Misschien heb je tijdens een eerder bezoek aan Italië gezien dat koffiedrinken er in Italië heel anders aan toe gaat dan je thuis gewend bent. Het proces van eerst je koffie betalen bij de kassa, dan met je bonnetje naar de bar en vervolgens staand je koffie drinken heeft menig toerist al snel in de gaten.
Vooral als je na een keer veel te veel betalen op een terras je lesje wel geleerd hebt. Nu ben je al goed op weg, maar er komt nog meer bij kijken. Wat je namelijk niet moet doen, is ruim de tijd nemen en eens lekker van je koffie gaan genieten aan de bar. Er moeten namelijk nog meer mensen bij. Probeer dus niet te veel ruimte in te nemen, snel je koffie achterover te slaan en plaats te maken voor de volgende naar cafeïne snakkende medemens.
Bij het ontbijt mag je wel wat langer de tijd nemen voor je brioche met cappuccino, maar als je klaar bent moet je ook dan meteen weer plaats maken!
Je spaghetti doormidden snijden We weten hoe moeilijk het is, maar als je de prachtige, slanke slierten doormidden snijdt voor het oog van een Italiaan dan is het alsof je in zijn ziel snijdt. Probeer alleen je vork te gebruiken wanneer je een bord spaghetti voor je neus krijgt. Zet de vork in een hoopje pasta aan de zijkant, houd de vork bovenaan vast en draai de slierten er sierlijk omheen.Je mond wat meer naar je bord brengen en wat slierten uit je mond laten bungelen is in Italië niet per se ongepast. Kijk desnoods de kunst af bij een Italiaan aan de tafel naast je of ga in je caravan zitten oefenen totdat je geen spaghetti meer kunt zien.
Je kunt eventueel een lepel als hulpstuk gebruiken, maar deze techniek wordt doorgaans alleen door kleine kinderen gebruikt. Sbagliando si impara – oefening baart kunst!
Na de grote opkuis van de laptop en de PC en installatie van Windows 10 opnieuw aan de slag... Meteen door gevlogen naar Zaventem om vliegtuigen te spotten..
Koffiepauze in Tongeren onder het waakzaam oog van Ambiorix.
Aan de voeten van Ambiorix op de Grote Markt van Tongeren ligt Grand Café "de Casque".
Overschaduwd door de basiliek en met een ruim zicht over de markt kan je van op ons terras genieten van het bruisende stadsleven. In de zomer zit je hier dan ook op de eerste rij bij de vele evenementen die er plaatsvinden. Binnen bieden we plaats aan 110 personen.
Je kan hier terecht voor een snelle hap of een uitgebreid diner. Uiteraard worden de meeste courante bieren hier met liefde voor het vak geserveerd. In ons rustieke kader is gezelligheid troef!
Tongeren is zoveel meer dan een poort naar het mooie Haspengouw, het ‘Toscane van het noorden'. De oudste stad van België is een heerlijke plek voor een citytrip.
Of je nu graag in het verleden duikt, van cultuur houdt, gezellig shopt of proeft van gastronomische toppers… Tongeren heeft het allemaal.
De oudste stad van België ademt geschiedenis. Van de Romeinse en middeleeuwse stadswallen tot de imposante gotische basiliek en het bekoorlijke begijnhof, beschermd als UNESCO-werelderfgoed. In Tongeren bekoort het verleden.
Toscane barst van eeuwenoude monumenten, schitterende kerken, drukke pleinen en overvolle gezellige terrasjes. Elke straathoek brengt een nieuwe verrassing. Hoe vaker je er naar toe gaat hoe meer je ontdek... Bella Toscana!
De watertuinen uit de 18de eeuw waar natuurlijke charme op de voorgrond staat. De tuinen zijn prachtig in elk seizoen en behoren tot het Belangrijkste Erfgoed van Wallonië. Laat je betoveren door de watertuinen bij een eindeloze wandeling langs tientallen watervallen en fonteinen, bassins, vijvers en statige bomen in mooie symmetrische rijen.
Je ontdekt telkens weer nieuwe landschappen: de prachtige perspectieven van de Franse tuinen, de fantasie van de Engelse stijl en de intieme charme van de Italiaanse stijl. Je wordt ononderbroken verrast door fonteinen en waterpartijen die een wonderlijk spektakel vormen...
Dinant, stad(je) met al dan niet bezienswaardigheden.
