Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
10-10-2009
Frank De Winne gezagvoerder ISS
Vanavond om 22 uur wordt Frank De Winne officieel de nieuwe gezagvoerder in het ruimtestation ISS. Hij volgt Gennady Padalka op.
Voor minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle (MR) een goede reden om volgende week woensdag een feestje te bouwen met toespraken, een receptie en vooral een rechtstreeks verbinding met De Winne. Hij is immers de eerste ESA-astronaut die het commando mag voeren over het ISS.
Dat is uiteraard zijn verdienste, maar Laruelle ziet het ook als een waardering voor de financiële inspanningen van België. Ons land draagt jaarlijk 190 miljoen euro bij aan de ESA-programmas. Daarmee is het per hoofd van de bevolking de grootste geldschieter na Luxemburg. Daarnaast investeerde België 110 miljoen in het ISS.
Laruelle hoopt dat de missie van De Winne inspirerend werkt. België heeft grote nood aan meer jonge wetenschappers.
Dré Steemans, beter bekend als Felice, zal in intieme kring begraven worden. Daar heeft de bekende tv-presentator zelf om gevraagd toen hij nog in leven was. Felice had weinig problemen met de dood.
Vrijdag werd het lichaam van Dré Steemans al begroet door zijn zussen en vader. De uitvaart zal in intieme kring plaatsvinden op vraag van de presentator zelf.
Feest
Felice ging heel nuchter om met de dood en bepaalde een tijdje geleden zelf hoe zijn begrafenis er uit zou moeten zien. Het liefst van al wilde hij er een groot bourgondisch feest maken.
"Als ik morgen sterf, dan ben ik heel gelukkig. Ik heb driemaal zo intens geleefd als de meeste mensen", vertelde Steemans in 2006 aan Het Nieuwsblad.
"Sterven, daar moet je niet te moeilijk over doen. Het is een mooi moment. Het is een teken dat het gedaan is. Geboren worden is een feest, sterven moet dat ook zijn. Veel meer mensen zouden moeten praten over hun eigen begrafenis. Nu is dat taboe, terwijl het zoveel kan vergemakkelijken."
Hartstilstand
Felice overleed in de nacht van donderdag op vrijdag na een zwaar hartstilstand. Jo Steutelings, zijn partner met wie hij al meer dan tien jaar samen was, trof hem dood aan in zijn slaapkamer. Een MUG-arts probeerde Steemans nog drie kwartier lang te reanimeren, helaas zonder resultaat.
Steemans had donderdag nog een cardioloog bezocht omdat hij last had van een beklemmend gevoel in de borst. Na verschillende tests bleek er volgens de cardioloog niets ernstig aan de hand.
De Amerikaanse Caryn Weber beweert dat haar hond, Boomer, de grootste ter wereld is. De Landseer Newfoundlander van drie jaar oud is 91,5 centimer groot.
Tussen het topje van zijn neus en het tipje van zijn start zit een afstand van maar liefst 213,3 centimeter.
Boomer heeft natuurlijk ook steeds een grote honger. Wekelijks speelt hij negen kilogram aan brokken binnen. Het beest weegt dan ook 81,5 kilogram.
"Als hij in huis met z'n staart kwispelt, vliegen alle vazen van de kast", aldus zijn baasje. "Een waterbakje heeft hij niet nodig. Boomer drinkt gewoon uit de gootsteen".
Mevrouw Weber wil Boomer nu een plaatsje in het Guinness Book bezorgen. De vorige recordhouder was een Deense dog van 122 centimeter groot. Hij overleed in de zomermaanden.
Leerlingen Sint-Michielscollege praten met Frank De Winne
Twintig scholieren van het Sint-Michielscollege in Brasschaat mochten woensdagmiddag elk een vraag stellen aan astronaut Frank De Winne. De sessie van tien minuten kostte een jaar voorbereiding. En veel zenuwen.
De school kreeg de buitenkans omdat één van de leraars lid is van een vereniging van zendamateurs, en die kon het contact leggen met het ruimtestation ISS.
Na enkele mislukte pogingen kon er woensdag rond 20 over twaalf contact worden gelegd met het ISS. De jongens en meisjes kregen ongeveer 10 minuten de tijd om hun vragen af te vuren.
De Nederlandse blondine Josje Huisman heeft zaterdagavond de finale van het vtm-programma 'K2 zoekt K3' gewonnen. Madelon verliet de laatste aflevering als eerste. Uiteindelijk moest ook de Belgische Noa Opdebeeck de duimen leggen voor Josje.
