkaas 150 g Affligemkaas 150 g Trou d'Sottai 150 g Oud Brugge 150 g Château d'Arville
De keuze tussen wijn en bier vormt soms een moeilijk dilemma.
België telt nu eenmaal zoveel goede biersoorten die perfect harmoniëren met kaas van eigen bodem.
Aan de andere kant houden Belgen ook van een glas goede wijn.
Enkele biertips:
Met een bier van lage gisting (type Pilsener) en met witbieren (type Witte van Hoegaarden), telkens koelkastkoel geserveerd, harmoniëren mooi alle kazen met hard zuivel (Breugelkaas, Malmédy Vieux Système, Nazareth, Pelgrim, Beauvoorde, ...) en kazen met een scherpe smaak (Bou d'Fagne, Herve, Brusselse kaas, ...).
Bier van spontane gisting (geuze, faro en andere bieren op basis van lambik) is de ideale partner voor brood of toasts besmeerd met pittig gekruide verse kaas.
Trappisten- en abdijbieren vragen als vanzelf om een paterskaas (Echte Loo, Chimay, Maredsous, Postel, Père Joseph, Grimbergen, Affligem, ...)
Bij een glas bier van hoge gisting, dat rustig en met kleine teugjes dient gedronken te worden, passen vooral mooi gerijpte kazen met zacht zuivel (Remoudou, Trou d'Sottai, Wijnendale, Princ'Jean, ...), evenals alle oud belegen kazen met hard zuivel (Oud Brugge, Gouda, ...).
Belgische blauwschimmelkazen harmoniëren terwille van het zoet-zuureffect dan weer uitstekend met eerder zoete en zurig-zoete bieren (kriek, vruchtenbieren, type Zulte, type Rodenbach, ...).
|