Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
24-12-2013
Bert Verbeke wint 'Stars for Life'
Bert Verbeke wint 'Stars for Life'
20/12Media & Cultuur Bert Verbeke is de winnaar van Stars for Life. Hij zingt ook de Song for Life, die door Regi Penxten en Koen Buyse werd gemaakt.
Bert en de andere finaliste Nasrien Cnops moesten elk drie keer aan de bak. “Een echte showgirl, het tegenoverstelde van het verlegen meisje van drie weken geleden”, vond Kris Wauters.
Ook Bert Verbeke werd bedolven onder de superlatieven. “Jij hebt me doen vergeten dat we hier te maken hebben met amateurs”, vond Els Pynoo.
De Song for Life is nu te downloaden. Ook het Urban Choir is erop te horen, dat won de korenwedstrijd in Stars for Life.
De sms’jes die de Eén-kijkers de voorbije afleveringen stuurden, leverden 159.849 euro op voor alle goede doelen.
07:26BINNENLANDDe kerststorm, die de naam Dirk meekreeg, heeft overal in ons land huisgehouden. Tussen 18 uur maandagavond en 6 uur dinsdagochtend werden de hoogste windpieken gemeten in Ukkel, waar windsnelheden tot 101 kilometer per uur werden gehaald. Dat meldt weerman Eddy De Mey.
De storm zal zijn hoogtepunt in de loop van maandag op dinsdag bereiken. Tegen de ochtend zou het ergste voorbij moeten zijn. Het KMI waarschuwt voor felle rukwinden die kunnen oplopen tot 100 kilometer per uur. In het ganse land geldt de code oranje. De storm gaat ook gepaard met een actieve regenzone die met de storm aan land komt. Er geldt over het ganse land een regencode geel.
Kijk hoe deze troep pinguïns 'golft' als verkeer in een file
Kijk hoe deze troep pinguïns 'golft' als verkeer in een file
Stefan Grommen − 20/12/13, 11u03
De 'opeenhoping' van keizerspinguïns, als bescherming tegen het gure poolweer, heeft heel veel weg van file op een autoweg. Time-lapsebeelden tonen een erg fascinerend, golvend patroon van de troep, zo concluderen wetenschappers in de New Journal of Physics.
In mei of juni - herfst op de Zuidpool - leggen de keizerspinguïnwijfjes op het ijs ver van de zee één ei, waarna ze naar zee vertrekken om een vetlaag aan te leggen. De mannetjes blijven in een groep achter in de koude poolnacht. Het ei houden ze op hun voeten onder een beschermende huidplooi.
Door het ei kunnen ze nauwelijks bewegen en zijn ze veroordeeld tot maandenlang vasten en overleven op hun vetreserves. Om de snijdende, koude wind te overleven gaan al de mannetjes dicht bij elkaar staan en blijven voortdurend in beweging, zodat niet steeds dezelfde mannetjes aan de buitenkant staan.
Twee centimeter Die bewegingen zijn nu onderzocht door wetenschappers, zo bericht de Britse krant The Independent. Ze kunnen nog het best omschreven worden als kleine golfjes, net zoals bij een grote file op een autosnelweg: telkens een pinguïn meer dan 2 centimeter van zijn buur wijkt, schuift die ook op. Wetenschappers achterhaalden dat die constante microverschuivingen de eenheid van de groep mooi bewaren, wat natuurlijk de beste bescherming tegen de wind biedt.
Anders dan in een file met auto's kan eender welke pinguïn een 'golfje' in de groep creëren, in eender welke richting. Oorspronkelijk dachten wetenschappers dat enkel pinguïns die naar het midden van de groep bewogen, de bewegingen triggerden. Verder zagen ze twee grote 'golven', die kort na elkaar waren gestart, mooi in elkaar opgaan.
Australische wetenschappers hebben ontdekt dat er goud groeit aan bomen als de eucalyptus en acacia. De ontdekking zou kunnen leiden tot een nieuwe, revolutionaire methode om goud te zoeken. Dat meldt nieuwszender CNN.
Dat planten en bomen mineralen - zoals goud - absorberen via hun wortels, is niet nieuw. Tot nu hebben wetenschappers echter nooit kunnen bewijzen dat die mineralen van diep onder de grond komen.
Onderzoekers ontrafelden het mysterie op de domeinen Freddo Gold Prospect in het westen en Barns Gold Prospect in het zuiden van Australië. De eucalyptus en acacia hebben diepe en omvangrijke wortelstructuren. Bij een grote droogte graven de wortels diep in de grond, op zoek naar water. Zo diep, dat ze soms op goud stoten.