Het nieuwe lid van K3 heet Josje Huisman. De 23-jarige Amsterdamse vervangt Kathleen Aerts, die de meidengroep verliet voor een solocarriere.
De jury, het publiek en uiteindelijk ook Karen en Kristel van K3 kozen Josje uit 4.000 kandidaten.
Het Duitse consumentenmagazine Öko- Test komt met een bijzonder testresultaat: sommige zwarte bhs bevatten te veel kleurstoffen, en die kunnen zelfs kankerverwekkend zijn.
Onze reporter trok richting Groenplaats en vroeg of de Antwerpse consumenten daar rekening mee houden. Hij komt tot een voor de hand liggende conclusie! Bekijk hieronder het filmpje:
Minister van Energie Paul Magnette wil dat de drie oudste Belgische kerncentrales tot 2025 open blijven. Dat is tien jaar langer dan gepland.
De PS-politicus heeft het uitstel van de sluiting, volgens de wet op de kernuitstap voorzien voor 2015, voorgesteld aan de regering. Volgens Magnette garandeert de maatregel de energiebevoorrading. De energieproducenten moeten dan wel zorgen voor billijke prijzen, extra groene energie en het spijzen van de federale kas.
Koehandel
"De waarheid is dat de regering al een tijdje bezig is met het opzetten van een koehandel tussen de regering en Electrabel", reageert Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid voor Groen!. "In ruil voor een paar schamele stuivers voor de begroting, zal Electrabel zo zijn monopolie en winsten veilig kunnen stellen."
Een 16-jarig Australisch meisje staat op het punt om solo de wereld rond te zeilen. Ze zou de jongste persoon ooit zijn die dit onderneemt.
Jessica Watson zal één van de volgende dagen haar reis aanvatten. Ze vertrekt in Sydney, ondanks waarschuwingen van de autoriteiten. Enkele weken geleden vertrok Watson ook al eens, om binnen de 24 uur op een vrachtschip te botsen.
In Nederland wilde de 13-jarige Laura Dekker solo rond de wereld zeilen, maar dat werd haar verboden.
De Belgische astronaut Frank De Winne krijgt vrijdag toch wel erg speciaal bezoek. Miljardair en entertainer Guy Laliberte, de oprichter van Cirque du Soleil, betaalde maar liefst 35 miljoen dollar om twaalf dagen te mogen doorbrengen in het internationale ruimtestation ISS.
Woensdagochtend werd Laliberte met een Russische raket gelanceerd vanop de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan. Twee overige ruimtevaarders klommen mee aan boord: de Amerikaanse astronaut Jeffrey Williams en de Russische kosmonaut Maxim Soerajev.
Terwijl ze dat deden weerklonk buiten het liedje 'Mammy Blue'. De sojoez-raket zou zich vrijdag aan het ISS moeten koppelen.
Williams en Soerajev blijven 169 dagen aan boord van het ISS. Laliberte keert terug met huidig ISS-gezagvoerder Gennadi Padalka en de Amerikaan Mike Barratt. Nadien wordt Frank De Winne de eerste niet-Amerikaanse of Russische gezagvoerder over het ISS.
Op dinsdag 13 oktober doet een nieuw personage zijn intrede in 'Thuis'. Het is Bram, die als leerjongen aan de slag gaat bij Sanitechniek. Bram is zeventien en werkt liever met zijn handen dan hij op de schoolbanken zit. Gelukkig is hij meer dan welkom bij het loodgietersbedrijf.
De rol van Bram wordt vertolkt door Bert Verbeke. De twintiger is nog maar net afgestudeerd aan het conservatorium in Brussel, maar heeft al wel wat ervaring opgedaan.
Hij vertolkte gastrollen in 'Witse' en 'Zonde van de zendtijd' en was te zien in de 'Provincieshow' met het ensemble Cats. Hij speelde ook verschillende personages in het stuk 'Midzomernachtsdroom', dat geregisseerd werd door zijn 'Thuis'-collega Leah Thys.
Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) blijkt dat de milieuvervuiling vrij accuraat valt vast te stellen met behulp van egels. De opmerkelijke resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Zoogdier van het Nederlandse Natuurpunt.
De onderzoekers voerden testen uit met een egelpopulatie in Hoboken die zich heeft gevestigd op minder dan 1 kilometer van een metaalverwerkend bedrijf. Daarnaast onderzochten de wetenschappers zes egelpopulaties ten noordoosten van Hoboken. De verste egelpopulatie bevond zich in Zoersel, op een ruime afstand van 20 kilometer van het vervuilende bedrijf.
