Inhoud blog
  • 10 regels en gewoontes om in het buitenland auto te rijden
  • Belg en “entrepreneur” in Frankrijk
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken met Google


    Reisverhalen & tips

    16-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 regels en gewoontes om in het buitenland auto te rijden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    10 regels en gewoontes om in het buitenland auto te rijden


    Als u met de auto de grens oversteekt of in een ander land een auto huurt, dan moet u opletten: soms gelden er totaal andere regels en gewoontes als in België of Nederland. Zelfs binnen de Europese Unie zijn er grote verschillen. Hier volgen de voornaamste:




    1. Belangrijk voor senioren: soms is er een maximumleeftijd gelegd om een auto te besturen (tussen 65 en 75 jaar). Dit varieert van land tot land (en van het autohuur bedrijf).


    2. Het klinkt voor ons in Nederland en België ongelooflijk, maar in Portugal is een fietsdrager op de auto verboden.


    3. In bepaalde landen (o.a. Oostenrijk) is het verplicht voor brildragers om een reservebril in de auto te hebben.


    4. In Italië toeteren automobilisten vaker dan in Nederland of België. In de regel is dat gewoon om te laten weten dat ze er zijn. Dit is ook het geval in veel Afrikaanse landen. In Egypte is autorijden zonder toeteren ondenkbaar.


    5. In Griekenland (en soms ook in Italië) wordt de pechstrook als een extra rijstrook gebruikt.


    6.  In Zweden moet men ook overdag met de lichten aan rijden. Naar Scandinavisch voorbeeld zullen dagrijlichten in heel Europa verplicht worden.


    7. In Frankrijk was het verplicht om twee alcoholblaastest bij te hebben. Nu niet meer: De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft beslist dat er in de wagen geen alcoholtester meer moet aanwezig zijn en dat er op niet-bezit ook geen boete zal staan (De Standaard, 26 feb. 20113)


    8. Er wordt niet alleen links gereden in het Verenigd Koninkrijk! In Europa is dit ook zo voor Ierland, Cyprus en Malta. In Zweden werd tot 1967 links gereden (het parlement heeft dit toen gewijzigd omdat er in de buurlanden rechts gereden wordt).


    9.  Binnen de Europese Unie verschillen de maximumsnelheden. Hier kunt u een tabel vinden met de maximumsnelheden per land. Duitsland is gekend omdat bepaalde autosnelwegen geen maximumsnelheid hebben, maar let op: dat zijn niet alle autosnelwegen en soms geldt deze enkel voor bepaalde stukken.


    10. In sommige landen is het verplicht om een reflecterende veiligheidsvest aan te trekken in geval van pech, soms geldt die verplichting zelfs voor alle inzittenden. Deze veiligheidsvesten kan men in de regel gemakkelijk in tankstations vinden.


    Meer info over wat verplicht is (en wat niet) vindt u in dit bestand van de Nederlandse consumentenbond.


    16-04-2013 om 00:00 geschreven door Ann Verplancke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:auto, reizen, Spanje, Italië, Zweden, Griekenland, vakantie
    >> Reageer (2)
    05-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg en “entrepreneur” in Frankrijk

    Het is onze grote zuiderbuur, het land van de Eiffel Toren en de heerlijke croissants. Frankrijk is voor Belgen een vertrouwd land, maar als u er zich wilt vestigen als ondernemer zal u toch de nodige informatie moeten opzoeken. Heb ik een verblijfsvergunning nodig? Wat gebeurt er met mijn pensioen? Hier vindt u al de eerste nuttige tips:




    Belgen hoeven niet meer over een Franse verblijfskaart (“carte de séjour”) beschikken om in Frankrijk te gaan wonen. Voor een onderdaan van een lidstaat van de Europese unie volstaat het een geldige identiteitskaart op zak te hebben.