Goudvoorraaden De bevindingen werden deze week gepubliceerd in de online krant Nature Communications. Volgens de onderzoekers kan het onderzoek leiden tot een nieuwe, erg succesvolle methode om goud te zoeken. De bomen kunnen immers aangeven op welke plekken onder de grond nog goudvoorraden te vinden zijn.
Wie nu echter meteen het vliegtuig wil nemen om naar goud te gaan speuren, is eraan voor de moeite. De onderzoekers vonden in de bladeren van de bomen een gemiddelde goudconcentratie van 80 op een miljard en in de schors een concentratie van amper 4 op een miljard. Het goud is met het blote oog dus niet zichtbaar.
De besmettelijke huidinfectie schurft is in Vlaanderen de laatste tijd op verschillende plaatsen vastgesteld. Dermatologen spreken van een epidemie. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
Deze maand werd schurft onder meer vastgesteld in de kinderkankerafdeling van het UZ Gent, in een rusthuis in Averbode en in een studentenhome in Turnhout.
Volgens dermatologe Hilde Lapeere (UZ Gent) komt schurft vooral voor op plaatsen waar intensief huidcontact is tussen mensen. De infectie wordt behandeld met een zalf die over het hele lichaam moet worden uitgesmeerd om de schurftmijten te doden.
De dermatologe verwacht dat de piek zal verdwijnen als er voldoende behandeld wordt, net zoals dat in 2002 het geval was. "Bewustwording is belangrijk, ook onder huisartsen", zegt ze. "Schurft blijft een taboe. Openheid is een eerste stap. De arts moet aandringen op die openheid en op de behandeling van alle contacten van de patiënt."
13/12BINNENLANDEen rit met De Lijn wordt op 1 februari van volgend jaar gemiddeld 1,37 procent duurder. De tarieven van de abonnementen en lange ritten met een Lijnkaart worden aangepast aan de gestegen levensduurte. Korte ritten met een Lijnkaart, biljetten en sms-tickets worden niet duurder. Dat meldt de vervoersmaatschappij vrijdag.
De prijs van de jongerenabonnementen gaat licht omhoog. Een jongerenabonnement voor -25 jaar, de Buzzy Pazz, kost voortaan 183 euro voor een jaar en 67 euro voor drie maanden. Dat is een stijging met 1 euro. Een Buzzy Pazz voor een maand slaat 0,10 euro op tot 23,60 euro. Een Omnipas (25+) zal 249 euro kosten voor een jaar, 91 euro voor drie maanden en 32 euro voor een maand. De Lijn geeft 20 euro korting op een gecombineerd abonnement NMBS-De Lijn. Daarbij komt de korting van de NMBS.
Voortaan betalen 65-plussers die niet inVlaanderenwonen en mensen met een sociaal abonnement (Omnio-WIGW-statuut en Vervoersgarantie) 38 euro voor een jaarabonnement. Een rit van 3 of meer zones met een Lijnkaart kost vanaf februari 1,90 euro en 1,40 euro met een Lijnkaart % (een Lijnkaart tegen verminderd tarief). De laatste aanpassing van de ritprijs voor een rit van 3 zones en meer met een Lijnkaart dateert van 2011.
Supermarkten vroeger dicht op kerst- en oudejaarsavond
Supermarkten vroeger dicht op kerst- en oudejaarsavond
.
Op kerst- en oudejaarsavond sluiten de meeste supermarkten vroeger dan normaal. Uitzondering vormen winkels met zelfstandige uitbaters. Die beslissen zelf over hun sluitingsuur. Bank- en postkantoren gaan op die dagen om 16 uur dicht.
Colruyt sluit zijn deuren om 18 uur in plaats van 20 uur, net zoals het kleinere broertje Okay dat normaal gezien om 19.30 sluit. De openingsuren van de Spar-winkels variëren, omdat de zelfstandige uitbaters hier zelf over mogen beslissen.
Bij Delhaize zijn op zondag 22 en 29 december meer dan 500 winkels open. Op kerst- en oudejaarsavond sluiten de winkels om 18 uur. Zo'n 50-tal AD Delhaize en Proxy Delhaize zullen geopend zijn op kerstdag en nieuwjaarsdag.
