Reizen naar Italië is echt mijn meug, zo ook het Italiaans eten.
Mangiare in Italië dan denk ik direct aan pasta of pizza... Maar er is nog veel meer in de Italiaanse keuken...
Pasta:
Italianen zijn de grootste pasta-eters ter wereld. Gemiddeld zo'n 28 kilo per persoon per jaar! Naast de welbekende spaghetti en maccheroni zijn er nog zo'n 300 andere soorten.
Pizza:
Als la pizza niet het beroemdste Italiaanse gerecht is, dan toch zeker het op één na beroemdste. Dit gerecht, dat oorspronkelijk ‘armeluis'-eten was, stamt uit Napoli en kent een rijke geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat de échte pizza napoletana een beschermd product is, en wat het verschil precies is tussen pizza en focaccia?
De Italiaanse keuken wint nog steeds aan populariteit en dan hebben we het al lang niet alleen meer over pasta en pizza. Over de voordelen van de Italiaanse mediterrane keuken zijn zelfs de geleerden het eens. Alleen: dè Italiaanse keuken bestaat niet! Niet alleen de klimaatsverschillen, verschil in bodemgesteldheid maar ook de bewogen geschiedenis heeft zijn weerslag gevonden in de Italiaanse keuken van vandaag. De Siciliaanse keuken vertoont bijvoorbeeld Arabische trekjes en in Trieste eet je nog steeds een heerlijke Oostenrijk-Hongaarse goulash. Elke regione, streek, stad en zelfs dorp kent zijn eigen specialiteiten en typische gerechten Samen met de Italiaanse houding ten opzichte van eten en drinken vormt dit geheel: de Italiaanse keuken.
Volop in voorbereiding voor onze trip naar Toscana, het vijfde jaar op rij...
Dit jaar doen we zeker Arezzo aan voor een bezoekje met overnachting zodat we ook een stukje van Umbrië kunnen meepakken.
De Chimera-fontein is een kopie van een Etruskisch beeld van 380 v. Chr. Duomo Arezzo is een prachtige kerk. Als een bezoek brengt aan Duomo Arezzo probeer dan eens een rondleiding te krijgen van een lokale gids. De kerk van San Francesco is een prachtige kerk die veel fresco´s heeft om te bewonderen. Waar onder ook het werk van Pierro della Francesca. Vanuit de verte kun je de kerk al bewonderen maar binnen in de kerk kijk je echt je ogen uit. Archeologisch museum:Arezzo werd gebouwd op een oud amfitheater uit de Romeinse tijd. Het gebouw is een tijdje gebruikt als klooster en later is het een museum geworden. Het laat de geschiedenis van Arezzo zien en enkele vondsten die in Arezzo zijn gedaan. Piazza Grande is een prachtig plein in het centrum van de stad. Elke eerste zaterdag en zondag van de maand wordt hier een antiekmarkt gehouden die tot buiten de landsgrenzen bekend is. Je zult denken dat je op een middeleeuwse markt bent beland. Een koopje zul je er niet snel vinden maar het is alleen al leuk om er overheen te wandelen.
Monteriggioni behoort tot de best bewaarde middeleeuwse vestingplaatsen van Italië. Het werd gesticht op last van podestà Guelfo da Porcari van Siena in 1213 als bescherming tegen Florence. De vesting was bedoeld om de oude Via Francigena te beheersen, de centrale weg van West-Europa naar Rome, die sinds de middeleeuwen als pelgrimsroute geldt. De Via Francigena meed het moerassige laagland waar de rivier de Elsa vaak overstroomde.
Monteriggioni ligt op een goede 45km van onze ankerplaats Montaione...
Ze hebben "den ouwe" dan toch kunnen overtuigen om mee te gaan naar het Schlagerfestival. Bomvolle zaal , lees tienduizend, in Hasselt en ambiance vanaf de eerste minuut. Na vijf minuten zat er geen mens, jong of oud, nog op de stoeltjes...
De polonaise, dansen met de buur, en af en toe een drankje halen. Toffe bende en ook tof dat we dit een keertje hebben mee gemaakt...
Na een inactiviteit van ongeveer 3 jaar terugkeren op het blog, 't zal niet simpel zijn. We zien trouwens dat er vele blogs zijn bijgekomen op die tijd, en we hebben ook al enkele 'oude bekenden' bezocht. Enfin, de terugkeer naar het blog is vooral te wijten aan het feit dat 'Facebook' toch niet ons ding was (is). We proberen om vooral het koffieticje 'nieuw leven' in te blazen. Koffie is en blijft favo nummer één. Onze grote bezigheid, wat het fietsen toch was, is veel minder geworden door het feit dat de protheseknie halsstarrig blijft protesteren bij het fietsen...
Waarom stopt een mens met een blog? Bij mij is het de inspiratie die weg blijft, alsook een plotse wending in het sociale leven en de ontdekking van Facebook. Niettegenstaande dat ben ik wel vrij regelmatig komen kijken naar de blogs op SeniorenNet. En wat zie ik? Dat ook andere bloggers het Facebook hebben ontdekt en dat sommigen onder hen de combinatie van de twee wel uitvoeren... Dus met deze nog een koffieticje als weleer...
Koffiepauze in Riegel tijdens onze trip naar Toscane...
In onze 'jonge tijd' ging er geen jaar voorbij of we gingen op 6 januari Drie Koningen zingen. Met drie op stap, verkleed als koningen waarvan er eentje het gelaat zwart werd gemaakt, eentje met een ster in de hand en de andere met een potje om het geld in te zamelen...en ja, we verdienden soms een aardig centje...
Het feest ontstond in de vierde eeuw in het oosters christendom en was oorspronkelijk bedoeld om de verschijning van de vleesgeworden Zoon van God op aarde te vieren (επιφάνεια, epiphaneia is Grieks voor 'verschijning'). Daarbij werden de tekenen van Jezus' goddelijkheid herdacht: de geboorte uit de Maagd Maria, het bezoek en de aanbidding van de Wijzen uit het Oosten, gebeurtenissen uit Jezus' jeugd en de doop door Johannes den Doper. Sedert de 8ste eeuw vindt men hun namen als Caspar, Melchior en Balthasar.
De Côte d'Opal of Opaalkust is de publiekstrekker nummer één. De overweldigende kustlijn met hoge krijtrotsen die je aantreft op Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez moet je gezien hebben. Tussen Boulogne en Calais vertoeven dan ook de meeste toeristen. Beide steden bezoeken en een wandeling maken langs de Opaalkust staat garant voor een geslaagde weekendtrip. Ook Le Touquet en Duinkerken ontbreken niet in dit vakantiedossier.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)