Sinterklaas is komende. Of is de goede Sint al geweest bij U? Waarom in Nederland op 5 december en in België op 6 december? Je moet de brave man de tijd gunnen om iedereen gelukkig te stemmen nietwaar...Lees meer...
Sinds ca. de 13e eeuw is de viering van Sint Nicolaas in West-Europa algemeen en is hij de meest aanbeden heilige en patroon ("Sinterklaas patroontje" i.p.v. "Sinterklaas kapoentje"), d.w.z. beschermer van scholieren, huwbare jeugd, kooplieden, zeelieden, reizigers, kortom voor iedereen...
Afbeelding: John Demmers
Het is Sinterklaastijd, dus even aan het bakken geslagen en speculoosventjes gemaakt...lekker bij een heerlijk geurend kopje koffie. Een vooroorlogs receptje:
Ingrediënten: 200 gr. bloem 100 gr. bruine (basterd)suiker 3 eetl. speculaaskruiden 1 eigeel 120 gr. (room)boter
Bereiding: Meng alle ingrediënten tot een goed samenhangde klevende massa. Leg het deeg een half uur in de vriezer. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg tot een rechte lap en steek er met koekenvorm figuurtjes uit of gebruik een echte speculaasplank. Bestrooi de plank eerst met een dun laagje bloem en druk het deeg er in. Snijd de randen weg. Sla de speculoos uit de vorm en leg ze op de bakplaat. Bak de speculaas in 15 minuten gaar.
Info: Receptenweb De ene noemt het speculoos, de andere spreekt van speculaas en dat leidt soms al eens tot verhitte discussies over wie het nu precies bij het rechte eind heeft. Lees meer
Voor 4 mokken:4 el cacao, 4 el rietsuiker, 4 pijpjes kaneel, 600 ml hete koffie.
Doe in elke mok een eetlepel cacao en een eetlepel rietsuiker. Meng goed en zet in de mokken een pijpje kaneel. Giet de hete koffie erop en roer met het kaneelstokje. Simpel maar lekker..!
...Totdat je op een dag wakker wordt en jezelf niet meer kunt vinden. Dan pak je de spullen die belangrijk zijn en je gaat op weg. Totdat je jezelf weer tegen komt. En dan spreek je jezelf eens streng toe. (zie ook log dd 12/5/2007)
Een stad in de kijker, op weg naar Compostela: Tours, met de kathedraal 'St. Gatien, ligt op Pedro's weg naar Compostela. De stad is zetel van een rooms-katholiek aartsbisschop en herbergt een universiteit, een conservatorium, een studiecentrum betreffende de renaissance, een academie voor schone kunsten en tal van andere culturele instellingen. Zeker is dat Pedro hier enkele uren zal verblijven om deze historische stad te bezichtigen. De stad ligt in het departemant Indre-et-Loire en wordt omarmd door de rivieren de Loire en de Cher. Hier op deze westelijke hoofdroute begint voor Pedro, Luus en Martien de tocht naar de Pyreneeën.
Glasraam Cathédrale St. Gatien
De 'Cathédrale St. Gatien' werd gebouwd van de 13e tot de 16e eeuw en rust op fundamenten van de Gallo-Romeinse stad Caesardunum. Het koor is vroeg-gotisch, het schip hoog-gotisch, en de voorgevel is gebouwd in de flamboyant-gotische stijl. De twee torens begon men in romaanse stijl, vervolgde men in gotische stijl, en bekroonde men in renaissance-stijl. Desondanks is de St. Gatien bijzonder harmonieus. De St. Gatien is beroemd om zijn ramen; ze dateren uit de 13e (koor), 14e (roosvenster) en 15e eeuw (schip). Het Musée du Campagnonnage toont meesterwerken, die men moest maken om als handwerksman aan de kathedralen te mogen gaan werken.