Ook Carrefour opent zijn deuren op 22 en 29 december van 10 uur tot 18 uur. Net zoals de concurrentie sluiten de winkels om 18 uur op 24 en 31 december. Met kerstmis en nieuwjaar kan je nog terecht in meer dan 500 Carrefour Express en Carrefour Market, afhankelijk van de eigenaar.
De winkels van Lidl zijn net zoals vorig jaar geopend op zondag 22 december van 9 uur tot 13 uur. Met kerst- en oudejaarsavond kan je in de Lidl-winkel terecht tot 17 uur in plaats van 20 uur.
Banken en post De banken sluiten op het normale uur, 16 uur. Wie dringende bankzaken moet regelen, kan het best een afspraak maken. De postkantoren sluiten ook om 16 uur. De PostPunten volgen de openingstijden van de instelling of handelszaak waar zij gevestigd zijn.
Pech voor de koninklijke familie: de kerstboom aan het Koninklijk Paleis in Brussel heeft de storm niet overleefd, meldt VTM in Het Nieuws van 13 uur. Hij is doormidden gebroken. De boom van drie ton stond er nog maar een paar uur.
Maandag was hij omgehakt in de bossen rond Luik en overgebracht naar het paleis. Gisterenmorgen hadden ze hem rechtgezet, maar ze konden zich dus de moeite bespaard hebben.
Gebruikers kunnen 'oude' Google Glass nu al omruilen
Gebruikers kunnen 'oude' Google Glass nu al omruilen
Gebruikers van Google Glass krijgen van Google de kans om hun oude bril in te wisselen voor een nieuw model met vernieuwde hardware.
Google roept gebruikers, die hun Google Glass voor 28 oktober hebben gekocht, op om deel te nemen aan de 'one time swap out'. Tot 5 februari krijgen ze de kans om de oude bril op te sturen naar Google en er een nieuwe voor terug te krijgen. Naast een vernieuwde bril, levert Google er ook een mono-oortelefoontje bij en overzetzonnebrilletje.
Aan het apparaat zelf is weinig veranderd, laat het bedrijf weten. De nieuwe Google Glass ziet er exact hetzelfde uit als zijn voorgangers. Wel is de nieuwe een stuk sneller en zou hij duurzamer moeten zijn.
Voor wie spijt had van zijn aanvankelijke kleurkeuze is de omruilactie ook goed nieuws. Google biedt de mogelijkheid om een ander kleur model terug te krijgen. Ook komt de nieuwe bril met een nieuwe 1-jarige garantieperiode.
iet alleen aan de kust wordt donderdag zwaar stormweer verwacht, ookAntwerpenhoudt zich klaar voor felle regen en wind. De waterkeringspoorten in de Scheldestad gaan uit voorzorg dicht.
De waterkeringspoorten worden gesloten van donderdagavond tot vrijdagavond. De hoogste waterstanden worden vrijdag omstreeks 5 uur 's morgens en 17 uur 's avonds verwacht. De stad acht de kans groot dat het water over de blauwe steen komt.
Daarom kan het parkeergedeelte op dekaaientussen de Schelde en de waterkeringsmuur niet worden gebruikt vanaf donderdag om 18 uur tot vrijdag om 22 uur. "Automobilisten verwijderen er best zo snel mogelijk hun geparkeerde wagens", meldt de stad in een persbericht. "Wagens die niet tijdig verplaatst worden, lopen het risico getakeld te worden." De stad zal woensdagavond al starten met de verspreiding van de nodige waarschuwingen, onder meer via digitale signalisatieborden in de omgeving.
Het Antwerpse Havenbedrijf verwacht dankzij de sluissystemen geen economische impact van het hoogwater, maar stelt wel dat er van donderdag- tot vrijdagavond geen nieuwe schepen mogen aanleggen aan de Scheldekaaien. De schepen die daar nu aangemeerd liggen, mogen wel blijven.
Vivian Hekking (25), volleybalster bij UVOC Uikhoven, raakte onlangs geblesseerd aan haar oog. Daardoor moest ze een week rechtop slapen. “Echt een ellende”, aldus Hekking.
Een paar weken geleden kreeg volleybalspeelster Vivian Hekking tijdens een match een bal in haar gezicht. De middenspeelster is daardoor een aantal weken buiten strijd. “Ik heb een bloeding in mijn oog en de eerste twee dagen na het voorval zag ik gewoon niks”, vertelt Hekking.
