Zelfrijdende auto's een uitkomst voor senioren of niet?
Inhoud blog
  • Wat als iedereen opeens elektrisch zou rijden?
  • Alles over de DOT code
  • Energielabel auto’s
  • Een volledige gids over microplastic, fijnstof en autobanden
  • Elektrische auto's: zijn deze geschikt om mee op reis te gaan?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Alles over de ontwikkelingen van de zelfrijdende auto.
    28-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over de DOT code

    Wat betekent de DOT code?

    De DOT-code is een alfanumerieke tekenreeks in de zijwand van de band die de herkomst en de leeftijd van de band weergeeft. DOT is een afkorting voor Department of Transportation (DOT) en deze code wordt toegekend door het Amerikaanse ministerie van Transport, en wordt wereldwijd gebruikt. Een band met een DOT code is door dit Amerikaanse ministerie getest op veiligheid. 

     

    Direct na het DOT symbool staat er de code van de fabriek waar de band geproduceerd werd en daarna productiedatum. De laatste vier cijfers geven de productiedatum aan. De eerste twee cijfers geven de week aan waarin de band is geproduceerd en de laatste twee het productiejaar. Bijvoorbeeld als een band geproduceerd is in week 23 van 2010 dan eindigt de DOT code van deze band met de code 2310.

    Wat zegt de DOT code over de leeftijd van de band?

    Per land (in Europa) heb je andere regels wat betreft de leeftijd waarna een autoband niet meer verkocht mag worden. Elk land heeft daarom ook zijn eigen regels. In Europa bepaalt de ETRTO (Europese Organisatie voor Banden en Velgen) wanneer banden als nieuw mogen worden beschouwd. Het vonnis hierbij is dat banden als nieuw mogen worden beschouwd 5 jaar na de productie. Een band die als nieuw verkocht wordt kan nog minimaal nog 5-6 jaar veilig worden gebruikt. Zorg ervoor dat als je een band koopt, dat deze wordt verkocht door een specialist, die de band op de juiste manier heeft opgeslagen.

    Het nut van de DOT code

    Zoals je hebt kunnen lezen is de DOT code belangrijk om te zien waar de band is geproduceerd en hoe oud de band is. Dit zijn belangrijke factoren bij het open van een nieuwe band. Je wilt natuurlijk niet met een band rijden die binnen Europa niet als veilig beschouwd wordt. Zorg er daarom voor dat als je een band koopt dat je deze koopt bij een goede bandenfabrikant en dat de band voorzien is van een DOT code. Mocht er geen DOT code op de autoband staan dan kan het zijn dat je te maken hebt met Aziatische banden. Deze worden binnen Europa vaak niet als veilig gezien.

     

    Mocht je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd zijn in de DOT code op jouw banden en wil je deze controleren, vergeet dan niet om jouw reservewiel ook even te checken! Deze wordt namelijk vaak vergeten, maar ook deze band moet veilig (en jong) genoeg zijn om je zonder problemen naar de dichtstbijzijnde garage te brengen. 

    Tot slot

    Gebruik je jouw autobanden (bijvoorbeeld bij het wisselen van winterbanden naar zomerbanden) een tijdje niet, zorg ervoor dat je de autobanden in een zwarte zak bewaart zodat er zo min mogelijk UV-straling aan te pas komt. Probeer zoveel mogelijk lucht af te zuigen, bijvoorbeeld met een stofzuiger, voordat je ze dichtknoopt.

    Bewaar de banden los van de grond, het liefst op een bandenrek, in een koele (tussen -5°C en + 25°C), droge (maximale luchtvochtigheid van 70%) en schone omgeving. Hierdoor blijven jouw autobanden in topconditie!

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 29/03-04/04 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 26/10-01/11 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 23/03-29/03 2020

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!