Turkse gehakte saladexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
12 kerstomaatjes 0.5 komkommer 0.25 ui (rood) 0.5 paprika (rood) 0.5 paprika (groen) 2 eetlepels koriander 2 eetlepels verse bladpeterselie 0.5 teentje knoflook 1 eetlepel citroensap 4 eetlepels olijfolie (extra vierge) zeezout peper (zwarte peper) 200 g Griekse yoghurt verdund met 2 eetlepels melk gekarameliseerde boter 2 theelepels Turkse chilipepervlokken (kirmizi biber) warm platbrood of pitabrood
Voeg voor de dressing de knoflook (met zout tot pasta gewreven), het citroensap en de olijfolie met zout en peper naar smaak samen.
Hak de tomaten heel klein evenals de komkommer, ui, rode en groene paprika (zonder zaad en zaadlijsten) en doe ze in een kom.
Kom niet in verleiding om de foodprocessor te gebruiken.
Schep de grofgehakte verse kruiden en dressing erdoor met zout en peper naar smaak. Rangschik de salade op een grote schaal.
Schep de yoghurt midden op de salade en besprenkel alles met de gekarameliseerde boter.
Strooi er de chilipepervlokken over en eet de salade met brood of gegrild vlees.
Vegetarische moussaka
Ingrediënten voor 4 personen
700 g aubergines 200 g linzen 2 teentjes knoflook 1 ui 400 g tomaten in blik olijfolie om te bakken groentebouillon van 1 bouillonblokje peper zout 0.5 theelepel tijm 8 blaadjes salie 0.5 theelepel oregano 200 g volle yoghurt 100 g gemalen kaas 1 ei 1 kg aardappelen (Bintje)
Kook de linzen gaar.
Snij de gespoelde aubergines in schijven van 0,5 cm dik.
Bak ze aan in olijfolie.
Pel en snij de ui en de lookteentjes fijn.
Fruit ze aan in olijfolie.
Voeg de tomaten toe en laat vijf minuten stoven.
Doe er de groentebouillon, de tijm, de salie en oregano bij.
Breng op smaak met peper en zout en laat nog vijf minuten stoven.
Meng de yoghurt met de gemalen kaas en klop hierin het ei los.
Breng op smaak met peper en zout.
Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes.
Schik in een ingevette ovenschotel achtereenvolgens een laag aardappelschijfjes, aubergineschijven, de helft van de tomatensaus en ten slotte nog wat aubergineschijven.
Plaats de schotel afgedekt met aluminiumfolie in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 30 minuten.
Verwijder nadien de aluminiumfolie en overgiet de bereiding met het yoghurtmengsel.
Plaats nog 30 minuten in de hete oven.
Dien de schotel warm op.
Chocomousse
Ingrediënten voor 4 personen
150 g chocolade (puur) 2 eieren 30 g suiker 2 cl grand-marnier 2 dl room 1 eetlepel cacaopoeder
De chocolade in stukken breken en smelten au bain-marie.
Het eigeel schuimig kloppen met tweederde van de suiker.
Wanneer de suiker volledig opgelost is, de grand marnier en het cacaopoeder erdoor roeren.
De eiwitten stijfkloppen en al kloppend de rest van de suiker toevoegen.
Ook de slagroom stijfkloppen.
Langzaam de gesmolten chocolade door het eimengsel roeren.
Voorzichtig de slagroom en het stijfgeklopte eiwit toevoegen.
De mousse in schaaltjes verdelen en enkele uren laten opstijven in de koelkast.
Eventueel serveren met chocoladeschilfers of bestuiven met poedersuiker
|