Een ander nadeel is dat Hekking een week rechtop moest slapen. “Ik moest een week goed rusten, maar ik mocht niet gaan liggen vanwege de druk op mijn oog. Dus ik moest zittend slapen. Heel goed gaat dat niet, zeker niet als je lief naast je wel lekker ligt te slapen”, zegt ze.
Oogarts Bruno Smeets van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt legt uit waarom Hekking best rechtop bleef zitten om te slapen. “Het is geen medische noodzaak, maar wel een advies. De bedoeling is om zo het bloed te doen uitzakken naar beneden. Als je rechtop blijft zitten, krijg je je zicht sneller terug”, legt dokter Smeets uit.
Hekkings oog is nog niet helemaal hersteld, maar ze mag ondertussen wel terug liggend slapen.
26/11Mechelen (2800) Huisarts Marc Van hammée uit Muizen (Mechelen) heeft dinsdagmorgen de schrik van zijn leven beleefd. Een ijsklomp zo groot als een voetbal viel op het dak van de wachtkamer naast zijn kabinet en spatte uit elkaar.
Het platte dak werd door de klap deels ingedeukt. De schade is aanzienlijk. Voor Marc Van hammée is er geen twijfel mogelijk : de ijsklomp is van een vliegtuig gevallen.
Weerman Lucien Landuyt uit Sint-Katelijne-Waver stelt dat het bijna niets anders kan zijn dan een losgekomen ijsvorming van een vliegtuig. "Als aan een toestel ijs kleeft, kan dit loskomen als het in lagere en warmere luchtstromen terechtkomt. Maar het valt hier bij ons in de streek toch zeer zelden voor", legt hij uit.
Luchtvaartdeskundige Luc De Wilde sluit een losgekomen ijsvorming niet volledig uit, maar heeft zijn twijfels. “Wanneer dat ijs aan een vliegtuig kleef op 10.000 meter hoogte, dan is dat al lang gesmolten vooraleer het met de grond in aanraking komt."
Van één ding is dokter Marc Van hamméé overtuigd : wie de kolos van een ijsbol op z’n hoofd had gekregen, was op slag dood.
Jelle Cleymans: "Dokters krijgen mijn stemproblemen niet meteen opgelost"
23/11Media & Cultuur ‘De sjofele melkmuil met een beroemde(re) zus en een Studio 100-stigma.’ Zo wordt de Jelle Cleymans (28) van vroeger omschreven door een tv-recensent, maar als het aan Jelle zelf ligt (en ook aan de eerder genoemde recensent), is die tijd voorbij.
“Vroeger was ik als een blikje tomatenconcentraat”, zegt hij. “Als zanger van Spring werd ik de mensen met hoge, geconcentreerde doses in de strot geramd. Met nogal wat vooroordelen tot gevolg. Ik heb de indruk dat dat soort stemmingmakerij grotendeels voorbij is, misschien wel dankzij mijn deelname aan ‘De Slimste Mens’."
Jelle Cleymans kampt wel met een medisch probleem dat hem nogal zorgen baart. "Ik heb problemen met mijn stem, en daardoor kan ik niet doen wat ik zou willen doen. De dokters krijgen het niet in een-twee-drie opgelost en dat is iets wat heel erg op mijn gemoed werkt. Ik denk dat ik wat te veel werk, over te weinig stemtechniek beschik. Mijn stem is mijn instrument en het feit dat dat instrument nu niet meewil, maakt me ongelukkig. En zo wordt het natuurlijk niet alleen iets fysieks, maar ook iets psychologisch.”
Lees het volledige interview met Jelle Cleymans in uw weekendkrant
Bartel Van Riet: "Ik een sekssymbool? Een simpele gast uit de Kempen ja"
Vanaf volgende week is hij alwéér de hort op. Voor tweeënhalve maand dit keer, naar Italië. Zónder z’n vriendin Joy Anna Thielemans. Bartel Van Riet (30), die eerder dit jaar al honderd dagen op wereldreis trok voor zijn VRT-programma ‘De Baard Van Bartel’, is er echter gerust in. “Ach, als een relatie daardoor zou stranden, dan zegt dat genoeg over die relatie.”
Met een baard van een vuistdik begroet Bartel ons in het VRT-gebouw. Heeft hij ’t attribuut speciaal laten staan om het over zijn nieuwe programma ‘De Baard Van Bartel’ te hebben? “Nee, dat is gewoon uit luiheid”, lacht de wereldreiziger.
