Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
02-08-2010
'Vroeg of laat eten we alle'maal insecten'
Sprinkhanen en kevers zijn milieuvriendelijk alternatief voor vlees
'Vroeg of laat eten we alle maal insecten '
maandag 02 augustus 2010
Auteur: Tom Le Bacq
Insecten eten is een veel milieuvriendelijker alternatief voor vlees. Ook hier zullen we de komende jaren vaker insecten verorberen, zegt de Nederlandse onderzoeker Arnold van Huis. 'Garnalen eten we toch ook? Dat is zowat hetzelfde.' Tom Le Bacq
ADHESE IMU (in artikel) - 2K - NIET VERWIJDEREN
ADHESE TEXTLINK - NIET VERWIJDEREN
'Als we goede koks vinden die leuke receptjes bedenken, als we mensen goed uitleggen wat ze kunnen eten en wat niet, en als we de insecten op een veilige en hygiënische manier kunnen produceren, dan is er geen enkele reden waarom we hier de komende jaren niet veel meer insecten zullen eten dan nu. Het zou alleszins goed zijn voor het milieu en het is net zo gezond als bijvoorbeeld kip of vis.'
Dat zegt de Nederlandse professor Arnold van Huis van de universiteit van Wageningen. Hij heeft onderzoek gedaan naar de consumptie van insecten en de impact daarvan op het milieu.
'De veeteelt is goed voor 18 procent van alle broeikasgassen in de wereld', zegt hij. 'Terwijl heel veel eetbare insecten helemaal geen dergelijke gassen uitstoten. Insecten hebben ook veel minder voedsel nodig. Voor één kilogram vlees moet je een dier tien kilo voedsel geven. Voor bijvoorbeeld één kilogram krekelvlees is dat maar twee kilo voedsel. Je kunt ook veel efficiënter oogsten: van een koe eten we maar 55 procent op, van een krekel 80 procent. De vleessector neemt nu al 70 procent van ons landbouwareaal in. Als je weet dat we tegen 2050 met negen miljard mensen zullen zijn op aarde, dan weet je dat we het met vlees alleen niet zullen redden. We moeten alternatieven als insecten overwegen.'
Redenen genoeg dus om binnenkort wriemelende beestjes in de pan te gooien, maar zo'n vaart zal het in onze contreien toch niet al te snel lopen, geeft ook Van Huis toe. 'Heel veel mensen zien het niet zitten om insecten op te eten. Nochtans is er geen reden om bang te zijn: elders in de wereld wordt het wel gedaan. En we eten toch ook garnalen? Dat is bijna net hetzelfde.'
In de quiche of de wok
Meelwormen of sprinkhanen zijn ideaal om kennis te maken met eetbare insecten, zegt Van Huis. 'Je kunt ze in een soep gebruiken, je kunt er een quiche mee maken, je kunt sprinkhanen bijvoorbeeld in de wok gooien, en ga maar door', zegt hij. 'In Nederland zijn al drie bedrijven bezig met de kweek van insecten voor consumptie.'
En als we ook dan nog de beestjes niet binnenkrijgen, dan kan het nog altijd ongemerkt. 'We onderzoeken allang hoe we de eiwitten uit insecten kunnen halen om ze te verwerken in ons voedsel', zegt van Huis. 'Voor dat onderzoek hebben we van de Nederlandse regering 1 miljoen euro gekregen.'
In 2013 of 2014 wordt een wereldcongres georganiseerd over het eten van insecten.
De Nederlandse tiener Laura Dekker start woensdag aan haar solozeiltocht rond de wereld. Dat heeft het meisje laten weten via haar weblog.
De 14-jarige zeilster vertrekt woensdag vanuit de haven van het Zeeuwse Den Osse. Samen met haar vader zet ze dan koers richting Portugal. De twee gaan dan na of haar boot Guppy voldoet aan de eisen voor de lange tocht.
Papa verlaat het schip in Portugal. Wanneer dat net zal zijn, is nog niet bekend.