    Om als zelfstandige (travailleur indépendant) in Frankrijk te kunnen werken, is de eerste stap uw inschrijving in het professioneel beroepsregister «Registre du commerce» en «Répertoire des métiers»; en ook de nodige formaliteiten te vervullen  in verband met de sociale bescherming.

    Neem contact op met het Centre de formalités des entreprises (CFE) en het URSSAF (Union de recouvrement des cotisations de sécurité sociale et d’allocations familiales). Daar kan U enkele documenten zoals de “déclaration de début d’activité non salariée” en de “demande d’affiliation au titre d’une activité non salariée ») invullen.

    Zelfstandigen moeten zich  bij een Caisse Maladie Régionale (CMR) aansluiten. Deze inschrijving gebeurt in functie van uw beroepsbezigheid en de streek waar u actief bent. Daarbij kan u ook een bijkomende verzekering afsluiten met een “Mutuelle” (privé-verzekering). Het aansluiten bij een “Caisse de Vieillesse” en/of een “Caisse pour les Allocations familiales” (CAF) is verplicht.

    Zorg dat U de Europese kaart voor ziekteverzekering mee neemt naar Frankrijk. Deze kunt u gratis afhalen bij uw ziekenfonds. Bij sommige ziekenfondsen kunt u de kaart zelfs online bestellen.

    Pensioen: Normaal zal uw Franse “caisse de retraite” voor de nodige formaliteiten zorgen bij de bevoegde Belgische instellingen. Als u vragen hebt over de reglamentering en het openen van uw dossier contacteert u best de Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid.

    Belastingen. Als uw hoofdverblijfplaats Frankrijk is dan bent u  onderworpen aan het Franse fiscaal stelsel. Maar uw Belgische inkomsten (zoals onroerende goederen) dan blijven belastbaar in België. Raadpleeg uw taxatiekantoor (adres op het laatste aanslagbiljet) over uw nieuwe toestand ten opzichte van de Belgische fiscus wanneer u in Frankrijk gevestigd bent. Eenmaal in Frankrijk kan u van het “Centre des impôts” (belastingencentrum)  alle informatie bekomen in verband met de Franse fiscus.



    Nuttige links voor meer informatie: De Ambassade van België te Parijs, Réseau Entreprendre (bedrijfsleiders die helpen bedrijven opstarten), APCE (Agence pour la création d’entreprises), bedrijfsruimtes en kantoren voor zelfstandigen, ADIE (Association pour le droit à l’initiative économique; microkrediet voor zelfstandigen die geen toegang hebben tot een banklening).  

    05-03-2013 om 13:42 geschreven door Ann Verplancke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:Frankrijk, wonen, werken, zelfstandigen, entrepreneur, ondernemen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/reizenenwerken

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    05-03-2013 om 13:22 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 15/04-21/04 2013
  • 04/03-10/03 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Nieuws Standaard
  • De 10 beste boeken van april volgens de Letterenredactie van De Standaard
  • Wieken van Parijse cabarettheater Moulin Rouge afgebroken
  • Live Gaza | Netanyahu zweert Rafah binnen te vallen, “met of zonder akkoord”
  • Vooruit gaat voluit voor hoger minimumloon: “Prioriteit nummer één”
  • Bayern München en Real Madrid houden het op gelijkspel
  • Cryptobaas Changpeng Zhao veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf
  • Geen uitzondering voor Tomorrowland: festival mag geen wegwerpbekers gebruiken
  • Stad Lommel moet drie miljoen euro betalen aan familie na onteigening van bijna 50 jaar geleden
  • En de Ultima’s gaan naar ... pionierswerk en engagement
  • Nieuwe ‘zaak-Bosman’ kan juridische grond onder systeem voetbaltransfers onderuithalen

    Laatste commentaren
  • 10 regels ... (Ann Verplancke)
        op 10 regels en gewoontes om in het buitenland auto te rijden
  • 10 regels ... (jo)
        op 10 regels en gewoontes om in het buitenland auto te rijden

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!