“Desondanks is die baard belangrijk voor mijn programma: zo kan ik op het scherm bewijzen dat we écht honderd dagen op pad waren. Voor een weddenschap had ik ooit mijn baard al eens drie maanden laten staan, dus ik wist wat het zou worden. En je ziet, een schoon zicht is het zeker niet. (lacht) Bij sommige mannen groeit de baard in de lengte, maar bij mij wordt alleen het pak haar nét onder m’n kin dikker.”
Mede daardoor wordt Bartel links en rechts wel eens opgehemeld als ‘sekssymbool’. “Ik hoor dat ook wel eens, maar ben ik dat écht? Ik denk van niet. Weet je wat ik ben? Een simpele gast uit de Kempen die graag zijn ding doet en daarin gelukkig is.”
Lees het volledige interview met Bartel Van Riet in uw weekendkrant.
Bart De Wever in ziekenhuis slideshow 06:54 Update Binnenland N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever is woensdag in het ziekenhuis opgenomen. Hij had last van hyperventilatie en pijn in de borststreek. "Zijn toestand is wel minder ernstig dan aanvankelijk gevreesd", klinkt het bij N-VA-woordvoerder Philippe Beinaerts. De Wever zal allicht ook vandaag nog in het ziekenhuis blijven. Op de gemeenteraad van woensdagavond werd hij als voorzitter vervangen door Marc Van Peel. Dat leidde tot een rel tussen Vlaams Belang en N-VA. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wenst de Antwerpse burgemeester veel beterschap toe en hoopt dat hij het ziekenhuis snel en gezond kan verlaten. Dat liet de woordvoerder van Peeters, Luc De Serrano, woensdagavond aan Belga weten. TDS Foto Bert Hulselmans: De Wever eerder deze week tijdens de Antwerpse gemeenteraad. Snel beterschap aan Bart De Wever. Hopelijk kan hij het ziekenhuis spoedig en gezond verlaten! — Kris Peeters (@MP_Peeters) 20 november 2013
ANTWERPEN - Op en rond de Grote Markt van Antwerpen hebben 15.000 kinderen en volwassenen zaterdagmiddag de jaarlijkse intrede van Sinterklaas bijgewoond. De Sint kwam als vanouds met zijn stoomboot vol Pieten aangevaren vanop de Schelde, waarna hij vanuit het stadhuis tot ieders opluchting verkondigde dat er ook dit jaar geen stoute kinderen zijn.
De Sint werd aan de kade nabij Het Steen onder een grijze, mistige hemel begroet door onder meer Bart Peeters, die de liveshow op één en Ketnet presenteerde, en Antwerps burgemeester Patrick Janssens. Antwerpen heeft alles te danken aan de Schelde, die hier speciaal ligt om de Sint naar ons te brengen. In feite hebben we dus alles te danken aan Sinterklaas, vindt Janssens.
Van de Scheldeoever trok een lange stoet met onder meer een fanfare en steltenlopers met de Sint mee richting het Antwerpse stadhuis op de Grote Markt. Onderweg werden Sinterklaas en zijn Pieten, kokkin en overige personeelsleden enthousiast toegejuicht door duizenden kinderen, die daar zaterdag al vroeg hadden postgevat om een glimp van hun helden op te vangen.
Vanop het balkon van het Schoon Verdiep las de Sint tot slot voor uit zijn grote boek, waarbij hij na enkele misvattingen uiteindelijk toch tot de conclusie kwam dat er dit jaar geen stoute kinderen zijn. De brave man kijkt er naar eigen zeggen naar uit om binnenkort weer bij iedereen over de daken te klauteren om cadeautjes af te leveren
Maaike Cafmeyer heeft een nieuwe glansrol te pakken in de serie 'Eigen Kweek' op Eén. Een reeks waarin een familie er bewust voor kiest om in plaats van aardappelen, wiet te gaan kweken. Maar aan de drugs zit Cafmeyer naar eigen zeggen niet. "Ik ben al zot genoeg."
"Mijn moeder zegt dat ik dat niet nodig heb. Als ik dan nog een joint zou roken en wat wijn zou drinken dan valt er met mij geen land meer te bezeilen. Ik ben absoluut niet verslavingsgevoelig, in geen enkel opzicht", vertelt Cafmeyer in TvFamilie.
"Ik hou er niet van om de controle te verliezen", geeft Cafmeyer ook in een interview op MNM toe. "Al moet ik ook niet de allerheiligste uithangen, ik heb ook wel eens ooit geëxperimenteerd met een jointje", klonk het toen opeens heel anders. "Maar ik voelde er eigenlijk niets van."