Afgelopen dinsdag zette een kinderrechter in Middelburg het licht op groen voor de reis. Hij hief namelijk de ondertoezichtstelling van Laura door Jeugdzorg op.
Mama en papa Dekker hebben zo weer het volle zeggenschap over haar dochter. Zij vinden het prima dat Laura de jongste solozeilster ooit wil worden die de rond de wereld vaart.
Mug verlekkerd op bloed lange mannen en dikke vrouwen
Volgens onderzoekers van de universiteit van het Schotse Aberdeen hebben muggen het vooral gemunt op grote mannen en dikke vrouwen.
Ze volgden lange tijd zo'n 300 Schotten. Ze gingen na wie van hen het vaakst gestoken werd.
Project Jenny Mordue benadrukt dat de vervelende insecten verleid worden door vocht en warmte. Grotere en dikkere lichamen produceren dat nu eenmaal het meest.
Muggen vliegen bovendien ook op twee meter hoogte. Lange mannen krijgen ze op die manier het snelste in het vizier.
Voor mensen die meteen een dieet willen starten nog dit. Ook erfelijkheid speelt mee. Van onze ouders krijgen we het bloed dat muggen wel of niet willen drinken.
Dit weekend vindt de jaarlijkse nationale tuinvlindertelling plaats. Het is de vierde keer dat Natuurpunt en haar Waalse zustervereniging Natagora de telling organiseren.
De telling wordt niet enkel georganiseerd om gegevens in te zamelen over de situatie van de inheemse vlinders, men wil de mensen ook bewust maken van het belang van de fauna en flora in hun nabije omgeving.
Met uitsterven bedreigd
Natuurpunt meldt meteen ook dat deze telling noodzakelijk is aangezien het niet slecht gaat met de vlinderpopulatie in België. Er vertoefden ooit 64 soorten vlinders in ons land. Een derde daarvan is uitgestorven en nog een derde is met uitsterven bedreigd. Zelfs met de citroenvlinders en de dagpauwogen die we regelmatig in de zomer zien, gaat het niet goed.
Intensief gebruik van het landschap is de voornaamste reden. Er zijn geen bloemen meer in onze landbouwgebieden en geen ruimte voor insecten. Bovendien worden grasbermen kort gemaaid en in openbaar groen wordt er meestal gekozen voor uitheemse planten.
Vlindervriendelijke tuinen
De vlinders zoeken massaal toevlucht in de Vlaamse tuinen waar nog plaats is voor bloemen. Natuurpunt roept ook op om de tuinen nog meer vlindervriendelijk te maken. Zo zijn er in het voor- en najaar niet genoeg nectarplanten meer voor de vlinders. Exotische planten en kortgeschoren gazonnen voorzien de vlinders niet genoeg plekjes om hun eitjes achter te laten.
Iedereen die wil, kan deelnemen aan de telling. Op 3 augustus komen we te weten hoe het gesteld is met Belgische vlinderpopulatie. Meer informatie: www.vlindermee.be
Uw moeder is overleden dus moet u de woning verlaten, zo zegt de wet
Dave Casteleyn (26) zijn moeder overleed eind november 2009 en daarom moet hij de ouderlijke huurwoning verlaten. Datzelfde maken ook Steven Moya Santana en Rachid El Amraani mee. Ze werden alle drie wees en dan mogen ze van de huisvestingsmaatschppij Tuinwijk niet blijven wonen in een sociale huurwoning.
De drie Lokeraars vonden elkaar als slachtoffer van die kronkel in de wetgeving. Ze beleven niet enkel een emotioneel moeilijke periode maar gaan tegelijk door een financiële hel. "Al mijn geld is op. De rekening van het ziekenhuis bedroeg meer dan tweeduizend euro en daarna nog eens ruim tweeduizend euro voor de begrafenis. Een eenvoudige crematie want de as uitstrooien op zee zoals mijn moeder wou was te duur. Vorige maand heb ik moeten leven van 75 euro, acht kilo ben ik afgevallen", illustreert Dave Casteleyn zijn benarde financiën.