De trip naar Dinant deed me terugdenken aan onze schooltijd. Verplicht nummertje was het bezoek aan de Citadel van Dinant. De 408 treden hebben we niet gedaan wel de kabelkabine genomen voor 8 euro per persoon. De fotograaf van de toen aan de ingang van het fort is er ook nog steeds zijhet dan in een verjongde versie. De gids zit geduldig te wachten aan de cafétaria tot wanneer er genoeg liefhebbers zijn voor een rondleiding doorheen de gangen van he fort. Vergeet de gids niet... Enfin, het is wat het is, maar het zal weerom 50 jaar duren vooraleer we hier nog eens terug komen... Terug op de begane grond doen we dan maar de stadswandeling. Volg de voetjes op het trottoir... De 'Collegiale Notre Dame' (kerk van Dinant) is wel de moeite waard om te bezichtigen. Deze in maasgotische stijl opgetrokken kerk uit de 13de eeuw heeft een 'peervormige' klokkentoren die het stadje kenmerkt... Over de brug 'Charles-de-Gaulle' tussen de saxofoons en terug naar het centrum alwaar we 'La maison de monsieur Sax' bezoeken (gratis toegang). De uitvinder van de saxofoon werd geboren in 1814 en stierf in grote armoede in Parijs in 1894... Het weer is goed om een boottocht op de Maas te maken. Een korte rondvaart van een goed half uur voor 13 euro (2 personen 60+). Wat zie je? Het oude klooster van Leffe, kerk op linker en rechter oever, het Casino van Dinant met Ibis-hotel en daar achter de gevangenis uit 1871. Het 'liefdes-eiland' ligt er verlaten bij. De 'Bayard' rots, hoe zat dat nu ook al weer met de legende over de Vier Heemskinderen en die rots? Even verder zijn we al aan de sluis van Anseremme, de plaats waar de Lesse in de Maas stroomt ter hoogte van de Sint-Jansbrug. Retour naar Dinant en alle bezienswaardigheden langs de oever van de Maas nog eens goed bekijken... Dagje Dinant, dit was heel lang geleden...
Crupet, een liefelijk dorpje in provincie Namen dat opgenomen is in Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Wij gingen vooral kijken naar de donjon van het plaatselijke kasteel. Het kasteel Carondelet dadeert uit de dertiende eeuw
Crupet is ook een bedevaartsoord en toeristische trekpleister, vanwege de bijzondere grot naast de kerk van Sint-Martinus (Saint-Martin), ingewijd op 12 juli 1903.
Straks spaghetti-avond ten huize Pedro. De pasta wordt niet zelf gemaakt maar de saus wordt bereid met verse producten. Ui, knoflook, wortel, selder, tomaten, lenteui, paprika, basilicum, bladpeterselie en daarbij voor de liefhebber gemengd gehakt en parmezaankaas...
Mosseltijd. Er bestaan diverse manieren om mosselen klaar te maken. Pittig gekruid, mosselen in roomsaus, mosselen in witte wijn, gegrilde mosselen, gebakken mosselen, mosselen met pasta, mosselen natuur, enz... De laatste bereiding is ook mijn favoriet en dan doe ik er nog een tomaatje bij...
Mosselen goed spoelen en baard verwijderen. Snij de groenten in middelgrote stukken en stoof aan in boter. Mosselen toevoegen en kruiden met peper. De pot afdekken en 5 minuten koken (stomen). Opschudden en nog eens 4 à 5 minuutjes koken (stomen). Serveer de mosselen meteen. Geef er brood of versgebakken frietjes bij, mosselsaus en met een frisse pint bier... Njam, njam...
We zijn iets meer dan een week terug van onze vakantie in Toscane.
De acclimatisatieperiode is achter de rug, zeker met die tropische temperaturen van de laatste week. Wat nu? Wel, we beginnen zelfgemaakte foto's te verzamelen voor het album "5 jaar Toscane"... Tof jobke als de discussies niet te hoog oplopen...je weet wel "die foto wel, die foto niet"...
Bereiden: Roer 70 g suiker goed door elkaar met 125 ml water. Breng dit aan de kook en laat 1 min. borrelend koken. Voeg de espresso (koffie) toe. Snijd het vanillestokje open in de lengte. Schraap het merg eruit en doe beide in het koffie-siroopmengsel. Laat afkoelen.
Haal het mengsel door een zeef en doe het in een platte metalen schaal. Zet 2 uur in de diepvries. Roer hierbij alle 30 min. eens krachtig door het mengsel met een vork, zodat er geen grote ijskristallen ontstaan. Roer alles op het einde nogmaals krachtig om.
Klop de room half stijf met de resterende suiker en de espresso.
Serveren: Verdeel de ijskoffie over glazen, doe er een lepel room op en serveer naar eigen wens met amaretti koekjes.
Probeer dan affogato al caffè, een simpel maar meer dan smakelijk recept voor elk moment van een zomerse dag. Letterlijk betekent affogato al caffè ‘verdronken in de koffie’, hetgeen verwijst naar het ijs, dat je als het ware laat verdrinken in de koffie.
Het recept vergt weinig inspanning, hetgeen wel fijn is op een warme zomerdag. Het enige wat je moet doen is een goede espresso zetten (we doen dat hier meestal met de moka). Vervolgens haal je vanille-ijs uit de vriezer. Isabella neemt een diep bord, maar je kunt ook een glas of schaaltje nemen. Hierin schep je een bolletje ijs, je schenkt de hete espresso erover en eventueel een beetje koffielikeur. Genieten maar!
Het kasteel bezette een strategische positie toen het in de 12e eeuw werd gebouwd. Het werd gebouwd om de verschillende handelsroutes te bewaken.
Het werd door de Zweden verwoest tijdens de Dertigjarige oorlog en vervolgens verlaten. In 1889 begon keizer Wilhelm II met de heropbouw van het kasteel om er een museum van te maken.
Het was tegelijkertijd het symbool van de terugkeer van de Elzas in Duitsland. Hoewel het dus recent gebouwd werd weerspiegelt het kasteel trouw de middeleeuwse architectuur.
De verfijning van de binnenruimtes in indrukwekkend, met muurschilderingen, Renaissance meubels en enorme gietijzeren kachels. Een collectie middeleeuwse wapens wordt in de kelder bewaard, met kruisbogen, allerlei soorten zwaarden en harnassen... "
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)