Tours is van een ongekende architecturale schoonheid. Of het nu gaat om de burgerlijke architectuur met het station en het stadhuis, ontworpen door Laloux, die ook het station van Orsay in Parijs ontwierp, of om kerkelijke architectuur met de kathedraal van Saint-Gatien of de nieuwe basiliek van Saint-Martin, een constructie in romaans-byzantijnse stijl, eveneens het werk van Victor-Alexandre-Frédéric Laloux. Maar het houdt niet op bij kunst en architectuur. Na een bezoekje aan het Musée des Vins de Touraine, gaat er niets boven een gezellige praktijkervaring door zelf de lokale specialiteiten te proeven in één van de vele restaurantjes in het oude centrum van Tours. Enkele aanraders : varkensgehakt op de wijze van Tours, worstjes, ganzenlever, vis uit de Loire,...dit alles begeleid van een heerlijke Vouvray, Montlouis, Bourgueil, Saint-Nicolas of Chinon...Santé!
En voor Pedro...nog 152 dagen aftellen...maandag halen we de lintmeter boven.
Een ligfiets...word je dan niet moe van het trappen?
Met zijn grote achterwiel, zithoogte van 33 cm en wielbasis van 123 cm, vormt de FujinChallenge een ideale snelle fiets voor de lange afstand. Deze Super Lichte uitvoering is bijzonder afgemonteerd met een lichte stoel, carbon voorvork, lichte remmen en een aluminium frame uit een stuk.
Info: Challenge ligfietsen
Draaideur levert de energie voor een koffie De draaideur van Natuurcafé La Porte in het Nederlandse Driebergen levert de energie die nodig is om koffie in het etablissement te zetten. Lees meer...
Meer weten KLIK HIER
Vooral de Westerse wereld heeft een negatieve houding tegenover het gebruik van insecten als voedsel. In vele delen van de wereld maken insecten nochtans deel uit van de dagelijkse voeding en soms zijn ze de enige bron van dierlijk eiwit. Zo is het eten van insecten een traditie in vele landen in Azië, Midden- en Zuid-Amerika, en Afrika. Meer dan 1.000 soorten insecten worden geconsumeerd, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, mieren en termieten. Insecten zijn zeer voedzaam en zijn een goede bron van eiwitten, energie en diverse vitaminen en mineralen. Meer weten...
Info: Gentbrugge.blogspot.com
Nog 9 dagen en dan kan Pedro de lintmeter bovenhalen. Dan zijn er nog 150 dagen te gaan tot de start naar Santiago de Compostela. Afgelopen weekend heeft Pedro een bezoek gebracht aan Luus en Martien (gezellen voor de tocht naar SdC) in Anna Paulowna en hebben daar met hun drieën door de West-Friese streek gefietst. Een rondje Wieringen, en hij vertelde mij dat het ginds alles behalve 'vlak' is. Dat was juist het leuke aan de fietstrip aldaar...Fietsen door bos en over-op-tussen de dijken...
Vandaag, zaterdag, trekt Pedro met Lewiske naar Brugge om de infodag van het Vlaams Compostelagenootschap bij te wonen. Kwestie dat Lewiske ook eens hoort en ziet hoe het er aan toe gaat op weg naar Compostela. Verder zal bij echt winterweer de KOGA een tijdje aan kant blijven en de hometrainer wordt het alternatief om het ritme te behouden.
Om mijn Ecologische Voetafdruk te verminderen gebruik ik steeds vaker mijn fiets. Voor u gelezen op "Groenhuis.org"...
In tijden dat energie duurder en schaarser wordt, gaan mensen steeds op zoek naar een andere manier om zich te verplaatsen. Niet alleen moet het vlot gaan tijdens het drukke verkeer, liefst moet het ook nog goedkoop zijn en milieuvriendelijk. Wel, dit super-transportmiddel bestaat en heet de fiets!... Lees meer... over Milieu, mens en geld besparen.
Klik op Ecologische voetafdrukom zelf je EV te berekenen...
Info: groenhuis.org Foto: info groen Brussel
Fietsend langs de kleine nete zag ik deze reusachtige plant...
Kent U de reuzenberenklauw(Heracleum mantegazzianum)? Deze imposante plant, uitgroeiend tot een hoogte van drie meter en met bloemschermen met een diameter tot een halve meter, is ook populair in grote tuinen en parken. Verwilderde planten liggen aan de basis van de recente sterke expansie van de soort langs autowegen (vooral in de middenberm), langs spoorwegen, langs kanaaldijken, op braakliggende grond, enz. De plant bloeit in juni-juli.