Wat meteen duidelijk maakt dat een ander appartementje huren uitgesloten is. "Ik kan niet verhuizen want dan moet ik een huurborg betalen en ik heb geen geld", beseft Casteleyn. Het liefst zou de jongeman blijven in het appartement waar hij al bijna twintig jaar woont maar dat laat de wet niet toe.
Misbruik
"Vroeger werd nogal eens misbruik gemaakt om een huurcontract te laten doorlopen van de ouders naar de kinderen. Een paar maanden voor het overlijden kwam een kind al dan niet op papier inwonen bij de vader of moeder. Als die dan gestorven was nam het kind het huurcontract over zonder jaren op de wachtlijst te hebben gestaan", legt Bea Plaetinck het misbruik uit. Zij was de beste vriendin van Dave's moeder en is nu zijn toeverlaat.
"Om die misbruiken te stoppen is de wet aangepast en kunnen meerderjarige kinderen, na het overlijden van de ouder, niet meer blijven wonen in een sociale huurwoning. Maar bij Dave is er geen sprake van misbruik, hij woont hier al zo lang en heeft de laatste jaren zijn zieke moeder met veel liefde verzorgd", vertelt Plaetinck.
Niet uitzonderlijk
Het verhaal van Dave is helaas niet uniek. "Een vriend van Dave heeft het nog moeilijker. Rachid El Amraani woonde samen met zijn mindervalide broer bij hun vader. Ook in een huurhuis van Tuinwijk Hun papa is onlangs overleden en ook zij komen daarom op straat te staan. Dit is gewoon onmenselijk", ergert Plaetinck zich aan die te strikte wetgeving.
Ook Antonio Moya Santana beleeft een quasi identiek verhaal. "Ik ben gescheiden en mijn zoon Steven woonde bij zijn moeder. In juli vorig jaar is zij overleden aan kanker en een paar weken later kreeg Steven van de huisvestingsmaatschappij Tuinwijk dat hij het huis moet verlaten. Mijn zoon verliest zijn moeder en dus moet hij maar opkrassen, hoe is dit toch mogelijk?"
Discriminatie
En ook hier blijkt dat de wetgever niet altijd logisch handelt. "Als het inwonende kind 25 jaar geworden is gaat de huurprijs naar omhoog, in mijn geval was dat 130 euro per maand. Maar toch tel ik niet mee als medehuurder, dit is discriminatie", vindt Dave die het erg moeilijk heeft met zoveel onrecht.
Freya Van den Bossche dreigt met snelle doorlichting
De sociale huisvestingsmaatschappij Tuinwijk uit Lokeren heeft het verkorven bij Vlaams minister van wonen Freya Van den Bossche (Sp.a). Drie meerderjarige wezen moeten over enkele weken het appartement waar ze in opgroeiden verlaten. Dat is het gevolg van een wet die in het leven werd geroepen om te voorkomen dat kinderen automatisch het huurcontract van hun overleden ouders zouden overnemen zonder op een wachtlijst te hebben gestaan. Het resultaat is dat meerderjarige kinderen die effectief bij hun vader of moeder inwonen op straat komen te staan na het overlijden. Van den Bossche wil die wet versoepelen maar dat vergt tijd en intussen dringt ze aan bij de huisvestingsmaatschappij Tuinwijk om het huurcontract te laten doorlopen. Tuinwijk wil daar nog niet op ingaan en daarop heeft het kabinet laten weten dat de maatschappij bovenaan de lijst komt om doorgelicht te worden. Alle Vlaamse huisvestingsmaatschappijen worden op termijn doorgelicht, wat ze doorgaans niet leuk vinden. De Lokerse huisvestingsmaatschappij riskeert nu als een van de eerste aan de beurt te komen.
De Stad Antwerpen begint vanaf september, samen met de lokale verkeerspolitie Antwerpen, opnieuw met een gratis opfrissingscursus over de wegcode. "Een juiste kennis van de verkeersregels en de toepassing ervan kan u helpen om ongelukken te voorkomen", klinkt het.