Chip
178 egels werden gevangen en gemerkt met een chip. Van 83 onder hen werden haar en stekels verzameld. Die werden later geanalyseerd op zware metalen.
De resultaten spreken boekdelen. Hoe dichter een egel zich bij het metaalverwerkende bedrijf bevond, hoe meer zware metalen er werden teruggevonden in de haren en stekels.
De egels uit de populatie die zich op 1 kilometer van het bedrijf bevonden hadden tientallen keren meer zilver, arseen, cadmium en lood in hun lichaam dan andere egels.
De vrouwelijke vinvis overleed naar alle waarschijnlijkheid door een aanvaring met een schip en werd meegesleurd tot aan de Berendrechtsluis in de Antwerpse haven. Vandaar werd het dier dinsdagmiddag naar het strand van Sint-Anneke gesleept.
De dode walvis zorgde dinsdag voor honderden kijklustigen op het Sint-Annastrand.
Laura Omloop uit Berlaar-Heikant heeft vanavond de finale gewonnen van 'Junior Eurosong'. Dat betekent dat zij op zaterdag 21 november ons land mag vertegenwoordigen op de zevende editie van het Junior Eurovisiesongfestival in Kiev.
In de finale haalde Laura het van de andere solo-zangeres Manou. "Ik voel me heel blij", zei Laura toen ze wist dat ze gewonnen had. "Ik wil iedereen bedanken die op mij heeft gestemd."
Jongste deelneemster
Laura Omloop is afkomstig uit Berlaar en was met haar tien jaar de jongste deelneemster aan 'Junior Eurosong'. Ze kreeg haar vliegtuigticket uit handen van Oliver, die vorig jaar België vertegenwoordigde op het Junior Eurovisiesongfestival in Cyprus.
Misschien heb je thuis de voorbije weken al enkele spinnen over de vloer gehad? Het ziet er naar uit dat we deze herfst wel meer spinnen zullen zien. Door het weer van de voorbije weken waren de omstandigheden goed voor spinnen om zich voort te planten. Het aantal spinnen is daardoor volgens Britse wetenschappers fel toegenomen. En in deze periode van het jaar dringen de spinnen massaal onze huizen binnen, meldt de Telegraph.
Spinnen zijn zowat de meest ongewenste dieren in huis, maar toch hebben ze ook positieve effecten. Zonder spinnen zouden we overspoeld worden door vliegen en andere lastposten. Door het mooie weer zullen we de komende week meer spinnen dan normaal ons huis zien binnendringen. Het is ook in deze tijd van het jaar dat spinnen ons meer opvallen. De spinnen uit de tuin worden dikker en veel kleine spinnetjes worden geboren. (gb)
Frank De Winne weekje langer in de ruimte dan gepland
Terwijl de zeskoppige bemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS een compensatiedag heeft gekregen en zo een verlengd vrij weekeinde heeft, blijkt nu dat Frank De Winne een week later zal terugkeren dan gepland. Overigens is het begrip "vrij weekeinde" relatief, want het is vandaag kuisdag in de spacemeccano, zo heeft woordvoerder Valeri Lyndin van de Russische vluchtleiding (Tsoup) bekendgemaakt.
Verlengd weekend De 19de en de 20ste hoofdbemanning van het ISS waren vier vrije dagen toegekend, waaronder de Amerikaanse en de Russische nationale feestdag. Maar op één van die vier dagen werd er intens samengewerkt met de bezoekende bemanning van het ruimteveer Discovery. Als compensatie daarvoor moeten de zes volgende maandag ook niet werken, als verlengstuk van het weekeinde.
'Grote schoonmaak' Wat weer niet wegneemt dat er op de agenda voor vandaag 'grondige schoonmaak' staat. Want op 2 oktober komt er met de Sojoez TMA-16 een nieuwe bemanning aan, bestaande uit de Rus Maxim Soerajev en de Amerikaan Jeffrey Williams, plus als ruimtetoerist Guy LaLiberté, de Canadese stichter van de Cirque du Soleil. Deze laatste keert op 11 oktober samen met de huidige gezagvoerder Gennadi Padalka en de Amerikaan Mike Barratt naar de Aarde terug, in de Sojoez TMA-14.
