Zelfrijdende auto's een uitkomst voor senioren of niet?
Inhoud blog
  • Wat als iedereen opeens elektrisch zou rijden?
  • Alles over de DOT code
  • Energielabel auto’s
  • Een volledige gids over microplastic, fijnstof en autobanden
  • Elektrische auto's: zijn deze geschikt om mee op reis te gaan?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Alles over de ontwikkelingen van de zelfrijdende auto.
    07-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn zelfrijdende auto’s een uitkomst voor senioren of niet?

    Langzaam maar zeker lijkt de zelfrijdende auto aan de horizon te verschijnen. De komst van de verplichte ADAS-systemen lijkt de laatste stap naar het volledig autonoom rijden – door de auto zelf dus. En in Amerika is ontzettend duidelijk te zien dat er een verrassende groep is onder de mensen die reikhalzend naar deze auto’s uitkijken: de senioren! Voyage is een van de bedrijven die de autonome auto volledig richt op de gemiddelde senior, en ook Google noemt de ouderen een belangrijke focusgroep, vooral vanwege de vele voordelen. Is de zelfrijdende auto een uitkomst voor de gemiddelde senior of kunnen we hier een streep door zetten?

    De voordelen van zelfrijdend auto voor de senior

    Krafcik, CEO van de projecten rond de autonome auto, noemt de senioren (ook zonder rijbewijs) een belangrijke afzetmarkt, omdat deze mensen in hogere mate mobiel willen blijven en jaarlijks veel kilometers afleggen. De hogere leeftijd verhoogt echter het risico op bepaalde aandoeningen en problemen, zoals vertraagd reactievermogen en minder zicht, waardoor het rijbewijs er al snel aan moet geloven. Google gaat er daarmee duidelijk vanuit dat de autonome auto ook daadwerkelijk volledig zelfstandig is, aangezien de eis van het rijbewijs eerst uit de wetten geschrapt moet worden voordat dit ook daadwerkelijk een optie is voor de mensen die het rijbewijs ingeleverd hebben.

    Voyage: de volledige aandacht op The Villages

    Voyage is een Amerikaanse autofabrikant die de senioren zo duidelijk in focus heeft dat het samen is gaan werken met The Villages (een community met 125.000 oudere bewoners). Voyage denkt dat de vraag naar een autonome auto vooral onder deze leeftijdsgroepen interessant is, maar zet hierbij ook direct in op een deeleconomie om de kosten voor het autobezit hiermee laag te houden. The Villages stond daarnaast direct open voor de voorstellen van Voyage, waar elders minder positief gereageerd werd.

    Op dit moment wordt getest met zes prototypes die voorzien zijn van een begeleider, die registreert en eventueel ingrijpt wanneer de zelfrijdende auto niet doet wat deze moet doen.

    Transitieproblemen, hoe zit het daar eigenlijk mee?

    Jongeren hebben minder problemen met technologische aanpassingen, veranderingen en volledig vertrouwen op dingen waarvan zij de werking niet kennen of uit kunnen leggen. Bij de oudere generatie is dat in veel mindere mate het geval. Senioren zijn gewend te werken met gereedschappen en machines waarvan zij de werking wél kennen en waarbij op elk moment ingegrepen kan worden. Overigens willen de ouderen wel graag een testrit maken (70%), maar een autonome aankopen wanneer deze dezelfde prijs heeft als een ‘normale’ auto, dat vindt slechts 30% een strak plan, blijkt uit onderzoek van MIT Agelab samen met The Hartfort.

    Betekent dit dat de autonome auto géén optie is voor de senior over een aantal jaar? Geenszins. Een groot gedeelte van de transitieproblemen gaat zichzelf namelijk oplossen. Dit heeft te maken met de verplichte ADAS-systemen. Verschillende rijhulpsystemen (een pakket van 30 stuks maar liefst), wordt de aankomende jaren verplicht gesteld in nieuwe auto’s. Deze rijhulpsystemen nemen bepaalde handelingen over van de bestuurder, zoals een noodrem of inparkeren, en verzamelen data door middel van sensoren die de bestuurder van relevante informatie voorzien.

    De intelligente voorruit is daarbij slechts één van de vele volgende stappen die op de lijst van ontwikkelingen staan. Daarmee gaan we niet ‘ineens’ naar de zelfrijdende auto toe, maar is het een geleidelijke weg met aanpassingen waarmee de auto steeds meer handelingen over kan nemen.

    De transitieproblemen zullen daarmee flink afgezwakt worden, maar dat betekent niet dat zij geen factor gaan spelen. Het wordt de taak van autofabrikanten en dealers om ervoor te zorgen dat de instap zo laag mogelijk gehouden wordt. Dan kan door een testrit met instructeur aan te bieden, door de knoppen en mogelijkheden zo duidelijk mogelijk te houden en door een uniform systeem te gebruiken bij het opzetten van de ADAS-systemen en de overige toepassingen die moeten leiden naar de autonome auto, zodat alle auto’s op dezelfde manier van de technologie voorzien worden.

    Wordt de zelfrijdende auto een uitkomst voor senioren?

    Jazeker. Wanneer senioren gewoon plaats kunnen nemen in de auto, ook zonder rijbewijs, dan kunnen alle senioren zich gemakkelijk en onafhankelijk verplaatsen. De vraag is of we daarbij afstevenen op het Amerikaanse model, waarbij de auto gedeeld wordt met een aantal personen, of dat de autonome auto betaalbaar genoeg aangeboden kan worden om ook daadwerkelijk een kansrijke speler te worden. Welke optie het ook wordt, de zelfrijdende auto gaat onze levens zeker veranderen.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 29/03-04/04 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 26/10-01/11 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 23/03-29/03 2020

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!