Is de reuzenberenklauw giftig? Als de huid in contact komt met het sap van deze plant, dan kunnen er na 24 uur of later huidletsels ontstaan, althans indien de huid nadien werd blootgesteld aan UV- stralen (zon of zonnebank). Deze fototoxische reactie wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van furocoumarinen in alle delen van de plant die geactiveerd worden onder invloed van licht. De letsels kunnen de vorm aannemen van roodheid met plaatselijke zwelling en kleine blaasjes, maar bijna steeds vormen er zich grote blaren die één à twee dagen nodig hebben om tot volle ontwikkeling te komen. De letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden. Later ontstaat ter plaatse vaak een restpigmentatie.
Info: Belgisch Antigifcentrum
Matongé Matongé zit erop. 14.495 adembenemende kilometers, liters zweet en ontelbare onvergetelijke ervaringen later heeft Jeroen zijn fietsavontuur tot een goed einde gebracht. Zijn onaflatende pedaalslag bracht al 16.500 euro in het laatje voor Memisa. Lees hier het hele verhaal...
China groeit op alle fronten razendsnel. Zeker na de geslaagde Olympische Spelen van dit jaar. Vooral de Chinese jongeren houden van westerse idealen. Vandaar dat het theedrinken minder populair is onder hen. Het aantal koffiebars in China groeit op dit moment daarentegen met 20% per jaar. Dit blijkt uit cijfers die werden gepresenteerd tijdens de finale van het wereldkampioenschap koffiezetten in Shanghai.
Starbucks en Costa bestormen de markt met hun succesvolle formules. Men verwacht dat de koffieconsumptie de komende vijf jaar zal groeien naar 120.000 ton per jaar. Thee blijft overigens, met een stabiel verbruik van 700.000 ton per jaar, nog steeds de populairste warme drank.
Info & foto: www.z24.nl
Honderddrieenzeventig dagen nog... de virtuele Camino begint nu pas echt een non-virtuele te worden... wachten en voorbereiden...
Niet alleen de sportieve uitdaging, maar ook het geloof, de bezinning of gewoon de sfeer blijken de motieven te zijn bij Pedro. Kennis maken met de mentaliteit op Franse en Spaanse bodem hoort er ook bij. Beginnen aan de Camino doet Pedro vanaf zijn voordeur te Gierle. In de omgeving van Ninove zal er nog weinig vlakke land te bespeuren zijn. Tot aan de voet van de Pyreneeën, op een boogscheut van de Spaanse grens, is het altijd golvend tot sterk omhoog fietsen... In St. Jean-Pied-de-Port begint het met een stevige klim over de Ibañeta-pas tot in het kloosteroord Roncesvalles. Daarna doorheen een prachtig deel van Spanje, door de autonome gebieden Navarra, La Rioja, Castilla y Leon en Galicia.Voordat Burgos ingereden kan worden, zijn er alleszins nog tientallen klimmetjes te overwinnen. Tussen Burgos en Leon ligt het meest 'vlakke' stuk van de hele route. Na Leon volgen nog enkele stevige kuitenbijters, oa de Cruz de Ferro en O Cebreiro maar het brengt de pelgrim in een veel groener en aangenamer landschap, met ook wel iets meer kans op een regenbui. En als je dan eindelijk aan de kathedraal van Santiago aankomt, word je even stil...zo vertelt men...
En neen, een boek over zijn wedervaren zal Pedro niet schrijven, hopelijk wel dagelijks een stukje op dit blog...
100 jaar koffiefilter-filterkoffie. Een koffiefilter is een papieren filter dat wordt gebruikt om het koffiedik te scheiden van de koffie.
Het bekendste systeem is de zg. Mellita-filter. Dit filter is uitgevonden door de uit Melitta Bentz, die hier op 8 juli 1908 patent voor verkreeg. Zij kwam op het idee omdat zij zich ergerde aan koffiedik in de kopjes. Zij bedacht een papieren filter, gemaakt van een vloeipapier uit een schoolschrift van haar zoon, die zij in een metalen schaaltje legde waarin zij gaatjes had geprikt. Toen zij daarop complimenten van haar dameskransje kreeg, besloot zij patent aan te vragen. Op 15 december van dat jaar startte zij een onderneming, met een beginkapitaal van 0,73 mark...
Info: Wikipedia
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)