Terug op 1 december Een woordvoerster van het Belgisch federaal wetenschapsbeleid heeft de lakonieke informatie op de website van de NASA bevestigd dat De Winne pas op 1 december naar de Aarde terugkeert. Oorspronkelijk was de terugreis met de Sojoez TMA-15, in gezelschap van de Rus Roman Romanko en de Canadees Robert Thirsk, voor 23 november gepland. Technische kwestie Desgevraagd omtrent de reden zei de woordvoerster dat er niets speciaals aan de hand is en dat het om "een technische kwestie" gaat. Die heeft onder meer te maken met het herhaaldelijk uitstel dat de lancering van shuttles naar het ISS hebben opgelopen.
Overigens lijkt de NASA de nieuwe datum te vroeg te hebben gecommuniceerd, want op de sites van de andere partners in het ISS is er niets over te vinden.
Complexe overdracht Gisteren nog heeft de bemanning van het ISS de complexe overdracht afgerond van twee wetenschappelijke instrumenten en waarin De Winne een hoofdrol heeft gespeeld. Woensdag werd eerst met de Canadese robotarm van het ISS, de Canadarm-2, het pallet uit de eind vorige week aangekomen eerste Japanse ruimtecargo HTV-1 gehaald. Op dat pallet stonden beide experimenten.
Donderdag hevelde de Belg met de Japanse robotarm van het ISS de experimenten HREP en SMILES van dat pallet over naar de "veranda", een extern platform aan het Japanse ruimtelab Kibo.
Robotica Het pallet werd volgens het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa vrijdag opnieuw in het niet-drukgedeelte van de HTV-1 geschoven, dankzij vier uur uiterst precieze robotica waarbij er weer een samenspel was tussen de Japanse robotarm en de veel grotere Canadarm-2. Wie van de zes opvarenden die robotarmen bediende, is niet gezegd. De vluchtleiding heeft volgens de NASA beslist dat de onbemande HTV-1 op 30 oktober weer wordt losgemaakt om twee dagen later op te branden in de atmosfeer. (belga/jv)
14/09 De klimaatwijziging is ook slecht nieuws voor bierliefhebbers. Tsjechische onderzoekers hebben vastgesteld dat de kwaliteit van de hop voor pils er flink op achteruitgaat als gevolg van de stijgende temperaturen. Dat heeft vooral gevolgen voor de typische bittere smaak van het bier.
Tsjechië is de bakermat van de pils, het goudgele bier van lage gisting dat zijn naam aan de Tsjechische stad Pilsen te danken heeft. Een belangrijk bestanddeel van het pilsbier is de hop. De lupuline in de hopplant geeft de pils zijn bittere smaak en verlengt ook zijn houdbaarheid.
Volgens klimaatonderzoekers van het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut is de kwaliteit van de Saazhop de laatste vijftig jaar gedaald door de opwarming van de aarde.
Opwarming
Ze kwamen tot die conclusie door gedetailleerde informatie over de weerpatronen, hopoogst en hopkwaliteit van 1954 tot 2006 naast elkaar te leggen.
Zelfs met de bescheiden opwarming die we tot nog toe gekend hebben, zijn de opbrengsten gestagneerd en is de kwaliteit gedaald, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Agricultural and Forest Meteorology.
Alfazuren
De bitterheid van de hop komt vooral van de alfazuren. Goede Saazhop, die ook in Belgische brouwerijen gebruikt wordt, moet ongeveer 5 procent alfazuren bevatten. Volgens de Tsjechische onderzoekers daalde de concentratie alfazuren met 0,06 procent per jaar de voorbije halve eeuw.
Als de opwarming aan het huidige tempo voortgaat, dan kan de concentratie van alfazuren nog 13 tot 32 procent dalen, blijkt uit simulaties van de Tsjechische onderzoekers. Ook de omvang van de hopoogst kan 7 tot 10 procent achteruitgaan.
12/09 In Bikschote heeft een man een wel heel speciaal stuk speelgoed ineen geknutseld voor zijn kinderen. De twee zoontjes kregen... een eigen flitspaal.
Gerdy Vandevyvere had er genoeg van dat er in zijn straat voortdurend te hard gereden werd. Hij vroeg aan de burgemeester of er geen flitspaal kon geplaatst worden, maar kreeg nul op het rekest.
Daarop bouwde de man zelf een flitspaal, met stroboscoop in, zodat het lijkt of hij echt werkt. De kinderen van de man amuseren zich er kostelijk mee en foppen zo dagelijks tientallen bestuurders.
Bekijk ook deze vtm-reportage (na de reclame beneden op 'play' klikken):