Een erkende lesgever van de VAB-rijschool geeft u meer uitleg over verkeersdrukte, gedrag in het verkeer, techniek van het ritsen, opfrissing van de verkeersregels, in- en uitvoegen op autosnelwegen en het openbaar vervoer, ...
De lesgever kan vanuit zijn ervaring ook plaatselijke knelpunten en specifieke situaties in uw district bespreken.
De gratis opfrissingscursus vindt plaats op een dinsdag of donderdagnamiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur. De cursus start vanaf begin september 2010 tot en met begin december 2010.
Meer info: 03 338 58 99 of verkeerseducatie@politie.antwerpen.be
Handen wassen na een bezoek aan de WC zou niet meer veel uithalen als je nadien je gsm bovenhaalt. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk vastgesteld dat gsm's een grotere broeihaard van bacteriën zijn, dan de doortrekknop van een mannentoilet.
Men onderzocht een 30-tal gsm's op aanvraag van de consumentenorganisatie Which. Hieruit blijkt dat er 18 keer meer levende bacteriën zitten op een gsm dan op een doortrekknop van een toilet. De concentratie levende bacteriën was bij één gsm zo hoog dat het telefoneren ermee wel eens tot maagklachten zou kunnen leiden. Sterilisatie van dit toestel zou dus wel op zijn plaats zijn.
Normaal zouden de bacteriën niet zoveel kwaad kunnen. Het wijst enkel op slechte hygiëne. De consumentenorganisatie Which stelt daarom enkel voor je gsm van tijd tot tijd te ontsmetten met alcohol.
Een gevaarlijke plant is bezig aan een opmars in ons land. Het gaat om de reuzenberenklauw, die een sap bevat dat brandwonden kan veroorzaken.
De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) is vooral langs wegen, in de berm, terug te vinden. Daardoor raken de zaden ook snel wijdverspreid; de wind die door voorbijrijdende auto's en treinen wordt veroorzaakt, draagt daar aan bij.
Zuur
De planten, die tot vijf meten hoog kunnen worden, kunnen zowel droogte als koude verdragen. Wie de bladeren aanraakt, riskeert brandwonden omdat het sap in combinatie met zonlicht een brandend zuur wordt.
Laura heeft al op verschillende plaatsen haar sporen verdiend als zangeres. Van de plaatselijke zangwedstrijd in Berlaar-Heikant tot de tv-show 'Peter Live'.
Laura en Free Souffriau zingen Ann Christy bij 'Peter Live' op Eén:
Laura zingt in De Klaveren Drie in Kasterlee:
Laura wint publieksprijs op lokale zangwedstrijd in Berlaar-Heikant:
Reacties
Er zijn nog geen reacties op 'Het repertoire van Laura in beeld!'.
Liliane Saint-Pierre "kapot van verdriet" na dood van haar man
Liliane Saint-Pierre "kapot van verdriet" na dood van haar man
Marc Hoyois, echtgenoot van Liliane Saint-Pierre, is overleden. Dat meldt de officiële site van de zangeres. Marc Hoyois deelde sinds 1985 zijn leven met Liliane en was eerder de echtgenoot van Ann Christy.
Marc Hoyois leed aan prostaatkanker maar zijn overlijden zondag was toch onverwacht. Gecontacteerd door een krant reageerde Liliane Saint-Pierre: "Ik ben kapot, mijnheer. Meer kan ik echt niet zeggen. Dit is veel te lastig voor me. Maar dank voor uw medeleven".
Marc Hoyois was de drummer van het beatgroepje The Adams, waarbij Ann Christy in de jaren 60 debuteerde. Hij hertrouwde kort na het overlijden van Ann Christy met Liliane Saint-Pierre.
Zangeres Liliane Saint-Pierre heeft vrijdag voor het eerst opnieuw opgetreden sinds het plotse overlijden van haar echtgenoot Marc Hoyois op 4 juli. Ze stond twee keer op het podium tijdens de Gentse Feesten.
