Iets over de aardappel (klik op "aardappel")
Hoewel de aardappel tot het Vlaams cultureel erfgoed behoort, haalt hij zelden het nieuws. Daarom dit berichtje over onze 'patat'. Aardappelen leveren samen met brood en andere graanproducten een belangrijke bijdrage aan de aanbreng van zetmeel of complexe koolhydraten. Daarnaast bevatten aardappelen voedingsvezels en vormen zij een bron van kalium en van de vitamines B en C. In het kader van een evenwichtige voeding wordt aanbevolen dagelijks een portie van 3 tot 5 stuks gekookte aardappelen (150-250 g) te eten. Vergeleken met eenzelfde portie aardappelen leveren deegwaren en rijst bijna twee maal zoveel calorieën en geen vitamine C.
Aardappelen die in de schil worden gekookt of gestoomd verliezen minder vitaminen en mineralen. Indien je ze toch schilt, moet je alleszins dun schillen omdat de meeste vitaminen, mineralen en vezels net onder de schil zitten. Aardappelen die in de schil worden bereid moeten vooraf altijd grondig worden gewassen of afgeboend om restjes aarde en mogelijke residuen van bestrijdings- en bewaarmiddelen weg te halen. De schil bevat wel minieme hoeveelheden giftige alkaloïden.
(foto: henkenzwaanstaal) het rooien van de patat.
|