De 61-jarige zangeres stond telkens meer dan twee uur op het podium. Nochtans twijfelde Saint-Pierre of ze het wel zou aankunnen om amper drie weken na de dood van haar man opnieuw te zingen.
"Zonder de steun van mijn orkest zou ik hier misschien niet gestaan hebben. En ik doe het ook voor mijn man, want als ik het soms niet meer zag zitten, zei Marc altijd: 'niet flauw doen, ervoor gaan, nooit opgeven, doorgaan'. Ik heb veel kracht gekregen van hierboven", aldus de zangeres.
Eerst verkeersboete betalen en dan pas op vakantie
Eerst verkeersboete betalen en dan pas op vakantie
Op de luchthaven van Schiphol doet de Nederlandse politie in deze tijd van het jaar gouden zaakjes. Reizigers die nog een verkeersboete hebben openstaan, worden naar de kant gehaald en mogen pas vertrekken als ze eindelijk in hun buidel tasten. Die werkwijze heeft deze maand al 75.000 euro opgebracht. Ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) is vol lof over de aanpak.
"We doen het in feite het ganse jaar door, maar tijdens de drukke vakantiemaanden uiteraard met veel meer resultaat', aldus Robert Van Kapel, woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven van Schiphol, over de controleacties.
De politie controleert wel alleen maar de helft van de reizigers. Anders zouden de wachtrijen te lang worden. "Meestal betalen ze meteen, om niet het vliegtuig te missen", aldus Van Kapel nog.
Interesse
Op de Belgische luchthavens vragen ze een vakantieganger ook wel eens eerst een boete te betalen, maar dat blijkt geen automatisme te zijn. "'Wij controleren eveneens via steekproeven de paspoorten van vertrekkende passagiers, waarbij ook wij soms vaststellen dat een boete niet betaald werd", aldus hoofdcommissaris van de luchthavenpolitie Bruno Franckx aan Het Nieuwsblad. "Maar het hangt van de aard en de hoogte van de boete af of we eisen dat die onmiddellijk wordt betaald. Voor een verkeersboete van 50 euro gaan we iemands vakantie niet in het gedrang brengen."
Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) zegt de Nederlandse aanpak met interesse te bekijken. Toch meent hij dat een gelijkaardig project in ons land niet meteen aan de orde is. "Het innen van verkeersboetes is in ons land immers een kluwen van verantwoordelijkheden. Dat vraagt allemaal tijd", aldus de CD&V'er.
Daar is de zomer en daar zijn de kwallen. Begin juli spoelde al een grote lading blauwe haarkwallen aan en nu is het de beurt aan de venijnige kompaskwal. "Voor de kust zweven er miljoenen in zee." Dat vertelt marien bioloog Francis Kerckhof van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
"Elk jaar krijgen onze stranden wel wat van die zomerkwallen over de vloer. Maar twee weken terug waren het er fors meer dan normaal. De noordenwind zorgde ervoor dat heel wat blauwe haarkwallen richting onze stranden werden gedreven en er ook aanspoelden. Ze zien er wat schrikwekkend uit, maar wie door hen gebeten wordt komt er doorgaans vanaf met lichte prikpijn."
Veel venijniger zijn de giftige tentakels van de bruine kompaskwallen. "We schatten dat er ook van deze typische zomersoort enkele miljoenen ronddobberen. Kwallen kunnen niet zelf zwemmen. Ze bewegen zich hooguit wat naar boven of naar onder in de waterkolom. Dat maakt dat hun verplaatsing volledig afhankelijk is van de windriching en de zeestromingen."
Honderdduizend bezoekers op eerste dag Tall Ships (video)
Honderdduizend bezoekers op eerste dag Tall Ships (video)
De eerste dag van de vijfde editie van The Tall Ships Races was een schot in de roos. Maar liefst 100.000 mensen kwamen op het unieke evenement af. Dat meldt Annik Dirkx van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.
"Het was nog maar de eerste dag en op zaterdag moeten nog veel mensen werken. Vanaf zondag verwachten we meer volk. Dan staan er ook nog een aantal publiekstrekkers op het programma", aldus Dirkx.
Skywatch
De schepen liggen aangemeerd aan de Scheldekaaien en de dokken van de Haven. Uw krant is sponsor van het evenement, en zorgt daarvoor aan de Waagnatie voor een extraatje. Met de skywatch kan u nog tot dinsdag 60 meter hoog gaan, zodat u de Schelde en haar boten kan aanschouwen vanop eenzame hoogte.
Onze vliegende reporter ging zaterdag mee op en af en sprokkelde reacties. Hoe het eraan toe ging, ziet u in onderstaand filmpje!
De absolute publiekstrekkers dit jaar zijn de Mir uit Rusland, de Sorlandet uit Noorwegen en de Eendracht uit Nederland. Ze kunnen bewonderd worden vanop de Scheldekaaien. In totaal zijn er 72 zeilschepen aangemeerd, waarvan 22 klasse A-schepen.
The Tall Ships Races 2010 duurt vier dagen. In totaal worden één miljoen bezoekers verwacht.
Gaat u dit weekend net als onze redacteur Tall Ships spotten? Stuur ons uw foto via upload.gva.be en maak kans op een Canon EOS 1000D.
Door de aanhoudende hitte noteren alle ziekenhuizen in Vlaanderen momenteel een enorme stijging in het aantal spoedopnames. Gemiddeld tellen de hulpdiensten een kwart meer aanmeldingen dan anders.
Dat de hitte voor deze stijging zorgt, blijkt uit de symptomen van de patiënten. Problemen aan de luchtwegen, hartkloppingen en uitdrogingsverschijnen zijn de meest voorkomende aandoeningen. De meeste patiënten die opgenomen worden op de spoed blijven ook enkele dagen in het ziekenhuis. Vooral kinderen onder de drie jaar en oudere mensen boven de tachtig zijn gevoelig voor de aanhoudende hitte.
Omdat er tussen de hitteperiodes een paar koelere dagen zaten, zit het aantal spoedmeldingen waarschijnlijk nog niet op zijn hoogtepunt.
Om ziekenhuisopnames te vermijden, roepen artsen massaal op om zware inspanningen te vermijden tijdens warme dagen als vandaag. Het is ook belangrijk dat je voor voldoende bescherming tegen de zon zorgt. Voldoende water drinken en veel zonnecrème smeren is dus de boodschap.
Antwerpse ijsventer bestormt concurrent met ijsschep
In Antwerpen zijn twee ijsverkopers donderdagmiddag met elkaar in de clinch gegaan. Niemand geraakte gewond, maar een van de mannen slaagde er wel in de wagen van zijn concurrent met een ijsschep te bewerken.
De twee mannen kruisten elkaars pad donderdag rond 14 uur. De ene verkoper, een 40-jarige man uit Kasterlee, slingerde verwijten naar het hoofd van de andere verkoper, een 47-jarige man uit Turnhout.
Deze laatste verwittigde de politie, waardoor zijn concurrent uit de kar stapte en begon te zwaaien met een ijsschep. Daardoor raakte het voertuig van de man uit Turnhout beschadigd.
De politie kwam tussenbeide en kon verhinderen dat iemand gewond raakte.
Lien Van de Kelder doucht graag met warm water. Buiten. In de zon. En ze is niet alleen. Ook Kobe Ilse, Lady Linn en enkele andere BV's outen hun voorkeur in een filmpje op het internet.
De filmpjes kaderen in een actie van het Vlaams Energie Agentschap, dat maandag haar campagne 'Kies voor groene warmte' op gang trok.
Daarvoor werden maandagochtend aan verschillende grote stations zo'n 25.000 zonnedouchezakken uitgedeeld.
Zonnedouchezakken, dat zijn zwarte bio-afbreekbare zakken die na enkele uren zonnen voor een zonverwarmde douche zorgen.
En onder zo'n zak neemt een milieubewuste BV tegenwoordig al eens graag een douche, zo blijkt. Of althans toch voor het filmpje.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op 'Het repertoire van Laura in beeld!'.